Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК

Кадър от видеото към конкурса на "Трансформатори" за паметника "1300 години България" пред НДК

© Дневник

Кадър от видеото към конкурса на "Трансформатори" за паметника "1300 години България" пред НДКМоже ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК? След като в понеделник, 6 август, бе обявено, че голямата част от монумента "1300 години България" ще бъде демонтирана до края на лятото, "Трансформатори" не закъсняха с реакция на този въпрос, който разделя мненията на два крайни полюса. Сдружението инициира конкурс за предложения и идеи за това, най-общо казано, какво може да излезе от паметника без да се налага той да изчезва безследно. 


Във вторник, 7 август, общината обяви, че през есента, след като бъде съборена голяма част от паметника, ще се допита до гражданите какво да бъде направи с монумента - дали да бъде обновен, или да бъде изцяло премахнат.


В късните часове на същия този ден на "Фейсбук" страницата на сдружението за градска среда, архитектура и дизайн "Трансформатори" се появи видеоклип към конкурс на име "Паметникът пред НДК - конкурсът".
Зад него, както "Дневник" разбра, стоят конкретно двамата млади архитекти Делчо Делчев и Мартин Ангелов, като вторият освен на сдружението е член и на екипа на популярното българско архитектурно студио FUNKT.


Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК


Конкурсът все пак е обявен като неформален, което ще рече, че не е ясно какви точно ще са последствията от него. Наградата не е реализация, което не е и фокусът на задачата, както казват организаторите му. Според тях акцентът пада върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му. "Най-малкото конкурсът може да катализира решения на автора на паметника, уважавания от нас професор Валентин Старчев", пишат те на сайта си.


И все пак награда има. Избраните на първите три места ще получат новата книга на фотографа Никола Михов Forget Your Past, събираща колекция от снимки и информация за монументалните паметници от времето на комунизма в България (издателство "Жанет 45"). Проектите и конкурсът ще бъдат включени и ще се превърнат в предмет на дискусия и по време на предстоящата софийска архитектурна седмица (Sofia Architecture Week).


Фотогалерия: Книгата Forget Your Past и съдбата на комунистическите паметници >


За да участвате в "Паметникът пред НДК - конкурсът", трябва да изпратите колаж или есе по темата на [email protected] Може и двете. А може да се пращат и по три предложения от един автор. Крайният срок за участие е средата на септември, а за резултатите - краят на месеца. 


Първият етап за оценка ще е чрез гласуване във "Фейсбук", а журито ще има задачата като техническа комисия да подбере група от добри предложения и да отбележи първото място. 


Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК

За изработката на колажа авторите предоставят на разположение и няколко снимки, които желаещите да се включат могат да ползват. "Не подценявайте средата, успешно решение може да е такова, което се фокусира изцяло върху нея без намеса върху паметника", пишат още те. 


"Целта е да покажем, че паметникът има потенциал и разрушаването му не е решение, защото най-лесното е да се руши и заличава. Искаме да покажем другата гледна точка, не мърляшката, в която са свикнали да виждат паметника столичани и която успешно е поддържана с годините", се казва на страницата на конкурса.

  Ето какво сподели с "Дневник" един от авторите на конкурса, младият архитект Мартин Ангелов, който е част от екипа на сдружение "Трансформатори" и основен член на архитектурното студио FUNKT:


  - Късно ли е за подобен конкурс за предложения, ако паметникът действително бъде съборен в голямата си част до края на лятото?
  - Никога не е късно. Всичко зависи от хората, които задават команди, и ако те имат интерес, ще търсят много широк диапазон от предложения. Факт е, че лош или хубав, паметникът крие много потенциал, защото е носител на време и то видимо се е отразило върху еволюцията му. Това само по себе си е автентично и е запис на обществото ни. Каквото и да се случи, ще отключи положителни процеси и ще накара хората да се замислят, най-малкото ще покаже колко са спрели тези отгоре и как се отнасят с паметниците си.


   • - Кой трябва и има компетенцията да реши кое е по-правилното му предназначение - да бъде демонтиран, запазен, реставриран или да е с напълно нов статут?
    - Ами при всички случаи не би трябвало да бъде решение на един човек или ако е на един човек, то би трябвало да е функция от обществено обсъждане. Авторът на паметника е многоуважаваният от мен професор Старчев.
   •  
   • Имам чувството, че той се е уморил да слуша глупости за паметника и по-скоро иска да се приключва с тази драма. Освен това, ако има потенциална опасност за хората и се случи някакъв инцидент, то това сигурно няма да му се отрази добре. Аз лично не вярвам да има такава опасност, просто плашат гаргите, за да печелят точки.


    - За какво ще бъдат използвани предложенията от конкурса и биха ли били от полза те, ако в края на септември паметникът вече не съществува?
    - Ами най-малкото за обществено обсъждане на базата на някакви идеи вече и за репер на самия автор, ако той има желание да вдъхне нов живот в произведението си.

   •  
   • Ако сега се демонтира металната конструкция и скулптурите, може да се счита, че е бутнат наполовина. 


    - Защо според теб толкова изневиделица сякаш се появи новината, че паметникът ще бъде съборен?
    - Ами строи се метрото и навсякъде се подменят разни елементи около НДК. Нали се сещате, че предстои голямото рязане на ленти и някой в последния момент се е сетил, че щом са напудрили всичко за пред телевизиите, трябва да направят нещо и с неудобния паметник.

   •  
   • Най-лесно е да рутиш и да полагаш асфалт. А конкретният казус е заплетен и силово едва ли ще се реши. За шатрата пред гарата сигурно ще проработи, защото тя си е недоразумение като цяло, но за паметника недоразумението е в бездействието през всички тези години.


    - Какво е личното ти мнение и виждане за паметника?
    - Ами на мен ми е безкрайно интересен. Не влагам никакви символики в него, а по-скоро го виждам като една гъба, която попива случващото се около него във времето.

   •  
   • Освен това е уникален с художествените си качества, въпреки че хората гледат в него само ръждата и мизерията, която общината поддържа около него, той не е скучна скулптурна група. Дори така оглозган, без плочи, е по-атрактивен за мен, по-искрен. Ценна е еволюцията му и потенциалът му.
   •  
   • Някак си е олицетворение на отношението ни към историята ни в близко минало. Ние я мразим и чисто психологически за обществото ще е много терапевтично да се преодолее това.

   • Аз лично бих запазил сегашното положение и металната конструкция, която да се укрепи и обработи, за да е безопасна. Оттам нататък бих се фокусирал върху средата около основите му, в един колаж бях предложил да стане скейт рампа заради понижаването на терена в тази част. Естествено осветлението също е много важен въпрос. С две думи - бих търсил от дефекта ефект. Отдавна не се впечатлявам от лъскави повърхности сами за себе си и куха парадност, която явно е много актуална в ръководните среди.

   • Всякакво демонтиране на скулптури и конструкции и обличане в някакви материали ще рестартира часовника на паметника и ще трябва да се прекръсти на паметник "1300 години и нещо България".


    В крайна сметка не трябва да гледаме прекалено сериозно на паметника. Той трябва да ни радва. Мен лично ме радва и ме провокира. Затова е ценен. Всичко останало е грим.

  •  


  Всичко, което трябва да знаете за:
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK