Лео Борманс, писател: Песимистите все още живеят в пещери, парализирани от страх и недоверие

Лео Борманс

© Credo Bonum

Лео Борманс
Белгиецът Лео Борманс е журналист, главен редактор на образователното издание Klasse и автор на няколко книги, сред които и такива, посветени на оптимизма и щастието. 


Последната и най-успешната от тях е "Световната книга на щастието" (The World Book of Happiness)", преведена на десетки езици, в която 100 учени от 50 страни споделят познанията си за щастието. В биографията му има и една книга за деца (Everyday a party!), както и такава за възрастни, озаглавена 100% positivo. The secret of optimism. 


От известно време Борманс изнася лекции и провежда уъркшопи за щастието по целия свят. Много често е канен на конференции, на които говори и за позитивната психология, като активно се занимава и с разпространяването на идеята за активно гражданство в обществото.


"Дневник" се свърза с Лео Борманс дни преди гостуването му на еднодневния семинар "Перспективи на щастието" - част от "Дни на щастието", организирани от фондация Credo Bonum, който ще се проведе на 30 юни във Vivacom Art Hall (мястото бе променено и няма да се състои в първоначално обявената Тържествена зала на Софийския университет).


От думите му струи вдъхновение, непоклатим, но и зрял оптимизъм, както и вяра в доброто и в това, че щастието не е въпрос на съдба, а на нагласа и поведение, което е еднакво постижимо за всеки, стига човек да го потърси. 

В последно време позитивизмът и щастието стават все по-чест обект на изследвания, книги и наръчници. Смятате ли това се дължи на факта, че те се превръщат в някакъв застрашен вид, който ще изчезне, ако не бъде съхранен правилно?
- Щастието е универсално желание. Всеки иска да е щастлив, както и семейството и приятелите му да са щастливи. Оптимистите са повече, но песимистите просто вдигат повече шум. Време е за промяна. Сравнително новата наука на позитивната психология ни предлага уникална възможност. Щастието вече не е въпрос на балони, слънчогледи и залези. Това е сериозна наука, предлагаща ни инструменти, с които да направим живота си и обществата си по-щастливи. 


С какво вашата книга е по-различна от другата литература за щастието?
- Не става въпрос за мен и моите лични вярвания. Попитах 100 професора от 50 страни какво бихме могли да научим от техните изследвания за щастието. Това е материал, основаващ се на доказателства. Не философия, а психология, икономика, социология. Базира се на глобален поглед: какво може Изтокът да научи от Запада, Северът от Юга и т.н. Освен това е написана на общодостъпен език. В момента книгата е преведена на над десет различни езика (включително китайски и арабски).
След като председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой даде книгата като новогодишен подарък на всички лидери в света, съм канен от правителства, университети, бизнес среди, здравеопазващи организации, студенти и всякакъв друг вид сдружения по целия свят, за да говоря пред тях. Книгата не само ги информира, но и вдъхновява. Страхотнo е.


Да разбираме ли, че щастието не е въпрос на съдба, а по-скоро на поведение и умения, които човек може да придобие?
- 50 процента от нашия оптимизъм и щастие се дължат на генетика. Носим това от нашите родители, техните родители и това е частта, която не можем да променим много. 10 процента се дължат на обстоятелствата като приходи, работа, дом и други. 40 процента зависят от мисловната настройка - начина, по който гледаме на нещата. Това си е доста. На щастливите хора не им се случват повече щастливи неща отколкото на нещастните, но те просто успяват да придадат на щастливите неща двойна тежест. Нещастните съответно придават на нещастните неща двойна тежест. Реалността и за двата вида хора е една и съща, но благодарение на позитивната психология и социалната подкрепа се учим един друг на поведението и уменията да станем по-щастливи. Всички можем да добавим от 10 до 20 процента процента повече към щастието си, стига да искаме. 


Лео Борманс заедно с председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой

© Credo Bonum

Лео Борманс заедно с председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой


Има ли в случаи, в които песимизмът може да се разглежда като оптимистично поведение?
- Всички имаме правото на нещастие и защитният песимизъм не е негативно поведение. Цинизмът е по-лош. Животът не е парти. Не карам кола, пълна с балони. Когато знам, че ще вали, взимам чадър. Оптимизмът е комбинация от вяра и отношение. Вярваш, че нещата ще се обърнат към добро и се държиш така. Няма причина да не станеш оптимист. 


Смятате ли, че парите и прекомерната консумация по някакъв начин заплашват щастието? Много често четем за отделни личности, които посещават източни или южни страни, където населението изглежда по-щастливо с по-малко. В същото време вие произхождате от страна, която има най-висок показател по индексите за щастие и в същото време е с много висок жизнен стандарт. Къде е златната среда?
- Много е трудно да бъдеш щастлив без пари. Повечето пари обаче не ни правят още по-щастливи. Щом веднъж покриеш основните си нужди (храна, дрехи, дом, грижа за здравето, училище за децата...)
повечето пари водят само до състезание, завист и т.н. Това е причината защо например хората в Мексико са по-щастливи от тези във Франция. Брутният вътрешен продукт на Франция е десет пъти по-висок от този на Мексико... Не трябва да забравяме и бедността. В щастливи страни като Скандинавските едва между 4 до 7 процента от децата живеят в бедност. В България този процент е 17, а в САЩ - 23...


В България имаме няколко подоговрки, свързани с щастието, като например казваме "не би мирно седяло, не би чудо видяло" или "прекалено добре не е на добре". Много често хората употребяват и израза, че за нас не е важно ние да сме добре, а на съседа да му е зле. Какво казват тези поговорки за нас и имате ли други такива подобни във вашата страна?
- Няма сведения в научните изследвания относно тези поговорки. Можете да работите над своето щастие. То не е пеперуда, която един ден ще долети и ще кацне на вашето рамо. А прекалено много щастие? Не смятам, че хората страдат от това въобще. И смятате ли наистина, че ставате по-щастлив, когато някой друг се чувства зле? Никак. Ние сме социални животни и имаме нужда един от друг. Да помогнем на някого ни прави наистина щастливи. Вероятно обаче сме забравили това. 


Казвате, че доверието е много важно по отношение на щастието. Наскоро ми попадна интересен цитат на френския кардинал Мазарини (Жул Мазарен, живял и управлявал Франция през 17 в. - бел.а.), който казва, че "трябва да вярваме, че всеки човек е честен, но да се отнасяме към всеки като към мошеник". Звучи логично, но съдържа едновременно оптимизъм и песимизъм. Как бихте го коментирали?
- Не искам да се отнасям към всеки като към мошеник. Това, което различава щастливите от нещастните страни, е фундаменталното доверие в другите и доверието в институциите. Колкото по-голямо е равенството в приходите, шасновете, половете, расите и т.н., толкова по-щастлива е една страна. Това е огромно предизвикателство пред това да се превърнеш в по-щастлива нация. 


Съществуват ли универсални 3, 5 или повече правила, които човек трябва да спазва, за да бъде щастлив или те са различни за всеки?
- Ако някой ви каже, че е открил пътя към щастието, моля, не му вярвайте. Той е шарлатанин. Няма един път към щастието. Има различни начини да стигнеш до него и всеки трябва да открие своя собствен. Има обаче някои универсални открития, които подчертават значението на качеството на нашите собствени връзки например. Това е много по-важно от пари, имидж, статут или лукс. 


Кои са вашите лични ежедневни ритуали, за да бъдете щастлив оптимист?
- Не е нужно да бъдем щастливи всеки ден и във всеки един момент. Това е нелепо. Но можем да окуражаваме нашите положителни емоции и да им се наслаждаваме. Поддържането на дневник, в който всеки ден да записвате по три реда за нещата, които ви правят щастливи, наистина помага. Правя това от вече 20 години. Разбира се, имал съм и своите лоши моменти, но като разлиствам дневника си, чета над 20 хил. малки и големи преживявания, които наистина са ме направили щастлив. Това е много надежден и вдъхновяващ инструмент. 


Интересно е, че от най-основните емоции, които хората показват чрез лицето си, единствената, която е изцяло положителна, е щастието. Другите са гняв, тъга, изненада и въодушевление (като последните две могат да са както положителни, така и отрицателни). Смятате ли, че хората са по-склонни да бъдат негативни и щастието е някакъв вид изключение от правило?
- Още от праисторията са оцелели оптимистите. Песимистите все още живеят в пещери, парализирани от страх и недоверие. Оптимистите са преоткрили света, създали са огъня и са стигнали отвъд хоризонта, който познават. Имаме толкова много сили, които можем да използваме (и съм сигурен, че тялото ни ги разкрива също така): кураж, хумор, любов, любопитство, възхищение... За хората, които се усмихват, дори е трудно да мислят за нещо негативно. Щастието въобще не е изключение. 


Кое е последното щастливо нещо, което ви се случи или ви направи щастлив? Събуждате ли се щастлив всеки ден?
- Аз съм средно щастлив човек. Радвам се, че написах книга за щастието и че мога да говоря за него и да вдъхновявам хората. Представете си, че бях написал книга за депресията... Вероятно щях самият аз да се депресирам. Думите създават думи. Често работя с пациенти, наркозависими, бедни хора, млади престъпници и други. Всъщност всички те искат да бъдат по-щастливи, но все още не са открили правилни начин за себе си. Позитивната психология предлага възможността да променим начина, по който гледаме на нещата и това отношение често ме прави щастлив, усмихнат и наслаждаващ се на живота, който живея. Получавате това, върху което се фокусирате. Не се опитвам да се фокусирам върху проблемите и миналото, а върху решенията и бъдещето. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Усмихвайте се по-често. Носи позитивизъм и на околните.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Поне веднъж в годината се нарочва некоя глупост и започва да се рекламира на държавно ниво.

  Преди 2-3 години беше жената на Щиглиц с идиотщините за щастливите брунейци (от които досега съм виждал из тия реклами за щастие само членове на техната кралска фамилия).

  Тая година са избрали още по-постен "интелектуалец".

  Аман от безработни на високи доходи, които само тиражират глупости, докато светът отива бавно на кино заради спонсорите им.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 3. 3 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Любопитно

  Харесва ми това интервю. Въпрос на време беше американският think pink да се настани в Европа, само че доста облагороден. Кризата е и шанс да търсим щастието по-активно.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3194 Весело

  Песимистът е добре информиран оптимист.В събота в 5.45ч ставате,чаша кафе,изгрев и Джулай-това е малкото,което те прави щастлив

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#2:"jubal harshaw"]Тая година са избрали още по-постен "интелектуалец". [/quote]
  Изказването му е в стил : Дори на гробищата вместо кръстове, оптимистът вижда само плюсове.

 6. 6 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Весело

  „Аз съм средно щастлив човек. Радвам се, че написах книга за щастието и че мога да говоря за него и да вдъхновявам хората. Представете си, че бях написал книга за депресията... "

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Ето един готин виц по темата - Падат в една пропаст двама алпинисти – песимист и оптимист.
  Песимистът:
  - Падааам…
  Оптимистът:
  - ЛЕТЯЯяяааа!!!

 8. 8 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ако някой ви каже, че е открил пътя към щастието, моля, не му вярвайте. Той е шарлатанин. Няма един път към щастието. Има различни начини да стигнеш до него и всеки трябва да открие своя собствен."
  Статията е много добра. Във времена на песимизъм това е полезно четиво, не че ще ни зарази с оптимизъм, но поне мен ме накара да се усмихна!
  Щастието е в комфорта, който осигуряваме на душата си. Пожелавам всекиму такъв!

 9. 9 Профил на placebo
  placebo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Говорят си песимист и оптимист. Песимистът казал:
  - Е по-зле от това не може!
  А оптимистът отвърнал:
  - А-а-а, може, може...

 10. 10 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Нюейджърски баналности на поредния кух идол на полуинтелигентите.

 11. 11 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1380 Весело

  "Оптимистите са повече, но песимистите просто вдигат повече шум."

  Май тази статистика важи на 100 % за нашия форум
  "Отива един човек в частна поликлиника и гледа две врати - на едната пише "Оптимист", а на другата "Песимист".
  Влиза той при оптимиста и казва:
  - Докторе, нещо ме боли корема...
  - Няма страшно, преял си!
  - Докторе, ама нещо и глава ме боли...
  - Препил си!
  - Докторе, ама напоследък не мога и да го вдигам...
  - Ами купи си Виагра и готово!
  Човекът излиза от кабинета и отива при песимиста.
  - Докторе, боли ме корема...
  - Язва! А може и рак да е!
  - Докторе, и глава ме боли...
  - Ето - рак е! С разсейки!
  - Докторе, ама не мога вече и да го вдигам...
  - Ами за какво ти трябва да го вдигаш? Да си подпираш капака на ковчега ли? "
  ***********
  Песимистът вижда само един безкраен тунел. Оптимистът вижда светлина в тунела. Реалистът вижда тунела, светлината и идващ влак. А машинистът вижда трима идиоти, седящи на релсите.
  ********
  Оптимист и песимист седят в парка. Песимистът вика:
  - Абе дай да идем някъде на закрито, тука ще вземе да ни се изсере някоя птица на главите.
  Оптимистът:
  - Ей, ама все за такива неща се сещаш! Гледай по-весело на живота де!
  След малко наистина минала една птица и им се изсрала на главите. Песимистът:
  - Казах ли ти аз, че така ще стане!
  - Ама гледай по-оптимистично на нещата де, можеше и по-зле да е!
  - Какво например?
  - Ами само си представи, ако и слоновете можеха да летят!

 12. 12 Профил на Мадлен
  Мадлен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много книги съм чела в тази насока и в крайна сметка осъзнах, че животът е такъв не какъвто си го направиш, а какъвто го виждаш.Така , че слагайте си розовите очила и право напред.

 13. 13 Профил на martaeva
  martaeva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  добре, че ги има онези в пещерите, че иначе нямаше да имаме световна литература, музика, театър и кино. Аман от посредствени човечета, които ни навират посредствените си успехи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK