Второто издание на ACT Festival отвежда на нови разходки във времето и пространството

От танцовия спектакъл Cadaver на Станислав Генадиев и Мартин Пенев. Те ще представят проекта си в Червената къща от 20:20 ч. на 16 ноември.

© Организаторите

От танцовия спектакъл Cadaver на Станислав Генадиев и Мартин Пенев. Те ще представят проекта си в Червената къща от 20:20 ч. на 16 ноември.Второто издание "ACT Festival за свободен театър" ще представи шестнадесет спектакъла, обединяващи класическите и дигиталните изкуства, а заедно с тях срещи и лекции с международни специалисти в областта, съобщиха организаторите.


Инициативата, единствена по рода си в България, започва от утре и ще продължи до 18 ноември.


Началото ще бъде дадено от medea на хореографа Мирослав Йорданов в Център за култура и дебат "Червената къща" от 17 ч., като това ще бъде премиерното представяне на спектакъла, който предава древногръцкия мит чрез съвременни танци.
Два часа по-късно започва "Навреме – четири авторски миниатюри на тема време", който типично за екипа на "ПроТекст" и "36 маймуни" ще се играе в пространство, което рядко асоциираме с "Театър" - в случая Софийската централна баня. Автори са Гергана Димитрова, носителката на "Аскеер" и "Икар" Василена Радева, Петко Стоянов и Мортен К. Роесен. Това, което пък може да очакваме от тях, е "петизмерно времепространство" с "демонстрации на някои видове стрели на времето".


medea

© Организаторите

medea


В камерната зала "Сфумато" от 21 ч. ще се играе "Черен Петър", едночасова монодрама на Александър Мануилов, която разказва за историята на ром, който поставя въпроса може ли да се говори открито за циганините и циганинът истински циганин ли е, когато играе ром. След финала на представлението, фестивалът се запътва към клуб "Жул Верн", на чиято сцена ще бъдe българската синт-поп формация Help Me Jones, съставена от участващия като режисьор на събитието Maрий Росен и вокалистката на Nasekomix и Sentimental Swingers Андрония Попова.


Текстове от Библията, Маргарит Дюрас, Луис Бунюел и Хулио Алехандро пък ще бъдат обединени в пърформативно-мултимедийния проект "И, моя любов" на Валери Пърликов, който ще се играе в Народно читалище "Акад. Андрей Стоянов-2003" от 17 ч. на следващия на ден.


Клуб "Студио 5" ще бъде отново домакин на "Алкохол", мултимедийния биографичен спектакъл на Цветелна Стоянова – Цвъ по едноименния роман на Калин Терзийски, който също така участва като актьор в нестандартната постановка. От 21 ч. Явор Костов ще представи на български "Въображението мъртво си представете" от Самюъл Бекет, а час по-късно ще играе моноспектакъла и на английски.


"Алкохол" на Цветелина Стоянова - Цвъ и Калин Терзийски

© Организаторите

"Алкохол" на Цветелина Стоянова - Цвъ и Калин Терзийски


Режисьорът, актьор, текстописец и музикант Марий Росен ще "освежи причините да ходите на театър" с "Отровата на театъра" по Рудолф Сирера. Драмата с участието на Валентин Ганев ще се играе на сцената на IV етаж в Народния театър от 17 ч. на 16 ноември.Сред акцентите на фестивала, продължаващ до края на седмицата, са още интерактивния танцов спектакъл "Азамен", който ще бъде представен на голямата сцена на "Сфумато" от 21 ч. на 17 ноември, "Да изядеш ябълката" на Ида Даниел (17 ноември, студио Suspacious), експерименталната куклена постановка за възрастни "Деволюция" на Петър Пашов – младши в Столичен куклен театър (17:30 ч., 18 ноември) и "ГогоДиди", описан като "театрален джаз в две действия" по "В очакване на Годо" на Самюъл Бекет.


Пълната програма на ACT Festival, цени за представленията и други детайли може да откриете на блога на фестивала.


Театралната част от събитието ще бъде съпътствана и от още инициативи като лекции, работилници, партита концерти. Режисьорката Ида Даниел ще бъде сред водещите на разговор за културните политики в областта на свободния театър в Гьоте институт на 16 ноември,. В четирите дни на фестивала ще се проведе и дискусия по критическо писане, водена от Ангелина Георгиева.


Работилницата за двойки драматурзи и режисьори ще бъде с международното участие на Роджър Данфорд и драматурга Лидия Стрък, които на 19 ноември ще покажат на млади български театрални тандеми интересни практики в работата между пишещ и поставящ.


Специално за събитието у нас на 15 ноември ще пристигне и театралният критик Робърт Авила, който ще сподели опита си на тема "Всичко за култивирането на публики на нови и "трудни" проекти в независимата сцена на Сан Франциско". "Псевдо-лекция" с видео прожекция и отворена дискусия ще направи Галина Борисова на тема "Движещото се тяло като потенциал за танц и театър".


Повече около паралелната програма на АCT Festival може да научите също на блога на фестивала.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK