Новото издание на фестивала за анимация "Златен кукер" е посветено на екологията

Плакатът на събитието

© ФотоСинтезис Арт Център

Плакатът на събитиетоТретото издание на международния фестивал за анимация "Златен кукер" в София започва от днес и ще продължи до 17 юни, съобщават организаторите.


То ще е посветено на екологията, като акцентът е подсилен с наличието на две нови категории: "Едноминутен анимационен екофилм" и "Еко арт творба". Ще бъде връчен и приз на името на Пройко Пройков, който се присъжда за най-добра продукция на екотематика.


Селекцията на филми с екологична насоченост включва заглавия от Нова Зеландия, Норвегия, Канада, Тайван, Естония, Индия, Полша, Великобритания, Швейцария.
В програмата днес попадат прожекции на студентски филми от 13 - 15 ч. в кино "Люмиер", а в 19 ч. фестивалът ще бъде официално открит.


Събитията ще бъдат организирани на няколко места: кинозалата на НАТФИЗ, Лятното кино до НДК, арт център "Фотосинтезис", арт клуб "Жреци на музите", хотел "Тракия", Чешкия център, културните институти на Унгария и Полша в София.


Учебни срещи ще бъдат проведени с изявените в областта Кристиан Девита (Италия), Хуан Пабло Сарамеля (Аржентина), занимаващият се с абстрактна анимация Макс Хатлър (Германия), илюстраторът Боб Живкович (Сърбия), Фил Мълой, Вера Неубауер и Анита Санча (Великобритания), специалистът по куклени филми Еужениуш Горджеюк (Полша), Томаш Новак (Полша), както и Златин Радев от България, който ще направи практическо въведение в стоп-моушън анимацията.


Пълната програма на тазгодишното издание на "Златен кукер" може да прочетете на официалния сайт на събитието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK