"Te quiero" на български

Градината на ресторанта

© Юлия Лазарова

Градината на ресторанта



Не от вчера гледам с подозрение на български ресторанти, които предлагат чужда храна със самочувствието за автентичност. С тежка доза подозрение, че и тук може да се натъкна на нещо такова и предчувствието, че ще видя в менюто да пише "паеЛя" вместо правилната дума за това, тръгвам към "Te quiero" на бул."България". Това е един от участниците в "Седмица на ресторантите на Бакхус - Морска кухня" от 18 до 24 юни.


Към подозренията си добавям и личното си (добро) отношение към Испания и към нейната храна, която смятам за една от най-вкусните.


Заради летните жеги желанието за консумация на средиземноморска кухня е съвсем на мястото си. Затова си давам сметка докато преминавам през полутъмната вътрешна страна на ресторанта (която през зимата дава гледка към приготовлението на храната), за да стигна в зелена слънчева градина, обзаведена в подходящ за средиземноморска храна стил. Зелената жива ограда напълно отделя посетителите от околния офисен свят, типичен за булеварда. Интериорът с невъзможно тежките за преместване столове-фотьойли се допълва от много цветя и бели, носени от вятъра завеси, които отделят масите.




Персоналът почти хуква към първите си посетители по обяд. Предлагат ми масата, до която е най-удобно да се разположи устройството, разпръскващо освежаващи струйки вода.


Терин от мерлуза и патата

© Юлия Лазарова

Терин от мерлуза и патата


При избора между двете менюта, предлагани през тази седмица, избирам по-традиционния вариант. В него за начало вместо листна салата, се предлага терин от мерлуза и патата. Преди да опитам си помислих, че вкусът на риба ще бъде доста натрапчив между варените картофи на пръчици и примеса от майонеза и подправки. По някакъв странен начин напомня в най-общия смисъл вкуса на руската салата, но много бегло и много отдалече. Неотчетливият вкус помага повече да се открои следващото ястие.


Следват "Миди ахоагреро", които на пръв поглед изглеждат затънали в мазнина, но това е оптическа измама, силно опровергана след опитването на първата мидена ядка. Тези миди, в които няма шанс да се усети и помен от нещо опасно за зъбите, са изключително добре обработени. До състояние, в което почти не се налага да се дъвчат, защото се топят в устата. Удивително е какво може да направи специалното пресичане на зехтин, вино и червен пипер с вида и вкуса на мидите.


Миди ахоагреро

© Юлия Лазарова

Миди ахоагреро


Примесени са с филийки чесън, чийто вкус изобщо не се усеща за разлика от връхчетата малки червени люти чушчици, които придават леко пикантно усещане, нуждаещо се от подходящо бяло вино.


То пристига - много ароматен мускат отонел, произведен в България. Изборът е на персонала след кратко препитване за клиентските предпочитания и заключение под формата на препоръка.


За разлика от ресторантите, които залагат на кратко меню и недълга винена листа, тук изборът от предястия (тапас), сред които се открояват два вида хамон, различни видове риба салати, паея и разнообразие от меса на барбекю, достигат почти 100. Специално е подчертано присъствието на свинско от "щастливи" иберийски прасета, хранени с жълъди и телешко от популярната за изтънчената кухня порода "блек ангус". Изобилието на две страници от токачка на плоча, пъдпъдък, трюфели и няколко вида горски гъби вероятно би сериозно разсеяло избора през други месеци от годината.


Винената листа също е доста обстойна с почти еднакъв акцент върху вината от Новия и Стария свят и отделно няколко български, френски и дори австрийски предложения.


Калмари и сепия с черен ориз

© Юлия Лазарова

Калмари и сепия с черен ориз


Следва основното ястие - в случая: калмари и сепия с черен ориз. В най-общи линии това е, което се очаква от паея с морски дарове. Като изключим наситения черен цвят на ястието, дошъл от сепията. За разлика от оригинала (испанците го предпочитат не чак толкова добре сварен), тук оризът е точно както го харесват българите - обработен добре. Подправките и свежо изцеденият лимон свършват останалото, за да се почувстваш в автентичен испански ресторант.


Сготвено е по начин, по който не се възприема като ориз с морски дарове, а като едно морско цяло. Това точно ястие показва в голяма степен защо ресторантът с основание претендира за автентичност на кухнята и се стреми към претенцията за кулинарно творчество. За което явно допринася това, че собственикът от 20 години живее в Испания, значителна част от продуктите и подправките идват от тази посока и в кухнята сериозно се интересуват от храната в иберийската част на света.


Десертът е тарта де фреса - тоест ягодова торта с тънка основа като за чийзкейк. Следва стегнат крем с адекватен вкус, завършвщ с желирани ягоди. Вкусно и красиво поднесено. Все пак препоръчвам крем "Каталан".


Тарта де фреса

© Юлия Лазарова

Тарта де фреса

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 768 Неутрално

    Хубава статия и снимките изглеждат апетитно. Как е ценовия диапазон?

  2. 2 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 793 Неутрално

    Ще се опита, когато сьм в БГ. Като спец по испанската кухня ще е полезно да дам мнението си.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  3. 3 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1316 Весело

    [quote#1:"johnniewalker"]Как е ценовия диапазон?[/quote]

    Предполагам, че по джоба на всеки българин.

    /не се чете/
  4. 4 Профил на The.Teacher
    The.Teacher
    Рейтинг: 583 Неутрално

    [quote#1:"johnniewalker"]Как е ценовия диапазон? [/quote]

    Почти задавен от слюнка намерих това -> http://www.tequiero.bg/index.php?page=menu&gid=26950

    Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
  5. 5 Профил на gpetrov_tonchev
    gpetrov_tonchev
    Рейтинг: 217 Неутрално

    Много добра реклама, ако неса ти платили за нея поне неси платил обяда хахаха.

  6. 6 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1487 Любопитно

    Интересен подбор на собственика - различавам вкусове от двете Кастилии, Валенсия, Каталуня, Галисия...Любопитна съм какъв е бил основният критерий. В Испания има 17 автономни области и 2 автономни града с извънредно богат и разнообразен кулинарен избор. Като се замисля, общото между тях като че ли е омлетът с картофи и лук (tortilla española). Предлага ли се в Te quiero?

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  7. 7 Профил на gpetrov_tonchev
    gpetrov_tonchev
    Рейтинг: 217 Неутрално

    До коментар [#6] от "Мария": Тортията е много близка до бьлгарския огретен, би трябвало да я има тя е супер лесна за правене а кои са двата автономни града?

  8. 8 Профил на ventsy
    ventsy
    Рейтинг: 479 Неутрално

    "блак ангус" е телешка порода, не агнешка.
    Иначе звучи интересно, ще гледам да го посетя.

  9. 9 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1487 Любопитно

    До коментар [#4] от "The.Teacher":

    Браво за линка - много бързо се вижда цялата оферта. Има доста интересни цени.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  10. 10 Профил на Доколянков
    Доколянков
    Рейтинг: 479 Весело

    „..калмари и сепия с черен ориз. " или ароз негро.В нашето село така му викат...

    „Луната е обитаема, защото там свети."
  11. 11 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1487 Неутрално

    До коментар [#7] от "gpetrov_tonchev":

    Тортийя има, току-що видях в менюто. Двата автономни града са Сеута и Мелийя.

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  12. 12 Профил на gpetrov_tonchev
    gpetrov_tonchev
    Рейтинг: 217 Неутрално

    И аз прегледах линка и е доста добре направена странитзата като изклу4им тези плуважтите иастиа които тук за 20 години несам виждал, испанската кухня е здравословна и без мазнини

  13. 13 Профил на Galata
    Galata
    Рейтинг: 531 Неутрално

    Браво,хубава статия-''Те quiero!'' Татяна...

    "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
  14. 14 Профил на satyr
    satyr
    Рейтинг: 374 Неутрално

    Само няколко забележки:

    Мисля, че сте имали предвид следното:

    „ За това си давам сметка, докато преминавам през полутъмната вътрешна страна на ресторанта (която през зимата дава гледка към приготовлението на храната), за да стигна в зелена слънчева градина, обзаведена в подходящ за средиземноморска храна стил. “

    Забележете разликата между „ затова“ и „ за това“, както и липсата на една запетая.

    „ агнешко от популярната за изтънчената кухня порода "блек енгъс". “
    Като оставим настрана неправилните кавички на български, Black Angus е порода говеда, които не знам откога са започнали да дават агнешко.

    Поздрави

  15. 15 Профил на др. Иванов
    др. Иванов
    Рейтинг: 636 Неутрално

    Няма хубава кухня без мазнини! Вкусът на храната се дава от три неща - сол, захар и мазнини!

    Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
  16. 16 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    Изглежда ужасно апетитно.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  17. 17 Профил на beatles
    beatles
    Рейтинг: 793 Неутрално

    никак не е лошо, цените са поносими.....аз лично обаче имам сериозни съмнения при консумациата на морски деликатеси на повече от 100км от морето......

    Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
  18. 18 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 793 Неутрално

    До коментар [#7] от "gpetrov_tonchev":
    Двата автономни града Ceuta и Mellila се намират в Северна Африка, на границата с Мароко и са част от испанската територия. Канарските острови също са до Африка.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  19. 19 Профил на InmoInvestments
    InmoInvestments
    Рейтинг: 793 Неутрално

    Цените са поносими за България, като се има предвид, че в Испания всички тези ястия струват двойно или близко до дадените български цени.

    You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
  20. 20 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1192 Любопитно

    А как е правилната дума за паеля?

  21. 21 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1192 Неутрално

    Не за друго, ама в менюто на сайта е изписано и паея, и паеля

  22. 22 Профил на Popolinka
    Popolinka
    Рейтинг: 465 Весело

    Паея е правилното .

    Кога паднеш духом, пий една ракийка да паднеш и телом...
  23. 23 Профил на ventsy
    ventsy
    Рейтинг: 479 Неутрално

    До коментар [#20] от "luda_krava":

    Не знам на испански как е, но на английски е с двойно ел - paella, така че ...

  24. 24 Профил на posledno10
    posledno10
    Рейтинг: 419 Неутрално

    Обичам да чета подобни ревюта, въпреки неизбежно прокрадващата се маниерност, която явно е задължителна за жанра. Ако можех да седна на чаша вино с авторката, след като я поздравя за написаното, бих отбелязал две неща:
    Първо - по отношение на "предчувствието, че ще видя в менюто да пише "паеЛя" вместо правилната дума за това". Чудно, коя ли е правилната българска дума за това? Paella дори само в Испания ще бъде произнесено по различен начин от каталунец, галисиец или андалусец и ще чуете и "паеля", и "паея", и "паеджа". Няма да сбъркате и с "паеша" или "паеча" ако сте усвоили испанския някъде в латинска Америка, така че най-добре гледайте дали е вкусна или не, а не как са я написали. (И на мен ми е смешно да чувам аржентинските ми приятели да казват на милиона "мишон", ама от това той не става по-малко милион).
    И второ - както в една рецензия за театрална постановка е задължително да се спомене името на режисьора, така и в подобни кулинарни бележки очаквам да видя и името на главния готвач, който стои зад така приготвената и предложена храна.

  25. 25 Профил на alderweireld
    alderweireld
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    До коментар [#6] от "Мария":

    тортията странно беше без картофи, останалото беше ок.

  26. 26 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1487 Неутрално

    До коментар [#25] от "пламен":

    Значи е била френска (тортийя).

    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  27. 27 Профил на gergana09
    gergana09
    Рейтинг: 426 Неутрално

    Не знам какъв текст четете, но в "моя" става въпрос за прасета от породата "блек ангус" съвсем се обърках

    "Следва стегнат крем с АДЕКВАТЕН вкус" (?!)
    Слабичко. Авторката смята, че с няколко необичайни прилагателни и сравнения се прави статия на кулинарна тема. Обаче си личи кога човек наистина знае за какво пише.

  28. 28 Профил на mmarto
    mmarto
    Рейтинг: 426 Любопитно

    Кой каза че е паея, а не паеля?
    Паеля (на испански: paella, МФА:[pa'eʎa], близко до „паея“)...
    Из Уикипедия и Гугъл, аз на тях сякаш имам повече доверие, то близко, близко, но не съвсем!

  29. 29 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1487 Неутрално

    До коментар [#28] от "mmarto":

    За фонетични консултации по-добре търси сайт като в този линк http://es.forvo.com/word/paella/#ca, където можеш да чуеш произношението. Транскрипцията е недостатъчна в някои случаи. Освен това, съфорумецът в #28 добре е обобщил конкретния проблем с paella-та. Поздрави.



    ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
  30. 30 Профил на satyr
    satyr
    Рейтинг: 374 Неутрално

    До АВТОРА и коментар [#27] от "gergana09":

    Хахаха, а заради пропуснатата понастоящем запетая там може да се каже, че щастливите иберийски прасета бая телешко са похапнали.

    Дневник, от известно време човек се чуди дали да чете новините Ви, или да ги редактира. Правопис, членове, пунктуация, страшно е. Наемете си коректори, не редактори, или организирайте курсове по опресняване на знанията по български език на сътрудниците си.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK