Александър Костадинов, който прекоси Африка: Никъде не видях онази странна форма на нещастие, каквато има в България

Александър Костадинов

© Дневник

Александър КостадиновАлександър Костадинов е един от двамата българи, които прекосиха с автомобил от край до край Африка в продължила повече от 50 дни експедиция. В "Дневник" ви разказвахме за хода на пътуването в снимки, но днес ви предлагаме неговият разказ за идеята, случките, интересните и страшните моменти.


Може би въпросът, който вълнува най-много хора е как ви дойде идеята за тази експедиция и каква беше целта й?


- Една от многото причини е това, че пътуването е най-добрият начин човек да си отваря кръгозора, да научава повече, да се среща с нови хора, събития, като всичко това обогатява. Подобно пътуване е и вид излизане от зоната на комфорт, която всеки един от нас има, но става неин затворник, успива се и започва всичко да му минава бързо, като губи част от смисъла. Подобна експедиция, особено за хора, които не са "професионални приключенци", е много сериозно излизане извън зоната на комфорт.
Друга част от отговора е споделянето. Искахме да споделим това, което виждаме. То е субективно, но в това се крие и част от красотата. Африка е континент, към който хората имат много предубеждения. Африка не е бедност, някакви диви "анимационни" животни и тотална изостаналост. Това виждане е много далеч от истината. С нашата експедиция дори искахме да провокираме хората да започнат и те да откривателстват. Да излязат утре и да отидат до някое близко село или забележителност и да откриват, защото това е процес, който е може би най-възнаграждаващ, най-интересен и ключов, за да се развиваш. Защото, оставайки в комфортната зона, в един момент развитието ти по-скоро започва да линее.


Имахте ли някаква социална мисия?


- Може да се каже. От по-малкото, ако започна - помогнахме на едно училище в Лалибела с тетрадки, учебни пособия, химикалки. Друга част от социалния аспект е да създадем повече информираност в българите какво се случва в Африка. Опитахме се да представим и лошата и добрата страна.


Като социален аспект може да се приеме и стремежът ни да покажем контрастите. Без да сме най-бедните, българите сме сред най-нещастните хора в света и това го показват редица проучвания. Ние много се оплакваме, много негативеем, но нищо не правим, за да се промени положението. Наистина животът в Африка е в много сериозен дисонанс с живота в България. За значителна част от хората в някои страни месото дори веднъж в годината е лукс. Ние не ценим достатъчно това, което имаме, а ако по някаква причина не ни е достатъчно, основно се оплакваме и се чувстваме зле. Не прекарахме дълго време на едно място, за да влезем в дълбочина, но, изглежда, черната дупка е в района на България.


Казахте, че за Африка има много стереотипи. Как бихте описали този континент сега, след като сте го преминали от край до край?


- Изключително богат континент - на култура, на природа, на хора (компетентни, приятни, с мироглед). Африка не е толкова изостанала, колкото ние си мислим, но се нуждае от помощ, от всички нас, включително и от бедна България. Понякога не е нужно да си много богат или да даваш пари, за да помогнеш на някой. Това, което си мислих през всичките дни, е, че тези хора имат нужда по-скоро от типа да им покажеш къде е кладенецът, вместо да им даваш чаша вода всеки ден.


Малко хора например знаят, че Етиопия е една от първите държави, приели (православното) християнство. Имат собствена азбука, почти никога не са били колониална държава, имат изключителна култура. Скалните църкви в Лалибела, строени около 1187 г. създават християнска ос не само към Средиземноморието, но и на юг. Дворцовият комплекс в Гондар с неговия замък, строени през XVII век, също контрастират на стереотипите ни за континента. Нека си припомним България в каква ситуация е била по това време.


Най-голямата изненада, която ви поднесе Африка?


- Колкото и да си подготвен, изненадите са всекидневни. И както понякога става, очакваш проблеми на едни места, а те се появяват, където е по-цивилизовано. Голяма изненада например беше Судан, която се оказа една от най-дружелюбните и приятните страни, през които минахме. Ако погледнем в страницата на Държавния департамент на САЩ, ще видим, че там в общи линии казват никой да не ходи, посолството е в намален състав, служителите се движат само с бронирани коли и само в района на Хартум. И за нас беше огромна изненада да видим колко добре е подредена държавата, колко са дружелюбни хората и колко сигурен се чувстваш. Разбира се, със сигурност сме имали и късмета да не се пресекат пътищата ни с евентуални проблеми.


Кой беше най-страшният момент в цялата експедиция?


- Те бяха много, както може да се очаква. Като се започне от това, че на два пъти започвахме експедицията, а не можехме да тръгнем - единия път заради визи, а втория заради невъзможност да освободим колата в Александрия, бяха невероятни преживявания във войната с бюрокрацията, непукизма и коренно различна култура. На два пъти имаше вариант колегата да си тръгне много по-рано. Бяхме на косъм от много сериозен инцидент с ТИР, който беше се обърнал на пътя в тъмното и по никакъв начин не беше обозначен.


В Етиопия деца хвърляха големи камъни по колата. Лично за мен едно от сериозните изпитания беше, когато останах сам, защото колегата трябва да си тръгне спешно за България. За първите два дни сам минах около 800 километра офроуд, без GSM покритие, без навигация, без контакт с никой, с технически предизвикателства (спука се стъклото на колата, спуках гума, нямаше къде да се спи и т.н.). Но пък това, което преживееш и видиш, е още по-изумително и възнаграждаващо - залезът и изгревът в пустинята Намиб, нощното небе над язовира "Насър", или карането на 3400 м надморска височина на етиопското плато, вкопаните църкви, животните и даже и хората, които си срещнал.


Най-забавна случка?


-  Въпрос на гледна точка. Сега, в момента, ми се виждат много забавни седемте дни, които изкарахме в Александрия и всеки ден се борехме с безумствата на бюрокрацията. Всеки ден ни уверяваха, че всичко е наред, няма проблем и всяка секунда ще си получим автомобила, и в крайна сметка ние свършихме цялата работа. Изпуснахме ферибота, костваше ни много усилия, време и пари. Тази експедиция беше едно големи забавление – не бива да приемаш дори себе си на сериозно, защото светът е достатъчно пъстър и разнообразен, за да го вкарваш в своите рамки или да го съдиш.


Забавен беше целият процес на преминаване от Египет в Судан. 1000 км сухоземна граница и единственият начин е с кораб по язовира "Насър". Баржата и процесът, при който товариш колата, е поредица от страшни и абсурдни събития. След седмици проблеми и значителни финансови средства и почти провал на одисеята ни, накрая сме първа кола за месечния превоз на 4-5 коли. И заключваме колата с всички ключове вътре. Дали Провидението ни подсказва нещо, или на такава експедиция трябва да си готов на всичко. Все пак стигаме до ферибота, където 600 души с 600 тона личен багаж са превзели всяко свободно място. Затова и спим на открито на капитанския дек срещу скромна лепта за капитана, потресени и от тоалетната. Дори и Светатата инквизиция би завидяла на подобно пособие за мъчения. Но всичко си заслужава, когато слънцето потъне във водите на Нил, корабът излезе в "открити" води и лежиш на палубата, докато сърцезаваш Млечния път.


Стана въпрос, че се определяме като една от най-нещастните нации в света. А при преминаването ви през Африка къде хората ви се сториха най-нещастни и къде най-щастливи?


- Може би в Египет изглеждаха най-разтревожени. Спадат доходите, защото са намалели туристите. Държавата я няма и техният свят, в който са живели до скоро, на практика е рухнал. Не видях обаче онази странна форма на нещастие, каквато съществува в България.


Всъщност какво кара хората да са щастливи на място като Африка?


- Вероятно отговорът е многослоен. Личното ми обяснение е, че хората там ценят това, което имат. Понякога притежават само живота си. Не са толкова материални, може би и защото няма огромни контрасти, както в нашата част на света. Фокусират се върху религията или спорта, не толкова върху битието. Може би инстинктивно управляват собствените си нагласи, държайки ги повече в позитивния или поне неутралния спектър.


В крайна сметка ти определяш как да се чувстваш, ти управляваш донякъде как ще ти влияе външната среда. Капсулирането, кръгозор докъдето ти стига носът или прага на къщата вкарват хората във филма на Нещастието. А когато не правиш нищо да промениш реалността, дори да смениш съседите, града или в краен случай държавата, не можеш да очакваш каквато и да е промяна. България, политиците, пътищата, колегите – това сме ние!


Освен мизерията видяхте и туристически атракции. Има ли нещо, което можем да вземе като опит. Някакви добри практики?


- Честно казано, почти не видях лоши практики. Почти навсякъде се чувстваха усилия туристите да се чувстват добре – включително да те пуснат отред на 3-километровата опашка за гориво. Чувства се общ стремеж на търговци и държава да оставиш повече пари в страната, но и да получиш уникален опит и изживяване. Вероятно и аз ще го повторя -  България има огромен потенциал, който се пропилява в евтин и масов туризъм. Превръщаме се в ширпотреба, при която някой идва тук, консумира някакъв посредствен продукт, плаща посредствени пари и си заминава.


От гледна точка на бизнеса, в който работите - автомобилите, видяхте ли нещо интересно?


- Африка е развиващ се континент. Имаше дни и страни, в които на ден можеш да видиш четири, пет автомобила. Често не се движиш по път, а по тротоар, защото по него се движат милиони хора, магарета, кози. Като инфраструктура на много места пътищата бяха перфектни, може би защото бяха нови. Изненада за мен беше карбоновата такса в Замбия, която демонстрира надпредничаво мислене, каквото липсва дори в доста страни от Европа. Тя се плаща от всички превозни средства и зависи от това колко гори и замърсява то.


Като малка нация сме много любопитни доколко ни познават по света. В Африка срещнахте ли хора, които знаеха къде е България?


- Да, на много места. България се свързва основно с футбол - с Бербатов, Стоичков. С някои от държавите сме имали по-сериозни политически и икономически връзки и там страната ни беше позната. Като цяло обаче не сме много познати с нещо конкретно. Един пример за нас колко глобално село е станал светът беше срещата в Етиопия с една живееща в Лондон французойка, която пее български народни песни. Тя беше на екскурзия в Етиопия и беше фантастично, че има връзка с българския фолклор и участва в лондонския хор за българска народна музика.


На повечето места обаче бяхме първите българи, които минаваха с автомобил. Повечето хора, които срещнахме, не можеха да повярват, че от Европа сме дошли с кола и прекосяваме целия континент за петдесет и няколко дни и сме от държава като България.


Името на експедицията е "Шест А" (Six-A), следващото А кое е и кога го планирате?


- Следващото А, може би ще е Азия - от София до Пхенян, може би през Сибир, Байкал, Монголия... Все още обаче не го мислим, защото след подобно интензивно пътуване чувството за време се губи, част от мислите ти са там, така че още е рано за нова подобна експедиция. Тя е свързана и с много ресурси - време и пари, и подготовка.


Каква ще е съдбата на автомобила-герой, с който направихте пътуването?


- С LR Defender-a нямахме нито един проблем, което е изненадващо предвид пътя, по който минахме. По пътя на смъртта Мояле – Марсабит – лунен пейзаж от вулканични камъни, пясък, скали, метър кал в комбинация с обикновени разбойници и "Ал Кайда" привърженици, преминахме със следните поражения по колата – скъсани колани за багажа на покрива и много много прах. С толкова легендарна история зад гърба си ние самите тествахме отвъд възможностите дефендъра и за секунда не ни подведе, без да е специално подготвен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  ДНЕВНИК,
  На Бат Бойко пратете този материал!
  За десерт, ако вече се е наял!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Всъщност, какво кара хората да са щастливи на място, като Африка?

  - Вероятно отговорът е многослоен. Личното ми обяснение е, че хората там ценят, това което имат.

  един вероятен договор- липсата на крадливата топлофикация !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на АЗ КАЗАХ
  АЗ КАЗАХ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Да, на много места. България се свързва основно с футбол - с Бербатов, Стойичков" - но комент !

  аз
 4. 4 Профил на ranngell.
  ranngell.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  " - Може би в Египет изглеждаха най-разтревожени. Спадат доходите, защото са намалели туристите. Държавата я няма и техният свят, в който са живели до скоро, на практика е рухнал."
  Ами за това става въпрос и в България колкото и да не си го признаваме.

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  "Никъде не видях онази странна форма на нещастие, каквато има в България."

  Така е, защото загубихме страшно много през годините на т.нар. "преход".
  Единственото по-лошо нещо от комунизма е посткомунизма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Вярвам му. В Африка наистина е така.
  Но това е много тъжно за нас.

  "Почти навсякъде се чувстваха усилия туристите да се чувстват добре – включително да те пуснат отред на 3-километровата опашка за гориво. Чувства се общ стремеж на търговци и държава да оставиш повече пари в страната, но и да получиш уникален опит и изживяване. Вероятно и аз ще го повторя - България има огромен потенциал, който се пропилява в евтин и масов туризъм. Превръщаме се в ширпотреба, при която някой идва тук, консумира някакъв посредствен продукт, плаща посредствени пари и си заминава."

  Къде сме ние и каква е разликата между нас и тях...

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Разстроено

  "българите сме сред най-нещастните хора в света" - защото се оставяме да ни БУТАТ в измислени светове("в общи линии казват никой да не ходи", а не отстояваме нашите, преминали през времето. Много хора ходят по света, но малцина привнасят у нас положителното и не се оставят на течението, което ни налагат РАКоводителите ни. Защото при тях е невъзможно да се разшири кръгозора, защото няма смисъл и е по-лесно да се живее пак в нашия си(само личен) свят. Спряха състезанието по ТВ "Митута е много", а заливат мат`риала с безсмислени "състезания", от които и в Африка да отиде човек, няма да се научи как да вижда световете на другите. Какво ли пък да ги разбира...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Българския посткомунизъм !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Много интересма мисия! Направо на човек да му се приходи в Африка!

  А, че българите сме нещастници, това се вижда всеки ден.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  "Личното ми обяснение е, че хората там ценят, това което имат."

  Споделям това лично обяснение. С добавката, че не ги гнети това, което има съседът.

 11. 11 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За чувствителните хора.... истината боли по някога ,нали ?

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#4:"ranngell."]Може би в Египет изглеждаха най-разтревожени. Спадат доходите, защото са намалели туристите. Държавата я няма и техният свят, в който са живели до скоро, на практика е рухнал." [/quote]
  Да се благодаряд на Клинтъница и Пиндустан и спровоцираната от тях "арабска" пролет преди две години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "Ние много се оплакваме, много негативеем, но нищо не правим, за да се промени положението."

  "България има огромен потенциал, който се пропилява в евтин и масов туризъм. Превръщаме се в ширпотреба, при която някой идва тук, консумира някакъв посредствен продукт, плаща посредствени пари и си заминава."
  "Като инфраструктура на много места пътищата бяха перфектни, може би защото бяха нови. Изненада за мен беше карбоновата такса в Замбия, която демонстрира надпредничаво мислене, каквото липсва дори в доста страни от Европа."

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 653 Весело

  Българинът е уникално човекоподобно..колкото и добре да живее дори само един да живее по-добре от него му е достатъчно да си самоотрови животът..Българинът дори няма толкова желание да живее добре, колкото другите да му завиждат и той да завижда.... Българин който не мрънка за това че не е милиардер, няма 10 любовници и 15 къщи няма! Българин който знае как да открива щастието и що за животно изобщо е то няма, затова пък всеки българин знае отлично как да открие нещастието, да се прикрепи към него и да открие виновен за него.....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Наскоро четох, че има държави в Третия свят, които взимат по-големи заплати, отколкото българите, а стандартът на живот в тях е в пъти по-висок от нашия.
  За какво говорим тогава?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 17. 17 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  много се дразня, когато някой българин стъпи някъде навън, върне се и почне да ръси мозък - да поучава, да анализира, да обобщава и да съди българите, българия, българския туризъм. като някакъв гуру, който му е дошло провидението, къде ни е на нас проблемът и как ще се "оправим", разхождайки се в някакво село в африка.

 18. 18 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Господ трябвало да накаже грешник, но понеже бил добър извикал Сатанаил и му казал:
  - Ти го накажи!
  Станаил назначил човека за началник на полицията.
  Господ го попитал:
  - Станаиле, аз ти казах да го накажеш, а ти го повиши!
  - Господи, това е за 2 години ... после ще го уволня и ще бъде много нещастен за цял живот...
  Господ се хванал за главата и се покаял за стореното ... Чак такова жестоко наказние ме бил предводил ....
  Това се случва с българите от векове и за това сме такива!Това обяснява всичко.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#5:"Bulgarische Motoren Werke"]Единственото по-лошо нещо от комунизма е посткомунизма. [/quote]Едем = Рая НЕ е бил демокрация, а тоталитаризъм (теокрация). Адам и Ева са били в Едем преди около 10 700 години ... още се помни и всички религии се базират на тази носталгия. Познайте колко дъъъълго ще продължи носталгията по комунизма ... и колко ще са нещастни хората от митовете за него ... Никой никога не е победил легенда. Никога !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  [quote#13:"2029"]"Ние много се оплакваме, много негативеем, но нищо не правим, за да се промени положението." [/quote]
  Българите са по-роби от африканците !Няма българи възмутени от това ,че чужди фирми концесионери им обират природните ресурси за жълти стотинки ! Както „Дънди Прешъс Металс” които добиват злато или американската „Ей и Ес Гълъбово” която добива въглищата на Марица Изток .
  Африканците поне показват някаква съпротива на тези процеси!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#19] от "t'Ankus":

  Нормално е човек да избере по-малкото зло. Мисля, че всеки би го направил.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]Нормално е човек да избере по-малкото зло. Мисля, че всеки би го направил. [/quote]На практика не става така ... мнозина се хващат за старото като удавник за сламка. Гледай филма "Титаник" ! Хиляди не са скочили в ледените води, а са се държали за кораба до последно, съзнавайки, че кораба ще ги повлече към дъното. Ако са скочили (мнозина са можели да го направят) са имали по-голям шанс да докопат някоя отломка и после да бъдат спасени. Сега и тук като приватизират нещо - част от хората не се впускат в частното , а бягат към следващото държавно, макар да знаят, че е обречено...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#1:"berbenkov"]На Бат Бойко пратете този материал! [/quote]

  "Този материал" е преди всичко за нас, обикновените българи. Опитва се да ни каже, че трябва повече да ценим онова, което имаме, да го развиваме активно в добра посока и по-малко да седим в глупаво очакване "БатБойковци" да ни оправят живота!
  Гледам, че не си успял да схванеш посланието, поради което пак се надяваш на Спасител...

  Не съм магаре;-)
 26. 26 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#20:"comandante"]Африканцте поне показват някаква съпротива на тези процеси!
  [/quote]

  Пиленце червенушаво - Африка е класически пример за най-ограбван континент. От столетия, та до днес!
  Какви съпротиви те гонят, какви съновидения комунистически - богатствата там се владеят от шепа бели олигарси, а чернокожите и до днес са роби, макар и чисто икономически, а не както някога в Америките - хептен...
  Смешко наперен!

  Не съм магаре;-)
 27. 27 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 869 Неутрално

  България има заслуги към Африка именно в смисъла, за който говори авторън- да покажем кладенеца, а не да носим по чаша вода всеки ден: преди 1990 сме обучавали безплатно много студенти от черния континет, а също и след това, за което вече са си плащали. И това е голяма заслуга,безспорно. Но през последните години - идвайки тук,изключително щастливи и горди, че идват в бяла европейска страна,само след 2-4 години /дори е много/ пребиваване ни опознават напълно и загубват уважение към нас почти напълно, даже ни съжаляват.Бели онеправдани и нещастни същества в собствената си страна. Малко е срамно,наистина.

 28. 28 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Забелязал съм, че човек като тръгне на път и се откъсне за известно време от познатата му среда и почва да философства след това.

  Има полза от това човек да е наясно със себе си.

  Тия обаче дето преди всичко опознават другите хора и заобикалящата ги среда и нищо не научават за себе си не ми ги хвали.

  Как ли е разбрал за липсата на духовни терзания в главите на малките етиопчета дето са мятали камъни по него докато е профучавал с 100 км покрай тях.
  Дали нямаше да си промени мнението и за *милите* суданци ако поживееше известно време сред тях.

  Изводът, който май си е направил авторът е, че нашето нещастие винаги е най-лошото, защото си е наше, а чуждото нещастие не е кой знае какво, пък и ние само минаваме ...със сто километра в час.


  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "ivailo_kirov":

  Когато си в чужбина не виждаш чуждото нещастие. И ако си българин (или руснак) си викаш - виж ги какви са щастливи.
  Като гледам и как е опознал Етиопия - от кого ли е чул, че са православни, при положение че са коптски християни

  Amizade
 31. 31 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#28:"ivailo_kirov"]Забелязл съм, че човек като тръгне на път и се откъсне за известно време от познатата му среда и почва да философства след това. [/quote]
  Особено ако някой друг му е платил пътя и целия масраф, както е в случая с този "откривател".

 32. 32 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#21] от "t'Ankus":

  Глупости, тази република там се казва Татарстан в момента. А, и не говорят на ирански език, само да ти кажа.

  Amizade
 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#4] от "ranngell.":

  а не би трябвало. египетският свят рухна миналата година. 2013 е - вече трябваше да сме изградили един друг свят, а не да плачем по рухналия отпреди повече от 20 г.

 34. 34 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  много интересно интервю. на критикарите - едва ли в такъв обем могат да се разкажат всички преживявания и мисли.

 35. 35 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 510 Неутрално

  по добре да чета това, отколкото шизофренните бози за вчерашното театро.
  браво, пич, браво и на Дефендъра !

 36. 36 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Наивния и ограничения никога не може да прецени колко е зле живота му. Затова са щастливи в Африка и Л. Америка. Не благодаря на такова щастие. Това е щастието на неукия. Преценката на българина е по- точна. Гледах наскоро Амейзинг рейс. Имаше няколко двойки Афроамериканци, които много се надуваха с корените си и самобитността пред бели и азиатци. Да но когато слязоха в Камерун се свиха в ъгъла като пребити и измамени хора - навсякъде камари боклуци, мързеливи и крадливи тълпи. Мизерия тотална. И част от мизерниците се усмихват- мерси, но не за мен.

 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Би могло само да се завижда на автора.Четивото буди размисли.Ние българите имаме много основания да се гордеем ,с много ценности които притежаваме но най забележителното в отрицателен смисъл е робското малодушие с 500 годишен стаж.Допускаме да ни управляват истински тиквеници ,неуравновесени политици,без да се съпротивляваме и противим.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Щастливи хора има в бордеите навсякъде по света, има самоубийства и сред милионерите. За това, че сме песимисти, вече ни набиха канчетата Хампарцумян и Цецито Бориславова, къде по известни, този пич малко е позакъснял. Мислете позитивно бе, хора.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 39. 39 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#30] от "Кодкод":

  Коптската църква е православна. Виж Уикипедия: "Коптската православна църква се състои от около 400 общини, подчинени на 32 епархии, от които 28 са в Египет, 2 в Судан и по 1 в Кения и Израел."

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Хорат не ценят това което имат, хората гледат какво имат комшийте.
  Ние не сме в Африка а в Европа, ние глеаме как живеят и какво постигат германци, англичани и французи, а не нигерийците и сомалийците.
  В по-битов план - хората съдят за успеха си в зависимост от това как са спрямо съседите си а не дали на о-в Хаити има милиони които са на ръба на оцеляването

  Birds of a feather flock together.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 550 Неутрално

  С мазохистичното си говорене против "българите" авторът потвърждава собствените си думи.

  'Let light surround you' Dream Theater
 43. 43 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1142 Любопитно

  Ванга е казала, така :"Искай това, което можеш да платиш"..!!!!
  За голямо съжаление в България има много хора, които слагат на "гол тумбак чифте пищови", после идват "посланията" от банките....Живей с това, което имаш. Всякакви други щения те правят нещастен !

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Milton Banana
  Milton Banana
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#39] от "ikar_01":

  Коптската православна църква е една от нехалкедонските монофизитски църкви

  Православната църква в България е халкедонска и немонофизитска

  Amizade
 46. 46 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Забелязвам напоследък сериозен медиен напън да ни се обясни колко готино си живеем. Странно защо, сравненията не са с други европейски държави, както е редно, защото сме в Европа, а с Африка, Индия и Пакистан.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 47. 47 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#30:"Кодкод"] И ако си българин (или руснак) си викаш - виж ги какви са щастливи. [/quote]
  А ако си французин - тогава какво си викаш?

  Не съм магаре;-)
 48. 48 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Много интересно интервю. С интерес бих гледала евентуален документален филм, дано се предвижда такъв.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 49. 49 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#42:"ariel28"]С мазохистичното си говорене против "българите" авторът потвърждава собствените си думи. [/quote]

  Къде авторът "говори против българите"?!?
  Би било така, ако той говореше за сънародниците си като за "тези хора", а за България - като за "тази страна", но той очевидно говори за нашите общи проблеми без да се дистанцира дърваро-философски от тях, установявайки ги с болка, но и с надежда, че ще започнем заедно, всички да се променяме!
  Подобен подход съчетава по един чудесен начин критицизма и любовта към Родината, мисля!
  Поздравления за Автора за това постижение

  Не съм магаре;-)
 50. 50 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#44] от "From Bulgaristan":
  +++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 51. 51 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#17] от "toshiro":
  +++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 52 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#36] от "grayeagle":

  ++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#32:"Кодкод"]Глупост, тази република там се казва Татарстан в момента. А, и не говорят на ирански език, само да ти кажа.[/quote]??? това за езика от къде дойде ???

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 54. 54 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Г-н Константинов, обиколете България , за почувстате още по-добре почувствате климата и как живеем в България. Мин. раб заплата 310лв, предложение за заплата през. премиер. предс. народно събрание 8 000 лв. Без коментар,,,, ???????????

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#54:"lz3bupetar"]обиколет България , за почувстате още по-добре почувствате климата и как живеем в България. Мин. раб заплата 310лв[/quote]+++ .... и то тия 310 лева ти ги дават с половин година закъснение или въобще не плащат . Освен това 400 000 безработни и 1 200 000 незаети без доходи ... 73! LZ1TY

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Човек не трябва дори да излиза от вкъщи, за да осъзнае посланието на автора - нужно е просто да погледне 80% от коментарите под статията.

  Искрени поздравления за "топките" да предприемеш нещо подобно. Колкото до невежите - те май винаги и навсякъде са повече...дори и в Африка

  Hang on tightly, let go lightly
 57. 57 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#3] от "АЗ КАЗАХ":

  А ти Латвия с какво я свързваш? Със самолети или подводници?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 58. 58 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#56] от "Присмехулник":


  Истинските смелчаци обаче ходят на такива преходи пеша или с колело - примери бол.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 59. 59 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#54] от "lz3bupetar":

  Емигрирай, никой не те спира - нали за това се борихме? Да живеев по целия свят.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 60. 60 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Весело

  Има един виц, който ни определя и подобен не съм чул по цял свят. Освен в Македония и Сърбия... Хванал един нашенец златната рибка. И я пуснал срещу 3 желания. Но имало условие - каквото направя за тебе, на комшията - два пъти!! Та първото желание, разбира се, било една хубава къща. Връща се нашия, къщата прекрасна, ама на комшията на два ката! Второто било, едно хубаво маце... Ама пред портата на комшията две, едното русо, другото чернокосо! Върнал се нашенеца и лукаво казал на рибката - искам да ми изсъхне единия ташак... И си мисля, че това е основата на българското нещастие - как се живее щастливо само с един ташак?

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Не те четох, Авторе, твоето Заглавие ми стига и артисва дори. Благодаря и ми прости, с "кръвното" не бивам...

 62. 62 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#60] от "charlesdegaulle":
  С един, иди-дойди ...

 63. 63 Профил на krasinsky
  krasinsky
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Лицето на странното нещастие у нас е: униние, липса на желание за борба за по-хубав живот, нихилизъм и вечното очакване някой да ни "оправи". Все си търсим господар, на който да слугуваме.

 64. 64 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако африканците си имаха ГЕРБ, със сигурност щяха да са нещастни като нас!!!

 65. 65 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "toshiro":
  По-добрия вариант е всеки българин да попътува и да види как изглежда света. Понеже е невъзможно, нека чуем разказите на тези, които са пътували.

  Мразя да мразя!
 66. 66 Профил на vaselisa
  vaselisa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До Димко, дето не го бивало с кръвното за такива четива.

  Мой човек, сигурно ще ти е по-интересно да четеш как богати българи са посрещнали Нова година и са им пяли Румънеца и Енчев.
  Предполагам, че завистливец като теб пътува само на маса, пийвайки евтина ракийка сред облаци от дим.

 67. 67 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 382 Весело

  път пред себе си, приятел до себе си и Лендроувър под себе си - какво повече му трябва на един мъж за да е щастлив?

 68. 68 Профил на vaselisa
  vaselisa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно допълнение.
  Нова година били посращнали в дубай.

 69. 69 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#65] от "Провадийски":

  и аз това искам, но не искам репортаж за африка да бъде озаглавен със странната за автора българска нещастност. пиши за африка, стига мрънкане и оплакване от българия !

 70. 70 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Подобно пътуване е и вид излизане от зоната на комфорт, която всеки един от нас има, но става неин затворник, успива се и започва всичко да му минава бързо, като губи част от смисъла."

  Авторът, наясно ли сте, че голяма част от българския народ, който обвинявате в черногледство, не е имал и няма и няма и да има такава зона на конфорт, защото заплатата му е 300 лв и половината му домакинство е безработно??? Твърде нагло ми се стува заможни българи да демонстрират житейско превъзходство пред съгражданите си, които живеят на ръба на оцеляването и да ги порицават, защото били нещастни. А българите са нещастни, защото за 20 години сринаха стандарта им на живот 10 пъти, а държавата им от 15 в света - до африканско ниво.

 71. 71 Профил на Присмехулник
  Присмехулник
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#70:"Mai Tai"]А българите са нещастни, защото за 20 години сринаха стандарта им на живот 10 пъти, а държавата им от 15 в света - до африканско ниво.[/quote]

  Е тва беше направо черешката. За такива като този форумец - заточение в Сибир при другите себеподобни, неразбрали, че Аркадия ойде...без да се е раждала дори.

  Hang on tightly, let go lightly
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#24] от "t'Ankus":Та защо казваш ,че държавното е обречено ? Защото цялата държава е обречена ? Защото всичко ще бъде окрадено ? Не намираш ли отговора на нещастието - обречеността към която ни тласкат ?

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#55] от "t'Ankus":А тия 2 милиона дето избягаха буквално в чужбина за да оцелеят ?

 74. 74 Профил на ku4e
  ku4e
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Защо толкова плюят човека, не знам. Имал е възможност, пътешествал. Като ви е интересно, четете, като не - не. На мен ми беше любопитно да разбера нещо повече за Африка. Сравненията с България са си негови, израз на неговия мироглед и впечатления и не ви обвързват с нищо.

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#64] от "jerry68":А кой ни го натресе тоя Герб ? Тяхната мама !

 76. 76 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За да тръгне човек на такъв воайаж из Африка, трябва да е с балкански вид, страховит, за да не бие много на очи. Африка като природа може да е едно цяло, но иначе...хаха все едно да се сравнява Молдова или Украйна с Дюселдорф, например. Бях преди няколко години в Африка, Египет е едно, Южна Африка нещо съвсем друго.
  За противниците на Столипиново и порядките там, Египет няма да е особено привлекателна дестинация, колкото и хората навсякъде да са хора, а природата- прекрасна. Наистина нощното небе над Сахара е уникално! Но за търсачи на културно-исторически съкровища не е много безопасно.

 77. 77 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#42] от "ariel28":

  мазохитично?
  Говорене?
  против българите?

  пак ще го прочета, може аз да съм пропуснал нещо. или проблема да е у вас?!

 78. 78 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#69] от "toshiro":
  Авторът нев е могъл да избяга от себе си и в Африка.

  'Let light surround you' Dream Theater
 79. 79 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#70:"Mai Tai"] А българите са нещастни, защото за 20 години сринаха стандарта им на живот 10 пъти, а държавата им от 15 в света - до африканско ниво. [/quote]
  Две лъжи в едно изречение:
  1. Средностатистически българинът днес живее в съпоставим стандарт по отношение на 89-а, определени части от обществото - и доста по-добре. На майтайувани лузъри им изглежда обратно, защото при соца са получавали пари за да лежат, а днес трябва да работят, за да съществуват. Това криви погледите и лицата им в определени злобни гримаси.
  2. Никога не сме били 15-и в света, нито икономически, нито социално. Това са кретенски червени лъжи на полуграмотни бивши партийни секретари. Истината е, че сме били в една-единствена призова шестица - тази на мързела и ниската икономическа ефективност. Такива народи допускат червени идиоти да строят металургични комбинати на 10 км. от столицата, на 400 км от пристанището за доставка на суровините и на над 3000 от находищата ...

  Не съм магаре;-)
 80. 80 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#78:"ariel28"]Авторът нев е могъл да избяга от себе си и в Африка. [/quote]

  Че кой може да избяга от себе си? Дори в Африка?
  Вие?

  Не съм магаре;-)
 81. 81 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  терминът за специалната форма на нещастие, която я има в бг е:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Learned_helplessness

 82. 82 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Поразходили са се, браво на тях.
  Който иска да се запознае с маршрута им, снимки от него и повече:
  http://www.six-a.net/
  Гледам че повтарят с джип това което Юън Макгрегър и Чарли Бурман минаха, казват че ще повтарят и пътя им през Азия, ще трябва да минат и през Америка.
  Така се прави, един минава другите го следват.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 83. 83 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  А който живо се интересува от темата за пътуванията, особено екстремните пътешествия - да заповяда. Тук:
  http://advrider.com/

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 84. 84 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#81] от "vstoyanov":

  Много точно и уместно! Абсолютно прав си!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 85. 85 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Ако погледнем в страницата на Държавния департамент на САЩ, ще видим, че там в общи линии казват никой да не ходи, посолството е в намален състав, служителите се движат само с бронирани коли и само в района на Хартум. И за нас беше огромна изненада да видим колко добре е подредена държавата, колко са дружелюбни хората"..
  Абе ти кажи, че си американец, па да видиш какво ще ти се случи..

 86. 86 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахахахаха, е това ме уби!

 87. 87 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#42] от "ariel28":

  ЩО ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕ СИ ТИ ?!?!?!?!?!

 88. 88 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#79] от "Марко":

  Освен да те поздравя със степента на промитост на мозъка си, която си постигнал, друго не мога да направя

 89. 89 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Те са по-щастливи, защото никога не са се замисляли, какво е да си загубил нещо, да си бил по-добре, а сега само да милееш по това изгубено щастие. При българите то се отдалечава през вековете и носталгията се дължи на чувството за загубеното величие на държавността при падането под турско робство. От тогава насам поколения българи са виждали само колко малко отговоря техният живот на живота на предците им. Зародила се е натрапчива носталгия по онова, което някога е било. Живеейки потиснати, сме смятали, че никога няма да бъдем пак предишните и да възкръснем за държавно съществувание. От целокупната съдба се е формирало чувството към личната печална предопределеност, която отразявала общото настроение и комплекси. И сега българите искаме да имаме повече и смятаме, че заслужаваме повече, но не знаем как да претворим тези очаквания към възможностите си и към реалността. Загубили сме познанието какво да правим, а то се дължи на загубената вяра, че сами може да направляваме пътя си- пак психо комплекса за малоценност и робско мислене.

  Населението в Африка живеят "тук и сега". Нямат толкова натрапчиво усещане, че нещо им липсва, защото те не са разбирали никога какво е да го имаш и каква е болката да не съществува в живота ти. Всички са еднакво бедни, много капсулирани в своя свят, без да имат възможността да се сравняват толкова много с другите народи и държави. Те не откриват фрапиращата разлика в своя бит и финансово положение така ежедневно при сравнение с другите, както ние я забелязваме. Африканците едва ли всеки ден и така масово могат да следят информационни емисии или да имат неограничен достъп до сайтове и блогове, дали заради някаква форма на политическа цензура, или заради липса на средства да си позволят телевизия и Интернет. До някаква степен африканците просто не са така изкушени да пожелаят друг живот, да се обърнат и да се огледат колко малко техният собствен се свързва с този в една западна страна, например. Все още за някои си остава сбъдната мечта да имигрират, а истински забогатяват само спортисти, практикуващи някои видове спорт.

  Самотата обливаше сърцето ми
 90. 90 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#87] от "detach":

  Момичето просто не обича да слуша мантрата с биене на челото в земята колко сме по-зле от целия свят. Въпреки че интервюто не е точно с такава идея дадено, някои неща могат да ти внушат, че българите биваме порицавани.

  Самотата обливаше сърцето ми
 91. 91 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#90] от "girl power":

  За мен човека просто споделя в това интервю впечатленията си от Африка, защото го питат.
  А на въпроса:
  "Стана въпрос, че се определяме като една от най-нещастните нации в света. А при преминаването ви през Африка къде хората ви се сториха най-нещастни и къде най-щастливи?",
  просто си казва мнението (според мен искрено).
  Къде тук търсите някакви внушения? От кого? От автора на интервюто? Или от пътешественика?
  И ако някой смята, че има някой, който го порицава:

  [quote#42:"ariel28"]С мазохистичното си говорене против "българите"[/quote]
  то според мен нещо не е добре.

 92. 92 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#44:"From Bulgaristan"]

  Въппросът е:
  Кой на кого плаща,за да се пишат подобни анти-български статии? [/quote]

  Чак антибългарска тази статия не е. Няма нищо обидно към българите или невярно.

  Самотата обливаше сърцето ми
 93. 93 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 434 Неутрално  До коментар [#92] от "girl power":

  Задалия горния въпрос явно е някой доста изкривен индивид.
  Вместо да наблегне на основното в това интервю, а именно самото пътешествие и преживяванията на човека, той търси някакви скрити анти-български послания.

  Типичния псевдо-патриот търсещ под вола теле.

 94. 94 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#93] от "detach":

  Всеки има право на мнение, но просто си мисля, че повечето не са успели да прочетат цялото интервю, за да добият представа, че лайтмотивът не е порицаването към българите. Просто този пътешественик споделя много автентични впечатления, заради което са и много интересни, и не натрапва менторски мнението си.

  Самотата обливаше сърцето ми
 95. 95 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#94] от "girl power":

  В такъв случай са си виновни "Дневник" за дето на тази статия са поставили такова заглавие, а и са го изтипосали на началната си страница. Можеше и да не акцентират на тая част от интервюто.

 96. 96 Профил на girl power
  girl power
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#95] от "detach":

  Съгласна съм с Вас, но моля Ви, извинете се на дамата. Едни мъж е силен с волята си да се въздържи и да бъде галантен, класически галантен към жените, както и винаги да запазва добрия тон и самообладание.

  Самотата обливаше сърцето ми
 97. 97 Профил на detach
  detach
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Извинявам се за дето изгубих волята си да се въздържа и да бъда галантен, както и за това, че не успях да запазя добрия тон и самообладание присъщо за един джентълмен.

  Лека нощ Ви пожелавам

 98. 98 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 754 Неутрално
 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Нека да видим класирането на България според
  обективен критерий т.н. Legatim Index
  http://www.prosperity.com/Ranking.aspx
  The 2012 Legatum Prosperity Index Table Rankings
  1. Norway
  2. Denmark
  3. Sweden
  4. Australia
  5. New Zealand
  6. Canada
  7. Finland
  8. The Netherlands
  9. Switzerland etc.....
  48.Bulgaria (<---)
  49.Greece

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  А ето и класирането на България във всяка една
  от 8 те групи( с 49 показателя):
  93 Икономика
  42 Възможности за бизнеса
  72 Управление
  51 Образование
  49 Здраве
  41 Сигурност и безопасност
  59 Лична свобода
  85 Социален "капитал"
  Икономическото ни развитие е ..."впечатляващо".
  Русия е на 66 място и то главно заради състоянието
  на управлението и личната свобода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK