Авторите на "В крак с времето": Искам децата ми да растат вдъхновявани от герои с български фамилии

Авторите на "В крак с времето": Искам децата ми да растат вдъхновявани от герои с български фамилии

© Дневник
Точно преди една година, на 17 юни, Паметникът на Съветската армия в София осъмна изрисуван, като войниците му бяха преобразени в американски супргерои, а цялата композиция завършваше с надпис под тях "В крак с времето". Последва, както я определихме в "Дневник" - "нежна революция". Акцията предизвика одобрението и възхищението на хиляди хора и възмущението на институции, организации и други столичани. Реакциите бяха по скалата от "Браво" до "Срамно", анализите дълбоки, беше преговаряна историята, обвиняван беше преходът, София влезе в чуждите медии, във Facebook бяха създадени няколко групи срещу почистването, предприемчиви търговци бързо пуснаха тениски и сувенири "В крак с времето" и т.н. Пространството около паметника се препълни и стотици се забавляваха и снимаха с трансформираната скулптура. Докато общината се чудеше какво да прави, а полицията как това се е случило, на 21 юни паметникът бе измит посред нощ по инициатива на форума "България - Русия" и остана в историята само на снимки.


За автора имаше много предположения. Месеци по-късно стана ясно, че това е група, представяща се под името Destructive Creation. И досега те остават анонимни. Въпреки че преди две седмици се включиха с инсталация и в изложбата "Рамка" на Sofia Design Week.


През септември 2011г. списание "Едно " публикува единственото досега интервю с момчетата, които  стоят зад акцията. От списанието любезно предоставиха на "Дневник" да публикува целия разговор, за да си припомним първата годишнина от акцията "В крак с времето". Има смисъл.


Кои сте вие? Колко сте? Разкажете за себе си.
В: Ние сме колектив от 9 души и се наричаме Destructive Creation. Aз примерно уча история, но всички се занимаваме основно с изкуство.
А: В цялото нещо участваха хора, които рисуваха, и такива, които не рисуваха, но помагаха по всякакъв друг начин. Не всички присъстват на тази среща. За мен - завърших първа година интериорен дизайн в университет в Англия, през втората година ще се насоча към архитектура.


Д: В общи линии всеки от нас се занимава с някакъв вид изкуство. Aз заминавам скоро за Холандия, за да уча анимация.


С: Да, и аз уча анимация в Холандия. За самия проект - четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути.


И: Aз уча в университет в Западна Европа. Тази година завърших фотография, предстои ми да се насоча към медиите и комуникацията. Основно се занимавам с фотография и други форми на изкуство, освен това се интересувам от артистичен вандализъм.


Q: Aз съм ученик, занимавам се с музика и с рисуване. Предстои ми да кандидатствам с илюстрация в университет в Холандия. Вълнувам се от всякакъв вид изкуство.


На по колко години сте?


Д: Грубо казано, всички сме на средно 20 години. От 17 до 21.


Какво ви провокира да осъществите този проект?


Д: Основното нещо, което ни провокира, беше, че доста хора се обявиха в защита на разрушаването на този паметник. Всички знаем, че оскверняването на паметник е нещо лошо, но според нас това място отдавна е загубило стойността си на паметник...


Q: Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен.


В: Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии.


Ясно е, че реализацията на подобна акция не е спонтанен акт, а изисква определена подготовка. 
Разкажете ни за нея. Колко време ви отне?


Д: В общи линии мина около месец, откакто решихме да го направим, до самото реализиране на проекта. Първоначалната идея ни дойде, когато, разглеждайки блогове, сайтове и вестници, установихме, че има изключително много хора, които са за разрушаването на този паметник. Но все пак, ако се срути този паметник, ще се заличи някаква част от историята на българския народ. Навремето сме се опитвали да подражаваме на идеологията на Съветския съюз и доста българи са били нахъсани да бъдат най-добрите комунисти. Когато падна режимът и дойде промяната, същите тези хора се опитваха да бъдат най-добрите демократи - смешното е, че българите бързо забравят защо са правили нещо и за кого.


Колко време работихте по концепцията на проекта? Казахте, че цялата подготовка е отнела един месец, но как точно се случваше всичко?


Д: Да, събирахме се и обсъждахме, не винаги присъствахме всички.


И: Подготовката се състоеше предимно от обсъждане на възможните общи последици. В тях влизат както рисковете, така и възможните реакции в публичното пространство, а именно те ни вълнуваха като възможен резултат от проекта.


Защо избрахте именно Паметника на съветската армия - има и други символи на комунизма в София?


Q: Той за нас не е символ на комунизма.


Д: Избрахме този паметник, защото той се беше обезценил до голяма степен. Има много хора, които искат на негово място да се построи нещо друго, а това е най-голямата глупост, която може да се направи.


Q: Нали точно това се случи с мавзолея.


Каква беше идеята да замените образите на съветските войници с герои от масовата култура?


Д: Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци.


И: Принципно ни провокира точно голямата палитра от мнения, които акцията можеше да предизвика. Освен това този паметник представлява до голяма степен и субкултурата в София, много от младежите от нашето поколение израснаха там, защото прекарват там голяма част от времето си.


А: Част от провокацията да се случи това нещо беше, че този паметник отдавна не символизира това, което предишните поколения свързват с него. Той отдавна е загубил значението си като символ на руската армия. Около паметника могат да се видят подпийнали младежи и всякакви други неприятни гледки, но също така той е и свърталище за младите артисти. Това е място, което заради разположението си се е превърнало в зона между центъра и Борисовата градина, двете места, които са важни за хората около нас.


И: Исках да добавя, че този паметник има най-силен символичен заряд. Той е бил построен на най-централното място в града, на което може да се постави подобен монумент. Спряхме се именно на това място. Защото допреди 20 и няколко години то е било строго охранявано. Всеки човек, който се е застоявал повече от няколко минути там, е бил възприеман като съмнителен. Ако някой беше направил нашата акция преди 25 години, сигурно щеше да бъде разстрелян. Всичко това показва колко се е променило мисленето и отношението към подобни исторически символи, и то само за едно поколение. Самите герои, които избрахме, са просто героите на нашето поколение и те са заместителите на героите на предишното поколение.


Как се случи самата акция?


Д: Целият проект тръгна буквално по вода, защото се опитахме да го осъществим по-рано, но в последния момент, когато излизахме от студиото, се изля пороен дъжд, който осуети плановете ни. Наложи се да отложим акцията за след няколко седмици.


В: Първоначално смятахме да направим войника на върха, но когато разбрахме, че е повече от 10 метра висок, се отказахме при мисълта колко боя ще отиде.


С: Четирима души се качихме, бяхме се разбрали предварително кой с кои герои ще се захване. Бяхме се разпределили - четирима рисуват, а други трима пазят.


Д: Беше доста по-лесно, отколкото си мислехме, очаквахме поне една патрулка да мине по някой от булевардите, защото в последно време патрулките се бъркат с такситата, но така и никой не 
мина. Нямаше абсолютно никой, а не беше чак толкова късно.


Имаше ли адреналин по бреме на акцията? Със сигурност сте осъзнавали, че реализацията носи риск за вас.


А: Честно казано, имаше адреналин до момента, в който не направихме първия щрих по паметника, но по време на самата акция бях доста спокоен и просто съсредоточен върху работата. Аз даже правех забележки за детайли и отбелязвах какво трябва да се дооправи.


С: В момента, в който отидохме там и започнахме да го правим, целият адреналин изчезна. Но все 
пак рисувахме върху национален паметник, а и доколкото чух по новините, имало и някакви парични глоби и заплаха за затвор, така че със сигурност си беше свързано с някакъв риск и адреналин.


Д: За мен лично имаше някакви нотки на адреналин, когато разбрах, че глобата е 5000 лв. Докато го правехме, беше толкова спокойно, сякаш си рисуваш вкъщи, защото наистина нямаше никой, който да ни обезпокои.


Чуждестранните медии реагираха светкавично. Как приехте това?


Д: Никой от нас не е очаквал да има чак такава реакция.


И: Аз следих цялата акция малко от разстояние. Наистина очаквах медиите да грабнат случилото се и да го превърнат в голямо събитие, както и се случи. Не очаквах обаче толкова силно покритие от чуждестранните медии. Herald Sun ни определиха като "българския Банкси". Наистина не мислех, че ще има чак такива заключения, но все пак беше ясно, че акцията ни ще се превърне в медийно събитие, защото наистина тя засяга много различни културни, социални и исторически аспекти.


В: Новината доби такава популярност според мен, тъй като за хората е необяснимо как така в България все още има талантливи млади хора с нещо в главата, които са събрали смелост да направят нещо цветно в центъра на София, вместо да гледат повторението на "Перла", да пият в някоя градинка или да слушат Тони Стораро в някоя дискотека. Какво правят тези хора в България?! Това е учудващото според мен.


Някои от руските медии ви нарекоха вандали, а западните ви сравниха с големи стрийт артисти. Къде се позиционирате вие самите между тези две крайни оценки?


И: Ние сме абсолютно неутрални по отношение на политическите теми. Нашето обръщение е към българите, към хората, които ни заобикалят, към хората, на които държим. Основният проблем е, че се създаде конфликт на гледни точки — някои от руските медии смятат, че оскверняваме Паметника на съветската армия, докато западните медии го представят по различен начин, става дума за конфликт на интереси.


Aз лично съм доволен, че това се случи и че хората имат отношение по този въпрос, но ние не искаме да задълбаваме в причините за тези политически реакции.


В: Искам да поднеса своите извинения към Русия и руския народ. Тук става въпрос не за антируска проява, а за протест срещу българската политика на слагачество. Tози акт не е насочен срещу руските войни.


Кураторката Светлана Куюмджиева писа, че акцията ви носи всички белези на осъзнат артистичен проект. Вие възприемате ли се като артисти?


А: Да, възприемаме се. Този проект с всичките му последици е един добър пример за това какво може да бъде съвременното изкуство. Медиите са много влиятелни, дори и вие ще получите страшна сила след това интервю.


Д: Всъщност целият този проект беше малко встрани от това, което всеки от нас прави. Всеки от нас се занимава с някакъв вид изкуство, всички се възприемаме като артисти.


И: За мен изкуството е изкуство и няма значение в каква сфера се развива всеки от нас. Наистина артистичността е в това, че се престрашихме да изразим мнението си пред голяма аудитория, а тя включва голяма част от България и част от световните медии. Така че смятам, че има голяма доза артистичност и че произведението е израз на това, което чувстваме, и на това, което на всички тайно им се иска. Много хора искат да направят нещо, но ги е страх да изразят мнението си. Изрисуването на паметника срещна такова одобрение, защото предизвика различни реакции. Всеки го възприе по различен начин, дори и всеки от нас го възприема по различен начин. Смятам, че най-големият успех на този проект е, че успяхме да предизвикаме интерпретации от всеки зрител. А именно това е идеята на изкуството.


Акцията ви предизвика стотици дискусии, анализи, коментари; бяха изписани много текстове, включително се появиха интервюта с хора, които се представят като автори на проекта... Имате ли отношение към тази дискусия?


И: Всеки от нас има различно отношение към проекта и резултата от него. Моето отношение към дискусията, както вече казах, е, че искрено се радвам, че паметникът предизвика реакцията на толкова много хора и на толкова много медии. Относно политическите дискусии - за мен по-важното е, че станахме свидетели как хората водят спорове за историческата стойност на паметника. Самият паметник има историческа стойност и не смятам, че неговата роля трябва да се замесва в някакви политически отношения.


А: Сега, преди изборите, изкуството се използва като разменна монета и представители на някакви партии използваха случая с паметника за свои цели.


И: Всеки има право да се възползва от нещата, които го заобикалят, искрено се радвам, че дадохме възможност на хората да изразят своите интереси чрез това, което ние направихме. Искам пак да подчертая, че нашето обръщение беше към хората, които го оценяват като произведение на изкуството, а не към тези, които го смятат за политически акт.


Кой не е в крак с времето в тази история?


А: Не са в крак с времето хората, които не могат да осъзнаят, че това не е вандалщина.


И: В крак с времето може да бъде възприемано по много различни начини, то може да бъде физична величина, то може да бъде нещо, което е незаличимо, нещо, което се опитваме по някакъв начин да преодолеем. В крайна сметка в крак с времето са тези, които наистина имат желанието да разберат нашето произведение на изкуството и могат да разпознаят в него повече от една гледна точка.


Д: В крак с времето - то това е заглавието на цялото произведение. Както вече няколко пъти казах, защо трябва да се махне паметникът, след като вече не сме социалисти, а демократи. Ние показахме най-лесния начин да се подмажем на американците, просто като за някакви смешни пари заменим съветските войници с американски герои.


Q: В крак с времето е този, който приема промяната като нещо нормално.


Учудихте ли се, че паметникът беше измит само дни след акцията, и то не от общината или областната управа, а по самоинициатива на форума "България - Русия"?


Д: Малко си пролича нещо, което никой от нас не е очаквал - всички бяха с впечатлението, че сме се откъснали от Русия доста отдавна, но се оказа, че това не е точно така. В момента, в който някои от руските медии казаха, че някакви вандали са нарисували паметника, и веднага той беше измит.


Знаете ли, че прокуратурата е повдигнала обвинение срещу неизвестен извършител? Страхувате ли се? 


И: Според прокуратурата те разполагат със снимка на извършителя, а именно - човек с четка и качулка. (Избухват в общ смях.) Така че аз смятам, че всякакъв страх е абсолютно необоснован.


Какво е посланието ви към хората, които приемат изкуството ви като вандализъм?


Единодушно: Да влязат в крак с времето.


Д: Никой от нас не е очаквал това да се хареса на всички, даже напротив, все пак става дума за рисуване върху паметник - това всички го осъзнаваме и е ясно, че това не е нещо хубаво. Радваме се, че хората го приеха толкова добре, а относно тези, които не го харесаха, няма нищо лошо в това, трябва да има всякакви мнения.


И: Ако аз трябва да отправям някакво послание, на първо място ще кажа, че ние сме напълно наясно с това, което направихме. До голяма степен и ние смятаме, че това е вандализъм, тъй като именно вандализмът е най-силната форма на провокация. Отново зависи от гледната точка. Дори тези, които смятат акцията ни за вандализъм, ни помагат, защото изразяват мнение за нашето произведение.


Какви ще са следващите ви акции?


Д: Е, то ще се разбере.


Фотогалерия: Една година от акцията "В крак с времето" >


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Подкрепям написаното в заглавието, българите не бива да се кланят на чужди герои. Ама тогава, защо не ги нарисуваха с нещо с свързано с България, ами ги направиха на Капитан Америка и Супермен?

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Евала на децата!! Младежта на България се събужда - екопротести, подигравки с Шмайзера, все още не всичко е загубено.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "...паметникът бе измит посред нощ по инициатива на форума "България - Русия..."

  Продажниците със съветско самосъзнание на Шаренкова, сиреч. А пък на паметника "три кила пироксилин му е майката!", както пише Чудомир в един разказ.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Егати смешката! Цялата тайфа учи и живее навън, а тук се правят на патриоти. Защо същите не организират протест пред Общината за бездомните кучета, за чистотата, за компрометираната съдебна система пред МС (пък дори и за час-два)? Или си въобразяват, че с рисунки ще демократизират страната, която 68 години е в прегръдките на ДС? При това - с един крак навън, ако случайно нещо се объркат нещата.

  Паметникът на съветската армия със сигурност трябва да бъде демонтиран от пъпа на София и да отиде в музей (защото същата армия ни натресе гибелния комунизъм), ала подобни прояви като тази с нищо не допринасят за развитието на България. Освен с малко шум и PR.

 5. 5 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  подкрепям.

  протестите винаги са леки беззъби, политически коректни, освен ако не са платени - напр. шистовия газ.

 6. 6 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Най-доброто решение щеше да е кютука на окупаторите да се е преместил нанякъде още преди 20 години и междувременно да имаше кой да учи децата да не цапат центъра на София с боя.

  Все едно не е достатъчно голяма кочина.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":

  Има някакви светлинки, ала е рано за ентусиазъм. Съществените въпроси, които касаят оцеляването на нацията, остават без отговор и без реакция, устойчива във времето, от същите млади.

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#4:"Читател"]Цялата тайфа учи и живее навън, а тук се правят на патриоти[/quote]
  Това е глобализацията, нашите политици и бизнесмени, решиха че могат да направят бананова република в Европа, е получи се, но почти без население!

 9. 9 Профил на ognqnivanov
  ognqnivanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "miron4o":

  Подкрепям те напълно. Това е история и нека да я опазим.Нека бъде архитектурен паметник.Да не стане като Мавзолея. Не е нужно да се унищожава,а да стои там и да се пише история,независимо какво е било.

 10. 10 Профил на legaltk
  legaltk
  Рейтинг: 409 Весело

  Браво на младите! Беше един от малкото проблясъци в монотонното ежедневие. Дано и в бъдеще има нещо ново като идея ........

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#3:"Dehumanizer"]А пък на паметника "три кила пироксилин му е майката!", както пише Чудомир в един разказ. [/quote]

  Недей, ще се изпочупят прозорците на толкова много сгради. Виж, ако го бяха преместили на някой артилерийски полигон, войската ни щеше да се упражнява по target practice - допускам, че щеше да има наддавания кой ще отнесе чичкото с ямурлука или лелята с големите цици.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#6] от "jubal harshaw":

  То имало решение на Столичния общински съвет - от 1993 г. - за демонтирането на паметника, ала не било спазено. Та въпросните патриотично настроени младежи (учещи и желаещи да останат навън), от всички възможни каузи и проблеми, са избрали най-лесното. Защо не нарисуват Съдебната палата или Президентството, или Министерски съвет - нещо, което да оттекне в обществото и по света? И какви бурни реакции имаше тук преди време - ах, младите, ах, колко иноваторски мислели, ах, това, ах, онова. На този фон - втори човек бива изяден от кучета в столицата, която претендира да е европейска културна такава и няма нито един! протест по този повод. Пълно безразличие и равнодушие.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#8] от "ban":

  Та, каква е идеята тогава на тази акция? Тази същата тайфа ще се завърне ли да живее и да прави кариера в България? Ще привлече ли и други наши млади сънародници зад граница да направят същото, да променят статуквото, да станат двигател на промяната? Или ще си играят на абстракции и рисунки?

 14. 14 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "ognqnivanov":

  Само лозунгите се промениха и асимилаторите станаха повече. Партийните секретари са пак тук. Този път носят различни политически цветове и защитават повече интереси, ама методите си остават същите. В дадени моменти на историята са се мъчили да ни прекършат турци, гърци, сърби, руснаци, западняци. Сега са останали само руснаци, турци и американци, ама промивката е по-жестока от всякога.

 15. 15 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Весело

  Младежите са направили това което преди златната орда е правила, а пък васалите на васалите се мъчат да заличат истината.
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Golden_Horde.png
  Златната орда и нейните васали в тъмно сиво.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 16. 16 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 873 Неутрално

  "Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии."

  За истинските герои с български фамилии днес не можеш да прочетеш или да чуеш да се говори по медиите. Там са комикс герои като Бойко, Цецо, Братя Галеви и други братя.
  Децата ни израстват с имена на прякори, а не с фамилии на герои.

  Защо ако не да?!
 17. 17 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Не търсете логика в ъндерграундкултурата. Добре е че я има но наркоманчетата( в добрият смисъл) и хабер си нямат защо пишат и руисуват това или онова. Някакъв сюррелизъм, граничащ с дадаизъм( или квото и да е там). Но все пак е култура, както е култура и самия паметник.

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
 18. 18 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Иска ми се да видя, как тези млади хора биха изрисували паметната плоча на убийците от летящите крепости, която Урко-то откри официално, в присъствието на лизачите от властта, защото жертвите на тези военни престъпници са над 2000 мирни столичани. Иначе паметниците, добри или лоши, веднъж построени, не трябва да бъдат разрушавани, защото те са част от историята. В Испания има паметник на Наполеон, въпреки кланетата, които неговите войски са правели там. Има и паметник на Франко, който с кръв е свалил законното правителство...

 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#13:"Читател"]да живее и да прави кариера в България? [/quote]
  Хм, не знам, може Пиксар, да направят студио в новия хай-тех парк, и тогава, да станем световен производител на анимационни филми! Но това е глобализацията! Все пак прави им чест, че са го направили, и то точно по този начин! Показва нов начин на мислене!

 20. 20 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Младите българи винаги са били в крак с времето. Продадените идеали на предишните българи винаги се възраждат, важно е да се реализират най-после. Изкуството е възможно най-доброто средство за оГРЪМотяване. Закърнялото мислене трябва да бъде провокирано непрекъснато. Успех и реализиране на мечтите им!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 21. 21 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Ох, направо се раздвоих - от една страна родни патриоти, от друга страна все учещи/планиращи да учат в Холандия/Англия. Че и се извиниха на Русия и руснаците....

  И сега какво - да очакваме българчета учещи/планиращи да учат в Русия да оцветят през нощта паметника на английските пилоти, загинали докато бомбардират София ли с последвало извинение до UK и шумно отразяване в руската преса и оплюване от страна на западните медии?

  [quote#1:"miron4o"]Подкрепям написаното в заглавието, българите не бива да се кланят на чужди герои. Ама тогава, защо не ги нарисуваха с нещо с свързано с България, ами ги направиха на Капитан Америка и Супермен? [/quote]

  Ами освен с Бай Ганьо, протегнал мускал в ръка, не виждам кой друг биха нарисували. Така или иначе националните ни герои си имат по повече от един паметник в цяла България и друг подобен не им трябва.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 22. 22 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Не ми е много мил този паметник, ама сега като прочетох и подбудите ви, не виждам нищо градивно в постъпката ви.

  "Ние сме колектив от 9 души и се наричаме Destructive Creation."
  И какво ви обединява в този колектив - разрушението или създаването?
  Прилича ми на прищявка на разглезени , търсещи сензации тинейджъри.
  "Според прокуратурата те разполагат със снимка на извършителя, а именно - човек с четка и качулка. (Избухват в общ смях.) Така че аз смятам, че всякакъв страх е абсолютно необоснован."
  А за това не бъдете много сигурни!
  може и да си намрите майстора!

 23. 23 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Въпросът е на толерантност. В едно общество една група хора трябва да уважава това, което е скъпо или символизира нещо за друга група хора. Такива места не са място за показване на изкуство. Утре някой може да изрисува гробища, църква или джамия. Какво е общото с паметника ли? Общото е, че всички тези места са свързани емоционално с голяма група хора в обществото и за тях представлява важен символ. Ако няма взаимно уважение преставаме да бъдем общество и се превръщаме в стадо.

 24. 24 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#19:"ban"]Хм, не знам, може Пиксар, да направят студио в новия хай-тех парк, и тогава, да станем световен производител на анимационни филми![/quote]

  Пиксар да на направят студио къде (или по-скоро след колко години)? И кой да стане голям производител на анимация - България или Пиксар? Един подобен опит вече имаме - киностудия Бояна. След приватизацията от американска фирма да си гледал нещо, произведено там?

  Хайде стига с глупавата пропаганда

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 25. 25 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"epoc"]
  Ами освен с Бай Ганьо, протегнал мускал в ръка, не виждам кой друг биха нарисували. Така или иначе националните ни герои си имат по повече от един паметник в цяла България и друг подобен не им трябва. [/quote]
  Имаме бая царе, генерали и герои в историята си. Ама, ако беше нарисувано по този начин, надали щеше да се вдигне такава шумотевица. Тогава щеше да прилича на патриотичен акт, отколкото на провокация. Те претендират, че са патриоти, а натрапват една чужда за българите култура, върху друга чужда.

 26. 26 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател":

  Ако има някой, който е крив в цялата тая работа, това е поколението около промените. И паметника си стори заради нас, и комунистите не се махнаха заради нас, а и децата нема да казвам кой ги е възпитавал.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 27. 27 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#19] от "ban":

  Глобализацията, колега, има рационални подбуди. Нека Плевнелиев да построи парка, да привлече инвеститори, пък тогава да говорим. И нека същите тези иноватори - до един! - да дойдат да правят анимация в България. Защото и в момента има млади хора, които правят това тук, на местна почва.

  Понастоящем ситуацията е такава, сякаш група китайски емигранти са се завърнали за малко в страната си, нарисували са един-два паметника, и отново от дистанция говорят за големите проблеми на родината си. И по същество последната си остава в плен на съществуващия режим.

 28. 28 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#26] от "jubal harshaw":

  Факт. Същото поколение се увлече в бизнес проекти, някои много близко до управляващите, които и да са те, и дори вълната "Ку-ку" остана в миналото. Друга част просто си събраха багажа и поетапно напускаха и напускат страната.

 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  "Искам децата ми да растат вдъхновявани от герои с български фамилии"

  Аха! Сега разбирам защо са изрисували върху паметника Ботев, Левски, Раковски, Каравелов, Вазов, Славейков, Петър Берон, Паисий, Аспарух, Борис, Симеон Велики, Иван Асен.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#25] от "miron4o":

  Има такъв графит, на трафопост. Ала то е било по свободната воля на правещите го (без някакви лозунги и внушения), с подкрепата на районната община. По-късно от Столична община са ги потърсили, с предложение да продължат в този дух, на доброволни начала, и дотам.

  Последните рисунки на обществено място са на моста на Колелото на 4-ти километър от тази вечер. Рисува им се на децата - рисуват.

  Трагичното е, че българският флаг е дефицит в цялата страна, само тук-таме се съзира. Говорейки за патриотизъм.

 31. 31 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Съветския съюз и доста българи са били нахъсани да бъдат най-добрите комунисти. Когато падна режимът и дойде промяната, същите тези хора се опитваха да бъдат най-добрите демократи - смешното е, че българите бързо забравят защо са правили нещо и за кого"

  В тези думи има толкова много истина... Младежите са доста умни и си казват всичко в прав текст...

 32. 32 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Още едни объркани тийнейджъри със спрейове под ръка.

 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#27:"Читател"]Глобалзацията, колега, има рационални подбуди[/quote]
  тук съм за, та по тези подбуди, съм вече почти убеден, че сме обречени да сме периферия. Иначе съм съгласен, че повечето от протестите, през всичките години, не са срещу реалните проблеми!

 34. 34 Профил на miron4o
  miron4o
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#30] от "Читател":

  Не живея в София и не съм чул за това. Явно не е било достатъчно провокативно, че да му се отдаде повече от предпоследна страница на вестника или да 30 секундно репортажче в края на новините.

 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Тези графити определено бяха най-живото и истинско арт събитие през последните няколко десетилетия в България Нещо наистина оригинално ,стойностно и различно в държавата на мутрите и чалга културата

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#34] от "miron4o":

  Вярно е, че нямаше широко медийно отразяване, ала все пак, имаше материали за него - http://bnt.bg/bg/news/view/66839/trafopost_izrisuvan_s_likovete_na_botev_i_levski .

 37. 37 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#15:"RED MAFYA"]Златната орда и нейните васали в тъмно сиво.[/quote]
  Два века РФ е под игото на златната орда.
  "1240-е более чем двухвекового, союз монгольских племен, назвавшийся Золотой Ордой, ордынского ига, сильно затормозило развитие экономики Руси, оказавшейся под влиянием восточного варианта варварства, что и предопределило цивилизационный раскол, приведший к изоляции Руси и России от европейской культуры, укрепило деспотическую тенденцию в политической истории страны, способствовавшую формированию самодержавной формы правления."
  http://www.russia.bg/bg/%D0%97%D0%90-%D0%A0%D0%A3%D0%A1%D0%98%D0%AF/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 38. 38 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Подбудите на авторите нямат значение. Ако го разглеждаме като изкуство по-важното е, как е подействало на всеки поотделно и в колективно отношение.

  За мен този паметник е символ на комунистическата тирания и падението на една нация, която е живяла толкова дълго в тази тирания, че в крайна сметка е развила "стокхолмски синдром". Изпълнението беше отлично, а резултатите показателни за степента на мозъчната промивка на тези, които защитават съществуването не само на този, но и на други такива паметници, пръснати надлъж и нашир из България.

  CONTADOR GRATUITO!
 39. 39 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#38] от "foster":

  Безспорно подобни славещи съветската армия и комунизма монументи не бива да стоят на обществени места в съвременна България. Ала с това свършва ли се с комунистическото минало и неговото влияние върху настоящето и бъдещето?

 40. 40 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да, прави са тези момчетии - някога бг-комунистите се бореха да са по-големи комунисти и от съветските, а сега наследниците им се лигавят на западната цивилизация. Не е вярно обаче, че при комунизма който се бил задържал повече от няколко минути пред тъпия паметник, се смятал за съмнителен. Като студенти там сме учили и за изпити, а няколко бири не правеха впечатление дори на тогавашните мильовци...

 41. 41 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#35:"Stewie"]Тези графити определено бяха най-живото и истинско арт събитие през последните няколко десетилетия в България Нещо наистина оригинално ,стойностно и различно в държавата на мутрите и чалга културата[/quote]
  Въпросът е, не дали представляват нещо оригинално и различно, а дали мястото им е върху паметник. Разбирам, че този паметник е нещо което те не уважават и презират, но за други хора не е така. Възниква въпросът ако църквата е нещо което християните ценят и уважават, но мюсюлманите презират, допустимо ли е последните да изрисуват върху стенописите или иконите нещо със спрей. Или обратното за джамиите. Обществото затова се нарича общество, защото в него действат опредени правила и има обществен морал. Този морал не бива да допуска определени места, които за голяма група хора са важни символи да стават място някой да показва "изкуството" си. Ако има 50 или 60 хиляди души, за които този паметник е важен, той не трябва да се пипа от останалите. Дори би трябвало да бъде пазен само защото той символизира част от нашата история. Символите на историята трябва да бъдат пазени, независимо дали става дума за добра или лоша част от историята ни. Всички цивилизовани народи го правят.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#41] от "teridan":абе айланкоолу, какво общо има църквата и изкуството с този паметник на армия от изнасилвачи и обирджии? чувал ли си за "подвизите" на кретенската червена армия в Бг?ами на нейните щикове 50 години се крепяха отрепките на българския болшевизъм!Сега внуците им станаха капиталисти....

 44. 44 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Слабо ми е интересно какво казват една банда вандали (Дневник това не е обида, това истината, и не се правете на цензури в случая). Които поругават история била тя за тях добра или лоша.
  Подобни на тях поругават наши паметници в Турция, Гърция, Македония - няма граница за вандализма макар и облечен в различни идеи.

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 45. 45 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 810 Неутрално


  "Какви ще са следващите ви акции" ?

  Аз горе-долу се сещам - сцепената чутура на Стамболов...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 46. 46 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално


  До коментар [#39] от "Читател":

  Естествено, че не се свършва - то е свързано със самите хора в чието съзнание това минало живее. Въпросът е доколко това съзнание може да бъде променено или да се попречи на разпространението на комунистическите идеи. Демонтирането на паметниците е крачка в тази насока, а и по прицип това е традиционна практика по скъсването със срамните моменти от миналото, които разделят нацията. Паметниците по принцип не стоят сами за себе си и те не следва да бъдат възприемани като произведения на изкуството. Докато съществуват тези паметници те винаги ще бъдат символ за хора, които изцяло или отчасти оправдават и одобряват действия като атентата в Св. Неделя, Народния съд, съветската окупация, Възродителния процес, смъртната присъда на младежа, позволил си да оскверни гроба на Непрежалимата дъщеря на Първия... Премахването на паметниците е малка, но задължителна крачка към еднозначното осъждане на тези действия без какъвто и да е компромис за сметка на паметта на жертвите.

  CONTADOR GRATUITO!
 47. 47 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 982 Неутрално

  За е един народ (или група народи), с толкова дълга история, и преживял издигането и рухването на толкова Цивилизация, бил в пределите или в периферията на универсалните им държави, е много сложна задача да му се определят автентичните негови герои.


  Авторът: http://westerntwilight.free.bg/

  Предварително изгубени войни не водя!
 48. 48 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Зайо Байо Супермен към кои се води ? Наш'те или чуждите ? Щото хем е заек, хем е супер мъж ... та някак страно ми е това създание. Дано да успея да го убия с огън, ако се срещнем на улицата.

 49. 49 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#46] от "foster":

  Късно е, колега, за такова осъждане. Такова трябваше да бъде направено още в началото на прехода. Няма нито един в затвора за лагерите на смъртта. Нито един! Това съответно поддържа носталгията на цели генерации към онова време, деморализира обществото и стимулира настоящото безвремие на мутри и поп-фолк. Съществува огромен дефицит на достойни лидери.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#2] от "dodge_ram":В България се раждат деца,които не са чували за ДС,приети са в гимназия без връзки,могат да отидат в чужбина и да видят как нормално стават нещата,и изобщо не носят робското бреме на комунизма.Те са наистина много повече свободни от техните родители.Лошото е,че имат празнини от близката ни история,но и до до това ще стигнем.Комунизмът почти ни затри,но все се надявам,че не успя.в нашите деца ми е надеждата...

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":


  [quote#4:"Читател"] Цялата тайфа учи и живее навън, а тук се правят на патриоти.[/quote] Брей,а знаеш ли къде е минала голяма част от живота на Ботев,Каравелов,Раковски,Самболов и да не изреждам....?!

 52. 52 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#9] от "ognqnivanov":Единственото "историческо" в този паметник е,че е направен от една колониална държава в името на своя окупатор.и ,че потомците на окупатора са тук и все още пазят колониалното минало(като Шаренкова) .Друго няма в това грозно нещо...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#49] от "Читател":

  Осъждането на злодеяния от близкото или по-далечното минало не може да бъде винаги свързано с физическа разправа. Да - беше изгубена инерцията на едно стихийно отмъщение, но победата над престъпните режими може да се постигне и с други средства. Всъщност липсата на наказания за престъпленията на държавния терор след 09.09.44 е въпрос и на конформизъм в самото общество. Заличаването на символите на терора, които при това са и твърде представителни може отчасти да компенсира липсата на физическо заличаване. Дори напротив - физическото заличаване можеше да попречи на компрометирането на комунизма, тъй като комунистите неизменно се възприемат като жертви.

  CONTADOR GRATUITO!
 55. 55 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#41:"teridan"]Ако има 50 или 60 хиляди души, за които този паметник е важен, той не трябва да се пипа от останалите.[/quote]

  Комунистите не уважават не-комунистическите символи, унищожавали са и - ако им се позволи, пак биха го правили. Нещо повече, тези хора са си позволявали да убиват своите съграждани, защото са имали различни от техните _политически_ виждания.

  С други думи, комунистите не желаят да бъдат част от демократично общество. Съответно, правилата, за които говориш, не се отнасят за тях. Да премахнеш паметниците им е приблизително същото като да разрушиш щаб-квартирата на организираната престъпност.

 56. 56 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии."
  Това е едно достойно за уважение желание, изпълнението на което е в пряка зависимост от неанонимността на героите.

 57. 57 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#4:"Читател"]Цялата тайфа учи и живее навън, а тук се правят на патриоти[/quote]

  Ето ти отговорът, ти сам си си го дал.

  [quote#4:"Читател"]страната, която 68 години е в прегръдките на ДС[/quote]

  Как смяташ? Дали щяха да имат куража ако бяха в БГ?

 58. 58 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  [quote#50:"yanne"]Лошото е, че имат празнини от близката ни история, но и до до това ще стигнем.[/quote]

  Точно тук не съм голям оптимист. Учебниците по история все още се пишат от хора, които имат интерес истината да не се разкрива. А когато тези хора отмрат по естествен път (защото няма принудителен нацин да бъдат махнати от позициите си), за следващите поколения комунистическият режим ще бъде нещо толкова далечно и ирелевантно, колкото въстанието на Кромуел.

  Боя се, че кръгът от хора, знаещи истината за кървавите събития след 9 септември 1944 г., става все по-малоброен, останалите или не се интересуват, или имат користен интерес от изопачаването им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 59. 59 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аз така и не разбрах кои точно са авторите.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 60. 60 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#54] от "foster":

  А, бе, колега, слез малко на земята. Кой ти говори за физическа саморазправа? Говоря за морал. Защото всички комунистически монументи да ги изрисуваш и натрошиш на пясък, от това на ДС-фигурите, които дирижират прехода няма да им се скърши хатъра.

  Немците и до днес се срамуват от нацизма, а тук, едва ли не, все едно не е имало комунизъм и бившите кадри на този режим са днешните герои и борци за европейско развитие. Усещаш ли подмяната на ценности и цинизъм към историята, и истинските жертви (от атентатите в църквата "Св. Неделя", та до 10.11.1989 г.)?

 61. 61 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#51] от "yanne":

  Сподели. Къде е минал животът им? И на "стражари и апаши" ли са си играели с властите по онова време или са предприели реални действия за освобождаване и възраждане на Родината си?


  До коментар [#57] от "plumpschi":

  Защо да нямат? Нали и тук има будни млади хора, на които възлагат надежди мнозина?

 62. 62 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#59] от "Реконструктор":

  Физическите или поръчителите?

  На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!
 63. 63 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#60:"Читател"]Говоря за морал.[/quote]

  Аз също през цялото време говоря за моралната оценка на историята ни след 09.09.44. И е ясно, че заличаването на монументите на комунизма няма да повлияе на поведението или съдбата на ДС-тата. Те всъщност нямат морал...
  Това обаче може да е част от прекъсването на връзката между миналото и склонните да симпатизират на комунистическите идеи хора, стоящи извън кръга на ченгетата.
  Какво се е случило, за да успее комунизмът в България?
  Тотална трансформация на обществото - съдаване на пролетариат и внушаването му, че мизерната действителност по устрояването му в бетонни гета е по-добра от алтернативата на запазване на статуквото на селска нация. Днес много хора вярват именно в това благо на режима - устрояването и трансформацията на бита. Точно тези хора стоят пред безименните бронзови, гранитни и бетонни истукани. Те героизират и ДС-тата, те вадят червената бюлетина или пък гласуват за поредното възпроизведено от тях говедо. Защо тази връзка да не се прекъсне? Вече казах, че не това ще бъде генералното решение на проблема, но ще е крачка напред. Damnatio memoriae.

  CONTADOR GRATUITO!
 64. 64 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  [quote#55:"shristov"]Комунистие не уважават не-комунистическите символи, унищожавали са и - ако им се позволи, пак биха го правили.[/quote]
  Може би, но вие ако сте толерантен и интелигентен човек не бихте постъпили по начина, по който биха постъпили те. Иначе по какво ще се различавате от тях. Може и да не се наричате комунист, но ако начина ви на действие е техния... тогава ще се различавате само по името с което се наричате, по нищо друго.
  Всъщност за мен не е от значение какви паметници ни е оставила историята дали са от езическите времена, византийски, турски, руски. Паметниците на историята трябва да продължат да съществуват, за да ни напомнят за това, което е било. Ние трябва да помним 45-те години, за да не ги повторим, а паметниците са най-сигурното средство срещу забравата.

 65. 65 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Гневно

  До коментар [#43] от "richardnixon":
  [quote#43:"richardnixon"]абе айланкоолу[/quote]

  Не съм ти "абе айланкоолу". Ако решиш да демострираш простащина има достатъчно места извън форума.

 66. 66 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "Какво е посланието ви към хората, които приемат изкуството ви като вандализъм?"
  ----
  Между другото добре е Вежди, авторите на статията, авторите на графита и въобще всички спецове, добре да осъзнаят термина "вандализъм".
  Вандализмът според своята класическа концепция е безмисленото рушене на паметници, като зад него не стои никакъв политически, артитистичен или друг мотив. Вандализъм е понятие с което просвещенците са се опитали да обяснят жалкото състояние на Рим през средновековието, приписвайки всички злини на вандалите. Днес обаче е ясно, че причината е липсата на средства и интерес към поддържане на паметниците на античността.
  Преобразяването на един паметник със средствата на изкуството не може да се счита за вандализъм. Демонтирането на паметника също е предпоставено от политически и морални обстоятелства, така че за съжаление на самодейците от кръга на Гроздовия нос, това също няма да е вандализъм.

  CONTADOR GRATUITO!
 67. 67 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#62] от "ръмжо":

  И двете

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 68. 68 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#64:"teridan"]Паметниците на историята трябва да продължат да съществуват, за да ни напомнят за това, което е било. Ние трябва да помним 45-те години, за да не ги повторим, а паметниците са най-сигурното средство срещу забравата[/quote]

  До коментар [#64] от "teridan":
  Да запазим паметник, за да не забравим. Може би. Но напълно невъзможно и ненужно е да запазим всички паметници. Един -два на определено място, но не в центъра на София.
  А, дали трябва да ги запазим? Всичко, останало от нацистка Германия е заличено.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 69. 69 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Весело

  [quote#68:"led_zep.23"] Всичко, останало от нацистка Германия е заличено. [/quote]

  Едно е оцеляло, но любителите на историзма в изкуството и на него му се точат:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/11/28/1214565_kambana_posvetena_na_herman_gyoring_predizvika_skandal/

  Сред такива покъртителни прояви на толерантност в нашето общество към паметниците на терористи и окупатори, какво ли би станало ако има инциатива за паметник на Никола Гешев например?!
  Видя се, че един кален сокак, който трябваше да се именува на "Проф. Богдан Филов" веднага мобилизира будната гражданска съвест...

  CONTADOR GRATUITO!
 70. 70 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#64] от "teridan":

  [quote#64:"teridan"]вие ако сте толерантен и интелигентен човек не бихте постъпили по начина, по който биха постъпили те. Иначе по какво ще се различавате от тях. Може и да не се наричате комунист, но ако начина ви на действие е техния... тогава ще се различавате само по името с което се наричате, по нищо друго. [/quote]
  Съжалявам, но трябва да Ви опонирам.
  След като 45 години комунистите вилняха безнаказано и съсипваха България, изведнъж от 10 ноември 1989 г. насам, разбраха, че социализмът бил недоносче и започнаха да строят капитализъм; разбраха че имало Бог и тръгнаха да палят голями свещи; и всичко това съпроводено с призиви за единство на народа и с внушения, че ако някой им намери някакъв кусур, а недай си Боже, ги обвини за стореното , то той биваше заклеймяван за чиста проба комунист.
  Хайде холан! Без тези изтъркани номера!

  The best way out is always through Robert Frost
 71. 71 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#70] от "Realistka":

  И какво точно предлагате - отмъщение, разделяне на хората на комунисти и некомунисти, вражда докато едните избият другите, или които вземат връх да затворят другите в концлагери, който е по-силен да запуши устата на другия, репресии. Те пътищата са два или това, което ви описвам или взаимно признаване и съществуване заедно.

 72. 72 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#64] от "teridan":

  Това е лъжлив паметник! Той нарича окупаторите освободители, представя в основата си някакви боеве, каквито не са се случили, отгоре някакъв съветски войник победоносно вдига автомат и го следват един българин и българка, които много му се радват.
  Историята НЕ се учи с лъжи. Този паметник не показва истината, а е чиста пропаганда. Как една лъжа ще "ни напомня за миналото за да не го повторим"???

 73. 73 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Креативните усилия на Българите трябва да бъдат насочени към това да променят България.
  Да изберат правилните хора, които да ги ръководят.
  Да изритат политическите боклуци веднъж завинаги от НС.
  Да се събудят, и да престанат да бъдат роби.

  Да се рисуват паметници- до нищо не води.
  Бг герои са малко на брой ( и качество), и не стигат за "вдъхновяване". Всъщност- те се броят на пръстите на двете ръце за 100 години.

  Всички т.н. "паметници на СА", трябва да се възприемат по-скоро като паметници на милионите невинни съветски и руски граждани, загинали в тази жестока война. Да се рисува това, е все едно да се плюе върху паметта на тези милиони хора, загинали за Родината си. Която и да е била тяхната Родина.

  Бг бе комунистическа не заради СА.
  Тя стана комунистическа по други причини.

 74. 74 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#72:"Yard"]Историята НЕ се учи с лъжи. Този паметник не показва истината, а е чиста пропаганда. [/quote]
  Не се занимавай с глупости.
  Не се бори с "паметници"... това няма да върне България назад.

 75. 75 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "teridan":
  [quote#71:"teridan"]И какво точно предлагате - отмъщение, разделяне на хората на комунисти и некомунисти, вражда докато едните избият другите, или които вземат връх да затворят другите в концлагери, който е по-силен да запуши устата на другия, репресии[/quote]
  И откъде намирате основание за тези мрачни картини?!
  Откъде познахте какво искам аз?!
  22 години не беше ударен един плесник на някой от престъпниците - комунисти. Да речем за Чернобил. Само за Чернобил стига.
  Това което искам е да нямам нищо общо с комунистите, както и не съм имала. И да мога да им кажа в очите, че са престъпници . Толкоз.

  The best way out is always through Robert Frost
 76. 76 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#63:"foster"]Аз също през цялото време говоря за моралната оценка на историята ни след 09.09.44.[/quote]
  Комунизмът бе насилствено наложен на България именно от тези сили ( Англия, САЩ) на коите сега в Бг целувате задните части.
  Те предадоха Бг в Руската зона на влияние, и я продадоха на Сталин, запазвайки си само Гърция. Просто защото Бг не ги интересуваше. Просто и ясно.
  От друга страна, вината на Бг монархия за участието на Бг в двете войни, е първоизточника на всички последващи събития.

  Събитията от 9/09/1994 до 1989 не подлежат на морални "оценки". Комунизмът и думичката -"морал", са две изключващи се понятия. Няма "морал" когато въпроса е "оцеляване".

 77. 77 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  [quote#76:"panzerino"]
  От друга страна, вината на Бг монархия за участието на Бг в двете войни, е първоизточника на всички последващи събития.[/quote]
  Да чуем какво е правилното решение? Неутралитетът е невъзможен в дадените ситуации, впрочем.
  Друг пример: Полша и Балтийски страни са завладени и също прекарани през 45 комунизъм.

 78. 78 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#76] от "panzerino":

  Така е.

 79. 79 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#77] от "Yard":

  Проблемът бе в прехода към демокрация. И при нас той бе в руски стил, затова и в момента се говори за "путинизация". А същевременно, в много отношения приличаме на латиноамериканска държава. Тоест - малко европейски процеси.

 80. 80 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#79] от "Читател":

  Преходът от една държава с разрушена икономика няма как да е лесен. Особено когато в главите на народонаселението постоянно се говори колко е било хубаво преди, пък сега като сме с Европа сме много бедни.
  Лъжите трябва да се разобличават.

 81. 81 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "dodge_ram":

  Хаха, не пипай циците.

 82. 82 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#80] от "Yard":

  Смятам, че в целия бивш соц. лагер е имало сходни проблеми. Ала суровата реалност е, че в момента ние сме най-зле. Трагедията ни е в политиците, в достойните обществени лидери. Виж какво стана с демократите, с либералите, а социалистите (наследници на комунисти) задържат подкрепата си. Там ни е трагедията - човешкия фактор. Голяма част от инакомислещите са били премахнати непосредствено след 09.09.1944 г. и в годините след това, а след 10.11.1989 г. - също немалка част от тях емигрираха. На местна почва все още не може да се излъчи критична маса и лидери, които да донесат реалната промяна.

 83. 83 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "Дневник", вчера имаше "опаковане на паметника" с български знамена и знамена на ЕС. Проявата беше "одобрена" и от СО. Вие къде бяхте и нищо не разбрахте?

 84. 84 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#76:"panzerino"]Те предадоха Бг в Руската зона на влияние, и я продадоха на Сталин, запазвайки си само Гърция. Просто защото Бг не ги интересуваше. Просто и ясно. [/quote]

  Не е нито просто, нито ясно... САЩ и особено Великобритания не са в състояние да поставят условия на Сталин след края на войната, които да се отнасят до България. В действителност при предварителните им договорености, влиянието в региона трябва да е разделено по равно. Сталин не се съобразява с това и ги поставя пред свършен факт със съветската окупация. България винаги е била обект на интерес за британската политика и тук до 1944 г. е поддържана силна пробританска опозиция. Нещо повече - с неутралитета на Турция, България е стратегическа зона за влияние на събитията в цяла Югоизточна Европа. На западните държави не им достигат сили, за да отстояват старите си позиции.

  [quote#76:"panzerino"]От друга страна, вината на Бг монархия за участието на Бг в двете войни, е първоизточника на всички последващи събития. [/quote]

  Ако изобщо има "вина", то тя не е на монархията, защото такива са очакванията на по-голямата част от българското общество. За много българи, особено тези извън България, тези войни са освободителни, така че тук изобщо не може да става въпрос "за" или "против" от гледната точка на тогавашната съвременност. По-скоро общата ситуация след Първата световна война е голямата предпоставка за по-късния глобален конфликт.
  [quote#76:"panzerino"]Събитията от 9/09/1994 до 1989 не подлежат на морални "оценки".[/quote]
  Напротив - подлежат! Подлежат, защото днес реабилитацията на комунизма е много силна и тази реабилитация частично стъпва върху паметниците, които, колкото и да не ни се иска отново се връщат към старите си послания и това личи дори и от коментарите по тази тема днес.

  CONTADOR GRATUITO!
 85. 85 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "teridan":прав си - бетер айланкоолу си! Освен това научи смисъла на тази чуждица и след това лей плач...по червивата армия...

 86. 86 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  На Ялтенската и Потсдамската конференция, нито Чърчил нито Американския Президент имаха желанието и хъса да отстояват България срещу апетитите на Сталин. Защото Бг бе съюзник на Германия. А Гърция- не бе. Виж за Гърция- воюваха със зъби и нокти.

  България сама се постави в положението да бъде предадена от всякъде. И в двете войни, Бг бе съюзник на Германия, а получи и в двете войни-ритник от Германия. Както го получава и до днес. Това бе отплатата на немците за всичко, което Бг направи за тях, в исторически аспект- просто и ясно.

  И Австрия бе окупирана от червените, но възвърна своята независимост в средата на 50-те.

  Бг бе продадена на Сталин. Изтъргувана "на дребно". А бе, защото Бг управници и монархия, вместо да си седят на задните части, тръгнаха да стават съюзници на Хитлер, без никой да ги е карал да стават. Русия преди войната им гарантира връщането на Южна Добруджа. Платихме Южна Добруджа с 50 години комунизъм, и тотална разруха за още век напред.

 87. 87 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#84:"foster"]Сталин не се съобразява с това и ги поставя пред свършен факт със съветската окупация.[/quote]
  Чети история- зоните на влияние бяха разпределени година, две, преди да свърши войната. И всичко бе ясно след като свърши, кое на кого ще е. Затова и Айзенхауер спря, и не влезе в Берлин преди руснаците. А можеше, и генералите му (Джордж Патън, Брадли) го съветваха. Но умния държавен мъж Айзенхауер, бе по-предвидлив от всички.

  Българсакат монархия носи историческата отговорност за пълната деградация на нацията ни след качването на Фердинанд на власт. Борис бе безволев, неспособен, "мек".

  Фердинанд, глупав, некадърен и профан, профука безкрайно много възможности, и доведе страната до пълна разруха през 1918. След което си замина на пенсия. Вземайки със себе си вагон ценности, ограбени от България.

  Борис бе безволев, умен, но "мек". Неспособен да води кораба на държавата в трудните времена и обстановка. Мятайки се като риба на сухо, от едната крайност в другата, и подкрепяйки военни преврати и политически "уйдурми", се компрометира безвъзвратно. Освен всичко-създаде в Бг условия да виреят комунисти, с крайно некадърните си икономически решения, и липсата на каквато и да е било УСПЕШНА икономическа политика/визия. Без абсолютно никаква нужда, набута Бг във ВСВ, така че никой, дори и от днешните евнухизирани Бг "историци", не може да обясни на прост език -"защо"? Главната вина на Борис е че, не можа да създаде устойчиво, демократично и стабилно гражданско общество. Той управляваше Бг като "поданици", не като държава. Затова и държавата после се срина така лесно в ръцете на комунистите.


  Българчета- четете си собствената история... .

 88. 88 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#31:"alter_ego"]Съветския съюз и доста българи са били нахъсани да бъдат най-добрите комунисти. Когато падна режимът и дойде промяната, същите тези хора се опитваха да бъдат най-добрите демократи - смешното е, че българите бързо забравят защо са правили нещо и за кого[/quote]
  Това е защото сме роби, с робска психика и душа.
  И служим безропотно на всеки, който ни яха.
  Такива излязохме от 1878, такива останахме през 1944.
  Такива си и останахме след 1989.

  Само един робски народ може да търпи и гласува за изчадия като Лилов, Овчаров, Доган, Масларова, Станишев, Първанов, цялата котерия около С2, или "бат Бойковите" "юнаци". Последните, апропо- и крайно неграмотни. За всеобщ срам.

  Само Волен Сидеров в тази страна остана да говори на прекрасен Бълграски език. За съжаление.
  Народ, който може да гласува за, и избира, Доган, не заслужава просто бъдеще.


  " С куршум можеш да убиеш човек. С вота си убиваш бъдещето на своите деца".

 89. 89 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Преди да коментираме американските комикси си задайте въпроса, какво прави този паметник в центъра на София?

  -България не е прекъсвала дипломатическите си отношения със СССР
  -България не е обявявала война на СССР
  -България не е пращала войски на Източния фронт,
  в замяна
  -СССР ни обявява война на 5.9.44 г.
  -влиза на 8.9.44 с войските си у нас
  -на 9.9.44 организира преврат и поставя угодно нему правителство

  -Започват т.нар 30 безотчетни дни в които се избиват над 30000 души, главно за лично отмъщение.
  Съветската армия патрулира охраня шепата шумкари които тероризират собствения си народ...
  -България взема участие в т.на. от СССР Отечествена война, с цел да бъде призната за победител...
  -Уви , на парижките мирни преговори през 1946 г. , съветската делегация забравя тържественото си обещание и гласува България да остане на масата на победените...

  -2 г страната ни издържа 200000 окупационна , по-късно наречена освободителна армия , на която издигат паметник
  Паметник се издига на загинали войни.
  -В България не е загинал нито един съветски войник, с изк. на неколцината мародери застреляни от съветски патрули...
  -България предава на освободителите златния си резерв, 50000 това първокачествени тютюни и 1200 кг розово масло оставено като депозит срещу заеми на производители в БНБ.


  -Обруганият монумент на 1300-та Дунавска България потъва в мръсотия.
  Никой не забелязва това...
  В замяна, върху паметника на "Освободителите" не трябва да пада и прашинка...
  Българският народ губи паметта си и достойнството си...


  б.а.Пиша с настроение "Любопитно" , защото няма "Срамно"

 90. 90 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#87:"panzerino"]Чети история...[/quote]

  Ето за това говорим... Всеки чете история, но прочитите са различни. За съжаление като интерпретация ти преповтаряш тези и клишета, които четиридесет и пет, че и повече години са набивани в главите на хората из училища и университети, докато накрая се превърнат в единствената и необорима картонена истина.
  Прочети ти малко повече книги, посветени на обществото в България до 1944 г. и ще разбереш, че за да достигнем устоите и ценностите на това общество днес, няма да ни стигне и половин век.

  CONTADOR GRATUITO!
 91. 91 Профил на sofi_anka
  sofi_anka
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Там където тези деца у4ат и живеят просто света се е развил с една разли4на скорост от нашия. Ние си живеем в минали векове и епохи. Заведох децата си на театър във Франция и аз като една достойна представителка на една отминала епоха им казах 4е има дрескод и 4е трябва да се облекат прили4но. Знаете ли какво заварихме в театъра - навсякъде имаше насядали по земята младежи, хората бяха обути в джапанки и си хапваха сандви4и, и си пиеха розе. Театъра се пукаше по шевовете дори пред вратата към тоалетните имаше насядали хора, които репетираха за следващото представление. Това е новият свят, за който децата ни ме4таят и не ги съдете прекалено строго. по важно е да отидем на театър и да 4уем посланието, отколкото с какво сме обле4ени.

  sofi_anka
 92. 92 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Мутрите и бившата номенклатура да стягат куфарите, хипарите да стягат китарите - вятърът на промяната задуха.

 93. 93 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#90] от "foster":

  Колко повече от половин век ще ни трябва? Тоест кое поколение, гледано примерно от днешните 30-годишни, ще доживее такава реалност?

 94. 94 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#91:"paulin"]Това е новият свят, за който децата ни ме4таят и не ги съдете прекалено строго. по важно е да отидем на театър и да 4уем посланието, отколкото с какво сме обле4ени.[/quote]
  Това не е новият свят.
  Това е "новият свят" на "масата", "народа", "плебса".
  Елитът не се облича така, нито се държи така.

  Разделението е вече във всяко общество, и е крайно силно.
  И съществува за да се запази и разделението в доходите.
  А оттам и разделението във всичко "надолу" "по веригата".
  Най-вече- образованието.

 95. 95 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  МОЧА трябва да се срине, а на децата - медал ордерн "Стара Планина с Мечове" от тия - отнетите на Доган и Манджуков.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 96. 96 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#90:"foster"]Ето за това говорим... Всеки чете история, но прочитите са различни. За съжаление като интерпретация ти преповтаряш тези и клишета, които четиридесет и пет, че и повече години са набивани в главите на хората из училища и университети, докато накрая се превърнат в единствената и необорима картонена истина. [/quote]

  Всяко управление се съди по резултатите.
  Ерхард ( Лудвиг Ерхард- Ludwig Erhard) и Аденауер за 15 години вдигнаха Германия от руините.

  фон Бисмарк направи от разкъсаните немски княжества- Императорска Германия. Която за 20 години, сложи на колене УК, с всичкото и богатство и колонии.

  За 30-35-40 години, двама Бг монарха доведоха България до ТРИ национални катастрофи!

  Първият- нафукан, наперен и простак ( умен що се отнася до собствените си интереси), се взимаше "насериозно", та затова и остави на Бг две Ботанически градини, и една банкрутирала държава през 1918. След което тайно, и нощем, се изнесе с влак, и с цяла композиция уж "лични" предмети. Всъщност- крадено. Защото той дойде в Бг гол и бос. Цялото му управление бяха интриги и приятно прекарване на времето. Бг не мръдна и крачка напред. Каквото бе постигнато- от частната инициатива бе. Но сферично погледнато- мизерия и бедност.

  Синът му- плах и нерешителен юноша, за почти 30 години, се заобиколи с мистични тайни съветници ( Сеов, Дънов и подобни типове), преуспя в един брак, направи ( или подкрепи) няколко военни преврата, и накрая се ( по традиция) побратими с Хитлер. И България после "побратими" с него.
  1944 бе логичния завършек на цялото това безумие. Брат му го плати с главата си, заедно с целия ни малък довоенен елит. Ние всичките- още го плащаме. Децата ни? също ще го.

  Цялата комунистическа недодялана днешна котерия от там "се роди"- от нескопосаното управление на тези двамата. Тези двамата я докараха на власт. Защото бяха интелектуално и политически неспособни да видят, предвидят, мислят напред.

  Всеки се познава по делата си.
  Просто и ясно.

 97. 97 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И за да не отегчавам повече...

  Много хора в Бг просто не разбират че, ако Бг бе останала неутрална във ВСВ, нямаше да има повод нито да я делят, нито да я "придобиват", нито да я окупират.
  Още повече- ако в добавка към този неутралитет, Бг бе играла и в полза на финансовите интереси на антихитлеристката коалиция ( център за валутни операции, снабдяване на войските в Северна Африка, логистик поддръжка), след войната, страната щеше да се радва на некомунистическо (гарантирано) бъдеще.

  В добавка към всичко това- ако към всичко това имаше и истинска демокрация, демократично и богато общество и порядки, съществуващото политическо статукво и Монархия не биха имали заплаха от никъде.

 98. 98 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#97:"panzerino"]ако Бг бе останала неутрална във ВСВ, нямаше да има повод нито да я делят, нито да я "придобиват", нито да я окупират. [/quote]

  СССР обявява война на Бг на 5 септември 1944, цели 4 дена преди окупацията и цели 9 дена след изтеглянето на немските войски в края на август 1944. Преди тая магическа дата между двете държави има мирен договор.

  Като знаеш и какво става другаде в източна Европа, кое точно те кара да смяташ, че някакъв неутралитет щеше да отърве Бг-то от съветска окупация? Чия точно войска щеше да спре съветските танкове?

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 99. 99 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#98:"jubal harshaw"]и цели 9 дена [/quote]

  Цели 5 дена след изтеглянето на германците, не 9.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 100. 100 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Този проект беше несъмнено едно от най-идейните изпълнения в историята на България в последните 20 години.

  Остроумно, съдържателно, атрактивно, евтино и качествено.

  А измиването му пък е един от най-срамните и плиткоумни актове на които съм бил свидетел, макар че там конкуренцията е бясна и премиер, президент, министри и депутати не прекъсват борбата нито за ден.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK