Защо оскарите все още имат значение

Кадър от церемония по връчването на "Оскар" в Холивуд

© Gary Hershorn, Reuters

Кадър от церемония по връчването на "Оскар" в ХоливудЛенърд Малтин е филмов критик и историк. Известен е с с годишното си издание "Филмовият пътеводител на Ленърд Малтин". Водещ е на "Малтин за филмите" за Reelz, представя филми на форума Comcast и преподава в училището по кино изкуство към университета в Южна Калифорния. Автор е на много книги за филми и поддържа сайта www.leonardmaltin.com. За "Ройтерс" той пише свой коментар за това защо наградите "Оскар" все още са от значение, който "Дневник" публикува:

Гледам наградите на академията от 11-годишен. Това изискваше позволение от родителите ми да остана буден докъсно нощем, когато на другия ден съм на училище, но те знаеха колко много означаваха филмите за мен. Това бе единствената вечер в годината, в която човек може да види всички най-големи звезди на Холивуд на малкия екран. Одри Хепбърн, Сидни Поатие и Елизабет Тейлър не се появяваха в токшоута в онези дни.


Спомени като моите се споделят от редица въодушевени носители на "Оскар", които казват колко нереално им се струва да стоят на този подиум, за който не са и мечтали, когато са гледали шоуто на наградите като деца.


Съмнявам се някой от онези, които поставят под въпрос значението на оскарите днес, да може да си спомни някой да е имал подобна реч на златните глобуси или което и да било друго от новопоявилите се наградни шоута, която да е станала част от пейзажа на поп културата. Това е така, защото тези церемонии нямат историята, традицията или световното влияние, което отделя наградите на академията встрани от тълпата. И докато някои от тях да имат по-добра репутация от други, всички те съществуват под сянката на оскарите - локомотивът, който движи могъщата и
все по-сложна холивудска машина, известна като сезона на наградите


Нищо друго няма по-голямо значение, щом есента веднъж настъпи в Тинселтаун (разговорно име сред американците за Холивуд - бел. ред.). Останалият свят може и да има друго наум, но в Лос Анджелис надграждането започва още с уикенда на Деня на труда, когато първите заслужаващи награди филми се представят на филмовите фестивали във Венеция, Торонто и Телурайд (Колорадо). Това са местата, от които тръгват филми като "Артистът" и "Беднякът милионер". Няколко месеца по-късно на оскарите техните режисьори се окъпват в блясъка на успеха, докато онези, които финансират и издават филмите, виждат съвсем ясно тяхното завръщане в боксофиса. Целият този шум вдъхновява хората да видят тези филми - в киносалони, на видео или онлайн. Колко души биха гледали черно-бял ням филм от Франция или индийски филм със субтитри (но не и филмови звезди) без шума, вдигнал се на сцената на наградите на филмовата академия?


Мъжът и жената на улицата може да се оплакват, че оскарите не отразяват масовия вкус, но това никога не е била целта. Наградите на академията са, за да поддържат стандарт на отлично качество, който често е в противоречие с печалбите от боксофиса. Ако милиони не се бяха стекли да гледат "Зимен дар" (Winter's Bone) или "Войната е опиат" (The Hurt Locker), то тогава това щеше да е тяхна загуба, и то не по вина на академията.


Разликата между поколенията обаче взема своето и от оскарите, като рейтингите от годишното излъчване са спаднали до около 30 до 40 млн., по данни на Nielsen Co, след като достигнаха връх от 55 млн. души пред 1998 г., годината на "Титаник" - един от редките боксофис блокбъстъри, който да доминира и на наградите "Оскар". Това е спад от 40 до 50-те млн. чифта очи, които включваха приемниците си през 70-те и началото на 80-те години. Какво е решението? Наемането на млади звезди (Ан Хатауей и Джеймс Франко) за водещи на церемонията не успя като номер, а връщането към изпробваното и сигурно (Били Кристъл) явно отблъсна младите. Не можеш да угодиш на всички, a мърморенето за оскарите се превърна в масово занимание.


Имидж контрол


Академията предприема стъпки, за да пребори своя мухлясал имидж. Разшири обхвата на членството си през изминалото десетилетие и покани съвременни режисьори по всякакви етнически, расови или полови линии, макар да има още дълъг път да извърви. Нейните 6 хиляди членове се предлагат от колеги в различни браншове - от сценаристи до гримьори, и се гласуват веднъж в годината. Журналисти като мен не са включени. Основните членове все още са по-възрастни и бели - членството почти никога не се отменя ‑ и все пак тези професионалисти, които са сякаш недостижими, са първите, които въздигнаха млади и надигащи се таланти като Дженифър Лорънс, Джеси Айзенбърг, Руни Мара, Октавия Спенсър и Джеръми Ренър, ако трябва да споменем само някои. Академията управлява и библиотека от световна класа, както и филмов архив и подпомага студенти режисьори и филмови фестивали - всичко, финансирано от таксата, която се плаща за телевизионното излъчване на церемонията.


Критиците поискаха академията да премахне "по-глупавите" награди от списъка си, както направиха наградите "Грами". "Грами" обаче имат предимството да могат да поканят номинираните музиканти да пеят и свирят на сцената. Оскарите не могат по същия начин да канят актьори, за да изпълнят сцени от техните най-нови филми.


Всеки продуцент, който се опита да направи шоуто по-постно и по-стегнато, научава горчивата истина: Без значение колко бляскаво е откриването, има най-малкото 24 награди, които да бъдат раздадени. В един момент някой ще трябва да чете дълъг списък с номинирани в категории като звуков монтаж и визуални ефекти, следвани от речи на победители, за които малко хора в публиката знаят или се интересуват.


В това се състои и главоблъсканицата при оскарите. Не е шоу, а


церемония по награждаване, дегизирана като шоу


Ако трябваше да се промени, нямаше да е "Оскар". Бих казал, че това е пурист, живеещ в свят на драстични промени, в който има малко сантимент или отношение към традицията. Затова и някои насочени към по-младите шоута са в състояние да откраднат малко от шума на наградите "Оскар". Онзи тип големи звезди, които преди можеха да се видят само веднъж в годината по време на излъчването на академията, сега са на телевизионния екран целогодишно, рекламирайки своите филми.


Една от причините новопоявилите се наградни церемонии да бъдат въздигани от филмовата индустрия е, че те помагат на филмите във времена, когато цената на рекламата и промотирането са твърде високи. Онези нестандартни, престижни филми, които се съревновават за почести в края на годината, често нямат бюджетите за реклама, с които разполагат блокбъстърите, така че безплатната промоция е като лечебна билка за техните студия и разпространители.


Сърца и мисли


Сега дори "безплатната" реклама на наградния сезон започва да струва повече. От около десетилетие студията развяват първокласните си звезди и режисьори от една холивудска прожекция на друга, между различни сесии с въпроси и отговори, като често едно или две от събитията се засичат в една вечер. Целта е да си проправят път към сърцата на гласуващите, много подобно на кандидат за президент в предизборната му надпревара. Човек може само да си представи сметките за частни самолети, лимузини и стилисти, които са закрепени към тези звезди, докато те правят обиколките си. А това дори не включва предаваните по телевизията шоута, които продължават да се множат като зайци.


Някои от тези претенденти за трона може да спечели значително внимание и представянето на "Златен глобус" включва повече звезди, отколкото дори академията може да побере (все пак награждава кино и телевизионни продукции, като има и отделни категории за драма и комедия и мюзикъл). Никой издател не може да си позволи да игнорира подобно събитие, но същата философия сега се прилага към много по-фалшиви събирания като изпълнените със звезди Холивудски филмови награди през октомври.


Малко вероятно е някой да плюе в лицето на организация, предлагаща награда, дори да е само, за да се покажеш, което, изглежда, често се случва. Никой не ще презре цитат от ценните гилди, които представляват продуценти, режисьори, сценаристи и актьори... да не говорим за организациите на операторите, дизайнерите на костюми, монтажисти и композитори. Всички те имат награждаващи церемонии. И докато броят на работещите критици се смали в ерата на свиващия се брой вестници и списания, броят на групите от критиците, които предлагат награди, се увеличи рязко.


Никой не е по-добре запознат с конкуренцията и какво означава тя от оскарите. За първи път тази година 85-годишната организация позволява сесии с въпроси и отговори с актьори и режисьори на прожекциите на членовете на академията. Досега студиата, които искаха да правят парад на Стивън Спилбърг или Мерил Стрийп пред тълпа от индустрията, трябваше да се настроят за сбирките на гилдията на екранните актьори и други неакадемични събития.


Една от областите, в които академията бе напред в надпреварата, бе да мисли глобално. В средата на 40-те години холивудският елит призна артистичния блясък на европейското кино като този в италианските филми Sciuscià и Ladri di Biciclette. Така се превърна в почетна награда, гласувана от Съвета на управителите (връчил отличия на шедьоври от Франция и Япония като Forbidden Games и Rashomon), преди да стане нормална състезателна категория през 1956 г. Тази година 71 държави - от Афганистан до Виетнам, подават заявление за игрален филм.


Обявяването на Сет Макфарлън, създателят и глас зад кадър на провокативната анимационна поредица Family Guy, за водещ също отправя посланието, че оскарите не са затънали в миналото. Уебсайтът на академията е по-активен отвсякога, отразявайки много от събитията си на живо, а отделът за връзки с обществеността се възползва от социалните медии, мобилните приложения и YouTube.


Аз все още очаквам нощта на оскарите всяка година. Не очаквам и не изисквам страхотно шоу, но продуцентите винаги включват нещо паметно... или пък победител създава късче магия. Когато Джон Стюарт доведе световнонеизвестната Маркета Ирглова зад кулисите след рекламната пауза, за да може тя да изрази чувствата си да спечели "Оскар" за песента Falling Slowly от филма Once, тя плени публиката в залата и у дома. Защо? Защото тя говори от сърце.


Моменти като този създават невероятни спомени и вдъхновяват млади хора по света да преследват мечтите си. В крайна сметка след цялото поздравяване и самопохвалата това е причината оскарите все още да са от значение.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 660 Любопитно

  И аз това се питам.
  Някои от последните филми,които взеха "Оскар" за най-добър филм са под всякаква критика.
  Не искам даже и да обсъждам "Беднякът милионер",че модераторите ще ме изтрият

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  сега всички ще ви обяснят, че нямат значение защото във форума тук всички гледат експериментално естонско кино, слушат шьонберг и мразят пайнер.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Всяко едно нещо с течение на времето се изтърква и обезценява !
  Оскарите не правят изключение !!!

 4. 4 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Наградите на академията са, за да поддържат стандарт на отлично качество, който често е в противоречие с печалбите от боксофиса. Ако милиони не се бяха стекли да гледат "Зимен дар" (Winter's Bone) или "Войната е опиат" (The Hurt Locker), то тогава това щеше да е тяхна загуба и то не по вина на Академията."

  Ето защо!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 5. 5 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 730 Любопитно

  Протяжна статия за тесен кръг "ценители"!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 6. 6 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#3] от "SS":

  Дори Чаплин избледня

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 7. 7 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Мъжът и жената на улицата може да се оплакват, че оскарите не отразяват масовия вкус, но това никога не е била целта."
  Изобщо не съм съгласна с това твърдение. Според мен точно масовия вкус отразяват, затова изобщо не ме интересуват тия награди и аз се чудя "Защо "Оскар" - ите" имат значение".
  И да не пропусна - До коментар [#2] от "leko_uchuden": Никой нищо няма да Ви обяснява, всеки тук има мнение, което изразява, проблемът дали съвпада с Вашето или не си е Ваш.

  Без паника!
 8. 8 Профил на P.
  P.
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#2] от "leko_uchuden":

  Евала за коментара!!

 9. 9 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Потресаващо скучни Оскари са напоследък! Номинираните филми далеч не са най-обичаните от публиката, да не говорим, че доста качествени ленти останаха неноминирани.

 10. 10 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Беднякът милионер беше една истинска помия, абсолютна глупост за масовия вкус. Спомням си дори и в този форум каква истерия падаше и всяко не толкова позитивно мнение се заклеймяваше! Хората, които са гледали и стойностните класически филми, няма как да не бъдат омерзени и обидени от подобен филм, който при това събира масово одобрение.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  [quote#7:"Slarty"]Според мен точно масовия вкус отразяват, затова изобщо не ме интересуват тия награди и аз се чудя "Защо "Оскар" - ите" имат значение". [/quote]
  Масовия филм по нищо не се различава от една вафла като маркетинг и реклама с трейлъри а после се оказва ,че не само не е нищо особено а и не си е заслужавало парите ! Това е американското кино през 21-ви век !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 508 Весело

  "сега всички ще ви обяснят, че нямат значение защото във форума тук всички гледат експериментално естонско кино, слушат шьонберг и мразят пайнер."

  Страхотен коментар!

  haokarapora
 13. 13 Профил на fubar
  fubar
  Рейтинг: 442 Весело

  "...подиум, за когото не са и мечтали..."

  Безплатен урок по български: Формите кому, кого и производните им се отнасят само за одушевени съществителни от мъжки род. Тука трябва да е "...за който не са и мечтали..." Но поне, евала, че го дебнете правилото.

 14. 14 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За вкус и цвят не се спори !

 15. 15 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оскарите НЯМАТ никакво значение за хората. Не служат за нищо друго освен за помпане на егото на самата филмова гилдия и на артистите. Чуя ли, че някой филм е взел оскар и знам, че не бива да го гледам.

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Холивуд и поддържащите индустрии правят много парета от шоуто и шума около филмите и наградите..... оснвно им трябват на тях......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 545 Неутрално

  За единия тип филми има Оскари, за другия - награди на МТВ. И аз като малък гледах вторите, ама по-късно загрях за какво иде реч. Боксофисът може да бъде критерии за качеството на филмите, но никога единствения.

 18. 18 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#15] от "primaxm":

  напълно си прав, затова не трябва да гледаш 8и1/2 , амакорд, казанова на фелини, тенекиеният барабан на 'льодорф, апокалипсис сега и гражданина кейн.

  евала ти прааим, бро!

 19. 19 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Да харесваш церемонията, само защото е церемония и е свързана индиректно с любимото ти изкуство, е глупаво.
  Оскарите са интересни когато имат зад гърба си здрава филмова година. Погледнати отделно - не струват и пукната пара. Заглавията са това, което вдига летвата. Едно е в списъка на номинираните да се състезават "Танцуващият с вълци", "Апокалипсис сега" и "Имало едно време в Америка", и съвсем друго - "Титаник", "Манго Милионер" и "Аватар". Самата церемония се променя - поема от есенцията на филмите. Или си остава на ниво кич и глазура за диабетици.
  Въпреки мръсотията от интриги и пари, в миналото съществуваше баланс между алчността и таланта. Студията привличаха качествените творци и съжителстваха в, макар и порочна, симбиоза. През последните едно-две десетилетия, първите тотално асимилираха вторите. Не е нужно да убеждавам никого в главозамайващата безизразност на киното напоследък. И това, което всъщност се случва с академията, е, че упорито се бори да запази емоционалната традиция, смесвайки обезцветилия се руж от миналото със синтетиката на CGI-кича.
  Неискрените усмивки, престорените благодарности и фалшивите сълзи са амортизирани напълно. Новите, пък от своя страна, нито имат опита, нито креативността на онези от "златните години". Носталгичните ретроспекции заемат все повече и повече сценично/екранно време, а музикалните гегове, със съмнителни качество и идея, стават все по-дълги и досадни. Натрапчивото усещане, че се награждават тези и тези, защото просто от "онези" вече няма, застрашително се увеличава всеки път.
  Традициите имат кофти навика да се вмирисват. А мечтите за блясък и слава, както и старите снимки, губят цвят. Идеите са изчерпани, публиката е пренаситена, старата меродия е изветряла. Новото кино е хилаво и болнаво. И това е проблем във всички други изкуства - изчерпване.
  И тази година май ще е година на компромисите. А церемония, без силни заглавия, е като скъпа опаковъчна хартия без подарък.
  Живеем в интересни времена на скука.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 20. 20 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#18] от "leko_uchuden":

  А трябва ли да ги гледам?

 21. 21 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "leko_uchuden":

  Когато видиш какви филми си цитирал и погледнеш тазгодишните номинации, ще си дадеш сметка защо по-точно оскарите не трябва да се гледат.

  Hang on tightly, let go lightly
 22. 22 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Направи ми изключително неприятно впечатление церемонията миналата година с водещ Били Кристъл. Този изключително посредствен комик не случайно е любимец на звездите, защото е единственият, чийто шеги са напълно безобидни и чрез тях се подмазва на големите имена. За съжаление суетата около и по време на самата церемония е твърде много и повечето от звездните актьори и актриси при всеки опит за по-остра шега с тях го приемат намръщено и враждебно, като малки деца.

 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#15] от "primaxm":

  Еми не е баш така От време на време и тия от академията се объркват и дават награди на хубави филми. Филмите донякъде си заслужава да ги гледаш, връчването на наградите обаче - не.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#19] от "NnT":

  Много ми харесва твоят анализ, за разлика от статията, която ми се видя странна, наивна и доста глуповато-лигава. А авторът й е филмов критик и е представен с 12 реда инфо!

 25. 25 Профил на georgiev_
  georgiev_
  Рейтинг: 225 Неутрално

  не знам дали имат някакво значение,по-скоро ми е любопитно какво ще кажат критиците,които оценяват чрез Оскарите, любопитно ми е дали смятам ,че някой филм е успешен и той ще получи награда,иначе си мисля,че Златния Глобус е по-реален в оценката си.

 26. 26 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  церемониите по връчване на Оскарите са просто 3-часова реклама на Холивудското кино (въпреки, че има награда и за чуждо кино). целта е ПР, реклама и имидж. тази статия се опитва да подобри позавехналия имидж и спадащите печалби на Холивуд, тоест пак е ПР.

  Истината ни прави свободни.
 27. 27 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 545 Весело

  [quote#21:"Присмехулник"]Кгато видиш какви филми си цитирал и погледнеш тазгодишните номинации, ще си дадеш сметка защо по-точно оскарите не трябва да се гледат.[/quote]

  Да разбирам, че ти си гледал тазгодишните номинации и си си съставил мнение за тях? От замунда ли ги тегли? Даже и тия, които не са се появявали там?

 28. 28 Профил на Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Sion с 27,Дневник , амнистия по изборите?
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Артистът не пада по долу.Откровено тъп филм.

  "Някои хора цял живот отстояват правото си да нямат собствени убеждения."
 29. 29 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "laveol":

  Говорим за Арго, Линкълн, дори за Любов на Ханеке, Силвър лайнинг, Джанго съм го дръпнал, но още не съм го гледал. В Англия Замундата не важи, виж с пиратите грешка няма

  Hang on tightly, let go lightly
 30. 30 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "laveol":

  За сметка на това, филм като Ръст енд боун, който откровено е кино от съвсем друга категория, дори не присъства сред имената за чуждоезичен. Килинг дем софтли на Андрю Доминик също. Дъ Мастър е добър филм, но там голямото събитие е ролята на Хоакин Финикс, който предполагам едва ли ще спечели. Дано поне Даниъл е награденият, за да отсрамят поне малко от малко.

  Hang on tightly, let go lightly
 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Оскарите нямат значението,което им приписват.
  Филмовата академия,която присъжда Оскарите по същество е ЧАСТЕН КЛУБ ОТ МАСОНСКИ ТИП.
  Затворена система на съзаклятници с неясен принос към световното кино и с неясни критерии за това кой филм е стойностен и кой не е.
  Общото между всички е,че присъствието им в Академията се дължи на масонския тип покана за членство.
  С препоръки.
  Без конкурс,без публичен регламент.
  Друга характерна черта на Оскарите са МИЛИАРДИТЕ.
  МИЛИАРДИТЕ изсипвани за реклама на тези награди.
  И с твърдата увереност,че отъркалите се до Оскарите филми и артисти /не само актьори,а артисти в широкия смисъл/ ще осребрят това си отъркване подобаващо.
  Хубавото е,че вече дори и масовият зрител не се хваща за уловката "награден с Оскар за...",а разсъждава с главата си,преди да реши кой филм да гледа.

 32. 32 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Без да чета статията ще коментирам!

  НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА МАЛОУМНИТЕ ВИ ОСКАРИ!!!

 33. 33 Профил на Maiko Itai
  Maiko Itai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#14:"adze"]За вкус и цвят не се спори ![/quote]

 34. 34 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 550 Неутрално

  От доста време насам "оскарите" сами се "обезценяват", като причините са до болка познатите "шоу ми дъ мъниии".
  И с по десет статии на ден да ме убеждават все тая. Факт е, че съм киноман и не ми пука за фалшивите им наградки.
  "Арго" , като изключим сценографията неприлично посредствен филм. Спилбърг ще го номинират и порно ако започне да снима (не че не е снимал) . И още стотици примери. Повръща ми се от лицемерните им награди.

 35. 35 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 550 Весело

  Вчера прочетох един виц по темата:

  Попитали радио Ереван кои са най-големите еврейски празници и радиото отговорило веднага:
  - Пасха, Ханука и раздаването на наградите „Оскар“

 36. 36 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  ...Защо оскарите все още имат значение...???
  Ами и аз това се питам...?
  Единствено, защото се явяват един от свещенните празници на евреите в годишния календар!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 37. 37 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хипчо":

  +++++

  Бях изключително впечатлен от "Влюбения Шекспир"... Филм, който не се гледаше от много хора, не донесе много пари. Но беше изключителен, както като замисъл, така и по изпълнение. Нямаше нито един слаб артист, нито един грешен костюм, нито една излишна реплика. "Масовия зрител" обаче иска "кръв и сперма", иначе няма да си мръдне 3-те букви да го гледа. За голямо съжаление...

 38. 38 Профил на Ася Колева
  Ася Колева
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Оскарите не са това, което бяха, защото киното не е това, което беше.

 39. 39 Профил на em4i
  em4i
  Рейтинг: 225 Весело

  Оскарите винаги ще имат значение,защото се превърнаха в "Парад на суетата" и са най-престижният начин дизайнерите да се рекламират.Фокусът на наградите се измести върхо модата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK