Художник рисува изящно само с осем цвята обикновени химикалки за писане

Рисунка на червенокосо момиче, правена по снимка, от художника Самуел Силва изцяло с помощта на обикновени химикалки за писане

© vianaarts.deviantart.com

Рисунка на червенокосо момиче, правена по снимка, от художника Самуел Силва изцяло с помощта на обикновени химикалки за писанеСигурно помните ученическите години, когато сте си драскали на последните страници на тетрадките с химикалка, за да не умрете от скука в някои от часовете. Ако резултатът често е бил просто драсканица или пък донякъде сполучлива рисунка, не такъв е бил случаят при португалеца Самуел Силва. 


От няколко дни в социалните мрежи често се появяват линкове към негови рисунки. Част от световните сайтове също отбелязаха вниманието към художника, за който рисуването е просто хоби.


Причината за целия този шум не е в това, че творбите му са оригинални. Напротив, те са копия. Невероятният елемент идва от факта, че са правени изцяло с обикновени химикалки за писане. Дори при знанието на този факт е трудно за вярване, че такива изящни линии и фини детайли и цветове са постигнати единствено с помощта на нещо, което художниците пренебрегват като средство за рисуване заради ограничения брой цветове и бързо засъхващото мастило.
В своя профил в Deviantart Самуел Силва, роден през 1983 г., казва, че винаги е обичал търпеливо да се отдава на различни хобита, както и че от двегодишна възраст се интересува от графика, рисуване и скулптура. 


"Започнах да рисувам и да развивам собствен стил в рисуването с химикал още когато бях в училище под формата на обикновени скици в клас на последните страници на тетрадките си за упражнения. Никога не съм си представял, че има толкова брилянтни художници, които използват химикалки за писане", пише авторът в профила си. 


Копие на картината "Момичето с перлената обеца", но от филма с участието на Скарлет Йохансон, дело отново на Самуел Силва

© vianaarts.deviantart.com

Копие на картината "Момичето с перлената обеца", но от филма с участието на Скарлет Йохансон, дело отново на Самуел Силва


Той допълва още, че обикновените химикалки не са единственото средство, което използва, но в момента те са това, което се опитва да овладее до съвършенство. "В момента съм опитен с тебешир, химикал, цветни химикали, пастели, маслени и акрилни бои."


Рисунката му, която първоначално успя да грабне най-голямо внимание в социалните мрежи, е на червенокосо момиче. Правена е по фотография на Кристина Тарарина. На нея е изобразен моделът Любов Ансимова. 


Под рисунката, публикувана в профила му, Силва е попълнил и отговорите на въпросите, които най-често получава по повод творбите си. Относно това колко цвята и какви точно химикалки използва, той споделя, че разполага с 8 цвята най-обикновени химикалки Bic, като за червенокосото момиче е използвал шест от тях.


Картините му са обект и на съмнения дали използва и друга техника, но авторът гарантира, че те са направени изцяло и сто процента с обикновеното сечиво за писане.


"Не смесвам цветовете, нито ги замъглявам. Мастилото на химикалките засъхва моментално и не може да бъде изтрито. Аз просто кръстовам различни светове чрез наслагването на различни слоеве, за да създам илюзията за смесване и цветове, с които всъщност не разполагам."


Той споделя още, че всяка една от рисунките му отделя между 5 и 50 часа, за да бъде завършена. Дори е допълнил, че при сканирането на оригиналите за публикуването им онлайн е загубено 20 процента от качеството на изображението. 


Останалите копия на фотографии на Силва, направени изцяло с химикалки, са качени за свободно разглеждане в профила му в Deviantart под псевдонима VianaArts.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK