Вкусове от близки и далечни Балкани

Мрежата «Terra Madre» организира в София открит базар за уникални продукти от Балканския регион

Сподвижници на идеята за хранене, отговорно и към човека, и към природата, ще се съберат в София през почивните дни

© Анелия Николова

Сподвижници на идеята за хранене, отговорно и към човека, и към природата, ще се съберат в София през почивните дни



Човешката история е пълна с войни. А Балканите са събрали в себе си историята на толкова много малки и големи войни, и с толкова много омраза са се опитвали да слагат граници между народите си, че понякога хората по тези земи изглеждали отстрани като готови всеки момент да се убият едни други. Само че това, слава Богу, не се случило и за векове, почти неусетно, съдбите им се преплитали и смесвали и колкото нетолерантни били към съседите си, толкова кухните им ухаели на близки по вкуса си ястия.


История в кухнята


Сигурно ще ви бъде интересно да видите какви са те и как малки области са създали уникални продукти случайно или просто под натиска на различни условия. В събота в Университетската ботаническа градина в центъра на София (ул. "Московска" № 49) мрежата "Terra Madre Балкани" организира открит базар за уникални продукти от Балканите — с дегустации за обичащите да опитват нови (и стари) храни и с дискусии за любознателните. Първата част е от 10 до 14 часа с открития базар "Вкусете Балканите", от 16 до 18 часа е кръглата маса на тема "Храната и виното като елемент от националната културна идентичност", и отново с дегустации, а след това, от 19 до 22 часа е похапването на открито. В неделя от 11 часа събитието ще продължи с "вкусни стихове" от Мария Донева, джаз за деца, дегустация на сезонни плодове и обучение за малките как да правят живописни пана от череши и селски бонбони.




Входът за всеки от двата дни е 15 лв., а билети могат да се купят и на http://web.ticketstream.cz/bgts/.


Трапезата за изложението ще бъде приготвена от ученици на кулинарното училище Amuse Buche и сп. "Меню", от Техникума по готварство в Самоков, готвачи от Италия и други сподвижници на идеята за бавно и отговорно хранене. Виното за кулинарната среща е осигурено от Асоциацията на независимите винари и лозари, а за настроение — там ще бъде и "Венци Благов джазтет".


"Трапезата на Балканите събира хората на празник и делник, за веселие и тъга. Храната е онази невидима и в същото време силна връзка между човека и природата, която разкрива мъдростта на жената да нагости своето семейство с наличното", обяснява Десислава Димитрова, която е координатор за България на Slow Food. Организацията е създател на мрежата "Terra Madre Балкани", която обединява хранителни общности от целия регион. Тук е и зеленото сирене от Черни Вит – уникално плесенно сирене от България, смилянският фасул и още много локални продукти от всички балкански страни.


Зеленото сирене на Черни Вит е една от уникалните български храни

© Анелия Николова

Зеленото сирене на Черни Вит е една от уникалните български храни


Отговорно за Земята


Десислава Димитрова определя "Terra Madre Балкани" като "мрежа, споена от нашата любов към местната храна". Освен открития базар и трапезата, събитието ще бъде придружено и от среща на участници от мрежата, които ще обсъдят общата селскостопанска политика на ЕС, устойчивото развитие на селските райони, свързано с отглеждането на храна, туризма и в същото време – запазване на биологичното разнообразие.


Организацията Slow Food е създадена през 1989 г. в италианския град Бра като отговор на масовата култура за бързо хранене. Целта й е устойчиво развитие при отглеждането на храната, подкрепа за традиционни производства, запазване на вкусовото разнообразие, хранене с качествени продукти, за които е гарантирано, че и производителят е получил адекватна на труда си цена. Slow Food не означава задължително органична храна със сертификат, а такава, която е отгледана, пренесена и сготвена с мисъл за здравето на хората и за околната среда.


На dnevnik.bg можете да следите какво са си казали участниците в дискусиите представителите на "Terra Madre Балкани". Още за отговорната храна – в блоговете almondandcinnamon.blogspot.com (Весела Николаева); alia.tropot.net (Ирина Катеринска); foodiesbg.wordpress.com (Бояна Рачева и Борис Тасев).

Коментари (7)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    asparuhkanchov
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  2. 2 Профил на Вавринец
    Вавринец
    Рейтинг: 754 Весело

    Специално се логнах, за да кажа
    До коментар [#1] от "asparuhkanchov":
    Ти си маргинал, сбърканяк, проста либеруга, толераст!


  3. 3 Профил на lol
    lol
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#2] от "nu6ka RIP":

    прав е ,че това с войните, омразата, границите и тн. са отвратително клиширани тъпотии и издават един ужасно повърхностен поглед върху балканите. Да не говорим, че снизходително и изобщо се опитва да ти внушава някакво превъзходство, пак идващо от това невежество. Няма лошо, че си правиш фестивал на кашкавала и боба, ама по- добре си мълчи или се придържай само към храната, ако нямаш нещо по- умно да кажеш.

    Аман от разбирачи с мнение по всичко...

  4. 4 Профил на NPaine
    NPaine
    Рейтинг: 1341 Весело

    До коментар [#1] от "asparuhkanchov":

    Ох леле, с индивиди като теб най-добре се справя еволюцията.

    "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
  5. 5 Профил на trulr
    trulr
    Рейтинг: 640 Неутрално

    [quote#1:"asparuhkanchov"]Оставете балканската храна за традиционалистите, вие не сте такива а сте субкултурни маргинали и сбърканяци, пишете си там за френска кухня, слушайте си джаз и си се надъхвайте колко големи сноби сте и т.н.[/quote]

    Хора с подобни възгледи създават представата за балканците за прости, груби, твърдоглави и жалки представители на човешката раса.

  6. 6
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  7. 7 Профил на convince
    convince
    Рейтинг: 1288 Неутрално

    До коментар [#3] от "lol":

    Човека се е чудил как да стъкми материалчето.
    Може да се обобщи,че войните не са се водили от гладни армии, а за тях са се грижили що годе slow food кашаваре.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK