Книга от гения Лист за гения Шопен излиза на български

Корица на книгата на Ференц Лист "Шопен".

© Красимир Юскеселиев

Корица на книгата на Ференц Лист "Шопен".Избори 2022

Какво е усещането да се докоснеш до нещо, създадено от един гений за друг гений? Това ни дава възможност да разберем първото издание на български език на книгата "Шопен", написана от Ференц Лист за полския композитор, чиято премиера се състоя вчера, 27 юни, в Полския институт в София.


Представянето на книгата от специалисти по история на музиката в препълненото пространство на ул. "Веслец" 12 бе допълнено от изпълнения на произведения на двамата композитори. Именно музикалните изпълнения внесоха атмосферата на тяхното време сред присъстващите.


Според преводачката от френски Павлина Рибарова в книгата Лист е дал свобода на мисълта и изказа си. В книгата той говори за живота и последните дни на Шопен, за творчеството и личността му, за полската душа, за славянската душа като цяло. Всичко това е поднесено с изяществото на изказа на XIX век и с емоцията на близкия приятел.


Фредерик Шопен

© Associated Press

Фредерик Шопен
Корицата е красива и изчистена, а цветовете са в черно и слонова кост като цветовете на клавишите на пиано. Контурите на профилите на композиторите са поставени един срещу друг, сякаш препратка към текста - погледът на Лист към Шопен.


С прелистените набързо страници от първите глави става ясно, че книгата на издателство Orange Factory ще се чете на един дъх.


Какъв по-добър начин да се докоснеш до живота на полския композитор от разказа на негов приятел и да погледнеш един гений, пречупен през очите на друг гений.Цитат от първа глава - "Общ характер на творбите на Шопен":


"Именно чувството, извиращо от всичките му произведения, ги е направило толкова популярни и разпространени; чувство повече от всичко романтично, индивидуално, лично авторово и при все това близко не само до страната, дообогатила окраската му, а и до всички, докоснали се някога до горчивината на изгнанието и до трепета на любовта."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK