"Клас": Ние не сме групата, която гледа към миналото

"Клас" в края на 80-те

© http://www.facebook.com/pages/Група-Клас/

"Клас" в края на 80-теБългарската ню уейв група "Клас" направи първата си изява от 16 години насам по време на концерта "20 години след Димитър Воев", организиран в памет на покойния вокалист на "Нова Генерация". Краткото им участие беше може би най-силно аплодираното от публиката, напълнила до краен предел Mixtape 5.


Завръщането им на сцената е дългоочаквано и заради периодично появяващата се информация, че "Клас", останали в историята на българската музика с песни като "Госпожа Емилия", "Чай" и "Река си ти", са отново заедно и работят по нови заглавия. Но от сесиите до този момент са се появили единствено, сякаш случайно промъкнали се в интернет песни "Сини слънца" и "Любовен танц". За живи изяви пък не е ставало и дума.


"От 3-4 години записваме отново и принципно нямахме никакво намерение да свирим на живо, дори не ни минаваше през главата тази мисъл. Целта ни беше единствено да издадем нов албум просто за удоволствие.", казва пред "Дневник" китаристът Иван Градинаров, който е също така управител на "Жокер Медиа Рентал". "В процеса на работа започнахме да установяваме, че все повече хора се чудят дали някога отново ще ни видят на сцената. И най-сетне дойде един удобен повод да го направим. Нели Воева ни покани да вземем участие в концерта, посветен на Димитър Воев. Решихме, че поводът си струва, а и с Митко се познавахме достатъчно добре."
Иван Градинаров

© Красимир Юскеселиев

Иван Градинаров


Според Градинаров, вокалиста Бойко Петков и кийбордиста Момчил Колев, познат и от дуото "Дони и Момчил", дистанцията от сцената не е продиктувана от нежелание за свирене на живо.


"Имахме много концерти по време на активното ни съществуване или поне толкова, колкото беше възможно да се направят. Не сме отказали нито един концерт.", разказва Петков. "Но трябва да се знае, че за да постигнем това звучене, ни беше необходимо много време в студиото, нещо, което другите групи не правеха по ред причини ("Клас" създават собственото си студио "Сити" още през 80-те). Може би заради това е впечатлението, че групата прекарва повече време в студиото, но това е нещо необходимо, за да се получат желаните резултати."


Както на концерта в памет на Воев, така и в социалните мрежи и музикалните сайтове, се забелязва, че голяма част от почитателите на "Клас" са много често хора, които са били твърде малки, за да ги видят на живо преди разпадането им през 1995 г. Какво би провокирало млади хора да слушат "Клас" при положение, че албумите им отдавна не могат да се намерят на пазара, звукът им е стилизиран според тенденциите на 80-те, а музиката им не е била промотирана по никакъв начин през годините?


"Всъщност тя никога не е била промотирана, изданията са ни абсолютно апокрифтни", казва Градинаров. "Така е още от първата ни песен, тя се разпространяваше незнайно как."


"Когато стане въпрос за реакции в интернет и преценки на базата на това, винаги трябва да се отчита, че въпросната таргет аудитория винаги ще е млада, тъй като именно младите хора са най-активни там", смята Петков. "Така че това е обяснението защо има такива отзиви от такава възрастова група. Вече е отделен въпрос защо тази група харесва песните на "Клас" и ние много трудно можем да му отговорим. По-скоро тези слушатели трябва да кажат защо харесват нещо, което е направено преди 20 години."


Бойко Петков.

© Красимир Юскеселиев

Бойко Петков.


По-късно тази седмица групата ще бъде в студиото, където ще продължи работата по новия си и все повече нарастващ като количество нов материал, за който обаче няма поставен срок за финализиране. "Идеята е в кратък период от време да го реализираме, но ние няма да пуснем нищо, освен, ако не го смятаме за достатъчно добре изработено и завършено.", казва Бойко Петков с тон, който показва, че надали нещо би променило тази философия.


Според Момчил Колев има известно адаптиране в съвместната работа след дългата пауза. "Времето ни е раздалечило по някакъв начин и е малко трудно да се наместят мозъците ни. Една група трябва да звучи като един човек, всеки да усеща другия. Това е сложен процес, но когато завърши, оттам нататък е лесно."


Иван Градинаров споделя, че събирането на "Клас" го кара да се чувства повече в свои води и му носи спокойствие. "На базата на натрупания опит, гледам на ситуацията повече като на забавление, а така винаги се постигат по-добри резултати."


Момчил Колев, познат и от дуото "Дони и Момчил"

© Красимир Юскеселиев

Момчил Колев, познат и от дуото "Дони и Момчил"


Момчил Колев описва новите песни като по-китарни. "Не е ясно дали наистина това ще бъде новата насока на групата, но бихме искали звукът да е по-жив, по-малко синтезатори, повече китари. Но засега нищо не е сигурно."


Бойко Петков също подкрепя идеята за отделяне от синт-поп звученето, с което групата е асоциирана. "Песента започва от някаква идея, придобива някакъв първоначален вид, но в процеса на работа не се знае дали няма да влезе и друг елемент. Като цяло и на мен ми харесва да придадем на песните по-китарен вид, да звучат по-твърдо. Все пак времената са други, много нова музика се е появила оттогава досега, а ние постоянно сме в т.нар. музикален бизнес. Малко или много харесваме това, което се случва в момента, а и и не искаме да сме група, която гледа в миналото и репликира себе си. Не, ние ще се опитаме да направим нещо свежо и ново."


По отношение на съвременна музика и тримата имат изявени фаворити. Момчил Колев изключително харесва Muse и The Killers, като клони към британската музикална сцена, тъй като "англичаните винаги са измисляли неща с по-силно послание, докато американците често ги правят по един по-комерсиален начин."


Иван Градинаров се описва като "тежък фен на Coldplay" и отбелязва, че никога не си е поставял стилови ограничения в музиката, която слуша. "Просто искам да чуя нещо, което не съм чувал досега. Но няма нещо ужасно впечатляващо, което да е излизало през последните 10 години."


Бойко Петков споделя, че както той, така и останалите са по-ориентирани към британската музика, като това е и донякъде една от причините да се съберат през 1986 г. "Имахме големия шанс да преживеем лично развитието на световната рок музика, която поне в България беше много доминирана от английския саунд. Минал съм през The Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Deep Purple, а любимата ми група е Pink Floyd. След това прослушах Tears For Fears, които за мен в ню уейва са най-интелектуалната група, Depeche Mode, Duran Duran. Напоследък страшно харесвам Porcupine Tree и особено концертните версии на песните им."


А ако има нещо, което да го дразни в съвременната музика, то това е начинът, по който се предлага. "Това издаване на парче убива концептуалността в албума. Изпълнителите мислят как да пуснат песен в YouTube, да натрупат хиляди view-та, а това не е правене на музика. Това е по-скоро американският начин на продаване на пуканки."


Въпреки че на концерта, посветен на Димитър Воев, Бойко Петков намекна от сцената, че ще последват и още изяви, засега все още се обмислят планове за активна концертна дейност. "Това, което ние няма да направим, е да започнем да свирим постоянно по клубове и на всяко място, на което ни поканят.", казва с увереност Иван Градинаров. "Не ми харесва как някои стари групи, които дори са с по-голяма история от нашата, свирят където и както им падне. Това може да доведе единствено до обезценяване."


"И липса на желание да се занимаваш с музиката", добавя Петков. "А когато изчезне магията между музикантите и публиката - край."


Според тях няма смисъл от твърде чести изяви, а и самата им аудитория би се радвала, ако ги вижда на добре организирани и напълно изпипани концерти, тъй като музиката на "Клас" не подхожда на всяко място. "Едва ли ще ни видите на сватби и погребения", добавя на шега Градинаров.


Момчил Колев, Иван Градинаров и Бойко Петков.

© Красимир Юскеселиев

Момчил Колев, Иван Градинаров и Бойко Петков.


Дали многото ангажименти и споменатото изчезване на магията е всъщност причината за разпадането на групата през 90-те? За Бойко Петков тя се крие най-вече в изчезването на културния живот в България в годините след падането на социализма. "Медиите обърнаха гръб на българските групи, а кой би стоял в студиото, за да прави музика за никого? Или да бяхме продължили за майката родина?", пита реторично вокалистът. "Мнозина може би имат представата, че музикантите са друга категория хора, които се хранят от въздуха. Бих искал да попитам колко от феновете на "Клас" са теглили нелегално музиката ни и колко легално? Такива неща обезсмислят труда на музикантите."


Дали обаче пиратството не е наложително при положение, че албумите на "Клас" вече не могат да се намерят? За Иван Градинаров ситуацията е като омагьосан кръг. "Липсата на желание при издателите да разпространяват българската музика и липсата на интерес от публиката да я купува, са две неща, които се подхранват едно друго. Този цикъл трудно може да бъде прекъснат. Аз не живея от музиката си, но ако живеех, щях да бъде в една много неизгодна ситуация."


Както и те отбелязват, днешното време няма нищо общо с това, в което те са записвали и издавали. "Тогава всичко се ограничаваше до две неща - Българското национално радио и Българската национална телевизия. Който имаше по-добри контакти, успяваше да си прекара песните през комисията", разказва Градинаров. "А тя беше без съмнение корумпирана. Многократно сме висяли по комисии, а "Река си ти" се превърна в абсолютен прецедент, тъй като тогава за първи път беше одобрена песен, която не е записвана в студията на радиото. Имаше експерти, които слушаха и примерно казваха, че това не е технически издържано, независимо дали звучи по-добре или по-зле от това, което самите те правят." Впоследствие "Река си ти" поставя рекорд по брой ротации в националния ефир, а причината да бъде допусната е, че автор на текста е българският поет Владимир Голев.


Групата все пак има планове на някакъв етап да преиздаде албумите си, но при намирането на спонсор, тъй като целият процес ще бъде скъп, дори и само при разпространяването им в ограничен тираж. "Фенове на "Клас" с много излишни пари няма", казва Градинаров, а Бойко Петков добавя, че биха го направили единствено заради феновете.


Освен това музикантите са на мнение, че интернет вече напълно е убил стария начин на разпространение на музикалните продукти. "Всичко става онлайн, което тотално променя принципите и правилата в музикалната индустрия и това не е прост въпрос, а една от най-сложните материи в момента."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Като гледам снимките и се чувствам силно остарял.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 2. 2 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много добра група, сега трудно се намират такива.

 3. 3 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Не е чувство, а факт .

  Сигурно помниш как неотдавна (според нас не отдавна) смятахме 40 годишните за възрастни .

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "За Бойко Петков тя се крие най-вече в изчезването на културния живот в България в годините след падането на социализма".
  Да, по времето на социализма културният живот беше велик)). Партизански филми, театрални представления, "Ален мак" и др. подобни. И разбира се...естрада начело с медсестрата от Кубрат Л. Иванова. Толкова велик бе културния живот у нас, че слушахме Радио Люксембург, предаването на Джилда Карол от РСЕ, Теодор Раду с неговия "Метроном" и др.

 5. 5 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Много добри!
  И преди, и на концерта за Воев.

  Очаквам с интерес и нов албум, и нов по-съществен концерт!

 6. 6 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "armia":

  Културният живот по времето на социализма не знам какъв е бил, но сега това са шоута от типа на "Биг Брадър", малоумни сериали, тъпи американски екшъни и на парктика липса на качествена българска музика. За филми дори не ми се говори....

  Това е новата "култура"...

 7. 7 Профил на Виктория Сотирова
  Виктория Сотирова
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Още си пазя плочата на Балкантон. Слушахме я след у-ще...

  П.С. Исках да сложа плюсчета на Росен и Jubal, ама нещо системата им е смотана, излезнаха и минуси... Извинете ме, момчета!

 8. 8 Профил на armia
  armia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#6] от "plamena_genova":

  Е, аз знам какъв беше. Да, сега е помия. Но и тогава горе-долу бе същото, но с обратен знак.
  Давам ти пример - по БНТ излъчват сериал с главен герой партизанът Янко като този Янко разбира се едва ли не сам е съборил фашизма. А познай кой е Янко)) ?

 9. 9 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  лелеее, Момчил е заприличал на Министър на земеделието...

 10. 10 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1445 Разстроено

  Жалко е, че малката ни държава не е благодатна почва за развитието на такива добри и интересни музиканти...
  Чуйте му гласа на човека, вижте колко уникален е стила им в сравнение с това, което звучи масово у нас и сега, и преди 15 години.
  Малко бедно население, ниво на култура на аудиторията, да ги почваме ли темите? По-добре не.
  Но е тъжно.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 11. 11 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#1] от "jubal harshaw":

  Нда, отидох до тоалетната в офиса (уж да си измия ръцете) и се гледах няколко минути в огледалото

  Имам касета с първия им албум, издаден от... Рива Саунд мисля? Преди година ме стегна нещо шапката и наточих на една флашка доста техни песни за слушане в колата. Наистина, както казват в интервюто, последните 10 (според мен повече) години нищо вдъхновяващо не е излизало в музиката. Е, чат-пат някое парче ми дига(ше) адреналина, ама... Верно от бриртанските групи основно - Placebo, Coldplay...
  Чудех се дали е така, защото съм излязъл от пубертета, или е обективен факт... сигурно и от двете.

 12. 12 Профил на pfu
  pfu
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Диви коне" за мене е парчето!

 13. 13 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Това лято мернах Момчил на морето. Наистина, как си минава времето...
  Иначе хубава статия и супер група.

 14. 14 Профил на alter_ego
  alter_ego
  Рейтинг: 627 Неутрално
 15. 15 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "armia":

  Не съм го гледала този сериал, но сравнявайки качеството на българската музика и българските филми преди и след 1989 г., просто няма какво да говорим - преди е имало много качествени групи, сега е пълен колапс.
  Не мога да не посоча една от песните на Поли Генова, която има просто покъртителен текст - броене - едно, две, три, четири и т.н. !!! По-голяма глупост не бях чувала...
  А някой налива пари за промотиране на подобни нискокачествени продукти....

 16. 16 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Обичам ги тези хора!!!! )))

 17. 17 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Авторът няма защо да се учудва защо една група, потопена изцяло в стилистиката на 80-те е популярна сред младите, след като прекрасно знае, че доста от най-популярните млади групи навън тотално копират същата тази стилистика. Да не говорим за фурора, който правят The Cure по фестивали, за дългата кариера на Duran Duran и за култа към Depeche Mode.

 18. 18 Профил на martin187ism
  martin187ism
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#15] от "plamena_genova":

  извинявайте, а вие да нямате роднинска връзка с поли генова

 19. 19 Профил на Светослав Тодоров
  Светослав Тодоров
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#17] от "Димитър Димитров":

  В случая 'имитацията' е действително до стилистиката, не толкова до цялостния звук - колкото и някои неща да си приличат с други, те няма как да бъдат разменени във времето, не са идентични. А споменатите три групи по един или друг начин се отделят от това звучене и именно заради промяната те са запомнени. Така че си е достатъчно резонен въпрос, дори само заради това, че винаги се намира различно обяснение

 20. 20 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "martin187ism":

  ?

 21. 21 Профил на plamena_genova
  plamena_genova
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#18] от "martin187ism":

  Нямам. Много смислен коментар от Ваша страна.

 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#4] от "armia":

  Явно не правите разлика между 60-те и 80-те години.

  А такава има.

 23. 23 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#17] от "Димитър Димитров":
  Да не говорим за фурора, който правят The Cure по фестивали, за дългата кариера на Duran Duran и за култа към Depeche Mode.
  ...........
  Точно тази кръстоска и на мен ми дойде на ум, само дето там, на Запад си възникваха по естествен начин, а у нас за обиране на луфта, задължително с благоволението и съдействието на Партията/ Гласност ала-бала.
  Имитацийка на нещо оригинално, лошо няма, в света на слепите ( под шумкарско иго) и едноокия е цар, пък макар и кривоглед.
  Защо мълчаха досега ?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Иван Градинаров е собственик на Jocker Media – най-голямата рентал компания в България - отскоро разполага с внушителна по мащабите си сцена.
  Момчил Колев е по-неизвсестният от дуета "Дони и Момчил", какво чакат, сливи ли имат в устата си.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на refused
  refused
  Рейтинг: 8 Неутрално
 26. 26 Профил на mafalda
  mafalda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "СДС":

  Какво точно искаш да кажеш?
  След като дуетът се разпадна, Дони, за съжаление, почна да имитира Горан Брегович.
  К`ви сливи?
  Момчил изглежда така, защото е като всеки от нас - трябва да храни семейство. Не му го вменявай във вина.
  Твърде много демагогия (не са камъни в твойта градина, просто тъжна констатация без конкретен адрес)

 27. 27 Профил на mafalda
  mafalda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не че имам нещо против Горан Брегович. Въпрос на вкус. Просто предпочитам имитации на Depeche Mode

 28. 28 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#26] от "mafalda":
  Момчил изглежда така, защото е като всеки от нас - трябва да храни семейство. Не му го вменявай във вина.
  ..........
  Чакай малко, кой ти говори за външен вид.
  Семейство ли? Може би искаш да кажеш, че трябва и да вдишва въздух, а после да го издишва? Да се нахрани, напои?
  Това са неща от живота на ВСЕКИ.
  Който има талант, средства, контакти, опит и мързелува - има сливи в устата си, е просто един патетник - лежи като паша върху дивана и току промълви " о-о-х! о-о-о-х, бе, никой ли не ма чува!".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 29. 29 Профил на mafalda
  mafalda
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да не би да си му съсед и той да не е идеалният?
  Това са неща от живота на всеки- абсолютно си прав
  Но кой си ти да съдиш другите?

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Остарели са наборите
  Няма такива групи вече . . .

 31. 31 Профил на yorval
  yorval
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "forza":
  ... И едно независимо и много субективно мнение: Първо, скоро не бях срещал такава свежа статия, по-скоро представително ревю за една страшно свежа и вечно млада БГ-група, чиято музика „движи” и въздейства еднакво и на стари и на млади. Евалла и моите сърдечни благодарности на автора й и – нека има повече подобни постижения! И в тази връзка наскоро пуснах от плейъра си 2-3 техни песни от сборния им „БЕСТ”-диск на едно младо 20-годишно момиче и изведнъж се оказа, че то дори не ги беше чувала досега в живота си, и освен че й допаднаха страшно много, това означава, че съвременната ни „култура”-халтура отвсекъде куца, поне в музикално отношение, въпреки видимите тук-таме 2-3 изключения ...
  Второ, точно тази група не може и няма начин да бъде забравена и дисковете й да тънат в някое затънтено местенце на личната библиотека... Защото и до днес музиката им страшно актуално и направо модерно дори, независимо от далечната „епоха” през която са били създадени; особено „Как сте, г-жа Емилия?” или „Ела със мен да пием ЧАЙ!”, да не говорим за „Сутрин” – няма начин да те оставят безучастен и безчувствен...
  Трето, добрата и качествено направена музика, която идва отвътре, не е само и единствено от значение за времето, в което е сътворена, а тя надживява „епохите” и не може просто ей-тъй да умре – напротив тя си има своя собствена магия и обаяние, които стоят над времето и законите на природата и завладява душите и сърцата най-вече на хората, които имат уши за това!
  Четвърто, според мен в никакъв случай любимците ми /сред БГ-бандите/ КЛАС не са чисти плагиати на световните звезди Депеш Мод, а по-скоро представляват един достоен и впольне адекватен НАШ български отговор на тяхната музика и на ню-уейв стила, преосмислена и пречупена през местния ни колорит, респ. фолклор – нещо подобно на босненско-сръбската група на Брегович – Bjielo Dugme, които се явяват специфична балканска етно-рок алтернатива на творчеството на Дийп Пърпъл и Урая Хийп на местна почва... подобно на групата SMAK от малкото градче Крагуевац, която твори в джаз-прогресив рок-стил и която се явява сръбският отговор на великите Лед Цепеллин, в чиито редици се подвизава най-добрият соло-китарист на съседската ни държава на всички времена – Радо Михайлович – „Точак”.
  И пето, с нетърпение и удоволствие ще си купя новия материал на група КЛАСС, само и само да излезе по-скоро, и да ни зарадва в тези „тъжни дни” още повече, че когато човек цени цялостното им творчество, не може да пропусне подобно значимо събитие и след това да гони Михаля из нета, търсейки някъде евентуално по-добро качество на саунда им...

  Still 2oo old 4RR & 2oo YOUNG 2Die 4 IT! [Jethro Tull & IA] & Keep ON Rockin' in The FREE World! [N.Y.]
 32. 32 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Малко в страни от темата.
  Тодоров, за Вас Момчил може да известен от дуета "Дони и Момчил" но когато този дует се появи ги представяха като Дони от "Атлас" и Момчил от "Клас".

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 33. 33 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Тогава нямаше много групи и интересна официална музика.
  Вярно е всички много остаряхме , но пък безгрижието и живота който водехме тогава беше.....

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 34. 34 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Студен неон над мокри булеварди,
  студен неон над мраморни дворци,
  студен неон от празните витрини,
  студен неон и в твоите очи.

  "Клас" са класа.

 35. 35 Профил на christinanest
  christinanest
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И аз го помня така, Момчил от "Клас" и Дони от "Атлас" Предпочитам "Клас" да бяха останали на сцената, отколкото "Атлас" - единствената песен на "Атлас", която харесвам е "Кукла" и то само текста на Д. Воев, а не гласът на Дони и мелодията, втръснала от безкрайното въртене по радиото... Беше страхотно да чуя "Клас" наживо след толкова години

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Вкъщност, като гледах видеото на "Чай" (за съжаление не можах да отида на концерта), установих, че никой не е остарял. Музиката е същата, млади хора на концерта - какво значение има как изглеждал Момчил????
  Музиката, уважаеми, тя не остарява.
  И ето и моята любима песен на Клас
  http://www.youtube.com/watch?v=VKYOtMpb94w

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  носия

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Farragut West
  Farragut West
  Рейтинг: 627 Весело

  Любимата ми българска група. Аз също бях много малък да им отида на концерт.

 40. 40 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Да се говори, че в БГ по времето на соца е имало музикална култура е пародийно, имало е добри групи, всъщност единствената рок група която се тличава с класа това са ФСБ - но при тях липсва новаторство, музиката им макар и на много добро ниво е една компилация от това което са правели групи като Дженезис, Тото, Сага и Джентъл Джайънт.....Пародийни рок групи като Сигнал, Диана Експрес Шурците, Тангра и прочее могат пробудят само ехидни усмивчици у всеки, който има идея и усет за музика. В други направления и стилве е същото Клас и Нова Генерация в музикално отношение са понякога отчавайщо елементарни, но поне компенсират с лирика. За естрадат да не говорим, че те я е по-зле от днешната чалга.......та някой да ми говори, че имало някаква музикална култура в в БГ по времето на соца........ айде моля

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 41. 41 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Благодаря за статията, навя ми много мили спомени! Аз съм им бил на концерти 17-18 годишен, като фен на ню уейв вълната....Сега като ги гледам с умиление, наистина за момент се почуствах стар!

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK