Откъс от "Моето меню за 30 минути" на Джейми Оливър

Свински котлети с пръжки

© Хермес

Свински котлети с пръжки




В най-новата си книга "Моето меню за 30 минути" световноизвестният готвач, кулинарен консултант и телевизионен водещ Джейми Оливър дава съвети как да направи бързоприготвената храна вкусна и полезна. В рубрика "Четиво" ви представя една от 50-те рецепти в изданието, което се разпространява в България от "Хермес". Книгата излиза на българския пазар от 23 ноември.

Свински котлети с пръжки, мачкани картофи с магданоз, зеле със сос от джоджен, праскови с крем.


Свинско




4 х 180 г свински котлети (с кожа), 8 скилидки чесън, 1 ч. л. семена резене, малка връзка прясна салвия


(градински чай), течен мед (за заливка)


Зеле


1 малка глава савойско (къдраво) зеле, 2 препълнени ч. л. сос от


джоджен


Картофи


700 г картофи, ½ лимон, 1 препълнена ч. л., пълнозърнеста горчица, малка връзка пресен магданоз


Подправки


зехтин, зехтин екстра върджин, морска сол и черен пипер


Праскови с крем


830 г компот от белени праскови (половинки), 1 пръчка канела, 425 г готов яйчен крем, 4 маслени бисквити, 2 стръка прясна мента


Започнете като предварително приготвите всички продукти и домакински уреди. Включете фурната на 180°С. Сгорещете вода и сложете голям тиган на силен огън.


Свинско - Поставете котлетите на пластмасова дъска за рязане и отстранете кожата и част от тлъстините. Нарежете кожата на тънки ленти по 1 см и ги сложете в тигана с маз- ната част надолу, за да приготвите пръжките.


Картофи - Измийте картофите, разрежете големите наполовина, а малките оставете цели, и бързо ги намушкайте. Сложете картофите в голяма купа, подходяща за готвене в микровълнова фурна. Добавете ½ лимон и 1–2 щипки сол и черен пипер. Покрийте с двоен пласт стреч фолио и


гответе на пълна мощност около 17 мин. или докато картофите са готови.


Свинско - Обърнете пръжките с щипки. Направете леки разрези по цялата дължина на тлъстината на котлетите и подправете от двете страни с 1–2 щипки сол и черен пипер. Кога-


то пръжките станат златисти и хрупкави, свалете тигана от котлона.


Зеле - Разполовете главата зеле, отрежете кочана и отстранете външните листа. Нарежете зелето на 8 резена, поставете ги в голяма тенджера и я сложете настрани.


Свинско - Леко смачкайте 8 необелени скилидки чесън с длан, върнете тигана на огъня и ги сложете вътре. Избутайте пръжките и чесъна в края и поставете 4 котлета по средата, като ги подредите изправени с тлъстата част надолу (вж. снимката, за да разберете какво точно имам предвид). С щипки преместете пръжките и чесъна в тава за печене. Поръсете резенето в тавата и я сложете на най-горното ниво във фурната. Откъснете листата салвия.


Зеле - Налейте гореща вода в тенджерата и посолете. Захлупете и сложете на силен огън. Варете зелето 6–8 мин. или докато омекне.


Свинско - Когато котлетите се зачервят, с щипки ги поставете легнали. Пържете още 4 мин. или докато се зачервят. Извадете тавата от фурната и сложете в нея котлетите и листата салвия. Разбъркайте и след това подредете салвията и пръжките върху месото. Залейте котлетите с малко мед и върнете тавата във фурната за около 10 мин или докато свинското е готово.


Праскови с крем

© Хермес

Праскови с крем


Праскови с крем - Изсипете компота в малка тенджера. Добавете пръчката канела и варете на силен огън, докато се сгъсти.


Зеле - Отцедете зелето в гевгир, върнете го в тенджерата и добавете 2 препълнени ч. л. сос от джоджен, щипка сол и черен пипер и малко зехтин екстра върджин. Леко объркайте с щипки. Сложете отново капака, за да запазите зелето топло, и поднесете.


Картофи - Извадете картофите от микровълновата фурна. Внимателно пробийте и махнете стреч фолиото. Проверете дали са сварени и изхвърлете лимона. Добавете 1 препълнена ч. л. горчица, повечко лъжици зехтин екстра върджин и 1–2 щипки сол и черен пипер. Скълцайте на ситно магданоза и го прибавете в купата. Раздробете и намачкайте картофите с лъжица, като ги объркате с подправките. Сервирайте.


Праскови с крем - Сложете крема в плато. Изсипете горещите праскови отгоре и натрошете маслените бисквити върху тях. Залейте с малко от горещия плодов сироп и изхвърлете останалата част. Накъсайте отгоре листата прясна мента.


Свинско - Извадете котлетите от фурната и ги занесете право на масата. Поднесете със зелето със сос от джоджен и намачканите картофи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1385 Неутрално

    Прехвален тип- продукт на рекламата!
    И на малкия пръст не може да стъпи на Жак Пепен!

    Много народ тук се е взел насериозно! :)
  2. До коментар [#1] от "ръпончо":

    Grand-père Pépin наистина е ненадминат!

    "Не прекалявай с борбата, най-хубавите неща се случват неочаквано." Габриел Гарсия Маркес
  3. 3 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 857 Неутрално

    Някой иска да открие топлата вода. Ами нашенските манджи, доста харесвани по света, се готвят също за 30 мин. С малки изключения - гювеч, печена пуйка, прасенце, агне... Една вкусна мусака става за не повече от 25 мин, айде с приготовленията и застройката 40! Ако намалим мазнината и направим активна пропаганда, бая туристи ще ни посетят.

  4. 4 Профил на izabell
    izabell
    Рейтинг: 1354 Неутрално

    Може праскови да се заменят с печени дюли.Компота не може да се сравнява изобщо с тях,а да не говорим компот от ананас на....кръгчета,блудкава консистенция

  5. 5 Профил на Едно_Българче
    Едно_Българче
    Рейтинг: 605 Весело

    вече има и менюта за 15 минути . Принципно има добри идеии Оливър и като го гледам с каква любов готви успява на моменти дори мен да ме мотивира да отида до кухнята , но не винаги всичко става за ядене . А за количествата зехтин, които излолзва няма какво да се каже просто .

    Fortuna favet fortibus!
  6. 6 Профил на Любо
    Любо
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Рецептите му са неприложими нито в БГ нито на Запад. Те са направени за да си продаде книгата. Все пак, отбелязвам една фундаментално добра идея: ако имате добра организация, можете да правите три блюда едновременно (1во 2ро 3то) а не едно по едно, както правят аматъорите.

    Любомир
  7. 7 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3242 Неутрално

    До коментар [#1] от "ръпончо":
    До коментар [#2] от "Славена":

    И аз съм "за" мосю Пепен! Страхотен кулинар, интересна личност! Особено ме впечатли фактът, че на времето е отказал да работи в Белия дом за Дж. Ф. Кенеди; както и магистратурата му върху френската поезия от 18-те век от Колумбийския университет!

    "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
  8. 8 Профил на Иван Стаматов
    Иван Стаматов
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Номер 1, чичо ти Жак Пепен е стара, много стара школа в готварството. Не отричам постиженията му, но човекът е решил, че е прекалено велик за да се развива заедно с времето си.

    Кайзен
  9. 9 Профил на DareDebil
    DareDebil
    Рейтинг: 768 Неутрално

    До коментар [#3] от "charlesdegaulle":

    и коя от изброените манджи по-точно е "наша"? Турския гювеч, гръцката мусака, американската пуйка? Или прасето и агнето, все едно само в българия се ядат агнета и прасета. Последното нещо заради което ще дойдат туристи у нас са гювечите и таратора.

    Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
  10. 10 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 857 Неутрално

    До коментар [#9] от "DareDebil":

    Всички тези манджи са еднакви в областта дето навремето е била Византийската империя. Ние сме били неразделна част от нея близо 200 години. В останалото време, сме били добри съседи... А сиренето ни и киселото мляко? "Гърците" патентоваха фета, тоест бяло саламурено сирене. Гърците никога не са правили сирене, "гърците" са българите в Беломорска Тракия и Македония. Тоест Фета е българско сирене. Може да се спори много на тема храна с комшийте, но никой не оспорва величието на Византия и влиянието й, нали!

  11. 11 Профил на DareDebil
    DareDebil
    Рейтинг: 768 Неутрално

    До коментар [#10] от "charlesdegaulle":

    аз оспорвам величието на византия и влиянието и. Били сме ЗАВЛАДЕНИ от византийската империя, 200 години, което автоматично прави тези манджи не-наши, както и всички манджи от туркото робство не са наши. Отделно че гръцката мусака е доста по-различна от българската, но поне името е гръцко, за което спор не може да има. За какви приятелски отношения бълнуваш по-точно? Василии втори приятеля на българите ли? Или срещата на високо равнище между симеон и византииците при ахелой? Гостуването на българската войска в одрин? Калоян ромеоубиец, заровил живи византийските войници? Голямо приятелство е било, да.

    Гърците са патентовали ИМЕТО фета, гърците не могат да патентоват бяло саламурено сирене, което се прави във всички балкански страни и турция. Българско овче сирене се продава в германия в супермаркетите, в много други страни. На него пише българско сирене. В турски магазини в германия има кутии с някакво босненско или турско сирене, оцветени са в бяло, зелено, червено, и името е изписано с някаква смесица между кирилица и латиница, така че да звучи и изглежда български, ама да не е. Щото българско сирене също е запазена марка и може да се произвежда само в българия.

    http://www.gimauk.com/images/products/TAM06OC00.jpg

    Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
  12. 12 Профил на DareDebil
    DareDebil
    Рейтинг: 768 Неутрално

    опа, гряшка, името мусака идва от арабски

    Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
  13. 13 Профил на stonedridah1
    stonedridah1
    Рейтинг: 508 Неутрално

    "българска кухня"

    ???

    в готвенето сме трагични....

    Ти за мен си Мики Маус!
  14. 14 Профил на ръпончо
    ръпончо
    Рейтинг: 1385 Неутрално

    До коментар [#8] от "stanislav1128":

    Човекът е на много години, за да се занимава с щуротии.

    Много народ тук се е взел насериозно! :)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK