Втората книга на Орхан Памук излиза на английски близо 30 години след издаването й

Орхан Памук в София през май 2011 г.

© Юлия Лазарова

Орхан Памук в София през май 2011 г.Крайморският град, в който се развива действието през 70-те години на миналия век в книгата Sessiz Ev на турския Нобелов лауреат Орхан Памук оттогава досега е вече погълнат от разрастването на Истанбул, но според автора темите на историята му все още са актуални, разказва "Ройтерс".


Публикувана за първи път на турски език през 1983 г., миналата седмица книгата за първи път бе издадена и на английски език под заглавието Silent House в превод на Робърт Фин (в САЩ разпространява издателство Knopf), допълва агенцията.


"Има една част от мен, която казва... толкова много неща се случиха, но след това, когато четеш този роман, осъзнаваш, че съществените конфликти все още продължават да са същите", коментира в скорошно интервю за "Ройтерс" Памук, който в момента е професор по хуманитарни науки в Колумбийския университет.
Сега писателят разделя времето си между Ню Йорк и Истанбул, а романът Silent House, който е ситуиран в навечерието на военния преврат в Турция през 1980 г., е неговата втора книга.


Историята в нея се фокусира върху трима внука, които отиват да посетят овдовялата си баба в курортен град извън Истанбул, и разказва с детайли как случващото се в семейството е засегнато от политическото напрежение в страната. Всяка глава е разказана от перспективата на различен герой.


60-годишният Памук твърди, че дългогодишните опити на Турция да открие баланса между своите културни и религиозни традиции и модерните идеали, оформени от Запада, поражда не само политически, но и лични конфлики.


Сред героите на книгата са млада привърженичка на левицата, която ходи по бански от две части, гимназист, който в същото време негодува и се опитва да се сприятели с богатите си съученици, докато мечтае за бъдеще в САЩ, и един недоволен неудачник, който се присъединява към националистическа групировка. Въпреки семейните връзки, различията на героите предизвикват непоправими конфликти, след като те стават жертва на собствените си идеали.


Според Памук понякога е невъзможно традиции и идеали да се съгласуват, а това може да предизвика дълбоки противоречия между личностите, както и сред обществата.


"Светът не е черно и бяло", казва авторът и допълва: "Дори един човек да иска да се промени напълно, той е жертва на нещата, които иска да промени. Трябва да показваме тези неща с внимание, вместо да правим лесни, евтини морални оценки на героите."


Орхан Памук в София през май 2011 г.

© Надежда Чипева

Орхан Памук в София през май 2011 г.


Награденият с Нобелова награда за литература през 2006 г. автор на осем романа, сред които "Сняг" и "Черната книга", които отдавна са достъпни и на английски език, вярва, че част от неговата работа е да се опита да разбере онези, които имат различни политически виждания, както и да даде повече светлина над техните подбуди.


"За мен писането на романи е начин да разбера хората, които не са като нас, разбиране на другия", казва той. "Всеки писател трябва да пише за хора преди да противоречи, както и да се опита да се постави на тяхно място."


За Памук това включва и анти-западните радикали. "Тук имаме радикален националист с анти-западен сентимент и да, аз също се опитвам да го разбера", е коментарът на автора относно героя на Хасан, който е член на националистическа групировка в книгата му.


"Разбиране не значи одобрение. По-интересно е да пишеш за особено настроени политически хора, които имат анти-западно негодувание", твърди писателят.


Съперническите турски военни вече не се изтребват един друг, както в края на 70-те години, като Памук отдава този относителен мир на икономическия растеж на страната. И все пак според него старите политически съперничества са все още налице.


"Единствената разлика в Турция за последните 30 години е огромният икономически растеж и това, че усещането за неудовлетвореност изчезна... От друга страна политическите проблеми в книгата са същите проблеми, с които все още се борим", допълва Памук.


Писателят споделя, че спечелването на Нобеловата награда го е направило "по-отговорен човек", но дори, когато пише за проблеми, свързани с политиката и националната идентичност, той се опитва да запази малка доза чувство за хумор за целите на творчеството му.


"Винаги се опитвам да задържа безотговорното дете в себе си живо, тъй като за мен художествената литература е възможна, само ако можеш да запазиш детето в себе", казва Памук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "автор на над осем романа" това е култово

 2. 2 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Има ли значение, той все пак я е писал за собствения си народ. Още повече, че някои книги никога не биват издадени на английски.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3244 Неутрално

  Голям е Орхан Памук, много голям...И за вечните конфликти е прав. Като четеш "Истанбул", в 2/3 от съдържанието все едно иде реч за София. Само където времето на "Истанбул" е 70-те, а в него разпознаваш София от днес.

  Местни избори 27.10.2019. Коалиция "Гешев е радост" (ГЕРБ, ДПС, БСП, ВМРО, Атака)
 4. 4 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Никога не съм го чел и за мене неговия ''Нобел'' е извоюван чрез предателство на своя народ,също като тоя последния китаец дето след като каза,че Мао е диктатор му дадоха наградата!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1023 Весело

  Има ли сериал( 2-3оо серии ) по някой от романите? Ще го гледам по БТВ!

 6. 6 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#4] от "Galata":
  Спокойно, ще претръпнете.
  И в САЩ това да се извиняват на индианжите е било немислимо преди 100 години, но малко по-малко са претръпнали.

  Това важи и за БГ.
  Още не е дошло време обществото да приема истината която не ти отърва.
  Предателство, чак пък. Просто е казал неща които не искате да чуете в прав текст.

 7. 7 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#4] от "Galata":
  "тоя последния китаец дето след като каза,че Мао е диктатор "

  Да не би да не е диктатор Мао?

 8. 8 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#7] от "Малката Пица":

  Не споря дали е,или не! Само подчертавам,че именно след такива изказвания и заради тях се дава наградата...
  А,приноса им-кучета го яли!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 9. 9 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Не съм чел книгата, но стува ми се, че тя отразява основния проблем на всички мюсюлмански страни в наше време:
  "..60-годишният Памук твърди, че дългогодишните опити на Турция да открие баланса между своите културни и религиозни традиции и модерните идеали, оформени от Запада, поражда не само политически, но и лични конфлики..."

  Ако събитията, които са разказани в книгата са от около 1980-та, то арабските страни, които преживяват революционните промени сега са с тридесет години след Турция...

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  Когато погледнете този човек, ще разберете че цивилизацията прави хората почти еднакви. Не можете да познаете турчина в него. Той е достигнал съзнаннието на един космополит:

  ".."Винаги се опитвам да задържа безотговорното дете в себе си живо, тъй като за мен художествената литература е възможна, само ако можеш да запазиш детето в себе", казва Памък."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#10] от "Храбър":
  "Не можете да познаете турчина в него."

  Е как се познава националноста по външен вид?

  Много турци работят по обекти в София, ти да не би да ги разпознаваш от българите преди да заговорят?
  Аз не.

 12. 12 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  И Турция, а и България са млади нации в сравнение със западните.
  Затова много подскачат като нещо лошо се говори за тях.

  Англичаните не подскачат като им кажат, че са били колонизатори и понякога са третирали хората в колониите като животни. Прекарвали за роби през Атлантика като скотове в трюмовете.
  Това е самата истина, и могат да говорят спокоино за нея сега. Верно, че това са стари събития, и времето замазва нещата.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  [quote#12:"Малката Пица"]И Турция, а и България са млади нации..[/quote]
  Глупости!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#13] от "Храбър":
  Глупости - глупости, колко да са глупости.

 15. 15 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Наскоро гледах един филм по Хистори, за Ямайка и робстството там наложено от англичаните - много свирепо защото по захарните плантациите робите са мрели като мухи от тежката работа и климата.

  Много негативен за англичаните.
  Филма е англииски, ама никои в УК не е казал, че автора (авторите) са предател(и), и да иска държавата да ги вкара в затвора.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  [quote#11:"Малката Пица"]Много турци работят по обекти в София, ти да не би да ги разпознаваш от българите преди да заговорят? [/quote]
  Всяка една нация, благодарения на специфичния и начин на живот (обичаи, традиции, религия, ритуали) има характерни черти, които я отличават от другите. Разликите се изразяват дори във външния вид и маниери на хората.
  Вярвам, че има един граничен момент, когато в следствие на натрупани познания за света и неговата уредба, човек се превръща в гражданин на света (космополит), който фигуративно казано се издига над нивото на всяка отделна нация и вече има разбиращ поглед върху цялата земя. С всичките живеещи на нея племена и нации. Става неща като енциклопедист!
  За разлика от толкова акламирания тук Баумгартнер, който се издигна над света чисто механически, гореописаната личност се издига над света интелектуално, психологически и сенсуално.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4360 Неутрално

  До коментар [#15] от "Малката Пица":
  Гледал ли си - "Старата пушка"? Френски филм за един собственик на замък във Франция по времето, когато тя е била окупирана от фашистите. Те хващат жена му, изнасилват я и я убиват, като през цялото време той се опитва да ги избие с една стара пушка. Е! Накрая успя.
  Гледах този филм с един познат, който после стана милиционер. Началник в едно районно управление. След филма той заяви, че всички немци трябвало да се избият.
  Само му споменах за един алжирски филм ("Хроника на жарките години", в който се говори за жестокостите на французите по време на френската окупацията на Алжир. После го попитах дали не трябва да се избият и всички французи заради насилията им в Алжир.....
  За моя голяма изненада, той дори не се замисли. Да трябвало да се избият......
  Разбираш ли! Само защото измежду множеството имало някои престъпници (германци или французи) той беше готов да осъди цялата нация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#15] от "Малката Пица":

  Къде видя негативизъм към англичаните (дори и в този филм)?
  Разберете,че робството НЕ е възражение срещу миналите векове. Без него ти сега нямаше да си чатиш,а щеше да си още в някоя землянка.
  Чест им прави на англичаните,че когато разбират анахронизма на робството,без да се противят кой знае колко,дават свобода на робите в Ямайка.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#16] от "Храбър":

  Точно от такъв тип човек (думата космополит е твърде романтична),трябва да бъде съставен бъдещият световен (политически) елит.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Моят пра-прадядо Караиванов е бил хайдутин в Средна гора. Станал е такъв защото на сватбата му с една от най-красивите моми в селото,дошъл местният турски големец и я отвлякъл пред очите на всички. Тогава дядо ми започнал да коли и беси турците наред.
  Най-тежката рана е,когато убият или наранят твой близък човек. Ей така за удоволствие. Именно това и беше една от причините да се разпадне Османската империя.
  Сигурен съм,че затова евреите мразят и се страхуват от другите народи,и са отмъстителни,защото е имало масови изстъпления срещу тях,като това към моя дядо. Евреите размениха един свой войник за хиляди пленени от тях араби.
  Иначе,възгледа ти за света е будистки.

 21. 21 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#12:"Малката Пица"]Прекарвали за роби през Атлантика като скотове в трюмовете. [/quote]
  Интересно, че точно тези роби-индиянци посрещат първите английски заселници в началото на 17-ти век. Служат им като преводачи, предоставят им храна и ги научават да отглеждат царевица, боб и тикви. Всъщност мисля, че ако Америка е открита заради подправките, тя е просъществувала точно заради тези "три сестри" с помощта на индиянците. Не внушавам нищо, споделям .

  От идиоти отговор не чакам
 22. 22 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "Galata":

  Ами трудно е да приемеш истината за страната си, още повече когато е казана от сънародник.Той и Гор Видал не беше долюбван в САЩ поради същата причина.Не зная какво и дали си чел някоя негова книга, но само ще дам за пример "Сняг", където темата е актуално и днес.Както София не е България, така и Истанбул не е Турция.След време, навярно когато няма да е жив, няма да давате лоша мисъл да премине за Памук, но сега се дърпате и не искате да погледнете истината в очите.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 23. 23 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#22] от "salvador":

  А, ти си представи за момент,че тази ''истина'' не е всъщност истина и ''големия''писател Памук само защото я казал гласно му дават ''Нобел''! И този вариант е възможен,нали и то в проценти не е малък...
  А,що се отнася до такива като тебе,възхищавайте му се бе ,ама съм сигурен,че ако не беше казал тази глупост,пардон ''истина''и не беше взел ''Нобел'' изобщо нямаше да го познавате!
  За разлика от нас,де...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 24. 24 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ааа, тук не си прав.Чета Памук преди да му дадат наградата.Но след нея започнаха да му издават една след друга книгите.И не забравяй, че никой не е пророк в собствената си страна.Видно е, че както и в други мюсюлмански страни и в Турция има конфликт между светското и религията.Не е казал нищо нередно или пък лошо Памук.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 25. 25 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар 23:

  Добре де, аз ако кажа, че Мао е диктатор, че Путин е диктатор, че Иран и Северна Корея не трябва да имат ядрено оръжие, някой ще ми даде ли Нобелова награда? И то за литература?

 26. 26 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "salvador":

  Четеш ''Дневник''преди да му дадат наградата!Много си четлив...
  Орхан не е обект и проблем между светското и религията.Той просто за да вземе ''Нобел''каза нещо, за което е само чувал,но за да го каже трябва да е много повече ''въоръжен'' с исторически факти и доказателства.
  Нека се опитам да ти дам един паралелен пример с вас:представи си,след 50 години излезе един български писател и каже следното:''...та така Господа, преди 80 години за съжаление тогавашната ни управляваща партия за близо десетина години в тъй наречения Възродителен процес уби близо 100.000 турци,помаци,хвърли в затвора около 20.000 души!И за по-голямо съжаление Господа,извършителите бяха не тоя и ония,ами наште дядовци,които отгоре на това се кефеха на
  извършеното...''
  Та така,този писател естествено,да речем,че вземе ''Нобел''Сега кажи,кой българин ще го признае този?
  Даже и ти...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 27. 27 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Чета Памук, преди да спечели наградата, не се прави на ударен!!!И ако потърсиш, ще намериш не само тук, но и във всяка страна по някой като Памук и както вие, така и никой не иска да си признае греховете.Това, което пишеш е точно така за възродителния процес - срам и глупост!!!Никой не го отрича това, но пък на вас само като споменат арменци и ви порастват нокти и шипове.Но да не навлизаме в подобни теми, защото кюрдите са "бременни"))

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK