Не можеш да откраднеш безплатна книга

Не можеш да откраднеш безплатна книга

© facebook.com/LittleFreeLibraryДомашните библиотеки са нещо като частна съкровищница. Пазим ги за себе си, за поколенията и най-много за близки и приятели. В обществените библиотеки положението е почти същото с тази разлика, че има и такса при взимането назаем.


"Малка безплатна библиотека" (Little Free Library) е един прекрасен алтернативен начин за обмен на книги, и то напълно безплатно. И ако се абстрахираме от българския масово срещан принцип, че  безплатните неща са аванта, това е чудесен опит да докажем, че може и да е иначе.


Идеята за малка безплатна библиотека е реализирана за първи път от Тод Бол в Хъдсън, щата Уисконсин. В чест на майка си - учителката Джун А. Бол, през 2009 г. той построил малка къщичка във формата на типичните за местността училища, напълнил я с книги и я закрепил на кол.
Не можеш да откраднеш безплатна книга

© facebook.com/LittleFreeLibrary


От появата на първата такава структура с табела "вземи книга, върни книга" в предния двор на Бол броят на "Малки безплатни книжарници" се е увеличил до 1500. Има ги в над 40 щата в САЩ и 20 държави в света.


За да се сдобиете с подобна безплатна библиотека и да станете част от веригата, може да си поръчате готова къщичка от сайта на Little Free Libraries. Ако имате желание сами да запретнете ръкави и да си построите, в него има и указания как да го направите - от материали, чертежи и планове, до примери за преработка на стари предмети и мебели. 


Много от библиотеките приличат на къщички за птички, други пък са във формата на кану или британска телефонна кабина. Някои са семпло боядисани, а други цветно и богато украсени с мозайка или други фигурки. Повечето имат стъклен или плексигласов прозорец, през който всеки може да види книгите, оставени вътре. Условието при направата им е да бъдат устойчиви на вода и климатични промени, така че да могат да съхраняват четивата добре и да носят същия надпис като първата къщичка на Бол - "вземи книга, върни книга".


Не можеш да откраднеш безплатна книга

© facebook.com/LittleFreeLibrary


Ако направите своя такава Little Free Library, е препоръчително да се регистрирате в сайта на организацията със същото заглавие, за да получите официален номер и да бъдете добавени в картата на библиотеките в Google. Оттам всеки желаещ може да потърси най-близката безплатна малка библиотека, да разгледа снимки, както и истории около тяхното създаване и поддържане.


Всяка библиотека има и свой стюард - човек, който се грижи и отговаря за нейната поддръжка, но обикновено няма много за вършене, тъй като, както се казва и на сайта им - не можеш да откраднеш безплатна книга. Обикновено работата им се свежда до смяна на счупена вратичка или стъкло, но на мнозинството от тях тези малки библиотеки са помогнали повече, отколкото са навредили. 


В крайна сметка това е един прекрасен начин да се сближите със съседите, с които никога нямате повод да поговорите, докато някой се е спрял да разгледа колекцията или да прибави нещо към нея.


Не можеш да откраднеш безплатна книга

© facebook.com/LittleFreeLibrary


Общността на малките безплатни библиотеки и нейното развитие е основна мисия на организацията, създадена от Бол и неговия приятел Брукс. Според тях това е начин да се подпомогне интересът към литературата и четенето. 


Симпатичните библиотеки не остават незабелязани, не страдат от липса на интерес, нито от съдържание, защото постоянно се намира кой да прибави нещо към тях - забравена, отдавна препрочетена, любима или пък ненужна книга, която може да открие своя нов любим читател. 


За онези, които искат да се посъветват за това как да построят подобна библиотека, има създадена и "Фейсбук" страница, където може да намерите съвет или да откриете други интересни идеи, свързани със съхраняването на книгите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5097 Неутрално

  ние имаме УНИКАЛНАТА форма на читалищата които успешно вършат и тази работа повече от 100 години !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Супер яка идея но за жалост без бъдеще в България....
  Заради манталитета на хората....

  Подпис - електронен ;)
 3. 3 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако построим такава къщичка у нас на другият ден няма да има и помен от нея, или ще я предадат за суровини, скрап и огрев или ще я построят за дом на някое куче, но със сигурност няма да я използват по предназначение, нито пък ще върнат нещо взето от нея.

 4. 4 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тъжното е че в България тази идея има минало

 5. 5 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#4] от "customize":

  но няма бъдеще....

 6. 6 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#3] от "sunny":

  ааа може и иконка да турнат и свещичка и некропоезия- подобни "изделия" са учудващо устойчиви на пътя и в съзнанието на българите


 7. 7 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Бих се включил но ме е страх, че някой разбеснял се природозащитник ще я потроши....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 8. 8 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мади":

  няма настояще, а за бъдещето- нали всички работим за него

 9. 9 Профил на dancho_mancho
  dancho_mancho
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако ще и 10 уникални форми да имаме още една не би навредила на никой. Лошото е наистина че оставени без пазач книгите ще се озоват във вторични суровини

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Ако по този начин ще се поддържа човешкият дух жив, с крайпътни къщички с книги, доста трагична би била съдбата ни. Аналогията е с хранилките за диви животни.

 11. 11 Профил на Гита Ог
  Гита Ог
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Идеята е страхотна, но не си я представям да просъществува дълго време в един български квартал...за съжаление...

  Вещица от Овнерог
 12. 12 Профил на Genata
  Genata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ха сега да дойдат големите организации да кажат къде е разликата между тези къщички и един торент сайт....

  Цялата тази работа няма бъдеще... единствения начин е всичко електронно, взимаш четеш (гледаш,слушаш) и като ти хареса се логваш и плащаш на автора. От това единствения голям губещ ще са мега компаниите, които държат мега правата, които практически са излишни....

 13. 13 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "customize":

  по-тъжно е, че няма бъдеще

  bezsmyrten
 14. 14 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  У нас има няколко сайта, примерно читанката, словото и т.н., които вършат същата работа.

  Лошото е, че макар че там да съм виждал само книги, които е легално да се разпространяват безплатно (т.е. с изтекли права и т.н.) тия няколко сайта пак пречат на т.нар. "издателски" бизнес у нас и периодически ГДБОП ги тормозят.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#3] от "sunny":

  .. не е точно така.. но да има резон да имате съмнения по въпроса ще остане ли книга в библиотеката.. друг е и въпроса, че никой няма да слага там ценни книги..

  идейно е да има такива къщички из парковете, когато сте се отзовали там за убиване на половин един час и не сте подготвени с книга..

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Идеята е направо вдъхновяваща. Може би, би била удачна не в големите градове, а в малки селища - без читалища и с добронамерени читатели.

 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Не можеш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на Lilyana Filipova
  Lilyana Filipova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всички коментари са плод на уж "омразения" от тях "български" манталитет. Първата реакция е да бъде обяснено как това няма да стане. Най-обичам такива обяснения!
  Какво мислите, че там където това е осъществено, всичко е наред, никой не краде и няма желание да счупи - не е така, но някой е вярвал, че това е добра идея, осъществил я е и се е грижил за нея докато порасне. Даже вярвам, че дори там се е намерил някой с "български" манталитет, който му е обяснил как това няма да стане, но той не го е послушал.

 19. 19 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 470 Неутрално

  законът за авторкото право на България защитава интересите единствено на американския продуцент. В България има 50 / 70 годишна давност и ако автора не е жив се търсят наследници за споразумение. Но за да издадеш чужд автор е необходима мижава декларация, в копие. Българските авторски права (автор, преводач, музика, текст и др.) са най- защитените в целия свят, но поради смешния пазар, всикчи участници си мислят че ги прекарват.

 20. 20 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Съдбата на подобна библиотечка в голям български град:

  Ден 1: Книгите ги няма, стъклото и вратичката са счупени.
  Ден 2: Къщичката е съборена на земята.
  Ден 3: Нищо не е останало освен няколко дъски и дупката от кола.

 21. 21 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#20] от "hackum":

  Така е, децата се учат от мафиотите. Усещането за сила и безнаказаност привличат като магнит.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 22. 22 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 418 Весело

  А бе,моя притател Манго ако не открадне нещо умира,бе.Хварля си капата в чуждия двор и с чалам си я взема... То книгата не е за крадене,ама знае ли човек...

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#18] от "voyager1":

  Нещо съвсем елементарно - уличните кошчета за боклук. Вчера даваха репортаж от Смолян - трошат ги, крадат ги, какво ли не ги правят и като отидат туристи в града, няма къде да си хвърлят боклука по улиците (същото важи и за местните). Изисква се определено чувство за общност и толеранс подобна идея да просъществува.


  До коментар [#21] от "jubal harshaw":

  Мега-ултра-хипер успешните родни нови сериали допълнително ги стимулират по този път. Както и текущата реклама с Азис и Ванко 1.

 24. 24 Профил на m
  m
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На мен пък ми звучи чудесно.
  Бих направила такава къщичка и бих се грижила за поддръжката и книгите в нея, стига някога най-накрая да започна да живея някъде постоянно, за да мога да си я наглеждам всеки ден. Че сега се местя през половин година.
  Явно съм глупава да вярвам, че хората биха и взимали, и оставяли и че на къщичката няма да и се случи нищо, като чета останалите коментари...

 25. 25 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "sunny":

  Това казвам и аз!

  Подпис - електронен ;)
 26. 26 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ще направя една във Варна пък каквото ще да става. Идеята е изключителна. Във всеки случай ще внимавам да няма нищо електронно по нея, че Яворчо само това дебне
  Интересно е - необходимо ли ми е някакво разрешително за поставянето и на обществено място? Предполагам, че няма да се размина без подобна бюрократщина, но ако някой има идея, как може да бъде прескочена, ще се радвам да сподели.

 27. 27 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Кога ще доживеем това чудо и у нас...

 28. 28 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "quasimodo":

  Ако си я сложиш на оградата или на блока със съгласието на съсобствениците едва ли ще има проблем.

  На общинска собственост много внимавай. Имах един познат, пред тях на улицата имаше голяма (като за гараж на малко полско фиатче) дупка, стоя две години. Счупи се да се се оплаква, накрая сам си я оправи.

  На другия ден го глобиха от общината за незаконно строителство.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 29. 29 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#27:"theanalyser"]
  Кога ще доживеем това чудо и у нас... [/quote]
  Когато го сътворим самиет ние

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#24] от "m":

  При свободния пазар и библиотеките (вкл. читалищата у нас) би следвало да има достатъчно условия за заинтересовани читатели. Такива "духовни хранилки" според мен са индикатор, че нещо в системата не работи както трябва.

  Как ще се определя палитрата от заглавия, така че да покрива максимално голям диапазон от вкусове?

 31. 31 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#18] от "voyager1":

  По принцип се опитвам да съм позитивна във всичко, което правя. В случая обаче и аз съм на страната на скептиците и ще дам конкретен пример: бяха сложили преди година-две по спирките едни контейнери за безплатни вестници. Вярно, сигурно предимно пълни с обяви и реклами, не толкова информативни, но чинно ги зареждаха всяка сутрин с нови вестници, за да може хората като отиват на работа, да си вземат едно вестниче и да си го прелистят. Абсолютно фиаско - вестници пръснати навсякъде по земята, контейнерите съборени и смачкани - дали са ритани, удряни, блъскани..кой знае. И вече ги няма.
  Много ще се радвам, ако има такива къщички из морската или парковете в градовете, но някакси не го виждам как ще стане :/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 32. 32 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "Крала Бурми":
  [quote#15:"Крала Бурми"]идейно е да има такива къщички из парковете, [/quote]
  Имаше, в "Борисовата градина", тогава - "Парк на свободата".

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 33. 33 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Може да стане и у нас - слава Богу, интерес не липсва, само вижте колко коментари има дотук. Е, трябва да се подбере по-внимателно мястото на "библиотеката", но сигурно и в Америка не е по-различно.
  На най-първо време може да е вътре в някоя обществена библиотека. Вярно, няма да е с денонощен достъп, но е някакво начало, а и тук, където живея, функционира.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 34. 34 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#28:"jubal harshaw"]Ако си я сложиш на оградата или на блока със съгласието на съсобствениците едва ли ще има проблем. [/quote]
  Точно това обмислям в момента. В нашата кооперация живеят няколко охлюва, но като цяло останалите са млади хора и май няма да имам грижи.
  Абе... много се навих

 35. 35 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 748 Весело

  Уникална инициатива!
  Леко при нас самосъзнанието може да е пречка при евентуално реализиране, но все пак е много добра идея.

 36. 36 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  т.е. най-вероятно ще са Те... с оглед на ситуацията с обществото ни към момента...

 37. 37 Профил на by_chechi
  by_chechi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това ми звучи като опит да се опитваме да живеем без електричество примерно.
  Днес , във века на интернет, дори читалищата ми се струват вече отживелица.....
  Друг е въпросът , че истински ценните книги имат и друга ( и не само парична ) стойност , поради което идеята няма никакво бъдеще.......освен ако става дума за "жълтурляци" разни. Те определено биха си стояли "у дома" без друга употреба.....

 38. 38 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  [quote#12:"Genata"]Цялата тази работа няма бъдеще..[/quote]

  Четенето от екран не може да се срвани с четенето на една хартиена книга. Усещането от допира на хартията, миризмата.
  Иначе пазара на е-книгите предлага огромно разнообразие и е има доста предимства. Но все пак аз бих предпочел да седна/легна удобно с книжна книга(ако имам избор)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Весело

  Ще има тогава, когато "българите" престанат да пренасят своите недъзи върху всички български граждани създавайки лъжлива илюзия за това, че което е българско е лошо. Такова поведение и говорене е присъщо само на някой идиот мазохист, но не и на някой интелигентен човек със себеуважение!

 40. 40 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Без да искам съм преместил настроението от "гневно" на "весело" в горния пост

 41. 41 Профил на Мария Антова
  Мария Антова
  Рейтинг: 470 Весело

  Обичам такива идеи. И в Ню Йорк има нещо подобно, но са телефонни кабини с лавици с книги: http://eko-exo.com/?p=2126
  Ако някой реализира в БГ непременно да се похвали

  "Това което съм, сам си избрах..." eko-exo.com
 42. 42 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#8:"customize"]няма настояще, а за бъдещето- нали всички работим за него
  [/quote]

  +++++++++

  Моралът не е порок!
 43. 43 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "Не можеш да откраднеш безплатна книга"?!

  Да, бе, да...В България е пълно с хора, които живеят под мотото - "Шамар да е - аванта да е!".

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 44. 44 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Гневно

  [quote#43:"salvador"]Да, бе, да...В България е пълно с хора, които живеят под мотото - "Шамар да е - аванта да е!".[/quote]
  Това, че ти и някои от хората около теб са като теб, не означава,че в България е пълно с такива хора! Аз и хората около мен не сме такива, следователно твоето твърдение е невярно. Ако бях юрист, вероятно бих те съдил за обида.

 45. 45 Профил на hackum
  hackum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "bobix":

  Едва ли е имал предвид точно теб и познатите ти. "Пълно с такива хора" не значи "всички".

  Готов съм да се съглася, че е пълно с такива хора. Щом още виждам хора, които си хвърлят фасовете и отпадъците на земята или оставят кучетата си да серат по тротоарите, не виждам каква друга констатация може да се направи.

 46. 46 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Напълно е възможно идеята да се осъществи и тук. С една малка разлика. В кутията няма да има нищо. Не че четящите ще е свият. Клошарите ще ги дават за стара хартия.

 47. 47 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#45] от "hackum":

  Аз виждам само, че е пълно с едни уж добри хора, говорещи че е пълно с други лоши хора. Съжалявам, но не виждам как може да е пълно едновременно с два противоположни типа хора, освен ако не страдаме от раздвоение на личността. Аз лично виждам много хора, които си разхождат кучетата по Евлоги Георгиев и когато кучето се изходи, те взимат мръсното със специално подготвена торбичка и го изхвърлят. Аз, жена ми, приятелите ми докато се разхождаме като видим боклук на земята - това ни дразни. Взимаме го и го изхвърляме в кофата. Съответно виждал съм как хора хвърлят боклук в София, но съм виждал и как хвърлят в Париж. Лекета има навсякъде. Да обобщаваш - означава да изкривяваш реалността!

 48. 48 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#2:"KEFBOOK"]Супер яка идея но за жалост без бъдеще в България....
  Заради манталитета на хората....[/quote]
  ОПИТА ЛИ? Или по подразбиране мучиш "е такова животно нЕма". В БГ стават 4 пъти! по-малко убийства, на глава, отколкото в САЩ, а стига с тоя манталитет. Поръчвай къущичка и стига ревал че другите ти а... в гащите!

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 49. 49 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]ние имаме УНИКАЛНАТА форма на читалищата които успешно вършат и тази работа повече от 100 години !!![/quote]
  Доста негативизъм има в коментарите. Дали библиотеки точно в този вид, биха могли да просъществуват в България не знам. Но има работещи и развиващи се читалища. Давам пример с читалище Средец в София, което има библиотека, най-различни курсове за деца и възрастни, а отскоро и безплатна компютърна зала. Така че, ако има ентусиазъм и желание, има и резултати.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 50. 50 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 927 Любопитно

  Да се опита и ще се разбере дали ще проработи тук при нас, защо не?!

 51. 51 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#45:"hackum"]Едва ли е имал предвид точно теб и познатите ти.[/quote]
  Като образован, човек с професия и опит, с малък, но собствен високотехнологичен бизнес, млад български гражданин, който се има ако не за нещо повече от някой западняк, то поне на равно ниво(защото всички хора трябва да сме равни и да се уважаваме), и познаващ рода си поне до освобождението, а жена ми познава своя дори преди това и имаме история, наистина приемам като лична обида подобни неверни твърдения. Трябва да излезеш навън, за да разбереш смисъла на думите "българска гостоприемнтост", "българска щедрост", "откритост", "честност". Това е българският манталитет.

 52. 52 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Много симпатична идея! Особено е подходяща за малки общности.
  Съгласна съм също с #18, и въпреки това...нещо ме кара да не съм оптимист за тукашните географски ширини:

  В нашето село библиотеката е с армирани прозорци....иначе е безплатно, и има цели 10 000 книги.... И все се намира някой, който да иска да крадне.
  Нощем (пък и денем) мургавите братя даже се опитват да разколачат стълбите на читалището, където се помещава библиотеката - арамтурното желязо е ценно, знаете.....

 53. 53 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Има толкова места за обмен на книги и без риск да ги краде някой - кафенета, хем и хора ще се задържат, портиерни в общежития, някой кабинет в училищата, дето не трябва да търсиш библитекарката, пенсионерски клубове, още ги има и прочие и прочие. Въпрос на желание да се четат книги.

 54. 54 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 927 Любопитно

  До коментар [#51] от "bobix":

  Това същото съм го чувала от англичани, които живеят тук в България - че няма по-добронамерени към другите от нас, българите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 815 Любопитно

  [quote#54:"Dragoslava"]Това същото съм го чувала от англичани, които живеят тук в България - че няма по-добронамерени към другите от нас, българите. [/quote]
  Именно. Съседът ни до офиса е възрастен французин живеещ в България от десетилетия. Една наша много добра приятелка французойка ще се премести с мъжа й и детето и в България, защото прекара в страната 4 години и остана впечатлена. Но ако седна да пиша всички причини ще трябва да издам книга ще посоча само една плюс изброените в предния ми пост - идват, заради добрите хора и българския манталитет. А не заради другите хора, които се опитват да ни квалифицират като лоши.

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  До коментар [#24] от "m":

  Не четете коментарите под тази статия. Те могат да откажат и възрожденец. Идеята е вдъхновяваща и напълно приложима навсякъде. Книгите не са обект на посегателство от криминалния контингент. Някой ще счупи прозорчето, голяма работа, нали си направил къщичката за книги сам, ще го поправиш. По-важното е, че друг ще прочете книга, която ще му помогне в труден момент, ще го спаси от мъката или страховете му, ще намери приятели. Преди време обраха офиса ми, защитен с внушителни ключалки, алармена инсталация, съседи. Липсваше цялата електроника, включително евтини калкулатори, но не бяха докоснали ценна икона, картини и книги, защото нямат идея каква е стойността им, нито има на кого да ги предложат.
  На мен ми стига, че има хора като Вас, нищо, че са малко. Благодаря и успех с библиотеката

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на САРФОШ ГОШО
  САРФОШ ГОШО
  Рейтинг: 418 Разстроено

  АУУУУ,

  Амчи що толкоз място абити за тез книги,бе? Те и за задни цели не са особено подходящи щот са твърди и убиват...

  Ай сега пийти по ино питие и успокойти таз тема...

 59. 59 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#53:"tims"]Има толкова места за обмен на книги и без риск да ги краде някой - кафенета, хем и хора ще се задържат, портиерни в общежития, някой кабинет в училищата, дето не трябва да търсиш библитекарката, пенсионерски клубове, още ги има и прочие и прочие. Въпрос на желание да се четат книги.[/quote]
  Ако има желание може и във фитнес клубове и фризьорски салони да се направи място за обмен на книги....

 60. 60 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много интересна идея!

 61. 61 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Аз имам доста книги вкъщи и съм съгласен да ги споделя. Почти съм сигурен обаче, че ще отидат за вторични суровини, ако направя такава къщичка.

  Cogito ergo sum
 62. 62 Профил на kkerezova
  kkerezova
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Съвсем правилно, имаме си читалища, но идеята е прекрасна.

 63. 63 Профил на bel_bel
  bel_bel
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Пчвам сериозно да обмислям идеята!
  Живея срещу „Южния парк“ и може да се споразумея с момчетета,дето държат атракционите - между тяхните съоръжения все ще се намери място да се постави и една такава къщичка!
  Идеята е прекрасна и не си противоречи с читалищата!Едно е да идеш до читалището с определена цел - съвсем друго като се разхождаш из парка и те размързи,а детето беснее наоколо с ролерите или квото там има,да седнеш на пейка и почетеш нещо - пък било то и „съпунено романче“!После можеш да донесеш книжки от къщи и ...работата ще потръгне!
  Имам няколко хиляди книги и мога да оборудвам не една „къщичка“!

  Кто-то сказал, что жизнь была бы тяжелой, если бы не честные глаза собак. Дурак он. Собака — это хорошо. Но самое лучшее — это честные глаза людей.
 64. 64 Профил на email
  email
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да, "Малка безплатна библиотека" (Little Free Library) е един прекрасен алтернативен начин за обмен на книги, и то напълно безплатно.

  А някои се борят с торенти и всякакви методи за споделяне на файлове... авторите на книги вероятно позеленяват от яд, че някой може да си чете тяхна книга без да я закупи! Не говоря само за този проект, а за всички библиотеки.

  Ако решите да си правите къщичка за книги и държите на нея помислете и за една евтина IP камера.

 65. 65 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#51] от "bobix":

  +++++, с две ръце подкрепям И на мен ми писна да слушам мрънкането как нещо няма да стане... Аз като библиотекар твърдя, че това може да стане - вярно, може би малко по-трудно, но не е невъзможно Прекрасните идеи винаги имат бъдеще

  "Демокрацията е все едно два вълка и една овца да гласуват какво да вечерят." Бенджамин Франклин
 66. 66 Профил на Стефка
  Стефка
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#53] от "tims":

  Миналата година така направихме - кошница с книги, които оставихме в едно заведение на центъра (за жалост библиотеката ни се намира накрая на града), и това беше невероятна възможност да стигнем до повече читатели Собственичката на заведението каза, че клиентите й са очаровани от идеята, съвсем друга ставала атмосферата Периодично подменяме книгите, заведението стана и един вид атракция

  "Демокрацията е все едно два вълка и една овца да гласуват какво да вечерят." Бенджамин Франклин
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK