"Господарите" на Би Ти Ви се изправят срещу "Господари на ефира" по Нова ТВ (обновена)

Димитър Рачков и Васил Василев - Зуека

© Нова телевизия

Димитър Рачков и Васил Василев - ЗуекаПървият частен национален канал Би Ти Ви и неговият собственик bTV Media Group – Central European Media Enterprises (CME) обявиха с официално съобщение днес, 1 септември, че са придобили ексклузивни права за период от 3 години върху италианския формат Striscia la Notizia за територията на няколко държави, между които е и България.


Това е името на оригиналния формат, по който е създадено предаването "Господари на ефира", чийто десети сезон (след скандалната раздяла с Би Ти Ви по-рано тази година) се завръща в ефира на Нова ТВ  от 10 септември  като продукция на "Глобъл Вижън" на Магърдич Халваджиян.


От Би Ти Ви обявяват, че оригиналната версия на хитовото развлекателно шоу у нас ще носи името "Господарите" и ще се излъчва в каналите на bTV Media Group.
"Единствено bTV Media Group има правото да продуцира и излъчва формата Striscia la Notizia в България. В същото време Нова телевизия рекламира излъчването на "десети сезон" на шоуто "Господари на ефира" - предаване, създавано до момента като българската версия на Striscia la Notizia. Рекламните послания на Нова ТВ са подвеждащи за аудиторията и създават опасения за възможно неправомерно използване на елементи от италианския формат в шоуто по Нова ТВ", е коментарът на Анна Горанова, директор "Правен отдел", bTV Media Group.


От съобщението на сайта на медията става ясно, че още снощи телевизията е предприела действие, с което да да защити правата си върху формата Striscia la Notizia, като е излъчила в ефира на bTV Comedy епизод от предаването "Господарите". Това било единствено с цел да бъдат защитени  правата на bTV Media Group, "вследствие на което епизодът е без претенции за покриване на художествени стандарти", се казва още в текста.


"Обръщаме внимание на Нова телевизия, че би било крайно неуместно, особено от страна на телевизионен оператор с национално покритие, да рекламира излъчването на предаване, което има претенцията да се бори с неправдата, а в същото време нарушава права върху чужда интелектуална собственост", са думите на Апостол Пенчев, директор "Телевизионни програми", цитирани от bTV Media Group.


Форматът Striscia la Notizia е основан през 1988 г. от Антонио Ричи, който е и режисьор и продуцент на италианското шоу.


От Нова ТВ пуснаха малко по-късно в събота, 1 септември, официална позиция в отговор на съобщението на конкурентната Би Ти Ви, в което обявиха, че марката "Господари на ефира" от самото раждане на предаването е "валидно регистрирана на името на продуцента - Global Vision, от който медията придобива правата върху бранда".


Те допълват още, че заедно с продуцента на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян смятат обвиненията на bTV Mеdia Group за "напълно неоснователни и провокирани единствено от притесненията им, че любимото на всички на зрители предаване се завръща в ефира на Нова ТВ от 10 септември".


Преди броени дни, когато Нова ТВ обявиха премиерната дата на десетия му сезон, заявиха, че шоуто ще има нов декор и двойка Адреналинки.


Още през юни 2012 г., когато от телевизията информираха за завръщането му в ефира на втория частен национален канал, наблегнаха, че ще има нови рубрики и "още много изненади , които зрителите ще видят скоро – вече в ефира на Нова ТВ. През новия сезон предаването няма да продължи сътрудничеството си с италианското Striscia La Notizia", пишеше в съвместното прессъобщение.


"През деветгодишната си история "Господари на ефира" претърпя много промени и следвайки логичния си път на развитие, се отдалечи значително от италианската версия, създавайки свой уникален облик", бе допълнението на авторите на предаването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK