Калин Терзийски, писател: Докога ще бъдем иронични към всичко?

Калин Терзийски

© Личен архив

Калин Терзийски"Войник или Упование за обезсърчените" е новият роман на Калин Терзийски, а подобно на предишните "Алкохол" и "Лудост" той е изцяло автобиографичен. Сюжетът му разказва за автора и негов приятел, които докато пътуват в Североизточна България се отдават на спомени от военната си служба, по време на която пада Берлинската стена и социалистическото управление. Но както Терзийски отбелязва, "Войник" не съдържа "смешки за старшинката", а теми, които никой не е засягал досега освен по най-тривиален начин.


Пред "Дневник" популярният български белетрист и поет разкрива повече около създаването и смисъла на книгата, за успешната борба със зависимостта от алкохола и защо критиката е излишна, дори когато е позитивна.


Когато разговаряхме преди година, вие току-що бяхте завършили една от главите и сравнявахте написването на романа като пренасяне на камъни за Хеопсовата пирамида. Какво направи създаването на "Войник" толкова трудно, при положение че и преди сте писали автобиографично и сте споделяли много лични неща?
- Не бих казал, че това е най-трудната книга, която съм писал. Но е просто третата, което означава, че вече носиш камъни за третия етаж и е по-трудно. Четвъртият сигурно ще е още по-труден за изграждане и сравнението е много точно, тъй като докато се изкачваш, може и да ти свършат силите. Но не можеш да спреш, трябва да се изкачиш над себе си. Резултатът може да не е като в основата, защото тогава си имал много сили. Но докато при пирамидите най-ясно се виждат първите етажи, при книгите всеки е вгледан най-строго в последните.


Докато при първото издание са били изненадани, при второто са се окопитвали, при третото вече са много критични. Трябва да се знае, че от критичността вече зависи дали един роман ще бъде приет като много добър или обратното. Защото един роман сам по себе си е никакъв. Ще дам един драстичен пример – сред човекоядците от Папуа-Нова Гвинея автор като Фокнър едва ли е голям писател. Когато една книга се появи и никой все още не е подготвен с критичност и недобронамереност, тя има по-голям шанс да се приеме. Първият печат, който ще се сложи върху нея, е много важен. Не са много книгите, които са били дълго нехаресвани и после изведнъж оценявани – макар и примерно някои творби на Кафка да са такива.


Но е сякаш вярно, че вече при третата книга е трудно за публиката да изпита този възторг, както при първата – тя се появява на празно поле, ти си още terra incognita, а след нея ти знаят фактите. Има го и тънкия момент, че ако вече си познат, но се държиш като непознат и правиш много странни неща, те нямат също да се приемат много добре и попадаш в омагьосан кръг.


Бягаш от себе си и след това бягаш към себе си...


- Да, ако се повториш, хората ще кажат "той се повтаря", а ако е драстично различно, те няма да те познаят. Трябва хем да си ти, хем да си съвсем нов. Примерно в музиката такъв пример са The Beatles – не се повтарят, но винаги знаеш, че са те. Но не се старая да изненадам, ако исках, по-скоро щях да напиша един криминален или фантастичен роман. Аз пиша това, което пиша по принцип – история на времето си, разказана през призмата на моите преживявания. Но е факт, че съзнателно или не, го има старанието да направя нещо повече от преди. И това е част от големия товар – да пренесеш с 10 кг повече, а не ставаш по-млад.


Това промени ли процеса на създаването на романа?


- Отне повече време и остави едно чувство за умора. Когато завърших "Алкохол", не знаех дали съм написал въобще нещо, като приключих "Лудост", бях объркан и разколебан, а "Войник" донесе умора. Може би защото е по-особен – тази тема е развивана винаги по най-пошъл, глупашки и тривиален начин, а аз се опитах да я развия по начин, който е трудно приемлив от различни групи хора. Примерно брат ми (б.а. - писателят Светослав Терзийски) не я приема, тъй като иска да съм навсякъде скептичен и циничен.


Истинският писател според хората от моето поколение не трябва да си позволява патос и силни чувства. Той е винаги леко надменен над тях. Но аз си позволявам патос, тъй като докога ще бъдем вечно иронични и самоиронични към всичко в това време? Това е защитата на слабия. Все едно си дете, което е било бито в училище и се научава да оцелява чрез смешки. Нашето поколение е съставено от смешници, които иронизират всичко. Пък аз съм доста як и мога да си позволя всякакъв патос, и то не фалшив, а мой личен. Готов съм да предизвикам всеки, който ми каже да бъда скромен - мога да бъда скромен и пак да хваля себе си. По-смел съм от хората, които не могат да си позволят. Мога да ругая времето си и да хваля част от него. Това е израстване над непрекъснатото шегобийство и непрекъснатия дребен сарказъм.


Някои критикуваха романа, че е по-философски вместо действен, повече хаотичен, отколкото залагащ на структурирана история. А защо трябва тя да е стегната? За да обслужим търсачите на екшън? Да гледат американски екшъни тогава, аз пиша сериозни неща.


Калин Терзийски, писател: Докога ще бъдем иронични към всичко?

© Издателство "Сиела"


Казахте, че досега темите в романа са описвани само по тривиален начин? Как си обяснявате това? Звучи почти като национална реакция...


- Казармата и отношението на мъжете към нея е описвано през призмата на тежка тегоба от социализма или като истории за старшинката. Един журналист ме пита дали романът разказва за това и казвам: "Не, да ти еба майката, не са истории за старшинката." Докато сценарист не съм си позволявал такива пошлости. Но на хората им се иска да прочетат нещо за шкембе чорбата, мезето, туршията, прасето, Лепа Брена. Само че аз не си спомням такива неща и не съм ги прежививявал.


Това не е роман за казармата или войниклъка. Това е сериозна книга за съвременните мъже и заради това носи подзаглавието "Упование за обезсърчените мъже".


Значи съвременните мъже са обезсърчени?


- Да. Тя е за хората, които са в настоящия момент и едновременно с това са като стъпили в плаващи пясъци. Тя не описва безнадеждността, а как стъпилият върху плаващи пясъци може да се изтегли от тях. Както винаги се опитвам да дам рецептата на някой от героите.


Това означава, че имате ясната цел читателят да се чувства по-мотивиран и в мир със себе си след прочитането на книгата?


- Да, да се идентифицира с героя, да се възползва от неговите душевни перипетии, за да израсне заедно с него, без да се налага да преживее същите неща. Или да ги преживее, но да знае, че и друг ги е преживял. Или просто да ги разбере и осмисли.


Имал ли сте подобни примери по време на ваши трудни моменти?


- Да, "Бродягите на дхарма" на Джак Керуак, която доста отдавна четох, но често си я припомнях във времето, когато бях войник. Както когато свириш и изведнъж си припомняш стари мелодии. Напоследък се опитвам да изследвам потока на моето писане, какво му повлиява, къде се отклонява – но не го контролирам много, тъй като се губи от спонтанността. Въпросът е да си колкото се може по-осъзнат, когато пишеш.


В първите страници на романа пише: "Тъжна безсмислица е правенето на полезни и добри неща. И затова е толкова велика." Защо е велико нещо, което е безсмислено?


- Това е целият роман – безсмислено е, но именно защото сме го осъзнали и пак го правим, то е велико. А кое е велико? Да построиш Нотр Дам, един грамаден куп от калциев карбонат? Безсмислието на света ми е игрище и втора природа. А когато действаш въпреки него, могат да се родят велики неща. Това означава, че си го осъзнал, над него си, свободен си и можеш да придаваш сам смисъла. Ние сме героите на нашето време, не друг.


Често сте активен във Facebook и особено когато има някаква полемика по отношение на ваша книга. Колко близък или дистанциран трябва да е един писател от читателите си днес?


- Трябва да се усеща някаква мярка и аз мисля, че се включвам умерено. Няма смисъл някой да се държи мрачно и затворено към света. В края на краищата с написването на един роман той повежда разговор и не отива да се измъкне от него. Все едно си е казал: "Аз ви го подхвърлих, сега вие си говорете, нищожества четящи." Това си е надменност.


А дали публиката не го желае? Напоследък често се среща мнението, че близкият контакт покрай сайтовете и социалните мрежи отнема от мистерията около твореца...


- Отнема, наистина. За да не се опошлят нещата, трябва да има умереност. Не бива да се слива изкуството, което винаги трябва да е на пиедестал с нормалното общуване. Не бива някой да влиза с теб в тоалетната, но в приемната ти може.


По пътя за срещата ни видях плакат за пиесата по "Алкохол" и на него с червен макер беше написано "псевдоинтелектуалец" със стрелка към вас. По-чувствителен или по-безразличен ли сте към критиката? Обикновено с нарастващата публичност личностите отиват в една от двете крайности.


- Това с плаката е симпатично, вълнувал се е човекът, написал го е.


Иначе винаги съм бил много чувствителен към критиката, защото съм суетен. Обичам да ме харесват. Но съм живял толкова време без неодобрение, дори без човешка дума и само с презрение, хули и обиди, че, общо взето, мога да понеса всичко, без да ми пука. А и нямам никаква вяра в критиката. Изпитвам дълбока и искрена насмешка към нея.


Към цялата критика или конкретно българската?


- Към цялата. Аз все пак съм психиатър и съм чел немалко за мотивацията. Това някой да говори отрицателни неща, въобще да се обсъжда нечие произведение, няма как да е мотивиращо. А зад една критика обикновено стоят най-елементарни и жалки човешки желания и нужди. Тя е мотивирана, общо взето, в смешни неща, облечени във високопарни думи. А в България обществото е още кланово – с близките си се отнасят добре, с по-далечните зле. Критиците тук ги викат по приятелски и им казват: "Напиши нещо хубаво за мен", и те го правят. Който не им е познат, им е антипатичен по някакви причини. А аз знам защо съм им  и какви – завист, ревност. Приятно е само по себе си да излееш малко горчивина по човек, който няма как да ти отговори. Може да се направи един абсолютно унищожителен анализ на критиката, като мога след това да направя анализ и на моя анализ да критикувам критиката. И сигурно пак ще излязат жалки неща. Въобще творчеството, правенето на нещо повече от нищото, трябва да се приема за нещо свещено. То се опълчва срещу празнотата, безсмислието и хаоса, а критиците го човъркат като дете - паметник. Така един вид смаляваш по-голямото от себе си.


А позитивните отзиви? Все пак, когато една книга излезе, именно те много често провокират читателския интерес?


- За позитивната критика нищо не казах, тъй като няма как, ако ти дават шоколад, ти да говориш как ще ти развали зъбите. Но тя обикновено се дължи на факта, че критикът е видял себе си в произведението и чрез позитивната си реакция, той ще похвали и себе си. Все едно "Ето, аз харесвам това, тъй като и аз мисля по този начин". Това е по-благородно, тъй като не увреждаш творчеството. Някой ще каже: "Ами слабите неща?" Те трябва да бъдат оставени на публиката, за да ги унищожи с безразличие. По-скоро критиците трябва да правят анализи, а не да изказват собствени мнения.


А ако анализът пак клони към негативна оценка?


- Може да има оценка, но и с малко самооценка. "Аз харесвам това, но защото съм такъв тип човек, а не защото той е много добър или лош автор."


От фотосесиите към театралната адаптация на романа "Алкохол"

© Организаторите

От фотосесиите към театралната адаптация на романа "Алкохол"


В интервюта сте споменавали, че част от прозата и поезията ви са писани в периода, в който сте още зависим от алкохола или в абстиненция. "Войник" ли се явява първата ви книга, която е от първата до последната дума е писана във фокусирано и трезвено състояние?


- Абстиненция означава въздържание, а аз много не се въздържах. Това беше период, в който, ако имах пари, сутринта си купувах червено или бяло вино, предимно червено, разреждах с два литра, за да има повече, пиех докато завърша някой разказ и отивах да търся как да пия още. А когато човек пие интензивно, пропива парите адски бързо – изпива за два дена парите, които обикновено отиват за един месец. И търси оттук-оттам как да се препитава. Тогава никой не ми плащаше за тези разкази, пишех въпроси за телевизионни игри или някоя статия за мъжко или женско списание.


Но не, "Войник" не е първата ми книга, писана на трезво, всъщност повече от нещата ми са писани така, има малки остатъци в "Имен ден за добрия човек" и "Ной дава последни указания на животните" от стария период, преди да си хвана живота по-здраво в ръцете. Макар че това са клишета, не е като да съм го изпускал, просто по времето, което пиех пишех по един начин, а след това по малко по-друг, по-оптимистичен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Иронията е слабост, а оплюването е долно. Много от пишещите иронизират и оплюват постоянно, защото друго не умеят и защото така се вписват в общия хор и се чувстват значими. А са слаби и долни.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 929 Неутрално

  И аз това питам? Има ли някой освен господин Бойко Борисов да мисли позитивно?

 3. 3 Профил на deni_nosht
  deni_nosht
  Рейтинг: 395 Неутрално
 4. 4 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#2] от "Wrornoxmaniak":

  Кой беше този Бойко, че нямам споомен? Имаше една мутра, която звънеше по телефоните на митницата, ама не е ли вече в затвора))))

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1421 Любопитно

  [quote#1:"donchoquihote"]а оплюването е долно. Много от пишещите иронизират и оплюват постоянно[/quote]

  Къде мислиш, че попадна с този си текст?

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на gangnam_style
  gangnam_style
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Има предвид най-вече да не бъдем иронични спрямо графомани като него.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#1:"donchoquihote"]Ироният е слабост[/quote]

  Не,с иронията се надсмиваш над слабостите.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Весело

  "за успешната борба със зависимостта от алкохола"

  А дали е пушил?

 9. 9 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 929 Весело

  На некой списвачи, като че ли им присветква някакви лампичка в главата, че идват избори и трява да са позитивни, та затова са и любопитни. Но, как да бъдат когато освен да оплюват и лъжат друго не са правили досега?

  Че да бяхте изгледали едно интервю на Терзийски. Той често гостува в Свободна зона. Обаче за тогава си имате оправданието и мрънкането с чувалите, въпреки съзнанието ви много добре да разбира, че измамата няма кака да стане там.

 10. 10 Профил на grafinq
  grafinq
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много го харесвам, страхотен е! Повече такива текстове трябва да има!

 11. 11 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 929 Весело

  До коментар [#4] от "qwertasdf":

  Няма нужда от доказателства. 12-ти въпрос, отговорът. Визиран си в цялото си великолепие.

 12. 12 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Доста скучно интервю.

 13. 13 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 676 Весело

  Не знам защо за да интелектуалец требе да се наливаш като прасе. Ако си доктор не може обаче ако си писател художник и т.н. е задължително

 14. 14 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  много приятно интервю. с удоволствие бих се срещнала са автора ако си представя книгата пред публиката някъде

 15. 15 Профил на gangnam_style
  gangnam_style
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А споменатата от Терзийски книга "Бродягите на Дхарма" не я препоръчвам на никого, освен на псевдоинтелектуалната снобария. Това са няколкостотин страници наркомански бръщолевения и бълнувания, нищо общо с абсолютната класика "По пътя" от същия автор.

 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До автора на статията - Светослав Тодоров,
  Ще си позволя да Ви направя една забележка за правописа, а не по темата.
  "Имал ли сте подобни примери по време на ваши трудни моменти?"
  В учтивата форма се пише "имали ли сте" независимо дали събеседникът е мъж или жена. Това е една често срещана и дразнеща грешка.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wrornoxmaniak":

  Кое е позитивното в мисленето на Бойко Борисов?
  При него има само оплакване, оправдаване и хленчене. И самохвалство без покритие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gopeто":


  [quote#17:"Gopeто"]Кое е позитивното в мисленето на Бойко Борисов?[/quote]

  Имаме изявен лидер който води държавата в ясна концепция. Градим инфраструктура която да послужи за основа на развитието на икономиката за да имат българите благоденствие. И това го разбра и последната щърба бабичка от Долно Белотинци. Сега, да ви го обяснявам и на вас в Дневник къде сте най-умните, някак е обидно.

 19. 19 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  [quote#1:"donchoquihote"]Много от пишещите иронизират и оплюват постоянно, защото друго не умеят[/quote]
  Идалго, нито един от постващите във форума не е Петроний, Бокачо, "Рабле, Хашек, Сервантес, Чосър, Алеко Константинов, т.н., но всички, вероятно и вие самият, са чели великите сатири оставени от тях - ""Сатирикон", "Декамерон", "Гаргантюа и Пантагрюел", "Приключенията на Швейк", "Дон Кихот", "Кентърбърийски разкази", "Бай Ганьо", т.н.
  Иронията и осмиването е единственото оръжие, с което може да бъде наказана глупостта, особено войнстващата. А когато глупостта и простащината се защитават от платени слуги, просто е задължително да й се даде отпор. С всички възможни средства!

 20. 20 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Типичен балкански субект, какво да кажем...

 21. 21 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#18:"Wrornoxmaniak"]Имаме изявен лидер който води държавата в ясна концепция. Градим инфраструктура която да послужи за основа на развитието на икономиката за да имат българите благоденствие. И това го разбра и последната щърба бабичка от Долно Белотинци. Сега, да ви го обяснявам и на вас в Дневник къде сте най-умните, някак е обидно[/quote]

  по-добър писач сте от Терзията..хехехе
  още пишувайте все така..не че сте спирали някога ,де!
  хехеехе,хахахах,хохохо
  КОНцепция или КОНТРАцецпция?! ) ще се зачене Кон или нещо там животинско или..НИЩО няма да се зачене? )
  Строенето инфраструктурно беше към 50 годинки,все строежи,колко строежи..това сега е нищо!И какво стана като се строя толкоз повече много и дълго?! ПОСЛЕДНА мизерна българия..ДЕФИЦИТ..върви на Корекома за 3 лв. да си купиш Киндерсюрприз и немско шоколадче! И пази вкуса в устата от тях цял месец,че и два! Строежи,а? Както каза другаря-ученик на др.Янко...ний една стотна да направим от онова !! хаха..и какво ще направите?? "Ония" даскали на Боко навремето (а си е БГ народа!!)направили 100 стотни строежи и пътища и..КАКВО,дека сме от 1944г. до 1989г.,а и до днес?!
  НЕЩО ДРУГО ВАЖНО се ГУБИ ОТ КАРТИНКАТА!! Нарича се КРАЖБА и РЕКЕТ повсеместен!

 22. 22 Профил на moni_town
  moni_town
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Каквото и да се напише, все води до политика

 23. 23 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  The Beatles, Кафка, Фокнър, + "е.и си майката" и заплахи за саморазправа, и още, и още...

  + цитати:

  "Да гледат американски екшъни тогава, аз пиша сериозни неща."
  "Но на хората им се иска да прочетат нещо за шкембе чорбата, мезето, туршията, прасето, Лепа Брена."

  "Винаги съм бил много чувствителен към критиката, защото съм суетен. Обичам да ме харесват. Нямам никаква вяра в критиката. Изпитвам дълбока и искрена насмешка към нея. За позитивната критика нищо не казах, тъй като няма как, ако ти дават шоколад, ти да говориш как ще ти развали зъбите."

  Ужас, ужас, ужас...

  Кой създаде този "феномен", това "явление", откъде се взе, и кой надува с вятър платната му? И чий кавал надува той самият, за да бъде толкова насилствено пробутван?


 24. 24 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Докога ще бъдем иронични към всичко? - ДО КРАЯ!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 25. 25 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wrornoxmaniak":

  Не, в България живее един човек.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 26. 26 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Терзийски се е втренчил в себе си и за него външен свят е илюжън.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 27. 27 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Радвам се за Калин, за неговия талант за това, че успя да вземе завоя и за това, че успява. Малко ми е странно обаче един писател използва биографията си като основа за своята белетристика.

  Вяра. Надежда. Любов.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"sgannn"]И чий кавал надува той самият, за да бъде толкова насилствено пробутван? [/quote]
  кой,кои..нищо особено- просто се прави на ИНТЕРЕСЕН!

  той всъщност се майтапи с това население ,дето искало шкембето.Л.Брена и т.н.....

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1442 Весело

  До коментар [#17] от "Gopeто":

  Аааа, не си прав, ББ е невероятно позитивен, когато става дума за него!

  Е, верно за всичко друго е негативен, но естествено това са незначителни подпобности, тък като той е центърът на вселената

 31. 31 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "triton123":

  Абе той май със себе си се майтапи, ама не го осъзнава, нещо патосът и собственото му бляскаво отражение му идват в повече.

  Ще взема да изям едно шкембе (ама без Лепа Брена), тъкмо да се впиша по-добре в профила на тия, които не го четат. От друга страна, ако си отворя Кафка...

 32. 32 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Тоя Терзийски е отявлен чикиджия. Щом беше стигнал до там да се моли по вестниците на плазмодия Карбовски да си възстановят изгубеното приятелство то той ми е ясен като бял ден.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 33. 33 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Прекрасно интервю, стига сте стреляли напразно с безпочвени обиди, не виждате ли, че има по-интелигентни хора, за които разстоянието между носа им и реалния свят е значително по-голямо и интересно

 34. 34 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Пък и доста нискоинтелигентни писания зачитам по-горе ...чак се чудя кой ги е измислил и как :Д

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#2] от "Wrornoxmaniak":


  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Комплекси ли имате? Или четете само заглавията?Я бързо при Винету

 36. 36 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 672 Весело

  Така де без ирония , само патос ........

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 37. 37 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Тарикат момче е Калинчо, признавам му го! Обаче за писател не става - и това му го признавам чистосърдечно. Някой го е назовал псевдоинтелектуалец и е прав, макар да е спестил да спомене, че е и псевдомъж, псевдопсихиатър и, обзалагам се, псевдоалкохолик - по-скоро е човек от типа на онези бодряци, които на всяка чашка по 100 пъти викат наздраве!

  Любопитно ми е какво мислят модераторите по темата с псуването. Терзийски е цитиран едно към едно да казва "да ти еба майката" и това би трябвало да звучи уместно и интелектуално...

  В такъв случай ще завърша с това, с което мислех да започна: Терзийски, да ти еба майката!

 38. 38 Профил на Karla BAN Hanneman XIII
  Karla BAN Hanneman XIII
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Мине се не мине и срещаме очевидно лудият Кайо на страниците на Дневник да ни поучава мъдро.
  Господин Светослав Тодоров не ви ли е неудобно да бутате приятелите си на преден план , когато по заслуги и талант би трябвало да са на последен?
  А на Калин не му ли стигат минусите в съотношение 20:1 на всеки негов "коментар" или си мисли , че това е супер куул и много транс?

  п.п. Да напишеш нещо , дори и книга не те прави "писател".

  Не ГЕРБ - българският народ пречи на Костов. - цитат на коментар #40 от “dodge_ram”
 39. 39 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много коментиращи добре са забелязали проблема с иронията и взимането на сериозно. Не знам за вас, но аз съм изследвал пътя напред и знам как свършва. как свършва за всички. Остава ни да изживеем този кратък път максимално интелектуално и с ирония, в търсене на нетрайното щастие.

 40. 40 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#18:"Wrornoxmaniak"]Имаме изявен лидер който води държавата в ясна концепция. [/quote]
  Аха..направо през джунглата, на сбирка на павианите..ние там не искаме - ходете вие, които сте от стадото МУ, аре, къш, не искаме повече невежи хора в България, ясно?))))

 41. 41 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#15] от "gangnam_style":
  "Бродягите на Дхарма" е най-ценната книга на Керуак избощо, но той и тривиалният ти изказ достатъчно ясно определя възприятиятията ти като "абсолютна класика" за средностатистическия българин-илитерат

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 42. 42 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#2:"Wrornoxmaniak"]Има ли някой освен господин Бойко Борисов да мисли позитивно?[/quote]
  Има:
  "България и Турция могат да си кооперират в сферите енергетика, инфраструктура и строителство, земеделие и производство на храни, както и туризъм", каза още Плевнелиев.

  "Имаме индустриални зони. България е индустриална сила с индустриална култура. Имаме нови политики и аз искам да видя нови фабрики в България. Днес са проведени срещи и с банки, с индустриални камари, с големи международни компании. В тази връзка много силно отеква дългосрочната визия на България – България 2020. Имаме план, имаме визия, знаем какво търсим. Преди всичко, искаме интеграция и свързаност. България изпраща много силни сигнали. Очаквам развитие”, допълни президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 43. 43 Профил на Ченкете
  Ченкете
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Покрай Славчо още време оно се навъртаха разни ""интелектуалци"". Освен за тоя се сещам и за придворния лъскател Кулеков.

  Понеже не съм късопаметен, ем че съм от българския народ искам да попитам това типче- не беше ли той в основата на сценария за ИРОНИЗИРАНЕТО на Лили Иванова по оста Трифонов- Кеворкян навремето?

  Де го тоя УЖ пребитият на Магистрала Тракия Пауновски? Ако всички журналисти на КАПИTAЛ са такива измамници - мерси ви за форума!
 44. 44 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wrornoxmaniak":

  Критичен разбор на управлението на министър - председателя на Република България направено от нощния пазач на село Лехчево. Това трябва да влезе директно в учебниците по политология.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 45. 45 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Калин Терзийски, писател: Докога ще бъдем иронични към всичко?"

  Ами, Калинчо, таланте неподправен, ако (и дано) даде Бог - винаги ще бъдем такива.

  Свобода за Надежда Савченко!
 46. 46 Профил на kilgore.trout
  kilgore.trout
  Рейтинг: 450 Неутрално  [quote#2:"Wrornoxmaniak"]Има ли някой освен господин Бойко Борисов да мисли позитивно? [/quote]

  А бе, идиот!
  И тук ли ти се привижда Бойко Борисов ?
  Скрий се някъде, бе!
  Драйфа ми се от тебе и от патрона ти!

 47. 47 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кога ли наистина? :/

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 48. 48 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#45] от "GogoPG":

  Докога ще сме иронични към всичко, казано от Терзийски означава следното: -Писна ми да ме бъзикат и да не ме приемат насериозно!

 49. 49 Профил на gangnam_style
  gangnam_style
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#15:"gangnam_style"]А споменатата от Терзийски книга "Бродягите на Дхарма" не я препоръчвам на никого, освен на псевдоинтелектуалната снобария. Това са няколкостотин страници наркомански бръщолевения и бълнувания, нищо общо с абсолютната класика "По пътя" от същия автор.[/quote]

  Поправям се, имам предвид "Видения за Коди", "бродягите" са добро ниво.

 50. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Калин Терзийски, писател: Докога ще бъдем иронични към всичко?

  Калине, ти за това "всичко" ли се имаш, бе братчед? Лично на мен, иронията ми се изчерпа - само като те видя, колко насериозно се вземаш и ме напушва смях. Калине, талантът не се постига с трудолюбие, нито пък, с пиар акции. Последният жив човек, който ще държи книгите ти, вероятно ще е някой циганин, тръгнал да ги връща за вторични суровини.

  /не се чете/
 51. 51 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  ужас, ужас....Тоя пи4 май го 4етат само феновете на бай Пауло....
  няма такава поза

 52. 52 Профил на trakologa
  trakologa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На мен повече ми харесва"Алкохол". Бая се смях.Това за иронията не го разбрах но мисля че Калин израства за др.публика. На негативните коментари ще кажа че ви липсват аргументи-поне го сравнете с др. бг.писател-сегашен.Нахвърлхте се като побеснели

 53. 53 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#49] от "gangnam_style":
  Тогава и аз се извинявам, за "Коди" си абсолютно прав!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 54. 54 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] "trakologa":

  Защо трябва да сравнявам някого с когото и да било друг, за да мога да преценя че е бездарен?

 55. 55 Профил на Hristo'o
  Hristo'o
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Няма лошо да сме иронични, но е правилно, че не трябва да се прекалява - крайностите никога не са добра идея.
  По кофти е, че хората са прекалено саркастични, нихилистични и цинични (последното като възгледи и отношение, не непременно като език).
  Пък е вярно че за важните неща трябва да се говори и то сериозно.
  Истината е че безкрайният идиотизъм на управляващите, политиците и безкрайните "длъжностни лица" на държавна работа са тези неща, които изключително затрудняват хората да не бъдат такива!

 56. 56 Профил на Alice in Chains
  Alice in Chains
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Аз лично, докато мога!

 57. 57 Профил на trakologa
  trakologa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  е щом не го сравняваш с никого значи го сравняваш със себе си.Покажи ни какво си написал което да се е публикувало за да се нахвърлят и върху теб.Едвали ще ти простят обиди и простотия до шия

 58. 58 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Айде, за иронията ще се съгласим, да речем...
  Но липсата на самоирония граничи с тъпота, дори авторот да НЕ е махмурлия.

 59. 59 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Кайо е голям пичи чест и достойнство да познаваш такъв човек с толкова богата култура емоционален живот, с такава богата личност. От него има какво да се научи, стига да забравиш злото в себе си поне за миг и си позволиш лукса да повярваш - на себе си, на доброто, на надеждите и мечтите си.
  Кайо е един истински красив мъж, с истински красива душа и още по-красиви мечти. Който не го познава, който не е чел нищо от него - само е загубил.
  Проблема ни не е само иронията. Проблемите ни са цинизма, злобата, страха, и най-вече липсата на вяра. Вяра, надежда и любов. Това липсва на хората в тая държава. Първо защото ние живеем в свят на вярата - без вяра един кокошарник не можеш да построиш, без надежда че ще го напълниш с кокошки и без любов към някой с който да ядете яйца за закуска - просто не става. Това е истинския, потресаващ дефицит на хуманност и човечност тук, това е ужасяващото безметежие довеждащо до унилост и обреченост която попива съзнанието на всички и накравя всички ходят като биороботи - оцеляващи, да, но не е живеещи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 60. 60 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пак ли тоя бе ? Икономедия, колко си плати за пиар Терзийски или е баджанак с някой от ваште ?

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#59] от "Десен":

  ''Кайо е един истински красив мъж, с истински красива душа и още по-красиви мечти. Който не го познава, който не е чел нищо от него - само е загубил.''

  Красив ли - само огромна доза ирония би ми помогнала да го възприема за 'красив'! По принцип, всеки човек, който е така болестно суетен, както г-н Терзийски, погрознява моментално в очите ми, защото суетата е равна на не особено висок ум, на липса на увереност и на твърде ограничено полезрение. Толкова ограничено, че не се простира по-далече от собственото му отражение в огледалото.

  ''Проблема ни не е само иронията. Проблемите ни са цинизма, злобата, страха, и най-вече липсата на вяра.''

  Хайде сега, пак се почнаха обобщенията: от ироничното възприемане на посредствен драскач - до цинизъм, злоба и липса на вяра. Какво общо може да има фактът дали вярваме в нещо или не, с това, че не одобряваме некадърните писания на Терзийски? И защо непременно това неодобрение го обяснявате със 'злоба'? Заобиколени сме с посредственост и пошлост във всички сфери на живота в нашата страна - как да продължим да живеем без да се депресираме и разболеем? Затова е нужна иронията! Тук основният въпрос е дали книгите на Терзийски струват нещо, а не дали сме прави като иронизираме. Щом не струват нищо, следва, че иронията ни е не само оправдана, но и абсоюлтно необходима.

 62. 62 Профил на trakologa
  trakologa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вярвайте ми от2010 досега не съм си купувал др.бг писател-нищо не им разбирам какво пишат? Калин е това което искам да прочета-има хумор,драма,...и.т.н . Десен . направо ти завиждам ако го познаваш а princess-ти си пример за това какво не мога да разбера тиру-риру -нищо не разбрах егати коментара обади се на психиатър......

 63. 63 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#18] от "Wrornoxmaniak":Изявен лидер с ясна концепция не се страхува да чуе всякаква критика. Къща без основи не може да стане. Но ако е само основи не става за нищо. Не искам да ми повтарят като на глупак, че се строят магистрали. Не разбирам, обаче как само и единствено те ще доведат до благоденствие. Нещо не намирам визия за нещо подобно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 64. 64 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#62:"trakologa"]а princess-ти си пример за това какво не мога да разбера тиру-риру -нищо не разбрах егати коментара обади се на психиатър...... [/quote]

  На 'Д-р' Терзийски, може би?

 65. 65 Профил на trakologa
  trakologa
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ти Принцесо да ма изв.но не си била в казрма в никои период.Аз съм бил кемаф и мн.помня как само спорехме за музика и жени единствено се сближавахме за ядене,пиене,цигари-в 1 от малкото ми тотални прескачания гаджето ме закара на Доорс-филма на кинопанорамата в ндк-щях да се гръмна колко сме миши човечета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK