Да срещнеш човек, който ти окъпва душата в добро

Проф. Румяна Кралева

© Красимир Юскеселиев

Проф. Румяна Кралева
Истинските герои
По традиция в навечерието на Рождество и Възкресение "Дневник" разказва за хора, които остават извън обсебените от политика и скандали новини.
 Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници са време спокойно и предразполагащо да помислим за важните неща в живота.

Търсим непознати "герои" с интересни истории, които си приличат по едно - енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят...Или хора, за които може би сте чували, но са пренебрегвани от медиите.

Правим го, защото те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Затова наричаме тези хора истински герои на годината. 

Срещнах професор Румяна Кралева на Никулден, в дома й в София, който играе и офис за сдружението "Общество за всички". Тя ме покани да говорим за проектите на организацията, която стопанисва Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца и хора с увреждания в с. Дълбоки дол, Троянско. Заговорихме се за празника, а тя непринудено подхвърли "по-силен от яденето е духа, ако си щастлив и една филия хляб стига".


От този изумителен човек струи достолепие и светлина, а сладкодумието й ме пренесе в един свят, в който човешкото достойнство не е теоретично понятие и идеите не остават на масата. Оказа се, че проф. Кралева е икономист. Докторантурата си прави върху методи за изучаване на потребителското търсене на услуги. Работила е по индексите на потребителските цени по времето когато пианото било част от потребителската кошница. "Влязохме в пререкания с държавната статистика тогава", усмихва се тя. Става изпълнителен секретар на КНСБ, където отговаря за социалната политика. Преподавала е в няколко университета в страната и е специализирала в САЩ, Холандия и Германия. Издала е и няколко детски книжки.
"Имах такъв период. Хубаво е да напишеш книга, но по-хубаво е да работиш с хора".


Как се прави добро 


Проф. Кралева донесе двете книги, издадени от "Общество за всички" - "Чудеса", кръстена на първото стихотворение е нея и новото произведение. Заедно с холандска организация тази година са направили готварска книга с рецепти на холандски език, а парите от нея ще идат за отоплителен котел на една от сградите и за художествени материали за децата.

© Красимир Юскеселиев

Проф. Кралева донесе двете книги, издадени от "Общество за всички" - "Чудеса", кръстена на първото стихотворение е нея и новото произведение. Заедно с холандска организация тази година са направили готварска книга с рецепти на холандски език, а парите от нея ще идат за отоплителен котел на една от сградите и за художествени материали за децата.


Водещата максима в живота й е "по-добре направи добро или нищо". След като се пенсионира решава, че има прекалено много енергия, за да си стои вкъщи и  през 2000 г. създава "Общество за всички". През 2005 г. с финансиране от европейските фондове отваря врати комплексът в Дълбоки дол, в който има дневен център, център за временно настаняване и защитени жилища.


"Когато отворихме дневния център родители на децата с увреждания бяха толкова щастливи", казва тя. Той разбира се не се казва просто "дневен център", а "къща за игра", където тези децата от околните села и градове прекарват деня, като се занимават с арт и музикална терапия.


В центъра за временно настаняване са децата в риск – тези които са били малтретирани от семействата си или живеят в крайна бедност. Питам я защо децата остават там само временно, ако са малтретирани и тя казва, че такава е държавната политика. "Моят опит показва, че тези семейства не се променят и това само вреди на децата. Но, решението на този проблем е много сложно и трудно". Разказва ми как понякога се налага децата да бъдат научени да говорят, за да могат да общуват нормално. "Ние ги готвим за ресоциализация, а не да се върнат в средата, която ги е погубила".


Част от книгата "Чудеса", която издават със сихотворения и картини на децата от Центъра. Средствата от продажбата й отиват за финансирането на комплекса.

© Красимир Юскеселиев

Част от книгата "Чудеса", която издават със сихотворения и картини на децата от Центъра. Средствата от продажбата й отиват за финансирането на комплекса.


След няколко ужасяващи истории за начина, по който са третирани понякога децата с увреждания, проф. Кралева ми разказва за другата страна – тяхната интеграция.


"С арт и музико-терапия помагаме на децата да наваксат и да открият скритите си заложби, да се отпуснат. Аз им казах, че като успеят ще могат да учат в гимназията в Троян. Но не по подаяние, те преминават през конкурс – приемен изпит като за всички останали", разказва тя. Вече двама ученици са завършили Националната гимназия за приложни изкуства "проф. Венко Колев" в Троян, а още шест учат в нея в момента.


"Много добре ги приеха и връстниците им, защото е най-лесно да се учиш като си дете".


Училищата в района не са били пригодени за ученици в неравностойно положение. Постепенно обаче се правят рампи и се пригаждат тоалетни. "Когато духа и стремежа са силни се преодоляват материалните трудности!", казва тя, очевидно щастлива от партньорството с гимназията.


Какво става с по-големите деца


Готварската книга съдържа и интервюта с децата, които разказват за своето ежедневие и съдба.

© Красимир Юскеселиев

Готварската книга съдържа и интервюта с децата, които разказват за своето ежедневие и съдба.


В комплекса има и защитени жилища, в които живеят хора с увреждания навършили 18 години.


Проф. Кралева е много горда с възпитаниците на Центъра и непрекъснато ми разказва за техните подвизи. Всички хора от Центъра, независимо на колко са години, тя нарича деца и те са все нейните деца. Благодарение на проектите на сдружението, комплексът разполага с ателиета, които са специално оборудвани за хора със различни нужди. Там те развиват своите умения по живопис, керамика, иконопис, хлебарство и сладкарство. По проект на оперативна програма развитие на "Човешките ресурси" децата се обучават на тези занаяти от регионалните специалисти от Троян и Орешак в продължение на близо 2 години. След това те са преминали изпити към регионалната занаятчийска камара в Ловеч, която раздава 34 чирашки книжки и 16 свидетелства за калфа.


"Сменихме документите на ТЕЛК за инвалидност с документ за трудоспособност!", обобщава проф. Кралева с лекота.


Във всичките й истории се прокрадва един и същи злодей – чиновникът от държавната администрация, за когото тези деца и юноши са статистика. С него се водят непрекъснати битки. Бюрокрацията я ужасява. "Не мога да разбера скодоумието на някои чиновници и бюрократи, които не виждат, че децата на са параграф от закона", възмущава се тя и ми обещава специален разговор, в който да ми разкаже за всички идиотски ситуации, с които й се налага да се справя. Но днес иска да говорим за хубави неща и хубави хора.


Работа за хората с увреждания там, където живеят


Да срещнеш човек, който ти окъпва душата в добро

© Красимир Юскеселиев


Новият й проект е създаването на социално предприятие в Дълбоки дол. За нея това означава фирма, в което да работят хора с увреждания, а оборудването да е специализирано спрямо техните ограничения. Продължителността на производствения процес е съобразен с техните възможности и мениджмънта е под контрола на специалисти, които знаят как да работят с хора с увреждания. Проф. Кралева силно вярва, че да се възвърне трудоспособността на хората в неравностойно положение е най-важният елемент от тяхната интеграция в обществото.


"Защо да са зависими и да разчитат на милостинята на държавата?", пита тя и обяснява за няколко изложби с творби на възпитаниците на центъра, които с били разпродадени изцяло. "Освен това, ако тези деца имат възможност продават продукцията си те сами ще формират отношението към потребителския интерес", обажда се икономистът в нея.


Според проф. Кралева предприятието трябва да бъде в Дълбоки дол, защото ателиетата на Центъра вече са оборудвани и са до жилищата на тези хора. "Това е много важно за тях, те не могат да работят на пълен работен ден и колкото по-близо е работата до дома им, толкова по-добре". И тук образно се хваща за главата при мисълта за предстоящата битка с бюрокрацията "за да ни разрешат да го направим". Тя иска предприятието да работи и на местна почва.


"Представете си една програма от децата за децата, в която нашите деца правят няколко кекса и ги носят топли в местното училище. Е, да, ама нямало да стане, каза кметицата, защото регионалната инспекция нямало да разреши. Защо на всякакви ужасяващо мръсни баничарници разрешават, а на нашето прекрасно ателие – не?", гневи се проф. Кралева.


В социалното предприятие тя вижда и реалната възможност за интеграция в работната среда на хората с увреждания. "Икономически е много по-изгодно да се направи специализирано предприятие, вместо да се опитваме да адаптираме всички предприетия и фирми да бъдат годни за хората с увреждания. Та то липсва елементарна среда, за да могат да се придвижват с колички, какво остава за специализирано оборудване в предприятията".


Тя разказва за едно от "нейните" момичета, което е работило по четири часа на ден в шивашка фабрика, но е една от първите уволнени при съкращенията заради кризата. "Нашите хора винаги са най-уязвими. Като изпратим детето в този зъл бизнес свят, то не може да издържи", казва Кралева.


Затова тя иска да направи това предприятие, в което "мениджмънта да създаде хармония между възможностите на хората, изискванията към тях и продължителността на работата".


Вече е намерила и банка, която да спонсорира откриването на магазин в София, където да се продават произведенията на хората от Центъра. Чрез него тя се надява да стигне до мечтаното предприятие, така че целият комплекс да може да се самофинансира и разширява.


Доброволците 


Да срещнеш човек, който ти окъпва душата в добро

© Красимир Юскеселиев


Проф. Кралева не може да се нахвали с доброволците, които идват по линия на чуждестранни организации. Те са студенти по социални науки или учители. На моето чудене как децата общуват с холандци, белгийци, французи, австрийци и какви ли още не националности, тя се засмива и казва "без проблем - на английски и със знаци. Даже им организирахме един курс по разговорен английски, който беше много забавен и децата понаучиха няколко фрази и думички".


Тя ми разказва за една от инициативите на австрийска учителка – да изпържат 800 палачинки, с които да организират парти за селото. Доброволците са купили продуктите, а децата на смени са пържили палачинки. Изготвили са плакати, които са разлепили в магазинчетата, по спирките и на площада в селото. След това са украсили и центъра, и си направили истински купон. "Много хора дойдоха и беше много хубаво".


"Доброволците полагат усилия да се интегрират към децата, а не обратното. В началото те се криеха, не искаха да ги снимат, защото бяха убедени, че са грозни, но доброволците не се отказаха. Ако знаете какви игри падат, особено покрай басейна! Така децата виждат, че и другите са хора като тях", обръща картината проф. Кралева.


"Знаете ли, доброто идва от хора, които не могат да решат генерално проблемите! А тези, които могат - не искат. Но доброто се връща, толкова съм щастлива когато видя една усмивка на лицата на тези деца. И така не ми тежат годините!"


След разговора ни излязох навън и имах чувството, че ако си поема по-дълбоко въздух ще литна.  Така става като срещнеш човек, който ти окъпва душата в добро.


Проф. Кралева ми подари книгата "Чудеса", която е кръстена на първото стихотворение в нея, написано от Петко Събев от Центъра. И не мога да не го споделя:


ЧУДЕСА


В живота се случват безброй чудеса -
богати и бедни си имат съдба
и въпреки нашето "не" или "да"
вървят си нещата като по вода.


Върти се земята. Дървото расте,
човекът се ражда с късмет или не
и въпреки нашето "не" или "да"
в живота се случват безброй чудеса.


Понякога грешници движат света,
а щедрите нямат ни хляб ни вода.
Понякога чувствата някой краде,
а друг посред бял ден спасява дете.


Понякога времето спира за миг
и някой с тръгва с нерадостен вик,
В живота се случват безброй чудеса
любов ни пробожда, пониква звезда


Понякога шансът ни носи крила,
но никой не знае къде и кога -
в живота се случват безброй чудеса,
но всичко е истинско тук и сега.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Във всичките й истории се прокрадва един и същи злодей – чиновникът от държавната администрация, за когото тези деца и юноши са статистика. С него се водят непрекъснати битки. Бюрокрацията я ужасява. "Не мога да разбера скодоумието на някои чиновници и бюрократи, които не виждат, че децата на са параграф от закона", възмущава се тя и ми обещава специален разговор, в който да ми разкаже за всички идиотски ситуации, с които й се налага да се справя. Но днес иска да говорим за хубави неща и хубави хора.УСПЕХ в неравната борба с клатик..ците.

 2. 2 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 489 Весело

  Много хора използват ума си, за да навредят на някого за лична облага. Радвам се като виждам хора, които противостоят и създават баланс като използват своите възможности за да прявят добро.

 3. 3 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Поклон пред тази жена! Слушала съм легенди за нея още преди двайсет години и написаното не ме изненада.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 4. 4 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Бюрокрацията не е много по-различна и извън България. Прави впечатление обаче друго - доброволците в този очерк не са българи. Защо?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 5. 5 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Дано повече хора да има като професор Кралева !

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Нямам доверие на институциите.Лошото е,че и най-добрата идея след време се превръща в институция

 7. 7 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Дай Боже да има повече хора като професорката!

  Дневникари, оправете "пиЯното"

 8. 8 Профил на bobo_bobo
  bobo_bobo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дай Боже повече българи с добра кауза!

 9. 9 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Прекрасен човек! Благодаря на авторката, че и тя окъпа душите ни с добро, макар и онлайн.

 10. 10 Профил на lucyatan
  lucyatan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко много хубаво, но защо я няма информацията и призивът за даряване??? Каузата на "Общество за всички" е част от кампанията "Избери, за да помогнеш" и всеки може да помогне с СМС с текст DMS DALBOKDOL на номер 17 777 на цена 1 лев за трите мобилни оператора. Подробности: http://www.izberi.rbb.bg/view-project-158-%D0%90%D1%80%D1%82_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "sisiliya6":
  Има немалко такива хора, но повечето са клонинги на Рицаря на печалния образ. Чиновничеството ни е най-деен производител на внушения , че законите у нас се спазват най-стриктно...

 12. 12 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Има една невероятна мелодия на дуета Саймън и Гарфанкъл.В нея се казва. Бог да те благослови миси Робинсон Исус те обича повече отколкото ти можеш да предположиш. Бог да те благослови професор Кралева.Прекланям ти се . Много ми етрудно да опиша какво чувствам и какво ме ълнува ше когато прчетх статията . Благодаря и на журналстката Войнова кято ни представи професор Кралева..Човек на всички времена пък бе заглавието на филма за Томас Бекет . То ва заглавие е най подходящо за ПРОФЕСОР КРалева.БЪЛГАРКАТА РУМЯНА КРАЛЕВА ЧОВЕК НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА.

 13. 13 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много се надявах, страхът от кроя на света да накара повече хора да преоткрият доброто! Знаете ли колко радост, щастие и удовлетвореност поражда всеки жест, който извиква усмивка, изтрива сълза, или благодарност у някого? Ако знаехте колко силна емоция се връща, щяхте да се пристрастите към доброто! Но, не знаете. И, не искате да знаете!

  goblenka
 14. 14 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Края, а не кроя на света.

  goblenka
 15. 15 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Понякога грешници движат света,
  а щедрите нямат ни хляб ни вода."

  Изстрадана мъдрост. Тъжен е светът на хората с увреждания и се изисква изключителна сила на духа, за да работиш сред тях и да им помагаш. Хора като проф. Кралева са рядкост, желая им много успехи и признание!

  Дневник, оправете, наистина, това "пиЯно", много грозно стои.

 16. 16 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 531 Неутрално


  "Знаете ли, доброто идва от хора, които не могат да решат генерално проблемите! А тези, които могат - не искат. Но доброто се връща, толкова съм щастлива когато видя една усмивка на лицата на тези деца. И така не ми тежат годините!"

  "След разговора ни излязох навън и имах чувството, че ако си поема по-дълбоко въздух ще литна. Така става като срещнеш човек, който ти окъпва душата в добро."
  ---
  "Понякога грешници движат света,
  а щедрите нямат ни хляб ни вода.
  Понякога чувствата някой краде,
  а друг посред бял ден спасява дете."
  ______________________________-
  Какво повече може да се напише?
  Професор РКралева 'бръкна' дълбоко в душите ни.
  По съвсем естествен път просълзи и очите ни.
  За жалост не и в тези на чиновниците.
  Такива Хора и Човеци винаги остават анонимни.
  На преден план са онези, които не се посвеняват да използват лакти, нокти - даже и 'голи гърди', за да се намърдат, но не за да направят нещо добро за другите, а само за себе си.
  Голям укор търпят и медиите, за които лошата новина е най-добрата.
  Все пак, макар и закъсняло, това взето интервю от ЕВойнова ни показа, че има Личности като Професор РКралева.
  Сигурен съм, че ТЯ не е единствена и много бих желал такива Хора все по-често да присъстват в медиите.
  Имаме въпиюща нужда, не само да се окъпем в добротата им, а самите ние да я възпроизвеждаме.
  Вярвам в доброто в Човека и не бих си позволил да обругая никого като такъв.
  Все пак, предвид предстоящите Коледни празници искам да изкажа своята признателност към такива като професор РКралева.
  Най-искрен и дълбок поклон към тях
  !

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мария":

  [quote#4:"Мария"] Прави впечатление обаче друго - доброволците в този очерк не са българи. Защо?[/quote]

  Мисля, че задаваш реторичен въпрос.
  Доброволната работа е въпрос на осмисляне, традиция и още много други неща.
  Освен това, няма никакво обществено признание.
  Имаме да извървим още доста дълъг път, докато нашата доброволна работа достигне масовостта и нивото в развитите страни.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Не не мога! Нямам думи!Но нали все пак това сме ние които правим тези коментари . Ивсе пак нещото което разбрах е че на Рождество се ражда Христос!А след него и ДОБРИ ХОРА.Закърмени с вярата Христова са много повече от неверниците.Затова ДЪЛБОК ПОКЛОН ЗА ТАЗИ ЖЕНА !!!!!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK