Книга на Цветан Тодоров за Франсиско Гоя излиза за първи път на български

Цветан Тодоров

© Изток-Запад

Цветан ТодоровИзлезе книгата на родения в България френски философ, културолог и литературовед Цветан Тодоров за творческия и житейски път на испанския живописец Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес (1746-1828), съобщи издателство "Изток-Запад", които разпространяват труда на книжния пазар.


"Гоя в сянката на Просвещението" излиза оригинално на френски през март 2011 г., а в интервю за сайта Le Point от този период авторът разказва, че при срещата си с картините на Гоя усеща присъствието на един от най-ясните умове в този период от изобразителното изкуство, вдъхновен от Просвещението и Френската революция. "Гоя не е част от много от идеите на Просвещението, тъй като той е гледал с особена бдителност на света около себе си. Една по-мрачна бдителност."


Колкото до интереса си към изкуството на испанския художник, Тодоров казва, че от античността насам всяка творба носи смесица от чувствата на създателя си и най-естественото е именно в тази насока да се разсъждава за значимостта на едно творчество. Тодоров също така е на мнението, че творчеството на Франсиско Гоя представя и една напълно нова представа за индивидуалния човек.
Автопортрет на Франсиско Гоя

© Изток-Запад

Автопортрет на Франсиско Гоя


"Отлично въведение в творчеството и епохата на Гоя, представен едновременно както като художник, така и в чисто човешка светлина. Тодоров ни отвежда на едно невероятно пътешествие с творбите на испанския гений", гласи един от коментарите на читател в Amazon.


Преводач на книгата е личният приятел на автора Стоян Атанасов, който определя "Гоя в сянката на Просвещението" като прoникновен прочит на близо седемдесет картини, които Тодоров обвързва с биографичния, историческия и естетическия контекст на тяхното създаване. "Ала след дълбокото потапяне в епохата на Гоя той извежда творчеството му на повърхността на нашата. Така възприемаме Гоя и като свой съвременник. Коментирани от Тодоров, неговите образи са нещо повече от историческо свидетелство. Те ни отварят очите за насилието, суеверието и безумието в съвременния свят. Без да забравят и радостите от живота."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK