Откъс от "Последното изкушение" на Никос Казандзакис

Част от корицата на "Последното изкушение" на Никос Казандзакис от издателство "Ентусиаст"

© Издателство "Ентусиаст"

Част от корицата на "Последното изкушение" на Никос Казандзакис от издателство "Ентусиаст"
В рубриката "Четиво" на "Дневник" този уикенд ви предлагаме откъс от романа "Последното изкушение" на един от най-известните в света гръцки автори, Никос Казандзакис, който е на пазара в България от издателство "Ентусиаст".

Седна синът на Мария до дънера на старата маслина и започна да яде спокойно; колко вкусен беше този хляб, колко студена водата, а двете маслини, дето старицата му даде за катък, колко сладки бяха, с малка костилка, месести като ябълки! Дъвчеше спокойно, ядеше, чувстваше как тялото и душата му се сливаха, бяха станали в този миг едно цяло, поемаха с една уста хляба, маслината, водата и се радваха и двамата, и се хранеха. Старицата, опряна на малката пещ, му се любуваше.


– Гладен беше – каза му тя и се засмя, – яж, млад си, път още много пред теб, грижи много; яж, да набереш сила, да издържиш.
Отчупи му още един крайщник, даде му още две маслини, привърза припряно чембера си, който се бе смъкнал от главата й и беше разкрил проскубания й череп.


– Закъде с добром, момчето ми? – попита го тя.


– За пустинята.


– Закъде? Какви ги приказваш!


– За пустинята.


Старицата сбърчи беззъбата си уста, погледът й стана сърдит.


– За манастира ли? – изкрещя тя с неочаквана ярост. – Защо? Какво ще търсиш там? Не ти ли е жал за младостта ти?


Младият човек мълчеше; старицата поклати проскубаната си глава; изсъска като змия.


– За да намериш Бога ли? – попита тя саркастично.


Чу се, почти безплътен, гласът на младежа:


– Да...


Старицата тури един ритник на кучето, което се мотаеше в слабите й като клечка крака, пристъпи към младежа.


– Ех, нещастнико – извика тя, – ами че Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората! Там където има мъж и жена, там е и Бог; там където има деца и грижи, и готвене и кавги и сдобрявания, там е и бог. Не слушай какво разправят скопците като не стига до гроздето, лисицата казва, че било зелено! Този, дето ти викам аз, домашният, а не манастирският, е истинският Бог; на него да се кланяш; а другият е за скопците и дембелите!


Говореше старицата, и колкото повече говореше, толкова повече се разпалваше; приказва, крещя, изкара си яда, успокои се, побутна младия човек по рамото.


– Прощавай, момчето ми – каза тя, – но имах един син, голям колкото теб, една сутрин умът му мръдна, отвори вратата, замина, отиде в манастира в пустинята, при Лечителите, зло да ги сполети дано и никога да не се изцерят!


И го загубих. И сега току слагам-вадя от пещта, но кого да нахраня? Децата ми ли, да речеш? Внуците ми ли? Останах като изсъхнало дърво.


Помълча малко, избърса очите си, поде отново:


– Години вдигах ръце към Господа, виках: "Защо се родих? Имах един син, защо ми го взе?" Виках, виках, но къде ти да чуе! Само веднъж, на празника на пророк Илия, видях среднощ как небето се отвори. "Викай, като си нямаш работа!" – чух един гръмък глас, и небето пак се затвори; оттогава 
не виках повече!


Синът на Мария стана; подаде ръка, за да се сбогува със старицата, но тя си отдръпна своята; и започна пак да съска като змия.


– Пустиня, така ли, пустиня ти се е дощяла на твоя милост? Ами че нямаш ли очи, момчето ми? Не виждаш ли слънцето, лозята, жените? Хайде, ти казвам, в Магдала, и си гледай здравето! Не си ли чел никога Писанията? Аз не ща, казва Господ, не ща молитви и пости; искам месо! Което ще рече: 
искам да ми правите деца!


– Остани със здраве, стрино – каза младият човек. – Господ да ти плати за хляба, с който ме нахрани.


– Господ да ти плати и на теб, дете мое, – отвърна старицата по-меко – Господ да ти плати и на теб за доброто, което ми стори; отдавна не е минавал край съборетината ми мъж; и ако пък минеше някой, той биваше старец...


Прекоси отново лозето, прескочи оградата, излезе на пътя.


– Не мога да гледам хора – промълви той, – не искам; и хлябът, дето ти го дават, горчив. Един е пътят към Бога, този, по който поех днес; минава сред хората, не се докосва до тях и извежда в пустинята. Ах, кога ще стигна!


Думите му още звучаха, когато зад него избухна смях; извърна се изплашен; един смях без уста бе разбушувал въздуха, съскащ, злъчен, недоброжелателен.


– Адонаи! – изтръгна се от свитото му гърло вик. – Адонаи!


И гледаше с настръхнала коса въздуха, който се смееше гръмко; хукна като обезумял; и веднага се разнесоха стъпките на двете ходила, които пак тичаха подире му.


– Всеки миг ще ме настигнат... Всеки миг ще ме настигнат... – мълвеше той и тичаше.


Жънеха още жените, носеха мъжете снопите на хармана, а малко по-нататък други отвяваха; горещ ветрец духаше, подхващаше сламата, поръсваше с позлата земята и оставяше тежкото жито да се трупа на хармана. Грабваха минувачите шепа жито, целуваха го и пожелаваха на стопаните: "И 
догодина!"


Отвъд, между два хълма, се появи Тибериада; голяма, новоизградена, езичница, изпълнена със статуи и театри, и кръчми и нашарени жени.


Синът на Мария, само като я видя, се изплаши; веднъж, още като дете, беше ходил с чичо си, равина, когото бяха повикали да прогони злите духове от една знатна римлянка; яхнал я беше, божем, демонът на къпането, излизаше навън по улиците чисто гола и гонеше минувачите. Влязоха в двореца й и 
тъкмо по това време благородничката пак я бяха хванали бесовете, и тичаше, дибидюс гола, към външната врата, а робините търчаха подир нея да я хванат.


Препречи й с тоягата си пътя равинът, спря я; а тя, щом видя момчето, се нахвърли върху него; изпищя синът на Мария и припадна; и оттогава, щом си спомнеше за този безсрамен град и се разтреперваше.


В рубриката "Четиво" на "Дневник" този уикенд ви предлагаме откъс от романа "Последното изкушение" на един от най-известните в света гръцки автори, Никос Казандзакис, който е на пазара в България от издателство "Ентусиаст".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Общи размисли.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Голям грък, голям Човек! Капитан Михалис, Зорба- все истински от плът и кръв герои! Общочовешки ценности и доброта- истинска човешка доброта!

 3. 3 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#1:"Десен"]Общи размисли.[/quote]

  Братчед, това не са размисли - това е изкуство и философия - няма как да бъде разбрано от един магазинер-счетоводител.

  /не се чете/
 4. 4 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Казандзакис не иска да разкаже различна от написаната в евангелията история. Той просто дръзва да използва един, станал вече класически сюжет, за да отправи едно послание. Същото е и с Николай Райнов ("Между пустинята и живота". Макар при Райнов нещата да са разработени по-примитивно - все пак това е една от първите му книги, и двете книги носят едно общо послание - посланието за Сина Човешки.

  Това е защото Църквата твърде дълго се беше прехласнала по Сина Божий, та забрави, че в личността на Иисус Христос това е само половината.

  Както и да е. Книгата си струва за всеки - наистина, у атеиста, ако е фанатик ще укрепи фанатичния му атеизъм, у християнина, ако е фундаменталист, ще укрепи това, което той нарича "вяра". А за нормалния читател просто ще бъде един допир с едно прекрасно произведение на изкуството.

  Да ви кажа ли честно? Именно тази книга навремето ме обърна в християнството.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 5. 5 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Велик писател! Не робува на традициите, честно казано много се изненадах от "Зорбас гъркът" - презрението към фалшивите традиции и ценности, еснафското гръцко общество, псевдонационализма (моментът, в който младият Зорбас къса националистическите си нашивки след палежи и убийства в населени с българи села).

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#4:"Гилгамеш"]Да ви кажа ли честно? Именно тази книга навремето ме обърна в християнството.[/quote]

  Братчед, аз пък да ти кажа честно, приемам крайно резервирано, както Християнството, така и Атеизма. Нещо много недоизпипано има в Божията вяра, както и във вярата на Атеиста, че неразумната материя се е самоконструирала във висш Разум. Казандзакис е велик, защото пресъздава талантливо търсенията и съмненията, вярата и неверието в човека. И затова е интересен. Религията и Атеизмът навяват само скука - прекалено едностранчиви са.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":

  Твоят път е правилен, не мога да споря с теб. Не за друго, аргументи имам, но сърце не ми дава.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 8. 8 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Навремето,когато завършвах осми клас,класният ми написа в лексикона(такива бяха традициите тогава):"Човек трябва да е малко луд,за да бъде щастлив!П.П. Прочети "Алексис Зорбас" "
  Дълги години не успявах да намеря книгата,после сякаш когато му беше дошло времето,тя ме намери.И останах потресен от гения на Казандзакис!Прозрях,че важните неща в живота са простички,че трябва да бъдеш себе си и да не ти пука от статуквото.Тази книга ми показа ако не пътя в живота,поне една вярна пътечка!Поклон,маестро!

  rock n' roll is king!
 9. 9 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Гилгамеш":

  Братчед, ти ме матира с един ход! Евала!

  /не се чете/
 10. 10 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Между другото, Казандзакис е автор на най-великата еротична сцена в световната литература. Има го и в "Последното изкушение", но най силно е разработено в "Доклад пред Ел Греко". цената, когато дечурлигата си допират петите, за да се усетят... Който е чел, и който знае, не може да не е обърнал внимание.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 11. 11 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "...ами че Бог не се намира в манастирите, намира се в къщите на хората! Там където има мъж и жена, там е и Бог; там където има деца и грижи, и готвене и кавги и сдобрявания, там е и бог."

  Точно! Никос Казандзакис!
  Няма да забравя когато гледах "Зорба гъркът"! Черно-бял.
  А бях дете.... Антъни Куин бе чудесен в ролята!
  По-късно разбрах смисъла на филма.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 12. 12 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Весело

  ,,Господ да ти плати и на теб за доброто, което ми стори; отдавна не е минавал край съборетината ми мъж; и ако пък минеше някой, той биваше старец...''

  Доста перверзно звучи това!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 13. 13 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Синхронен на Казандзакис е един филм. По новели на Луиджи Пирандело. Автори са Братята Тавиани, а филмът се казва "Хаос" ( в случай, че го потърсите из торентите, на латиница се пиша Kaos). Същите истории, същите послания... Посланията на Онзи, дето го препарираха като пеперуда в хербарий, само защото искаше да ни обясни, че трябва да бъдем добри.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 14. 14 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На родения на остров Крит писател, занимавал се страстно, макар и освободен от догматиката, с християнската вяра, църквата отказва погребение според християнските канони.

  Не съм чел книгата, но си спомням една от последните реплики във филма:"Последното изкушение на Христос", когато Сатаната го съблазнява, да избегне Разпятието на Кръста. Тогава гласът Божи му рече: "Няма ли саможертва, няма и Вяра". Ето това не е могла да прости лицемерната Сатанинска институция, наречена Църква, на гения Казандзакис. Две хилядолетия поповете се възползват от Саможертвата Христова и затова Вярата - все по-хилава става. Няма Ерес, която да е причинила такива дълготрайни поражения на Християнството, както Официалната Църква. Точно както Комунистическите партии унищожиха вярата в Комунизма.

  /не се чете/
 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#12:"BulgAryan"]Доста перверзно звучи това![/quote]

  За сметка на това - достоверно.

  /не се чете/
 16. 16 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#14:"Тони Шнайдера"]все по-хилава става[/quote]

  Е как няма да става по-хилава, след като самата идея, освен опорочена, е в ръцете на папи, патриарси и прочее епископи?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 17. 17 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  http://www.youtube.com/watch?v=CWd0PMuAaFY Ето една сцена от филма, който споменах одеве...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "Гилгамеш":

  Благодаря, намерих го в Замундата и го пуснах да се тегли. Резюмето звучи доста обещаващо.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Весело

  Адонаи?! Това предполагам е някакво ,,дневнишко'' изопачение на гръцкото име Адонис.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 20. 20 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":

  Надявам ни да ти хареса. Този филм принципно се харесва от по-специални хора.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 21. 21 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Жалко, че никога не сме имали писател на нивото на Казандзакис, уникален, писател - философ....Само ако сравните "Под игото" с "Капитан Михалис"...направо може да се разридаете пред нищетата на Вазовото писание...да не говорим, че нашата литература дори няма нещо родеещо се с шедьоври като Зорба или пък философията на Изкушението. Винаги съм си мислел, че щедьовърът на българската проза е преводът на Пенчо Славейков на Ницшевия Заратустра

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 22. 22 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#19] от "BulgAryan":

  Така е в оригиналния превод!

  Не сте оригинален!

 23. 23 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#21] от "Stavrogin":

  Жалкото е , че винаги све имали, но въпреки всичко народонаселението припознава Вазов за "народен поет".

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 24. 24 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гилгамеш":

  Явно, къвто народа такъв му е поетът

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 25. 25 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Весело

  ,,веднъж, още като дете, беше ходил с чичо си, равина, когото бяха повикали да прогони злите духове от една знатна римлянка; яхнал я беше, божем, демонът на къпането, излизаше навън по улиците чисто гола и гонеше минувачите.''

  Да, Казандзакис продължава завоалирано да показва извратената си сексуалност. Значи знатна римска нимфоманка с ексхибиционистки наклонности обикаля улиците чисто гола и гони минувачите с надеждата някой да я ,,изнасили'', ха-ха!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Почитателите на Казандзакис или не са допрочели какво е писал, или космополитизмът им идва малко в повече. За писатели, чиито герои ядат български уши и палят български жени, трябва деликатно да си замълчим. Така, както в Израел едва миналата година, в условията на всестранна съпротива, допуснаха в тяхна зала да се изсвири нещо от Вагнер.

  http://media.snimka.bg/s1/0013/026271001-big.jpg

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 27. 27 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#22:"k"]Така е в оригиналния превод!
  [/quote]

  Няма такова гръцко име ,,Адонаи''. Нито ,,Адонис'' се пише по подобен начин. Следователно преводачът би трябвало да е наясно с тези ,,подробности''. Но има нещо друго, когато се обръщаш към някой, който се казва Адонис, това ,,с'' в края отпада и става ,,Адони''.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#19] от "BulgAryan":

  Не, не е. Адонаи евреите са наричали техния бог.

  Добре е, когато на човек му липсва обща култура, да не се изцепва така категорично на всеослушание.

 29. 29 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#27] от "BulgAryan":

  Няма такова гръцко име, прав си. Думата не е гръцка, а еврейска и означава "господар" или "господ".

 30. 30 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#28:"luda_krava"]Не, не е. Адонаи евреите са наричали техния бог.
  [/quote]

  Е, па той колко имена има тоя еврейски бог? Яхве, Баал, Молох, Нимрод, сега пък Адонаи. Явно чифутите се опитват с тия много имена да заблудят и объркат още повече гоите, за да не открият истината, че юдейският бог всъщност е Луцифер.

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 31. 31 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Абсолютно прав си!
  А този цитат мисля се отнася за македонетата, наричани в него "българи"...

 32. 32 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"Гражданин"]Голям грък, голям Човек! Капитан Михалис, Зорба- все истински от плът и кръв герои! [/quote]

  Които са клали българи, колекционирайки отрязаните им уши. Изтрезня ли от телешкия си възторг по Казандзакис, описал гордо мародерствата над българи от Зорбас?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 33. 33 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони Шнайдера":

  Той самия Христос и апостолите са приемали това което им се случва резервирано,а ти се чудиш че имаш съмнения.Това е повече от естествено. Хората сме слаби и вярата ни почти никога не е достатъчна.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 34. 34 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Откъс от изявление на Микис Теодоракис: "Юдеите са в основата на всяко зло"

  http://rehmat1.com/2011/04/09/theodorakis-i-am-anti-zionist/

 35. 35 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#31:"zidane"]Абсолютно прав си!
  А този цитат мисля се отнася за македонетата, наричани в него "българи"... [/quote]

  Македония от 14 века е населена с българи. Няма такъв народ ,,македонци''. Наистина ли си толкова невеж или се правиш на гламав?

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#34] от "dosetliv":

  Аврам, Исак и Яков са в основата на всяко зло? Да си гледа музиката, защото явно Библия не е разгръщал в живота си...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 37. 37 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Весело

  Когато си истински гладен, ти се услаждат две маслини с хляб.

 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#21:"Stavrogin"]Жалко, че никога не сме имали писател на нивото на Казандзакис, уникален, писател - философ....Само ако сравните "Под игото" с "Капитан Михалис"...направо може да се разридаете пред нищетата на Вазовото писание...да не говорим, че нашата литература дори няма нещо родеещо се с шедьоври като Зорба или пък философията на Изкушението.[/quote]

  Братчед, ти тури пръст в раната - прав си. Но как да се култивира философска дълбочина в изкуството ни, след като ние, въобще не си падаме по нея. Кой актьор би искал да играе, пред празен салон? Нашите писатели страдат от едноизмерност - същата болест, която е обхванала и читателите им. А с една гледна точка, философия и прозрения, не се правят. Нали гледам кои от постовете ми във форума се харесват и получават масово одобрение - тези, които са елементарни, но допадат на масовото настроение в момента - в стила на "Разпни го!", или "Осанна!". Каквито се ни политиците, такива са ни и писателите братчед/не че няма таланти и при едните и при другите/, но ние ги покваряваме с примитивизма си - пък после искаме да бъдет различни - няма как да стане.

  /не се чете/
 39. 39 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#26] от "cinik":

  Това,че Казандакис е описал гадостите на една мръсна война,в която са участвали и българи,не го прави по-малко велик хуманист писател и философ.
  И в цитирания от теб пасаж,Казандакис застава срещу насилието,не срещу българите или която и да е общност.


 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#39] от "slonsco":

  Няма такова нещо. Книгата съм я чел отдавна, но доколкото си спомням, тя беше като преразказ на писмата между Казандзакис, който живее в Германия, ни неговия приятел Алексис, в която последният е издигнат до Свръхчовекът - рамбо, който реже уши и си прави колеция, а след малко спи с българката Людмила и на сутринта пали селото, в което и тя изгаря. Не виждам някаква позиция на осъждане и ако за тях тази война е била добра от тяхна си гледна точка, то ние за какво да си плюем на паметта и да се правим на космополити? Жив и здрав, да си беше избрал друг обект за доказателство на свръхчовешките способности. Като е такъв хуманист, да беше описал защо до ден днешен Анадолската катастрофа от 1922 не е призната като геноцид, въпреки съизмеримостта и с арменската? Ами защото на всеки напън на гърците да кажат А, турците вадят цялата азбука от все такива доказателства - гердани от уши и подпалени жени....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#32] от "BulgAryan":

  Слушай "юнако", не твоите дядовци и прадядовци са лично пострадали от гърците, както моите, предполагам!? Не твоите, а моите родители са били насилствено изселени от Егейска Македония! Но това не прави по малък хуманист Казандзакис! Ти, както казваш си чел поне Зорба, а там какво казва за случилото се героя му!? Аман от неграмотни хора- тези които могат да четат и пишат не винаги са ГРАМОТНИ!

 42. 42 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Бог е там където има мъж и жена там където има деца и грижи готвене и сдобряване и кавги".Казандзакис вярва в бог но не приема посредничеството на лицемерната църква между човека и бога . Макар и да е хуманист гръцкия национализъм се прокрадва в творчестото му. Споменавам това правейки паралел между Казандзакис и Нобеловия лауреат за литература от Турция Орхан Памук който описа вандалщината на турците през 1954 когато разбеснели се тълпи от турци в Истамбул опожеряват гръцки магазини и изнасилват гъркини Турците възприеха Памук като предател ..Казандзакис е безспорно име в литературата но факт е че нашумя със невероятното изпълнението на Антонио Куин във филма на Какоянис Зорба Гърка. Челсъм книгите на Казандзакис с изключение на последната.Не съ съгласен с някой форумци че нямаме писатели на негово ниво . Автора на Хайка за вълци Ивайло Петров Димитър Талев невероятния роман на Гьончо Белев" Животът си тече. "и т.н...................

 43. 43 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#40] от "cinik":
  На страница ,следващата тази,към която си постнал линк.
  И то не само срещу войната,но и срещу "патриотизма" ,"родината",религията и всякакви там колективни безумия,които правят от човека нещо друго,по гадно от звяр.
  — Така се отървах — каза той.

  — Отървал си се от родината ли?

  — Да, от родината — отвърна Зорбас със спокоен, твърд глас.

  И след малко додаде:

  — Отървах се от родината, отървах се от поповете, отървах се от парите, отсявам. И все повече отсявам, олеква ми. Как да ти го кажа? Освобождавам се, ставам човек.
  -Това си казвах, докато бях при нея, в топлите й прегръдки; ала къде ти да ме остави родината, кучката й недна бясна!
  — Едно време си казвах: този е турчин, този е българин, а този е грък. Извършил съм такива неща за родината, началство, че ще ти настръхнат косите; крал съм, грабил съм, изгорил съм села, обезчестил съм жени, изтребил съм цели семейства… Защо? Защото, казва, били българи, турци. „Уу, да се не видиш макар, мръснико — казвам си често аз на себе си и се чумосвам. — Уу, да се не видиш макар, серсемино!“ Нали ми дойде вече акълът, гледам сега хората и си казвам: „Този е добър човек, онзи е лош.“ Какъвто ще да е — българин или грък! Все едно е, добър ли е, лош ли е, това само питам сега. И колкото по остарявам, на, кълна ти се в хляба, който ям, струва ми се, че ще почна и това да не питам

 44. 44 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#42] от "hyram1":

  Той самият твърди, че българската литература е най-добрата на Балканите.

 45. 45 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Според Зорбас, не е грък тоя, който не е ял българско месо.
  Колко завери са правили наедно с турците, при пълно единомислие, срещу нашите чети. Уж, божем, срещу агарянина се борили, за християнско царство. Дръжки, наедно с турците клали нас.

  А от Казандзакис и аз помня наизуст много пасажи. За чорбаджи Ладас, който седи върху бъчвите си със зехтин и имира от глад. За наследството на агата, дето си пукнал главата пиян по стълбите, как дарил на чорбаджи Ладас скъсаните си чехли, да не ходи бос човека. Как като умира 17 годишната му дъщеря, на чорбаджи Ладас му олеква, че ще му се размине масрафа за сватбата.
  Хубави хора били гърците, мислят си много българи.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  [quote#27:"BulgAryan"]Няма такова гръцко име ,,Адонаи''. Нито ,,Адонис'' се пише по подобен начин. Следователно преводачът би трябвало да е наясно с тези ,,подробности''. [/quote]

  О, Боже!
  Абе, момче, Адонаи е обръщение към Господа, в склонение!
  Оня Господ, Отецът, еврейският!

  Айде сопри се малце, че вече даже и не е смешно!
  То бива илитератство, ама и войнстващо на всичкото отгоре ми идва малко множко!

 47. 47 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#46] от "xm...":
  не заблуждавай хората, българите сме образовани хора щом ти казва че идва от Адонис, значи е от Адонис. .....пак е добре като се има предвид, че премиерът ни най-вероятно не знае кой е Адонис

  Ама като се има предвид, че всичко това е под литературна статия, направо.........ти иде да емигрираш щото явно българина се вре където не му е работа а отгоре на всичко си мисли че е остроумен и компетентен

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 48. 48 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 499 Весело

  Книгата вероятно е написана на български език, никъде не видях името не преводача й! Браво на Казандзакис, че се е научил да твори на български!

  Traduttore traditore
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK