"Хор на оплакванията" събира мъките на пловдивчани, за да ги изпее

Хор на оплакванията в Хелзинки, 2006 г.

© Petri Summanen, Фондация "Отворени изкуства"

Хор на оплакванията в Хелзинки, 2006 г.Забавен и необичаен артистичен проект на двама финландски художници, озаглавен "Хор на оплакванията" и включен в списъка с "Глобални хитове" на Би Би Си , ще събере и изпее в един глас оплакванията на хората в Пловдив през септември, съобщават организаторите от фондация "Отворени изкуства" в града.


Идеята на двамата автори - Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен, тръгва от наблюденията им върху това колко много енергия хабят хората в оплаквания, като им хрумва, че могат да я използват за нещо полезно и забавно. 


Хор на оплакванията в Бирмингам, 2005 г.

© Springhill Institute, Фондация "Отворени изкуства"

Хор на оплакванията в Бирмингам, 2005 г.


Двамата финландци реализират проекта си в различни градове по света, като събират оплакванията на гражданите, обединяват ги в песен и правят хор. Първият "Хор на оплакванията" е сформиран в Бирмингам през 2005 г. и оттогава досега са обиколили над 70 града в света - от Мелбърн, през Филаделфия до Сингапур и Токио. 
За целта двамата автори канят навсякъде и композитор, който създава музикална тема от всички оплаквания, след което ръководи и репетициите. У нас това ще е Нима Гуше*. След като песента е готова, всички "оплакващи се" в хорова форма се събират заедно и я изпълняват публично, като авторите документират изпълненията от различните места по света на видео.


Хор на оплакванията в Хамбург - Вилхелмсбург, 2006 г.

© Frank LŸsing, Фондация "Отворени изкуства"

Хор на оплакванията в Хамбург - Вилхелмсбург, 2006 г.


В България проектът ще бъде представен в рамките на новия фестивал "Град и публични пространства", който ще се проведе между 17 и 23 септември в Пловдив. 


Концертното изпълнение на "Хор на оплакванията" ще може да бъде чуто и видяно по време на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив", която започва на 21 септември в навечерието на 22-ри. 


Организаторите приканват всеки, който иска да се включи, да изпрати своето кратко оплакване до 10 юли заедно с име, телефон и други данни за обратна връзка, на е-мейл [email protected].


Хор на оплакванията в Питсбърг, 2006 г.

© Yuriy Rumiantsev, Фондация "Отворени изкуства"

Хор на оплакванията в Питсбърг, 2006 г.


За да няма допълнителни оплаквания, е важно да се знае, че всеки изпратил такова се ангажира с активно участие в цялостния процес за осъществяването на "Хор на оплакванията" в Пловдив, което включва между 3 и 5 репетиции, първата от които е в началото на август. Не се изискват певчески данни, а ентусиазъм и силен глас, допълват от фондацията "Отворени изкуства". * Нима Гуше завършва композиция в колежа Goldsmiths към Лондонския университет. Освен музикант той е и художник, открит противник на западния музикален и артистичен елит, който живее и работи в Париж.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK