Евгения Иванова: В "Планът Константинопол" трима писатели ми помагат да покажем, че в т.нар. история може да се е случило всичко

Евгения Иванова: В "Планът Константинопол" трима писатели ми помагат да покажем, че в т.нар. история може да се е случило всичко

© Антон ПоповЕвгения Иванова - етнолог, балканист и писател, довършва последната редакция на новата си книга. След "Фото Стоянович" и появилата се в края на миналата година "Оглушително бяло" е ред на "Планът Константинопол".  Засега авторът загатва само, че този път литературата ще е по-близо до историографията. И без да разкрива имена - че трима любими писатели й помагат да покаже как "в т.нар. история може да са се случили и взаимно изключващи се събития, може да се е случило на практика всичко".


За какво разказвате в новия роман и защо избрахте заглавието "Планът Константинопол"?


- В интерпретациите на балканската история винаги се подозира някакъв "план", "заговор", "сценарий". Затова и техният център Константинопол с двете му завладявания (от кръстоносците и от османците) - също трябваше да е "план". Чий – ще разберете, когато (надявам се) излезе.
След като "разглобяването" на балканската история във "Фото Стоянович" се оказа успешно, сега съм се опитала да направя същото и с европейската история. Доста по-амбициозна задача, която съм подхванала от много страни. Разследването на заговора около падането/завладяването (в зависимост от гледната точка) на Константинопол се води на различни нива, през различни времена, от различни хора, с различен успех и различни загуби. И понеже задачата наистина е трудна, убедих да ми помагат трима от любимите ми писатели. Така с общи усилия сме пробвали да покажем, че в т.нар. история може да са се случили и взаимно изключващи се събития, може да се е случило на практика всичко.


И новият ръкопис ли е отлежавал в чекмеджето, както "Фото Стоянович" и части от "Оглушително бяло"? Какво ви подтикна да пишете пак?


- О, не, той е съвсем нов. В момента довършвам последната редакция. Дори малко ме е страх от това предварително интервю – от чисто суеверие. Започнах го преди повече от три години, но трябваше често да прекъсвам заради спешни академични проекти. Вашият вестник впрочем е публикувал резултатите от тях: за местата на памет, за нагласите на мюсюлманите. Но във всяка свободна секунда се връщах към него. Няма да крия, че го писах с огромно удоволствие. Всъщност аз винаги пиша с удоволствие. Всичко.


Няма как да не попитам за отношението ви към Вера Мутафчиева, и вие като нея сте и учен, и писател. Има ли нещо в нейната житейска история, което не разбирате или пък не можете да простите?


- Често ме сравняват с Вера Мутафчиева, за съжаление – повече ситуативно - заради съчетанието между наука и белетристика. Ако ме сравняваха по качество на писането, щеше да ми бъде по-приятно, разбира се.


С Вера сме страшно различни (макар – от една зодия – Овен), много различни – и като чувствителност, и като маниер на писане. Не зная защо ми идват на ум сравнения от областта на техниката – може би защото не разбирам нищо от нея. Вера наподобяваше валяк, а аз – по-скоро отвертка. Или свредел. Не знам. Единствената ни обща черта може би е работохолизмът.


Колкото до прошката – на мъртвите се прощава всичко. И на гениите.


Смятате ли за изгубено поколението (по израза на Георги Лозанов за втория ви роман), достигнало професионална и всякаква зрелост в годините на социалистическия режим?


- Ако Гого Лозанов е имал предвид аналогия с "изгубеното поколение" на Гъртруд Стайн, Хемингуей и Фицджералд, нямам нищо против.


Ако пък трябва да отговарям сериозно, мисля, че мнозина се "намерихме" по времето на комунизма. Част от тях се изгубиха после. Изобщо "намирането" и "изгубването" е въпрос на лична позиция, не на поколенческа.


Изследване на етносите в България и съобщаване на резултатите, участие в Клуба за гласност, следен от Държавна сигурност, заявяване, че не е имало турско робство, или издаването на книга - кое изисква повече смелост?


- Не мисля, че който и да било от изброените "подвизи" изисква някаква особена смелост. Повече смелост (поне при мене) се изисква, за да отида на зъболекар. Слава Богу, късметът ми от новогодишната баница беше "Цяла година без зъболекар".


Вие сте и участник, и анализатор на прехода у нас. Доколко действителността се разминава с очакванията от началото на 90-те години?


- Дори не си спомням какво точно съм очаквала. Във всеки случай – никаква манна небесна. Най-натрапливият ми спомен от началото на 90-те е усещането за свобода, еуфорията от разкрепостяването, чувството, че от тебе нещо зависи. Още тогава обаче бях наясно с мъчителните промени в манталитетите, които ни чакат. Борбата със стереотипите в манталитета е най-трудната. Тук може да става дума и за носталгията по комунизма, все по-набираща сили, и за национализма, и за популизма. Сигурно затова първият брой на списанието "Изток-Изток", който издадох, беше с тема "Тоталитаризмът в нас".


Какво в литературата у нас и в страните наоколо сега ви е интересно?


- Опитвам се да следя повечето ценностни нови неща, които излизат, но ми е трудно. Защото обичам не само да общувам с проверени ценности, но и да откривам (за себе си) нови. Трябва да съм в час и с академичните изследвания. И то се натрупва – въпреки работохолизма човек не може да смогне. Много се интересувам от балканските литератури, които претърпяват страхотни метаморфози. В повечето случаи – в положителна посока. И, разбира се, купувам и чета всичко на тримата си любими писатели - "съавторите" ми в "Планът Константинопол", чиито имена няма да разкрия сега, за да не ги погнат "злите сили" – отсамните и отвъдните.


С какво убедихте тези ваши любими писатели, чиито имена криете, да ви помогнат, трябваше ли да обещаете нещо насреща?


- Ами, хората са отзивчиви. Плюс това тях ги превеждат изобилно на български, така че просто нямаше какво да им обещая. Не мога да твърдя, че са широко популярни, но те едва ли го търсят чак толкова страстно.

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  "Евгения Иванова - етнолог, балканист и писател...."
  --------

  В действителност театровед, възприемащ се като историк.

  CONTADOR GRATUITO!
 2. 2 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Добро дело,да отсеем сеното от сламата

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  "Времето ражда духовна памет и я отнема,когато народа не може да я опознае".

 4. 4 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Интересни са балканските народи! Близки по произход, религия, често с много близки обичаи и нрави, и с невероятна омраза помежду им. И с история пълна с легенди и митове.
  Мразим турците, и се стъписваме от симпатията, с която ни посрещат там. Обичаме сръбската музика, и онемяваме от неприязънта на западните ни съседи. В историите на България, Сърбия, Румъния и Албания като крайъгълен камък са мечтите за "Велика" (Албания, България, Румъния, Сърбия) - за някакви кратки периоди от по 2-3 месеца, когато случайно държавите им са се простирали до необичайни граници. И вместо да се срамуваме от балканските ни тарикатлъци, славославим братоубийствената Втора Балканска война от 1913г.

 5. 5 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 531 Весело

  "и вие като нея сте и учен, и писател"

  с такива "учени" и "писатели" на "прехода" вече турци не ни трябват, сами ще се затрием

 6. 6 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1032 Любопитно

  Бяхме я позабравили, не може без да е в светлината на прожекторите.

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  До коментар [#5] от "samarianin":
  Абсолютно! Самата идея за романизирана историография е пълна простотия!

 8. 8 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1920 Любопитно

  Като чета коментарите, май не си заслужава да си купувам книгите ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 9. 9 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "shumkar":

  как може в толкоз малко толкоз глупости да изръсиш...

  какво е историята, ако не мит и легенди...
  на кого историята не е легенда и мит... ( кажи го на "най-древния" народ и ще те обявят за антисимит...)

  за каква омраза приказваш ... омразата е "мит" и "легенда" да многознайковци, които се чудят как да си наложат леберастките и толерастки митове и легенди и да своят едни пари, и чията цел е с преразказ всеки да забрави какъв е, отде е, и какво прави тук...

  с кого сме близки с гърци, с турци, с албанци, със сърби, румънци...
  по какво...
  изобщо е забележително как забравяш гърците при величието, изобщо все едно са Марс, или не отърват на схемата, за Турция да не говорим... някак не се връзва в братството , любовта и разбирателството с възродения "неоосманизъм"...

  за срама и словославенето на "Втора Балканска война" сигурно само ти си го разбираш...

  писна ми от еничари, българин издаде "Еврейска България", "Османска България"...
  очаквам "Циганска България"
  така България се представя и превръща в територия, която всеки еничарин може и е готов да продаде на всеки, които му плати...
  горната "ученка" и "писателка" е същата...

  ама нейсе запушия...

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1288 Весело

  Нямало *турско робство*!?!Само факт:имало е ДЕЙСТВИТЕЛНО населени места,в които *турчин на кон не е могъл да премине*,но нека си припомним и какво е струвало - в жълтици,на местното население това.А за някои други*редови* благини да не говорим.Ама какво да се прави - у нас всеки може да се гаври с миналото както и когато си поиска.
  P.S.Да си припомним *носталгията* по соца - ах,всички ни пращаха на курорт,кеф ти море,кеф ти балкан,а какви кИфтета ядяхме.....

 11. 11 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Любопитно

  ,,Така с общи усилия сме пробвали да покажем, че в т.нар. история може да са се случили и взаимно изключващи се събития, може да се е случило на практика всичко.,,

  Любопитно ми е какво ново (непубликувано ,незнайно ) писала авторката ?

 12. 12 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Не съм я чел, признавам си. Иначе, да, в османския халифат роби не е имало, просто мюсюлманите са били с повече права от всички останали. Затова си е халифат.
  Иначе историята не е мит. Древната история остава с митовете си. Като епоса на Гилгамеш. Или Рамаяна.

  България е древна и заслужава много повече!
 13. 13 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#11] от "sisiliya6":

  Всъщност тя казва точно обратното, ама айде ....

  България е древна и заслужава много повече!
 14. 14 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#13] от "flagellumdei": 15. 15 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#9] от "samarianin":

  Неосманската гвардия отново е на бойна нога...щом имаш толкова минуси... Как беше според тази, "учената" :" ...не е имало турско робство, имало е договор..." Много ми е трудно да си спомня за учен евреин,който да опровергава техните истински митове и легенди...отдавна развенчани от други учени...

 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 868 Неутрално

  С Вера сме страшно различни (макар – от една зодия – Овен),
  =========================================
  Да, но Вера е овен само по зодия, а вие, другарко Иванова...

 17. 17 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#16] от "Каишков":

  Каква ти другарка,бе Каишков...? Хайде да не изопачаваме близкото,все още помнено минало... Кога другарите са казвали ,че не е имало турско робство?

 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#15] от "gorid":

  Ха. И какво значи робство според теб?
  Предпочитате да сте роби, защото така ви е по-лесно.
  Много жалко.

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков":

  Комунист да обижда на комунист е груба, гнусна порнография. Срам нямате ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 20. 20 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#18] от "flagellumdei":

  Неосманлиите и ибрикчиите са ни познати...

 21. 21 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Колкото и да ви е гадно, но до робство се приближаваме най-много след 1944. И сега. Не преди.
  Не по времето на византийците, не по времето на османлиите.
  Кланета и гаври е имало. Но никога българският живот не е имал стойността на живота на животно.
  Което означава, че трябва най-накрая да пораснете и да приемете, че ако сте се държали страхливо и неприемливо, ще трябва да поемете и отговорността, за което.

  България е древна и заслужава много повече!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Гневно

  До коментар [#17] от "gorid":

  Другарю, ти вярно ли си мислиш така?
  ЧЕ да твърдиш, че си роб е нещо достойно да се гордееш?

  България е древна и заслужава много повече!
 24. 24 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#22] от "flagellumdei":

  А, аз мислех,че ти правя комплимент...С какво друго бих могъл да те зарадвам?

 25. 25 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#24] от "gorid":

  Продължавай да демонстрираш маймунлък. Винаги е добре да се посмеем.
  Червените бабуни са жалки. Затова да ги осмеем е с предимство.

  България е древна и заслужава много повече!
 26. 26 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#25] от "flagellumdei":

  Голяма каша е в главата ти... България ще е без бъдеще, ако го определят такива безродници като теб... Явно, много сериозно са те увредили неосманлиите... Какво ти дадоха и какво ти обещаха,като станем техен вилает?

 27. 27 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#26] от "gorid":

  Безродник?
  Без бъдеще?
  Можеш ли без обиди? Не, нали?
  Крайно време е за такива дивотии да плащате директно с кръв.

  България е древна и заслужава много повече!
 28. 28 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Дай малко аргументи. Диването до теб ще ти плясне плюс. А аз ще се посмея.

  България е древна и заслужава много повече!
 29. 29 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Любопитно

  До коментар [#27] от "flagellumdei":

  Ти като истински "патриот" кажи какво си направил в живота си в тази държава? Сигурен съм, че НИЩО не си направил. Освен ,ако за активи не броиш дрънканиците по форумите и истеричните крясъци по митингите...

 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Четете Библия : Апокалипсис ... и си отбележете на картата в кои градове упоменати поименно ще се изливат чашите на Божия гняв ... та в бъдеще въпроса с Константинопол ще е актуален ... макар и в графата "Пази Боже" като евентуално бъдеще!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#29] от "gorid":

  Това не са аргументи, а логически грешки.
  Повече от теб съм направил. Най-малкото трите висши, които имам. И това, че говоря 7 чужди езика, 4 от тях перфектно.
  А хора като теб освен да плюят, псуват и да говорят глупости каква правят? Бият жена си ли?

  България е древна и заслужава много повече!
 32. 32 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Няма как да знаеш, че съм завършил история и право в СУ. Но наглостта и невежеството съчетано с арогантността просто си плаче за последствия. Както твоето, така и масовото.
  И си и плащате.

  България е древна и заслужава много повече!
 33. 33 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#30] от "t'Ankus":

  Аз знам за 10 вариации и поне 2000 тълкувания на тези текстове, така че това си е баш в графата спекулации.

  България е древна и заслужава много повече!
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Само да вметна,че във всеки мит има и частица истина. То затова е мит. Например в древногръцката митология (Омир) се оказа,че има исторически факти.

 35. 35 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  Ако митът за Гилгамеш има частица истина, то Анунаките съществуват. И презрението ни към робството идва от това, че преди няколко хиляди години сме били роби.
  Ако епоси като Рамаяна и Махабхарата имат частица истина това ще значи, че историята на човечестовото отива от няколко хиляди до няколко милиона години. И то на планети извън нашата слънчева система.
  Така че и частицата е опасна. Както добре знае Джордано Бруно.

  България е древна и заслужава много повече!
 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Константинопол с двете му завладявания (от кръстоносците и от османците) - също трябваше да е "план". Чий – ще разберете, когато (надявам се) излезе.
  ............
  И двете завладявания са с благословията на папата, какво има да се чудим.
  Включително и опитът на Владислва Варненчик да разбие османците и предотврати падането на Константинопол е предотвратено с дейното участие на Венеция и Генуа, зад които отново е стоял папата.
  Конкуренция.
  Това и насърчаването на Холокауста са най-тежките грехове на Католическата църква.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#36] от "СДС":

  Не са. Невежеството, алчността и мракобесието са.
  Те са причината за инквизиции аутодафета и това, което описваш. Но ватикана още държи ценни документи, не малко пари и още си играе с държавни глави както си иска.

  България е древна и заслужава много повече!
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#35] от "flagellumdei":

  Да де,това е трудното,да се раздели истината от измислицата.

 39. 39 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#37] от "flagellumdei":
  Този фактор го има неминуемо също, но все пак конкретни хора дърпат конците, решенията се вземат от лица, физически лица.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 40. 40 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Ерих фон Деникен и Хакария Сичин ( както и много други) оспорват толкова много, че въпроса не е в детайлите.
  Работата е откъде да започнем. А повечето ми колеги се държат като цензори или инквизитори. Което е мракобесие.
  Което води до невежество, промиване и абсурд.

  България е древна и заслужава много повече!
 41. 41 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Любопитно

  До коментар [#39] от "СДС":

  Да те питам- според теб сега ако християнска армия влезе и изколи Йерусалим до крак ще има ли разлика дали вината им ще се отсъди индивидуално или колективно?
  Или пък ако САЩ нареди избиването на маса китайци с цел геноцид? Войниците дали ще се отърват с това, че са им били дадени заповеди?

  България е древна и заслужава много повече!
 42. 42 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#31] от "flagellumdei":

  Не бия жена си. Такива "интелектуалци" като теб ако ги покажа на хората на които съм създавал работа и я загубиха благодарение на вашите"гениални" проблясъци ,сигурен съм ,че ще бъдете набити от тях. Понеже по-горе пишеше за директно плащане с кръв,ще си платите,ама нали сте мишоци, изпокрихте се. Куражът Ви стига да ръсите слюнки по екраните на компютърът си...

 43. 43 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#31] от "flagellumdei":

  Какви езици говориш, ако не е тайна?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 44. 44 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#42] от "gorid":

  Дебил, нещо ме бъркаш със себе си. Хора като мен не бягат от битка. Кръвта ми кипва. А такъв огън не може да се контролира.

  България е древна и заслужава много повече!
 45. 45 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#43] от "Qassem Suleimani":

  Френски, английски, немски и руски. Едва ли е някаква изненада.
  Латински и гръцки заради правото и историята ( признавам, че е далече от перфектното, но нямам време да ги поддържам). И малко норс. Чета и на други, но без разбиране това не е владеене.

  България е древна и заслужава много повече!
 46. 46 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  [quote#11:"sisiliya6"]Любопитно ми е какво ново (непубликувано ,незнайно ) писала авторката ? [/quote]

  Жени Иванова използва една доста разпростанена практика сред родните академични среди, било то хуманитарни или не. Това е принципа на "тайното познание". В него няма нищо мистично - принципът се изчерпва с ползването на трудно достъпни източници, които авторът представя за свои изследвания, от една страна и пробутване на изследвания на определена тематика към дадена група от "неспециалисти" от друга. Така академичните историци четат за историческия субективизъм в литературата, театъра и киното, а изкуствоведите пълнеят от претендиращи за документални исторически изследвания, които обаче са пречупени през призмата на интердисциплинарния подход.
  Всъщност и при двете страни на "тайното познание" става въпрос за компилации на отдавна известни, но слабо тиражирани факти и заключения.
  И една добра дума - доц. Иванова е един от малкото писатели (не искам да я наричам учен), на които им е писнало българската нация традиционно да се самовъзприема като жертва.

  CONTADOR GRATUITO!
 47. 47 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#46] от "foster":

  Сакралното, свещено познание, забранено за всичко, е идея от много, много, ама много отдавна. И има известна доза истина в нея. Но като се използва за пропаганда е жалко, ама жалко.
  Естествено, че е възможно източници да се появят и след това загубят, но не като масова практика. Изследователят трябва да е луд, за да го направи.
  А ако инцидентно стана аз познавам хора готови да убиват, за да накажат такъв "инцидент".

  България е древна и заслужава много повече!
 48. 48 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1032 Гневно

  До коментар [#46] от "foster":

  И Вазов в "Под игото" пише измислици за някакво си турско робство, Ботев също за "турчин как бесней над бащино ми огнище", измислица е и баташкото клане. И са прави, че искат да изхвърлят Ботев и Вазов от българските учебници, както и Левски, нали?!

 49. 49 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#45:"flagellumdei"]И малко норс.[/quote]???????
  Ношк? Норвежки?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 50. 50 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#49] от "Qassem Suleimani":

  Езикът на викингите от 7 до 10 век. Основата на норвежкия, шведския, датския и исландския ....
  Езикът на Беоулф.

  България е древна и заслужава много повече!
 51. 51 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dragoslava":

  Иго в смисъл на репресии. Духовна нищета. Двойни стандарти.
  И Вазов е писател все пак. Г.С. Раковски ясно казва, че в Русия има робсто, при нас няма. И никога не е имало.

  България е древна и заслужава много повече!
 52. 52 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#50] от "flagellumdei":

  О, не знаех, че така се казвал

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 53. 53 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Оправям се с повечето "славянски" езици, защото те са си български. Но не съм ги учил и не мисля, че ги владея по начина, който владея немския или френския.

  България е древна и заслужава много повече!
 54. 54 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/West_Norse#Old_West_Norse

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA

  На мен лично нордически ми звучи тъпо, ама много тъпо.

  България е древна и заслужава много повече!
 55. 55 Профил на Боян Павлов
  Боян Павлов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#21] от "flagellumdei":
  Според А. Кожеф робство съществува наистина "...там, където определен брой граждани, без значение дали представляват малцинство или мнозинство,...налагат на всички останали граждани своите виждания и действия...без да се "смесват" с тях, без да търсят компромиси, без да се съобразяват с техните представи и желания..." .... "Очевидно, те могат да правят това само със сила или терор, възползвайки се от страха от насилствена смърт..." "...в този случай другите са поробени, защото са принудени да да се държат като роби, готови на всичко за да запазят живота си..."
  Тава описание май страшно напомня бързо забравеното, "социалистическо" минало. )

 56. 56 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Old_norse,_ca_900.PNG

  България е древна и заслужава много повече!
 57. 57 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#55] от "b.pavlov":

  http://www.extremecentrepoint.com/?p=335

  Вътре трябва да има и за робството в Русия до декрета от 1871 г.

  България е древна и заслужава много повече!
 58. 58 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#46] от "foster":

  Между другото, сега виждам, че определени документи и неща, които ми трябват са били загубени след преинсталация на ОС. Но вината си е моя.

  България е древна и заслужава много повече!
 59. 59 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  През 1944-1947 около 600 000 съветски войници и офицери пребивават на българска земя за различен период от време.Секретни междуправителствени споразумения уреждат тяхната издръжка за наша сметка. Нещо повече – всички заплати, командировъчни и режийни, по изрично настояване на съветската страна, им се изплащат в долари. става въпрос за суми, които многократно надхвърлят доходите на среден български гражданин. Установената тогава практика се прилага и от началото на 50-те до края на 80-те години – всички т.н. съветски специалисти са на пълна валутна издръжка от българска страна. Издръжката на съветските окупационни войски е изключително тежко натоварване за българския бюджет, тя значително надхвърля наложените на България следвоенни репарации.

  Със специално решения на МС на НРБ представителите на Съветското командване дори са били освободени от задължението да представят отчетни документи за извършените от тях разходи на българска земя. На практика всеки ден от правителството се гласуват огромни суми (300 – 600 млн лв) за издръжката на Червената армия, за която до края на 1945 биват похарчени 23 млрд лв, а до края на 1947 г. – 60 млрд лв. Когато средствата в държавния бюджет се изчерпват, за издръжката на червеноармейците отиват и сумите, събрани от населението по т.н. Заем за свободата.

  Изнемогвайки под това непосилно време, към края на 1945 МС се осмелява да помоли В. Молотов да бъде преустановено “това безумие, защото хазната ни няма повече средства”. Москва обаче не само не се трогва, но продължава да иска още и още, повече и все повече, с аргумента, че България като “победен съюзник на Хитлер” би трябвало да е дори благодарна, че дава “само толкова”. Цифрови данни за сравнение: 1. Количество на парите в обръщение: 1945 – 70 млрд лв; 1946 – 80 млрд лв; 1947 – 76 млрд лв. 2. Банкови влогове на населението: 1945 – 12 млрд лв; 1946 – 14 млрд лв; 1947 – 34 млрд лв. 3. Средна месечна работна заплата през 1947 г. – 10 000 лв. Скъпичко са ни излезли “освободителите”, а?!

  България е древна и заслужава много повече!
 60. 60 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско - за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: "- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)". "- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица". "- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена". "- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал". "- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи". "- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена". (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).

  Не само са се продавали селяните в Русия, но са ги давали още и във взятка, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли (Рус. Старина, XI, стр. 785). Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана, е била разна. В началото на царствуванието на Екатерина, която освободи Полша, един селянин е чинел 70 - 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо. Потемкин, например (който освободи татарите) купил от някого си Разумовски музиканти робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин е угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село, с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? "- Продават се", бил отговорът. Савата се почудил. "- Купи ни, купи ни, господине", викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец.

  Где е най-голямото робство
  Захарий Стоянов

  България е древна и заслужава много повече!
 61. 61 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1412 Весело

  [quote#48:"Dragoslava"]баташкот клане[/quote]

  Поне можеше да го напишеш с главна буква след като се гневиш.
  Не, не са измислици и не в историческите факти е "самовъзприемането като жертва". Проблемът е, че на Балканите всички нации имат комплекси, че са жертви на политиката на "големите". Е, защо да са "големи" след като всички балкански нации твърдят, че са доказано по-древни от тях (това в рамките на закачката)?
  Лошо е, че ние много мислим за смъртта на героите, за кланетата, за пораженията и за срама от тях. Наричаме това патриотизъм, но когато погледнем отвъд балканските си граници виждаме, че самочувствието на другите нации се гради на честването на победите. Ние победи нямаме ли?!
  Защо не честваме зрелищно Ахелой, Адрианопол-Одрин, Клокотница, Сливница... ?! Вместо това се вдълбаваме в жалката мисъл, че сме жертви на грандиозна конспирация, целяща да ни изколят - ние сме дребни хобити, обект на плановете на Моргот-Саурон. Трябва да е обратното - да се честват победите и да се почитат жертвите от пораженията, но без да се повиваме в черен креп за по седмица. Иначе ще си влачим читашкия комплекс, докато изчезнем окончателно.

  И между другото самите турци също празнуват независимостта си от Османската империя...

  CONTADOR GRATUITO!
 62. 62 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Държите ли да цитирам нещо и за османския халифат преди да са заваляли епитети?

  България е древна и заслужава много повече!
 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#61] от "foster":

  Всички имат комплекси, защото от простотия са докарили османлиите тук. И си плащат дяволъка. Но да отричате, че омразата на съседите ни към нас не била преднамерена и злостна, би било грешка. България нарочно губи землището си и заради тези съседи. Губим и много от историята си заради гърци, турци, сърби, румънци, руснаци и останалата част от Европа. Само Унгария, Полша и Украйна ни симпатизират.
  Ергодан промени курса и отрече Ататюрк. Ако не знаеш.

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Няма нищо лошо ние като българи да говорим и спорим дали календари ни е истински, дали наистина сме народ на над 7519 години. Дали варненската цивилизация и наша? Дали след потопа не сме отишли в Двуречието? Дали наистина арийските народи са носили мъдрост и светлина навсякъде?
  Няма нищо страшно ако искаме и да може да говорим свободно на български поне на Балканите. И да спрат да използват нашето минало и кръв, за да си бършат гъ за.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ОСМАНЦИ. Новите нашественици в Европа

  Взривоподобното разширяване на света на исляма през VІ-VІІІ в. обхваща значителна част от Западна Азия и го поставя в пряк контакт със степните номади от Централна Азия. Някои твърдят, че дори етнонимьт тюрк има арабски произход от името на племето тюрюк, което живее на границите с мюсюлмански Иран. Контактите между араби и тюрки са низ от военни набези, разоряващи Източен Иран, Бактрия и Согдиана, от които следват взаимовлияния, а те бързо ги сближават. Някои от тюркските племена изоставят хилядолетната си вяра в Тангра и стават поклонници на Аллах.
  Карлуките, един от трите големи клона на тюрките, които почти изцяло са приели исляма, в началото на X в. нахлуват в района на р. Аму Даря в земите на огузите и принуждават тюрките езичници да изоставят пасищните си зони и да поемат на запад и на юг. Огузкото раздвижване в Сибир поражда верижна реакция от придвижвания и номадските племена от западния фланг едно след друго атакуват северната българска граница. След маджарите от североизток нахлуват печенеги, следвани от узи и кумани. Българските земи се оказват бариерата, която спира новата номадска вълна.
  Големи маси тюрки се отправят към Персийския залив, завладявайки по пътя си обширни пространства от Мала Азия и Иран. През X и XI в. тюрките стават мюсюлмани. Ислямът като нова религия, съчетан с военните успехи срещу Иран, интегрира огузките племена около династията на Селджуките и военният им съюз се превръща в държава. В 1040 г. те завладяват Хорасан, а четирийсет години по-късно превземат Багдад - първата столица на Арабския халифат, после разоряват Армения и завоюват Иран. Нахлуват в Анатолия и започват газават - свещена война с Византия. Опитът на империята да ги спре завършва катастрофално през 1071 г. в битката при Манцикерт. Император Роман Диоген е пленен, войниците му са избити, а селджукските мюсюлмани трайно се настаняват в Източна Анатолия, която започват да наричат Анадола.
  Между ХІ и XIV в. религиозният живот в Мала Азия е твърде разнообразен и противоречив, но ислямът е неговата амалгама, която бавно, но дълбоко прониква сред тюрките и местното население. Преструктурирането на обществения живот използва модела на Арабския халифат, но със силни влияния на тюркското управленско наследство и на византийския опит. Немалко от номадите усядат и овладяват аграрното производство. Мнозина от тях стават градски жители. Но огромната част продължават да се придържат към номадския начин на живот. Непрекъснатият прилив на нови групи и племена „номадизира" цяла Мала Азия.
  Византия изгражда и поддържа в Мала Азия дълга граница, чиято охрана изцяло е предоставена на професионални войници. Срещу тях селджуките противопоставят системата на т.нар. уджове - обособени гранични зони, предоставени на отделни племена като пасища срещу осигуряване на охрана. Между граничните охрани се създават особени отношения, които съчетават грабителските набези с локални договори, укрепвани чрез брачни съюзи.
  Селджуките завладяват Сирия и Палестина, насочват се към Египет и превземат Ерусалим. Завладяването и разрушаването на Светия град обединяват християнска Европа в борба срещу исляма. Започва епохата на кръстоносните походи за освобождаване на гроба Господен от неверниците. С много усилия и трудности рицарите от Първия кръстоносен поход стигат до Ерусалим. На 15 юни 1099 г. те превземат града и избиват всичките му жители. Гибелта им сплотява мюсюлманския свят.
  Активната фаза на конфликта между християнството и исляма, чиято географска сцена е Източното Средиземноморско крайбрежие, завършва с неочакван удар от монголите. Тюрките в Азия не могат да устоят на монголския удар. Селджукският султанат е сринат. Монголите езичници, подпомогнати от арменски и малоазийски християни, превземат Ирак, Сирия и отново разрушават Ерусалим. За първи път светът на исляма е заплашен от унищожение. Спасява го отказът на християнските владетели на рицарските държавици да приемат предложения им от монголите съюз. Това дава възможност на египетския султан да събере сили и да разгроми нашествениците. Монголите отстъпват на изток от р. Ефрат. Светът на исляма е спасен. Земите на Селджукския султанат са разпокъсани в множество полуплеменни, полудържавни образувания, наречени бейлици. В непрекъснато прииждащите в Мала Азия нови тюркски маси огузките традиции надделяват.
  Забуленият в митове разказ за началото на османската история твърди, че някъде към края на XIV в. племето на Ертогрул, наброяващо 400 шатри на огузи номади, търси препитание и късмет в северозападния край на Мала Азия. След дълго пътуване то се заселва в земите на бейлика Кареси, една от многото полуплеменни, полудържавни формации, възникнали след разпадането на Селджукския султанат. Племето кайъ се настанява в граничните територии на бейлика и по вече утвърдената схема поема задължението да ги охранява. Тук Ертогрул и съплеменниците му приемат исляма.
  Голямото предимство на племето кайъ е, че уджът му в бейлика Кареси се намира в непосредствено съседство с византийските владения в Мала Азия. По правилата, действащи в този ареал, охраната на границата включва и нападения срещу териториите на съседите. В живота на номадите грабителските набези са призната необходимост, важна част от поминъка и ежедневието на малоазийското население. За късмет на османците съседите им се оказват християни, което превръща набезите им в свещена война за вяра, в газават. Тази възможност оценява Осман, синът на Ертогрул (ок. 1296 - ок. 1326), и започва газаватът, в който се ражда османската държава.
  Участниците в Османовите походи бързо забогатяват, което привлича и други племена. Османците набират мощ и Орхан, синът на Осман (1326-1362), анексира голяма част от бейлика Кареси. Те завладяват земите от Пергам до Дарданелите. Орхан реорганизира войската, като към племенното опълчение създава пряко подчинени нему конни и пеши дружини. Започва да сече монети.
  В първите десетилетия на XIV в. османският бейлик е активен участник в сложния политически живот на региона, който стимулира бързата му трансформация от родовоплеменна към държавна организация. Конфликтите с околните племена и бейлици са неизбежни, но основната цел на османските походи са християнските крепости. Непрекъснатият натиск дава своите резултати. През 1326 г. те превземат Бруса, която наричат Бурса и я обявяват за столица. През 1330 г. завладяват Никея, която назовават Изник, а седем години по-късно в ръцете им пада Никомидия. През 1337 г. и последната византийска морска крепост на азиатския бряг на Черно море става османска и променя името си в Измит.
  И византийските, и османските извори са единодушни, че преминаването на Проливите, решителна за османците и фатална за балканските народи крачка, е направил първородният син на Орхан - Сюлейман. През зимата на 1344-1345 г. командваните от него отряди пресичат с византийски кораби Босфора като съюзници на Йоан Кантакузин.

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  во към: навигация, търсене

  Халифатът (на арабски: خلافة, хилāфа) е ислямска форма на държавно управление, отразяващо политическото единство и ръководство на мюсюлманския свят. Държавният глава (халиф) се възприема като наследник на политическата власт на Мохамед, според сунитите теоретически, избран от народа или от негови представители, и според шиитите имам, избран от тъй наречения „Ахал ал-бейт” (рода на Пророка). От времето на Мохамед до 1924 година успешни халифати са ръководени от династиите на Омеядите, Абасидите и накрая от Османците.

  Това е единствената форма на управление, която е получила пълно одобрение от традиционната ислямска теология и е главната политическа концепция на сунитския ислям по общото мнение на мюсюлманското мнозинство през ранните векове.

  Халифът – държавният глава, често е наричан „предводител на правоверните” (Амир ал-Му'минин) или, по-разговорно, „водач на всички мюсюлмани”. Всяка съставна държава (султанат, вилает или емирство) на халифата има свой владетел (султан, валия или емир). „Дар ал-ислям” (земя на исляма) се нарича всяка страна под управлението на халифата, включително страните, населени от немюсюлмани; страна извън управлението на халифата се нарича „Дар ал-куфар” (земя на неверието), дори ако нейните жители са мюсюлмани, защото не са граждани по мюсюлманското право.
  Основаване на халифата

  Първата столица след смъртта на Мохамед е Медина. В мюсюлманската история понякога се срещат съперничещи си претенденти халифи в различни части на мюсюлманския свят, както и разделение между шиитските и сунитските части. Първите 4-ма халифи, известни като халифите „Рашидун” (праволинейни) са последователите на Мохамед: Абу Бакар, после Омар ибн ал-Хаттаб, после Осман ибн Аффан и накрая Али ибн Аби Талиб. Мюсюлманите сунити считат Абу Бакар за първия законен халиф; шиите считат Али за първия наистина законен халиф, макар да признават, че Али е наследил своите предшественици.

  След първите 4 халифа халифатът се оспорва и управлява от династиите на Омеядите, Абасидите и Османците, а за относително кратки периоди – от други съперничещи си династии в Ал-Андалус, Северна Африка и Египет. Ататюрк официално закрива последния халифат – Османската империя и основава Република Турция през 1924 г. Кралете на Мароко продължават да се титулуват „предводител на правоверните” за мароканците, но не предявяват никакви претенции за халифат.
  Рашидун

  Абу Бакр, първият наследник на Мохамед, определя Омар за свой наследник на смъртното си легло, а в мюсюлманския свят имало консенсус за избора му. Омар ибн Хатаб, вторият халиф, е убит от роб. Наследникът му, Осман ибн Афан е избран от съвет, но скоро е възприет като „крал“, вместо като избран предводител. Осман е убит от бунтовници. След него Али ибн Абу Талиб поема властта и въпреки, че е бил много популярен, управниците на Египет не го признавали, а по-късно и някои от охранителите му. По негово време имало две големи въстания и след пет години управление бил убит. Този период е известен като Фитна или Първата ислямска гражданска война. При управлението на рашидуните всеки съставен регион на халифата имал свой управник.
  Омеяди, 7 – 8 век
  Халифат в Испания
  Абасиди, 8 – 13 век
  Халифат в сянка, 13 век
  Османци, 15 – 20 век
  Халифатско движение, 1920
  Край на халифата, 1924

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Османската империя (на османски турски: دولتْ علیّه عثمانیّه Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye,[1], на новотурски език: Osmanlı İmparatorluğu или Osmanlı Devleti) е многонационална държава - ислямска теократична абсолютна монархия, в периода между 14 и 20 век, заемала територии в Близкия изток, Мала Азия, Северна Африка и Югоизточна Европа. Османската империя е обявена за халифат, тъй като османския султан е и халиф — владетел на светите градове Мека и Медина. Просъществува до началото на 20 век, когато след Първата световна война е подписан Лозанския мирен договор от 1923 година, който слага край на многовековната ислямска империя. Наследена е от светската Република Турция.[2].

  В дипломатическите кръгове е била също позната и като Високата порта или просто Портата благодарение на церемония, която султанът изпълнявал за чуждите посланици на портата на двореца си. Те също са влагали и смисъла, че империята дълго време е врата между Европа и Азия.

  Държавната религия в Османската империя е ислямът. По-голямата част от завладените и покорени народи в европейската част на империята изповядват източноправославното християнство. Духовното господство над тази рая е предоставено на Вселенската патриаршия, където преобладава гръцкият клир.

  България е древна и заслужава много повече!
 68. 68 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всеки има собствено разбиране за "хубава, стойностна книга" , така, че не е нужно на тези, на които не им харесва, да я четат, нали?Но е важно да кажат какво мислят, въпреки, че нямат и понятие от това, защото се мислят за изключително ведущи по всяка тема.
  Купувайте и четете книги.Може да има само 10 книги, които си заслужава да се прочетат през живота, но как ще ги познаеш, ако не четеш изобщо.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 69. 69 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Взятие Константинополя сделало Османское государство могущественной державой. Это была уже не орда в 50 000 мужчин и женщин; это было государство, способное выставить армию в 250 000 чел., сохраняя в то же время сильные гарнизоны в различных местах обширной территории.

  Такой рост численности турок объясняется лёгкостью, с которой они ассимилировали другие народности, тюркские племена Анатолии, греков, славян; из среды последних турками делались все те, кто соглашался пожертвовать религией ради приобретения привилегированного положения — а таких было немало. Балканские народы должны были платить налог не только деньгами (джизья), но и детьми (девширме), из которых после обращения в ислам воспитывали янычар и капы-кулу — личных рабов султана (неподтверждённая информация). Родители часто сами добровольно отдавали своих детей турецким чиновникам, так как при дворе рабы достигали иногда очень высокого положения. Происхождение от христианских родителей нисколько не мешало карьере. Так, великим визирем при Мехмеде II был Махмуд-паша, сын православных сербки и грека. При Сулеймане Кануни великим визирем был также бывший раб серб Мехмед Соколлу паша (Соколович или Соколич).

  Изменение физических черт турок ускорялось тем, что гарем турок по большей части состоял из пленниц европейского или кавказского происхождения. В политическом и культурном отношении завоеватели Константинополя тоже далеко не были ордой Османа; они представляли собой большое государство со сложной администрацией и сложным характером жизни. Сами турки составляли в нём привилегированное, преимущественно военное, также чиновное сословие, но отнюдь не замкнутую касту. Исключительно из них назначались администраторы и судьи; они же были армией.
  Мехмед Фатих приветствует Геннадия Схолария (Константинопольского патриарха с 1454 по 1464)

  Воинской повинности для покорённых христианских народов османы никогда не вводили, хотя брали иногда вспомогательные отряды у вассальных народов. Многие турки получали в виде наград или иным способом приобретали значительные земельные владения (чифлики) и являлись крупными помещиками, хозяйничавшими в своих поместьях при помощи крепостного труда подвластного христианского населения. Рядом с ними появлялись и мелкие землевладельцы-крестьяне, частью турки, но в основном греки, сербы или болгары, принявшие ислам. Положение завоёванных христианских народов под властью османов (кроме, разумеется, рабов) было не особо тяжелым в первое время, но в дальнейшем положение христиан в Османской империи становилось все более тяжелым в плане безопасности. Также со временем для молитв, из старых византийских храмов у христиан осталось только одна церковь Марии Монгольской и две часовни, настолько крошечные, что их, должно быть, просто не заметили при разграблении Константинополя, — Св. Димитрия Канаву и Св. Георгия Кипарисского; все же остальные были вновь построенными зданиями очень скромного вида, чтобы не оскорблять взора победителей-мусульман.[92]

  Османы сознательно сохраняли местное самоуправление подвластной «райи»; о религиозных преследованиях они и не думали, так как Ислам запрещал ограничивать свободу вероисповедания любых народов. Через несколько дней после взятия Константинополя Мехмед предложил греческому духовенству избрать нового патриарха, (прежний был убит во время осады) личность которого сам же и предложил и немедленно утвердил избранного. Для его охраны была приставлена стража из янычар, что сразу придало ему характер турецкого чиновника. Патриарх вместе с собором получил значение верховного управления над православными (греками, сербами, болгарами, русскими и т. д.) и суда в спорах между ними. Они могли назначать православным наказания, до смертной казни включительно, и османские власти обыкновенно без возражений приводили их в исполнение. Минусом данной политики было то, что со временем все высшие должности в составе православного миллета получили греки, которые часто развивали и насаждали язык и культуру своих единоплеменников во всем миллете, за счет остальных народностей. Точно так же поступали турки и с другими народами. Этим они легко примиряли их на первое время со своей властью, но церковь становилась силой, которая впоследствии немало содействовала освобождению этих народностей.

  Рядом с крепостным правом существовало и настоящее рабство: рабы употреблялись преимущественно как домашняя прислуга, рабыни — как наложницы в гареме. Торг невольниками производился в довольно широких размерах в Константинополе и в других городах. Гражданское управление стояло на очень низкой ступени; чиновники и судьи смотрели на свои должности как на способ обогащения; процветало самое грубое взяточничество. Султаны пытались бороться с этим злом; так, Баязет I в один день повесил 80 судей, уличённых во взяточничестве, но при отсутствии правильно организованного контроля со стороны общества или хотя бы правительства, при забитости населения, лишённого возможности протестовать, подобные меры не приводили к желанным результатам. Духовное управление Мехмед II передал в верховное заведование муфтия, или шейх-уль-ислама, духовного главы всех правоверных, назначаемого султаном. Даваемые им фетвы (постановления) имели характер действующего права. Нередко, несмотря на всю осмотрительность при их назначении, шейх-уль-исламы оказывались сильными противниками того или иного султана; иногда при их помощи совершались государственные перевороты. Шейх-уль-ислам стоял также во главе суда.

  България е древна и заслужава много повече!
 70. 70 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1412 Весело

  [quote#63:"flagellumdei"]Всички имат комплекси, защото от простотия са докарили османлиите тук. И си плащат дяволъка. Но да отричате, че омразата на съседите ни към нас не била преднамерена и злостна, би било грешка. България нарочно губи землището си и заради тези съседи. Губим и много от историята си заради гърци, турци, сърби, румънци, руснаци и останалата част от Европа. Само Унгария, Полша и Украйна ни симпатизират.
  Ергодан промени курса и отрече Ататюрк. Ако не знаеш. [/quote]

  Да започнем отзад напред - не съм чул турската конституция да е променена, за да си позволи някой да отрича Ататюрк. Ердоган следва определен курс, който е против принципите на Ататюрк и някой ден ще отговаря за това.

  Това, което написах в предишния пост няма нищо общо с омразата на нашите съседи към нас. Никой не отрича, че я има, но наред с добрите си страни, национализмът ражда и отровни плодове. Нима ние не ги мразим?! Даже ги мразим всичките накуп, докато те се обичат по двойки или тройки .
  Комплексът към Турция е общ и ни води в низходяща спирала. Много повече трябва да мислим за вредите от комунизма върху нацията ни, отколкото да се втеляваме, как някакви диваци са се гаврили с нас - ами нали затова са диваци, какво друго могат да направят?!

  CONTADOR GRATUITO!
 71. 71 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Можете сами да се убедите ( ако четете руски), че идеята за робството в османския халифат и приумица на руската панславянска доктрина.

  България е древна и заслужава много повече!
 72. 72 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#70] от "foster":

  И аз мислех така преди да отида в Германия. Обаче след 10 години се убедих, че немците не са мръднали на йота.
  Турците също.
  Колкото до омразата и задълбаването, да, може и да приема твоята позиция като контра на батакуидите. Но с уговорката, че търсенето на истината не може да се спира заради политическа коректност.
  Всичко това е изключително важно, защото може пак да се повтори.

  България е древна и заслужава много повече!
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Колкото до Ататюрк и Ердоган аз мисля, че Турция в момента директно отива към препострояване на османския халифат. С наливане на пари навсякъде около себе си. С директна намеса в чуждите работи на съседите си. Чрез икономическа експанзия рано или късно може да се стигне и до военна такава. А НАТО и САЩ са им длъжници.
  Не е нужно формално сегашната им конституция да се отменя, защото тя никога не е била ефективна използвана. което я прави само хартийка.
  Не ме интересува, че са мюсюлмани ( аз самият не съм християнин), но ако започнат пак да колят наред българи определено съм твърдо против. Както съм твърдо против финансовата ислямизация на села в Родопите и Пирин.

  България е древна и заслужава много повече!
 75. 75 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#73] от "vincentx":

  После ще има и едно ф ... и от историята и за теб. Ама от него не можеш да се скриеш.

  България е древна и заслужава много повече!
 76. 76 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#42] от "gorid":

  Още ли съм ибричкия според теб?

  България е древна и заслужава много повече!
 77. 77 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#51:"flagellumdei"]Г.С. Раковски ясно казва, че в Русия има робсто, при нас няма. И никога не е имало. [/quote]
  Не съм историк, имам само любителски интерес към историята, но не мога да се съглася, че българският селянин от 15-19 век е бил с нещо по-добре от крепостните в Русия, които може би визирате като роби. Тук е имало изтребване на населението, тотално смазване на българската нация чрез етнически, данъчен и най-вече религиозен гнет. Унгарците и арменците също са били под турско робство. И не го наричат с други имена.

 78. 78 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#77] от "Drun_drun":

  В Русия след Иван Грозни живота на мужика няма никаква стойност. Има толкова много примери, че е безсмислено да го оспорвате. Същото се вижда и при Ленин, и при Сталин, и дори сега.
  Арменците няма как да го наричат с нещо друго. След такъв геноцид при тях тази дума е мека.
  А унгарците са прекалено горди и не прощават нищо. Нито на монголците, нито на турците, нито на хабсбургите.

  България е древна и заслужава много повече!
 79. 79 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Историята, правото, литературата, социологията, психологията, социологията, културологията и антропологията дават различни призми за това какво е робство. Има и различни призми какво е да сме свободно, крепостни, васални, зависими и прочие други. Това винаги ще си остане субективно- т.е. винаги ще зависи от призмата на оценителя.
  И е глупаво да го измервате в количествени оценки.
  За мен лично лекотата, с която коя да е култура неглижира права, обвинява, демонизира и убива, е основният критерий.

  България е древна и заслужава много повече!
 80. 80 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  [quote#78:"flagellumdei"]Арменцие няма как да го наричат с нещо друго. След такъв геноцид при тях тази дума е мека.
  А унгарците са прекалено горди и не прощават нищо. Нито на монголците, нито на турците, нито на хабсбургите. [/quote]
  Геноцид или почти е имало и тук. Моята баба пазеше спомени от разказите на родителите си как поколения преди тях са избягали високо в планината, за да спасят живота сиот турците. Наслоеният с векове страх у българите не е случаен. Иначе не съм съгласен че единствено гордостта на един народ
  определя дали един период е робство или не. И ние си имаме своята национална гордост, макар и понакърнена през векоете. Усещането на народа за робско съществуване, отнемането на всякакви права и безизходицата са определили периода като турско робство и вие, историците, погрешно го отричате. Предателство към паметта на милионите изтребени от османските турци българи е да се твърди, че това е било 'османско присъствие". Историците трябва да отчитат всички факти, а не да се водят от само от дефиниции.

 81. 81 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  "Планът Константинопол" - какво красиво заглавие!
  Чакам да прочета книгата с нетърпение. Особено след като и "Фото Стоянович", и "Оглушително бяло" силно ме впечатлиха, а "Оглушително бяло" и много ми хареса.

 82. 82 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#80] от "Drun_drun":

  Кое точно отричам? На всяко зверство е имало контрадействия от наша страна.
  Мен ако питаш хайдутите са се държали прекалено меко винаги. А Априлското е подигравка. Въстание с цел да ни изколят.

  България е древна и заслужава много повече!
 83. 83 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  "Често научни трудове и публични изяви на проф. Иванова са следвани от бурни, до скандални реакции. Макар да е дамгосвана дори като "заплаха за националната сигурност", тя не спира да предизвиква".
  Това е от 14 декември 2012 г, Дневник. Има само два коментара под статията.. Не четем достатъчно? Загубили сме интерес? Нямам обяснение..

 84. 84 Профил на qwertasdf
  qwertasdf
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  [quote#80:"Drun_drun"]Предателство към паметта на милионите изтребени от османските турци българи е да се твърди, че това е било 'османско присъствие". Историците трябва да отчитат всички факти, а не да се водят от само от дефиниции. [/quote]
  Всичко е според "конюнктурата", мисля. Ей сега главният "такова" да излезе то телевизията и да каже: Гласувайте с "Да" за Белене и..познай как ще се промени веднага тонът в постингите на днешните гербери, които отстоявали уж собствена позиция! Собствена, ама друг път

 85. 85 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  По повод мненията за достоверността на Историята, ще цитирам един от великите на 18-19в., който е казал:"L'Histoire est un mensonge que personne ne conteste." Преведено означава- Историята е една лъжа, която никой не оспорва.

 86. 86 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  L'essentiel est invisible pour les yeux!

  България е древна и заслужава много повече!
 87. 87 Профил на MILKO
  MILKO
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#4:"shumkar"]Интересни са балканските народи!

  Близки по произход, религия, често с много близки обичаи и нрави, и с невероятна омраза помежду им. И с история пълна с легенди и митове.


  Мразим турците, и се стъписваме от симпатията,
  с която ни посрещат там.

  Обичаме сръбската музика, и онемяваме от неприязънта на западните ни съседи.

  В историите на България, Сърбия, Румъния и Албания като крайъгълен камък са мечтите за "Велика" (Албания, България, Румъния, Сърбия) [/quote]

  безупречно от психологическа гледна точка , бих допълнил че всяко следствие има причина :

  Турците са били мъдри поробители , за разлика от следващите
  Сегашна спр. - Къде е Турция , къде СССР

  Сърбите са като нас малки , примитивни , комплексирани -
  ползвани често за проводник на чуждо влияние
  Сегашна спр. - където са те , там сме и ние
  -----------
  историята е по-силна от психологията , защото се произвежда от силните за да въздейства в-у слабите !

  който владее миналото - ще владее и бъдещето
  който владее душите - ще владее и Парите
  ----------

  ПАЙНЕР , ШЛЬОКАВИЦА , ЗРЕЛИЩА И НОВА АЕЦ
 88. 88 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#36:"СДС"]Това и насърчаването на Холокауста са най-тежките грехове на Католическата църква.[/quote]

  Пак се дрогираш?

  Католическата секта не е насърчавала, само си е мълчала!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 89. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#80] от "Drun_drun":
  "Предателство към паметта на МИЛИОНИТЕ изтребени от османските турци българи е да се твърди, че това е било 'османско присъствие".....
  Значи много милиони !? Да не би в края на ХІVв. да сме брояли 10-15 млн?
  Байгън от хора, лишени от възможността да мислят!

 90. 90 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#89] от "shumkar":

  що се хващаш за думата, а игнорираш смисъла? Аман от хора, лишени от много неща, но "надарени" с неподплатено самочувствие. Впрочем, на шумкарите мястото им не е ли в горите, в близост до някоя мандричка, която да ограбват, когато огладнеят?

 91. 91 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#90] от "Drun_drun":

  Добре, де, нека не се хващаме за думите, а за смисъла: той не е ли, че народа ни е бил изтребван? И ако да, то все някакви количествени измерения на жертвите? Да не се окаже, че в Балканските войни сме загубили повече хора, отколкото за 5 века геноцид?

 92. 92 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#76] от "flagellumdei":

  Колкото повече пишеш, толкова повече се разкриваш като такъв... Колко ти плащат за да омаловажаваш турския геноцид и изопачаваш историята? Като не можеш да бъдеш полезен за народа си, поне изкарваш ли добри пари за семейството си ако имаш такова,безродник...

 93. 93 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote#77:"Drun_drun"]не мога да се съглася, че българският селянин от 15-19 век е бил с нещо по-добре от крепостните в Русия,[/quote]
  Българските възрожденци, вкл. Ботев, както и следосвобожденските политици, познаващи добре тогавашна Русия, са казвали това и са го аргументирали с факти.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 94. 94 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "flagellumdei":

  "... в османския халифат роби не е имало, просто мюсюлманите са били с повече права от всички останали. Затова си е халифат. ..."

  интересно, в пътеписа си "Пътуване из България през 1841 година“ Жером-Адолф Бланки пише за пазар за РОБИ, не помня в Одрин или Истамбул. халюцинации ли е имал или откровено е послъгвал?
  значи, както разбрахме, роби не е имало, само дето мохамеданите имали повечко права от гяурите...
  наскоро в една автобиографична книга от Пеко Нейков
  /заглавието не помня/ прочетох биографията на хйдутина Генчо Къргов. той е от същия днешен град Гурково, както и авторът на книгата П.Н.. по турско тогвашното село се е именувло Хаинето. благодарение разположението му при южния изход на прохода Хаинбоаз / Проход на Републиката/ жителите му имали известни привелегии като пазачи на прохода в сравнение с другите раи. привилегии, колкото и да са привилегии, не попречват на група турци един ден да му се изсипят в къщата и докато сладко си похапват от съдържнието на курника му, един от тях да заповяда на "привилегирования'' гяур, дето на всичкото отгоре НЕ е и роб - тъй де, в халифата роби нямало - да му разходи изутите цървули из двора, теглейки ги за вървите.
  "глупавият" Генчо - вместо да се радва на битието си на НЕроб и привилегирована рая - взема, че утепва част от "гостите", другите избягват, а той хваща Балкана...
  без коментар...

 95. 95 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#91] от "pavian":

  "...Да не се окаже, че в Балканските войни сме загубили повече хора, отколкото за 5 века геноцид? ..."

  успокой се, НЯМА да се окаже!!!
  по данни, които всеки може да изрови в нета, жртвите след Априлското въстание се колебаят от над 30 000 до 70 000.
  също може да се провери броят на убитите през Балканските войни:14 000 през собствено Балканската и още 20 000 през Междусъюзническата.
  ако добвим и жертвите от петте века, предхождащи Априлското въстание, и от Рускотурката война 1877-8, можеш съвсем да се успокоиш...

 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Гневно

  До коментар [#92] от "gorid":

  Нямам думи колко си Прост!

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#94] от "marrad":

  Само два съвета- научи се да пишеш и помни какво си чел.
  Да не се получава, че не помниш.

  България е древна и заслужава много повече!
 98. 98 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#94] от "marrad":

  И се радвам, че си прочел две книги през живота си.

  България е древна и заслужава много повече!
 99. 99 Профил на Qassem Suleimani
  Qassem Suleimani
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#74] от "flagellumdei":
  Не ме интересува, че са мюсюлмани ( аз самият не съм християнин)
  А каква религия изповядваш? Будист?

  "Каждому-каждому в лучшее верится, Может быть, выживет кто-нибудь из нас"
 100. 100 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#99] от "Qassem Suleimani":

  Това какво значение има? Ако съм будист или шинстоист ти скапвам деня ли? Или всички трябва да са християни, мюсюлмани или юдеи?

  България е древна и заслужава много повече!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK