Джоузеф Гордън-Левит, актьор: Снимачната площадка е моят дом

Джоузеф Гордън-Левит

© Associated Press

Джоузеф Гордън-ЛевитТази година е особено силна за американския актьор Джоузеф Гордън-Левит. Той отбеляза роли в "Черният рицар: Възраждане", Premium Rush, излизащия след месец "Лиинкълн" на Спилбърг, а в началото на следващата година ще се появи неговия режисьорски дебют Don Jon's Addiction със Скарлет Йохансон и Джулиън Мур. Междувременно по кината тръгна фантастичния екшън на режисьора Райън Джонсън Looper: Убиец във времето, развиващ се през 2072-ра, когато героят на Левит пътува във времето, част от специална група наемни убийци, пътува във времето, за да убие своето по-старо Аз (Брус Уилис).


В интервю, специално предоставено от "Форум Филм България", Джоузеф Гордън Левит разказва повече около филма, до момента спечелил почти пълно признание от критиката, кариерата си до този момент и какво го е накарало временно да се оттегли от актьорската професия, когато е бил едва на 19.


Джоузеф Гордън-Левит като по-младия вариант на героя на Брус Уилис в Looper: Убиец във времето

© Форум Филм България

Джоузеф Гордън-Левит като по-младия вариант на героя на Брус Уилис в Looper: Убиец във времето
Познавате Райън от няколко години и успешно работихте заедно по Brick. Как се стигна до ролята ви в Looper: Убиец във времето и по какъв начин приятелството ви повлия на създаването на филма?


- Райън за първи път ми разказа за сюжета на Looper: Убиец във времето малко след края на снимките по Bricks (2005), така че всъщност разговаряме за проекта от няколко години. И да, нашето приятелството е в центъра на цялото изживяване. Работният процес се променя, когато всеки ден до теб е толкова близък човек. Правил съм някакви малки проекти с приятели, но когато това се случва с филм от такъв мащаб е наистина специално. Да имаш това доверие, тази скорост на работа и познание за възможностите на другия наистина ти позволява до достигнеш до най-важното.


Защо се разбирате толкова добре?


- И двамата наистина обичаме филмите, историите и какво може да се получи от думите. Имаме и други общи интереси, но може би най-важното е, че се разбираме във времето, което прекарваме заедно.


Обсъждали сте Looper от години, какво беше усещането, когато в актьорския състав вече бяха големи имена като Брус Уилис и Емили Блънт?


- По много начини ми напомни за снимките на Brick, имаше подобна атмосфера. Въпреки че Looper е високобюджетен филм, Райън е човек, който иска единствено да разкаже историята по най-добрия и искрен начин. По същия начин подхождаше към Brick. Никой от не си мислеше нещо от рода на "О, това е толкова странен филм, никой няма да иска да го гледа". Вместо това бяха запленени от готината идея, която прерасна в готин филм.Тогава си казвахме, че просто трябва да се забавляваме. По същия начин подходихме и към Looper, въпреки че той е предназначен за много по-широка аудитория.Какво е усещането на снимачната площадка?


- Чувствам се като у дома. Повече отколкото където и да било другаде.


Защо?


- Има много ясна йерархия по време на снимането на един филм. По някакъв начин ми напомня на армия – всичко е много организирано и всеки има своите задължения. Създава се нещо специфично и има вековна традиция как то трябва да се реализира. Ако не си запознат с процеса, отстрани изглежда като хаос. Но ако си, чувството да си част от нещо, което е много по-голямо от теб самия, е страхотно. Няма как да се оправиш сам със всичко това. В днешни дни можеш да направиш филм с телефон, но ще бъде различно, ако искаш реални качества на продукцията и добра операторска работа – за това трябва голям екип от хора. Не е само да техниката – разликата се прави от хората и е страхотно да бъдеш част от подобен екип


И тази атмосфера я имаше в Looper?


Да, по невероятен начин. Донякъде защото знам как Райън и неговият оператор Стив Уедлин работят, а пък те от своя страна са най-добри приятели от колежа. Но освен това Райън като режисьор, капитан на кораба, изкарва най-доброто от хората. Той е отворен за чужди предложения, подкрепя те, няма излишно его и заради това всеки има желанието да даде най-доброто от себе си. Всички бяха щастливи да бъдат там и да направят нещо запомнящо се.


Брус Уилис в кадър от филма

© Форум Филм България

Брус Уилис в кадър от филма


Какво беше чувството да си партниратте с Брус Уилис?


- Страхотно. Когато разбрахме, че е харесал сценария и има желание да участва, за нас беше огромна победа. Израснал съм с неговите филми и винаги съм харесвал как играе. Но не можеш да си позволиш да мислиш по този начин, трябва да си фокусиран върху основното. Въпреки че той е Брус Уилис, докато снимаме, аз забравям това. Аз съм актьор, той е актьор, ние сме в роли и разказваме история. Иначе да се работи с Брус беше страхотно и мисля, че и на него му хареса да участва във филма.


Това е доста изненадващ филм по много причини. Публиката ще отиде в кината с нагласата да види екшън-трилър, какъвто има е, но от друга страна той поставя някои много емоционални въпроси. А и има емоционалност в самата история...


- Да, честно казано ми се насълзяват очите всеки път, когато го гледам. Той надали ще бъде рекламиран като емоционален филм, а и не бива, защото тези неща не могат да се съкратят и покажат в реклама или трейлър. Така че всъщност съм радостен, че продукцията е представена като по-екшън ориентирана и така позволява публиката да остане изненадана. За мен Looper в основата си е чиста драма. Да, той е в жанра на научната фантастика и супергероите подобно на "Черният рицар: Възкресение", но за мен е драма. Мисля, че това е красотата на научната фантастика: можеш да драматизираш моралните въпроси по забавен начини.


А какъв е основният въпрос, който поставя Looper?


- Какво би казал на твоето старо или бъдещо Аз, ако имаш шанса да седнеш и да поговориш с него? Да, в реалния живот не можеш да го направиш, но във фантастиката е винаги възможно.


Какво бихте казали вие на бъдещето си Аз?


- Не мисля, че бих говорил много. По-скоро ще слушам.


Може би сред по-големите теми в Looper е и дали човек би променил историята, ако вярва, че е за добро?


- Да и по-скоро дали може един проблем да се разреши чрез убийство? Мисля, че това е интересен философски въпрос за филм, който носи етикета "екшън-трилър". Много харесвам лентите, които съдържат и двете. Понякога гледам филми, които са предназначени единствено, за да те разтоварят, но любимите ми са тези, които едновременно карат сърцето ти да забие по-бързо, а след като свършат, те оставят с въпроси в главата. Мисля, че Looper прави точно това.В момента правите серия от невероятни филми. Смятате ли, че кариерата Ви внезапно полетя нагоре през последните години или e резултат на едно по-скоро логично развитие?

- Честно казано кариерата ми стигна до връх, до който никога не съм предполагал, че ще достигне. Мисля, че е по-скоро постепенно израстване, не мисля, че е имало нещо голям пробив, след който всичко се е променило.


Не беше ли точно това "500 дни от лятото"?


- Когато "500 дни от лятото" излезе, той имаше среден успех. Сега е един от филмите от края на предишното десетилетие, за които се говори, но това е, защото той намери постепенно аудиторията си. И това ми харесва. Мисля, че това е едно от нещата, които са забележителни за времето, в което живеем. Можеш да гледаш всичко от която и да е година – повече от всякога филмите имат живот извън боксофиса. Когато Brick излезе никой не знаеше за него, но постепенно от уста на уста се разчу, че това е добър филм. Нещо подобно се случи и с "500 дни от лятото"


Много актьори казват, че искат разнообразие, но всъщност е най-важно каква е сумата в офертата. Но наред с комерсиалния успех, ти вече работи с Кристофър Нолан, Стивън Спилбърг, Райън Джонсън....


- Да, последната година беше невероятна. Да работя с Райън, след това с Крис и после със Стивън беше нещо забележително. Казвам това, тъй като по някакъв начин се получи градиране от голям към по-голям проект, а много от актьорите са разочаровани, ако не станат звезди за една нощ. При мен се случи стъпка по стъпка. Ако си писател, режисьор, готвач, каквото и да е, трябва да обичаш това, което правиш и ако го вършиш съвестно и продължително, то ще впечатли хората и ще има успех. Да станеш звезда за една вечер е една вече изтъркана история, която постоянно разочарова стремящите се към нея. Разбира се понякога от нищото изкача някаква златна възможност, но повечето хора, които познавам, са работили за успеха си дълго време.


Кой е най-добрият съвет, който се получавали, когато правихте първи актьорски изяви като дете?


- Ходил съм на уроци по актьорско майсторство само при един преподавател и това беше, когато бях много малък. Той ни говореше като на истински актьори, като на артисти, за неща като създаване на персонажи, влагане на малко от себе си в героите, да си отдаден и не твърде стеснителен. Той ме научи на много неща и то не само за актьорската игра, станах по-добър човек. Донякъде това повлия и на оттеглянето ми от професията, когато бях на 19. .


Защо се оттеглихте?


- Исках да спра за малко. След ролята ми в "На гости на третата планета" исках да отида в колежа и да се дистанцирам от актьорската професия за няколко години. Исках да не знам какво предстои. Но в крайна сметка се завърнах, но с ясното съзнание, че моето място е в киното, а не телевизията.


Тоест времето, в което си бил далеч от екрана, всъщност те е накарало да оцениш професията още повече?


- Да, времето, в което не играех ми даде нова перспектива. Знаех, че това е, което искам да правя и че наистина ми липсва. Не можех да спра да мисля за това, а и никой не искаше да ме вземе на работа.


Значи в началото е било трудно?


- Да, абсолютно. Нямаше да е трудно, ако бях пожелал да продължа в телевизията, но вече нямах особена мотивация за това. Първият филм, в който ми беше даден шанс, беше Manic, в който за първи път играх с Зоуи Дешанел, с която по-късно си партнирах в "500 дни от лятото". В Manic пък ме забеляза Райън и ме покани в Brick. Така че събитията са свързани. Ако не бях играл в Brick, нямаше никога да бъда в Looper.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vomit
  vomit
  Рейтинг: 458 Весело

  А, тоя младеж не играеше ли някакво извънземно?

 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Не всичко се получава на екселент, нали

 3. 3 Профил на Петър Бояджиев
  Петър Бояджиев
  Рейтинг: 402 Весело

  Помня го като малък от "На гости на третата планета".

  the world's greatest lie is fate
 4. 4 Профил на hboyadzhiev
  hboyadzhiev
  Рейтинг: 458 Весело

  Един от актьорите, които гледам наистина с удоволствие всеки път.. интересно е как постепенно се превърна от хилавото момче във второразрядни филми до един от бъдещите големи таланти. Но той си го каза, здраво стъпил на земята и яко работа Браво!

 5. 5 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Страхотен актьор, респект!

  Не съм магаре;-)
 6. 6 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  И все пак героят му от "На гости на третата планета" си остава най- запомнящата се негова роля... поне за мен!

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 7. 7 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 582 Неутрално

  един от любимите ми актьори,....ако бъркам моля останалите форумци да ме поправят...но аз защо си мисля, че младежа (той е по-голям от мен де... ) всъщност е канадец, НЕ е американски актьор... Даже доколкото знам той перфектен френски говори ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 8. 8 Профил на Светослав Тодоров
  Светослав Тодоров
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "lonely_ninja":

  Роден е в Лос Анджелис

 9. 9 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 749 Разстроено

  Той играе и една от двете главни роли в Mysterious Skin.
  Филмът е чудовищен!

 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Изгря преди 15 години с 3rd Rock и от тогава следват само силни филми. Малко актьори имат този късмет. Пич е и му се радвам на успехите, само дано не се главозамае с ролите си с последните касови продукции.

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 846 Неутрално

  На гости на третата планета и Десет неща които мразя в теб са филмите които снима като хлапе. Всъщност първото култов сериал с Джон Литгоу, който е истерично смешен- по начина по който извънземните си обясняват нашия свят и действия.

  А Brick наистина е странен и някак завладяващ филм- просто те оплита в историята и не може да се откъснеш...

 12. 12 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1421 Весело

  участвал съм на изложба с него ...
  на живо е много земен и забавен ))
  http://www.indiewire.com/photo/here_comes_the_new_frontier

 13. 13 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#8:"Светослав Тодоров"]Роден е в Лос Анджелис[/quote]
  значи си е американец та дрънка

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 14. 14 Профил на killing_joke
  killing_joke
  Рейтинг: 402 Неутрално

  страхотен актьор!
  50/50 и Хешър даже само да се споменат е предостатъчно.

  the future doesn't need us
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 807 Неутрално

  [quote#14:"killing_joke"]страхотн актьор! [/quote]
  Обаче последният му филм с Брус Уилис нещо издиша.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK