Представители на ЮНЕСКО ще наблюдават празника "Сурва" в Пернишко

Маскарадният празник "Сурва" в Перник (архив)

© Георги Кожухаров

Маскарадният празник "Сурва" в Перник (архив)Представители на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, ще присъстват на тържествата "Сурва" в Пернишко по повод възможността обичаят да влезе в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство в категорията за традиционни празници и обреди, съобщиха от община Перник.


Сурвакарските игри в региона започват днес вечерта и ще продължат на 14 януари. Почти всяко село в Пернишкия край има своя маскарадна група. Нахлузили кожи, сложили маски, грабнали звънци, маскирани като булка, младоженец, сватбари и други фолклорни персонажи, сурвакарите ще обикалят от къща на къща и ще изпълняват своите обреди и ритуали.


В неделя представителите на ЮНЕСКО ще посетят заедно с кмета на Перник Росица Янакиева ритуалите в кв. Бела вода (в 18 часа), с. Ярджиловци (19 часа), гр. Батановци (20 часа) и с. Габров дол (21.30 часа). В понеделник Янакиева ще бъде в с. Витановци (10 часа), с. Велковци (11 часа), с. Ноевци (12 часа), с. Гигинци (13 часа) и с. Ярджиловци (14.30 часа).
Жителите на Пернишко по традиция се включват активно в празника, който е сред най-тачените в областта. По време на него се споделят пожеланията за здраве, щастие и берекет и се прогонва злото.


Маскарадният празник "Сурва" в Перник (архив)

© Георги Кожухаров

Маскарадният празник "Сурва" в Перник (архив)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK