Zaz, певица: Хората по природа са позитивни

Zaz

© Teren music parties

Zaz
Изабел Жофроа, която всички познаваме като френската изпълнителка Zaz (Заз), не започва кариерата си като уличен музикант и държи това да се знае. Връзката й с музиката датира още от дете. През 2000 г. постъпва в Школата за съвременна музика в Бордо, после пее с групи като Fifty Fingers, ансамбъла "Ангелум", в джаз квинтет, става една от четирите певици в оркестъра Izar-Adatz, а после и вокалистка на латино рок групата Don Diego, с която подписва договора си с буквата Z.


Името Zaz се появява впоследствие като неин сценичен псевдоним, като през 2006 г. пристига в Париж и започва да пее в различни клубове, барове и кабарета. Големият пробив идва с песента Je Veux, която тя започва да изпълнява по парижките улици, а видеото оттам светкавично й донася огромна слава и става любима на милиони. 


Zaz казва, че отдавна не следи гледанията на песните й в социалните мрежи. Не й остава време. В момента е на натоварено откъм дати турне в Европа, част от което е и концертът й тази вечер, 30 май, в зала 1 на НДК. Отбягва да говори за личния си живот. Казва, че е влюбена в живота, в хората, в природата. Остава верен почитател на френската кухня заради качеството и разнообразието й.


Докато пътувала към София от сръбската граница, се влюбила и в нашите планини. Забавянето на автобуса на екипа й на границата отложи с над два часа срещата й с журналисти вчера (29 май), но никой не й се разсърди, след като влезе в залата с грееща усмивка и осезаемо топло и ведро отношение към всичко и всички.


Специално за "Дневник" тя разказа повече за себе си, за митовете около нея, откъде черпи позитивния си заряд и че винаги, когато може, помага на хората на улицата. 

В интервю за немското онлайн списание Aviva-Berlin казваш, че си избрала името Zaz (Заз), защото се произнася леко като Зоро и се запомня по-лесно, отколкото Изабел. Мислиш ли, че имаш и някакви други прилики с този прословут герой?
- Това са глупости. Всъщност в Wikipedia пише доста глупости за мен. Според мен те са интерпретирали нещо, което са прочели в Wikipedia. 


Просто преди участвах в една друга група, която се казваше Don Diego, а Дон Диего е герой в Зоро. И понеже пеех в тази група, сигурно са направили връзката Заз - Зоро, но в това няма нищо вярно. По времето, което бях в тази група, въобще дори не се наричах Заз все още, така че няма връзка.
Има ли и други такива митове, които си чувала или чела за себе си?
- Когато пристигнах в Париж, някъде някой беше написал, че живея със старата си баба в някакво малко апартаментче. Имаше и нещо, че съм пяла в някаква малка група, която се казва "Хлебарницата", и че пея с хора, с които всъщност никога не съм пяла. Имаше и такива, че всъщност съм започнала да пея на улицата.


Тези слухове дразнят ли те или ги приемаш с усмивка?
- Единствено може би историята за това, че съм започнала да пея на улицата, ме дразни, защото не е така. Имам много музикален опит още отпреди това. Пяла съм на най-различни места, на много други сцени, включително пред 10 хил. души публика. Имах много богат музикален опит и това да изляза да пея на улицата беше мой избор.


Вярно е, че тогава нямах друга работа, но сама реших да го направя. Също така никога не съм живяла на улицата, както някои хора понякога пишат. Винаги съм се справяла достатъчно добре, за да не се налага да се стига дотам.


Zaz

© Teren music parties

Zaz


Музиката ти е известна не само с мелодичността си, но и с позитивните текстове. Как се зареждаш с толкова позитивна енергия? Къде се крие ключът към твоето щастие?
- Ами това е работа в крайна сметка. Но аз смятам, че хората по природа са позитивни. Когато децата се раждат, когато са още малки, те са изключително щастливи и свързани с всичко. Когато обаче после порастват и вече навлизат в обществото, там има различни кодове и етикет, които трябва да следват. Това ги прави все по-ограничени, така че човек накрая се оказва не чак толкова свободен. 


Но аз съм разбрала, че щастието е въпрос на избор и от теб зависи дали искаш да си щастлив или нещастен. Ти трябва да вземеш решение в коя позиция искаш да си. Аз направих своя избор, като освен това това е и моята работа. Това да промениш себе си означава да промениш и света, тъй като си част от него и му влияеш.


А имаш ли ежедневни ритуали, с които си отпочиваш, докато си на турне?
- Медитация. Освен че медитирам, си правя и един специален масаж, тъй като знам, че тялото има връзка с различни меридиани - лявото и дясното полукълбо трябва да са балансирани. Така че си правя масажи на различни точки - например точката на тройния нагревател, която е свързана с предния голям меридиан (показва въпросните точки и места по тялото).


Това е много освежаващо. Смятам, че тези техники трябва да се преподават в училище. Гениални са. Наистина са полезни и важни. Тялото е една страхотна машина. 


Доколкото ми е известно, участваш активно в различни социални и екологични каузи. В България също ще бъдеш част от такава (среща с деца в неравностойно положение Share & Inspire по инициатива на организаторите на концерта - бел. авт.).
- Целта ми е да създавам мрежи, защото, разпространявайки една идея, ние разширяваме съзнанието на хората за даден проблем. За всеки човек е отговорност - всеки прави това, което може. Аз имам възможността да използвам голям медиен обхват и по този начин да покажа и да променям много. Вярвам, че можем да променим света, променяйки себе си. Аз го правя по този начин, свързвайки се с останалите. 


Освен това обичам живота, обичам и хората и се радвам, че нещата малко по малко вече се променят. Дори когато ни се струва, че нещата отиват на зле, те всъщност се подобряват. За да се роди нещо добро, преди това нещо трябва да умре. Има такъв цикличен процес. 


Малко по-рано на пресконференцията ти сякаш остана леко изненадана, когато те нарекоха некомерсиална изпълнителка. Както ти самата обясни, ти реално имаш комерсиален успех във Франция, тъй като музиката ти се продава добре. Все пак между комерсиален и поп изпълнител има малка разлика. Би ли искала да бъдеш определяна като поп или бягаш от това?
- Трудно е да се каже. За мен най-важното е да бъдеш себе си и да изразяваш себе си и своята истина. Не да копираш някого другиго, защото ако се опиташ да следваш нечии други модели, за да се харесаш на хората, ти няма да обичаш себе си. А най-важно е да обичаш себе си такъв, какъвто си - със силните и слабите си страни и моменти, и във всичко, което правиш, да изразяваш себе си. 


Известно е, че един от големите скокове в кариерата ти идва след участието в конкурс за таланти във Франция (Le Tramplin Generation France Bleu/Reservoir през 2009 г., от който печели 5 хил. евро, възможността да запише клип за MTV, както и албума си ZAZ, който е факт 14 месеца по-късно - бел. авт.). Днес подобни предавания и конкурси са изключително популярни, особено в телевизиите, но е спорно дали те са полезни за талантите в тях или по-скоро за техните автори и създатели. На теб как ти помогна този трамплин?
- Всъщност участвах в конкурса, за да се забавлявам. Истината е, че дори навремето, когато бях малка, на седем години, родителите ми ме записаха в някакъв подобен местен конкурс, но години по-късно сама осъзнах, че искам да видя как се развива един подобен проект, какво се случва и просто да се позабавлявам. Много се изненадахме, че се класирахме на финала и спечелихме, но беше интересно преживяване. 


Интересното е, че тогава се навързаха най-различни елементи в живота ми, които до този момент нямаха връзка един с друг, но накрая се оказа, че хората се интересуват от моята музика и тя ги вълнува. Например една журналистка от престижния вестник Le Monde тогава реши да направи статия за мен. Беше ме видяла на улицата. Нямаше нищо общо с конкурса.


Zaz

© Teren music parties

Zaz

След това френското радио France Bleu започна да излъчва песента ми и така изведнъж всички елементи се навързаха и показаха, че хората се вълнуват от музиката ми и се интересуват от нея. 


За мен беше страхотно. Най-хубавото бе, че финалът на конкурса беше в зала "Олимпия". Това беше невероятно преживяване. Дотогава не си бях представяла дори, че ще се изправя да пея в тази зала. 


Беше наистина вълшебно да видя как всички елементи така се навързаха, че сякаш всичко водеше към успеха ми. Когато на 10 май излезе албумът ми, няколко месеца по-късно бях на път и случайно на една бензиностанция чух песента си. След това бе вече невероятен хит. Навсякъде се слушаше. За мен всичко се получи някак много бързо и изненадващо.


Сега, когато вече не пееш на улицата, даваш ли винаги пари на уличните музиканти?
- Ами вече нямам толкова възможност да виждам уличните музиканти, но бих искала да им оставям. Давам бакшиши в клубовете или ресторантите, когато ходя някъде. Винаги съм искала да мога да давам, но сега вече мога да си го позволя. 


Дори когато срещам бездомни хора на улицата, ако нямам пари, винаги съм им подарявала разни неща, защото искам да им помогна с нещо. Не всички бездомници, които са на улицата, са нещастни - това трябва да се знае, но онези, на които им личи, че имат нужда от това, съм помагала. 


Очаквайте утре в "Дневник" фотогалерия от концерта на Zaz, който е тази вечер, 30 май, от 20 ч. в зала 1 на НДК. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK