Нови български филми гостуват в киното на Робърт де Ниро в Ню Йорк

 Плакат на фестивала на българското кино в Ню Йорк

© So Independent

 Плакат на фестивала на българското кино в Ню ЙоркЗа девети път в Ню Йорк ще се проведе фестивал на българското кино So Independent - New York, а негов домакин в дните между 19 и 23 февруари ще бъде киносалонът на Робърт де Ниро и неговия известен фестивал за незаивисмо кино Tribeca, съобщиха организаторите му.


Публиката в космополитния щатски град ще може да избира от програма, включваща седем игрални и близо 20 документални и късометражни филма, както и да се срещне и разговаря с гостите на фестивала от България. Сред тях ще бъдат режисьорът Константин Божанов ("Аве"),  Борислав Колев ("Стоичков"), Илия Костов ("Слънчево), Кристина Николова ("Вяра, любов и уиски"), актьорът Деян Донков ("Аз съм ти") и актрисата Ива Гочева ("Инкогнита"). 


Кадър от "Аз съм ти"

© So Independent

Кадър от "Аз съм ти"


Основен инициатор на фестивала е популярната от 80-те и 90-те години българска актриса Жана Караиванова, която от 16 години живее в Ню Йорк и е създадел на българския фестивал за модерно кино в града, както и на набиращия все по-голяма популярност фестивал за независимо кино So!Independent, чието трето издание се проведе през есента на 2012 г. в София. 
Тя споделя, че в Ню Йорк постоянно живеят не по-малко от 20 хил. българи, а през годините кръгът от зрители на фестивала се е разширил значително и включва различни почитатели на киното от цял свят. 


Жана Караиванова

© Цветелина Белутова, Капитал

Жана Караиванова


Досега в Ню Йорк на фестивала са показани над 150 наши филма и от България са гостували 48 филмови професионалисти - режисьори, актьори и продуценти, които са имали възможност да представят филмите си, участвали са в дискусии след прожекциите и са създали незаменими контакти с американските си колеги.


От две години So! Independent си партнира успешно и с филмовия фестивал Tribeca, основан от Робърт де Ниро и Джейн Розентал - продуцент на филми като "Добрия пастир", "Анализирай това", "Да разлаем кучетата" и превърнал се в един от най-големите форуми за независимо кино в САЩ редом със "Сънданс" на Робърт Редфорд. 


Игралните филми в програмата на деветия български кинофестивал в Ню Йорк са носителите на "Златна роза" "Аве" (на режисьора Константин Божанов) и "Аз съм ти" (Петър Попзлатев), както и "Вяра любов и уиски" (Кристина Николова), "Джулай" (Кирил Станков), "Инкогнита" (Михаил Пандурски), "Испания" (Аня Саломоновиц) и "Слънчево" (Илия Костов).


Сред документалните са: "Малък - голям" (реж. Ясен Григоров), "Момчето, което беше цар" (Андрей Паунов), "Последната линейка на София" (Илиян Метев), "Стоичков" (Борислав Колев), "Апостол Карамитев" (Момчил Карамитев), "Водна паша" (Филип Трифонов), "Дългият път на крокодила" (Панчо Цанков), "Който тръгнал е сам" (Ралица Димитрова), "Кратка история на социалистическият реализъм" (Иван Георгиев - Гец) и др.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK