Кампанията "Лятно кино с БНТ1" ще възстановява летните кина в страната

Екипът на БНТ1 вече е започнал да променя едно забравено лятно кино в двора на Софийската духовна семинария (снимка преди промяната)С кампанията "Лятно кино с БНТ1" от националната телевизия дават началото на проект, чиято цел е възстановяването на летните кина в страната, които в голямата си част са занемарени, изоставени, неподдържани или просто използвани за нещо друго, съобщават от медията. 


Специален автобус на кампанията "Лятно кино с БНТ1" ще премине през 21 града в страната, в които на открито, на местата, където е имало или има летни кина, ще се прожектират нови български филми. Входът за всички прожекции ще бъде свободен.


Обиколката започва от 25 юли с първа спирка в Кюстендил, след което следват Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Карлово, Сливен, Жеравна, Бургас, Поморие, Варна, Балчик, Добрич, Нови Пазар, Разград, Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Ловеч. На 15 и 16 екипът на инициативата се завръща в София.
Филмите, които ще се прожектират са все български и нови с включено много море в тях. Сред тях са "Прогноза" на Зорница София, "Островът" на Камен Калев, "Кецове" на Валери Йорданов и "Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев-Шошо.


"Лятно кино с БНТ1" обаче няма да се случва само на открито. Кампанията ще тече и от малкия екран, като зрителите на националната телевизия ще могат да гледат богата селекция от филми и сериали с лятна и ваканционна тематика, които ще се излъчват във фиксирани в лятната схема на БНТ1 часове, допълват от БНТ.


Съботните вечери в ефир са запазени за чужди - американски и европейски заглавия, както и три български филма - "Прогноза" на Зорница София с участието на Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиан Вергов, Деян Славчев - Део, "Любовното лято на един льохман" - сценарист и режисьор Людмил Тодоров с участието на Александър Морфов и Христо Шопов и с авторската музика на Антони Дончев, както и "Островът" - най-новият филм на режисьора Камен Калев с участието на Бойка Велкова, Руси Чанев, Михаил Мутафов и Летисия Каста. Това ще бъде и телевизионната премиера на филма в програмата на БНТ1, която ще закрие и поредицата на 22 септември. 


Сред чуждите филми се открояват няколко телевизионни премиери за България, съвсем нови заглавия като холивудската романтична комедия "Пазачът на фара" с участието на Ричард Драйфус и Блайт Данър и френската романтична драма, заснета на фона на Ривиерата "Героят на семейството" с участието на Катрин Деньов и Еманюел Беар. 


Ще можем да гледаме и признатите филмови шедьоври като "Вики, Кристина, Барселона" на Уди Алън и "Една добра жена", направен по една от най-популярните пиеси на Оскар Уайлд. Сред актьорския състав се открояват имената на Скарлет Йохансон, Пенелопе Круз, Хелън Хънт, Хавиер Бардем.Чрез проекта си БНТ1 задава въпроса "Къде е лятното кино в моя град" с цел да предизвика емоционалната памет на хората, които помнят времето, когато имаше летни кинотеатри - нещо, което за модерните и млади хора е почти непознато в наши дни, а именно те биха оценили още по-силно свежестта на идеята да отидат на кино под звездите или на автокино.


Значението, което подобна инициатива като едно лятно кино в града, може да е голямо за културния живот на всяко отделно селище през лятото. 


Кампанията на БНТ1 е в партньорство с общините и търси широка обществена подкрепа.


На е-мейл [email protected] желаещите могат да изпращат снимки и други материали, пазещи спомена за летните кина, там, където ги е имало, с помощта на които да се направи кинокарта, която не само да припомня какво е било в миналото, но да послужи и за тяхното възстановяване в наши дни. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK