Филм за това "как да сготвим Исус" може да вкара испанец в затвора

Скрийншот от видео в YouTube със снимка на Хавиер Крае

© Дневник

Скрийншот от видео в YouTube със снимка на Хавиер КраеВодещ испански творец е изправен пред опасността да влезе в затвор за една година, след като бе обвинен в "накърняване на религиозни чувства" със свой късометражен филм, правен преди повече от 30 години, в който показва "как да сготвим Исус Христос", писа "Гардиън".


Хавиер Крае, който в миналото за период от близо 50 години е известен като провокативна фигура в Испания, прави филма през 1978 г., но той бива излъчен в ефира на испанска телевизия през 2004 г. като видеоматериал към интервю с автора.


Не особено популярното провинение - сравнимо, но не идентично със закона за богохулството във Великобритания, е част от наказателния кодекс в страната, макар никога досега да не е било прилагано в испанската правна история, пише "Гардиън". 
Филмът на Крае с продължителност 54 секунди използва тон като от готварско предаване и съветва готвачите да махнат пироните на Исус и да го отделят от разпятието му, което трябва да бъде оставено настрана. Във филма се използва малка фигура на Исус Христос, разпънат на кръста, като се показва как малкото му бяло тяло се измива, леко се задушава в масло, поставя се върху легло от ароматни подправки в стъклена тава и се вкарва във фурна. Казва се още, че един "мършав Христос" е достатъчен да нахрани двама, а когато ястието е готово (след три дни), то мистериозно изчезва от фурната без никаква чужда помощ. 


Вече има два предишни опита за даване на Крае под съд, който в момента е пуснат под гаранция от 192 хил. долара. Последното му обвинение е резултат от действията на католическата правна асоциация Centro Juridico Tomas Moro.


"Как показвате, че нечии религиозни чувства са били накърнени", пита Крае пред вестник El Pais, допълвайки, че според него обвинението е абсурдно. "Обвинен съм в серия от неща, които не съм извършил. Аз не се появявам по телевизията, готвейки Христос, и никога не съм използвал тези кадри в свое изпълнение." Негови поддръжници твърдят, че законите за свобода на словото трябва да бъдат променени така, че да включват и възможността за богохулство.


В понеделник, 28 май, Крае трябва да се явил в регионалния съд на Мадрид, където се е провело изслушване на свидетели от страните по делото.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK