Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК

Кадър от видеото към конкурса на "Трансформатори" за паметника "1300 години България" пред НДК

© Дневник

Кадър от видеото към конкурса на "Трансформатори" за паметника "1300 години България" пред НДКМоже ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК? След като в понеделник, 6 август, бе обявено, че голямата част от монумента "1300 години България" ще бъде демонтирана до края на лятото, "Трансформатори" не закъсняха с реакция на този въпрос, който разделя мненията на два крайни полюса. Сдружението инициира конкурс за предложения и идеи за това, най-общо казано, какво може да излезе от паметника без да се налага той да изчезва безследно. 


Във вторник, 7 август, общината обяви, че през есента, след като бъде съборена голяма част от паметника, ще се допита до гражданите какво да бъде направи с монумента - дали да бъде обновен, или да бъде изцяло премахнат.


В късните часове на същия този ден на "Фейсбук" страницата на сдружението за градска среда, архитектура и дизайн "Трансформатори" се появи видеоклип към конкурс на име "Паметникът пред НДК - конкурсът".
Зад него, както "Дневник" разбра, стоят конкретно двамата млади архитекти Делчо Делчев и Мартин Ангелов, като вторият освен на сдружението е член и на екипа на популярното българско архитектурно студио FUNKT.


Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК


Конкурсът все пак е обявен като неформален, което ще рече, че не е ясно какви точно ще са последствията от него. Наградата не е реализация, което не е и фокусът на задачата, както казват организаторите му. Според тях акцентът пада върху концентриране на вниманието около това проблематично място и разкриването на потенциала му. "Най-малкото конкурсът може да катализира решения на автора на паметника, уважавания от нас професор Валентин Старчев", пишат те на сайта си.


И все пак награда има. Избраните на първите три места ще получат новата книга на фотографа Никола Михов Forget Your Past, събираща колекция от снимки и информация за монументалните паметници от времето на комунизма в България (издателство "Жанет 45"). Проектите и конкурсът ще бъдат включени и ще се превърнат в предмет на дискусия и по време на предстоящата софийска архитектурна седмица (Sofia Architecture Week).


Фотогалерия: Книгата Forget Your Past и съдбата на комунистическите паметници >


За да участвате в "Паметникът пред НДК - конкурсът", трябва да изпратите колаж или есе по темата на [email protected] Може и двете. А може да се пращат и по три предложения от един автор. Крайният срок за участие е средата на септември, а за резултатите - краят на месеца. 


Първият етап за оценка ще е чрез гласуване във "Фейсбук", а журито ще има задачата като техническа комисия да подбере група от добри предложения и да отбележи първото място. 


Може ли и как да бъде трансформиран паметникът пред НДК

За изработката на колажа авторите предоставят на разположение и няколко снимки, които желаещите да се включат могат да ползват. "Не подценявайте средата, успешно решение може да е такова, което се фокусира изцяло върху нея без намеса върху паметника", пишат още те. 


"Целта е да покажем, че паметникът има потенциал и разрушаването му не е решение, защото най-лесното е да се руши и заличава. Искаме да покажем другата гледна точка, не мърляшката, в която са свикнали да виждат паметника столичани и която успешно е поддържана с годините", се казва на страницата на конкурса.

  Ето какво сподели с "Дневник" един от авторите на конкурса, младият архитект Мартин Ангелов, който е част от екипа на сдружение "Трансформатори" и основен член на архитектурното студио FUNKT:


  - Късно ли е за подобен конкурс за предложения, ако паметникът действително бъде съборен в голямата си част до края на лятото?
  - Никога не е късно. Всичко зависи от хората, които задават команди, и ако те имат интерес, ще търсят много широк диапазон от предложения. Факт е, че лош или хубав, паметникът крие много потенциал, защото е носител на време и то видимо се е отразило върху еволюцията му. Това само по себе си е автентично и е запис на обществото ни. Каквото и да се случи, ще отключи положителни процеси и ще накара хората да се замислят, най-малкото ще покаже колко са спрели тези отгоре и как се отнасят с паметниците си.


   • - Кой трябва и има компетенцията да реши кое е по-правилното му предназначение - да бъде демонтиран, запазен, реставриран или да е с напълно нов статут?
    - Ами при всички случаи не би трябвало да бъде решение на един човек или ако е на един човек, то би трябвало да е функция от обществено обсъждане. Авторът на паметника е многоуважаваният от мен професор Старчев.
   •  
   • Имам чувството, че той се е уморил да слуша глупости за паметника и по-скоро иска да се приключва с тази драма. Освен това, ако има потенциална опасност за хората и се случи някакъв инцидент, то това сигурно няма да му се отрази добре. Аз лично не вярвам да има такава опасност, просто плашат гаргите, за да печелят точки.


    - За какво ще бъдат използвани предложенията от конкурса и биха ли били от полза те, ако в края на септември паметникът вече не съществува?
    - Ами най-малкото за обществено обсъждане на базата на някакви идеи вече и за репер на самия автор, ако той има желание да вдъхне нов живот в произведението си.

   •  
   • Ако сега се демонтира металната конструкция и скулптурите, може да се счита, че е бутнат наполовина. 


    - Защо според теб толкова изневиделица сякаш се появи новината, че паметникът ще бъде съборен?
    - Ами строи се метрото и навсякъде се подменят разни елементи около НДК. Нали се сещате, че предстои голямото рязане на ленти и някой в последния момент се е сетил, че щом са напудрили всичко за пред телевизиите, трябва да направят нещо и с неудобния паметник.

   •  
   • Най-лесно е да рутиш и да полагаш асфалт. А конкретният казус е заплетен и силово едва ли ще се реши. За шатрата пред гарата сигурно ще проработи, защото тя си е недоразумение като цяло, но за паметника недоразумението е в бездействието през всички тези години.


    - Какво е личното ти мнение и виждане за паметника?
    - Ами на мен ми е безкрайно интересен. Не влагам никакви символики в него, а по-скоро го виждам като една гъба, която попива случващото се около него във времето.

   •  
   • Освен това е уникален с художествените си качества, въпреки че хората гледат в него само ръждата и мизерията, която общината поддържа около него, той не е скучна скулптурна група. Дори така оглозган, без плочи, е по-атрактивен за мен, по-искрен. Ценна е еволюцията му и потенциалът му.
   •  
   • Някак си е олицетворение на отношението ни към историята ни в близко минало. Ние я мразим и чисто психологически за обществото ще е много терапевтично да се преодолее това.

   • Аз лично бих запазил сегашното положение и металната конструкция, която да се укрепи и обработи, за да е безопасна. Оттам нататък бих се фокусирал върху средата около основите му, в един колаж бях предложил да стане скейт рампа заради понижаването на терена в тази част. Естествено осветлението също е много важен въпрос. С две думи - бих търсил от дефекта ефект. Отдавна не се впечатлявам от лъскави повърхности сами за себе си и куха парадност, която явно е много актуална в ръководните среди.

   • Всякакво демонтиране на скулптури и конструкции и обличане в някакви материали ще рестартира часовника на паметника и ще трябва да се прекръсти на паметник "1300 години и нещо България".


    В крайна сметка не трябва да гледаме прекалено сериозно на паметника. Той трябва да ни радва. Мен лично ме радва и ме провокира. Затова е ценен. Всичко останало е грим.

  •  


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Коментари (72)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на stoiank
   stoiank
   Рейтинг: 1071 Неутрално

   Може, под земята.
   Колкото по-бързо, толкова по-добре.

  2. 2 Профил на doneva
   doneva
   Рейтинг: 470 Неутрално
  3. 3 Профил на jubal harshaw
   jubal harshaw
   Рейтинг: 1291 Весело

   До коментар [#1] от "stoiank":

   Алтернативно, може, на скрап. Колкото по-бързо, толкова по-малко ръжда и толкова по-голяма пачка

   http://jubalharshaw.wordpress.com
  4. 4 Профил на alterego222
   alterego222
   Рейтинг: 374 Неутрално

   Колкото по-бързо го бутнат, толкова по-добре. Това е заради безопасността. А относно художествените достойнства на това недоразумение... не познавам човек на който този "паметник" да му е харесал..

  5. 5 Профил на Храбър
   Храбър
   Рейтинг: 3535 Неутрално

   "..защото най-лесното е да се руши и заличава.."
   Защо тогава нищо не попречи на комунистите да разрушат войнишките паметни плочи, които бяха на това място? Какъв е тоя зор да се съхраняват руините на една отминала и крайно вредна за развитието на творчерството в България епоха!?

   "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
  6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 5097 Неутрално

   ПАМЕТНИКЪТ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ КАТО ЧАСТ ОТ един мемориал заедно с премахнатите от същото място заради строежа на НДК плочи с имената на загиналите воини от софийските полкове ! Да се запазят името и пластиките без нелогичните форми на сегашната конструкция ! РАЗМЕРЪТ СЪЩО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ С ОГЛЕД ВАЖНОСТТА НА ТЪРСЕНОТО ВНУшЕНИЕ И ИСТОРИЧЕСКОТО ЗНАЧЕНИЕ НА 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА !!! МЯСТОТО ДА СЕ ЗАПАЗИ !!!

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  7. 7 Профил на stedim
   stedim
   Рейтинг: 1800 Неутрално

   Аз не харесвам този паметник и бих желал да се махне. Същевремнно уважавам мнението на професионалистите и считам, че тяхното решение ще бъде удачно.

  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 5097 Неутрално

   КОЙТО НЕ ПОМНИ И УВАЖАВА ПРОИЗХОДА И ИСТОРИЯТА СИ НЯМА БЪДЕЩЕ !!! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА ДЪРЖАВИТЕ !!!

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на dnk
   dnk
   Рейтинг: 532 Неутрално

   Никога не съм харесвал този паметник. За мен той символизира творческата импотентност в много по-голяма степен, от колкото 1300 години България.

   Моралът не е порок!
  10. 10 Профил на rosko1306
   rosko1306
   Рейтинг: 630 Неутрално

   Ама то се е трансформирало отдавна..... за скрап

  11. 11 Профил на 442
   442
   Рейтинг: 1456 Неутрално

   Има неща, които просто не си заслужават. Този паметник е от тях - за СКРАП.

  12. 12 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 581 Неутрално

   Това не е паметник "1300 години България"? Някаква комунистическа подигравка е .

   Birds of a feather flock together.
  13. 13 Профил на Гилгамеш
   Гилгамеш
   Рейтинг: 1291 Неутрално

   Единствената идея, която ми хареса беше, да се превърне в тренажор за алпинисти. Хем ще има къде да си упражняват уменията, хем ще е атракция за хората наоколо.

   Но и тук проблем е символиката - все пак, макар и крещящо противен и грозен, паметникът беше посветен на 1300-годишнината от основаването на България. На мнозина превръщането му в спортно съоръжения няма да им се хареса, т.е. ще се стигне до поредното безсмислено разделение в обществото.

   Лично аз проблеми със символиката нямам. Даже напротив. Смятам, че да се строят паметници в чест на годишнини означава, че това, което има годишнина, вече е приключило. А се надявам България все пак да има и бъдеще.

   Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
  14. 14 Профил на Durruti
   Durruti
   Рейтинг: 521 Неутрално

   Ако беше построен качествено, щях да съм за оставяенто му, колкото и да е грозен. Но този куп ръждясали железа и клатещи се бетонни плочи ще си падне и сам, та е по-добре да е контролирано.

  15. 15 Профил на Момчил Карабулев
   Момчил Карабулев
   Рейтинг: 1326 Неутрално

   обикновено авангардното изкуство се разбира трудно.

  16. 16 Профил на salandino678
   salandino678
   Рейтинг: 521 Неутрално

   5 кила амонит=125 лева,10 капсул детонатора=88 лева,шнур бикфордов 1 топ/100 метра=115 лева,1 запалка за едно левче
   топтан=329 лева.Дайте № на сметка парите са от мене,
   Тортоп да го направат камиче да не остане от пето;;;ника!
   А ако комуняките много пискат че им продаваме камине суенири
   да си ги чукат у главата!

  17. 17 Профил на Цъкам минуси
   Цъкам минуси
   Рейтинг: 529 Любопитно

   Ай го правиме на дискотека ?

  18. 18 Профил на мОДИ ти си........ши....к
   мОДИ ти си........ши....к
   Рейтинг: 418 Неутрално

   Като трън в центъра на града.Колкото по-бързо го отстранят,толкова по-добре

  19. 19 Профил на един
   един
   Рейтинг: 418 Неутрално

   Трансформаторите отначало ми бяха интересни, но после им лъсна любовта към социализЪма, явно предадена наследствено от родителите.
   А паметникът, освен че е грозен, е и безобразно построен. Тези приказки, че "попивал времето" са пълни глупости - просто прекалено дълго го търпяхме. Не съм виждал по света паметник, който да е толкова калпаво направен и толкова нетраен. Освен това е и кич. От премахването му София няма нищо да изгуби.

  20. 20 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 572 Неутрално

   Най-глупавото е да рушим паметници от миналото. Може да е грозен, но е символ на една епоха.

  21. 21 Профил на Nixonanim
   Nixonanim
   Рейтинг: 521 Весело

   Всичко може, с пари. Пари в случая - няма. По-добре да се ремонтира НДК, да се направи арт център наистина, отколкото да се прави нещо по този паметник, на това място... моите уважение към Мартин и Трансформатори, трябва да се шуми, но в крайна сметка парите са си пари и трябва да се използват рационално.

   cineart.me
  22. 22 Профил на mrrockchurch
   mrrockchurch
   Рейтинг: 418 Неутрално

   Да се изчисти този БОКЛУК,и да се възстанови паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти пехотни полкове,коѝто е бил на това место!Всичко останало е от лукавия....и от болшевиките!!!

  23. 23 Профил на Nixonanim
   Nixonanim
   Рейтинг: 521 Неутрално

   До коментар [#20] от "groznik90":

   Т.е. да си оставим със всички паметници на Альоши и т.н. които ги направиха планово, само защото са "символи на една епоха". А съзнаваш ли че това е най-лошата епоха в съвременната история на България, или не си учил история?

   cineart.me
  24. 24 Профил на m_style
   m_style
   Рейтинг: 649 Гневно

   "Дневник", г-жо Стефанова, стига сте лансирали тези малки самозванци "трансформатори" като някакви представителни архитекти пред обществото. На една обществена проява, по повод ПСА, тези момченца бъркаха уличните рисунки и графитите с архитектура. И онова фотографче /на има-няма 30г./ на монументите /предимно комунистически/ хич не ми го цитирайте като творец, който вече ще награждава други творци. Ама вие сериозно ли ги правите тези материали, или някой ви плаща да се правите на тъпи?

  25. 25 Профил на El Chuncho
   El Chuncho
   Рейтинг: 1135 Неутрално

   [quote#20:"groznik90"]Най-глупаото е да рушим паметници от миналото. Може да е грозен, но е символ на една епоха.[/quote]
   Доста удобна теза.

   Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
  26. 26 Профил на Сашо
   Сашо
   Рейтинг: 675 Неутрално

   Забравихме ли 1-ва софийски дивизия ?

   "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
  27. 27 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3644 Неутрално

   Паметникът може да бъде трансформиран в равна тревна площ.

   За НДК имам малко по-различна идея: цялото пространство между "Нитшока" и "Фритьоф Нансен", между "Патриарха" и бул. "България" да се засипе с пръст, докато се образува хълм, билото на който да е на около 10-тина метра над "Скай Плаза". Да се затреви, да се оставят хората да си проправят пътечки, както в английските паркове, после пътечките да се застелят с каменни плочи, а по останалото да се набучат цъфтящи храсти, дръвчета и най-отгоре да се направи скромна, но уютна бирария с фантастичен изглед.„

   Това, според мен, е единственият начин да забравим за това неугледно бетонно грозилище, в което човек се чувства като термит.

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  28. 28 Профил на 1001
   1001
   Рейтинг: 1694 Неутрално

   "...Вижте сега Българският войник той може да няма гащи, но победи! Той може да носи скъсани панталони, но победи! Той може да мъкне смачкан шинел, но победи! Гащите се купуват, панталоните се закърпват, шинелът се изглажда....славата не се купува, честта не се закърпва, поражението не се изглажда, вижте сега Българският войник марширува като на парад през целия Букурещ..." - кап. Георги Георгиев, "Един от първа дивизия"

  29. 29 Профил на 1001
   1001
   Рейтинг: 1694 Любопитно

   къде плочите с имената на героите на България

  30. 30 Профил на Nikolay Nikolov M
   Nikolay Nikolov M
   Рейтинг: 8 Неутрално

   както е казано - идеите са като задника - всеки си го има, но така работа няма да се свърши. Махайте го по скоро и 90% от софиянци ще кажат браво, а ако почнем с идеите, коя е по-....до под кривата

  31. 31 Профил на vaya_
   vaya_
   Рейтинг: 418 Неутрално

   Тъкмо слушах/гледах "Трансформаторите" по радио Бинар. Видеото им е необходима провокация!
   Със злобни нападки нищо не се решава. Лично аз съм съгласна паметникът да остане на същото си място, стига да се преработи от съвременни артисти. Нещо в стил в Крак с времето, само че не с боички - да остане социалистическият паметник, но да му се даде ясен отговор, че стилът му вече не пасва на София.

   http://vayakoprin.wordpress.com/
  32. 32 Профил на grigoo
   grigoo
   Рейтинг: 570 Неутрално

   Аз умирам от срам като мина покрай тоя "паметник" - грозен, разрушен, ръждясал, седи заграден вече не знам си колко години. Естествено, че трябва да се премахне, даже много отдавна трябваше да се премахне, заедно с мавзолея.

  33. 33 Профил на m_style
   m_style
   Рейтинг: 649 Разстроено

   До коментар [#26] от "Сашо":
   Не сме, но на някои им плащат да са късопаметни и продажни към жертвите на дедите си. И затова в цяла София и помен няма за убитите 35-40 хил. българи във ВСВ, изиграли ролята на курбан за Съветската окупация на България от 1944г. Наглите комунисти /БСП, младежкото БСП, движение Че Гевара и др. / открито проповядват, който иска да почете жертвите на България от ВСВ - да иде да се поклони на ПСА - паметника на лъжата и на окупацията! Там правят маскаради и от там им започват предизборните кампании. Няма такива безродници никъде по света!

  34. 34 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 572 Неутрално

   До коментар [#25] от "el_chuncho":

   Удобна? Същото беше и, когато бутнаха мавзолея. Това било, онова било. Абе в коя европейска и не само столица си бутат паметниците? Ама дай ни на нас да рушим, че най ни бива в това. След време може и коня пред парламента да бутнем, щото нещо на някой му докривяло. Голяма логика

  35. 35 Профил на irons
   irons
   Рейтинг: 588 Неутрално
  36. 36 Профил на desbo
   desbo
   Рейтинг: 8 Разстроено

   Хора, Този паметник е нашата история - не ви харесва може би, но това е тя! Както вашето собствено минало - ще изгорите ли снимките когато сте били дебели, млади, грозни, красиви (но не модерни)?

   И кой ви каза че хотела (харесва ли ви Хилтон), който там би се издигнал, или цимента с който ще се залее туй място ще е по-красив? И тъй като всички имаме различни виждания за красивото, защо не оставите историята?
   Нека превърнем това място в култово, нека го развием, вместо да го унищожаваме. Можем ли да съградим продължение на историята или трябва да я унищожим?

  37. 37 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 572 Неутрално

   До коментар [#23] от "Nixonanim":

   да, да оставим всички паметници, защото това е нашата история. Историята не се променя, няма да се промени. Били сме там и това е. Преживяли сме го и това е. Няма как да изтрием този етап от историята ни. Иначе ще станем като македонците, дето си вярват, че са потомци на Клеопатра.
   Комунизмът е част от нашата история. Дори да бутнем всички паметници това няма да се промени. Трявба да ценим историята и да се учим от нея. Така никога няма да се върнем назад. Ако започнем да бутаме където ни падне, след време може да се окажем в същото положение.

  38. 38 Профил на Norman Granz
   Norman Granz
   Рейтинг: 3644 Неутрално

   [quote#34:"groznik90"]Абе в коя европейска и не само столица си бутат паметниците? [/quote]

   А в коя европейска столица издигат на централния площад хладилник за милиони долари, за да държат в него спиртосаната мърша на един родоотстъприк и национален предател?

   НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  39. 39 Профил на Nixonanim
   Nixonanim
   Рейтинг: 521 Весело

   До коментар [#37] от "groznik90":

   Т.е. ако утре Бойко стане диктатор и си сложи по 20 паметника във всеки град, след това децата ти няма да искат да махнат това? Ако говорим за история, нека си спомним какво е имало на това място, а не да си спомняме колко прекрасен беше комунизма (явно нищо не знаеш за него). Всъщност аз много по-горещо желая преместването на паметника на съветската армия - окупатор, сигурен съм че за него си още по-против...

   cineart.me
  40. 40 Профил на Lady Zeppelin
   Lady Zeppelin
   Рейтинг: 1291 Неутрално

   [quote#34:"groznik90"] Абе в коя европейска и не само столица си бутат паметниците?[/quote]
   До коментар [#34] от "groznik90":
   В Берлин след края на Втората световна война паметниците свързани с нацистка Германия са заличени.

   Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  41. 41 Профил на dissident
   dissident
   Рейтинг: 726 Неутрално

   Сега, Бойковски номера. Нали щеше да бъде разрушен? Какви трансформации са ви в главата?

  42. 42 Профил на Lady Zeppelin
   Lady Zeppelin
   Рейтинг: 1291 Неутрално

   И други преди мен са го казали, но и аз да го повторя, че да ни чуят.
   Трябва да се възстановят войнишките паметници, които бяха преместени при строежа на НДК.

   Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  43. 43 Профил на Stewie
   Stewie
   Рейтинг: 932 Любопитно

   да грозен и опасен е но "паметника" трябва да остане на мястото си в сегашното си окаяно състояние като ярък символ на днешна посткомунистическа България

  44. 44 Профил на papadok
   papadok
   Рейтинг: 572 Неутрално

   Махнете тези грозотии от центъра на София-това скеле,паметника на Съв.армия,която след обявяването на война окупира България,разните Алъошовци,язовирната бетонна стена във Варна и т.н.В окупирането на страната й от СССР не е загинал нито един съветски войник,не са се водили никакви битки.Има убити ,да,от НКВД за мародерство и кражби и т.н.но това са си техни вътрешни работи.

  45. 45 Профил на Xumpomo name
   Xumpomo name
   Рейтинг: 581 Гневно

   Тоя паметник бил историята. Тази конструкция не е паметник а недоразумение което трябва да се превърне в история.

   Birds of a feather flock together.
  46. 46 Профил на Трезвен
   Трезвен
   Рейтинг: 1291 Неутрално

   Най-доброто приложение на паметника е да го дадат на Трансоформатори и по-далеч от центъра на София.

  47. 47 Профил на Gai-jin
   Gai-jin
   Рейтинг: 466 Неутрално

   Какво може да се направи с една огромна купчина ръждясало желязо и стари гранитни плочи? Нищо святно, разумно и красиво.
   Трябва да се възстанови паметникът на загиналите над 3000 войници от 1-ви и 6-и пехотни полкове, който красеше до началото на 80-те години днешната градина пред НДК.
   Напишете в интернет "20 г. мотаят войнишкия паметник на София" и в началото на статията ще видите как е изглеждал мемориалът.
   Това пак може да стане място за всенародно поклонение пред паметта на загиналите за София и свободата на Отечеството.
   Предлагам на "Дневник" да организира всенародна подписка за възстановяването на паметниците!

  48. 48 Профил на desbo
   desbo
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#47] от "joe_danby":

   Едното не пречи на другото! Нека да възстановим тоз войнишки паметник редом до съществуващия - това е 1 идея. Нали не искате да постъпвате както комунистите със старите паметници? Или както турците с църквите?

  49. 49 Профил на Режисьор на Дублажа
   Режисьор на Дублажа
   Рейтинг: 726 Неутрално

   Паметника известен като 3 крилия 5-то ..й е недорузамение, Разни бетонни тюфлеци , които се търкалят по паркове и градинки също са недоразумение. Най добре да пуснат индобългарите да си "наберат железо "

   Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
  50. 50 Профил на RedMi John
   RedMi John
   Рейтинг: 529 Неутрално

   Вторични суровини, трева.

  51. 51 Профил на Сашо
   Сашо
   Рейтинг: 675 Неутрално

   До коментар [#48] от "desbo":

   Искаме да постъпим както немците със свастиките и както поляци, естонци, унгарци и чехи със соц-глупостите.
   Кое не е ясно?

   "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
  52. 52 Профил на КДС
   КДС
   Рейтинг: 616 Неутрално

   [quote#42:"led_zep.23"]Трябва да се възстановят войнишките паметници, които бяха преместени при строежа на НДК. [/quote]

   Не беха "преместени" - разрушени беха, за да се издигне това грозилище. Доколкото знам, само плочите с имената са в некакъв склад.

   Проклета да е Русия!
  53. 53 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
   barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
   Рейтинг: 1291 Любопитно   СЪБАРЯЙ СКЕЛЕТО > Вед-На-Га !!   Догодина и Бидето на Бузлуджа !!!   Нищо от епохата на Соц.-простотията

   НЕ може >
   да се реформира, модернизира, рефрешва, ъпдейтва и рестартира.
   barcelonski

   => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
  54. 54 Профил на Dehumanizer
   Dehumanizer
   Рейтинг: 1291 Неутрално

   Този боклук, вдигнат с пари откраднати от родителите ни, започна да се разпада няколко години след като беше построен. Време е трансформацията да приключи и да бъде съборен. Една полянка там ще е по-уместна.

   «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
  55. 55 Профил на БМЗ
   БМЗ
   Рейтинг: 1051 Весело

   Да му сложат пет седмокрили презерватива.

   Апокалипсисът апокалиптичен
  56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
   Ще върнем България в Европа
   Рейтинг: 1667 Неутрално

   На това място трябва да се възстанови паметника на Първа желязна софийска дивизия.

  57. 57 Профил на ahasver
   ahasver
   Рейтинг: 1636 Неутрално

   До коментар [#15] от "Момчил Карабулев":Авангардното изкуство не е от 1300 години ! За подобен мемориал по-би подхождал класически паметник от който веднага да личи защо е създаден.

  58. 58 Профил на Мърмор
   Мърмор
   Рейтинг: 891 Неутрално

   Съществуващата конструкция се ликвидира.
   Обявява се конкурс, с международно участие, за "Пантеон на помирението". Трябва да се сложи край на студената гражданска война в страната, продължаваща вече десетилетия.
   Край и на още много други неща - глупостта, алчността, простащината, първенющината, чалгаджийството, но това са задачи за 22-и век. Няма да е скоро.

  59. 59 Профил на filmir
   filmir
   Рейтинг: 367 Неутрално

   Да бъде изграден на мястото му паметник на загиналите борци срещу 45 годишното съветско робство!

  60. 60 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 2536 Неутрално

   Тези "Трансформатори" само потвърждават едно мое мнение за т.н. "художествено-творческа интелигенция". А то е, че тя добре си живееше по времето на социализма. Тодор Живков в типичният си селски хитър стил просто ги купи като им даваше разни дребни облаги и четкаше самочувствието им с разни звания и награди.

   Затова и ние си нямахме своят Солженицин и когато дойде 10 ноември нямаше кой да поведе хората съ своят морален пример. И нищо не излезе от чекмеджетата за разлика от една Русия където хората плащаха с живота си за своето несъгласие и пак имаше макар и мълчалива опозиция.

   И независимо дали самите Трансформатори са живеели по времето на социализма или са млади хора се вижда ясно, че отровата на онова време ги е просмукала и им е мъчно за него и облагите тогава. Това подмазване пред професора създал тази грозотия показва явно слагачество.

   За щастие има и такива млади хора като онези които изрисуваха паметника на Съветската армия и го направиха смешен. А за грозотията пред НДК символ на Людмила Живкова и "меценатството" и над културата над може да има никакъв спор - да се маха! Всеки път когато го погледна ми напомня за онова гадно време.

   Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
  61. 61 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1197 Неутрално

   БЪЛГАРИЯ НЯМА 1331 ГОПДИШНА ИСТОРИЯ, А САМО ОКОЛО 560 ГОДИНИ САМОСТОЯТЕЛНОСТ И ТО РАЗПОКЪСАНА МЕЖДУ ВЕКОВЕТЕ.

   ЗАТОВА ТАЗИ ОЧЕВИДНА ИСТОРИЧЕСКА ИЗОПАЧЕНОСТ НА БОЛНИ КОМУНО МОЗЪЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ ПОРАДИ ВРЕДНОТО СИ НЕИСТИННО ВЪЗДЕЙСТВИЕ.

   СЪЩАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ КАТО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ ПРЕДСТАВЛЯВА ОРЪЖЕЙНИЯТ МОНУМЕНТ ВЪЗХВАЛЯВАЩ БЛАГОДАРНОСТИ КЪМ АРМИЯ ОКУПАТОР НА БЪЛГАРИЯ ПОСТАВИЛА МАРИОНЕТНО ПРАВИТЕЛСТВО И РЕШИЛА НАСИЛСТВЕНО РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ ПРИСЪЕДИНЯВАЙКИ Я КЪМ НЕ ОСОБЕНО СЪСТОЯТЕЛНАТА СТРАНА СЛЕД ВСВ, ЗАБАВЯЙКИ РАЗВИТИЕТО НА ДЕМОКРАТИчНИТЕ ПРОЦЕСИ И УПРАВЛЕНИЕ ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИН ВЕК.

  62. 62 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1197 Неутрално

   До коментар [#20] от "groznik90":

   Това е епоха на гнет и насилие, епоха на анормално развитие, епоха на донсници и приспособенци, епоха продължила с разграбване на собственост епоха на ресурсен и качествен недоимък , епоха на налудни управленски решения и абнормно социално поведение засегнала милиони и изкривила ежедневният им живот и поколенческите им съдби.

  63. 63 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
   barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
   Рейтинг: 1291 Неутрално
   - АНАТЕМА ТРИЖДИ !!!   СЪБАРЯЙ СОЦ.-ПРОСТАШКАТА КОЧИНА


   => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
  64. 64 Профил на aralambi
   aralambi
   Рейтинг: 577 Неутрално

   [quote#52:"КДС"]Не беха "преместени" - разрушени беха, за да се издигне това грозилище. Доколкото знам, само плочите с имената са в некакъв склад.

   Струпани са на военните гробища, разбити, разрушени, имената бяха написани с метални букви, сигурно са окрадени. Имаше решение на столична община да се възстановят, така и не се изпълни. Говореха, че трябват около 2-3 млн. лева за възстановяването, било много скъпо. Ако се организира една подписка, сигурен съм, че много хора ще дарят пари за тази идея. С изключение на русофилчетата, разбира се, те си обичат съветската армия, българската им е враг.

  65. 65 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1197 Неутрално

   АКТУАЛНО НИЕ СМЕ СЪВРЕМЕНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ЕДВА ОТ 134 ГОДИНИ.

  66. 66 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1197 Неутрално

   И половината от тези 134 години, прекарваме в компромисен диктат на чужда държавна форма на централизирано безинициативно развитие, което само посебеси е един хроничен недоимък преминал в застой и на социално и на икономическо развитие.

   Осъществяването на ежедневието през тези години ставаше по шаблонен диктат, без мисъл за някакво последващо изменение.

   Това бе инкубатор наиндивиди с ограничени умствени способности, които стигнаха неописуеми върхове на некомпетентност.

   Днешните години са само едно отражение на онези минали натрупвания на безмислени схващания за един фалшив социум, икономика и движение в посоката на тоталната безотговорност към съдбата на една малка нация.

  67. 67 Профил на Еколог
   Еколог
   Рейтинг: 625 Неутрално

   До коментар [#27] от "dodge_ram":

   Брилянтно!!!

   Като дете играех в някогашната градина, помня паметните плочи и дори едно факелно шествие пред тях.

   После проследих изграждането на НДК кактои на паметника. Още тогава по-възрастните се чудеха какво е това грозилище и набързо го кръстиха триъгълен пентафалос

   Не виждам по какъв начин това нещо може да бъде свързано с 1300-годишнината на България. Минавал съм хиляди пъти край него и не помня нито един барелеф или надпис - ужасяващата конструкция потиска всичко останало.

   Път без препятствия не води до никъде.
  68. 68 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 572 Неутрално

   До коментар [#62] от "convince":

   И Западна Европа е преживяла времето на Инквизицията, но никой нищо не е затрил. Защо не се научим да ценим историята и да не я повтаряме.

  69. 69 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1197 Неутрално

   До коментар [#68] от "groznik90":

   Историята се повтаря много повече от управляващитеа, отколкото от управляваните.

   А "инквизицията" представлява функция на разследване на инакомислещитеот църквата, а не паметник издигнат в прослава на някаква идея за това разследване.

   Ако мислиш,че паметника пред НДК е издигнат като идея за едно 1300 годишно разследване на народа на България, това е само една последица от емоционалният терор върху мозъка ти упражнен, чрез неговите внушения.

   Работата е сериозна....и опира до специалист психиатър.

   Много хора се поболяват само от един единствен поглед към него.

  70. 70 Профил на groznik90
   groznik90
   Рейтинг: 572 Неутрално

   До коментар [#69] от "convince":

   Предлагам заедно да ходим, защото ми се струва, че ще ни поставят еднакви диагнози.

  71. 71 Профил на Delcho Delchev
   Delcho Delchev
   Рейтинг: 8 Неутрално

   паметника може да ви е грозен и безсмислен, но тук проблемът въобще не е в това - проблемът има 2 имена: Петър Диков и Столична община. Ако управата на този град е добър стопанин, да си стопанисва всичкото имущество, за което й плащаме, нямаше да се лигавим в тоя форум. Не може на едни паметници ( ПСА) да се садят цветя, да се почистват на часа от вандализъм, а други да се оставят да се саморазрушат!
   Моето предложение е да разпънем Петър Диков накръст върху железата и бетоните на петохуйника - назидание за всичките глупости, които свърши в този град!

  72. 72
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK