Филип Лазаревски, Free Sofia Tour: София ще бъде културна столица, когато повярваме в нея

Роденият в Скопие Филип Лазаревски, един от гидовете на Free Sofia Tour.

© личен архив

Роденият в Скопие Филип Лазаревски, един от гидовете на Free Sofia Tour.Всяка сутрин пред Съдебната палата в София се събира голяма група от чужденци от цял свят, които тръгват на Free Sofia Tour – безплатна обиколка на забележителностите на града, събрала над 20 хиляди човека от 110 държави от 6 континента за две години.


Историите и преживяванията на част от чужденците, снимани от Ники Борисов, Рубен Мюлер, Краси Стоименов, Петър Бояджиев, Марин Маринов и Филип Лазаревски, са основата на изложбата "Гостите на София". Тя може да бъде разгледана до 30 септември в арт пространството в градинката на "Кристал" и според организаторите нейната цел е да ни накара да погледнем града през очите на нейните гости.


Пред "Дневник" Филип Лазаревски, един от гидовете на обиколките, разказва повече около експозицията, организацията на инициативата, впечатленията на чужденците от столицата на България, собствените си преживявания свързани с нея и какво трябва да се промени в града.
Филип Лазаревски, Free Sofia Tour: София ще бъде културна столица, когато повярваме в нея

© Free Sofia Tour


"Изложбата показва всъщност какви са част от чужденците наоколо и как са попаднали тук. Постоянно чуваш чужда реч, но се знае малко за тяхната история, какво виждат в София, каква е тяхната гледна точка", казва пред "Дневник" 25-годишният Филип Лазаревски, който е и единствен чужденец в екипа – той е роден в Македония. "За някои от посетителите столицата е много мръсна и с много бездомни кучета, за други е невероятно красива."


Какво обикновено прави впечатление на чуждестранните посетители и дори първоначално ги стряска? "Питах ги същото на последната обиколка – стряска ги кирилицата и съвсем се объркват, като започнат да се опитват да я разчетат. Много са им любопитни жестовете, които правим с глава за "да" и "не", а неведнъж са питали дали кабинките по кръстовищата са всъщност тоалетни. Интересно е, че през различните сезони те имат различни впечатления от българите. През зимата хората тук им се виждат като много некултурни, груби, сервитьорите не казват дори "добър ден", докато през лятото всички са впечатлени от това колко услужливи и мили са българите. Така че, изглежда, времето влияе на характера на хората."


Според Филип изложбата припомня колко са интересни историите на чужденците в града. "Много от посетителите на София попадат по напълно случаен начин, а други покрай планиран за една година и половина напред меден месец. Сега се сещам за случай, в който една двойка от Испания чула от приятели колко е яко в България и колко са се забавлявали. И те, като идват в София, разбират, че всичко, което са им разказали, всъщност се е отнасяло за Румъния. Но въпреки това много са се забавлявали и тук. Други пък посещават България именно защото никой от познатите им не знае нищо и са привлечени от неизвестността. Имаше един човек от Сирия, който е идвал четири пъти на нашия тур. Той обикаля България и Балканите, тъй като не може да се върне в Сирия заради политическата ситуация там. На последния ми тур имаше хора от Куба, Колумбия, Перу, преди съм имал дори от Малдивите, почти от целия свят. Често се случва в рамките на една обиколка да има чужденци от пет различни континента и те самите започват да комуникират помежду си, което е чудесно."


Една от фото-историите, които са част от изложбата "Гостите на София"

© Марин Маринов

Една от фото-историите, които са част от изложбата "Гостите на София"


Лазаревски е уверен, че България става все по-привлекателна за чужденците и тази тенденция тепърва ще става все по-силна, тъй като за много от туристите ние сме сред малкото все още непознати кътчета на Европа.


"Водим си статистика и при скорошното обработване на данните разбрахме, че през последните 6 месеца сме разходили 20 хиляди чужденци от почти всеки континент, а до февруари бяха 10 хиляди. Това означава, че за 6 месеца сме привлекли двойно повече, отколкото за година и три месеца преди това."


Филип Лазаревски разказва, че най-често срещаните туристи са тези, които са от Западна Европа и отиват към Истанбул. Те често имат прикачване към друга линия и разполагат с 5-6 свободни часа, в които решават набързо да разгледат София. Много пък са тук по командировки и по пътя от летището до хотела остават с впечатление, че всичко наоколо е много сиво, и когато дойдат на някоя от обиколките, се изненадват колко е хубаво.


Може би очакват нещо по-криминално? "Повечето мислят града за наистина много криминален. Един човек от Австрия ми каза, че винаги е смятал, че България се владее от мафията и президентът е един от тях."


Филип е иначе роден в Скопие, откъдето е и цялата му фамилия. "Дойдох в България, за да уча инженерен дизайн в Техническия университет", разказва Лазаревски, като определя специалността и преподавателите в нея като страхотни. "Избрах да се преместя в България, тъй като тази специалност не съществува в Македония, а и исках промяна. Ако си от столицата на една страна, най-добрите университети са обикновено там и ако същевременно си завършил и гимназия в същия град, то единственото, което променяш в живота си, е номерът на автобуса. Обстановката си остава същата, хората са същите и продължаваш да живееш с родителите си. После завърших като магистратура интериорен дизайн и сега работя по специалността."


После случайно се озовава в младежката неправителствена организация А:Part:Mental, която се занимава с подкрепа на млади местни художници. Дотогава впечатленията му се ограничават до Студентски град и покрай дейността на A:Part:Mental започва да има по-голям контакт с местните хора и култура, ключовите места на София. Тогава се запознава с двама от хората, които организират обиколките на Free Sofia Tour. "Станахме приятели и просто пожелах да се включа. Вече 8-9 месеца съм част от това."


Но включването към екипа на Free Sofia Tour не е нещо лесно. "Минах през един много стабилен тренинг – опознаване на града, на членовете, трябваше да прочета един учебник, наречен Guide For The Guide, а след това от мен се искаше да направят три пробни обиколки, на които влизам в ролята на турист. После следва изпит, на който ти си гидът, а останалите се правят на туристи, и то от най-дразнещите – викат, пият, не те слушат, разхождат се където си поискат. Ако преминеш това, започваш да водиш, но с още един от опитните ръководители (супервайзър) и чак след това можеш да водиш групи самостоятелно."


Той признава, че една от най-големите забележки към него е била, че винаги се успива и дори на едно събрание на организацията останалите са задали въпроса "какво ние можем да направим, за да ти помогнем да не се успиваш". "И вече това, за което най-малко закъснявам, са туровете."


Лазаревски си спомня, че дори е имало събрание на основателите, в което те са разисквали дали може да се доверят на един македонец да разказва на туристи от цял свят за София. Като едновременно чужденец и човек, който разказва за столицата на други чужденци, как той вижда проблемите й, особено на фона на предстоящата кандидатура на града за културна столица на Европа?


"Има много неща, които могат да се подобрят, постоянно виждам дупки в социалната система. Но мисля, че всеки може да допринесе за това подобряване", уверен е Лазаревски. "Аз съм живял четири години в Сан Франциско и там законите са създадени така, че да можеш само да спазваш правилата и да не можеш да ги нарушиш. Ако си бил там и след това си дошъл тук, може би няма да откриеш топлата вода, но може да я донесеш. Ако София иска да стане културна столица, то до 2019 г. има много неща, които могат да се направят, и се надявам, че и ние можем да допринесем. Един от тези малки детайли е, че табелките трябва да са двуезични, тъй като световният език не е българският, а английският все пак."


Според него едно от предимствата на София е, че е на много ключова географска позиция. "Цялата железопътна линия на Балканите минава през нея. Това трябва да се използва. София има много голяма история, която дори местните не знаят и може би заради това не оценяват града. Случвало се е софиянец да дойде на наша обиколка и след това да остане изненадан колко много култура и история има тук. Трябва сами да се настроим и да вярваме, че София може да стане културна столица, и тогава това наистина може да стане."


Филип заедно с група туристи.

© Личен архив

Филип заедно с група туристи.


Въпреки успеха му Free Sofia Tour остава начинание, което се издържа предимно от ентусиазма на създателите му.


"Не намираме лесно спонсори, всъщност единствените приходи идват от донациите на туристите – ако са доволни и имат възможност, всеки може да дари каквато сума поиска. Намираме финансиране за отделни проекти, но това са единични случаи. Но въпреки това успява да изпълним целите си."


Лазаревски е впечатлен, че покрай Free Sofia Tour са започнали и други подобни инициативи, включително и в други градове на България като Пловдив.


Той често прави сравнение между София и Скопие, като отбелязва, че би било добре, ако македонската столица инвестира повече в инфраструктурата си, отколкото в изграждането на мащабни статуи на исторически фигури.


Сред бъдещите планове на Филип е да организира и Free Skopje Tour, тъй като според него това е идеалният начин да се говори за историята на едно място. "При един туристически гайд професионалното някак твърде изпъква и не е толкова емоционално, колкото при нас, които сме обединени от обичта си към този град. Да, аз не съм оттук, но научих толкова много за София през последните години и просто искам да го разкажа на другите."


Free Sofia Tour беше наскоро беше отличен от в. "Ню Йорк таймс" като едно от нещата, които трябва да преживеете по време на престоя си в столицата. Повече около дейността им може да разберете на официалния сайт на организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK