"Хамлет" на Явор Гърдев е фаворит при номинациите за "Икар"

Явор Гърдев и Леонид Йовчев по време на репетиция на "Хамлет"

© Красимир Юскеселиев

Явор Гърдев и Леонид Йовчев по време на репетиция на "Хамлет"
Част от останалите номинирани:


Критически текст
Асен Терзиев за Театралността – езикът на представлението
Ивайло Александров за Архитектоника на театралността
Николета Пътова за Драматургия на българското: национална идентичност във възрожденската драма


Съвременен танц и пърформанс:
АртеФакт – на Дерида Денс, хореография Живко Желязков, изпълнение Джънгин Лий
Cadaver – на Станислав Генадиев и Мартин Пенев
Мишеловката – пърформанс в Хамлет, хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев


Златен глас
Ани Василева за дублаж в сериала Отмъщението
Димитър Иванчев за дублаж в сериала По средата
Елена Русалиева за дублаж в сериала Щети


Майсторско техническо осъществяване
Крал Лир от У. Шекспир, Драматичен театър Н. О. Масалитинов Пловдив
Скачай от Здрава Каменова, Театър София
Хамлет от У. Шекспир, Народен театър Иван Вазов


Съюзът на артистите обяви фаворитите си за награда "Икар", а като че ли очаквано с най-много номинации (пет) е амбициозния прочит на "Хамлет" на Явор Гърдев.
Спектакълът му по Шекспир, който се играе в Народния театър е номиниран за най-добра режисура, заедно с Пламен Марков за "Вуйчо Ваньо" по Чехов във варненския драматичен театър и Александър Морфов за "Животът прекрасен" по Н. Ердман (Народен театър). "Хамлет" също така се очертава като най-силния в категориите за сценография, където му съперничат "ПроТекст 5: Навреме" и "Вграждане" (Куклен театър - Пловдив).


Конкуренцията при актьорските категории е също голяма, като наградата за най-добър актьор в главна роля ще отиде при Леонид Йовчев ("Хамлет"), Камен Донев ("Животът на прекрасен") или Иван Юруков ("Лов на диви патици", Народен театър), а претендите при проддъжащите мъжки роли са Дамян Тенев ("Крал Лир", Драматичен театър - Пловдив), Ивайло Драгиев ("Медея – майка ми", Сфумато) и Мариус Куркински, влязъл в кожата на Клавдий в "Хамлет".


За главна женска роля са отличени Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" (продукция на Драматичния театър във Варна), Мариана Крумова за участието си в "Медея" (Драматичен театър – Русе) и Силвия Лулчева за ролята на Джоан в "Любовна песен" (Младежки театър). Статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля ще намери притежателката измежду Анастасия Ингилизова ("Декамерон", "Българска армия"), Ася Иванова ("Ковачи" от Университетския театър на НБУ) и Светлана Янчева, номинирана едновременно за ролите си в "Животът е прекрасен" и "Златни мостове и секвоя" (от програмата на "Малък градски театър зад канала").


Младите таланти, които намират място в категория "Дебют", тази година за Васил Дуев за текст и режисура на Самотни персонажи, ТР Сфумато, Галя Костадинова за роли във "Всичкоядецът" от познатия предимно като поет Мирослав Христов, Мартин Киселов за режисура на "Скъпа Елена Сергеевна", както и Силвия Станоева и Иво Желев за роли в "Клер, Мадам, Соланж" (Червената къща).


Елена Алексиева, Vox Populi и Анна Топалджикова пък са избранниците на Съюза за най-добър драматургичен текст съответно за "Терапевтът", "Яце форкаш" и "Робин." Сред композиторите журито е селектирало Асен Аврамов за "Медея - майка ми", Калин Николов за "Вуйчо Ваньо" и Христо Намлиев за продукцията на Кукления театър в Пловдив "Вграждане".


Актьорите Виолета Бахченова и Васил Стойчев ще получат награда за цялостен принос към театъра, като за първи път отличието се присъжда на две личности едновременно. Цветелина Попова пък ще бъде наградена за 20-годишната си кариера в цирковото изкуство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK