Севда Шишманова, програмен директор на БНТ: Телевизията е новото кино вече става глобална тенденция

Севда Шишманова, програмен директор на БНТ: Телевизията е новото кино вече става глобална тенденция

© Личен архивСевда Шишманова е журналист, специализирал кино режисура и има зад гърба си 15 авторски документални филма. Нейният "Незавършилата война" е в топ 10 на журналиститческите постижения, а през 2001 г. печели американската награда "Джон Хопкинс". Тя  често е канена да бъде член на международни филмови журита.
От края на 2010 г. е програмен директор на БНТ, която отговаря за появата на един от най-успешните и популярни в  момента български сериали "Под прикритие" в ефира на националната телевизия. За да разбере повече за успехите, наученото и бъдещи програмни планове на телевизията "Дневник" зададе въпроси на програмния директор. 

Как оценяте успеха на сериала "Под прикритие" досега? Какви са най-големите му постижения в България, каква е гледаемостта и в какво се изразяват успехите му зад граница?
- Реалният успех на сериала "Под прикритие" е в това, че постави стандарт на българския телевизионен пазар. С това, че е конвертируем и показа как един локален продукт може да бъде международен. Продукционното ниво е това, което единствено има значение за оценката в света. Както за да получи международна дистрибуция, така и за да има селекция и номинация на фестивали.


Фактите са известни: "Под прикритие" има международен дистрибутор - New Films International, който откупи световните права за разпространение; продаден е на три континента и е в каталога на най- голямата дистрибуторска компания в света Lionsgate. 


Има селекция за най-престижните награди за телевизионна продукция в света "Еми" (Emmy) и номинации на друг световен фестивал "Златна нимфа" в Монте Карло. БНТ отстоя следните важни етапи от избора до продажбата на тази продукция, като "Под прикритие" се реализира от самото начало без компромис – селекция на сценарий в криминален жанр и универсално работещ сюжет, доказана продуцентска компания SIA, перфектен кастинг и пълен контрол на реализацията. Ключово в случая е мого високото професионално ниво и опит на екипа но SIA.
Ако обобщим за два сезона "Под прикритие" създаде мания сред зрителите, постигна най-висок рейтинг за праймтайма на националната телевизия и върна млада и активна аудитория, привлече рекламодатели и стана най-тегления и гледан сериал в интернет.


Какво предстои като развитие на този проект?
- Няма компания, която да се откаже да продължи свой успешен продукт. Мениджърският борд на БНТ одобри предложението за реализация на трети сезон, той е в предподготовка и снимките ще започнат в началото на юли.


Според мен това ще бъде по труден сезон от първите два, защото очакванията към сериала вече са много големи и развитието на историята трябва да върви нагоре в драматургично и емоционално отношение. За това БНТ постави изискване към продуцентите от SIA за много по-голяма предварителна готовност, сценарна и продукционна, преди да започне снимачният период.


Има изнасяне в нови локации и разработка на сложни и трудни снимачни сетове, от актьорите ще се изисква по специална подготовка също. Но предварителната работа по сценария е акцент и е много прецизна, за да може наистина екипът да бъде максимално улеснен в процеса на снимки.


Представяне на новия български сериал "Под прикритие" през 2011 г.

© Георги Кожухаров

Представяне на новия български сериал "Под прикритие" през 2011 г.


Какво спечели и какво загуби БНТ от "Под прикритие"? Какво научихте от проекта?
- БНТ показа, че има ресурс да диктува тенденции на телевизионния пазар, без да отстъпва от обществената си функции. Изненада конкуренцията, която си мислеше, че националната телевизия ще остане в традиционното филмово производство и не е проблем в новата ситуация.


Както знаете, промяната в закона с разрешение за продуктово позициониране в телевизионните сериали провокира интереса на частните телевизии и те ориентираха своето производство към тях. Трябва да кажа, че това се оказа важно и за нас, защото ни даде допълнителни аргументи за промяна на съдържанието на филмовата ни продукция. Ориентира я пазарно и от това спечели както медията, така и зрителят.


За мен чисто продуцентски е първият голям филмов проект, за който нося пряка и цялостна отговорност и след него знам, че не може да се прави компромис на нито един от етапите на снимачния процес. Ако е направен, той е видим. Телевизията е безпощадна медия, знам го от журналистиката.


Смятате ли, че турските сериали най-накрая станаха жертва на българските. Тяхната аудитория припокрива ли се или се различава?
- Турските сериали се оказаха част от подготовката на аудиторията да гледа локален продукт. Те създадоха нагласи в зрителите и трябва да признаем, че в това отношение частните телевизии подготвиха пазара. Винаги е добре, ако националната продукция може да отговори на интереса на аудиторията.


Важно е, че в момента имаме индустриално поведение на телевизиите в производстово на български сериали. Ако направите мониторинг, ще отчетете, че това е модерната тенденция в телевизионното производство у нас и водещите телевизии приоритетно продуцират български сериали. В това отношение е много важно да се удържи сценарното и продукционно ниво, защото аудиторията е подвластна на много силно влияние на филмите, които гледа и отговорността на теливизиите в случая би трябвало да е въпрос на ясна политика.


Отбелязвам го, защото имаме неприятния опит от налагане на спорни вкусове и поведенчески модели с някои реалити формати, които не са комплимент за продуцентите им.


Ще повлияе ли "Под прикритие" на следващите проекти на БНТ и как? Планирате ли следващи сериали? Какви?
- Националната телевизия провери собствения си капацитет като продуцент. И в това много важен беше изборът на партньор. Продуцентската компания с която на практика БНТ влезе на пазара, е най-добрата в момента в реализация на телевизионни сериали. SIA и "Камера" са екип, с който се работи на висок професионален оборот и процесът в общия ни проект се оказа едно от най-важните условия в тази проверка на възможностите ни.


По парадоксален начин един безспорен продукт, без аналог в международното си признание, предизвика остра и некоректна кампания със спекулации и откровени лъжи по отношение както на финансирането, така и на производствения процес. Върху БНТ беше упражнен включително институционален натиск и искане да доказва "целесъобразността" да продуцира този сериал. Това за съжаление беше поведението, с което избраха да се "състезават" с нас както от телевизионните конкурентни среди, така и от киногилдията.


Отбелязвам го защото "Под прикритие" промени статуквото, преобърна както пазара, така и заварената система на филмопроизводство в БНТ, като ни даде самочувствие да поставяме условия към следващите проекти. Показа стойността на прозрачната процедура на избор на проект и доказа, че единствено качеството е това, което има значение в реализацията на една продукция.


В момента БНТ е обявила годишна сесия по филмопроизводство с четири различни позиции за телевизионни сериали и има всички основания да се надява, че както кандидатите, така и комисията ще отчетат летвата, която постави "Под прикритие", преди да направят своя избор.


Какви са впечтленията ви от тенденциите на международния пазар на телевизионни продукти и по-специално сериали в момента? 
- "Телевизията е новото кино" беше водещият коментар в тенденциите на пазара, които видях по време на телевизионното издание на American Film Market в Лос Анджелис. Производството на телевизионни сериали привлича индустриално големите американски филмови студиа заради комплексните възможности от излъчване на тази продукция на много пазарни нива – от платените канали през телевизиите до интернет.


Изумителни са например възможностите за "услуги" за зрителите на Netflix - американската мрежа за гледане on-demand през интернет стрийминг в САЩ, Канада, Латинска Америка, които "дистрибутират" телевизионните сериали до потребителя в мащаб, който е несравним като потенциал и с най-големите боксофис на кината. Всеки може да гледа любимите си сериали, когато поиска и преди разпространението от телевизиите.


Важна е политиката и на платените филмови канали като HBO, с които студията се конкурират в подобна инвестиция. Производството на телевизионни сериали привлича режисьори като Скорсезе и Спилбърг, именно защото в момента съдържанието на тази продукция се развива много бързо заради интереса на пазара. И разбира се заради мащаба на печалбите.


Дори обществена телевизия каквато е BBC създаде своя компания специално за производство на сериали, базирана в САЩ с продукция, подчинена на потребностите на този пазар, защото потреблението е огромно, печалбите също. Британската медия отстоява тази своя пазарна политика, независимо, че е под огромен натиск за това като обществена медия.


В тази връзка мисля, че "Под прикритие" има вярната формула на универсална история, високо продукционно ниво и добър мениджмънт, което ни направи част от световния пазар. Фактът, че най-голямата дистрибуторска компания в света Lionsgate избра да покаже на този пазар сериала в топ селекцията си заедно с Mad Men - носителят на "Еми" 2011, хитовия Boss и двете си нови супер продукции Anger Management и Nashville, означава, че имаме постижение, с което трябва да се съобразим.

Испанският трейлър на "Под прикритие"

Това е първи случай, когато американската компания показва независима продукция, извън своята собствена и тази на мейджъри.


Защо според вас все повече режисьори избират да се насочат към телевизионните филмови формати, загърбвайки игралното кино?
- Известни режисьори започнаха за снимат сериали, но не мисля, че това е свързано с отказ от игралното кино. Възможността да развиват проекта, предполагам, е творческото основание, както се аргументира Скорсезе в едно интервю по повод на сериала "Престъпна империя", който продуцира и снима за HBO.


Разбира се, финансовия фактор е определящ, както и милиардната зрителска аудитория на телевизионните сериали. Не мога непременно в този контекст да коментирам професионалния избор на българските режисьори, но тяхното поведение, особено на новото поколение, е пазарно ориентирано и предполагам, че критериите, които биха ги привлекли за участие в един проект, са същата комбинация, за която вече споменах.


Ако има нещо, което в България много видимо разграничава поколенията в киното, то това е именно в следването на принципите и правилата, които определят тази индустрия, а те са пазарни. Важно е, че българското кино има своята вълна режисьори, които правят този преврат. При това с необходимото тематично и жанрово разнообразие на филмите, които заснеха в последните 5 години. Започна Явор Гърдев с "Дзифт", Димитър Митовски с "Мисия Лондон", Камен Калев с "Източни пиеси", Виктор Чучков "Тилт", Драгомир Шойлев "Подслон", Илиян Джевелеков с Love. Net…Това е важно да бъде отбелязано, когато говорим за зрители, стандарт, пазар и кино. Любопитна съм да видя заснети от тях сериали.


Има ли някакъв нов тип вълна на телевизионните сериали в момента? Няколко от първите големи успехи в тази сфера като "Д-р Хаус" и "Отчаяни съпруги" приключиха завинаги телевизионния си живот само преди около седмица след осем сезона в ефир и доста голям спад в гледаемостта през последните си години? Какво означава това за телевизиите и какво е новото като жанр, истории, картина и качество, което най-силно се търси?
- Пазарът е този, който диктува и той има основно правило – конкуренцията за зрителя и рекламодателя. Една продукция пада от излъчване и производство, когато не може повече да издържи състезанието за любовта на зрителя и съответно не изплаща обратно инвестицията си.


Световната аудитория не е хомогенна във вкусовете и нагласите си, защото например фентъзи и хоръра, които разбиват американския пазар, не са реципрочно успешни на всички територии.


Британският хумор едва ли е конвертируем в мащаб като политическите трилъри на BBC. Но има формули които традиционно работят, особено ако се стои професионално в жанра и историята е универсална. Това усетих, когато видях дублирания на испански вариант на "Под прикритие" на скрининга за Латинска Америка. Над 180 селекционери и на екрана история, която приковава вниманието, актьори, които впечатлително приемаш и продукционно ниво, което оценяваш. Респектът и уважението беше и от това, че продукция с такъв стандарт идва от малка страна и телевизия.


На какъв принцип планирате филмовата програма на БНТ, както и тази на сериалите? Това е една от сферите с най-жестока конкуренция между телевизиите? Какви заглавия може да очакваме от БНТ?
- БНТ има ангажименти като обществена телевизия както към избора на тематичните параметри, така и към начина, по който формира своята цялостна програмна политика във филмопроизводството.


Ние поставяме своите виждания като продуцент на обсъждане от Програмен съвет за кино, в който влизат и представители на кино гилдията и институции с консултативна роля каквито са министерствата на образованието и културата.


Приоритетите се определят за предстоящия годишен телевизионен сезон и се обявяват публично. Редовната филмова сесия, която се провежда в момента, показва жанровото и тематично разнообразие, към което се стремим. Има четири обявени позиции – училищен сериал, исторически сериал, ситком и свободна позиция за сезонен сериал без ограничение на жанра и темите, с единствено условие да е съвременен сюжет.


До този момент комисиите, в които съм участвала, показват висок критерий и много вярна оценка за това каква продукция има необходимост и задължение да продуцира националната телевизия. На предишната сесия например не пуснахме в производство сериал, защото комисията прецени, че не отговарят като качество на нивото, което БНТ постави с "Под прикритие".


Може би изглежда, че нямаме продуцентската свобода на частните телевизии, но все повече се убеждавам, че изискванията, които имаме като обществена медия, само прибавят качество и ниво към продукцията.


През последните няколко години документалното кино бележи силен възход. Разработват се много нови и необичайни форми на документалистика, която е далеч от познатия на всички формат на дългия репортаж и често се доближава до игралното кино. Какво е отношението на БНТ към този формат сега и в бъдеще?
- Имате предвид т.нар. доку-фикшън или соуп-доку сериали. Като човек с над десет документални авторски филма в биографията си естествено следя развитието на тези жанрови тенденции.


На практика БНТ има опит за такъв подобен формат, какъвто са "Малки истории". Все още не мога да се реша да предложа подобна позиция в конкурсна сесия, но имаме подкрепени такива проекти като копродукция - "Правилата на ергенския живот" и "Полският водопроводчек". Самата аз работя авторски проект за игрален филм, който първоначално беше замислен като доку-фикшън.


Важното в екранната трансформация на документалните сюжети е да не си изпуснал момента на историята, и героите ти още да живеят в нея. Ако БНТ продуцира такива формати, ще трябва да се съобрази с това. Като медия, която трябва да развива различни жанрови форми, може би подобен опит ще е важен за киното у нас, а и ще проверим и дали има зрители.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1141 Весело

  "...Както за да получи международна дистрибуция, така и за да има селекция и номинация на фестивали."-
  Родна реч!
  О, майна сладка!!!

 2. 2 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Браво на БНТ за "Под прикритие"! Не съм вярвал, че ще следя с интерес български сериал. Надявам се третия сезон да е на нивото на първите два. Успех!

 3. 3 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 825 Неутрално

  все отлагам, но ще взема да го изгледам :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSmart":

  То и заглавието е подобно: "Телевизията е новото кино вече става глобална тенденция" - нещо запетайки, тирета, смисъл?

 6. 6 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 469 Неутрално

  От години не съм гледал телевизия и се надявам никога повече да не ми се налага.
  А сериалът, като за българска продукция, става.

 7. 7 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  Тая вуйна винаги ме е удивлявала с откровената си глупост и нищожна интелигентност, нещо типично и задължително за телевизионер. Изказването и затвърди впечатлението ми, че по телевизийките се подвизават единствено и само хора ограничени и готови да обслужат, в буквалния и преносния смисъл, всеки боклук с пари. Слава Богу, от години не гледам телевизия, благодарение на такива като тази полуграмотна лелка, и тъпотиите, които избълва, затвърдиха решението ми. Съветвам по-интелигентните форумци да опитат да не си губят времето с гледане на телевизия и съм убеден, че изобщо няма да съжаляват за това....

 8. 8 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Програмният директор на БНТ дали може да отговори защо днес в програмата е включен 5-серинийят филм на Иля Велчев "Завръщане от Рим", рекламиран преди един - два дни като недопуснат 30 и кусур години, което говори почти за дисидентско произведение.
  Ще напомня на по-младите и по-любопитните, че този Иля е син на член на Политбюро на БКП по онова време - Борис Велчев и чичо на днешния главен прокурор Борис Велчев. За дисидентство и дума не може да става. Друг е въпроса, че по онова време се шушукаше , че Тато и Борис Велчев нещо са се скарали...

  The best way out is always through Robert Frost
 9. 9 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 463 Весело

  А компютърът е новата телевизия

 10. 10 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#9] от "npocmaka":
  1000++++++++++++++++

 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#7:"jojin"] Съветвам по-интелигентните форумци да опитат да не си губят времето с гледане на телевизия и съм убеден, че изобщо няма да съжаляват за това[/quote]

  То и без това все повече хора въобще не гледат нищо по телевизията освен спорт. Всички новини и всички предавания се превърнаха в рекламно време на провалени политици, мутри, мутреси и т.н. и само им лъскат имиджа. Новините - у нас от години такова понятие няма. Автоцензурата е повсеместна. Както от 7-8 г. насам фактически унищожиха свободната преса и пазарът на вестници се срина, сега това става и с телевизиите. Бъдещето е на специализираните спортни и филмови канали, които са платени, другите ще живеят, докато спонсорите им ги издържат, но това не значи, че някой ще ги гледа.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ТВ не гледам освен новините и чат пат шоуто на дългуча, което е голяма простащина.
  Всичко останало го гледам оналйн.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 13. 13 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Госпожата отговорен кадър на БНТ дали ще каже нещо за дълговете на тази телевизия и защо всяка година цоцат все повече и повече милиони от държавния бюджет, над това което им е заложено?! Друг е въпросът, защо Дянков и Боки отпускат още и още, след като казаха, че финансово недисциплинираните ще си носят последствията... ама не би.

 14. 14 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много добро попадение е сериалът! Но БНТ създава прекалено малко. И документалистиката куца! Хайде напрегнете се повече, че работите с държавна пара!

 15. 15 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добре че се сетихте да откриете топлата вода, в Холивуд това е от 70години ... Няма Кино, Телевизионна, Театрална и Рекламна индустрии има The Industry, която обединява всичко това ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 16. 16 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Производството на телевизионни сериали привлича режисьори като Скорсезе и Спилбърг"
  "Скорсезе в едно интервю по повод на сериала "Престъпна империя", който продуцира и снима за HBO."

  Госпожата се опитва да внуши, че двамата режисират сериали, което не е така. Скорсезе е режисьор само на пилотния епизод на "Престъпна империя", а Спилбърг не е режисирал епизод на сериал от десетилетия.

 17. 17 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#16] от "Yard":
  Това обаче е нищо в сравнение с този "бисер" на телевизионерската "мъдрост"- "Имате предвид т.нар. доку-фикшън или соуп-доку сериали."
  Да се смеем ли, да плачем ли, че от такава "интелектуалка" зависи програмната политика на обществената ни телевизия....

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Смятате ли, че турските сериали най-накрая станаха жертва на българските.
  =======================================
  Журналистката не си е проучила източника. Севда Шишманова е туркиня от разградските села, няма да каже лошо за бившата империя.

 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  За разлика от държавните телевизии в някои други страни, нашата се запази и сега е по-добра от частните.

 20. 20 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Шишманова е мултифункционален продукт на своето време - плитка, но с модерен изказ, светски дрешки и маниер. В годините на иракската операция пишеше с "висок стил" дописки в Капитал, а сега отново мимикрирала - отново на държавната хранилка, разказва за успехите си в БНТ. А БНТ е абсурдна медия!

 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Тази лелка на повикване била завършила кинорежисура, за да стане това има два варианта: купила си е дипломата или е трябвало да мине през леглата на доста режисьори. Вече сума ти време използува ефира на БНТ да прави реклама на тъпия сериал "Под прикритие" и да налива парите на данъкоплатците в джобовете на разни печелбари които са се самообявили за кинотворци. Сега обикаля непрекъснато света с филма като може би се надява да и предложат работа в някоя световна телевизия,напразни надежди, най-много да получи предложение от някоя турска телевизия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#21] от "Julian Mall":
  По-скоро, не е "завършила", а "специализирала" кинорежисура, което не значи нищо друго освен получаване на някаква дипломка срещу заплащане, вероятно в някой от т.н. "платени университети и курсове". Забележи, колко внимателно се заобикаля въпроса къде е правила т.н. "специализация".Изобщ случая е типично "телевизионен", неграмотност, съчетана с откровена демонстративна наглост и готовност да се обслужи всеки, стига да може да си плати. Кажи му телевизионер, и повече не го обиждай....

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Весело

  До коментар [#22] от "jojin":

  Това наистина е абсурд, да специализираш нещо от което си нямаш понятие. Все е едно да не знаеш бъкел английски но да изкараш тапия за специализация. Обаче какво самочувствие на утвърден режисьор с международно признание макар и изразено малко неграмотно:" Самата аз работя авторски проект за игрален филм, който първоначално беше замислен като доку-фикшън."

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#23] от "Julian Mall":
  Винаги ме е забавлявала агресивната неграмотност на тв.журналистчетата, които гордо и самодоволно обявяват набързо стъкмените и лошо заснетите си репортажчета си за "документални филми". А този комичен масал за "проект за игрален филм" забележи "авторски"...ха-ха-ха.... и "доку-фикшън"...ха-ха-ха-ха-ха-ха.... , е това може да го роди само празна телевизионерска тиквичка, която се самозаблуждава, че някой някъде я приема насериозно.....ха-ха-ха-ха-ха....

 25. 25 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Комунистическо-депесарска или депесарско-комунистическа биологична единица е тази Севда Шишманова,всъщност чието истинско име е: Севдие Хакъ Шишманова.
  И е съвсем естествено да си зададе човек въпроса дали тази така наречена Българска Национална Телевизия е Българска?

 26. 26 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Г-жо Севдие, не ни учи какво е телевизия.

  Ти си пълна смешница и знай, че от 5 години не гледам БГ телевизия с изключение на футболните мачове в Англия, но скоро ще премина на гледане изцяло по РС.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 27. 27 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Накратко "Под прикритие" е една халтура, стъкмена на прилично ниво. Да кажем, че така се почва БНТ малко дръпва пред другите.

 28. 28 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Тя е просто временно явление, без особено значение.

 29. 29 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Неутрално

  "Под прикритие" е атрактивна халтура,което за начало е добре.

  4itatel
 30. 30 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Има една Пунчева наоколо,която е по-лямото недоразумение.

  4itatel
 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#21] от "Julian Mall":

  Споделям мнението ти за прехваления сериал. Рекламата му е в повече от съдържанието (подобно на "Мисия Лондон", "Love.net" и др.).


  До коментар [#27] от "aru":
  До коментар [#29] от "4itatel":

  Начало закъде бе, колеги? Български сериали се снимат от 1966 г. Или мислите, че с "Под прикритие" и "Стъклен дом" например родните кинотворци откриват топлата вода?

 32. 32 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2449 Весело

  Не съм сигурен че БНТ трябва да спонсорира филми като "Под прикритие" много по подходящи продуценти биха били братя Галеви, Алексей Петров, Слави Бинев и т.н.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 33. 33 Профил на aru
  aru
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#31] от "Читател":

  "Топлата вода" може да се открива по няколко пъти на столетие. В България сме го доказали в различни сфери

  Ти да не виждаш някаква непрекъсната традиция от 1966 до 2012?

 34. 34 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  До коментар [#33] от "aru":

  Да, колега - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8 .


  До коментар [#32] от "Julian Mall":

  На такива като тях са посветени повечето нови "ултра и мега добри" родни сериали. Другите са елементарни ситкоми. Примери за подражание на подрастващите.

 35. 35 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#25] от "anty":
  Напълно те подкрепям ....10000++++++++++++
  Винаги когато ми се е налагало да контактувам по фестивали и симпозиуми с тази набедена"интелектуалка" съм имал чувството че се докосвам до нещо ужасно фалшиво и морална нечистоплътно, и в тези 10-12 пъти принудителни контакти просто ми се е повръщало от лицемерието и просташкото самодоволното нахално самочувствие, което демонстрира и за което няма никакво основание....

 36. 36 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Има ли още "Сънчо", ама от хубавите ?

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 37. 37 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#5] от "Weingro":

  [quote#5:"Weingro"]То и заглавието е подобно: "Телевизията е новото кино вече става глобална тенденция" - нещо запетайки, тирета, смисъл?[/quote]

  Еми нема смисъл

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 38. 38 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 485 Гневно

  Сладки приказки за селяндури !
  БНТ с парите на данъкоплатеца трябва да бъде една пълноценна новинарска телевизия и нищо повече, а не да се занимава с проектчетата на разни недоразвити продуценти и режисьори, решили да хванат кьоравото от скудоумния българин.
  Продукциите от този тип трябва да си отидат където им е мястото - в частните канали за филми или съответно за развлечения.
  Какво са БНТ, БТВ , ТВ 7 и НОВА в момента ? -Помиярщини. Манджа с грозде, направо ми се повдига.

 39. 39 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Нека не забравяме, че Шишманова в качеството си на репортер бе плътно до Петър Стоянов в годините на мандата му. Изведнъж от обикновена жена с микрофон се "издигна" до това, което е. Шишманова може да заблуди известен брой хора, но не може да заблуди всички - просто не става, защото не е умна.

 40. 40 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Кой казва, че държавата не се грижи за хората в неравностойно положение?! Програмата на БНТ е изцяло насочена към умствено изостаналите.

 41. 41 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 608 Любопитно

  Какъв Директор .... СМЯХ ВЪВ ЗАЛАТА ... ЩОМ ПРЕСТЪПНИ БОСОВЕ НА ГРУПИРОВКИ , .... НАЗНАЧАВАТ НА РАБОТА РОДАТА СИ .... СЪС ПАРИ ..... СЪС ЕДНА ДУМА канал 1 е ... СКАПАНА ТВ )))))))))

 42. 42 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Не знам какви са и постиженията като програмен директор, но като репортер и особено опитите да прави военни репортажи по време на въздушните удари на НАТО срещу Сърбия, ми се сториха пълна галиматия. Споделям мнението за ограничен и амбициозен човек, което не е най-доброто съчетание.

 43. 43 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Тази госпойца повече ми прилича на н-к отдел Кино в БНТ, а не на програмен директор. Изобщо не е нейна работа да обикаля света с филми за продан в куфара.
  Моля, да бъде издигната за генерален директор на киносалон.
  Уволни Севда, спаси телевизията !!!!!

 44. 44 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тая мома хич не е в час! Телевизията, в този си вид като утвърдено средство за промиване на мозъци, е на път да изчезне много скоро. Ако искаш да си останеш тъп и дезинформиран, продължавай да гледаш телевизия!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 45. 45 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Всичкото всмърдяно БНТ я мрази,защото е готина!

  4itatel
 46. 46 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Изгони Митко Цонев и му развали далаверата.И затова я мразят.Всмърдяните.

  4itatel
 47. 47 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ченгетата си правят филми, телевизия, предавания. Такава е конюктурата, а г-ца Шишманова ловко скочи от управата на Пръмова в новото ложе. Без въпроси от компетентните органи.
  БНТ се разпада н анай-важното ниво - кадри, техника и работна среда. Боли ме онзи орган за целофана "Под Прикритие", отдолу са фекални водите......

 48. 48 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някой сериал за вампири няма ли да снима БНТ? Такава БНТ никога не е била, трагедия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK