За първи път българска пиеса ще бъде поставена в Ню Йорк

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1134 Неутрално
 2. 2 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Е и как да допринесем финасово?
  Да пратим парите с пощенски гълъб?

 3. 3 Профил на katkat052
  katkat052
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "тулса":

  кликване на предоставения линк би свършило повече работа ...

  https://www.indiegogo.com/projects/157046/pledges/new

 4. 4 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Екипът в момента търси начини за финансиране и всеки може да допринесе с каквато сума пожелае за реализацията на проекта. За целта са нужни осем хиляди долара в следващите 19 дни.

  Ако в следващите 19 дни, Министърът на културата, Вежди Рашидов мине на минерална вода и на овесени ядки - сумата ще бъде събрана .- даже и ще останат пари и за афиши.

  /не се чете/
 5. 5 Профил на Руританец
  Руританец
  Рейтинг: 402 Весело

  "Анджела Роден, актриса в сериала "Седем часа разлика"

  Анджела Родел се казва и е преди всичко чудесен преводач от български на английски, а това, че има роля в един от множеството сериали, е напълно без значение в случая, даже снижава нивото: хората ще си помислят, че актриса му превела пиесата, а не професионален преводач.
  Което, впрочем, показва риска от участието в сериали

 6. 6 Профил на monика
  monика
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Иванее, много куц тоя английски бря!

  Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане! О. Уайлд
 7. 7 Профил на boplam
  boplam
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Браво!
  На фона на пристигащите новини от Брюксел, вие сте част от малко оставащата ни национална гордост!
  Пожелавам ви успех!

  john smith23
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Браво ,хубаво е че автора не един многото фалшиви продукти създаден и натрапен ни от БГ медиите. Дано да успее !

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  До коментар [#3] от "katkat052":

  А не е ли по добре, някое "чекче" да парти човек, че съм
  се "накликал" на разни линкове, а и картата ми е свидна.

 10. 10 Профил на kamkost
  kamkost
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Иване: съксес/успех/success/uspeh... Да живее международното положение и българо-американските културни взаимоотношения!

  kamkost
 11. 11 Профил на martaeva
  martaeva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  нещо не разбрах, Ню Охайо е харесал пиесата, ама ние да търсим пари за нея, иначе страхотен успех? Хм!!! Театър, който няма 8 хил. долара да плати за нещо, което харесва???

 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#11] от "martaeva":

  да така е в истинският съвременнен театрален свят... не е като тукашният смешен плач за финансиране от държавата на пишман творците ни !

 13. 13 Профил на martaeva
  martaeva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  и затова Ню Охайо плаче на нас за пари? Я, се стегнете - имаме новина, за първи път ще се постави българска пиеса, ама ако съберем пари...Значи фактите са следните - в театър Ню Охайо са казали на нашето момче, че ще му поставят пиесата, ако си намери кинти...Това са фактите, останалото е реклама. Единственото интересно в тази новина е, че в щатите представленията излизат по-евтино от това да ги поставиш на наша сцена. Пак ще повторя - фактите са следните - хареса ли са пиеса, която ще бъде поставена, ако авторът си намери пари. Ами аз ще предложа на автора по същата схема да я постави у нас. Всеки театър ще го вземе, ако ще и "говно" да е написал, щом си плаща. Я, да питам колко от вас ще се зарадват, ако се пусне обяви, че се набират средства за финансиране на пиеса у нас???? Ще ревете, че пак просят ония театралите. Но когато се проси да се постави в Щатите и хълцате от възторг...

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#13] от "martaeva":

  В САЩ е така. Театрите се издържат от зрителите си. Операта също. Няма нищо необичайно в описания в статията случай.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Да си актьор, драматург, художник, музикант, изобщо човек на изкуството, е самата същност на предизвикателството в Ню Йорк. Не знам дали има друг град по света, където да са се събрали толкова артистични натури, решени да пробият. Няма сервитьорка в кафене, баристер на тезгяха или даже бездомник на улицата, който да не е някакъв такъв творец. Преди десетина дни гледахме последната, някъда 25-тата, пиеса на Кейси, който прави еспресото в любимото ми кафене тук в Манхатан. Той и брат му, близнак, са дошли от Далас, Тексас, и те с мечта да правят изкуство в Ню Йорк. Представлението беше в стая, прилежаща към едно друго кафене, но то пък в Бушвик, Бруклин, недалеч от мястото, където са намерили да са под наем. По тези безлюдни места, каквото е Бушвик, наемите са все още поносими за огромния приток на таланти, а присъствието им в квартала се издава единствено от стенописите по индустриалните сгради наоколо. Така, ако вземеш L-train и слезеш на спирката, нищо не подсказва, че наоколо има не театър, а даже и кафене. Вървиш по пустите улици, опитваш се да спазваш описанието как да стигнеш до целта, но вървиш и няма знак. Някак случайно обаче съзираш арка, малко дворче и, ето ти, това било то лелеяното кафене. Истинско кафене. С посетители. Повечето познати ти от онова другото кафене в Манхатан. А, ето и вратата към стаята с представлението. Десет долара и си вътре. Няма да разказвам за писесата, а само ще спомена, че това беше още един изблик на концентриран талант, и актьорски, и като режисура, но там сврян в стаичката, за вече четърто представление от началото на седмицата. Никой не им е събирал пари. Младежите работят, всеки един някаква посредствена работа, за да се издържат и да могат да платят за мечтата си. Докато се подготваха за тази пиеса Кейси пишеше следващата, която ще предствят другия месец в Чикаго. Щели да вземат автобуса, а всеки актьор ще носи отредената му част от декора като багаж.

  Това е един много кратък епизод от борбата, която водят младите хора тук, за да осъществят мечтите си. Същото това манхатънско кафене, където Кейси е бариста, дава място пък на други таланти да се изявяват Четвъртък вечер. Взаимопомощ в една борба с милиони аспиранти, в която оцелелите са единици, да не говорим за наистина успелите. Друг един приятел беше загубил лизинга (такъв е терминът) на мястото, където му беше театърът и следващото представление се състоя вън, на тротоара. Намери се добра жена някакси, която даде едни осем хиляди долара, та да изкарат известно време, докато успеят да се преборят за грант от някоя фондация, при неистова конкуренция.

  Така че, не е необичайно театър да търси пари. И NPR, и PBS го правят. Цели дни вървят унизителните им кампании, в които няма други предавания, освен всеки един от познатите водещи да се явят един по един и да молят за пари, защото не били комерсиални. Времето за реклама било минимално, благодарение на издръжката, която получавали от публиката.

  В случая, който се преставя в статията, се разчита, че театър на улица Кристофер (недалеч от Стоунуол, мястото, където започна гей-революцията), е някаква гаранция за качествата на пиесата, определена да подхожда за сцената му, колкото и въпросниятт да е off-off. Все едно директорът на Народния театър да тръгне с шапката, защото определили пиеса подходяща за тях. Институцията е гаранцията, че си заслужава да дадеш петак. Необичайно е за Европа и в часност за България, но тук е практика. Затова, първо те създават като институция, влагайки неимоверни суми в пропаганда чрез всевъзможни медии, а после те разнасят като панаирна маймуна по разните арени „Армеец“ по света като лейди ГаГа, да си върнат вложението не, а да го умножат десетократно. Защо да споменаваме и Ролинг Стоунс, като може да се върнем и още по-преди и да си спомним Жорж Санд и манипулациите й, ползвайки тогавашния лейди ГаГа, наречен Шопен? В тази борба изглежда всичко е позволено, си мислех, когато трябваше да пресека пето авеню, за да се срещна с приятелите, с които бяхме тръгнали да гледаме пиесата на Кейси. Нямаше как да се пресече обаче на моята улица, затова трябваше да се отиде до 14-та и да се наредиш на опашка, която полицаите периодично пускаха. Закъснявах, но гледах необичайно шумния гей-парад и си мислех, колко ли са истинските, а не такива, които са намерили и такъв начин, за да излязат напред. Какъв ли щеше да е Джордж Майкъл, ако не беше Елтън Джон и откъде се взеха шарените точки на Деймиан Хърст, за да бъдат обявени за най-великата съвременна живопис?

 16. 16 Профил на 200000
  200000
  Рейтинг: 8 Неутрално

  пореден път лоша статия и тъпо, жълто заглавие вгорчават хубавата новина. Браво на Иван и жалко за вестника, който пак не е погледнал нищо в нета или не е питал някой, които знае. веднага се сещам за поне 5 български автори, които са поставяни на бродуей при това не преди 100 години, примерно. Няма да ги изброявам, защото това не е моя работа.
  тъпото е, че с тази нахакана статия поставяш Иван в кофти положение спрямо неговите колеги и позиции. ако толкова не разбираш от тия неща, просто преписвай прес релийзите, по-тънка лайска ше минеш...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK