Филип Лазаревски, Free Sofia Tour: София ще бъде културна столица, когато повярваме в нея

Роденият в Скопие Филип Лазаревски, един от гидовете на Free Sofia Tour.

© личен архив

Роденият в Скопие Филип Лазаревски, един от гидовете на Free Sofia Tour.Всяка сутрин пред Съдебната палата в София се събира голяма група от чужденци от цял свят, които тръгват на Free Sofia Tour – безплатна обиколка на забележителностите на града, събрала над 20 хиляди човека от 110 държави от 6 континента за две години.


Историите и преживяванията на част от чужденците, снимани от Ники Борисов, Рубен Мюлер, Краси Стоименов, Петър Бояджиев, Марин Маринов и Филип Лазаревски, са основата на изложбата "Гостите на София". Тя може да бъде разгледана до 30 септември в арт пространството в градинката на "Кристал" и според организаторите нейната цел е да ни накара да погледнем града през очите на нейните гости.


Пред "Дневник" Филип Лазаревски, един от гидовете на обиколките, разказва повече около експозицията, организацията на инициативата, впечатленията на чужденците от столицата на България, собствените си преживявания свързани с нея и какво трябва да се промени в града.
Филип Лазаревски, Free Sofia Tour: София ще бъде културна столица, когато повярваме в нея

© Free Sofia Tour


"Изложбата показва всъщност какви са част от чужденците наоколо и как са попаднали тук. Постоянно чуваш чужда реч, но се знае малко за тяхната история, какво виждат в София, каква е тяхната гледна точка", казва пред "Дневник" 25-годишният Филип Лазаревски, който е и единствен чужденец в екипа – той е роден в Македония. "За някои от посетителите столицата е много мръсна и с много бездомни кучета, за други е невероятно красива."


Какво обикновено прави впечатление на чуждестранните посетители и дори първоначално ги стряска? "Питах ги същото на последната обиколка – стряска ги кирилицата и съвсем се объркват, като започнат да се опитват да я разчетат. Много са им любопитни жестовете, които правим с глава за "да" и "не", а неведнъж са питали дали кабинките по кръстовищата са всъщност тоалетни. Интересно е, че през различните сезони те имат различни впечатления от българите. През зимата хората тук им се виждат като много некултурни, груби, сервитьорите не казват дори "добър ден", докато през лятото всички са впечатлени от това колко услужливи и мили са българите. Така че, изглежда, времето влияе на характера на хората."


Според Филип изложбата припомня колко са интересни историите на чужденците в града. "Много от посетителите на София попадат по напълно случаен начин, а други покрай планиран за една година и половина напред меден месец. Сега се сещам за случай, в който една двойка от Испания чула от приятели колко е яко в България и колко са се забавлявали. И те, като идват в София, разбират, че всичко, което са им разказали, всъщност се е отнасяло за Румъния. Но въпреки това много са се забавлявали и тук. Други пък посещават България именно защото никой от познатите им не знае нищо и са привлечени от неизвестността. Имаше един човек от Сирия, който е идвал четири пъти на нашия тур. Той обикаля България и Балканите, тъй като не може да се върне в Сирия заради политическата ситуация там. На последния ми тур имаше хора от Куба, Колумбия, Перу, преди съм имал дори от Малдивите, почти от целия свят. Често се случва в рамките на една обиколка да има чужденци от пет различни континента и те самите започват да комуникират помежду си, което е чудесно."


Една от фото-историите, които са част от изложбата "Гостите на София"

© Марин Маринов

Една от фото-историите, които са част от изложбата "Гостите на София"


Лазаревски е уверен, че България става все по-привлекателна за чужденците и тази тенденция тепърва ще става все по-силна, тъй като за много от туристите ние сме сред малкото все още непознати кътчета на Европа.


"Водим си статистика и при скорошното обработване на данните разбрахме, че през последните 6 месеца сме разходили 20 хиляди чужденци от почти всеки континент, а до февруари бяха 10 хиляди. Това означава, че за 6 месеца сме привлекли двойно повече, отколкото за година и три месеца преди това."


Филип Лазаревски разказва, че най-често срещаните туристи са тези, които са от Западна Европа и отиват към Истанбул. Те често имат прикачване към друга линия и разполагат с 5-6 свободни часа, в които решават набързо да разгледат София. Много пък са тук по командировки и по пътя от летището до хотела остават с впечатление, че всичко наоколо е много сиво, и когато дойдат на някоя от обиколките, се изненадват колко е хубаво.


Може би очакват нещо по-криминално? "Повечето мислят града за наистина много криминален. Един човек от Австрия ми каза, че винаги е смятал, че България се владее от мафията и президентът е един от тях."


Филип е иначе роден в Скопие, откъдето е и цялата му фамилия. "Дойдох в България, за да уча инженерен дизайн в Техническия университет", разказва Лазаревски, като определя специалността и преподавателите в нея като страхотни. "Избрах да се преместя в България, тъй като тази специалност не съществува в Македония, а и исках промяна. Ако си от столицата на една страна, най-добрите университети са обикновено там и ако същевременно си завършил и гимназия в същия град, то единственото, което променяш в живота си, е номерът на автобуса. Обстановката си остава същата, хората са същите и продължаваш да живееш с родителите си. После завърших като магистратура интериорен дизайн и сега работя по специалността."


После случайно се озовава в младежката неправителствена организация А:Part:Mental, която се занимава с подкрепа на млади местни художници. Дотогава впечатленията му се ограничават до Студентски град и покрай дейността на A:Part:Mental започва да има по-голям контакт с местните хора и култура, ключовите места на София. Тогава се запознава с двама от хората, които организират обиколките на Free Sofia Tour. "Станахме приятели и просто пожелах да се включа. Вече 8-9 месеца съм част от това."


Но включването към екипа на Free Sofia Tour не е нещо лесно. "Минах през един много стабилен тренинг – опознаване на града, на членовете, трябваше да прочета един учебник, наречен Guide For The Guide, а след това от мен се искаше да направят три пробни обиколки, на които влизам в ролята на турист. После следва изпит, на който ти си гидът, а останалите се правят на туристи, и то от най-дразнещите – викат, пият, не те слушат, разхождат се където си поискат. Ако преминеш това, започваш да водиш, но с още един от опитните ръководители (супервайзър) и чак след това можеш да водиш групи самостоятелно."


Той признава, че една от най-големите забележки към него е била, че винаги се успива и дори на едно събрание на организацията останалите са задали въпроса "какво ние можем да направим, за да ти помогнем да не се успиваш". "И вече това, за което най-малко закъснявам, са туровете."


Лазаревски си спомня, че дори е имало събрание на основателите, в което те са разисквали дали може да се доверят на един македонец да разказва на туристи от цял свят за София. Като едновременно чужденец и човек, който разказва за столицата на други чужденци, как той вижда проблемите й, особено на фона на предстоящата кандидатура на града за културна столица на Европа?


"Има много неща, които могат да се подобрят, постоянно виждам дупки в социалната система. Но мисля, че всеки може да допринесе за това подобряване", уверен е Лазаревски. "Аз съм живял четири години в Сан Франциско и там законите са създадени така, че да можеш само да спазваш правилата и да не можеш да ги нарушиш. Ако си бил там и след това си дошъл тук, може би няма да откриеш топлата вода, но може да я донесеш. Ако София иска да стане културна столица, то до 2019 г. има много неща, които могат да се направят, и се надявам, че и ние можем да допринесем. Един от тези малки детайли е, че табелките трябва да са двуезични, тъй като световният език не е българският, а английският все пак."


Според него едно от предимствата на София е, че е на много ключова географска позиция. "Цялата железопътна линия на Балканите минава през нея. Това трябва да се използва. София има много голяма история, която дори местните не знаят и може би заради това не оценяват града. Случвало се е софиянец да дойде на наша обиколка и след това да остане изненадан колко много култура и история има тук. Трябва сами да се настроим и да вярваме, че София може да стане културна столица, и тогава това наистина може да стане."


Филип заедно с група туристи.

© Личен архив

Филип заедно с група туристи.


Въпреки успеха му Free Sofia Tour остава начинание, което се издържа предимно от ентусиазма на създателите му.


"Не намираме лесно спонсори, всъщност единствените приходи идват от донациите на туристите – ако са доволни и имат възможност, всеки може да дари каквато сума поиска. Намираме финансиране за отделни проекти, но това са единични случаи. Но въпреки това успява да изпълним целите си."


Лазаревски е впечатлен, че покрай Free Sofia Tour са започнали и други подобни инициативи, включително и в други градове на България като Пловдив.


Той често прави сравнение между София и Скопие, като отбелязва, че би било добре, ако македонската столица инвестира повече в инфраструктурата си, отколкото в изграждането на мащабни статуи на исторически фигури.


Сред бъдещите планове на Филип е да организира и Free Skopje Tour, тъй като според него това е идеалният начин да се говори за историята на едно място. "При един туристически гайд професионалното някак твърде изпъква и не е толкова емоционално, колкото при нас, които сме обединени от обичта си към този град. Да, аз не съм оттук, но научих толкова много за София през последните години и просто искам да го разкажа на другите."


Free Sofia Tour беше наскоро беше отличен от в. "Ню Йорк таймс" като едно от нещата, които трябва да преживеете по време на престоя си в столицата. Повече около дейността им може да разберете на официалния сайт на организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 409 Весело
 2. 2 Профил на prassen
  prassen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Те често имат прикачване..."
  Да си пожелаем бъдещите журналисти, които започват днес първи клас, да бъдат по-грамотни и да не ни се налага на нас, непрофесионалистите, да посочваме подобни грешки на професионалните журналисти. Тъжно е.

 3. 3 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 696 Весело

  Ааааа,София,къде се натискате,Пловдив е номер 1,запомнете!!!!!!!!!!!!!

  rock n' roll is king!
 4. 4 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Каква култура?!
  Виж ни културният министър
  Министър-председателя..... Чак лака,чак рака ))
  БИАД ще е център т.е и без това си е център.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Значи лятото, да не казвам кое.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Града си е много хубав. Особено запазената централна част.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на mitresku
  mitresku
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ма разбира се Пловдив е номер 1, или пък не Бургас, не бе Варна , тъпанар с тъпанар, номер едно в кое бе ... писна ми да чета под интесени статии дебилникоментари и мерене на чушките ... от такива лумпени в България не може да се говори за номер 1 и каквото и да е - шепа дебили сме, но постоянно се делим на по, по най ... До коментар [#3] от "TAC":

  mitkov
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  София вече е установена столица и естествен декор за филми на Костурица. За друго не става. Днес да решим да правим нещо, само извозването на бракуваните трошки, които отлежават на трупчета между блоковете и по улиците, ще отнеме 3-4 години. Какво остава за нещо градивно да се прави....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Весело

  Браво на Филип и останалите момичета и момчета от Free Sofia Tour!
  Вярвам, че София заслужава да бъде европейска столица на културата, дано сме повече

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Аз не знам защо няма в София ( поне не съм виждал!) използуваните в други европейски градове открити двукатни автобуси за туристически обиколки, с които за час и половина-два да можеш да обикоолиш из града и да видиш основните забележителности.

 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  "...който е и единствен чужденец в екипа – той е роден в Македония...."-?!?!?!?
  "..Трябва сами да се настроим и да вярваме, че София може да стане културна столица, и тогава това наистина може да стане..."-!!!!
  "Дневник", един българин от Югозападна България не е чужденец в останалата част от БЪлгария!

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#10] от "kirsner":

  Има. Въведоха го преди няколко години, до едно време бе доста активен, а напоследък съм го виждал полупразен. Не знам каква е причината. Вероятно пешеходните турове са по-популярни, защото така се виждат повече и по-подробно различни обекти в града.

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  [quote#8:"cinik"]София вече е установена столица и естествен декор за филми на Костурица. [/quote]
  Ако само за 5-6 години се спрат кражбите от СО и общинските фирми ще има достатъчно пари за да имаме един от най-красивите градове в ЕС.  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  [quote#10:"kirsner"]
  Аз не знам защо няма в София ( поне не съм виждал!) използуваните в други европейски градове открити двукатни автобуси за туристически обиколки, с които за час и половина-два да можеш да обикоолиш из град[/quote]
  Ако жица от тролей отреже главите на всички от втория етаж ще дадат София по новините на всички световни медии ! Добра реклама нали ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трябва да видят онези фиромски утрепки, управляващите в Скопие, как един македонски българин рекламира столицата на България...

  Браво Филипе!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#13:"comandante"]Ако само за 5-6 години се спрат кражбите от СО и общинските фирми ще има достатъчно пари за да имаме един от най-красивите градове в ЕС. [/quote]

  Напълно съм съгласен. В общинска собственост се намират поне два еквивалента на комбината Кремиковци: Топлофикация и Градски транспорт. Всяка година - все по-големи субсидии и квази-субсидии.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 17. 17 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#6] от "ПАВЛА":
  Централната част е била около 100 пъти по-хубава от днешна гледна точка, преди да разрушат местата на днешните ЦУМ, Шератон и Партийния дом. Това става около 1954-1955 г. за да се възкачи Сталинския архитектурен стил в София.

 18. 18 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 515 Весело

  Дали ги водят при Виетнамските общежития или Факултета...

 19. 19 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Имам само една забележка към Free Sofia Tour :

  Чужденци, с които съм говорил, че искането на пари или бакшиш накрая опорочава мероприятието. В крайна сметка, ако нещо е безплатно, то трябва да бъде представяно като такова докрая. Може и да не ви хареса, но всичко друго са туристически трикове, които не правят добро впечатление и ни измества на изток, където нещата никога не са такива, за каквито се представят.

  Естествено, ако доволен турист, отиде и сам даде нещо гида-а това е друга работа.

 20. 20 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#19] от "irons":

  ако ми кажеш къде на Балканите не искат "пари или бакшиш накрая" ще ти дам 5 лева......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#17] от "mahler":
  Говоря за запазеното... Малките китни улички, по които все още не се издигат стъклено-бетонни грозофили.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  София е интересен град за разглеждане пеша. Това е голямо предимство. Голям недостатък е ужасно горещото лято. Ако може да се привлече вниманието на европейските туристи да идват целогодишно, та макар и само за уикенда, градът ще дръпне много бързо.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 23. 23 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,,издържа се от енрусиазма на създателите си".

  При създаването на Sofia free Tour имаше сравнително добре развита структура от професионални гидове, за които след появата Sofia free Tour вече нямаше място. Политиката на тази инициатива залага на просията, като форма за финансиране и практически доведе до там, че вече никой не предлага платени турове на София. Те твърдят, че туровете са безплатни, но разчитат изцяло на ,,даренията", които дават туристите; за които, разбира се, няма никаква отчетност, не издават касов бон и не се занимават с данъчните власти. Осигуряват си безплатна реклама е медиите; щото било ,,free'' и инициативата била ,,благородна" те не плащат нито стотинка примерно за статия, като тази. Типично по български

 24. 24 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,,ако ми кажеш къде на Балканите не искат "пари или бакшиш накрая" ще ти дам 5 лева..''
  Навсякъде, където туровете си имат цена. Примерно за обиколка на Белград се взимат от 15 до 25 евро и има много повече туристи от България. Очевидно е, единствено българите или единствено редакторите на Дневник не са дозряли до прозрението, че няма безплатен обяд.

 25. 25 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#23:"Aleph"]Те твърдят, че туровете са безплатни, но разчитат изцяло на ,,даренията", които дават туристите; за които, разбира се, няма никаква отчетност, не издават касов бон и не се занимават с данъчните власти. [/quote]

  Ти ще поискаш и по ДДС да се регистрират като белгийците (Решение на съда на ЕС от 3 март 1994 по Дело (С-16/93) R. J. Tolsma срещу Inspecteur der Omzetbelasting Leeuwarden)
  дето поискали един уличен музикант да се регистрира по ДДС, щото "големи обороти прайл", то не само нашите данъчни са идиоти

  Ади да не се лигавя, ами сериозно - с данъци се облага стопанска дейност, а "даренията" са извън тази част. Още повече, че организаторите са регистрирани като сдружение с нестопанска цел. Ако на някои им вреди този тип бизнес модел - примерно разни там турагенти и т.н., да се оплачат на Комисията за защита на конкуренцията, а след подходящото от нея решение, данъчните най-лесно ще се захванат. Те няма да изтърват възможността да измъкнат някои кинти

 26. 26 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Весело

  До коментар [#23] от "Aleph":

  Ако ти е интересно, виж го решението, едно от любимите ми е ))
  За съжаление не е преведено на български, няма и да го преведат гадовете...
  http://eur-lex.europa.eu/smartapi/cgi/sga_doc?smartapi!celexplus!prod!CELEXnumdoc&numdoc=61993J0016&lg=en

 27. 27 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#23:"Aleph"]...и не се занимават с данъчните власти...[/quote]
  И да не те попарвам съвсем - в Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност, не намирам нито сдружение "Тук-там", нито сдружение, което да прилича на Фрий София Тур, а ако няма, значи дължат поне данък върху даренията към Столична община, освен ако не са освободени по чл.48 ал.1 т.4 ЗМДТ, ама те ще си кажат - в обществена полза ли са или са в частна полза )
  Т.е., проверка ако трябва да им прави някой, ще е Фъндъкова.

 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "" а неведнъж са питали дали кабинките по кръстовищата са всъщност тоалетни. ""
  ------------------------------------------------

  "" Ако си бил там и след това си дошъл тук, може би няма да откриеш топлата вода, но може да я донесеш. ""
  ------------------------------------------------

  "" Случвало се е софиянец да дойде на наша обиколка и след това да остане изненадан колко много култура и история има тук. ""
  -------------------------------------------------

  И ТОВА НИ ГО КАЗВА :

  [quote#11:"SSmart"]един българин от Югозападна България не е чужденец в останалата част от БЪлгария! [/quote]

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ,,Ади да не се лигавя, ами сериозно - с данъци се облага стопанска дейност, а "даренията" са извън тази част.,,

  Дарението, като правен институт също си има форма и реквизити, в това число изискване за отчетност и издаването на някакъв документ за извършено ,,дарение'' и понеже не съм виждал гидовете от Sofia free Tour да издават такива, т.нар. ,,дарение'' си е чиста форма на просия. Също така, следва да се отбележи , че никъде в своите рекламни брошури, които разпространяват в хотелите и местата за настаняване никъде не се споменава, че организаторите на тура разчитат на ,,дарения'' от туристите, като едва в последствие , след края на тура, размахват касичката и подканват доволните от тура туристи да ,,даряват". Това е изнудване от балкански тип , където рекетьорите разчитат на доброто възпитание на туристите и на това, че за разлика от България те отдавна знаят,че безплатни неща няма.
  Няма абсолютно никакво значение каква е юридическата форма , която са намерили да осъществяват своята дейност.То и ромите, които размахват шапки из европейските столици не действат в противоречие на законите. Не виждам и причина уличният музикант да не заплаща данъци върху своите приходи, тъй като ако осъществява своята дейност на обществено място , примерно , градският площад тези,. които му оставят в касичката нещо трябва да са наясно в коя си функция той осъществява тази си дейност; дали като индивид, за когото това е единствената възможност да съществува или като професионален музикант. Впрочем , след инвазията на българи и румънци в европейски центрове все повече държави започват да квалифицират просията , като търговска дейност и съответно да изискват регистрирането й като такава, тъй като българи и румънци отдавна са я превърнали в много печеливш бизнес.

 30. 30 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 966 Весело

  [quote#29:"Aleph"]Дарението, като правен институт също си има форма и реквизити, в това число изискване за отчетност и издаването на някакъв документ за извършено ,,дарение'' и понеже не съм виждал гидовете от Sofia free Tour да издават такива, [/quote]

  Абе че има, има Но както горе го писах, това е извън данъчните, за момента. Ще стане тяхна работа, когато... как беше лафа -

  "Чл. 44. (1) Освободена доставка е:
  1. доставката на стоки и извършването на услуги от организациите по чл. ... и 42, когато доставката е във връзка с прояви за набиране на средства, използвани за тяхната дейност;
  (2) Доставките по ал. 1 са освободени, доколкото не водят до нарушаване на правилата за конкуренцията."

  До тогава данъчните нямат работа, а контрола върху отчетността е вътрешна работа, ако им се занимава Т.е., ако се "крадат" по между си, там надзорници или каквито са водят общи събрания, да си правят вътрешните работи.
  За момента върви този номер, щото са гащници, не се въртят поне за момента по-сериозни пари, но това ще е до време. Още не са им обърнали внимание... Пък то не е една беля, ще се заинтригува бат Краси Стефанов, ще пусне гончетата, и ще ревнат вестниците, че лошата държава гърчи честният частен нестопански бизнес, и че данъчните искат да развалят нещо хубаво направено в София

  Съгласен съм с теб, просто не е толкова лесно - да кажеш - нямат касов апарат. Ми нямат, защото в момента не са длъжни да имат Ама пък ако някой от фирмаджиите - дето ги казаха горе - с откритите автобуси, изреват на умряло - "крадат ни бизнеса", тогава ще е друга историята

 31. 31 Профил на Усмивка
  Усмивка
  Рейтинг: 409 Весело

  Била съм на Free Tour на Лондон - принципът е съвсем същия: всеки ден, в уречен час се събират групата желаещи чужденци и следва час-два забавен тур из забележителностите на града. Гидовете са готини млади хора, които ти поднасят информацията по забавен начин, а накрая също приканват - който има желание и възможност, да остави бакшиш. Можеш съвсем спокойно да НЕ оставиш и просто да благодариш, няма да ти се разсърдят. Вероятно става въпрос за същото нещо и в България.
  Радвам се, че има такова нещо и в София и всъщност с удоволствие бих се присъединила за една обиколка, че напоследък забравям за хубавите страни на столицата.

 32. 32 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitresku":

  Публикувал съм коментара си с усмивка,което мисля,че му придава повече закачливо и не толкова сериозно значение.Прекрасно знам,че всеки град си има своите достойнства и не съм искал да обидя никого,още по-малко да разделям клетата България.Ето защо не проумявам истеричната ти реакция,а квалификациите ти по мой адрес ще подмина,защото не желая да падам на нивото ти.Но,съвсем добронамерено,мисля,че имаш нужда от квалифицирана медицинска помощ-невролог или психиатър...Колкото по-навреме,толкова по-добре!

  rock n' roll is king!
 33. 33 Профил на Aleph
  Aleph
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#30:"Федор Венедиктович Езерский"]Абе че има, има Но както горе го писах, това е извън данъчните, за момента. Ще стане тяхна работа, когато... как беше лафа - [/quote]

  В първия коментар, където коментирах предимствата посочих , като едно от предимствата пред нормалните пазарни участници е, че , ,,не се занимават с данъчни". Това, което си написал вероятно трябва да се разбира , като потвърждение на казаното от мен. Въпреки, че не съм съгласен с тезата, че не трябва да издават документи за получените суми ( което не винаги е задължително да става с касов бон, издаден от фискално устройство).
  Въпросът беше: Действително ли е безплатен турът или не е безплатен.
  Не твърдя, че е абсолютно невъзможно да се организират безплатни турове. Примерно в Лондон има безплатни турове, които показват на туристите музеите, вкл. организират посещението в тези музеи, но те се заплащат от съответните институции и се заплащат с техни средства, не се изисква посетителите да заплащат за това, защото заплащат добри такси за посещение в тези музеи.
  В цивилизования свят никой не поставя никого пред свършен или непридвиден факт, като примерно този, в който отказът да оставиш бакшиш или ,,дарение'' ще се приема , като неодобрение на тура или на този , който го води.
  Не приемам и твърдението, че никой не те задължава да правиш това дарение. То по тази логика всеки тур трябва да се нарича ,,free'', защото ако се присъединиш към някой официално платен тур никой няма да те пребие с камъни и да те изгони

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK