Никола Михов, фотограф: Да преосмислим вместо да осъждаме комунистическите паметници

Никола Михов

© Личен архив

Никола МиховНикола Михов събира 34 фотографии на монументални паметници от времето на комунизма в един нетипичен проект – книгата Forget Your Past, която беше представена при голям интерес по-рано тази седмица. Фотоалбумът , издаден от "Жанет 45", също така съдържа детайлна и малко известна информация около създаването на монументите и окаяното им състояние днес.


Авторът на Forget Your Past е роден в София през 1982 г., а през 2002 г. заминава за Париж, където окончателно решава да се занимава с фотография. Живее във Франция около 5 години, след което се прибира в България, но всяка година се връща в Париж за по няколко месеца. Негови снимки са показвани на редица международни изложби и фестивали. Носител е на награда от биенале "Фодар" през 2009 г. Номиниран е за наградата Еssl Art Award на музея за съвременно изкуство "Есл" във Виена през 2011 г., както и наградата на Салона на фотографията в Париж през 2012 г.


Корицата на изданието

© Никола Михов

Корицата на изданието
"През 1988 в ЦУМ майка ми ми купи една "Смяна", което беше първият ми досег с фотографията", разказва Михов пред "Дневник". "По-късно започнах и сам да проявявам снимките, но може би моментът, в който окончателно реших да се занимавам с това, дойде с преместването ми в Париж през 2002 г. Не съм се занимавал активно с изкуство преди това, но някак си цялата среда там ми въздейства, ходих много по изложби, потопих се в тези среди. Изведнъж усетих изкуството като невероятна енергия и стимул. Малко по малко снимането се превърна от хоби в професия, а и винаги съм имал интереси към социални и документални жанрове и теми."


Паметник на съпротивата във Видин, 1963 г.

© Никола Михов

Паметник на съпротивата във Видин, 1963 г.


Ключов момент за Михов се оказват безредиците в предградията на Париж през 2006 г. "Тогава за първи път имах усещането, че работя със сюжет, че я има идеята за репортаж и така направих първата си по-сериозна изложба. По подобен начин отразих и протестите срещу Г-8 в Германия. Така нещата се завъртяха, започнах да снимам за издания, бях публикуван в електронното издание на в. "Монд", имам и интереси към съвременното изкуство и там съм реализирал няколко проекта. Мисля, че несъзнателно правя снимки, които не винаги могат да се нарекат чиста фотография, а по-скоро по-подробни изследвания, какъвто е проектът с паметниците. Опитвам се да правя неща, които имат още слой зад чисто визуалното", обяснява Михов пред "Дневник".


"Бранителите на Стара Загора"

© Никола Михов

"Бранителите на Стара Загора"


"Идеята тръгна от проекта "Следа", който беше иницииран от български архитекти и артисти, които живеят във Франция и които искаха за първи път да поставят въпроса за, както те го наричат, "интегрирането на комунистическите паметници в съвременната градска среда". Имаше една изложба в София, в която участвах с първите направени снимки, но реших да развия идеята в по-голяма цялост. Дадох си сметката, че ние често ги обсъждаме, но те не са един или два, не са посветени единствено и само на социализма, което е много важен момент."


"Пантеон на безсмъртните" в Гургулят

© Никола Михов

"Пантеон на безсмъртните" в Гургулят


Снимките на Никола Михов са показвани още в Лондон и на Sofia Architecture Week. Книгата пък е първият труд в тази насока от 1986 г. насам.


"При първия контакт с тази тема разбрах, че твърденията за създаването на паметниците не са въобще изчерпателни, а са основно ориентирани за това доколко изпълняват идеологическата си цел. Убягваше това, което ми беше интересно и то намира място в книгата."


А към какво всъщност призовава Forget Your Past – да забравим миналото, да си го припомним или да разберем какво да забравим от него? "Моето лично мнение е, че тези паметници определено заслужават внимание, те не трябва да бъдат поставяни под общ знаменател, тъй като са строени в различен период от режима. Освен това много от тях са дело на големи български творци, отдали креативната си енергия. Не е за подминаване факта, че тогава България е развила една сериозна школа за монументално изкуство, която сега е безвъзвратно изгубена. Но целият този размах и мащабност са безспорно интересни и свидетелство за труда им."


Самото заглавие е взаимствано от графит с червени букви в дом-паметника на БКП. "В съчетание с цялата атмосфера и цитатите от "Работнически марш" и "Интернационал" се получава много въздействащо."


Заглавието на книгата идва от графит в основания през 1981 г. дом-паметник на БКП.

© Никола Михов

Заглавието на книгата идва от графит в основания през 1981 г. дом-паметник на БКП.


Фотографът се интересува и от парадоксите, които витаят около паметниците във времето. "Контрастът между миналото и настоящето, как те са замислени и как са използвани е впечатляващ. Примерно паметникът на Бузлуджа е един от тези, които са замислени още през 60-те. Завършен е през 1981 г., а строежът му продължа осем години. Поводът са 90-те годишнината от основаването на БКП, 1300-годишнината на българската държава и рожденият ден на Тодор Живков, а като подарък дори правят мозайка с неговия лик. След 10 ноември образът му е изтрит, а за дом-паметника дори се е планирало да бъде база на въздушната отбрана на НАТО, нещо напълно немислимо до неотдавна. Людмила Живкова пък инициира паметника "Знаме на мира", а през 2002 г. като уж естествено предложение е сложена камбана на НАТО, на която пише "НАТО в служба на мира" - нещо, което лично аз поставям в кавички."


По време на работата си Михов има чувството, че не изследва близкото минало, а античността, тъй като историите за създаването на паметниците са се разминавали драстично. "Чух легенда за това как в дом-паметника на БКП имало такъв голям трап, че паднал багер, никой не успял да го извади и сега си стои там бетониран в основите. Или как под него има тунел на осем нива, който стига до Казанлък. Вероятно не всички факти в книгата са сто процента истина, но те са добре проучени. Целият фотоалбум е пълен с интересен случки."


Покрай снимките Михов започва да колекционира предмети, изоставени край паметниците, като например три тежки бетонни букви от надписите в дом-паметника на БКП.


Никола Михов казва, че не трябва да възприемаме паметниците еднозначно, но е факт, че навсякъде те изглеждат като сянка на миналото. "А тя хем е там, хем не е. Няма нито един паметник, дори тези, които функционират, който да изглежда поддържан – като илюстрация мога да дам, че примерно върху паметника в Шумен са работили 45-50 човека, сега те са 7-8. Още по-конкретен пример е комплексът "Знаме на мира", където са работили над 40 човека, включително градинари, екскурзоводи, а сега има точно 1 постоянен служител." Това важи дори за тези, които не са посветени изцяло на социализма, като например паметника на Априлското въстание в Панагюрище. "Там "вечният огън" е вечен само няколко дни в годината, когато телевизиите предават тържествата. А дори по-поддържаните са разграбени. Всички са с една и съща съдба независимо от повода, на който са посветени."


Според Никола Михов отношението към комунистическите паметници може да не бъде само преклонение или желание за разруха, тъй като това е твърде елементарен подход. "Можем да ги преосмислим, а моето поколение е готово за това. Да ги интегрираме, да бъдат живи места. Аз съм от хората, които смятат, че паметникът на съветската армия в София трябва да остане".


Повече около работата на Никола Михов може да научите на www.nikolamihov.com и www.socmus.com.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Подкрепям. Мисля, че паметника на съветската армия в София беше преосмислен изключително успешно.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Гневно

  Грозно,по-грозно,най-грозно и унизително!

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  http://www.facebook.com/BulgarianMonuments
  Я кажете за това какво мислите
  До коментар [#1] от "Оуигофуен":

 4. 4 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1316 Весело

  Тая книжка я рекламирахте веднъж вече преди една седмица.

  Колкото до паметниците, да ги преместим на подхоящ терен и да се преосмислят там.

  Да изградим най-добрият музей на комунизма в махала Сирищник, община Ковачевци!

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 5. 5 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако преосмислим паметниците, може да преосмислим и прехода и грешката да е мирен и току виж направим една арабска пролет с тежки къртечници. Тия червени фотографи не знаят какво искат!

  икономист - неграмотник с диплома
 6. 6 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Неутрално
 7. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Абе аман от некви утописти бе, аман. Първото и общо нещо на паметниците, възхваляващи Червената армия и Режима е, че са човеко-ненавистни творения, така, както целия казармен "строй", обявено в специален закон! Второто общо нещо е, че защитниците на тези паметници са хора, намазали в живота единствено върху нещастието и гонението над други хора. Ако те имат нещо за преосмисляне /вероятно на целият си съзнателен живот/, аз и болшинството хора такива нужди нямаме. Нямаме нужда да ни се натрапва, че някой докато уж ни освобождавал, всъщност ни окупирал, ограбвал и избивал. Вземете си всички тези символи на ретроградието, молете им се по сектантски, а най-добре направете като видния поет на комунизма у нас Веселин Андреев, който като преосмисли нещата, намери за най-правилно да се самоубие!

 8. 9 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 528 Неутрално

  [quote#3:"bta"]Я кажете за това какво мислите [/quote]
  Не виждам връзката. Какво общо имат Българските паметници с комунистическите?

 9. 10 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Досаден глупак... Да предложи на арменците да си направят османски паметници, за да си ги преосмислят после. Или на днешна Германия да изтипоса един грамаден нацистки паметник, доминиращ над Берлин, за да медитира в преосмислянето му.

  Лафовете за "преосмисляне" ми звучат като онези убийствено досадни клишета от соца "да преоктрием самите себе си", използвани от сюрията добре хранени паразити-културтрегери.

  От зората на човешката история, хората променят хабитата около себе си, за да им е по-комфортно, по-уютно, по-красиво, за да се чувстват по-добре. Да се затриват артефакти от миналото е лошо, но е лошо да се оставят лоши артефакти от миналото да задушават сегашното. Представете си някой да иска София да остане в същия вид, каквато е била непосредствено след Освобождението, едно кално село с доста джамии и шепа вкопани в земята църкви, за да бъде преосмисляно миналото...

  МОЧА би следвало да бъде преместен, а не унищожен. Да го сложат в гробището на комунизъма наред с паметници на сталин, брежнев, плешивия глупак, наред с табелата "Рейгън - враг №1 на Тутраканската селищна система" и всички останали олигофрении от червената епоха, за които може да се сетите.

 10. 11 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#6] от "tramp":

  Ама хубавото, красотата е от природата , не от оригинала .

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 11. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Бе къв е този полезен идиот който за пореден път възхвалява паметниците не една идеология затрила милиони? Защо не иде в Германия да възхвалява пропагандата на Хитлер? Защото там не са им промили мозъците като на българското природонаселение.

 12. 13 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ние вече сме ги преосмислили и затова ги осъждаме.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 13. 14 Профил на compos_sui
  compos_sui
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Народ,който не е преосмислил и не уважава историята в частност паметниците си,няма бъдеще.Дано да греша

 14. 15 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#9] от "Оуигофуен":

  Принципно ,че това няма да го побликуват,защото другите паметници са ни по мили.

 15. 16 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Комунистическите бетонджийски еякулати не са история, а са строени за да увековечат фалшификата на история, който ни пробутваха десетилетия наред хора с имена като Пеко и Мако.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 17 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "lordcris":

  виж 7 и кажи за тази инициятива какво мислиш

 17. 18 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  Нищо лично против гн. Михов, но на неговите години той едва ли е подходящия човек да призовава за "преобмисляне" на соц' из...ТАКОВАНИЯ Нищо против да видя свежа, неконвенционална, идея какво ПРАКТИЧЕСКИ да направим с тях. Преобмислянето...да го оставим на тези които са преживяли поклоненията, парадите, "почетните стражи", и т.п. изкривявания пред/на фона на тези соц' из....ТАКОВАНИЯ

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 18. 19 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Гневно

  До коментар [#14] от "compos_sui":

  Не грешиш, но паметниците за които тук иде реч са оксиморон в нашата история - те не само че не са част от историята ни, те са създадени да и противоречат, да я видоизменят и да заблуждават завинаги българския народ! Не може нещо да се ПРЕосмисли преди да се Осмисли!

 19. 20 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Впрочем за летящата чиния на Бузлуджа може да се намери приложение. Излавят се всички комунисти, затварят се вътре, с минимално количество храна, и като почнат да се ръфат едни други, с предварително подготвените камери и осветление се снима поредното продължение на "Нощта на живите мъртъвци"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 20. 21 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#14:"compos_sui"]Народ,който не е преосмислил и не уважава историята в частност паметниците си,няма бъдеще.Дано да греша [/quote]
  Прочети коментар #16, няколко пъти-там е написано просто за разбиране

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 21. 22 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И с какво този титан на фотографското изкуство и историческите обобщения е заслужил да ни занимават с прозренията му?

  "Забравете миналото", интегрирайте комунистическата символика в градската среда "Да ги интегрираме, да бъдат живи места".

  Моля???
  Нова Светлана Шаренкова не ни трябва, и една си е повече от достатъчна.

 22. 23 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#11] от "Музар":
  Аз лично споделям мнението на archdaily.com:

  Unlike most post-Communist regimes in Eastern Europe, Bulgaria found the transition to capitalism more painful than expected as the backward state of the country’s industry and infrastructure were revealed. In a time when its citizens were dissatisfied with the system of democracy, these negative reactions could have played a huge role as to why such a significant monument such as Buzludzha was abandoned toward the end of the 20th century.

 23. 24 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#21:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Прочети коментар #16, няколко пъти-там е написано просто за разбиране[/quote]
  ОПС, имах предвид коментар #13. То и #16 е ОК, ама там трЕбЕ нЕк'ва мисловна дейност

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 24. 25 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#20] от "Dehumanizer":

  Ще требе сами да се затворят:
  през септември 2011 бат Бойко им прехвърли собствеността:

  Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov declared, “We shall let them take care of it because here it also holds true that a party which does not respect its past and its symbols has no future”.

 25. 26 Профил на compos_sui
  compos_sui
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "m_style":


  До коментар [#21] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Вие сте сериозни капацитети по история на България и по отношение към културното наследство,надявам се да преподавате само в нета,защото иначе ще стане смешно с трагични оттенъци

 26. 27 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И като продължение на брътвежите на тоя господинчо, предлагам да последваме примера на димитровградчани.

  Да вървем петолъчката над Партийния дом.
  Да довлечем паметника на Ленин в центъра на София, както и на Димитров, Коларов, Брежнев... Пък вярвам че и някой бюст на бащицата Сталин ще се намери спастрен от верни поклонници, както и на Червенков, Югов. За Живков нищо не казвам, щото негови паметници така и така си стоят, пък и нови със сигурност ще се нацвъкат както е тръгнало.

 27. 28 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Михов в едно е прав - най-посе трябва да се вземе Окончателното решение за комунистическите чудовища - взрив, преместване, продажба, претопяване, потопяване в морето за радост на водолазите, правене на соцмузей, но трябва РЕШЕНИЕ - тези народни пари сега се разграбват по неописуем начин и скоро отломките ще станат опасни за околни и посетители....

 28. 29 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ПАМЕТНИЦИТЕ МОГАТ ДА ОСТАНАТ АКО НЕ БЪДАТ МИТИ.

  Само тогава те носят историята си, защото сапунът я отмива моментално.

  МИТИЯТ ПАМЕТНИК ВЕЧЕ НЕ Е НИТО "ОНЗИ ПАМЕТНИК" НИТО "ТОЗИ ПАМЕТНИК" а е една купчина от тежки конфигурации вече без никакво значение за никого.

 29. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  До коментар [#18] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":
  "..свежа, неконвенционална, идея .."
  Хрумна ми току що една.Некда да изпишат няколко отряда ислямисти от Тимбукту да дойдат и да им видят сметката на
  паметниците.

 30. 31 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Нещо не схващам тая ненавист към всичките тия паметници, да кажеш, че са грозни, поне наполовина, колкото "онова'' пред НДК - разбирам и подкрепям с две ръце.

  Да кажеш, че са направени за да отдават чест на руските планове - не са. Аз доколкото знам, тези паметници са за възхвала на незнайния редник, който си е дал живота за да не се казвам Али Реза днес. Не вярвам, че някой е обяснил на тия редници висшите планове за България, които са имали управляващите в Русия.

  А и от финансова гледна точка - за какво по дяволите да ги бутаме/преместваме сега? За по-важни неща не могат ли да се използват тия пари?

 31. 32 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тези паметници в много случаи са гавра с роднините на избитите от комунистите хора, защото често са паметници на убийци. Друг тип соц-монументи смесват в потресаваща гадост паметта за Левски, Ботев, изкланите в Батак с образи на изроди като Г.Димитров, Ленин, Сталин и прочие. Точно тези два типа подлежат на немедленно унищожение!

 32. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Никола Михов, фотограф: Да преосмислим вместо да осъждаме комунистическите паметници...!!!????
  .....................
  Глупак ....
  ПРЕОСМИСЛИЛИ СМЕ ГИ !!!

  BIG AL
 33. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Докато такива като ТЕБ ги "преосмислят"ще си вървим НАЗАД- към БЛАТОТО ....))

  BIG AL
 34. 35 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В крайна сметка докога българските правителства ще се съобразяват с мнението на москва относно паметници на червената армия и българо-съветската/не българо-руската/ дружба? Щом можем да кажем не на Белене, защо да не кажем ДА на ликвидирането им? Престъпната червена армия няма място по българските площади!

 35. 36 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#26] от "compos_sui":

  Преподавам, но не история и не в нета! За твое сведение ти си елемент от безкултурната история и ставаш само за посмешище, главен герой на културата на селския събор. Разбирам, че на село е трябвало да ти вържат връзка на близкия партизански паметник, да те приемат в "строя" /теб или родителите ти/, за да можеш да живееш в апартамент от "забоя". Не всички сме с такава история...

 36. 37 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#28:"richardnixon"]трябва да се вземе Окончателното решение за комунистическите чудовища[/quote]

  Баце Боце още през 2011 е решил за Бузлуджа:

  "Правителството прехвърли безвъзмездно комплекса на връх "Бузлуджа" на Българската социалистическа партия. Имотите до момента бяха частна държавна собственост. Левицата получава имоти от близо три хиляди квадратни метра."

  [quote#25:"tramp"]Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov declared, “We shall let them take care of it because here it also holds true that a party which does not respect its past and its symbols has no future”. [/quote]
  Чудя се обаче, защо така не приложи същата тази логика към останалите паметници е.г. руската армия, Альоша и т.н. хахаха

 37. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#20:"Dehumanizer"]Впрочем за летящата чиния на Бузлуджа може да се намери приложение. Излавят се всички комунисти, затварят се вътре, с минимално количество храна, и като почнат да се ръфат едни други, с предварително подготвените камери и осветление се снима поредното продължение на "Нощта на живите мъртъвци" [/quote]
  В процеса на "Преобмисляне на соц' изТАКОВАНИЯТА...МНОГО интересно предложение

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 38. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Ако не разкараме паметниците, все едно нищо не сме направили.

  ЗАЩОТО ИМА ЛИЦА КОИТО ИСКАТ ТЕ ДА СИМВОЛИЗИРАТ СЪЩОТО ЗАВИНАГИ.

  Древните никога нищо не са премахвали изцяло, само са им потрошвали детаилите на изобразените сетива и деятелност, ръце, уши, очи, носове, крака и са ги оставали на място за да ги гледат поколенията.

  Когато се реставрира центъра с Ларгото под него всеки може да види премахнатите имена на владетелите на града низвергнати от Рим.

  Мястото им е заличено от каменоделците, но блокът от основата на паметника е останала и до днес там и такава със ЗАЛИЧЕН НАДПИС.

 39. 40 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 602 Неутрално

  а според мен н. михов е поредното червено синче което ни обяснява кое как трабва да стане - само се замислете колко 6 год. българчета са получавали фотоапарат от родителите си!

  вашата "Смена", г-н Михов, както и "...целият този размах и мащабност..." са осъществени с ограбения труд на поколения българи

  тези опити за реанимиране на реалностите от тоталитарния режим са само защото хората които го поддържаха не могат да намерят покой за делата си - но тъй като нямат морал и ясна ценностна система (виж Г. Марков) те не могат просто да признаят вината си и да се извинят...

  затова непрестанно ни пробутват извратени твърдения от рода на: "интегрирането на комунистическите паметници в съвременната градска среда" (може би трябва да интегрираме и хитлеристките ?) тъй като двата режима са признати от ЕС за еднакво зловещи или "една сериозна школа за монументално изкуство" (всеки човек който разбира от изкуство може да ви каже че такова изкуство няма - за да бъде такова трябва да са налични определени елементи на хармония и дух които определено липсват в тоталитарните паметници. липсва не случайно - целта е била да плашат хората. за бетона от който са направени повечето изобщо няма какво да говорим)

 40. 41 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#25:"tramp"]Ще требе сами да се затворят:
  през септември 2011 бат Бойко им прехвърли собствеността:
  [/quote]
  Да те коригирам, леко-ББ се опита да им прехвърли собственността, ама нищо не излезна от това

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 41. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ЖИВКОВА БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ СИ Е ОТИШЛА.

  Днес я управляват нейните ПРЕКИ наследници.

 42. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Никола Михов, фотограф: Да преосмислим вместо да осъждаме комунистическите паметници

  Братчед Михов, трябваше да си в Берлин 1945-та, за да предотвратиш свалянето на знамето на Третия райх. Малко по-късно, трябваше да си в Нюрнберг - съдиите щяха да се откажат да съдят нацистите и да се приберат вкъщи - да преосмислят. Да ти кажа честно и аз не съм против преосмислянето. Но след като е играло здраво въжето! А ние вместо да колим, взехме да си играем на демократични шикалки.

  /не се чете/
 43. 44 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#26:"compos_sui"]Вие сте сериозни капацитети по история на България и по отношение към културното наследство,надявам се да преподавате само в нета,защото иначе ще стане смешно с трагични оттенъци [/quote]
  Не считам за "капацитет по история на България и по отношение към културното наследство". Считам се като имащ право да изказвам личното си мнение за тези из...ТАКОВАНИЯ. Щото към десетина годинки от съзнателния си живот съм прекарал в разни церемониали около тези из...ТАКОВАНИЯ, и други "неща" около "славното минало".
  По тази причина с1читам че свежи идеи от млади хора са добре дошли. Но "преобмислянето", и решенията, трябва да бъде на тези преживяли из...ТАКОВАНИЯТА

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 44. 45 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Не знам, БНР, а и други медии казват че е прехвърлена. ТВ7 казва че само не са влезли във владение, ма то оттогава мина време:
  "През октомври миналата година държавата свали собствеността върху чинията на Бузлуджа в полза на БСП. Новият собственик обаче все още не е встъпил във владение. По простата причина, че лидерът на БСП не е подписал договор за прехвърлянето на собствеността."
  http://tv7.bg/news/politics/6905432.html

 45. 46 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#17] от "bta":

  Нямам нищо против доброволци за реставрират българсите паметници, но паметниците на съветските окупатори и на комунистическите идеолози не са български. Трябва да се демонтират.

 46. 47 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Имаме си премиер без образование, от нищо не разбиращ, и очевидно гордеещ се с невежеството си(ако изобщо го съзнава).
  Да си невежа става престижно и благодатно по тия земи.

  Срамно и непростимо невежество е да нямаш представа за най-близкото минало на страната си.
  На "автора", ако изобщо има привичка да чете, препоръчвам романа "Монументална пропаганда" на великия Владимир Войнович. Белким му стане ясно защо именно миналото не трябва да се забравя и защо трябва да се освободим от многотонното бреме на червения фетишизъм.

 47. 48 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 897 Гневно

  Още едно червено лайно, което ръси плесенясъл комунистически мозък за исторически ценности, но живее в Париж при мръсните капиталисти, а не в Пхенян или Хавана където несъмнено според него се съхраняват изконните човешки ценности !
  Писна ми от такива келеши, които без да са усетили поне за част от секундата комунистическото жило, ми превъзнасят вкуса и качеството на комунистическия мед !
  Ай сиктир, червен боклук, като искаш паметници на убийците и гробокопачите на човечеството, заминавай в някоя комунистическа страна, там снимай колкото и каквито искаш комунистически монументи !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 48. 49 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  [quote#31:"vojdek"]Аз доколкото знам, тези паметници са за възхвала на незнайния редник, който си е дал живота за да не се казвам Али Реза днес. [/quote]
  това наистина е много голяма глупост, значи комунистите са се борили против Турция така ли е във вашето замътено съзнание , та Турция дори не е участвала във войната тогава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 49. 50 Профил на compos_sui
  compos_sui
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#36] от "m_style":

  Какъв стил и каква градация ,каквото и да преподаваш със сигурност се справяш по добре от колкото с историята.Държа да уточня,че в коментарите до тук не визирам конкретно паметниците на комунизма ,а паметниците като цяло Поправи ме ако греша.Достатъчно осквернени и изоставени паметници на лица и събития не свързани с комунизма има.Култура му трябва на народа и уважение към миналото пък било то и комунистическо,а не проповеди насаждащи злоба и омраза

 50. 51 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#30:"тулса"]"..свеж, неконвенционална, идея .."
  Хрумна ми току що една.Некда да изпишат няколко отряда ислямисти от Тимбукту да дойдат и да им видят сметката на
  паметниците. [/quote]
  Предпочитам свежарите които ги вапцаха преди време като комикс' героитеИ тези който закачват чат пат розови кюлоти по шмайзерите
  Това специфично. Иначе-референдум, и (надявам се) да ги изпратят в някакъв музей на соц'а. Издържан от гласоподавателите на БКП?БСП, с входни билети

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 51. 52 Профил на Явор Трампов
  Явор Трампов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Трябва да се преосмисли не само отношението към "комунистическите" паметници, но и към архитектурата от втората половина на 20 век като цяло. Тоталното отхвърляне винаги е грешка. Също е грешка да се мисли, че изкуството на коя да е епоха е създадено в условията на абсолютна свобода и без да се опитва да се впише в каквито и да е норми и ограничения.
  Паметниците са израз на разбиранията и морала на определена епоха и като такива носят в себе си история и знания. Агресивността на паметниците от социалистическо време ще ни напомня какво не искаме да се случва отново, от какво сме се отказали в полза на нещо по-добро. Монументалността им съшо е символична - от една страна показва, че независимо колко вярваме в непреходността и устойчивостта на един обществен строй историята винаги може да ни изненада. От друга тя трябва да ни покаже колко трайна следа оставя всяка всяка насила наложена идеология.
  Що се отнася до архитектурата - покажете ми една сграда от последните 20 години, която може да си съперничи по архитектурна стойност с НДК, например? Някой облечен в позлатена платмаса МОЛ, вероятно?

 52. 53 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Гневно

  Михов: "Освен това много от [паметниците] са дело на големи български творци, отдали креативната си енергия."


  Съветвам Никола Михов и други като него, които изтъкват "креативната" енергия на творците, да се запознаят по-отблизо с процеса по изграждането на тези паметници. В журито, оценяващо ПСА например, личат имена като Вълко Червенков, а самите творци са били разпъвани на кръст и работите им са връщани неколкократно за доработки. Такова "изкуство" под натиск, за което Иван Димов (автор на подобен паметник в Русе) споделя, че е било "насилие над творците им", едва ли би могло да отразява нещо повече от самото насилие!

  Ето и думи на проф. Любомир Далчев, участвал в творческия колектив по ПСА в София: “При сгромолясването на комунизма, което неминуемо ще стане, народната омраза ще помете техните идоли и паметници на измамата, без да се съобразява с художествената стойност... Паметникът на Съветската армия не трябва да се извисява в центъра на столицата, но не да се унищожи, а да се пренесе на скромно място.”

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=240599

  Не желаем паметници на измамата и насилието да доминират над града и държавата ни!!!

 53. 54 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Весело

  [quote#14:"compos_sui"]Народ,който не е преосмислил и не уважава историята в частност паметниците си,няма бъдеще...[/quote]


  По принцип сте прав, но излизате от презумцията, че наистина става въпрос за народ. От коментарите сам виждате, че това може и да не е точно така.
  Поздрави

  "Да, България"
 54. 55 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#50:"compos_sui"]Държа да уточня,че в коментарите до тук не визирам конкретно паметниците на комунизма ,а паметниците като цяло Поправи ме ако греша.[/quote]

  Ами грешиш! Този младеж иска да преосмисляме паметниците на Комунизма. То другите паметници никой не ги поставя под съмнение и размисъл /а би трябвало, защото преобладават военни, а не културни паметници, но това е дълга тема/. Ето му генералното заключение на този пикльо: "Аз съм от хората, които смятат, че паметникът на съветската армия в София трябва да остане". Предполагам знаеш какво пише на ПСА и т.н.

 55. 56 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#45:"tramp"]Не знам, БНР, а и други медии казват че е прехвърлена. ТВ7 казва че само не са влезли във владение, ма то оттогава мина време: [/quote]
  Може и да греша-все пак не следя кой кому прехвърля собственост Надявам се по осведомените потребители да ни уведомят за такава сделка. Па после да юрнат комунягите с глоби за куп нарушения, които техните несимпатизанти ще докладват на властите

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 56. 57 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#53:"Sioux"]а самите творци са били разпъвани на кръст[/quote]

  Чак пък толкоз, всъщност те доста добре битуваха тогава...каквото и да разправят сега
  тези творци.

 57. 58 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Нека си седят паметниците и да се поддържат.
  Идеологията против идеологията е идиотска !
  Преосмислянето е важно ...защото все пак това са и туристически забележителности а и сме една от най-малко посещаваните страни от туристи в ЕС !

  Унищожена природа, фекални заливи ...нали трябва да имаме и някакви туристически атракции ? Държим се на евтиния алкохол ,наркотиците и проститутките ...а от този туризъм почти нищо не влиза в бюджета!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 59 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#52:"Явор Трампов"]Трябва да се преосмисли не само отношението към "комунистическите" паметници, но и към архитектурата от втората половина на 20 век като цяло[/quote]
  АЙДЕ БРЕ?!? За архитектурата сИрЮзен ли си?!? Не че обичам "култовия" архитектурен стил, ама това е към пол'вин София Ако не и повече (ако се включат и панелките).

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 59. 60 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Въпрос към автора : Германия преосмисли или осъди нацистките си паметници ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 60. 61 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#56:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Па после да юрнат комунягите с глоби за куп нарушения, които техните несимпатизанти ще докладват на властите[/quote]

  А тези надежди, само за Бузлуджа ли са, или важат и за останалите паметници - руската армия, НДК, Альошата и т.п.

 61. 62 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#52:"Явор Трампов"]Агресивността на паметниците от социалистическо време ще ни напомня какво не искаме да се случва отново, от какво сме се отказали в полза на нещо по-добро. [/quote]

  Не, напротив, ще ни показва, че сме малки, неориентирани като народ и че продължаваме да двуличничим над историческата истина - на думи да сме европейци, но в душите си партизани! Приели сме за винаги лъжата за истина и няма сила, която да ни изтегли от тази химера, докато в същото време едни хора продължават да стартират антидържавни предизборни кампании точно от ПСА с гърбове и гъзове към Университета, но никога с лице към него и историята! Ето това би трябвало да се преосмисли - защо никъде в Европа не е така, както у нас!

 62. 63 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#58:"comandante"]Идеологита против идеологията е идиотска! [/quote]
  ++++++++++

 63. 64 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Гневно

  [quote#55:"m_style"]Ето му генералното заключение на този пикльо: [/quote]
  Последната дума май е ТОЧНА!
  [quote#55:"m_style"]Предполагам знаеш какво пише на ПСА и т.н. [/quote]
  Повечето знаем. Онзи от "последната дума" май не знаеИли не разбира обидното съдържание на текста за няколко поколения българи

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 64. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Гневно

  "Можем да ги преосмислим, а моето поколение е готово за това. Да ги интегрираме, да бъдат живи места. Аз съм от хората, които смятат, че паметникът на съветската армия в София трябва да остане".

  Колчо,мамин,
  Я го изтропай същото това във Франция или Германия,ама за НАЦИСТКИТЕ ПАМЕТНИЦИ.
  За ПАМЕТНИЦИТЕ НА НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЗМА.
  Да си ги върнат хората.
  Да си ги интегрират.
  Да ги превърнат в повече от живи места.

  БЕЗСРАМИЕ И ГНУС !!!!!!!!!

 65. 66 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#31] от "vojdek":

  Поредният, който не прави разлика между войни от 1877 и 1939.

  Четете, бе хора. След това мислете. Пък чак тогава пишете.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 66. 67 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#57] от "tramp":

  Не се обаждай като черна станция! Далчев /един от архитектите на ПСА го проклина и емигрира в САЩ/. Живееха си добре и сега живеят същите арт-подлоги, които се имаха за културтрегери. Цялата община Оборище е тяхна и за това много държат на ПСА! Ай сиктир от Митка Гръбчева и Цола Драгойчева до Лили Иванова!

 67. 68 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#54] от "errata":

  Ако гледаме повечето коментари във форума, сме истински народ ! Ако обаче гледаме преобладаващото отношение на матриала към миналото ни, сме абсолютна и смрадлива мърша. Само такава БГ мърша може да се кланя на комунистически символи ина тоталитарни личности довели до пълната деградация и упадък на българската нация !
  Само БГ мърша може да въздиша масово в носталгия към времената на концлагерите, на Народен съд и масовите убийства без присъда ! Само БГ мърша може да раболепничи пред чужда държава и да се прекланя пред всичко идващо от тази държава !

  До коментар [#50] от "compos_sui": - Точно това е проблемът. Ако бъде осквернен паметника на Апостола например, я се намери някой да го почисти, я не ! Ако обаче се посегне на ПСА, веднага община и десетки измекярски рубладжийски боклуци се мобилизират и го възстановяват в предишния му вид, сякаш са поданици на Путин, а не български граждани !
  Този двоен стандарт е отвратителен - неглижиране на всичко българско и тотален слугинаж пред всичко руско и съветско !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 68. 69 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия

  https://www.facebook.com/groups/demontirane/

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 69. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  В демокрацията няма безизходици.
  Просто е....референдум !
  Българите да си кажат думата и присъдата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 70. 71 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#67:"m_style"]Не се обаждай като черна станция![/quote]

  ха ?????????? що за изблик?
  Проклинащия не щял да оди у УСА? ай ай сбърках

 71. 72 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Точно защото миналото е преосмислено,затова е и осъдено.Така е и с паметниците.Как още да преосмислиш паметниците на съветската армия в София,Пловдив,Варна.Една държава ти ОБЯВЯВА ВОЙНА,окупира страната ти,не дава нито една жертва/освен осъдените от НКВД за мародерство и изнасилвания/и "признателния" български народ й строи огромни паметници.."Че,мосю фотографе,ако за теб паметниците от соцвремето са ти бизнес или просто начесване на суетата ти,за повечето хора са един провален живот и съдба.

 72. 73 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Михов казва да "преосмислим", а тук доста разбират "да се поклоним"!!!

  Бедни, бедни Михов, защо не си останеш в Париж, поне докато им дойде вторият акъл на сънародниците ни?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 73. 74 Профил на Виктор Къдринов
  Виктор Къдринов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  За мен

  когато един паметник е свързан с историята,
  но не е израз на каквато и да е почит и преклонение към историческата личност или историческото събитие,

  той вече не е точно паметник, а има стойност най-много колкото на експонат в исторически музей.

  Тия "паметници" са такива. И при тях тарикатлъци като "Еми, история е..." не вървят.

  Е в на Главния мултак музея ги преместете!

  Там говорете за историческото им значение и им се радвайте

  като ЕКСПОНАТИ, не като паметници.

  http://picbg.net/img.php?file=4b82d9b7521c8837.png
 74. 75 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Весело

  [quote#68:"БЕЗПАРТИЕН"]Сам такава БГ мърша може да се кланя на комунистически символи ина тоталитарни личности довели до пълната деградация и упадък на българската нация ! [/quote]

  И как точно е деградирала българската нация през 45 - 89 при условие, че почти всички демографски показатели показват точно обратното?
  Да не бъркаш с преиода 1990 - 2000 и по-скорошно време дето нацията наистина леко даде фира?

  ПП. това е риторичен въпрос. Да не седнеш сега наистина да ми отговаряш

  "Да, България"
 75. 76 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#74] от "Виктор Къдринов":

  Много точен коментар. Тези паметници трябва да бъдат преместени в музей, където да изпълнят истинската си функция - да напомнят за историята.

 76. 77 Профил на zrenaxby
  zrenaxby
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#75] от "errata":

  Вчера се показа във форума една графика за рязко покачване на прираста точно през 97-98 г. Та недей да слагаш целия период под общ знаменател. Особено висок беше скока на раждаемостта.

  "И знай - от теб нищо не зависи." Кунева чрез свой подръжник. Това ли е стилът на БКП?
 77. 78 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чета коментарите и се чудя. защо т.нар. комунисти за 45 години не са разрушили паметниците на предишните управления, ами дори ги пазеха и стопанисваха.
  Чудя се и защо толкова хора се пенявят толкова срещу някакви паметници, дори осъждат(!?!) паметниците. Единият възможен отговор е, че правят това от срам, срам от спомена какви са били преди 1989-та, някой от най ревящите сега навярно и тогава неистово са осъждали "империализма", също толкова гласовито, други просто са били блюдолизци, които заради кариерата са премълчавали това, което им се е струвало морално неприемливо тогава.
  Всички тези хора искат да забравят какво са били и нищо да не им напомня за собственото им малодушие, викайки сега, осъждайки на висок глас изчезналите комунисти те смятат, че ще си спечелят някакви индулгенции, че ще се издигнат в собствените си очи. Колкото и да осъждате сега обаче, колкото и паметници да разрушите спомена за вашето малодушие ще си остане докато сте живи, а и след вас, защото хората помнят, тоталитарната система не се поддържа толкова от наказателните отряди, милицията и тяанковете, колкото от мълчаливото безропотно подчинение на малодушните.

  ПП: Веднага нападнахте автора, а той очевидно е достатъчно млад за да не му се е налагало да сервилничи като вас, а не му се е налагало не заради вас, господарите ви просто решиха от комунисти да станат капиталисти и вие пак безропотно 20 години наблюдавахте тази трансформация. каквото и да правите обаче, няма да имате покой.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 78. 79 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 741 Разстроено

  Има-няма и изнамерите някой смешен фотограф и яка реклама - не знам от къде идва това. В момента в София тече месец на фотографията. Има десетки по-стойностни изложби - обърнете малко внимание!

  https://swansphotography.com/
 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 81 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#78:"petka"]Чудя се и защо толкова хора се пенявят толкова срещу някакви паметници, дори осъждат(!?!) паметниците. [/quote]

  По същата причина, поради която след 45та в Германия хората са имали непоносимост към свастиките и нацистките орли.
  Сигурно е написано вече 100 000 пъти.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 81. 82 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Весело

  Нищо не разбирате, вие. Човекът си страда по "Смяна"-та. Просълзява се когато си спомня за ЦУМ; за трепета от покупката на последния писък на съветския хай-тек; за "засмяната" лелка, която опакова с хАртия "Нар Маг"; петте Лади паркирани на бул."Г.Димитров"(М.Луиза)...
  Ех, а бяха млади... а сега са само много...
  ---

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 82. 83 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#77:"zrenaxby"]Вчера се показа във форума една графика за рязко покачване на прираста точно през 97-98 г. Та недей да слагаш целия период под общ знаменател. Особено висок беше скока на раждаемостта. [/quote]

  Хех, естествено е, точно през 97-98-ма да има рязък скок, предвид рязкия спад в невиждана криза с бягаща инфлация от предишната година, факт е, обаче че от 45-та до 89-та тенденцията е нарастване на населението (от около 2-3 милиона до 9 млн.), докато сега тенденцията е трайно намаляване.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 83. 84 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Весело

  [quote#78:"petka"]Единият възможен отговор е, че правят това от срам, срам от спомена какви са били преди 1989-та, някой от най ревящите сега навярно и тогава неистово са осъждали "империализма", също толкова гласовито, други просто са били блюдолизци, които заради кариерата са премълчавали това, което им се е струвало морално неприемливо тогава. [/quote]

  ++++++++++++++++++++

  Петка - колкото и плюсове да ти сложа на това писание - малко ще са ти.
  Поздрави!

  "Да, България"
 84. 85 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Имам един въпрос към автора - не г-н Михов, защото ми е пределно ясно че надали би проявил уважение към аудиторията за да коментира това нещо което е написал.
  Въпроса ми е към г-н Тодоров който е публикувал страницата на сайта на Дневник: Господин Тодоров, вие от вашето лично мнение мислите ли че тая дискусия не сме я провели вече в това обещство. Ами ето го резултат - 80 коментара, 90% за бутането им. Явно преосмисляне е имало осъществено, което Михов е проспал.
  Срамота е подобна теза да се излага в Дневник. Всъщност това не е теза дори а лозунг- лозунг за запазването на един тип антибългарски и античовешки монументи.
  Затова и аз ще дам един лозунг:
  БУТАЙ!!!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 85. 86 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#81] от "Сашо":

  Да де, срамували са се, че безропотно са следвали някаква идеология, точно и аз това казвам, повечето ревящи и ненавиждащи миналото си хора се срамуват какво са били тогава, а това значи,ч е би трябвало да се срамуват и от това какво са сега.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 86. 87 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#86] от "petka":

  Според теб тази част от германския народ, която не е следвала и подкрепяла нацистите е ИСКАЛА техните паметници да останат, така ли ?

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 87. 88 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сашо":

  Ами много от тези будни хора са дали своя глас в защита и в момента някои от най монументалните строежи на Нацистка германия са музеи на онзи период.
  Най малкото постоянно са напомняли на много германци малодушието им по време на нацизма след това и някак си по този начин последните са станали повече граждани, отколкото поданици.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 88. 89 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "...комунистическите паметници..."

  ама те всичките в пакет ли вървят?

  а може ли да махнем тази ужасна символика на пъпа на столицата, а този в долно уйно да ви го оставим, с цел публично преосмиляне и правене на кариера?

  аман от самомнителни лица.

 89. 90 Профил на Иван Кръстев
  Иван Кръстев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Преосмисляме ги и ги осъждаме непрекъснато. Време е вече да бъдат изметени и преместени в музей за носталгиците. Да се водят деца, младежи и чужденци да видят колко отвратителен е комунизЪма.

  ивкръ
 90. 91 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не се опитвай да увърташ темата. Не става въпрос за строежите. Тук никой не иска да се махат ЦУМ, НДК или панелките (колкото и грозни да са те). Сградите не са проводник на идеология.
  За паметниците говорим. Посочи ми в центъра на Берлин или Мюнхен паметник на сс-овец с надпис отдолу "На героите, борили се за велика Германия, дрън-дрън, от германския народ".

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 91. 92 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1264 Весело

  [quote#85:"Десен"]Ами ето го резултат - 80 коментара, 90% за бутането им.[/quote]
  Май трЕбе веднъж седмично тема в медиите-Искате ли "паметниците" да останат или да се преместят (на сметка на БСП) другаде. И веднъж годишно референдум по въпроса. А после всеки българин да се бръкне по леФче, и да пратим тези паметници в далееееечен музей

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 92. 93 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 800 Неутрално

  [quote#83:"petka"]от 45-та до 89-та тенденцията е нарастване на населението (от около 2-3 милиона до 9 млн.)[/quote]

  това плод на невежество ли е?
  или е обикновена лъжа?

 93. 94 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#93] от "Bira":

  Е, добре де - не бяхме точно 9 милиона през 89 г., а 9 милиона и няколко стотин хиляди. Объркал се е Петка, но сега за няколко стотин хиляди ли ще издребняваме?

  "Да, България"
 94. 95 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#94] от "errata":

  ти за 9-те милиона през '89-та ли мислиш, че говоря?!

  изумително.

 95. 96 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Весело

  През 89та сме били нам-си-колко милиона, сега сме на прага на изчезването като нация. Следователно трябва да се кланяме на паметници на окупатори, убийци и изнасилвачи.
  Логиката на червените клоуни достига нови висини.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 96. 97 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#93] от "Bira":

  Прав е бил!
  Хвърли едно око на тази графика. По време на управлението на "мръсните комунисти" населението на България се увеличава с малко над 2 милиона:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Bulgaria

  "Да, България"
 97. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#12:"lordcris"]Бе къв е този полезен идиот който за пореден път възхвалява паметниците не една идеология затрила милиони? Защо не иде в Германия да възхвалява пропагандата на Хитлер?[/quote]
  Изпревари ме.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 98. 99 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Отивам да повърна!

  Не очаквах такава гадост в тоя вестник.

  Проклета да е Русия!
 99. 100 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#97] от "errata":

  значи към двата си първоначални варианта трябва да добавя и трети "или дребно послъгване, с едра неграмотност".

  а мръсни комунисти се пише без кавички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK