Питър Джаксън, режисьор: Реакциите към промяната идват от страха

Питър Джаксън

© Carlo Allegri, Reuters

Питър Джаксън
*Рендер - (от render - rendering) е процес за генериране на изображение от различни елементи в дадена картина, модел или сцена с помощта на компютърна програма.


В началото плановете ви бяха "Хобит" да е филм само от две части. Защо го удължихте до три?
- През юли бяхме почти към края на снимките и започнахме да разговаряме за нещата, които трябва да оставим извън филма. Има материал в края на "Завръщането на краля" (последната част от трилогията "Властелинът на пръстените") в приложенията, която се развива около времето на "Хобит". 
Размишлявахме, че това е последният ни шанс, тъй като е малко вероятно някога отново да се върнем в Средната земя като кинодейци. Така че разговаряхме със студиото и следващата година ще направим още 10 или 12 седмици снимки, тъй като сега адаптираме повече от материала на Толкин.


Питър Джаксън

© Carlo Allegri, Reuters

Питър Джаксън


В кой етап решихте, че ще режисирате сам филма, след като първоначално го бяхте прехвърлили на Гилермо дел Торо?
- Докато пишехме сценария, бях притеснен, че ще се повторя, и имах опасения, че ще се състезавам със самия себе си. Смятах, че би било интересно да има нов режисьор, който да внесе свеж поглед при разказването на историята. След като Гилермо напусна, а аз бях работил по сценария и продукцията повече от година, на този етап бях емоционално много свързан с него. Просто сметнах, че това е възможност, на която няма да откажа. 


Наехте актьора Анди Съркис, който изпълянва ролята на Ам Гъл във филма, да се заеме и като асистент-режисьор - нещо, с което той никога не се е занимавал. Какво ви накара да дадете задачата на новак?
- Знам колко силно Анди искаше да режисира. Един от проблемите с асистент-режисьорите е, че обикновено те ти дават консервативен поглед на зададеното от режисьора. Те играят на сигурно. Знаех, че няма да получа това от Анди, тъй като той има изключителна енергия. Той се впуска в нещо и не се отказва. Знаех, че ако Анди е режисьор на това ниво, ще получавам интересен материал, който ще има живот и енергия, вплетени в него. 


Питър Джаксън

© Carlo Allegri, Reuters

Питър Джаксън


Кое ви вдъхнови да направите филма в 48 кадъра в секунда?
- Преди четири години заснех шест- или седемминутно филмче с Кинг Конг за една от атракциите на студията "Юнивърсъл" в Калифорния. Причината да използваме високата скорост на кадрите бе, че не искахме хората да си мислят, че това не е филм. Искаш усещане за реалност, което получаваш при висока скорост на кадъра, при гледането на истинския свят. Тогава реших, че би било готино да направя игрален филм с този процес. 


Не всички обаче са във възторг от "Хобит" в 48 кадъра в секунда.
- През последната година и половина имаше спекулации, предимно негативни, по този повод и съм изключително облекчен, че стигнахме до този етап. Очаквах момента, в който хората ще могат действително да го видят със собствените си очи. Киноманите и сериозните филмови критици, които смятат 24-те кадъра в секунда за свещени, са негативно настроени и мразят този формат откровено. Всеки, с когото съм разговарял на възраст под 20 години, смята, че е фантастично. Не съм чувал нито едно негативно нещо от младите хора. Това са деца, които гледат филми на iPod-ите си. Това са и хората, които искам да върна обратно в киносалона. 


Защо е целият този шум около броя на кадрите?
- Като хора някак ни е присъщо да имаме реакция към промяната, което отчасти е предизвикано от страха. Сега обаче има толкова много начини да се гледа на киното и това е избор, който кинодейците имат. Според мен като такъв трябва да вземеш технологията, която е налична през 2012, не технологията, с която живеем от 1927 г., и да покажеш как можем да увеличим преживяването в киното. Как можем да го направим по-въздействащо, по-зрелищно?


Питър Джаксън

© Carlo Allegri, Reuters

Питър Джаксън

Джордж Лукас продаде "Лукасфилм" на "Дисни" за 4 млрд. долара. Смятате ли някой ден да продадете съоръжението си в Нова Зеландия Weta?
- Бих го направил, ако смятам да се пенсионирам на някакъв етап и искам да имам приятен и спокоен живот, което, надявам се, ще се случи някой ден. Но в обозримо бъдеще фактът, че съм собственик на съоръжението за собствените си специални ефекти, е фантастично предимство за мен. *Рендер - (от render - rendering) е процес за генериране на изображение от различни елементи в дадена картина, модел или сцена с помощта на компютърна програма.

По какъв начин?
- Когато попитахме студиото дали можем да снимаме "Хобит" с 48 кадъра в секунда, обещахме, че бюджетът ще остане същият. Всъщност обаче това има отражение върху разходите, тъй като се налага през рендер* да минават двойно повече кадри, а и рендването отнема повече време. Фактът, че притежаваме Weta и можем да поемем това в наши ръце, бе отчасти и причината да имаме възможността да го направим с 48 кадъра в секунда. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Абе хората ходят на кино да се забавляват и да имат усещането, че гледат приказки, а не всичко да им е супер-реалистично и да излизат замаяни и с главоболие от салона след 3 чАса ефекти и реализъм.
  Аз искам да попитам защо в България "Хобитът" не се разпространява и в нормален двуизмерен формат?

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 2. 2 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Има ли в България прожекции с 48 к./сек.? Някой инфо?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#1:"Хриси"]Аз искам да попитам защо в България "Хобитът" не се разпространява и в нормален двуизмерен формат? [/quote]

  Ами явно не сме нормална страна.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Ами явно да.
  Имам приятели, които имат проблеми с очите и поради тази причина просто няма да идат да гледат филма, а ще си го чакат по торентите. Други приятели пък се оплакаха от замайване и главоболие онази вечер, след прожекцията.
  Аз съм във вторник вечерта в IMAX-a (дано не се запали пак) да видя лично какво е положението, но ако имам някакви оплаквания след това, просто другите две части и аз ще си ги чакам по торентите.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хриси":

  Да, а представяш ли си какво им е на хората с астигматизъм?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Аз съм с астигматизъм (не много, но достатъчно) и поради тази причина избягвам да гледам 3D филми. - Обикновено получавам главоболие и световъртеж, което не ми се покрива с идеята за приятно изкарване и кино забавление.
  Не напразно първите 3D филмчета, дето ги въртяха в IMAX-a, бяха по максимум 30-40 минути - за да не се натоварват зрителите. А сега смятай близо 3 чАса какво е...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#6] от "Хриси":

  Без антракт и то няколко, не я виждам тая работа.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  НАуката казва, че на 48 кадъра в секунда филмът изглежда кекаво, щото съзнанието на човека не работи така.

  Не е страх, просто некой път много хубаво не е на хубаво.

  http://movieline.com/2012/12/14/hobbit-high-frame-rate-science-48-frames-per-second/

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 9. 9 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  книжката не беше ли едвам 200 и нещо страници?
  :/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 10. 10 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 718 Неутрално

  малко ми дойдоха в повече 3 часа на 3Д, а да не говорим, че това, от което Джаксън изказва опасения по-горе - да се състезава със себе си, май се е получило...; и баталните сцени са доста повтаряеми и едно към едно с тези от властелина...

 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ESPN минаха на 48 кадъра в секунда от преди доста време.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ми филма е много слаб (боза). Уверете се сами. Има къде по добър начин да се прахосат 20 лева.

 13. 13 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#9] от "greenhrast":

  Чак се чудя защо ти цъкат - при все, че си прав!

 14. 14 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Книжката може да е 200 страници, ама по нея могат да се напишат 200 тома.
  Изказващите се негативно и пренебрежително притив Хобит,
  ми приличат на Бай Ганьовци, който се присмиват на уравнението на Айнщайн дето било има няма един миваж сантиметър е=мс2 !!!

 15. 15 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Питър Джаксън е велик. Прекланям се пред таланта и гения на този човек !

 16. 16 Профил на Alexx
  Alexx
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защо всички ги плаши тази технология. Аз гледах филма, нито ми беше лошо, нито нищо. Беше уникално преживяване. Чувстваш се все едно си там, във филма. Никой от залата не се оплака че му станало лошо и тем подобни. Всички излязоха доволни. Направи ми впечатление че някои не знаеха че това ще бъде трилогия и бяха готови да гледат още. Стига с това мрънкане и негативизъм!

 17. 17 Профил на Nataliya
  Nataliya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "The_Fly":

  Определено няма как да се съглася с теб. Да наречеш такава суперпродукция "боза" как не те е срам ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK