Стотици метри персийски килими ще бъдат изложени в София

Стотици метри персийски килими ще бъдат изложени в София

© Юлия ЛазароваКолко често се заглеждате в шарките на килима, по който стъпвате? Често го приемаме за даденост – поредната вещ в дома, която не забелязваме. Подобно отношение е невъзможно, когато под краката ви има персийски килим – той просто хипнотизира. Любовта към детайла и искрящият контраст създават илюзията, че материята е жива и се движи към една точка – винаги към една – центъра.


Древен занаят


"Донесъл съм със себе си един занаят на 7000 години – килимарството", каза Дариуш Дарвиштабар от Асоциацията на ръчнотъкания вълнен килим на Иран за Балканите и Кипър на пресконференцията в София по повод изложбата на персийски килими в рамките на Дните на иранската култура в България.
Тя ще се състои паралелно на две места в столицата – в галерия "Средец" (на бул. "Александър Стамболийски" 17) и във Военния клуб, която се открива в петък.


"Докарали сме 800 метра килими", уточни Дарвиштабар. В експозицията са включени и имитации на персийски килими, за да може посетителите да направят сравнение с оригиналното качество.


Хармония във всеки възел


През вековете килимът се е превърнал в символ на древната и богата персийска култура и е играл ключова роля в бита на персите. На него те са се раждали, хранили, спели, накратко - живели и отглеждали своите семейства.


"Централната част има значение във всеки един килим. Твърди се, че е олицетворение на Бог", каза Мохсен Паноханде, съветник по културните въпроси в иранското посолството в София.


"Килимът не е просто нещо, с което покриваме земята – за да го създаде, майсторът трябва да получи вдъхновение – точно като музиканта или художника.Това е изкуство и не се влияе от модата. И точно по тази причина винаги ще съществува. Има особена хармония във връзването на всеки възел.


Килимът има и голямо историческо значение. По време на каменната ера всъщност само иранците са били хората, които са покривали земята", поясни Дариуш Дарвиштабар.


Шест месеца за метър


Според историческите данни изкуството на тъкане на килими в Иран съществува от древни времена. Доказателство за това е 2500-годишният килим от Пазирик, отнасящ се към 500-та година пр.Хр., тоест от времето на Ахеменидите. Иранците са измайсторили и най-големия ръчен килим в света с площ от 5625 кв.м.


Въпреки че в Иран килимарството е вторият поминък след земеделието, износът е само за 800-900 хил. евро годишно. Около 1,2 млн. души в Иран се занимават с тъкане на килими.


Цената на килима се определя по броя възли на сантиметър. Един майстор не може да направи повече от 5-6 хил. възела на ден. Направата на един метър с милион възела отнема близо шест месеца.


Цената на образците в изложбата варира от 100 до 1000 евро на кв.м. Поради високата им стойност в момента Народната банка на Иран дори приема килими срещу залог, а някои хора оставят килимите си там заради висококачествената грижа.


Дебелината е мит


Освен в прецизността тайната на персийския килим се крие и в специалната вълна. Във всеки район на Иран има различен вид овца, която дава уникална вълна. Най-издръжливите килими обаче са копринените. По музеите има запазени образци от тях отпреди стотици години. Те не са широко разпространени, тъй като коприната е скъпа, но пък цената им расте с възрастта. Издръжливостта им се дължи на силата на копринената нишка, която се използва и в изработката на парашути.


На ирански думата "килим" обозначава най-тънките килими, които са и най-ценни. "Мит е, че всички персийски килими са дебели и краката ти потъват в тях", каза Дариуш Дарвиштабар.


Фотогалерия: Персийски килими от Иран >


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK