Културната олимпиада продължава и след края на Лондон 2012

...или как спортът и изкуството могат да се допълват взаимно

Културната олимпиада продължава и след края на Лондон 2012

© festival.london2012.com
Над 12 хил. събития, бюджет от близо 100 млн. паунда, 4 години подготовка и звезден състав от творци и артисти: културната олимпиада, съпътстваща олимпийските игри, припомни на света древногръцкия принцип, че културата и спортът са неразривно свързани. Фестивалът приключва на 9 септември, но много от инициативите му като "Шекспириадата" продължават и след тази дата. Финансирането  му се осигурява от Съвета за изкуствата на Англия, от Legacy Trust UK и от Олимпийската лотария. Предлагаме ви своята селекция от изминали, настоящи и бъдещи събития, които предлага културната олимпиада:

Мартин Крийд открива All The Bells

© Chris Watt, festival.london2012.com

Мартин Крийд открива All The Bells


Всички камбани (All The Bells)
Питали ли сте се някога как би звучал звънът на всички камбани във Великобритания? Британският художник и носител на наградата "Търнър" (Turner Prize) Мартин Крийд първи си задава този въпрос. 


Всичко започва на 27 юли, деня на откриването на олимпиадата, с обратното броене до 8:12 ч. сутринта, когато според творческата концепция на Крийд "всички камбани и звънци в дадена страна бият възможно най-бързо и шумно за три минути".


"[Това беше] най-хармоничната какофония: хлопки, велосипедни звънци, тибетски молитвени камбани, грузински входни звънци, камбоджански звънчета, нежни порцеланови камбанки и дори кухненско оборудване - стоманена тава, удряна с лъжица", описва първите минути от събитието вестник "Гардиън". "Всички камбани", или Произведение №1197", както още се казва творбата, има за цел да провери силата на общността и груповата организация в страната.


Мартин Крийд открива All The Bells

© Chris Watt, festival.london2012.com

Мартин Крийд открива All The Bells


За онези, които нямат звънче под ръка, Крийд дори създава специална мелодия за телефон, която всеки може да свали от сайта му. Самият той също се включва, като звъни на собствената си врата.


"Биг Бен" прави цели 40 удара за три минути. Това е първият път, когато часовникът се отклонява от нормалния си график от 15 февруари 1952 г. насам, когато прозвънява 56 пъти на всяка минута по случай погребението на крал Джордж VI.


Танцов театър ''Вупертал'' с хореограф Пина Бауш

© Angelos Giotopoulos, festival.london2012.com

Танцов театър ''Вупертал'' с хореограф Пина Бауш


Световна серия на Пина Бауш (World Series)


Tова лято имаше безброй прояви на скорост, грация, сила, мазохизъм, издръжливост, болка и постоянство. Но не всички от тях бяха на стадиона. Част от тях можеха да бъдат видени в театъра от 6 юни до 9 юли - по време на безпрецедентния сезон на германската хореографка Пина Бауш: десет творби, резултат от резиденции по цял свят, финансирани от нейната компания - танцовия театър "Вупертал".


Самата Бауш е споменавала, че подобен десетобой е "налудничава идея", твърди "Ню Йорк таймс".
Който е гледал филма на Вим Вендерс "Пина", номиниран за "Оскар" миналата година, знае, че произведенията на Бауш нито са минималистични, нито са лесни за поставяне. Те са изтощителни както за изпълнителите, така и за задкулисните техници, като често траят над три часа.


Цената на десетте спектакъла на компанията от 73-ма души е 1.8 млн. паунда, почти нечувана сума за танцов сезон където и да било.


В един глас


Всичко започва с прословутото изказване на британския депутат сър Джордж Йънг: "Бездомните са онова, в което се спъваш на излизане от операта." Когато младият оперен критик и доброволец в приют Матю Пийкок чува тези думи, той решава да обедини противоположните полюси на бедността и операта.


Така се ражда компанията Streetwise Opera, която вече има редица успешни представления зад гърба си. Историята достига своята кулминация, когато в началото на юли множество бездомни или бивши бездомни изпълнители напълват Кралската опера в прочутата зала "Ковънт гардън" с представлението си "В един глас". Месец преди събитието, част от културната олимпиада, билетите са напълно разпродадени.


То най-после дава поле на изява на бездомните, вместо, както казва Пийкок, те да са постоянно "пренебрегвани, нежелани или в най-лошия случай просто подритвани".


На 2 юли 300 души без покрив от цяла Великобритания участват в спектакъла, който включва хорове, театрални групи, солисти и дори рапъри на две сцени в Кралската опера.


Олимпийското пътуване (The Olympic Journey)


Ако сте любопитни относно историята на олимпийските игри, това е събитието за вас. "Олимпийското пътуване" е изложба в Кралската опера, която проследява историята на игрите, като започва от създаването им през 776 г. пр. Хр. и стига до днешните игри в Лондон.


Върху автобуса (Bus-Tops)


Лондон е известен със своите автобуси и проектът "Върху автобуса" цели да превърне тази форма на градски транспорт в модерна арт инсталация. На автобусните спирки из цял Лондон са инсталирани LED екрани, които показват характерни червено-черни творби. Всеки може да представи своя проект в тази околоградска изложба на сайта на bus-tops.com.


Остров Никъде (Nowhereisland)


"Остров Никъде" е забележителен проект на артиста Алекс Хартли, чиято цел е да транспортира наскоро открит арктически остров до Лондон по време на игрите. Малкият остров е получил статут на отделна нация от почти 18 000 души. Той дори има собствено посолство в Лондон, което можете да посетите, за да научите повече.


Проектът изследва обществените възприятия на идеите за националност и културна идентичност. Можете да проследите пътешествието на острова на nowhereisland.org/journey. На сайта също се вижда колко новорегистрирани граждани има островът.


Павилионът на Галерия ''Серпентин''

© Iwan Baan, festival.london2012.com

Павилионът на Галерия ''Серпентин''


Павилионът на "Серпентин" (The Serpentine Pavilion)


Екипът зад "Птиче гнездо", олимпийския стадион в Пекин през 2008 г., отново е запретнал ръкави. Швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер де Мюрон обединиха сили с китайския творец Ай Вейвей, за да създадат тазгодишния павилион за галерия "Серпентин" в градините на Кенсингтън в Лондон.


От 2000 година насам галерията провежда конкурс за създаване на временен павилион в двора й. 
Подобно на археолози Херцог, Де Мюрон и Ай Вейвей отвеждат посетителите под ливадата пред галерията. Така те могат да проучат скритата история на предишните павилиони.


Дизайнът подканва всички да слязат под повърхността на парка, за да разгледат "призраците на предишните структури". Интериорът от корк е защитен от платформа, издигната на 1.4 м над земята. Тя събира дъждовната вода и създава отражение, което уловя променящите се цветове на небето. 12-те поддържащи греди символизират всеки от предишните павилиони.


Въпреки че Ай Вейвей има сериозен принос в дизайна, той няма да посети инсталацията, тъй като е разследван в Китай и не може да напуска страната.


Филмова нация (Film Nation)


Млади кинотворци от цяла Великобритания участват в подготовката на проекта "Филмова нация" до началото на игрите. Те създават късометражни филми, които изразяват ценностите на олимпийските и параолимпийските игри. Най-добрите филми печелят прожекции по време на игрите в специалните центрове за развлечение на зрителите и спортистите.


Възраждането на Годайва (Godiva Awakes)


Този проект е в чест на местната легенда от град Ковънтри лейди Годайва – благородничка от ХІ в., която преминава на кон през града гола като протест срещу високите данъци. "Възраждането на Годайва" представлява огромна 10-метрова скулптура на (слава Богу облечената) лейди Годайва, която е транспортирана от Ковънтри до Лондон за игрите. 


Нови открития (Discovering Places)


Великобритания е прекрасно място, но доста често хората се задоволяват само с малка нейна част, вместо да изследват всичко, което тази пленителна страна може да предложи. Кампанията "Нови открития" цели да се противопостави на това, като организира събития из цялата страна, които да помогнат на хората да изследват и да се насладят на някои от скритите бисери на страната – било то природни или културни. 


Връзки (Connections)


"Връзки" е проект, създаден да слее неразривно спорт и култура в съвсем нова, увлекателна форма. Представете си комбинации като бокс и мюзикъл, катерене и танц или атлетика и литература. Звучи интригуващо, нали? Можете да прочетете повече за проекта на legacytrustuk.org/programmes/northern-ireland.


Мийра Сял в постановката ''Много шум за нищо'' на Кралската Шекспирова компания

© Jillian Edelstein, festival.london2012.com

Мийра Сял в постановката ''Много шум за нищо'' на Кралската Шекспирова компания


Световен Шекспиров фестивал


"Шекспириада" се провежда от април до ноември като част от културната олимпиада. Можете да гледате 37 от пиесите на британската икона из цялата страна: от най-малки аматьорски продукции до професионални изяви в театър "Глоуб" в Лондон. 


Нова музика 20x12


Една от главните цели на културната олимпиада е да открие и поощри изгряващи таланти във Великобритания и една от главните инициативи в тази посока е "Нова музика 20x12". През цялата година композитори и групи показват таланта си, като кулминацията на всичко това е празничният уикенд (13-15 юли) на "Нова музика 20x12" в "Саутбанк център" в Лондон, където всички творци изпълняват и обсъждат музиката си. 


Без ограничения (Unlimited)


Въпреки че обикновено параолимпийските игри са смятани само за допълнение на олимпийските, те са изключително важен аспект от олимпиадата. В проекта "Без ограничения" организации на инвалиди и творци от цял свят създават вдъхновяващи творби, свързани с параолимпийските игри и спорта за инвалиди като цяло. 


ArcelorMittal Orbit на Аниш Капур

© Legacy Development Corp, festival.london2012.com

ArcelorMittal Orbit на Аниш Капур


ArcelorMittal Orbit


Тази ексцентрична стоманена скулптура, наречена от критиците 'eye-full' (от англ. - изпълваща окото), е построена в края на май от световноизвестния скулптор Аниш Капур близо до Олимпийския стадион като част от културната олимпиада.


Структурата се издига до изумителните 114.5 м и е направена от преплетени греди. Надхвърляща два пъти ръста на статуята на адмирал Нелсън на площад "Трафалгар", тя се превръща в най-високата статуя в английската столица. Започната е през 2010 г. и се оценява на 22.7 млн. паунда. Аниш Капур разработва проекта с дизайнера Сесил Балмонд.


Скулптурата има два асансьора, ресторант и две обширни площадки, от които се открива лондонската панорама в радиус от поне 30 км. Капур вижда своя проект по-скоро като "деконструкция на кула", защото кулите са винаги симетрични, а пресичащите си спирали в неговото съоръжение изглеждат като "отказ от какъвто и да било единен образ", предава Би Би Си.


"Тя изглежда доста нескопосана. Лакти стърчат от всички страни и посоки. Това е тревожен образ. Той отказва да бъде емблема."


Малко слънце (Little Sun)


Посетете галерията "Тейт модърн" в определени часове след игрите и ще се почудите защо светлините са изгасени. Не се притеснявайте, не са забравили да платят тока. Това е част от кампанията "Малко слънце" от Олафур Елиасон, който е създал енергоспестяващ източник на светлина, за да поощрява хората да живеят без електричество. Галерията създава специални събития, които да се провеждат заедно с тази творба, където хората могат да гледат изложените творби само на светлината от "малкото слънце".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK