Ханспетер Кунцлер, биограф на Rolling Stones: Появата им е реакция срещу британския консерватизъм

Ханспетер Кунцлер

© The eBook People

Ханспетер КунцлерПо-рано този месец се навършиха 50 години от първия концерт на Rolling Stones, което стана причина за нова вълна на книги и изследвания около преплетената и изпълнена с обрати история на групата. Една от тях е "50 години Rolling Stones. Погледи отвън и отвътре, част 1" на живеещия в Лондон швейцарски журналист Хаспетер Кунцлер.


Той се е срещал с някои от членовете на групата, а кариерата му, простираща се в над три десетилетия, включва още интервюта с Depeche Mode, Роджър Уотърс, Лу Рийд, Ленърд Коен, Пол Маккартни и Ринго Стар, Слаш, Faith No More, Eминем, 2pac, режисьорите Бернардо Бертолучи, Тим Бъртън и Питър Джаксън, актьорите Антъни Хопкинс, Джефри Ръш и Робърт Дауни -младши, поетът Алън Гинзбърг, а разговорите му включват дори интервю с Асоциацията на гей феновете на футболния клуб "Тотнъм". Той също така е писал биографична книга за Майкъл Джексън, която излиза малко преди смъртта му и става бестселър в Германия. В продължение на няколко години води шоу по Би Би Си, а сега по швейцарската радиостанция DRS.


Малко известна снимка на Мик Джагър по време на арест

© The eBook People

Малко известна снимка на Мик Джагър по време на арест
В интервю за "Дневник" Ханспетер Кунцлер разказва за актуалната си книга, както и за срещите си с някои от най-известните фигури в музиката.


Как решихте да се потопите в света на Rolling Stones? Предполагам всичко е започнало от чисто фенство...


- Да, Rolling Stones са голям фактор в живота ми още от малък. Спомням си как в края на 60-те медиите писаха за гостуването им в Полша и значимостта, че те правят концерт в Източна Европа. В рамките на същото турне те посетиха Цюрих и предаваха концерта по телевизията. Те свириха в зала с изцяло седящи места, което се оказа крайно неподходящо – публиката напълно полудя, разруши цялото място, а родителите ми бяха ужасени, докато аз бях невероятно впечатлен. Така се започна, а и мисля, че ранните им албуми, особено Their Satanic Majesties Request (1967), е напълно актуален и сега. Първата част на книгата ми се съсредоточва именно върху този начален период в историята им.


Rolling Stones през 1970 г. Книгата съдържа огромен брой редки и никога преди публикувани фотографии.

© The eBook People

Rolling Stones през 1970 г. Книгата съдържа огромен брой редки и никога преди публикувани фотографии.


Какво в историята на групата ви изненада по време на събирането на фактите около книгата?


- Книгата се фокусира повече върху реакциите на медиите към тях, статии, редки и непубликувани интервюта и снимки, репортажи, така че няма много разкрития тип "кой с кого е спал", макар че това в техния случай си е доста интересна тема. Това, което може би ме изненада, е как цялото поколение групи от 60-те се реализира във Великобритания, без да има особена основа за това. Тогава обществото е много свито, атмосферата е сякаш сива, така че налагането на рокендрола, появата на тези необуздани групи е като реакция срещу масовите настроения и британския консерватизъм. Особено Rolling Stones, които са толкова нетипичен случай и толкова освободени в музиката и поведението си. Изненада ме и колко трудно беше да достигнеш до истината за някои твърдения, тъй като след 50 години дори самите Rolling Stones не могат да си спомнят някои събития - като например първия си концерт. Понякога просто трябва да приемеш, че истината и митовете са се слели безвъзвратно.


Фрагмент от корицата на книгата

© The eBook People

Фрагмент от корицата на книгата


Интервюирали сте някои от членовете на живо. Има ли голяма разлика между това, коетo виждаме на екрана, и това, което са те всъщност?


- Мик Джагър е напълно естествен човек въпреки маските, които понякога си слага, за да привлича внимание. Спомням си как преди около 30 години бях на пресконференция в църква, на която излезе все едно е на концерт и използва масата за подиум. От забраната да се снима в църкви нито един от фотограф не се беше осмелил да насочи обектива си към него и този случай остава малко известен. Интервюирал съм Чарли Уотс, който понякога може да изглежда малко дистанциран, но изведнъж става изключително топъл и общителен човек, когато заговори за джаз – може да говори за това с часове. Имах и приятна среща с Бил Уайман (член на групата между 1962-1993).


Рони Ууд от Rolling Stones

© The eBook People

Рони Ууд от Rolling Stones


Книгата засега се разпространява единствено в електронен вариант (чрез издателство The eBook People). Защо избрахте този начин за представянето й?


- Не притежавам нито Kindle, нито iPad, но въпреки това смятам, че това е перфектният вариант тази книга да бъде прочетена. В книжен вариант тя би се простирала в близо 1000 страници, което означава, че ще дистанцира много хора заради обема си, а тези, които ще се чувстват задължени да я прочетат от началото до края, може да се изгубят и да се откажат по някое време. В електронен вариант най-бързо и лесно тя може да се прочете и човек може съвсем безпроблемно да пътува из времето. Има и финансова страна – уреждането на правата за всички споменати статии и интервюта в нея за публикуването на хартия струва толкова много, че книгата сигурно нямаше да излезе.


Интервюирате и много нови и актуални имена на музикалната сцена. Какво мислите за съвременната музика и цялото предубеждение, че младите групи не са толкова добри, колкото старите?


- Атмосферата днес е много различна и много трудна за младите. През 60-те, 70-те и 80-те рокендролът беше музика, която се асоциираше изцяло с тийнейджърите, докато по-късно се оказа, че тя остава с хората и сега дори можеш да видиш 70-годишен човек на някой фестивал. Получава се така, че изведнъж публиката започва да сравнява и да е по-критично настроена към новата музика, а преди не е била, тъй като не е имала толкова дълга памет за това, което се е случвало. Много хора сравняват новите и старите изпълнители, но според мен няма проблем да заемаш определени влияния от групи като The Beatles и Rolling Stones, стига да ги преработваш в нещо собствено, а не да създаваш някаква имитация.


Вече покойният Брайън Джоунс по време на концерт през 60-те.

© The eBook People

Вече покойният Брайън Джоунс по време на концерт през 60-те.


Кои са най-приятните разговори, които сте имали в кариерата си като журналист?


- Част от новите групи са наистина готини – особено Yeasayer и Animal Collective, които интервюирах наскоро. Може би най-интересните ми срещи са били с Мориси, който често казва неща с целта да те провокира, но същевременно и да те замисли. Получи се интересно интервю, тъй като не бях съгласен с нито една негова гледна точка.


А най-разочароващите?


- Преди Ейми Уайнхаус да бъде световноизвестна, малко преди издаването на първия й албум, имах интервю с нея. Дойдох навреме, тя закъсня с 15 минути, а после в продължение на половин час крещеше по телефона, затваряше, набираше отново и пак викаше. Не издържах и си тръгнах. Дейв Гахан от Depeche Mode ми остави впечатление за доста арогантен и груб човек. Веднъж си говорих и с една голяма поп звезда, чието име вече не помня, но беше просто ужасно (тук се опитваме да открием коя е, като минаваме през различни имена в следващите минути. По всяка вероятност името, което Кунцлер се опитва да си спомни, е това на Марая Кери). А Еминем заспа по време на интервю. Както си говорихме, просто килна на една страна и трябваше бодигардът му да го събужда.


Интервюирали сте по няколко пъти някои големи имена в музиката, което ви е дало шанс да ги наблюдавате като по-млади и не толкова успешни, както и като по-възрастни и вече световноизвестни. По някакъв начин това замисляло ли ви е за начина, по който славата и вниманието променят хората?


- Да, това е въпрос, по който често мисля. Някои наистина се изгубвату докато са под прожекторите. Веднъж директорът на една много голяма музикална компания ми беше казал, че ако групата стане световноизвестна от първия си албум, всички стискат палци тя да се провали с втория си, тъй като колкото по-успешни станат, толкова по-трудно ще се работи с тях. A братята Галахър от Oasis бяха казали нещо много интересно по време на мое интервю с тях: ако не искаш жълтите медии постоянно да те следят, просто се дръж нормално. В пика на известността им през 90-те те решиха сами да пазаруват до близкия магазин и след като феновете на няколко пъти ги обграждаха, изведнъж всичко спря и се успокои. Живея до Ноел Галахър и всеки наоколо знае къде той прави сутрешния си джогинг, но никой не го притеснява. Винаги ми е смешно, когато някой върши всякакви лудории, а после се оплаче, че няма лично пространство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Това се казва творческо дълголетие и ди днес са актуални- нищо че са дядковци....представям си Азис след 50 години

 2. 2 Профил на Нихната Макя
  Нихната Макя
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Rolling Stones са велики. И 70-годишни продължават да генерират рок и при това много качествен.

 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Класика в рока.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Любопитно

  Наистина на фона на великаните от 60-те и 70-те съвременните групи няма какво да покажат.Като,че ли всичко е изпято?

 5. 5 Профил на bingbong
  bingbong
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "elevation04":

  Аз пък дори и не искам да си представя Азис ...
  Израснах с Rolling Stones и до днес им се наслаждавам.
  Мик Джагър направи нова група и то само за един албум -
  "Супер Хеви" и ето ви един поздрав от тях:
  http://www.youtube.com/watch?v=MTF7T1Nw5OU

  Любопитно, много микс и естествено Мик.

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  За Камъните се пише лесно... Ханспетер Кунцлер да беше написал книга за немския хеви метъл...

 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#5] от "bingbong":

  добро!

 8. 8 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ненадминати и недостижими!Поколението на Елвис,Beatles,Rolling Stones и съзвездията изпълнители от времето на триумфа им как да харесват мадони,гаги...Или всяко нещо с времето си...

 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#8] от "papadok":

  Съгласен, защото тук става въпрос за Музиканти. не ди-джеи.
  ... щото Мик и на 200 години си е музикант, а Ричардс е като от Викторианската епоха вече и пак свири...

 10. 10 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Наскоро се сепнах, като осъзнах, какъв късметлия съм, да се родя точно в това време, да израсна с групите от 60-те и 70-те, невероятно... Опитвам се да си представя какъв ли би бил живота (ми), ако живеех във време когато няма, просто няма Yes, Pink Floyd, Led Zeppelin…и Rolling Stones

  Close to the Edge
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#10] от "Xintu":

  +++++++++

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално
 13. 13 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Неутрално
 14. 14 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "elevation04":

  Кой?Кой?

 15. 15 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Весело

  Стоунс свирят доста елементарна музика, страшно ги харесвам, всъщност те си го казват най-точно IT'S ONLY ROCK N ROLL (BUT I LIKE IT)

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 16. 16 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#10] от "Xintu":

  Човече, трагедията на нашето време не е глобалното затопляне, не е световния тероризъм. Трагедията ни е че никога няма да се появи група като Led Zeppelin /или някоя друга от поне още 10, за мен са те/.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#11] от "hodounski":

  Аха, любима банда, мнооооого енергия, при това доста спретнати в музикално отношение, просто Deep Purple! Велики... Strange kind off women....

  поздрав: http://www.youtube.com/watch?v=C0mc5TX_Fo4

  Close to the Edge
 19. 19 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ехо, по тв 1000 пуснаха "Midnight Cowboy", чао от мен и лека...

  Close to the Edge
 20. 20 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#16] от "Daniboy":

  Данибои, гледай позитивно, тя вече се е появила, нарича се "Led Zeppelin" и е много яка банда... ти си късметлия, жив и здрав

  Close to the Edge
 21. 21 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Гневно

  Еееееееееееееее, ама никой не списва тук. Ако темата бе за Азис, Костов, Путин щяха да валят постове-безброй, но за свястната музика, тцъ, тцъ..., аман... бих казал...

  Close to the Edge
 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1090 Весело

  [quote#6:"zidane"]Ханспетер Кунцлер да беше написал книга за немския хеви метъл...
  [/quote]

  Или за швейцарския - банди като Крокус или Селтик Фрост имат своето място сред класиците....
  А чичото го раздава печен, ама олеква с изказването, че в британскто общество основата за развитието на рока била слаба...

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 531 Неутрално

  „Ханспетер Кунцлер, биограф на Rolling Stones: Появата им е реакция срещу британския консерватизъм“ ... Дойде време британците да се молят обратно за този консерватизъм. Сексуалната и либералната революция не донесоха нищо добро. Иначе музиката на Стоунс е ... http://youtu.be/0ojXKbYFnus

 24. 24 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До № 10 !

  Прав си ! И аз съм честит , че бях жив и здрав по това време , въпреки комунистическите простотии !

  Но въпреки всички гонения и мъчения , не успяха да ни вземат тази музика.

 25. 25 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 803 Весело

  До коментар [#24] от "symmpro":

  Сега ти я взеха ЕмТиВи и Пайнер.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 26. 26 Профил на ghanima
  ghanima
  Рейтинг: 374 Весело

  я, този прилича на онзи от mythbusters.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK