Сам срещу безвремието

Градският часовник на Русе стои от 1903г. под специално поставената за него "корона" на сградата.

© Анна Христова

Градският часовник на Русе стои от 1903г. под специално поставената за него "корона" на сградата.Часовници.


Той поправя часовници.


Не, не ръчните, които майсторите от ателиетата бърникат с фини пинсети, за да продължат да отмерват минутите. Александър Абаджиев съживява отломките от историята, които от фасадите на старите сгради задават ритъма на живот на градовете. 
Имал е далновидността да се роди в един от най-подходящите за целта градове - Русе, където историята те дърпа за ръкава по улиците: "Първата частна банка в България", "Първата къща с асансьор", "Първото застрахователно дружество", "Първата кинопрожекция"...


В унисон с атмосферата тук от градските часовници се изисква да са навършили поне век. Най-старият работи от 1876г. 


"Първият път, когато го докоснах, изтръпнах. Изведнъж си помислих, че този часовник е преживял и Освобождението, и цялата поредица войни от 20 век. Под него са  минавали войски, поколения са празнували или протестирали, хиляди хора са го гледали в щастието или мъката си", разказва Александър Абаджиев. 


Александър Абаджиев. По собственото му описание: "висок, около 60-те, с очила тип "Джон Ленън"

© Анна Христова

Александър Абаджиев. По собственото му описание: "висок, около 60-те, с очила тип "Джон Ленън"


Герой без история


Научавам за него от съобщение на русенската областна управа, където е посочен като "лицето, осигурявало доскоро на доброволни начала поддръжката на часовниците".  Енергичният глас, който отговаря на телефонното ми позвъняване с искане за среща, предупреждава: "Аз не съм интересен, но мога да Ви разкажа за часовниците". 


Успявам да науча все пак, че е инженер по образование - завършил е машиностроене, а след това автоматизирани електрозадвижвания. Откакто напуснал преди доста години завода, в който започнал навремето, е "безработен" - в смисъл, че няма постоянна работа на щат. Дава да се разбере, че работи по специалността си в частни проекти. Смята се за щастливец, защото никога не е правил нещо, което не обича. Друг е въпросът, че любови много...


Обяснява, че слабостта му е измервателната техника и това го е отвело до часовниковите механизми. Над 10 години по силата на вътрешната си необходимост се бори да спаси старите часовници на Русе от забвение. 


Под часовника на ГИРДАП, както още го наричат мнозина русенци, се правят повечето срещи в града

© Анна Христова

Под часовника на ГИРДАП, както още го наричат мнозина русенци, се правят повечето срещи в града


А изглеждаше толкова просто


В началото изобщо не ставало дума за ремонти, поддръжка или каквото и да е дългосрочно занимание. Идеята му била само да направи така, че чрез техническо съоръжение механизмите да се навиват и сверяват сами. Гъделът на инженера да измисли как да направи така, че нещата да се случват без човешка намеса, обаче се сблъскал с печалната действителност - да навиваш часовник, който не работи, е невъзможна задача. Повечето часовници, на които попада, са съсипани заради незнание и лаическо отношение - някой механизъм се повреждал, викали "майстор" да го оправи, а той - като не знае как работи цялата система, бърникал както може. "Тези технически импровизации спасяват временно положението, но съсипват системата". 

Примирил се, че преди да мисли за автоматизиране, ще трябва да поправи механизмите. Но понеже нещата рядко са толкова прости, се оказало, че за да започне да оправя, първо трябва да ги върне към фабричното им състояние. 


Когато започнал, ровил дълго из литературата как са правени часовниците между 1800 и 1900г. Разучавал принципите, елементите, взаимодействието между тях. И тъй като немалко от частите вече били сменени или повредени, се захванал да ги прави наново. Някои проектирал и изработвал в дома си, където от дете има кът за работа. 


Някогашната сграда на първата частна банка в България гледа към централния градски площад, където се намира символът на Русе - Статуята на свободата, дело на Арналдо Дзоки

© Анна Христова

Някогашната сграда на първата частна банка в България гледа към централния градски площад, където се намира символът на Русе - Статуята на свободата, дело на Арналдо Дзоки


Внимавай какво си пожелаваш


Проникването в сградите, в които се помещават, се оказва истинско приключение. Десет години писах писма до местната управа, до собствениците, до кого ли не, да ме пуснат да вляза. Когато най-накрая стигнах до градския часовник, оттам вече беше минал крадец и беше изнесъл механизма, разказва Абаджиев. Да беше само Русе...


Покрай необичаните си занимания е обиколил доста градове и тъжното обобщение гласи, че из цяла България има уникални часовници - стари, съвършени, красиви, и почти никой не се грижи за тях.


Разказва с увлечение. За часовника в църквата на Добринище, където частите били заменени с китайски, а оригиналните заварил попилени из двора.  За уникалните екземпляри в Разград и Белица, изработени изцяло на ръка. За този в Банско, на чиято кула работи един от четирите циферблата. Опитвал да влезе тук-там, за да разгледа, но го уведомявали, че не е негова работа. 

Градският часовник на Русе - мястото, където местните хора най-често си правят срещи, се намира в сградата на първата частна банка в България - ГИРДАП. Постройката е от 1896г., а часовникът е поставен през 1903г. Зданието гори, след което е правено наново и часовникът получава пак място под специално направената "корона". След фалита на банката в сградата дълго време се помещава концертното бюро в града, а сега там са канцелариите на Сметната палата. 


Часовникът е швейцарски, истинско бижу. Похитителят му (да, използва именно думата похитител) изнесъл част от механизма и откъртил оригиналната му табелка, която струва колкото самия часовник, защото доказва произхода му. Полицията заловила крадеца малко преди да напусне България с ценната придобивка. "Добре, че не се е сетил да каже, че го има от дядо си... Никъде няма документи за тези часовници, иди доказвай, че го е откраднал". 


След дългогодишно мълчание градският часовник отново започва да работи през 2003г, точно за вековния си юбилей.


Перипетиите, през които се минава, са история сами по себе си.


Поел ангажимент към тогавашния кмет Елеонора Николова (по онова време в кампания за редовните местни избори) кога ще бъде официално "открит" часовникът. В последния момент познат, на когото разчитал да направи важно зъбчато колело, отказал поръчката: "Оставаше ден до церемонията, медиите гърмят, че ще има часовник, а аз не зная какво да правя - изработването на тази част отнема седмица".  


Съдбата (в образа на срещнат на улицата приятел) го отвела при арменеца Хачко. "Като видях работилницата му под земята - два квадратни метра със саморъчно сглобена от железа фреза, ми прималя - всичко трака и се клати, а на мен ми трябва точност до стотна. Обаче човекът каза :"Шъ праим". След четири часа имал доста прилично колело. Е, цяла нощ коригирал фино 94 зъба, но това било малка беля. 


Най-старият часовник в града отдавна е останал незабележим, притиснат между сградите

© Анна Христова

Най-старият часовник в града отдавна е останал незабележим, притиснат между сградите


Най-старият часовник в Русе - този на някогашната сграда на профсъюзите, пък бил ремонтиран няколко пъти поради характеровите особеностите по тукашните ширини. Стои от 1876г., но днес вече никой не го забелязва, тъй като е притиснат от високите постройки от двете страни на централната улица "Александровска". Кутията му е на втория етаж в сградата, където днес се помещава държавната инспекция по труда, и със сложен механизъм от предавки се свързва с циферблата, който е в кулата. 


Абаджиев го съживява през 2007г., но само за шест месеца. После някой внезапно решил да ремонтира сградата, започнали да разбиват старата мазилка и целият механизъм се напълнил с хоросан. Две години и доста усилия по-късно отново е ремонтиран, но тогава се установява, че някой е откраднал махалото...След нова порция премеждия колелата влизат в ритъм.  


Третият емблематичен часовник на Русе - на фасадата на градската библиотека, продължава да стои безмълвен вече близо четвърт век.<br /><br />Не се и очертава скоро да се стигне до ремонта му, въпреки че е особено ценен, тъй като е единственият с камбанен механизъм и може да отмерва часовете и със звън.

© Анна Христова

Третият емблематичен часовник на Русе - на фасадата на градската библиотека, продължава да стои безмълвен вече близо четвърт век.


Не се и очертава скоро да се стигне до ремонта му, въпреки че е особено ценен, тъй като е единственият с камбанен механизъм и може да отмерва часовете и със звън.


Когато стрелките застинат на 6.30


След толкова години продължава да се удивлява от съвършените механизми на градските часовници и твърди, че най-трудната част от работата му е да вникне в математическата им логика: "Като човек, който отбира от техника, осъзнавам какъв гений трябва да си, за да направиш подобно нещо".


Обяснява, че на всяко от зъбчатите колела на градския часовник има подпис на майстора, който го е създал. През целия си живот всеки правел по един елемент, постигайки съвършенство. "Сега гледаме все да минем лесно и евтино. А когато гониш евтиното, ставаш и ти самият евтин". 


"Има неща, които са дълговременни, защото имат смисъл. Шизофрениите не се вместват в хармонията на света и затова изчезват" - така обяснява защо градските часовници не заслужават да бъдат изоставяни. 


Ядосва се, че в България не се цени тази красота, която е акцент във всеки стар западноевропейски град и предизвиква удивление у туристите и че никой не се опитва да привлече вниманието към него, например като извади на показ механизма и даде възможност на всички, включително на децата, да видят какво е сътворил човешкият ум. Защото, както напомня, преди век -два градските часовници са били демонстрация на прогреса, богатството и надмощието на един град. "А какво означава, ако градският часовник стои замръзнал на 6.30ч. в продължение на години? Значи, че никой за нищо не го е еня..".


Някогашната сграда на профсъюзите, днес - Инспекция по труда

© Анна Христова

Някогашната сграда на профсъюзите, днес - Инспекция по труда


"Страхопочитание" е думата, с която описва отношението си към парчетата история, до които се докосва. Въпросителният ми поглед го предизвиква: "Не разбираш ли? Това така е измислено и изпълнено, че да просъществува колкото си искаш стотин години".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "А какво означава, ако градският часовник стои замръзнал на 6.30ч. в продължение на години? Значи, че никой за нищо не го е еня..".

  То това е безхаберието ни в последните 20-тина години....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Весело

  Часовника засича времето...... часовете ,минутите ,секундите -колко сме били щастливи !

 4. 4 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "sisiliya6":и не само това!

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1372 Разстроено

  Като си помисля колко много работа има този човек из цяла България...............

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 702 Разстроено

  До коментар [#5] от "SSmart":

  То там е работата че няма никаква работа, това с часовниците не е само в Русе. Аз познавам един човек който се занимава точно с това и общо взето му знам мъките и болките, на него не му е до парите,а до безхаберието на общини,държава и т.н.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#4] от "косъм в супата".......Да и за колко време ще изчезнеш !

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Трябва да се каже, че много от достолепните сгради в Русе са строени от Атанас Буров. Той е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875 в семейството на видния търговец Димитър Буров. Завършва право и икономика в Сорбоната в Париж през 1903. След това учи в Швейцария и Англия. След завръщането си в България ръководи строителството на железопътната линия София - Кюстендил и участва в управлението на редица предприятия — минното Българско акционерно дружество "Бъдеще", Българска търговска банка, Застрахователно дружество „България“, Акционерно дружество "Бяло море" и други. Участва в Балканската война като подпоручик и е отличен с орден „За храброст”.

  Като активен деятел на Народната партия Атанас Буров е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев (1913) и Александър Стамболийски (1919-1920). След Деветоюнския преврат през 1923 се включва в Демократическия сговор и, наред с Андрей Ляпчев, оглавява неговото умерено крило. Той е министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926-1931). През 1944 се включва като министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев (2-9 септември 1944), образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България.
  След Деветосептемврийския преврат Буров е осъден на една година затвор от Народния съд.

 9. 9 Профил на косъм в супата
  косъм в супата
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#7] от "sisiliya6":
  за колко време ще изчезнеш !

  нали не е нещо лично

 10. 10 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Приповдигнати и възторжени думи за нещо обикновено и все пак тихият труд на този обикновен човек съживява градските часовници за да останат във времето.Да е жив и здрав... за такива като него няма почести слава и пари,те са за дебелогъзите политици и "управници"

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 11. 11 Профил на Tsvetozar Valkov
  Tsvetozar Valkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ''Абаджиев го съживява през 2007г., но само за шест месеца. После някой внезапно решил да ремонтира сградата, започнали да разбиват старата мазилка и целият механизъм се напълнил с хоросан. Две години и доста усилия по-късно отново е ремонтиран, но тогава се установява, че някой е откраднал махалото...След нова порция премеждия колелата влизат в ритъм.'' ....насълзиха ми се очите

 12. 12 Профил на Tsvetozar Valkov
  Tsvetozar Valkov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  обърках цитатите, този ме разчувства
  Съдбата (в образа на срещнат на улицата приятел) го отвела при арменеца Хачко. "Като видях работилницата му под земята - два квадратни метра със саморъчно сглобена от железа фреза, ми прималя - всичко трака и се клати, а на мен ми трябва точност до стотна. Обаче човекът каза :"Шъ праим". След четири часа имал доста прилично колело. Е, цяла нощ коригирал фино 94 зъба, но това било малка беля.

 13. 13 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Горд съм, че съм от същия град с такава история. Последните години, обаче, направо ми е жал за него, като гледам как запада...

 14. 14 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 462 Неутрално

  ... един ентусиаст и дано успее в начинанието си!
  тези часовници се поддържат трудно и си е цяло майсторство да можеш да го правиш !

  едно браво на г-н Абаджиев и успех в трудното начинание!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 15. 15 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 431 Разстроено

  Какво ни занимавате с провинцията, София нали си има часовници?

 16. 16 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Съжалявам за неработещия часовник на сградата на библиотеката.Спомням си за кабанения звън от него на всеки кръгъл час и на половината от него.Дано отново оживее.

 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Весело

  Тази работа ми изглежда по-скоро като хоби ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  #15,
  моите уважения, ама ти някога бил ли си в Русе? или не излизаш от пределите на "столицата" ти?

 19. 19 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 698 Разстроено

  [quote#5:"SSmart"]Като си помисля колко много работа има този човек из цяла България............... [/quote]
  Не си го мисли - никой не се интересува от това културно историческо богатство.

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#15] от "Теодор":

  Браво! Истински гербер!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Весело

  Теодор е РУСЕНЕЦ до мозъка на костите и с този свой пост иронизира представата на българина за държавност. От административна столица, София се е превърнала в тумор на държавата ни.

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 22. 22 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Луд, умора няма - в тази държава на крадците и безхаберните, накъде е тръгнал този добър човек, при това и с надеждата добро да стори?!
  Весела Коледа!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 23. 23 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#21] от "Европеец":Най-точното определение за София _ Тумор на държавата!

  apoloniy
 24. 24 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Руския ботуш стъпи в България 1944г и не само спря часовниците а върна и времето с 200 години назад към пияните сволочи.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Авторката от Русе ли е?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#20] от "Свинчуга":

  и по какво разбра, че е гербер, да не си врачка? ами ако не е

 27. 27 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#9] от "косъм в супата":

  Лично против никого нищо нямам !

 28. 28 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Познавам 10-ина русенци, само двама живеят в Русе. Всичко бяга, по-страхливите във Варна и Търново, по-нестрахливите в София, а немалко и в чужбина.
  Кофти му е на Русе разположението, далече е от София, и от Пловдив, няма магистрала водеща до Русе. Ако Сърбия влезе в ЕС, и тировете ще спрат да минават от там. Като пуснат напролет моста на Видин, също ще дръпне пари от Русе. А и Румънците обеднеха, свърши алъш вериша.
  Общо взето дунавските големи градове Видин, Русе и Силистра са най-бедните в Бг.

 29. 29 Профил на valbi
  valbi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Ядосва се, че в България не се цени тази красота, която е акцент във всеки стар западноевропейски град и предизвиква удивление у туристите и че никой не се опитва да привлече вниманието към него, например като извади на показ механизма и даде възможност на всички, включително на децата, да видят какво е сътворил човешкият ум. Защото, както напомня, преди век -два градските часовници са били демонстрация на прогреса, богатството и надмощието на един град. "

  Колко жалко, че не ценим освен културното си наследво, ами и хората, които знаят как да се погрижат за него, за да може да ни радва окото на нас.

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "А какво означава, ако градският часовник стои замръзнал на 6.30ч. в продължение на години? Значи, че никой за нищо не го е еня..".

  Има и по-лошо — много часовници замръзнали на 8:15 ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Първо: Свалям шапка на този човек! Свалям шапка и на всички, за които се разказа: които почистват и освежават паметници, рисуват лица на бележити българи по скалите... Тези хора са белите лястовици на новото летоброене. Те го предизвестиха, а началото му е на 22.12.2012та. За мнозина, това беше дата за апокалипсис! Всемирна смърт! За мен, това е първият ден от новото летоброение! Както имаме старо - до Христос, ново - след Христос, сега започва летоброенето на духа. В последните години наврят в миша дупка, мачкан, пренебрегван, игнориран, той трябва да излезе на преден план! За всеки човек, трябва да е белег на престиж, на лично израстване, ако се свърже с нещо духовно. Днес едва ли някой мисли за това. Но, след като има десетки, които вървят по този път, със всяка следваща година към тях ще се присъединяват още! Добре е да се говори за тях! Да им се дава думата! Те имат да кажат много повече и по-важни неща от мнимите ВИП ове, които пълнят медийното пространство.

  goblenka
 32. 32 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Значи са останали такива хора в България, като старите родолюбци създали читалищата, на ползу народу.

  chavo64
 33. 33 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 681 Неутрално
 34. 34 Профил на Александър Милушев
  Александър Милушев
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Браво и от мен за статията! Прекланям се пред Александър Абаджиев.

  Александър
 35. 35 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#28] от "angelboy8008":

  Ангелчо, това ли ти сътвори главичката на връх Коледа ...
  Когато порастнеш ще разбереш, че света не се върти около София, че в Европа и по другите континенти има красиви и богати градове, които не са близо до София ... и не са свързани с магистрала към София ... че българите са с дълбоко сгрешена представа за държавност.
  Но всичко това ще се случи някой ден, когато пораснеш ...
  Днес се радвай на подаръците под елхата оставени от Дядо Коледа ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 36. 36 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#35] от "Европеец":

  Пораснал съм, към 2м. съм и съм обиколил и знам по-добри градове от София.
  Това не променя факта, че Русе е на гъза на географията .

 37. 37 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#36] от "angelboy8008":

  Не е важно колко си израсъл на височина, а колко си израсъл на акъл. То и 15 годишни има по 2 метра, но в главите им както и в твоята няма никой.
  Само в африканските държави извън столицата няма нищо и в повечето случай териториите извън административният център са обявени за резерват. България географски е в Европа, но мисленето на българите е африканско ...
  Така и не даде логично обяснение защо "Русе е на гъза на географията", а София е пъпа на света ... ?!

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 38. 38 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ЦДо коментар [#37] от "Европеец":

  Щото София я свързват 4 магистрали със света, а Русе от към инфраструктура е гола вода. За летища и ж.п. да не говорим. Абе до Русе трудно се стига, затова е на г. на г.

 39. 39 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Весело

  До коментар [#38] от "angelboy8008":

  "... София я свързват 4 магистрали със света..."
  Магистралите в България не водят до никъде. Всички нелогично(по български) тръгват от София и стигат: до Ябланица, до Ямбол, до Перник .... и това според теб е ... света ...
  Русе е свързан с магистрала към Букурещ, но според теб това е г. на г.
  Нещастният живот на българите се дължи на дефектното им и нелогично мислене. Българите нямат държавническо мислене - в исторически аспект животът им винаги се е въртял около столичният град. След преместването на столицата, всичко замира - примери: Плиска, 'Велики' Преслав, 'Велико' Търново ... и сега 'Велика' София ....

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 40. 40 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#39] от "Европеец":

  Недей да лъжеш, няма магистрала Русе-Букурещ. Бил съм 20-ина пъти.

 41. 41 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#40] от "angelboy8008":

  Не е магистрала, а е четирилентов път и до Букурещ и неговите летища се стига за по малко от час ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 42. 42 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#41] от "Европеец":

  След като призна, че няма магистрала, а първокласен път, сега е време да признаеш, че от центъра на Русе до летищата в Букурещ се стига за 2 часа лятно време и 3 часа през зимата(ако дунав мост не е затворен).
  През последните три години съм пътувал над 20 пъти(+20 обратно) Букурещ-Русе, никога не съм стигал за по-малко от два часа, рекорда е 11ч.
  Дунав мост зимата си е руска рулетка колко време ще ти отнеме, а за наветите преспи(румънците добре чистят) достигащи до 3м. правят пътя двулентов. За проблемите по границата мога книга да издам.

 43. 43 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 944 Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK