Откъс от "Войната срещу пушенето" на Валтер Виперсберг

Откъс от "Войната срещу пушенето" на Валтер Виперсберг

© Reuters
Всеки уикенд "Дневник" представя откъс от актуална книга на българския пазар. Настоящият е от проявилата се през тази седмица "Войната срещу пушенето. Кой и защо ни преследва!?!" на Валтер Виперсберг от книгоиздателска къща "Труд". В кратката си книга австрийският автор по хумористичен начин изследва откриването на тютюна, налагането му в обществото и културата, отношението на различте политически режими и религии към него, както и по научен начин се опитва да докаже, че този навик не изглежда толкова пагубен в сравнение с всичко, което е част от живота на хората. Виперсберг не застава срещу непушачите, а предлага една по-различен поглед и подсказва, че зад здравословните намерения често стоят политически и икономически интереси.
 

Какво щеше да се спести на човечеството, ако Адолф Хитлер не беше се отказал от пушенето! Като млад той е пушил по 40 цигари на ден, след което през 1919 година приключил с това, хвърляйки последния си пакет цигари в Дунава. Само така, хвали се по-късно той в "разговор около масата", е могъл да се издигне до райхсканцлер и да започне с "възраждането на Германия". Той виждаше в пушенето порок на "нисшите раси" – и отмъщението на червенокожия за това, че бледоликият му е дал ракията и така го е погубил. С голямо удоволствие би забранил на всички съотечественици, а също и на всички войници, пушенето. Но все пак решил да не го прави. Разрешил на войниците да пушат до "крайната победа", след това обаче трябвало да се сложи край. По-късно разбрал, че тази негова отстъпчивост е била голяма грешка. Защото различни изследвания потвърждавали, че тютюнът отслабвал борбените сили, издръжливостта, та дори и способността на германските войници да стрелят точно.


Това, че Хитлер отказал цигарите, се отразило зле на света. А това, че не е водил достатъчно последователна борба срещу пушачите, е било добре за света. Защото иначе германските войници щяха по-дълго време да маршируват, по-точно да стрелят и вероятно да завоюват на фюрера си световното господство.
Ако смятате, че това е малоумна аргументация, имате право. И все пак не е толкова малоумна, колкото са някои от дискусиите в интернет относно пушенето. Нямах никаква представа какво се случваше там на най-ниското равнище. Едва когато за пръв път реших публично да се изкажа по темата пушене, научих за това. Случи се през пролетта на 2009 година.


Тогава можеше да се прочете за самозвани "шерифи срещу пушенето". Според мен това са хора, които някога биха станали "блокварт" (събирателно име за редови членове на Националсоциалистическата партия) и от които преди 70 години би трябвало да се страхуваш, ако слушаш вражески станции. Те са обикаляли (и все още обикалят) всички заведения, за да наклеветят всеки гостилничар. Донасяли са за всеки, който не е спазвал тогавашните нови закони, които регулирали пушенето в ресторантите и заведенията. Тези факти и други подобни неща ме подтикнаха да напиша едно малко есе – признавам си, едно полемично есе. Когато на 5 май то излезе в рубриката "Спектрум" на виенския всеки­дневник Ди Пресе под заглавие "Часът на фанатика", се разрази такава буря от читателски писма и интернет постинги, каквато рядко вестникът бе преживявал.


От самото начало това, което бях написал, се дискутираше повърхностно. Почти всички изказвания ми се струваха стандартни и предварително изфабрикувани. Те можеха да се използват във всяка дискусия за пушенето и навярно се използваха. Някои от "постващите" в началото се занимаваха по-обстойно с аргументите ми – някои силно ги подкрепяха, а други силно ги отхвърляха, както си му е редът. Също така се даваха и оценки. Някой бе написал, че това е "долнопробна журналистика", а пък друг смяташе, че съм "кандидат за наградата "Пулицър". Някой пък питаше: "Колко трябва да си пристрастен, че да напишеш толкова много простотии?". Друг пък предположи, че моето произведение ще стане някога "култова статия".


Скоро след това се появи предположението, че съм купен от тютюневата промишленост. "Колко всъщност плаща тютюневата промишленост, за да се публикува такъв идиотизъм?", "Тютюневата мафия свърши цялата работа на господин Виперсберг".


След това дойдоха призивите за цензура: "Честно казано, малко е съмнително да се даде възможност на човек с такова душевно поведение да публикува текстове в медия с толкова съществено влияние".


"Изпратих статията на няколко приятели от Германия и те бяха шокирани, че подобно нещо въобще може да бъде отпечатано! Те смятаха, че в Германия главният редактор на вестник, който публикува такова нещо, трябва да напусне. Въпреки свободата на словото подобна практика би прекрачила журналистическата граница!"


"Аз съм ужасен, че една умерено християнконсервативна медия е допуснала отпечатването на подобно нещо! Надявам се в следващия "Спектрум" да се дистанцират от господин грубиянина (тоест главният редактор на Ди Пресе), защото такова писание e чисто и просто обида за читателя."


На някои от "постващите" им направи естествено впечатление, че определени изказвания напълно потвърждават моята теза (например, че за много от акти­вистите антипушачи не става дума за защита на непушачите, а за удоволствието да забраняваш).


Скоро обаче дискусията в интернет съвсем се отдалечи от повода, който я предизвика, а именно моето есе. Или по-точно от момента, когато организирани пушачи активисти (такива ги има също) се намесиха в спора. Оттук насетне войнстващи непушачи и войн­стващи пушачи се ругаеха с ужасяващо брутални думи, обвиняваха се взаимно, че боравят с подправени числа и че се оставят да бъдат платени или от тютюневата промишленост, или от фармацевтичната индустрия... Последните разумни мнения просто потъваха в тези ругатни.


В моя текст бях изказал предположението, че ще се разгори борба на религиозна основа, един вид борба на вярата, което тук се потвърди зрелищно. Това бе един от случаите, в които по-добре да не се бях оказал прав.


Преди Коледа 2009 година се проведе втора полеми­ка в интернет. Тогава австрийският министър на здра­веопазването бе съобщил, че би искал да бъдат разгле­дани отново правилата, отнасящи се до пушенето в за­веденията, веднага след като спрат да действат преход­ните разпоредби, а именно след половин година. Бях поканен от редакцията на Ди Пресе да напиша коментар по темата (и за да има равновесие, бяха поканили да направи същото и лекар, специалист по белодробни за­болявания, който се бе обявил срещу пушенето). Моята малка статия бе със заглавие "Призив за разум". В нея се пледираше да се гледа на проблема по-спокойно и най-вече да не се забравя, че има съвсем разумни алтернативи на тоталната забрана за пушене навсякъде.


Към реакциите в интернет от вида, който вече познавах, се появиха за мен нови изказвания на хора, кои­то се занимаваха с моята личност. Един от тях, който сякаш ме познаваше, ми приписа заболяването COPD (хронично обструктивно белодробно заболяване) и твърдеше, че вследствие на пушенето вече не съм в състояние да изкача и едно стъпало, без да спра да си почина. Написа също, че се надява съвсем скоро да дръ­пна за последен път от последната си цигара. Фактът, че интернет, както нито една друга медия, те прикан­ва да разпространяваш лъжлива информация, защитен от анонимността на никнейма си, и по този начин да дискредитираш някого, когото мразиш, вече ми беше известен. Но когато самият ти за пръв път си засегнат от това, тогава усещането е особено. В такива случаи се сещам на какво биха били способни определени хора. Променените политически условия им позволяваха да се държат с другите така, както биха искали. Досега не ми се бе случвало това, което бе сполетяло други хора в интернет форумите. Обикновено ги наричат асо­циални и ги съветват да се изселят, или ги заплашват с въдворяване. Също така им казват, че всъщност би трябвало да бъдат изпратени в газови камери. Откъде, питам се, идва тази ужасяваща омраза, когато се об­съжда съвсем прост въпрос (Къде може да се пуши и къде не може?).


Приносът на агресивните пушачи за дискусията, не­зависимо дали е на границата на безумието, или отвъд нея, води до доста промени. Ако някои стигнат дотам, да твърдят, че преследваните пушачи били днешните евреи, то подобни сравнения са просто отвратителни. И какви ли не смели предположения възникват, като например кой би могъл да стои зад активистите срещу пушенето. Раждат се различни заговорнически теории от най-опустошителен вид. На мен, казвам си го, както си е, агресивните пушачи не са ми по-симпатични от агресивните непушачи. Има много глупави и крещящо глупави пушачи, както и такива непушачи (това важи и за пияници и трезвеници, за каращи коли или мотори, вярващи и атеисти, и т.н)


***


Хъмфри Богарт пали цигара на съпругата си Лорън Бaкoл.

© Associated Press

Хъмфри Богарт пали цигара на съпругата си Лорън Бaкoл.


Интересно е също и това, че се наблюдава размяна на истински културни парадигми. Някога пушенето е било съвсем естествена част от всекидневната ни култура. Пушенето дори се е смятало за нещо екстравагантно. Снимки на пушещи жени са се превръщали в символ на започващата еманципация. Изображения на пушещи хора са се превръщали в икони. Бляскав пример за това: Хъмфри Богарт и Лорън Бакол. Жан-Пол Белмондо във филма "Без дъх" – пушещият бунтар. Жан-Пол Сартър – интелектуалецът, пушещ цигара от цигара... Всъщност няма снимка на Сартър, на която той да е без цигара или лула. Когато преди няколко години бе организирана изложба в Париж в Националната библиотека по повод стогодишнината му, беше направен political correctness – или почти фалшификат – от една известна снимка на Борис Липницкий, като цигарата бе отстранена чрез ретуш от фотографията на Сартър.


Ето колко далеч сме отишли за няколко десетилетия. И си заслужава да се помисли докъде бихме могли да стигнем. Започнаха да наричат пушачите болни наркомани или безотговорни изчадия, които вредят на здравето на околните. На замъглената им от никотина воля трябваше да се помогне кога със сила, кога с драстични мерки в името на тяхното здраве и щастие. Това, както и много други неща в тази борба срещу пушачите, има своите религиозни измерения. Греховните хора, както казват християнската, католическата и протестантската църква – не могат от само себе си да станат блажени. На тях трябва да им се помогне.


Тези поразителни промени през последните десетилетия биха били немислими без феномена "здравна религия". Създаде се мировъзрение, което стана и мо­дерно. От една страна, то бе ориентирано към земния живот, а от друга, имаше всички атрибути на истинска­та религия. Когато днес някой в личен разговор говори за това, че е съгрешил, той едва ли има предвид нарушаване на Десетте Божи заповеди, а по-скоро за прекрачване на стриктните правила на здравната религия: ако някой каже, че вчера отново е съгрешил, то той има предвид, че е пил повече, или е ял повече тлъсто, отколкото е здравословно. Истинската религия за земния живот е тази, чиято единствена цел е да останеш колкото се може по-дълго време на земята. Привърженици на по-стари религии вярват все още във вечния живот. Днес всичките надежди – що за жалко банализиране – се възлагат на това, да се живее по възможност по-дълго. Такава здравна лудост не е имало никога досега в историята. Разумният или здравословният живот е бил винаги, или често, цел. Да подчиниш всичко друго на тази цел, за много от хората в различни времена би било безсмислено или дори престъпно. Само по себе си здравето не е ценност, но въпреки това върху него може да се изгради църква, от която са се раждали и секти, които са се формирали от най-радикалните активисти непушачи.


Те успяха да направят така, че днес феноменът употреба на тютюн – що за варварска позиция – се оценява само от здравословна гледна точка. Това е толкова безкултурно, колкото би било, ако при хранене се интересуваме само от съдържанието на мазнини в консумираната храна, или пък при виното или други спиртни напитки – от съдържанието на алкохола. Тютюнът (наричан от противниците си тежка отрова за нервите) стимулира и възбужда мисленето и фантазията. Много хора на изкуството и учени са се възползвали от тази възможност (както и от други стимуланти) и все още го правят. Ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че дори индиректно трябва да сме благодарни на пушенето и на пушачите за голяма част от нашата култура.


Активистите срещу пушенето постигнаха много успехи през последните десетилетия, а пушачите трябваше да се примирят с много ограничения, които малко или много приеха, скърцайки със зъби. Първо беше забранено да се пуши в самолетите, след това дойде забраната за пушене във всички обществени сгради. Пушенето в офисите или на други работни места беше толкова строго регламентирано, че можеше да се сметне и за забрана за тютюнопушене... Всичко това се мотивираше с аргумента за защита на непушачите, тоест нямаше възможност за много възражения. Не познавам и един пушач, който не би бил съгласен с това, че непушачите, ако го искат, следва да бъдат защитени от цигарения дим. След това се появиха административните мерки, които нямаха нищо общо с това.


Принудиха производителите да обозначават цигарените кутии с определени надписи (с дебел черен шрифт като некролози). Това според мен е нарушаване на естетическото възприятие. Никой не би приел, че това би имало каквото и да е стряскащо влияние освен чувството на досада. Ето една често разказвана история: Един човек отива да си купи цигари. Получава кутия с надпис, че пушенето водело до импотентност. Човекът върнал кутията, защото би предпочел да получи такава, на която пишело, че пушенето можело да бъде смъртоносно. Някои от надписите просто не са верни, като например този: "Пушенето причинява на вас и на околните значителни щети". Така формулираната информация е лъжа. Всички изследвания, дори тези, направени от антипушачи, свидетелстват единствено за това, че пушенето крие известен здравословен риск. Голяма част от пушачите не са претърпели значителни вреди. А въпросът за околните е най-спорният в дебата около пушенето.


Впечатлението от тези надписи е само едно: човек обезобразява иначе приятно направени ежедневни предмети, някои от които дори са били дизайнерски произведения. Това, че агресивните непушачи не признават този естетически аргумент само защото е "само" естетически, би могло да ни доведе до предположението, че те са безкултурна банда, за което говорят и други неща.


Пушачите приеха ограниченията дотолкова, доколкото те можеха да бъдат обосновани със защитата на непушачите. Откакто стана известно, че това е само претекст за преследване на пушачите, те започнаха да се бранят. И това, изглежда, бе моментът, когато дискусията от рационална премина в ирационална. Това, че става дума за преследване на пушачите, стана ясно, когато се отправи искане за тотална забрана на пушенето във всички заведения.


Тъкмо в онези заведения, които са тясно свързани с употребата на тютюн, откакто се пуши в Европа, не можеше вече да се пуши!


Откакто в края на XVIвек в Англия става популярно пушенето благодарение на сър Уолтър Рейли първо сред благородниците, а по-късно благодарение на завърналите се от колонията Вирджиния и в буржоазните среди, пушачите се срещали във винарни или бирарии, за да се насладят на тютюна. Те имали и подходяща причина за това: заведенията са за общуване, а пушачите са били, и все още са, общи­телни хора. На места, където хората се срещали, за да пийнат по чашка заедно, сега пушели заедно. Това не е случайност. Алкохолът и тютюнът като ободряващи средства си пасват и се допълват един друг по начин, който за мнозина носи много наслада. Същото важи и за кафето, съчетано с тютюн. Естествено може да се каже, че всеки трябва да се наслаждава на каквото си иска, но сам за себе си вкъщи. Но защо всъщност трябва да го прави? Освен това звучи много асоциално. Има (дори и това от етимологична гледна точка да не може да бъде доказано) тясна връзка между "наслаждаване" и "сдружение". Не на всички, но на определени неща човек обича да се наслаждава в компания. Ето защо в нашата култура заведенията, кафенетата и тютюно­пушенето са едно неделимо цяло. Това не го разбира онзи, за когото удоволствието и радостта от живота по принцип са подозрителни. Когато пие алкохол, мисли само за чернодробна цироза или за делириум тременс. Когато пуши, мисли за рак на белия дроб и за инфаркт, а когато пие кафе – за високо кръвно налягане и сърцебиене.


В някои държави населението учудващо лесно позволи да се забрани тютюнопушенето в заведенията. Това много ме озадачи относно ирландците и италиянците. Ирландците са вдигали народни въстания по много по-незначителни причини. Що се отнася до италианците, на тях им беше разрешено да пушат навсякъде, дори и в киносалоните. Преди десетина години в един италиански бар поисках пепелник. Отговориха ми с красноречив жест, който трябваше да означава: на пода няма ли достатъчно място? Това, че испанците биха се съпротивлявали срещу твърде религиозни забрани, би следвало да се очаква. Същото важи и за французите. Но съпротивата там беше по-ограничена, отколкото при германците, на които им се приписва манталитет на подчинение, или пък при австрийците, които не са особено революционно настроени. На старите предразсъдъци, които се отнасят до характера на народите, изглежда, вече не може да се разчита. Естествено не знам как е протекла дискусията в Англия, Ирландия или в Италия. Но в немскоговорещите страни правеше впечатление, че се стигна твърде далеч в съпротивата срещу опекунството. Тук, благодарение преди всичко на стриктното отхвърляне на съществуващи и добре функциониращи алтернативи, се създаде проблем, който в действителност не съществуваше в тази форма. Наяве излезе чистото удоволствие от това, да издаваш каквито и да е забрани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "Ако смятате, че това е малоумна аргументация, имате право."
  Смятаме да, защото Хитлер е строил и магистрали. Трябва ли да се откажем от магистралите, само защото и Хитлер ги е строил?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 2. 2 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  "Откакто стана известно, че това е само претекст за преследване на пушачите, те започнаха да се бранят."
  За какво преследване на пушачите става дума???? Никой никога не е забранявал пушенето ИЗОБЩО, на местата на които то не вреди на нормалните хора. А това са откритите места или домовете на пушачите. Никой и няма намерение да прави такова нещо.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 3. 3 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "muncho":

  +++

  Хитлер е и дишал. Ако се беше отказал от дишането вместо от цигарите света щеше а е по-добър. Затова предлагам всички колективно да се откажем от дишането.

 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1391 Весело

  Има-няма от 8 месеца не пуша, но винаги когато пия, обичам да дърпам една лоша кака. След тая статия ще потърся някоя комшийка-пушачка, че супер много ми се припуши.

 5. 5 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Това, че става дума за преследване на пушачите, стана ясно, когато се отправи искане за тотална забрана на пушенето във всички заведения."
  Ми не, това не е преследване на пушачите. Това е защита на здравето на хората, които се намират заедно с пушачите в затворените заведения. И не, разделянето на заведенията не работи, защото е формално. И не, изборът дали да са само за пушачи или за непушачи също не работи, защото в резултат на този избор в България ВСИЧКИ малки заведения са за пушачи, тоест пазарът очевидно не води до добри резултати (защото пазарът не е самоцел, а средство хората да живеят добре; а болните от рак не живеят добре)..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 6. 6 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Всичко това се мотивираше с аргумента за защита на непушачите, тоест нямаше възможност за много възражения. Не познавам и един пушач, който не би бил съгласен с това, че непушачите, ако го искат, следва да бъдат защитени от цигарения дим."
  В Германия и изобщо в цивилизования свят може и да е така. В България обаче да се разчита на толерантност и съобразяване с другите е безумие. Но и в цивилизования свят въпреки културата има и закони, които да казват че да се убива е престъпление, нищо че повечето хора и без това не го правят..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 7. 7 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#3] от "Skydiver":

  Според себеподобните на написалия статията(сещаш се кои) - да...и то веднага...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 8. 8 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Те успяха да направят така, че днес феноменът употреба на тютюн – що за варварска позиция – се оценява само от здравословна гледна точка."

  Ми не, не става въпрос за това. Съвсем друга е гледната точка. НИКОЙ не отрича правото на тютюнджиите да съсипват СОБСТВЕНОТО си здраве както намерят за добре. Става въпрос за защита на нормалните хора, които не пушат и на ПРАВОТО им здравето им да не бъде съсипвано против волята им от порока на безотговорните наркомани.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 9. 9 Профил на 6u6umigo
  6u6umigo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":
  а защо да няма заведеня за пушачи не мога да разбера? Ако пушачите искат д ходят в тях -тяхна си работа - нека се тровят взаимно. Като непушач никой не те кара на сила да ходиш по тези барове - ходи по места, където пушенето е забранено. Всички са доволни и щастливи.

 10. 10 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Тютюнът (наричан от противниците си тежка отрова за нервите) стимулира и възбужда мисленето и фантазията."

  Глупости. Не тютюнът, а никотинът в МАЛКИ дози е полезен за мозъка и е в състава на много лекарства. Но предизвиква пристрастяване, защото увеличава нивата на допамин. А в големи дози е смъртоносен. Останалите неща в цигарения дим обаче предизвикват рак и сърдечни болести.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Всеки, който е против пушенето, е нацист и трябва да бъде затворен в концлагер, за да преживее онова, което пушачите са преживявали едно време.

  Който не пуши, мрази евреи, цигани, славяни и тнт.!!!!

 12. 12 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#1:"muncho"]Трябва ли да се откажем от магистралите, само защото и Хитлер ги е строил?[/quote]

  Разбира се. Трябва тотална забрана на магистралите в цял свят. Не разбирам как може в САЩ - страната на демокрацията, свободата, синия цвят и прочие булшитове да се строят магистрали? Та, който строи магистрали е нацист.

 13. 13 Профил на anzug
  anzug
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ако баба ми беше дедо...

 14. 14 Профил на baloff
  baloff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Блестящ,остроумен,аргументиран,културен Валтер Виперсберг !

 15. 15 Профил на m77777
  m77777
  Рейтинг: 8 Неутрално

  интересно ми какво толкова непушачите са се загрижили за дима,след като особено тук дишаме най-мръсния въздух в европа и малките прахови частици съвсем не са безобидни,но някои хора явно нямат мозък,и си мислят че като се забрани пушенето ще дишат алпийски въздух,межди другото много ме дразни че ми забраняват да пуша,а с удовоствие прибират пари от акцизи,това се нарича лицемерие,ако толкова ги е грижа за здравето ни,ще забранят продажбата,не пушенето на цигари

 16. 16 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#15:"m77777"]след като особено тук дишаме най-мръсния въздух в европа и малките прахови частици съвсем не са безобидни[/quote]
  Затова хората полагат огромни услия да намалят вредните газове от автомобили, електроцентрали, заводи и прочее и налагт регулации. Впрочем никой не пара автомобил на закрито.

  [quote#15:"m77777"]ако толкова ги е грижа за здравето ни,ще забранят продажбата,не пушенето на цигари [/quote]
  Никой не го е грижа за здравето ви. То си е ваша грижа. Грижата е за здравето на нормалните хора, които не пушат и не искат да пушат и имат право на това.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 17. 17 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#9] от "6u6umigo":
  Съдейки по броя противници на заведенията в които се пуши,то едно заведение без тютюнев дим би имало опашка от клиентела.Странното е,че не мога да се сетя за нито едно подобно кафене.Някой би ли ми помогнал?Обикновенно липсата на предлагане на даден продукт води до пазарна ниша която прави някого богат.Заведенията за непушачи би трябвало да бъдат златна мина.Оказва се,че е много по-лесно да отнемеш нещо,отколкото да създаваш.Честно казано и мен ме дразни смърдящо помещение без добра вентилация.Няма значение дали смърди на цигари,лук,пот или прекалила с парфюма дама.Е в такова заведение просто не влизам.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#15:"m77777"]с удовоствие прибират пари от акцизи,това се нарича лицемерие[/quote]

  Не си купувайте цигари, тогава 'те' няма да прибират пари от акцизи. Толкова е просто.

 19. 19 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#9] от "6u6umigo":

  Вж. коментар [#5]

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 20. 20 Профил на m77777
  m77777
  Рейтинг: 8 Неутрално

  до мунчо
  ...самият факт,че определяш вас непушачите за ''нормални'' хора,говори за туй колко ти е сбъркано мисленето,аз приятелю може и да пуша,но спортувам всеки ден,докато един ''нормален'',даже и да не пуши ако е ако например е 150 кг и не се движи,аз със моя дим съм му най-малкия проблем

 21. 21 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По логиката на този човек, би следвало да може да се облекчаваш където си поискаш, защото така е било преди няколко века, да не се къпем ежедневно и подобни.Светът се развива и за никакво преследване не може да се говори срещу пушачите.Аз не пуша и не преча на тези около мен с дим, не осмърдявам дрехите им, не им причинявам кашлица и такива неприятности.И не искам и на мен да ми ги причиняват.Все едно да се говори за преследване срещу скейтбордисти или колоездачи защото не им се разрешава да карат по магистралите.Има си места за всичко и за пушене също.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#5] от "muncho":

  "пазарът" не носи отговорност, когато става въпрос за пристрастени наркомани.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#15] от "m77777":

  В Златоград например си е "най-мръсният" въздух в Европа, но него кой го брои. Нали не е София. Пък в тамошна кръчма да влезеш, такъв "чист" въздух ще се надишаш.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#4:"Трезвен"]обичам да дърпам една лоша кака. След тая статия ще потърся някоя комшийка[/quote]

  може и да дръпнеш една комшийка, викаш )

 27. 27 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Фуцк ъоу, ъоу фуцкинг цунт!

  Да, аз съм фанатик и ще докладвам на властта всяка проява на тютюнопушене, която забележа!

  Каня автора да дойде да помирише чисто новата ми риза на какво завоня за 2 уискита и 1 и ром време снощи в бара.
  Ако и тогава има да каже нещо за свободата на пушачите, ами да е жив и здрав

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#21:"salvador"]Все едно да се говори за преследване срещу скейтбордисти или колоездачи защото не им се разрешава да карат по магистралите.[/quote]

  Порових се в ЗДП и намерих това :
  "Чл.2 2) Всеки има право да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване, като спазва установените правила за движение."

  Така,че ако със скейтборд можеш да вдигнеш 50 км/ч,карай си го на воля по магистралата.Самите скейтбордисти и велосипедисти не карат по магистрала,защото го смятат за вредно за самите тях.Но не забраняват на автомобилите да ползват магистрала,нали?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#16] от "muncho":
  [quote#16:"muncho"]Грижата е за здравето на нормалните хора, които не пушат и не искат да пушат и имат право на това. [/quote]
  Муне, пробвай да пропушиш, може да ти помогне да достигнеш тази пуста, заветна и толкова недостижима за теб нормалност...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Добре бе, не ви знам на каква възраст сте, ама не ви ли е малко неудобно да си служите с лични нападки на ниво ученички от шести клас, от рода на "зимай си хапчетата" и наистина ли се надявате това да скрие пълната ви липса на аргументация и способност да спорите с аргументи? В смисъл искам да кажа, че ми е жал за вас и така леекичко да ви подтикна да си мълчите по-добре, за да не се излагате, след като явно нищо по същество не можете да кажете, освен плоски лични нападки..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#31] от "Славена":

  И кое в коментарът му не Ви стана ясно? Да не пушиш всъщност е нормално, защото така сме били родени и така ни е създала природата. Вредните навици си ги създаваме по- късно - пиене, пушене, наркотици. Тези неща болните ни мозъци са ги родили в добавка с нечия жажда за печалба.

 36. 36 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#35] от "gogo2011":
  Не споделям принципа, че целта оправдава средства и в този смисъл за мен е важно как се защитава една кауза. Ако забележа фанатизъм в последователите й, започвам да се съмнявам къде би ни отвела такава кауза. Мунчо е супер контрапродуктивен по отношение на каузите, които отстоява, не защото в тях няма смисъл, а защото е способен да отврати мнозина с крайностите, в които изпада.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 37. 37 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#17] от "Чичо Ваньо":

  Ела в Испания, и ще ги видиш - навсякъде са. В нито едно не се пуши, защото законът го забранява. Функционират както преди, но без смрад вътре.

 38. 38 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Просто е. Наркоманията е психична болест, която като всяка психична болест променя нормалното поведение на хората. Затова психично болните се наричат "ненормални". Никотиновите наркомани не са по-различни от хероиновите или кокаиновите. Тяхното мислене и поведение се влияе от наркотика и най-вече от липсата му. Виждали ли сте заклет пушач оставен без цигари? Така че да, хората могат да се делят на нормални и пушачи..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  "...На някои от "постващите" им направи естествено впечатление, че определени изказвания напълно потвърждават моята теза (например, че за много от акти­вистите антипушачи не става дума за защита на непушачите, а за удоволствието да забраняваш)...'- бих добавила и за удоволствието да усетиш власт над привичките на непознати хора Поздрави от Варна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  Откакто не се пуши в заведенията и офисите има още един начин да забиваш каки - бройкаш кой пуши отпред и отиваш в подходящ момент и ти. Аз така пропуших

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 41. 41 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#37] от "Мария":Нямах предвид когато е забранено,а от чисто икономически интерес при наличието на много непушачи.Щом непушачите вместо да отворят кафенета без дим ползват задимените заведения доброволно,не е толерантно да настояват за законова забрана.Аз нямам против да седна с приятели непушачи (каквито имам достатъчно) в "чисто" заведение,но трябва да имам право на избор.Така както и непушача да може да избере в какво заведение да влезе.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  Да уведомя всички непушачи- днес изпуших около 10тина цигари на едно малко частно заведение до Евксиноград, гледайки малката скатана лагунка ,на 50 см. от морето и наслаждавайки се на черноморски миди натюр, пържен сафрид и пържена цаца Релаксирахме чудесно- за да се стигне до заведенийцето , се минава през една бариерка и затворено комплексче и се стига до почри частно малко плажче Та- ей така си живеем "нездравословно" пушачите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на triple_v
  triple_v
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Интересно ми бе да го чета, макар да не съм съгласен с аргументите му.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Нека другите да внасят ред в хаоса, аз пък ще внасям хаос в реда.
 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1929 Весело

  Да опишем един доносник:
  - НЕпушач
  - мирише на горски цвят
  - в очите - плам
  НЕчовек, а стомана...

 45. 45 Профил на Pux4o
  Pux4o
  Рейтинг: 450 Весело

  Аргументацията тук е просто изумително некадърна. Преди векове дуелите до смърт заради обида или отмъщение са били доста голяма част от културата и духа на Европа, трябвало ли е да ги забранят? Да, разбира се. Ако авторът толкова иска да оценява влиянието на тютюна във времето, нека поне да включи и всичките умрели от белодробни заболявания през тези векове.

  Всичко се решава с чука и майката!
 46. 46 Профил на lancelot
  lancelot
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#23:"Варненски"]По-добре да виждам на бара в дискотеката Хитлер, отколкото жена с вкус на пепелник![/quote]
  Браво бе, Варна

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#42] от "dqdomart":

  Я сега гато един изтъкнат юрист да ни обясните понятието " почти частно малко плажче"? Напъните Ви да се самоизтъквате понякога са смеготворни.

 49. 49 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#40] от "bibian":

  Ако те влече да целуваш пепелници, или казваш бройката е важна.

 50. 50 Профил на otmnogoum
  otmnogoum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  По някаква причина - откъсът започва с Хитлер, който пушил 40 цигари на ден и хвърлил последната кутия в Дунава!? И продължава с други напълно безинтересни факти. Крайно неясно послание..."Къде е драмата? Къде съм аз? Кажете!"

 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#23:"Варненски"]Духате го пушачи! Още 5 дни и умиарате! Ахахаха! [/quote]

  След 5 дни ставаме като вас. Това означава ли, че вие отдавна "го духате" и отдавна сте "покойници", които в наше лице очакват нови попълнения. Аз съм пушач/вярно е, пуша по 4-5 цигари дневно/, но всеки ден изминавам пеша, между 8 и 10 км. Ако има мераклия непушач, нека ми прати ЛС за кросче, или надбягване по стълбите до 15-ти етаж. И да не се плаши. Ако дойде след мен, няма да го карам да слиза през прозореца.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#36:"Славена"]Мунчо е супер контрапродуктивен по отношение на каузите, които отстоява, не защото в тях няма смисъл, а защото е способен да отврати мнозина с крайностите, в които изпада.
  [/quote]

  1000+++++++++++++++++++Възхитен съм!

  /не се чете/
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#38] от "muncho":

  Точно така. Проблема е, че пушачите не го осъзнават.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на Denimir Kotev
  Denimir Kotev
  Рейтинг: 8 Гневно

  Трабва да има 2 типа заведения - "ЗА ПУШАЧИ" и "ЗА НЕПУШАЧИ". Тези за пушачи трябва да отговарят на много високи изисквания за ВЕНТИЛАЦИЯ и да се контролират много стриктно (с парите, с които ще се плаща да се контролират всички заведения от 1-ви Юни - дали се спазва новият закон!!!). Така
  1. Всички НЕПУШАЧИ ще могат да ходят в заведения за НЕПУШАЧИ
  2. Всички ПУШАЧИ ще могат да ходят в заведения за ПУШАЧИ
  3. Всички ПУШАЧИ ще могат да ходят в заведения за НЕПУШАЧИ (ако са решили да не ТЮТЮНОПУШАТ известно време)
  4. Всички НЕПУШАЧИ ще могат да ходят в заведения за ПУШАЧИ (ако са решили, че компанията там им е по-приятна и ще се ЖЕРТВАТ).

  Поздрави: Пушач, трезвомислещ и справедлив!!!

 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тони Шнайдера":

  Ами някои позиции задължително са черно/бели.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4195 Неутрално

  До коментар [#54] от "denimir":

  И химиотерапията по 50 бона на човек да си го плащат само пушачите..... или ще ви стигнат парите от акциз.

  Любовта ще спаси света!!!
 57. 57 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1307 Разстроено

  Виновни са си пушачите.Броят им е толкова голям,че ако се надигнат на масов бунт,ще сринат всяко едно правителство и следващите в близките 150-200 години няма да смеят дори и да си помислят да облагат тютюна и тютюневите изделия с данъци и да ограничават пушенето където и да е.Те обаче,както правилно е забелязал авторът на статията,се надигат по незначителни поводи,а за главното и жизненоважно си траят.После се чудят защо ги мачкат.

 58. 58 Профил на Denimir Kotev
  Denimir Kotev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "a.n.":

  Вас НЕПУШАЧИТЕ, които за нищо на света няма да стъпите в заведение за ПУШАЧИ, какво ви интересувата парите за химиотерапия - ВИЕ няма да имате нужда

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#40:"bibian"]Откакто не се пуши в заведенията и офисите има още един начин да забиваш каки - бройкаш кой пуши отпред и отиваш в подходящ момент и ти. Аз така пропуших [/quote]

  Жалкото е, че МНОГО хора са пропушили именно поради подобни причини - социализация! Още в гимназията или дори по-рано... да излезеш навън с готините хора и да попушиш с тях - безценно.

  Това само показва колко болно е модерното общество. Как ни е отрязало някои от начините за човешки контакт.

 61. 61 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#60:"blaf"]Жалкото е, че МНОГО хора са пропушили именно поради подобни причини - социализация! Още в гимназията или дори по-рано... да излезеш навън с готините хора и да попушиш с тях - безценно. [/quote]

  И кой те е карал да пропушиш? Пушачите ли? Аз години наред съм се движил в такива компании, без да пуша и на никой не му е правело впечатление. Когато пропуших, беше доста по- късно и не е било под влияние на никакви компании. Ако някой се е напъвал да пропушва за да си избива комплексите за смотаност и в желанието си да заприлича на "готините хора", това си е негов проблем, а не на пушачите. И нека да не си бърше ръцете с тях.

  /не се чете/
 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#5] от "muncho":

  Муне, статията е за такива като тебе. Точно под нея пак се напъваш да си бълваш приказките за борбата за здравето. Поне коментирай това, че авторът говори колко е измислена тя.

 63. 63 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Аз не пуша но ако ме почерпят няма да откажа

 64. 64 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#35:"gogo2011"]Да не пушиш всъщност е нормално, защото така сме били родени и така ни е създала природата. [/quote]

  Така е, дядо ми в училище по вероучение тъй го поучавали, че е небогоугодно да се пуши: Господ, ако искал чиляците да пушат, щял бил да им направи комин на главите

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 65. 65 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Статията е невероятна и изказва точно това, което кара пушачите и маса непушачи(Да, пълно е с такива, които в крайна сметка приемат избора на тия около себе си и не са против да има просто две зали или отделни заведения с и без дим.).
  Няма нужда да се допълва нищо- самата идея на проблема е хваната и развита. За съжаление в "демокрацията" няма място за ценностите на демокрацията.

 66. 66 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#49:"gogo2011"]Ако те влече да целуваш пепелници, или казваш бройката е важна. [/quote]

  Гоче, ама аз както казах само се запознавам с каките, не се хвърлям да ги целувам. Що за възпитание имате вие непушачите?!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 67. 67 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#64:"bibian"]Господ, ако искал чиляците да пушат, щял бил да им направи комин на главите [/quote]

  Господ ако е искал хората да карат кола е щял да им сложи и по един ауспух. С катализатор, за да не му замърсяват Рая.

  /не се чете/
 68. 68 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#17:"Чичо Ваньо"]Съдейки по броя противници на заведенията в които се пуши,то едно заведение без тютюнев дим би имало опашка от клиентела.Странното е,че не мога да се сетя за нито едно подобно кафене.Някой би ли ми помогнал?[/quote]
  Ех... Не си прав. При въвеждането на разделението помня едно приятно кафе на Раковска(При това винаги преди забраната се е пръскало по шевовете.), че беше сложило забрана за пушене. Имаше толкова желаещи да влизат, че след няколко месеца смени табелата с "В заведението се пуши! Забранено за лица до 18г.". По същия начин Costa в City центъра издържа 2-3 месеца и направи две зали, а знаем колко народ минава дневно през мястото и какъв е потенциалът да се пълни... Сега общо взето залата за пушачи на Costa е препълнена, а тази за непушачи се пълни само по време на обедните почивки, когато всички околни офиси се изнасят навън.
  Та съвсем пълни си бяха тези заведения, непушачите им правиха луд оборот, защото имаха къде да дишат, и затова и така стана.

 69. 69 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#61:"Тони Шнайдера"]Ако някой се е напъвал да пропушва за да си избива комплексите за смотаност и в желанието си да заприлича на "готините хора", това си е негов проблем, а не на пушачите. И нека да не си бърше ръцете с тях.[/quote]

  Аз не виня пушачите в никакъв случай.

  Не знам доколко сте запознат с историята на цигарите, но ако се поинтересувате малко, ще видите, че отначало е било изключително трудно да се пробутат цигарите на жени. А най-отначало всъщност много малко мъже са пушели. Едва с навлизането на цигарите във филмите (тръгва от Холивуд естествено) и обвързането на цигарите с висок социален статус (както автомобила) повече хора пропушват.

  Преди цигарите, подобно на тях е имало лули, които обаче са имали малко по-различна социална функция.

 70. 70 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#61] от "Тони Шнайдера":

  Точно попадение. И аз я подкарах на 25-6 с пура и оттогава всъщност само на лула и пури я карам.
  За много хора пушенето е просто удоволствие като чашата вино или кафе. Виперсберг точно това описва като култура свързана с пушенето- много често то е просто начин да се насладиш на живота за пушача.

 71. 71 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#69] от "blaf":

  Извинявай ако не съм те разбрал правилно и съм те засегнал. Аз и до днес се считама за "полупушач" и затова гледам обективно към двете позиции. Мразя тютевия дим рано сутрин по алеята, докато тичам. Мразя и да пия кафе, без цигара. Всяко нещо трябва да има мястото си.

  /не се чете/
 72. 72 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#70] от "атанас":

  ++++++++++++Съгласен!

  /не се чете/
 73. 73 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#35:"gogo2011"]И кое в коментарът му не Ви стана ясно? Да не пушиш всъщност е нормално, защото така сме били родени и така ни е създала природата. Вредните навици си ги създаваме по- късно - пиене, пушене, наркотици. Тези неща болните ни мозъци са ги родили в добавка с нечия жажда за печалба.[/quote]
  Гого, едва ли първите индианци, които са запалили тютюнев лист, са го направили с комерсиална цел.
  Ако говориш за това кое било естествено и кое- не, то да живеем по дърветата, да не ползваме грам инструменти и да сме като горилите и шимпанзетата(Ама то и тези маймуни пусто вървят срещу природата и ползват инструменти, особено шимпанзетата.). Цялата еволюция и развитието на човешката цивилизация са ВЪРВЕНЕ СРЕЩУ ПРИРОДАТА на отделни индивиди, които са повличали вида или отделни негови популации.
  Неестесвено за природата ни е било да минем на месо, сега сме еволюирали до месоядни и нямаме храносмилателната система на тревопасните, не е било естествено да палим огън, бояли сме се от него, но накрая сме привикнали да ядем основно готвена храна и сурово месо почти не се консумира... Естествено ли е да варим зърна кафе, да изтискваме гроздов сок и да чакаме да ферментира, да караме коли, да летим в машини?
  От първобитни времена наркотичните вещества са в историята ни- билки, гъби, кафе, алкохол, тютюн, чай. В Европа са отскоро навлезли кафето и тютюнът, но това е до простия факт, че са от Новия Свят(Първата търговия с него е почнала през 16ти век.), а цените им допреди под 100г са били невероятно големи, защото са били внос по море във времена с не чак толкова развит флот като този на 20ти век, пирати и т.н. Дали през 19ти век у нас се е пиел друг чай освен билков? А кой е можел да си купи китайски черен чай тогава и какъв внос е имало?

 74. 74 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#69:"blaf"]А най-отначало всъщност много малко мъже са пушели. Едва с навлизането на цигарите във филмите (тръгва от Холивуд естествено) и обвързането на цигарите с висок социален статус (както автомобила) повече хора пропушват. [/quote]
  Може би си прав, но забравяш най-важната подробност- цената във времето. До края на 19ти век тютюнът е бил внасян в малки количества в Европа- примерно 100 кораба по няколко тона годишно. Пътят им е бил с месеци, рисковете- огромни от пирати, морски войни и т.н. Така да пушиш 2-3 килограма тютюн на година си е било наистина на цена, която е била за хората с висок статус. Същото е било с пиенето на кафе или чай(не варена билка). Моряците са имали по-лесен достъп до тютюна и затова и при тях лулата е била знак за принадлежност към съсловието(Все пак те са пренасяли стоката.).
  За началото на 20ти век е нормално пушенето да е било знак за социален статус. И в момента скъпата пура е 20-30, че и до 100лв, съответно тя е знак за това, че си богат. Има и евтини, разбира се, но и тяхната цена си е бая солена спрямо цигарите- най-евтините пури са 2-3 лева на бройка, пуретите лягат по 1-2лв всяка. Ето ти пак нещо, което значи, че не си на 200лв заплата, за да го ползваш. И това с Холивуд ли е свързано или с ограничен обем на стоката и висока цена?

 75. 75 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Да допълня предния коментар, че се сетих нещо.

  Говориш колко трудно се е наложило пушенето сред жените. Това не е било до някаква борба на търговците. Защо не са пушили да попитаме. Отговорът е лесен- обществото. Допреди 50-60 години жената е нямала право да гласува, не е била считана за равна на мъжете, училищата за жени са били с много строго религиозно образование и се е считало за важен предмет бродирането, а математиката не е била водена за нужна изобщо. Жорж Санд през 19ти век е била сочена за едва ли не дявол, защото е пушила и е била в мъжка компания. Тези жени в началото на 20ти век почват да не носят корсети и рокли до глезените, да се чустват равни на мъжете(особено след Втората Световна, когато просто няма място за жени-домакини поради многото жертви сред мъжете и нуждата от работна ръка). Та затова и след Първата Световна(повече е съвпадение с времето на Холивуд) постепенно започва еманципацията- първото огромно унищожение на мъжката популация и нуждата от жени-работници в промишлеността.
  Още един насочващ въпрос за причините жените да не пушат дълго след навлизането на навика при мъжете- жените в бурки и сега не пушат, в Турция и такива без бурка още вярват, че не е редно, не е за жена, а само за мъжете, защото жената има съвсем отделни права от мъжа. Това би ли го променил точно Холивуд или е до друго, което може да даде сила да се реши една жена, че е равна на мъжа, а не подчинена?

 76. 76 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#75] от "атанас":

  Всъщност не бях се замислял за този аспект - че жените се еманципират през този период и вероятно е очаквано да започнат и да пушат. А обяснението ви за лулите, тютюна и високия статус звучи повече от логично.

  Но, да, Холивуд играе ОГРОМНА роля в разпространението на пушенето. Цели сценарии за филми се измислят само, за да се изрекламира дадена марка цигари. Цигарената индустрия е била основен спонсор в Холивуд... има 2 филма, които препоръчвам по темата. Единият е документален - "Century of the self" на BBC. Другият е художествен - "Thank you for smoking". Сега, доколко може да се черпи информация от художествен филм за реални факти е спорно, затова препоръчвам да изгледате поне "Century of the self". Филмът разкрива началото на консуматорската култура.

 77. 77 Профил на bocjun
  bocjun
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Славена":

  Коментарът Ви е изключително точен.

 78. 78 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#76] от "blaf":

  За ролята на продуктовото позициониране няма място за спор. Но то не е само за цигари. Джеймс Бонд рекламира Ягуар и Мартини, всеки филм рекламира определени марки или вади собствени и това са огромна част от приходите му(Богатите във филмите карат БМВ, Ролс, Мерцедес, пият шампанско, разбира се- Дом Периньон...). Но така може да кажем, че Холивуд налага хамбургерите, колите, самолетите, часовници, телефони... Консуматорското общество и налагането му не са само в тютюна все пак.

 79. 79 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#29:"Чичо Ваньо"]Порових се в ЗДП и намерих това :
  "Чл.2 2) Всеки има право да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване, като спазва установените правила за движение."

  Така,че ако със скейтборд можеш да вдигнеш 50 км/ч,карай си го на воля по магистралата.Самите скейтбордисти и велосипедисти не карат по магистрала,защото го смятат за вредно за самите тях.[/quote]

  Ааа, поне по времето, когато аз карах шофьорски курсове, магистралите беха само за МПС-та, хем 4 и повече колесни. СКейтовете и колелетата са с жива тяга и не ги пускат.

 80. 80 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#69:"blaf"]Едва с навлизането на цигарите във филмите (тръгва от Холивуд естествено) и обвързането на цигарите с висок социален статус (както автомобила) повече хора пропушват. [/quote]

  Разбирам, че си писател, не читател, ама пробвай да прочетеш някой колега от 19-ти век.

 81. 81 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До коментар [#76] от "blaf":

  Нещо ме гложди да развия по-добре за теб идеята защо се налагат пушенето и автомобила, ако щеш защо се развива цялото консуматорско общество. Холивуд реално много късно се намесва с продуктовото позициониране- някъде през 50те-60те, когато се развива самата идея за рекламата. Преди това може би се ползва с пропагандна цел, но тя е по-скоро спрямо жените- да им покаже, че и те са като мъжете, та по-лесно да приемат еманципацията и да започнат да заемат мъжките места заради загубите на работна ръка от войните. Без яко набиване на идеята за равенство на половете жените просто нямаше да идат масово във фабриките, защото това е мъжка работа и срамна за една жена. Даже смяната на роклята с по-къса или панталон е пак до простото удобство да се работи на конвеера в даден тип облекло.
  Та... Какво е до края на 19ти век в търговията и производството?
  - Търговията се движи с ветроходни кораби, те са бавни и поемат малки товари, Турция блокира целия сухопътен път от Азия, Великите сили постоянно воюват, по моретата вилнеят пирати освен редовните морски битки. Всеки внос на стока от Новия Свят или Изтока е цяла мъка.
  - На самия континент сухопътната търговия върви с кервани и каруци. Няма автомобили, първите влакове не могат да дърпат голяма тяга, а и те се появяват в средата на века. Автомобилът е лукс и се произвежда ръчно, и той е от средата на века. Камиони няма.
  - Парни турбини задвижват заводите, но още не са развити добре и производителността им е ниска.
  - Няма торове и какво ли още не, храната се добива трудно, добивите са ниски и всяко парче земя е ценно за нея, а не за тютюн примерно.
  - Електричеството е екзотика и се ползват газови фенери.
  Та в този етап цената на цигара, чаша чай е огромна- примерно да ти струва 5лв ЕДНА ЦИГАРА. Затова и викторианска Англия е общество, в което е признак за престиж да пиеш следобеден чай(Тогава се появява този странен техен обичай- да пиеш нещо много скъпо всеки ден значи да си богат, а все пак говорим за внос от Китай и Цейлон през цялата история с пътя през султана или скъпото заобикаляне по море.), да пушиш в пушалнята и да носиш смокинг(А после тази дреха става официална за приеми при първо ползване да я сложиш върху костюма, за да не мирише той на тютюн.)...
  Какво идва с началото на 20ти век?
  - Парни кораби започват да се движат. Огромни са спрямо ветроходните, много по-бързи и сигурни, пиратите са преборени(Новите кораби лесно прогонват ветроходните им съдове, а и вече няма островчета да се скриеш- до всяка точка се стига лесно.).
  - По суша тръгват първите камиони и товарни влакове, няма вече кервани.
  - Почват да се ползват торове, трактори. Вече добивите на храна са големи, има излишъци, спокойно може да се ползват куп площи и за тютюн, чай, кафе, подправки(и те преди това са били на безбожни цени- провери колко е струвал черният пипер примерно преди 20ти век)
  - Войните водят до нуждата от равенство на жените и еманципация. Тук Холивуд наистина почва яката пропаганда за равенството между половете- мъжете пушат, защо да е срамно това за жените, мъже карат коли, защо не и жени, мъже са в заводите, защо не и жени, мъжете ходят в баровете, защо не и жените?
  - Промишлеността почва да бълва немислими за 19ти век обеми- първи Форд успява да прави хиляда коли на година и цената им да е $500 за първия модел Т(Не че тогава това не е било като 20-30000лв сега по стойността на долара.)
  - Вече има ток масово, производствата почват да го ползват.
  Е, Холивуд се появява по това време между двете войни, но не той прави чая и цигарите евтини и достъпни за всички, както и автомобилитe. Просто хората могат да си ги позволят, а за автомобилите самото време ги прави нужни- вече динамиката е друга и не може да се придвижваш за 10 дни с каруца до някъде, където с кола се отива за 5-6 часа.
  След Втората Световна е нов бум:
  - Атомна енергия
  - Реактивни двигатели, още по-мощни камиони и кораби, повече стоки се придвижват(В момента един тир може да кара 30-40 тона стока и се движи с 90км/ч, в началото на 20ти век камион е поемал 2-3 и се е движил с 20-30км/ч, през 19ти век каруца е кретала с 500-600кг и се е движила с 20-30км/ден.)
  - Още по-високи добиви на земеделска продукция и по-ниски цени(Започват даже да се плащат субсидии да не се сади храна, та да не й пада цената, съответно се садят много повече технически култури като тютюна.)
  - Огромното насищане с промишлена продукция води до развитие на рекламата и прокламиране на консуматорското общество- всеки иска да си продаде стоката все пак
  И ето че пак тютюнът става по-евтин(Преди високите акцизи цигара е била 5-10ст, имало е по 50ст за 20 през 80те у нас, а сега с акцизите е 20-30ст. Не е 5лв като цигарата от времето на Оскар Уайлд.) и се пуши повече, а кафето се пие по няколко чаши на ден.
  Та... Хубаво е да се гледа и историята, когато се говори за теории за конспирация. Просто обществото за век се е развило с невиждани темпове и това е променило много неща.
  Ако искаш да изкараш 19ти век подобен на 20ти, просто няма шанс. Примерно у нас промишленост до началото на 20ти век просто е нямало- има 1-2 фабрики от средата на 19ти век, и първата е за шаяк(плат). Пра-дядовците ни са пасели овце или са гледали жито на няколко декара земя, която са обработвали с мотиката или плуг, ако са по-богати да имат пари за конче, доходите им едва са стигали за храна и заплата за година слугуване е била чифт дрехи или цървули. Пра-бабите ни са били домакини и се е приемало за нормално да се подчиняват на мъжа и да нямат свое мнение, камо ли да работят "мъжки" професии или да се намесват в "мъжки" работи. Панталон и жена? За тях това е било направо престъпление.
  Сега си навържи описаното развитие и ще разбереш защо пушенето става все по-масово през 20ти век и как то следва естественото развитие на света като промишленост и търговия. Хора като теб обикновено гледат филми, в които някой представя 19ти век същия като 20ти и не отчита изобщо разликите. А те са ОГРОМНИ и е все едно да сравняваме 13ти и 19ти.

 82. 82 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  А ти пък откога отиде при нормалните хора бе, кога, циганино, ти почерне гъзо???

  Много добро, много.

  Купуват си момче и момиче цигари.
  Той:
  - На моята кутия пише, че водят до импотентност...
  Тя:
  - А на моята, че вредят при бременност...
  Той:
  - Ами дай да си ги сменим!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 83. 83 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#10] от "muncho":

  Един човек може да вярва на всички басни,но това не го прави нито умен,нито прав!Какво ще кажете за глобалното затопляне и края на света?!Боже,колко наивници има!Колко хора познавате,дето пушат и са умрели от рак и колко познавате,дето са умрели от рак ,а не пушат?!Защо докторите се самоубиват с цигари,луди ли са?!Вредата от цигарите най-малко е спорна и категорично недоказана,даже за някои заболявания и са полезни.НО проблема не е в това!Проблема е в нарушаването на правата и свободата на хората без нужда!В контрола чрез репресии и забрани,за който се говори в статията и става все по-глобален и опасен.Защото утре вие сте на ред, без значение какво ще измислят!Вразумете се!

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 84. 84 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#17] от "Чичо Ваньо":

  Аз пък не ям шкембе и ми мирише гадно,няма ли да го забранят за ядене по обществени места,пречи ми да ги посещавам?Германците казаха,че е вредно да се ядат субпродукти!Имам пълното право,защото цивилизованите народи не ядат такива помии,миришещи на мръсни чорапи!Нали трябва да им подражаваме във всичко?!

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 85. 85 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  А бре,Мунчо,ние пушачите НЕНОРМАЛНИ хора ли сме? Книгата е написана за точно такива като теб,даващи крайни оценки и обобщаващи от гледната точка на ниския си интелект! Може би,ако прочетеш малко по съсредоточено откъса,ще успееш да разбереш какво иска да каже автора.

  soka
 86. 86 Профил на Станимир Вълков
  Станимир Вълков
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mai Tai":

  По-добре е да си направи лоботомия!

  soka
 87. 87 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#83] от "aneta07":

  Познавах доста хор починали от рак, предизвикан от тютюнопушене. Включително и единия ми дядо, който беше пушач. Не познавам обаче един непушач. Да отричаш доказани неща, е смешно и тъпо. А всъщност става въпрос не за забрани, а да не се пречи на другите. По нагло нещо от пушач, обаче няма. Искате ли примери?

  А иначе сравнението с Хитлер ми хареса. )) Значи Хитлер е лош, затова е лошо и да не пушиш цигари и да спортуваш? Сигурно е така, нали Сталин е бил пушач. Кумира на мнозина от форума е все пак. ))

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 88. 88 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#84] от "aneta07":

  Германците ядат много субпродукти. Забраната за шкембето искаше да наложи снахичката пръмовица, за да се намаже тогава. както се намаза и за затварянето на блоковете на Козлодуй. Нали заради нея станахме нарицателни като "йесмени".
  А пушенето, когато ни утравлява отоманската империя (тогава все пак има правила за пушенето), а пълен разцвет когато ни управлява империята СССР. Няма руски филм в който главния герой да не пуши като комин.
  Та правилно казваш, нали трябва да подражаване на някого, е подражавайте.

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 89. 89 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#42] от "dqdomart":

  А аз днес се завърнах от Гърция. хапвах октоподи, вместо цаца пържена със свинска мас. Морето беше топличко, та и се натопихме, във Варна с неопрени, нали? Навсякъде беше чисто, нямаше пластмасови шишета от мятани от вълните, и заровени фасове в пясъка. просто защото навсякъде в хотела ни, и около него, пушенето беше забранено. Пътьом минахме през Смолян. там също бяхме в хотел в които не се пуши никъде, и така е от години. Свободни места в него нямаше, предварително бяха резервирани.
  Е останете си в
  [quote#42:"dqdomart"]затворено комплексче[/quote]
  и
  [quote#42:"dqdomart"]частно малко плажче[/quote]

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 90. 90 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#15] от "m77777":

  Направи като мене, вече търся само цигари без бандерол...

  На мене глупави забрани от фанатици ми действат по нездравословно. Същото е и за марихуаната...

  Не забравяйте кой печели от забраните - МАФИЯТА!!!! Пример - сухия режим, кнабиса и т.н


  LEGALIZE IT!!!!!!

  За едни благата, за други ла*ната
 91. 91 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 778 Гневно

  До МУНЧО: Ти всъщност си най големия дискриминант, така излиза!!

  За едни благата, за други ла*ната
 92. 92 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#39] от "dqdomart":

  ДА, чел съм твои коментари под други статии и съм напълно съгласен с теб, но освен удоволствието да забраняваш, има и друго - контрабандата става по печеливша....

  За едни благата, за други ла*ната
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#48:"gogo2011"]Я сега гато един изтъкнат юрист да ни обясните понятието " почти частно малко плажче"? [/quote]
  Понятието е съизмеримо с нивото на упражняване на контрол на оправомощените държавни органи, както и с нивото на противоконституционност, некадърност и лобизъм, вложени в сегашната поправка на Закона за здравето
  [quote#92:"ivaylo_kolev"]има и друго - контрабандата става по печеливша...[/quote]Точно така се получава!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на Nice
  Nice
  Рейтинг: 235 Весело

  Всъщност няма снимка на Сартър, на която той да е без цигара или лула. ...

  И къде точно са му цигарите тук:

  http://www.famouspeopleinfo.com/wp-content/uploads/2011/07/Jean-Paul-Sartre-9.jpg

  http://4.bp.blogspot.com/_1Kcv6ltYI-U/TRmnzqQztTI/AAAAAAAAAaQ/RY9klt4nyy8/s1600/FPTTD00Z.jpg

  http://www.dw.de/image/0,,1621693_4,00.jpg

  пълно е с такива в търсачките...

  ... и откъде са ретуширани точно цигарите или лулите?

  Остава да повярваме и на другите исторически факти, нали?

  мдааа...
 95. 95 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#87] от "mikewolf":
  Добре,тровим се абсолютно доброволно!Ще си умрем млади!Защо обаче нито един непушач не може да отговори аргументирано на простички въпроси?При толкова непушачи защо салоните за непушачи в заведенията стоят празни?Защо доброволно идвате да се тровите при нас?Защо след като има толкова места за непушачи искате да отнемете и местата на пушачите?

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 96. 96 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1059 Весело

  Браво! Най-накрая някой да нарече нещата с истинските им имена. Интересното е, че този някой не е българин, а австриец, така че любимият аргумент на непушещите талибани "никой в Европа не пуши" отива в кошчето

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 97. 97 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#25] от "Mai Tai":

  Много вярно наблюдение, но за да се изпълни препоръката, която давате, е необходимо човек да може да се замисли и да допусне, че е възможна и друга гледна точка и тя да е валидна.

  Подобно допускане е постижение на емоционалното развитие, което много хора нямат, а това е и едно от основните послания на статията, под която така обилно коментираме.

  Удоволствието да забраняваш, да изтъкваш моралното си превъзходство, да триумфираш над трупа на гледната точка на другия, е това, което много от нас тук практикуват с пълна сила и е време да се поспрем, за да чуем какво всъщност пише в статията.

 98. 98 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Тъй като съм бил пушач, нахален и безпардонен, единственият ми съвет е - бой на пушачите по наглите им мутри. Може би само тогава ще разберат, че да осмърдяват всичко около себе си не е само личен въпрос. Не сме цигани и не живеем в катун...

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#95] от "Чичо Ваньо":

  Я се върни и прочети пак, къде съм бил тези три дни. Ясно съм написал навсякъде забранено пушеното от години. Ясно съм написал резервирано предварително.
  Ама чукча писател, не читател, а? :Д

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK