"Цветът на хамелеона" взе голямата награда на "Златна роза" 2012

"Цветът на хамелеона"

"Цветът на хамелеона"Филмът "Цветът на хамелеона" със сценарист Владислав Тодоров, режисьор Емил Христов и Рушен Видинлиев в главната роля взе наградата за най-добър пълнометражен игрален филм на 31-ия филмов фестивал "Златна роза" 2012 във Варна (5 - 11 октомври), съобщиха организаторите. 


Жури, председателствано от Иван Павлов, в състав Камен Воденичаров, Нели Димитрова, Николай Лазаров и Янко Терзиев отреди първото място "За гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд". Филмът, който е режисьорски дебют за оператора Емил Христов, донесе и награда за операторско майсторство на Крум Родригес за работата му по лентата. Освен това заглавието бе наградено и от акредитираните журналисти на форума във Варна.


"Парафиненият принц"

© Дневник

"Парафиненият принц"


Голямата награда за най-добър късометражен филм отиде при "Парафиненият принц" на Павел Г. Веснаков "за силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение", както гласи обосновката на отличието. Това е трето голямо признание за филма на младия режисьор, който бе единственото българско заглавие, отличено от тазгодишния филмов фестивал във Сараево, като успоредно с това взе и наградата за български късометражен филм на фестивала "В Двореца" в Балчик през 2012 г. 
Филмът на продуцента и режисьор Петър Попзлатев "Аз съм ти" получи специалната награда на журито и град Варна. Титлата се присъжда "за оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи". Попзлатев бе отличен и като най-добър режисьор от фестивала, както и от "Гилдия Критика" на Съюза на българските филмови дейци (СБФД). Филмът донесе и двойна награда на журито за най-добра актриса на Жанет Спасова и Ирмена Чичикова. 


За най-добър сценарий бяха наградени Димитър Динев и Аня Саломоновиц за копродукцията с българско участие "Испания"


"Миграцията на паламуда"

© Стоун Фейс

"Миграцията на паламуда"


Христо Мутафчиев получи наградата за най-добър актьор за ролята си в "Миграцията на паламуда" на режисьора Людмил Тодоров. 


Наградата за дебют се присъжда на филма "Вяра, надежда и уиски" на режисьора Кристина Николова за "заявения авторски почерк и за поетичния реализъм, с който споделя една лична и едновременно общовалидна история".


Дипломи за индивидуални постижения при пълнометражнте игрални филми се присъждат от журито на Боряна Семерджиева за костюмите в "Аз съм ти" и на Александър Етимов за монтажа на филма "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела"


"Джулай"

"Джулай"


Подобни дипломи но за късометражни филми отиват при Стефан Денолюбов за ролята му в "Скок", както и при Поли Генчева за режисурата на "Солено и сладко"


Съюзът на българските филмови дейци присъди своята награда на филма "Джулай" с режисьор Кирил Станков. "Чужденецът" на Ники Илиев пък получи отличието на публиката.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK