"Най-скъпият коктейл" - нагласете си $8800 (и да не ви се разтреперят ръцете)

Чашата "течна история" в ръцете на Салваторе Калабрезе.

© YouTube

Чашата "течна история" в ръцете на Салваторе Калабрезе.Рекордният скок на Феликс Баумгартнер избута далеч назад в новините друг претендент за световен рекорд, който забърка в Лондон най-скъпия коктейл.


Известният барман и специалист по смесване на алкохол Салваторе Калабрезе създаде 80 мл. напитка с цена от £5500 ($8824 или €6767). Това стана в неговия бар Salvatore's в Playboy Club в елитния лондонски квартал Мейфеър.


Според Книгата на рекордите "Гинес", която тепърва трябва да признае рекорда, досегашното върхово постижение е £3766.52 за чаша коктейл ($6047 или €4634). То принадлежи на панорамния The Skyview Bar на хотел "Бурдж ал Араб" в Дубай.
Събитието, на което бяха поканени представители на медиите, се състоя миналия четвъртък. "Вече е факт. Горд съм, че в моя бар се пише и консумира история", каза Калабрезе, който е специалист по коняците и притежава колекция, смятана за една от най-уникалните в света и оценявана на 1 милион паунда.


Невижданата цена на коктейла, който той кръсти Salvatore's Legacy, се дължи на смесването на изключително стари напитки на възраст 150-200 години. По собствените му думи в малката чаша от ХІХ век се съдържат "над 730 години течна история".


"Най-скъпият коктейл" - нагласете си 00 (и да не ви се разтреперят ръцете)

© YouTube


Ето и рецептата (с годината и цената на всяка от бутилките):


- 40ml Clos de Griffier Vieux Cognac (1778) £50 000


- 20ml Kümmel Liqueur (1770) £10 000


- 20ml Dubb Orange Curacao (около 1860) £2000


- две капки Angostura Bitters (малко след 1900) £1000


Добавя се възможно най-чистият лед и нежно се разбърква.
"Пред толкова много зрители не бива да ми треперят ръцете, докато отварям тези стари бутилки и наливам безценното имсъдържание в собствената ми чаша за смесване, с която съм започнал пред 40 години", каза Калабрезе.


Така той се пошегува и с ужасяващия инцидент в бара му от това лято при опит да забърка най-скъпия коктейл на планетата. Тогава един от поръчителите на напитката неволно изтърва на пода бутилка коняк от 1788г., оценена на £50 000 ($77 615).


"Всички замръзнахме и след това ни връхлетя осъзнаването какво се е случило. Направо ми разби сърцето. Не заради цената на бутилката, а защото изгубихме част от историята", сподели тогава Калабрезе пред в."Ивнинг стандарт". Напитката е била закупена срещу $37 000 на търг в Париж през 2009г., а свърши като най-скъпата локва. Сега стъклените останки и етикетът са изложени във витрина в бара.


"За съжаление, бутилката Clos de Griffier Vieux не беше застрахована, понеже вече беше отворена. Мисля, че вече му простихме, той е редовен клиент на клуба. Случват се инциденти."


При такива цени, зашеметяващи масовия любител на коктейлите, се родиха и много шеги. Едно от тях е, че ако искаш да опиташ "най-скъпият в света", най-добре е да поръчаш направо четири. На другата сутрин няма да ти се иска да си спомняш какво си платил.
Салваторе Калабрезе има над 30 години опит и множество световни награди. Той започва да експериментира още в бара в Майори - село на 60-ина километра южно от Неапол. Малко след като навършва 20 години той Салваторе се мести в Лондон, започва работа в Dukes Hotel в квартал "Сейнт Джеймс" и развива ниша за специални коняци и коктейли. През 80-те години той става известен с доброто си My Martini. Необичайните му идеи включват Breakfast Martini, една от съставките на които е мармалад от портокал, и коктейла Spicy Fifty с ванилова водка, сок от бъз, мед и чили. Тази година барът му в Playboy Club получи в Ню Орлийнс престижната награда World’s Best Drink Selection.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK