Компактдискът стана на 30 години

Компакт диск и плейър от 1982 г.

© Associated press

Компакт диск и плейър от 1982 г.Музикалният компактдиск навърши 30 години днес, пише сайтът на Tech Hive. На 1 октомври 1982 г. в Япония под знака на "Сони" се разпространява първия плейър за дискове, а тогава се появява и първият албум в този формат – 52nd Street на Били Джоуел.


Въпреки че дискове са произвеждани още от 1974 г., в началото на 80-те те за първи път тръгват в продажба.


Първоначално един плейър струва 674 долара (1609 днес) и се е смятало, че компактдисковете ще бъдат притежавани единствено от богатите и най-запалените меломани. Но CD форматът впоследствие набира все по-голяма популярност, а имена като Pink Floyd, Bee Gees, Дейвид Боуи и Dire Straits са сред първите музикални звезди, които започват да разпространяват албумите си на диск.
"Това беше такъв невероятен скок, че засенчи всичко създавано преди. Рядко се извършват толкова големи стъпки напред в технологията", казва пред "Нешънъл пъблик рейдио" продуцентът Грег Гелър. Той също така си спомня, че при първите опити за създаването на аудио диск, звученето е било изключително лошо и са правени многократни опити, докато се стигне до по-изчистено. Работата по финалната версия на това, което е компактдискът днес, продължава цели осем години, а времетраенето от 74 минути е неслучайно - "Сони" настояват то да бъде достатъчно, че да побере 9-та симфония на Бетовен. Придвидливо, като се има предвид, че наред с поп звездите, класическите композитори също стават са изключително търсени на CD.


Телевизия NBC отбелязва, че появата му провокира множество промени – музикалните албуми започват да бъдат записвани с идеята да запълнят свободното пространство на него, на него започват да се разпространяват игри, енциклопедии, аудио книги, DVD дисковете са моделирани според визията му, променят се тенденции в медиите, образованието и изкуствата.


"Нешънъл публик рейдио" отбелязва, че всички предишни аудиоформати са оставали актуални на пазара между 20 и 30 години, а дискът като че ли ще запази тази тенденция. През 2011 г. за първи път дигиталните продажби задминаха физическите, с което окончателно се доказа, че MP3 не е просто заместител на CD формата, а и негов наследник.


Според някои обаче смъртта на дисковете е преувеличена. Гелър е уверен, че дори големите лейбъли да се откажат от производството им, винаги ще има компании, които ще продължат да издават изпълнителите си по този начин.


Сайтът The Next Web смята, че ако дискът окончателно спре да бъде актуален, надали може да се очаква той да се възроди по същия начин, както плочите. Докато винилите предлагат по-различно звучене, качеството на диска лесно може да бъде достигнато и по дигитален път.


Въпреки че често музикалните чартове отбелязват най-слабите си седмици откъм купени екземпляри, според статистиките повече от 3000 милиона дискове са били продадени през изминалата година. Най-силната година за тях е 2000-та, когато са продадени 2,5 милиарда копия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK