
© сп. Бакхус
Победителите в ежегодния конкурс "Ресторант на годината" на специализираното издание за вино и гурме култура "Бакхус" ще станат ясни тази вечер, 17 декември, на специално събитие в София под надслов "Храна като на кино".
Списанието има над десетгодишна история в отбелязването на най-добрите места за хранене, най-добрите шеф-готвачи и сомелиери.
"Макар времената да са по-сложни, можем смело да предположим, че и през тази година грамотите на "Ресторант на годината" ще са желан приз за труда и таланта на своите носители", казват пред "Капитал Daily" организаторите на събитието. Чрез конкурса списанието насърчава развитието на високи професионални стандарти в българските ресторанти и допринася за създаването на критерии за оценка на качествени храни, напитки и обслужване сред клиентите. С това се улеснява и изборът им на заведение.
Категориите за 2012 г. са седем: "Най-добър ресторант на годината", "Авторска кухня", Bar and Dinner, "Успешна селекция на напитките", "Нов ресторант на годината", "Хотелски ресторант на годината" и "Млад готвач", като за избора на последната помагат представители от HRC академията.
За най-голямата награда журито са подбрали да се състезават общо 15 места от 50-те номинирани, преминали до финалния кръг.
Журито е съставено от главния редактор на сп. "Бакхус" Александър Бойчев, кулинарния блогър и автор в изданието Кристина Николова, предприемача Адел Закут, готвача Джун Йошида, дългогодишния кулинарен критик Марина Караканова и управителя на "Балкан стар ритейл - София" Филип Китов. Основен критерий е качеството на предлаганата храна, за което важни фактори са колко пресни са продуктите, доколкото храната отговаря на категорията на заведението и колко е вкусно, разбира се.
Други важни критерии са обстановката, наличието на фантазия и творчество, обслужването, винения лист и менюто като цяло. Всеки от тях се оценява по петобалната система и всеки обобщен резултат е средноаритметичен от индивидуалните оценки на отделните членове на журито.
Ето и финалните пет номинирани места в някои от отделните категории:
"Ресторант на годината" 2012:
L'Etranger
Chef's
Dell'Arte
"Преди 10"
"EGO"
"Авторска кухня":
Chef's
Este
Lazy
Dell'Arte
"Преди 10"
"Бистро":
"СкараБар"
"Павилион"
Commercial
Made in Home
Concept
"Селекция напитки":
Chef's
L'Etranger
EGO
Este
"Московска 15"
"Нови места":
"Преди 10"
"Boom Burgers"
Concept
Este
"Московска 15"
"Хотелски ресторанти":
Shades of Red
"Метрополитън"
"Сезони"
"Арена ди Сердика"
"Ред канапе"
cucing
Рейтинг: 636 НеутралноБрех тея ресторанти нямат ли български имена, или техните клиенти са най-вече чужденци!
ура и да живей!!!Храбър
Рейтинг: 3517 НеутралноДа съм на Александър Бойчев на мястото....Ама само за тази вечер.
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Храбър
Рейтинг: 3517 НеутралноДо коментар [#1] от "пуц муц":
"Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"Така, както са ги показали, най-доброто място е "Преди 10"....
Българско име.
Quo Vadis
Рейтинг: 793 НеутралноВъв Велико Търново ми хареса ресторан Х -отлична кухня и отличен дизайн и добро обслужване .Жалко че този ресторан няма филиал в София .а от тези горепосочените бих искал да опитам "шефа" , а тази вечер ще отида на италиански ресторант ........ .
Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?buzanka
Рейтинг: 542 НеутралноЗалагам на "EGO" - страхотна обстановка, невероятна кухня и перфектно обслужване. Разибра се, има още много какво да се желае, но и така е добре. Интересно ще ми е кой ли е спечелил.
Обичам да слушам само себе си