Destructive Creation: Изрисуването на паметника отвори хората на това изкуство

Destructive Creation: Изрисуването на паметника отвори хората на това изкуство

© Дневник
Те скандализираха обществото и го разцепиха на две, когато преобразиха воините на Паметника на Съветската армия в пъстри супергерои в акцията "В крак с времето". Те поставиха ребром въпросите за културната роля на един паметник, който официално не е признат за културен и не е "в крак с времето"; за социалната роля на изкуството и за неговото определение като такова изобщо; за адекватността на българското общество спрямо миналото му; за незаконното изкуство, но и за незаконното му отстраняване, и множество други. Днес те се завръщат с един по-улегнал проект в рамките на първия международен фестивал за съвременно изкуство в страната Sofia Contemporary. "Интериор" е вишка на ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Патриарх Евтимий", преобразена в романтична беседка, където да изпиете по бира с приятели. Макар и да не отговаря на предишния им проект по провокативност, инсталацията е очарователна и за дни стана любима дестинация на столичани.
Единственият начин да общуваш с Destructive Creation е по мейл. Отговорите им са в необичайното трето лице множествено число, което бегло напомня за стила на някои наши футболисти и публични личности с китара, но като че ли причината по-скоро е свързана с легалния статут на групата.


Къде ви намира това интервю? С какво се занимава всеки от вас в момента?
- Няколко души са в чужбина, но повечето от групата са в България. Тя нараства непрекъснато. Всички се интересуват и занимават с изкуство, а повечето продължават да го учат във висшите училища тук и на Запад. Всеки от тях е индивидуалност, което носи и своите негативи, но когато успеят да стигнат до консенсус помежду си, обикновено това събитие се отразява от медиите. Това, по което си приличат, е, че не желаят да стават известни с лицата и личностите си на този етап. Смятат, че творбата трябва да говори достатъчно сама за себе си, а допълнителни разяснения от авторите да се избягват. Голямата им численост е друга основна причина да не описваме всеки един от тях по отделно.
Преди година повечето от вас бяха в чужбина. Не виждате ли бъдеще за себе си в България?
- Напротив. Тъй като групата трябваше да се събере за участието си на Sofia Design Week, в началото на лятото се наложи на повечето от тях да се върнат в страната. Това, че тази група стана един от малкото автори на съвременното изкуство, от които хората в България се интересуват и които харесват, е факт, който не може да бъде пропуснат. Явно след тази си изява и дадената положителна оценка на работата им, повечето са преценили, че оставайки тук, ще бъдат много по-полезни, както на съвременното изкуство и почитателите му, така и на самите себе си.


И в чужбина ли сте анонимни или заставате зад проектите си?
- Тъй като всеки един от групата е артист сам по себе си, застава зад индивидуалните си творби със своето име. Името на групата се използва само за проекти, в които участват като група.


Как мислите, че би бил посрещнат акт като изрисуването на Паметника на Съветската
армия в чужбина?

- Зависи за коя държава става въпрос. Повечето не са се замисляли, тъй като изрисуването на западноевропейски паметник на съветската армия не е еквивалентно действие на изрисуването на софийския паметник. Ако такова нещо се случи, това ще бъдат две идеологически различни в същността си действия, породени от различни чувства и носещи различни послания.


Повече от година след вашата акция какво влияние оказа тя? Постигнахте ли идеята и целта си?
- Целта е постигната още с изрисуването на паметника. Сега хората са по-отворени към този тип изкуство.


Destructive Creation: Изрисуването на паметника отвори хората на това изкуство

© Иван-Александър Иванов, SOFIA CONTEMPORARY


Инсталацията ви "Интериор" е вълшебна идея, но все пак е доста по-беззъба от боядисването
на паметника - това значи ли, че сте станали по-смирени?

- Целите на всеки един в групата са сходни, но всеки от авторите има различни интереси, стил и подход. Тъй като идеята, избрана за реализиране, всеки път досега е била на различен автор, в групата е нормално крайният резултат да се различава по стил, подход, послание и средства.


Имаше големи спорове дали боядисването на паметника е изкуство. Според вас изкуство ли е
и защо?

- За изкуство в Wikipedia пише: Изкуството в най-общ смисъл представлява използване на впечатления, знания и умения за творческа изява на субективните представи на твореца за себе си и за света. То е умението за представяне на определена информация на зрителя или слушателя посредством една от формите на естетическо възприятие и възпроизвеждане на света. То е също така форма на обществено съзнание и съставна част от културата на човечеството. Продукт е на различни човешки дейности като например живопис,графика, музика, кинематография, театър, балет, опера, литература и други.
... така че няма никакво значение дали го определяме за изкуство ние или който и да е. Според Wikipedia и екипа, поддържащ верността на съдържанието й, акцията може да бъде категоризирана като изкуство.


Участвате в първия фестивал за съвременно изкуство в София. Какво е мнението ви за
състоянието на съвременното изкуство в България?

- Артистите от групата не харесват съвременното изкуство в страната. Смятат, че това е средство, с което достойно може да бъде спечелена титлата Културна столица на Европа, но първо тези, които вземат решенията кое и как да се осъществява, трябва да се поинтересуват дори от най-малкото - кое се харесва и кое не. Все пак акции като боядисването на ел. таблата, "София диша", Un block fest, фестивалите, организирани от "Едно", показват, че желанието за развитие и напредък в тази сфера е много голямо.


Може ли вашата акция да се съпостави с тези на The Anonymous в интернет?
- Най-малкото анонимността на авторите поставя акцията им наред с действията на други анонимни автори. Конкретно до Anonymous ги поставя и идеята за разобличаване на очевидното.


Ако мавзолеят още съществуваше, в какво бихте го превърнали?
- Ако мавзолеят още съществуваше, паметникът нямаше да бъде изрисуван.


Какво е отношението ви към паметника на Бузлуджа?
- Че трябва да бъде възстановен и около всеки 9 септември да има 3-дневен фест.


Имате ли идеи за нови акции, които отново да разбунят духовете като първия?
- Боядисването на паметника е първата отразена от медиите акция на групата. Но на практика това е втората акция на Destructive Creation. Първата беше боядисването на каменните камили, които се намират в същия парк на 100 метра зад паметника на Съветската армия. Ако нови прояви с мащаба на боядисването на паметника бъдат осъществени, ще се разбере.


Какво мислите за акциите на "Трансформатори" за преобразяване на градското пространство и
чувствате ли се близки до тях?

- Като цяло групата се възхищава от акциите и креативността на "Трансформатори". Едно от желанията им е да направят общ проект с тях.


Какво е легалното ви положение? Как така официално участвате във фестивал по проект на
Столичната община и все пак властите не са потърсили самоличността ви от организаторите?

- Трябва да отправите този въпрос към друг, но ви молим да не го правите :D


Какво е отношението ви към "колегите" ви от Pussy Riot?
- Положението в Русия както винаги е сложно. Със сигурност реакцията на властите там не е справедлива. Не би трябвало най-голямата държава да постъпва с такава жестокост, породена от необоснован страх спрямо няколко момичета.


Страхувате ли се, че ако разкриете самоличностите си, може да последва нещо подобно?
- Чак такова едва ли, но със сигурност ще последват ненужни проблеми, които всеки би си спестил.


Мишо Шамара направи песен, която предизвика скандал заради заигравка с герба и с
българското знаме. Спореше се, че актът е противоконституционен, но прецениха, че това е
изкуство и му се размина. С какво вашият акт е по-осъдителен от неговия?

- Никой от групата Destructive Creation не слуша Мишо Шамара и не гледа клиповете му. Това е причината да смятат, че не могат да дадат компетентен отговор на този въпрос.


Когато разкрихте името си - Destructive Creation - някои хора се зачудиха защо патриоти
като вас имат име на английски. Каква е концепцията зад името? Може ли да твориш,
разрушавайки? И защо всъщност се кръстихте така, при положение че сте против разрушението
(на будки, паметници)?

- Името е измислено след кратко обсъждане от един от колектива в рамките на даваното за Списание 1 интервю, за да бъде удовлетворена нуждата от име на групата. Със силни творчески прояви се разбиват стари деструктивни нагласи и разбирания.


Отстраняването на паметника на армията би било дипломатически скандал. От друга страна,
явно на софиянци не им харесва. Миналата година имаше предложения непрекъснато да се
инсценира неговото игрово премахване и около него да има един непрестанен негативен
театър. Как ви се струва тази идея?

- София има по-съществени проблеми от паметника на Съветската армия, към които трябва да бъдат пренасочени мислите и усилията. Негативните неща са предостатъчно.


В първото си интервю казвате, че сте изобразили "българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра". Сега променена ли е? Догодина има избори, какво според вас трябва да се случи тогава?
- Трябва да се гласува.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samofakti
  samofakti
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Може и да е изкуство това горе,но аз лично препочитам нещо от Сезан или Гоген в хола си

 2. 2 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Ех, какви творци раждат бантустанските земи!

 3. 3 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  повече от същото, моля!

  съвременното изкуство в БГ иначе е толкова провинциално и посредствено.

  подкрепям идеите ви!

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 4. 4 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Основното предназначение на тази милиционерска будка там беше да подслонява милиционер, който да превключва светофара, за да осигури "зелена вълна" (и да спира останалото движение) на "Чайките" и "Волгите" на другарите от ръководството на БКП, когато отиваха в резиденция "Бояна" по бул. "Фритьоф Нансен" и оттам по бул. "България". На всички по-големи кръстовища по пътя им имаше (има) такива будки. Тази така боядисана определено изглежда по-добре.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 5. 5 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Я, паметникът "1300 г България" що не се вижда?

 6. 6 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Паметника още ли изглежда така, че отдавна не съм минавал от там?

 7. 7 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Бунтари, но "трябва да се гласува". Малко шизофренично...

 8. 8 Профил на o_gor
  o_gor
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ами хайде към Линкълн мемориъл.

  Тук в тази дива селяния никой няма да оцени арт-а.

 9. 9 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Според анализ военния историк Иво Антонов, пуликуван във в. "Прелом" на 28 юли 2011, паметникът на съветската армия - МОЧА (монумент на окупаторската червена армия) трябва да бъде демонтиран защото:

  1. ПСА не е паметник на руски/съветски войници, следователно, не е войнишки паметник, от което следва, че за него не важат Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи от 1977 г. Под разпоредбите на тези конвенции влизат Паметникът-костница на умрели в София съветски войници, намиращ се на бул. „Черни връх“; съветското военно гробище в гр. Видин; гробове и паметници на съветски войници умрели от пиене или застреляни от своите командири за мародерство, които са пръснати из цялата страна.

  2. С декларационно писмо от 1994 г. всички военни паметници в България, включително и тези от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), са признати за исторически паметници на културата. ПСА НЕ Е паметник на културата, следователно за него не важат разпоредбите на Закона за културното наследство, както и цитираните от руското посолство двустранни документи.

  3. Не е известно този паметник да има акт за държавна собственост, следователно разпоредителни действия спрямо него има Столична община. На това основание, неколкократно през годините тя харчи пари за неговото почистване и поддържане.

  4. ПСА е анахронизъм с изчерпано политическо послание, поради факта, че от 1992 г. съветска армия не съществува, както и СССР, и съветското политическо и културно пространство, и съветска хегемония в Източна Европа.

  5. Подреждането на ПСА до останалите 400 руски и съветски паметници в България, и такива в Берлин, Виена, Будапеща е недопустимо, защото ПСА е паметник на институция, а не на войници.

  6. При панихиди в памет на загинали воини, православната църква изрежда имената на починалите, за които се чете заупокойна молитва. Чии имена ще бъдат прочетени на ПСА?

  7. В посланието изписано на паметника се съдържа една откровена лъжа: „съветската армия – освободителка“, т.е. този, който държи паметникът да продължи да съществува, нарушава Гражданско процесуалния кодекс, като умишлено подвежда най-малко 1 200 000 души жители на София в лъжа.

  Във Фейсбук има създадена група "Стената падна - паметникът си стои", която организира на 9 ноември (23 години от падането на Берлинската стена) от 18.30 часа събитие със свещи и плакати, за изразяване на почит към жертвите на 45 годишното тоталитарно управление в България, чието начало е сложено със съветската окупация на страната ни през септември 1944.

  Линк към групата:
  https://www.facebook.com/events/290183281092414/

 10. 10 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 513 Неутрално

  А ето и един великолепен анализ на Даниела Горчева, разкриващ защо МОЧА няма място в центъра на нашата столица. Статията е публикувана в Медиапул, точно преди една година, на 5 ноември 2011г.:

  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82-%E2%80%93-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-news185966.html

 11. 11 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Нацъкали минуси ама никой не си направи труда да ми отговори.
  Интернет мишки, к'во да направиш

 12. 12 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#6] от "gabrovski":

  Изчистиха го трескаво съветолюбците скоро след това. Дали нямаше и нота от пасолството?...

  'Let light surround you' Dream Theater
 13. 13 Профил на kel4o
  kel4o
  Рейтинг: 225 Весело

  Абсолютно подкрепям идеите и творенията на двете групи! В най-лошият случай поне изкарва усмивки на лицата на сивата тълпа. Иначе вкарва доста мисли, на който поиска
  Не спирайте!

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  Не бил харесвал паметника на софиянци ли? Не съм забелязал това. Вярно, има няколко кресльовци, ама те и паметника на Цар Освободител искат да махнат, а катедралата Александър Невски да я преместят в Западен парк

 15. 15 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28":

  Може и да е имало. Американски супер герои на съветски паметник, куриозално

 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#12] от "ariel28":


  [quote#12:"ariel28"]Изчистиха го трескаво съветолюбците скоро след това. Дали нямаше и нота от пасолството?... [/quote] Ами Светлана Шаренкова по късна доба ръководеше "почистването" .

 17. 17 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Бих финансирал повече и по-скандални такива акции. Примерно защо да не се изрисува паметника на Левски или пък на Славейкови ?

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 18. 18 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#17:"InmoInvestments"]Примерно защо да не се изрисува паметника на Левски или пък на Славейкови ? [/quote]

  Може би защото не са в центъра на Москва и не са по-високи от всички останали паметници в града, както и от близкия най-голям университет?

 19. 19 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#14] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Засрами се, бе! Пета колона!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 20. 20 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#16] от "yanne":

  Ааа, да, да, сетих се ) Горките, кой знае как са им дърпали ушите от Масква

  'Let light surround you' Dream Theater
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  [quote#1:"samofakti"]Може и да е изкуство това горе,но аз лично препочитам нещо от Сезан или Гоген в хола си[/quote]

  Ха-ха, съдейки по коментарите ти, вероятно можеш да си позволиш ... найлонова торбичка от дюти-фрий с отпечатана репродукция...

  Иначе за Destructive Creation мога да кажа, че са наистина велики пичове - едно от малкото културни явления (извън прекрасната, извънредно убедителна инсталация на Чорни), които накараха световнит емедии да споменават България в културните рубрики.

  Мощите на Йоан Кръстител и останалите полюции на агент Божидар изобщо не са в същата лига.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 623 Весело

  Това е най-светлото и креативно нещо през 2011. Толкова е свежо че няма накъде. Чугунените глави обаче не могат да схванат идеята и се сърдят като малки деца. Абе взели са се много насериозно като всички руснаци. Явно са им малки пи*ките. Това е все едно да сравняваш по сценично поведение Йосиф Кобзон и Бон Джоуви.

 23. 23 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре ме разсмя този паметник, а и има смисъл в творбата

 24. 24 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#3:"Ивайло Чатов"]съвременното изкуство в БГ иначе е толкова провинциално и посредствено. [/quote]

  И кога ще изрисуваме паметниче в чужбина, наистина стига с това провинциално изкуство в България?

  Резултатът ще е много интересен, а дебатът много къс. Особено, ако е паметник на загиналите евреи в Германия. Басирам се, че тогава няма да е изкуство, а вандалски акт, дебатът ще е изцяло в съдебната зала и присъдите ще бъдат изключително солени.

  Хайде момчета, научете европейците на изкуство. Можете да изрисувате и нещо по-безобиднно - русалката в Дания, примерно. Но наистина - стига с това провинциално изкуство.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 25. 25 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 850 Неутрално

  http://bg360.net/pano/sofia/popart-soviet-army.php

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 26. 26 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Весело

  За мен изрисуването на паметника беше като неосъществената културна революция в България - дръзка, мирна и изключително творческа! Искам още

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Големите "художници", информиращи се какво е изкуство от Уикипедия. Силен творчески потенциал, правиш уж нещо, а не знаеш какво правиш. Промиването на мозъците се смята за някакъв "творчески акт".

 28. 28 Профил на Румзак (a.k.a. Музар)
  Румзак (a.k.a. Музар)
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#13] от "kel4o":

  На 360-градусовата снимка в коментар [#25] от "Митко" лицата на хората са много готини! И ги няма шарапонките .

 29. 29 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Този "паметник" като беше изрисуван поне заприлича на нещо.Сега е пак окупаторска храчка в София,както пред централата на дрОгарете на Позитано

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 30. 30 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1373 Неутрално
 31. 31 Профил на studentka
  studentka
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#24] от "bibian":

  нито русалки, нито евреи имат общо с Паметника на СА, защото в случая наблягаме на СА, а не на думата Паметник. А защо можеш да научиш или от учебник по история, или от коментарите по-горе.

 32. 32 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#31:"studentka"]До коментар [#24] от "bibian":

  нито русалки, нито евреи имат общо с Паметника на СА, защото в случая наблягаме на СА, а не на думата Паметник. А защо можеш да научиш или от учебник по история, или от коментарите по-горе.[/quote]

  Защо не наблягаш на русалките тогава, те дори никога не са съществували, докато СА е имало Наблягате си на каквото ви щукне и си мислите, че мислите, ама йок. Днес СА няма, но и русалки няма - нито единия, нито на другия ще ви стиска да му преместите едно камъче, защото и вас толкова ви има

  Евреите, обаче, си ги има, та на тях и през ум не ви минава да нарисувате паметниците. Нали е изкуство бе, евреите са умни хора, ще разберат, хайде да видим. Ха-ха, провинциализмът избива в простотия и нищо друго.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK