Министри изпаднаха в захлас в обновената художествена галерия

Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия с Вежди Рашидов, Бойко Борисов, Симеон Дянков.

© Красимир Юскеселиев

Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия с Вежди Рашидов, Бойко Борисов, Симеон Дянков.Ако ние днес не давахме плодове, тогава нямаше да ни брулят. Безплодните дървета никой не ги брули" - така министърът на културата Вежди Рашидов отвърна на критиките, че ведомството му не е направило по подходящия начин ремонта на сградата на Националния музей на българското изобразително изкуство в София (Национална художествена галерия).


Думите му бяха акцент в речта, с която Рашидов откри обновената сграда на официална церемония, в която участваха още премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, както и изпълнителният директор на музея Слава Иванова. 


Министърът отново повтори тезата си, че кабинетът е нападан от злонамерени хора, тъй като работи много ефективно и променя статуквото.  
Церемонията беше съчетана с откриването на изложба от творби на Владимир Димитров-Майстора, посветена на 130-годишнината от рождението на големия български художник. 


"Независимо какво казват скептиците, ремонт тук не бе правен, откакто сградата е построена. Козметични ремонти да, но не и такъв основен ремонт", заяви Рашидов и допълни, че се радва, че столицата вече има подобно място, където граждани, както и чужденци и гости на града могат да разгледат образци на българското изкуство.


Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия.

© Красимир Юскеселиев

Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия.


По време на речта си в официалната зала на двореца той припомни на онези, които са идвали преди ремонта, че царският паркет преди това е бил в окаяно състояние - "на дупки и на места дори запълнен с талашит" и подчерта, че в момента той е изцяло подновен. 


Стойността на проекта за ремонта е 3 млн. и 600 хил. лв., като парите идват по оперативна програма "Регионално развитие".  С тях е извършен основен ремонт на покрива на сградата, на настилките, на отводнителната система. Изградена е съвременна система за противопожарна безопасност, подобрена е енергийната ефективност, монтирана е нова климатична инсталация, както и охранителна система. Ремонт е направен и на подпокривното пространство, което ще бъде използвано за изложби и за хранилище. Подобрена и достъпността на институцията за хора от групи в неравностойно положение, както бе обявено по-рано от министерството на културата.


"Както винаги правят комунистите и социалистите, като са дошли на власт, видели са тая красота и са казали: "Преди нас не може нищо да има", боядисали са я с блажна боя, а сега ние я възстановяваме, защото цялата история е важна", бяха думите на министърът на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че неговото министерство е отпуснало допълнителни средства за реставрирането и възстановяването на златните орнаменти в основната зала на двореца. Само част от орнаментите бяха позлатени по време на церемонията днес. По думите на Дянков те ще бъдат върнати в пълния им блясък до края на октомври.


Преди броени дни, на 21 юни, бе подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за над 27 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в създаването на Националния музеен комплекс, наричан още "Българският Лувър". 


Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия.

© Красимир Юскеселиев

Откриване на реновираната сграда на Нациоиналната художествена галерия.

"60 години в шкафчетата на министерство на културата е прашасвал проект за т.нар. национален музей. 60 години е прашасвал и никой не е имал волята да го осъществи. 60 години сме го дискутирали - дали да се отдаде на банка сградата, дали да стане турски хотел... Най-накрая това ще се превърне в Национален музей", коментира Рашидов и подписания на 21 юни договор за безвъзмезда помощ за създаването на Националния музеен комплекс, наричан още "Българският лувър", в който ще бъдат инвестирани над 27 млн. лв.


Министър-председателят Бойко Борисов говори последен и благодари за извършените дейности. Подкани всички, които могат, да посетят изложбата и да се насладят на картините на Майстора, защото "по тях наистина можеш да се захласнеш".

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pima
  Pima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  за министъра на културата - няма проблеми да е там.
  За останалите обаче:
  ЗАЩО НЕ СТЕ НА РАБОТА?
  кога работите бе хора, по цял ден обикаляте с кортежите да режете лентички?

  Най-страшното на комунизма е това което идва след него...
 2. 2 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Ако ние днес не давахме плодове, тогава нямаше да ни брулят. Безплодните дървета никой не ги брули" - заяви Вежди Рашидов. "Аз плодовете ги консумирам само ферментирали", допълни той.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  ..."кабинетът е нападан от злонамерени хора, тъй като работи много ефективно и променя статуквото"...Аман, бе драги зрители.....

 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1128 Весело

  "Независимо какво казват скептиците, ремонт тук не бе правен откакто сградата е построена. Козметични ремонти да, но не и такъв основен ремонт"

  На 26 декември 1882 г. дворецът бил официално открит и в присъствието на всички министри и височайши особи бил осветен от софийския митрополит.

  И от тогава, вече 130 години - само козметика!

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Трябваше тази сграда да стане президентство.

 6. 6 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Весело

  Вятър бурно брули
  круши и мушмУли
  Дебре ветре брей
  стига дуа, вей

  Като ни обрули
  ей на тез марули
  сипвайте ръкии
  мезета за мераклии

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 7. 7 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тия па само в захлас изпадат, ленти режат и ходят по мачове............

 8. 8 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Весело

  Само пропускат да съобщят, че са ремонтирали половината сграда. Ма карай де...

 9. 9 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  "Както винаги правят комунистите и социалистите, като са дошли на власт, видели са тая красота и са казали: "Преди нас не може нищо да има", боядисали са я с блажна боя, а сега ние я възстановяваме"

  Адмирации! Съвсем точно казано. Направо ми се късаше сърцето, като гледах тази красива сграда съсипана. А сега си имаме бижу в центъра на София.
  Същия беше случая с бившето китайско посолство срещу СУ - една от най-красивите сгради в града се рушеше, докато не я хванаха едни хора и си направиха клуб. Какъв е клуба не зная и не ме интересува, но всеки път като мина се радвам на блесналата отново красота.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тоя паркет не е 17 лв/м²

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добре изглежда галерията след ремонта, радвам се, че се отделят средства и за изкуство па макар и малко....

 12. 12 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Алооууу, министритееее, леко да се не окапете.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Весело

  Бойко се захласва по картини?! Ай стига, бе, това да го видя, няма да мога да го повярвам! Най-вероятно се е захласнал по рязането на лентичката , но поне ПР-те са го подготвили добре този път.

  Сега сериозно. Честно казано, не виждам, каква е ролята на правителството за ремонта на НХГ? Като гледам, си приписват заслуги без капка свян. Доколкото разбирам средствата са дошли от ЕС, наште са дали пари само за възстановяване на орнаментите. Да не би правителството да е правило проекта и после да го е изпълнявало? Или може би трябва да сме коленопреклонно благодарни, че правителството милостиво е разрешило да тръгне проектът, щото можеше и да не го одобри, нали така?

  Ако съм сгрешила и правителството наистина има основен принос за ремонта, готова съм да се извиня, защото наистина галерията беше в плачевно състояние.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  До коментар [#9] от "The Shadow":

  Прав си за китайското посолство, но какво е направило правителството за ремонта там и за ремонта на галерията (освен орнаментите)? Не е пречило?

 15. 15 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#8] от "Варненски":

  Нищо де, като направят позлатата ще я открият пак

 16. 16 Профил на ditenat
  ditenat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Когато имаш историческа сграда от 1882г. с неповторими неща като красивия паркет и уникалните детайли по прозорците, в нормалните страни се прави рестврация, която запазва оригиналните елементи максимално. У Бойкустан, дограмата директно се реже на парчета и фърга, и се подменя с ПВЦ. А паркета се кърти и се раздава на работниците да си го горят в сградата за отопление щото мноу студ тая зима. Преди година в София имаше един изключителен исторически паметник. В момента - позлатен мутробарок.

 17. 17 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  Министър-председателят Бойко Борисов говори последен и благодари за извършените дейности.

  И ние щъ Му благодарим ако се махне и ни остави на мира .

 18. 18 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#14] от "luda_krava":

  Нищо не е направило за китайското посолство, както съм писал "хванаха я едни хора". И аз не знам кои са.
  А за галерията все пак някой е трябвало да договори средствата по европейската програма, които да отидат за ремонта.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 19. 19 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1341 Весело

  Некоя картина, скица, графика от заседание на МС на Бате Бойко нема ли?
  Що за музей е тогава?

  "Ако ние днес не давахме плодове, тогава нямаше да ни брулят. Безплодните дървета никой не ги брули".

  Тоя пък го удари на поезия...
  Нелепо.....Да не казвам по- силни думи...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 20. 20 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Весело

  Министрите изпаднаа в захлас:
  "О, чудо! Ский къв палас!"
  Напрао - зае`и, и мамаджас!
  Невиждано по светаюнас !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 21. 21 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "luda_krava":

  И това вече е напредък. Ако бяха БСП европейските пари щяха да отидат в частни джобове или за кебапчета и бира на Булзуджа.
  Не съм сигурен, че Берлускони, Оланд или Камерън са наясно с историята на изкуството кой знае колко повече от Бойко.
  Да не убиваме толкова лесно зародилия се интерес. По-добре късно, отколкото никога.

 22. 22 Профил на sasho1914
  sasho1914
  Рейтинг: 381 Неутрално

  То орнаментите са си златни, но наистина са заплескани с боя от комунягите. Незнайно защо не са стигнали парите да махнат боята... та сега на някои места има само по малко изчегъртано, че да се види отдолу златото.

  Иначе това наистина е по-скоро ремонт, отколкото реставрация, много старинни материали и детайли са заменени с модерни, подходящи по-скоро за ремонт на апартамент. А хранилището под покрива е затворено с квадратните прозорчета от пластмасова дограма в кръглите отвори на покрива, които се виждат от улицата (снимка на тази "красота" вече имаше в читателската рубрика).

  А за димния детектор по средата на най-красивия орнамент на тавана оставам безмълвен...

 23. 23 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Приветсвам откриването на "българският Лувър", най-сетне нещо хубаво да се случи па макар и с европейски пари.За бедната и окаяна България наистина е отлична придобивка,на фона на безобразията които се случват.И отново самохвалството на така нареченото правителство начело с Борисов без който нищо не става,защото всичко започва от него.Ритуала неможеше да мине без да се обвинят социалисти,комунисти предните правителства и баба ми Гица от полски Тръмбеш.Една щипка катран е екзотична подправка на всякаква политическа манджа характерна за ГЕРБ.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 24. 24 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Показателно е, че платените червени плювачи обират червените точки...Мерси!...

 25. 25 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 488 Любопитно

  [quote#9:"The Shadow"]Същия беше случая с бившето китайско посолство срещу СУ - една от най-красивите сгради в града се рушеше, докато не я хванаха едни хора и си направиха клуб. Какъв е клуба не зная и не ме интересува, но всеки път като мина се радвам на блесналата отново красота. [/quote]

  http://www.theresidence-club.com/

 26. 26 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Бахти покъртителната соц журналистика дето се рее из пространството. Абе другари журналисти, вие наистина имате страхотни шансове за развитие в русия...
  Какво били направили/било се случило на политиците.
  На кой му пука за тая мръсна сган! Какво ни занимавате с техните душевни терзания и стремежи?!?!?
  Не се ли научихте как се прави в нормалните държави - ако не пишете за работата им (или издънките им) те НЯМАТ МЯСТО В НОВИНИТЕ. Точка.

 27. 27 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Да, страхотен материал за това как политиците са я свършили тази работа! И на господ да благодарим, нали?
  И сега интервюирайте всеки един от височайшите особи и после елате да изпишете едни много умни статии за това какво политиците мислят и чувстват по въпроса за това как собственоръчно, видите ли, са оправили паркета и сега разбира се е най-належащо да се изпише много за "откриването" и рязането на лентите, както и предимно за чувствата и мислите на политиците. ТЕ са най-важни. Какво има да се пише за ремонта и кой го е направил - разбира се, това са самите политици. И господ. Да благодарим на политиците и господ.
  Да ви е.. май...та и простите журналисти задръстени!

 28. 28 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#5] от "u2h2":

  Тоя па... трябвало да стане президентство!? Хахха... бахти лузърската, робска психика... емигрирай в русия или венецуела. Там такива сгради отдавна за вани за ташаците на "президентите".

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  мутрите изпаднали в захлас- "ауу,че то станало почти като в къщи,бе!!"
  ХАХАХХАХАХ

 30. 30 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Това по-скоро е отклонение от асфалтовото ежедневие.Погледнали са за миг Нагоре

 31. 31 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  До коментар [#25] от "10mm AUTO":

  Благодаря за линка, много интересно.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 32. 32 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В дворецът в Румъния влизат със специални обувки/терлици/ и така запазват подовете. Тук както шляпат с обувките толкова бързо царския паркет пак ще стане за ремонт...

 33. 33 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#1] от "Pima":

  [quote#1:"Pima"]кога работите бе хора, по цял ден обикаляте с кортежите да режете лентички? [/quote]

  Значи си съгласен че работа се върши? Щото не режат лентички на баничарници. А на Дянков това че е бил там не му е попречило да сключи облигационната сделка. Защото ако копаят дупки ще им трябва цял ден за да направят нормата ама от тях друга работа се чака.  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#21] от "bobop77":

  За Берлускони и аз съм сигурна
  Ама и за Бойко не съм никак сигурна, че е започнал да проявява интерес (дори не съм сигурна че някога изобщо би започнал ), но както казах, ПР-те добре са го посъветвали и, слава богу, този път ги е послушал!

 35. 35 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#23:"омбре"]Приветсвм откриването на "българският Лувър", най-сетне нещо хубаво да се случи па макар и с европейски пари[/quote]
  аххаха...Лувъра е в Париж! другото са комплексите български и съответно-ИЗЛАГАЦИИ! дайте и БГ Айфеловата,де..а коя ли е мадам Помпадур,а..хахаха?!

 36. 36 Профил на 10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  10mm AUTO протестира срещу цензурата на цървула...
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#31] от "The Shadow":

  ходил съм там и честно казано...трудно мога да го нарека "бизнес клуб" и тнт...Виж клуб на богатите синчета по къси гащи,под ръка с курволяците по ще му отива...

 37. 37 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тази дискусия е много показателна. Тя илюстрира реакцията на душевно увредени хора, изправени пред някакъв положителен факт. По необясним начин, този позитивен сигнал събужда у тях ярост, озлобление, силно недоволство, което те изразяват с наличните си изразни средства: псувни и плювни, ругатни, мръсни думи. Стиснали юмруци, тези орангутани тропат по клавиатурите си. Те искат пак да се върне на власт мазният Доган и синът на члена на ЦК Димитър Станишев Станишев. Тогава приматите с Интернет-достъп пак ще са злобни, но ще са доволни, че не се случва нищо хубаво, което да ги дразни.

 38. 38 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#36] от "10mm AUTO":

  Не съм изненадан, но поне отвън като погледнеш сградата е много красива, не е онази руина, която беше дълги години.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 39. 39 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#37] от "Rael""Те искат пак да се върне на власт мазният Доган и синът на члена на ЦК Димитър Станишев Станишев."Не заслужаваш да ти се обръща внимание но както се изразяваш орангутана си ти"Верно синът на члена ...станишев може да се върне може и не но засега мястото му е заето от пазвантина на Т.Живков от така наречената 5 категория номенклатура.Това е положението.Разлика няма.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 40. 40 Профил на skiper
  skiper
  Рейтинг: 434 Неутрално

  по-хубаво е станало в галерията, а кой как се захласва си е за него!

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#18] от "The Shadow":

  Донякъде си прав, ама само донякъде. Парите по европейските програми са договорени отдавна.
  Схемата е следната. Известно е, че за тоя период има толкова пари по тази програма. Парите се дават на някое министерство и то ги разпределя по проекти, работата по разпределянето се върши от чиновници в съответното министерство, не от правителството.

  Желаещите да получат пари по някоя от евр. програми (в случая НХГ) пишат подробен проект и го предават за оценка в съответното министерство. Ако го одобрят там чиновниците, евро-парите се отпускат. Пак чиновниците следят дали проектът се изпълнява добре или не, понякога има и одит от ЕС.

  Така че най-вероятно заслуга имат работниците от НХГ и ръководството им, че са се напънали, направили са и са изпълнили, що годе, читав проект. Работила съм по проекти и знам как става.

  Приносът на правителството (ако го има) е на далеч по-високо ниво - да успее да убеди Брюксел генерално (ако оттам са спрели средствата), че вече ще сме добри, няма да крадем толкова, та да ни пуснат пак кранчето.


  Поради всичко това си мисля, че правителството си приписва чужди заслуги и няма много общо с тази работа по ремонта, но от статията човек остава с впечатлението, че само и единствено с усилията и едва ли не по благоволението на правителството той се е случил.

  Възможно е и да греша, затова писах, че съм готова да се извиня, ако някой ми покаже главната роля на правителството.

 42. 42 Профил на зограф
  зограф
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прекрасно ! Най-накрая да се направи нещо за Националната Художествена Галерия. Крайно време беше !
  Простолюдието винаги ще мрънка, ще одумва, ще плюе.
  Нашите министри трябва да се школуват - да видят музея отвътре, да добият представа и чувство за изящното, за естетичното.
  Когато е завършен ремонта, всички ще са благодарни за извършената работа и София гордо ще посреща чужденците и любителите на изкуството.

 43. 43 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Требе специална зала за ескизите на Боко, правени по време на заседанията на МС.

  Проклета да е Русия!
 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  №37 Rael "Тази дискусия е много показателна. Тя илюстрира реакцията на душевно увредени хора, изправени пред някакъв положителен факт. По необясним начин, този позитивен сигнал събужда у тях ярост, озлобление..." Толкова точно си го написал, че няма да добавям нищо повече. Злобата и плиткоумието нямат граници.

 45. 45 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 434 Неутрално

  bokko,bokko.../17/
  А дано,ама надали!
  Хи,хи..

 46. 46 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 754 Весело

  Поздравления за стореното! Това показва, че независимо от идиотията по върховете, все пак в България има хора, които могат да свършат нещо полезно!

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 47. 47 Профил на iksvel
  iksvel
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Абе, к'во ли е писало по Френските форуми като са правили Лувъра?

 48. 48 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 532 Неутрално

  По-точно в кой дворец? Надали говорите за този на 4аушеску. В националната им галерия, която е доста по-внушителна от нашата, със сигурност не се влиза с терлици, а доколкото знам, сградата е бла кралски дворец в миналото. Може би имате предвид малкия палат до Синая? Той точно национална глерия не е, макар и в него да има картини. До коментар [#32] от "vnrad":

  Mt
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK