Теди Москов, режисьор: Дошлият на власт бивш овчар се плаши от културата

Теди Москов

© Красимир Юскеселиев

Теди МосковТеди Москов ще предложи пореден нестандартен прочит на театрална класика – този път на прицел е трагедията "Ричард III" по Уилям Шекспир или както гласи точното заглавие "Ричард III – свободно по Шекспир". В ролята на завистливия главен герой, който потъпква всичко по пътя си, е Георги Мамалев, участват още Теодор Елмазов, Йосиф Шамли, Илиана Коджабашева, Параскева Джукелова. Спектакълът се появява година след като Москов постави "Макбет" в "духа на бързото хранене", но според него няма връзка между двата проекта. Премиерните представления на голямата сцена на Народния театър започнаха в петък вечер и продължават през уикенда.


След репетиция, в която режисьорът отправи серия от остри критики към актьорите и екипа, той разказа пред "Дневник" повече около "Ричард III", какво е необходимо на Хамлет, за да изглежда като "безволев плазмодий", защо "това с костюмите" е тъпо и какво лично му е казал Уилям Шекспир.


Като се има предвид многото забележки към екипа, може ли да се каже, че имахте напълно ясна представа какъв ще бъде "Ричард III" още в началото или имаше неща, които се променяха в процеса на работа?
- Първи глупав въпрос. Аз винаги имам ясна представа какво правя и затова го правя. Следващия въпрос. (бел. авт. - в разговори пред други медии Теди Москов сподели, че действително спектакълът е претърпял промени: плановете да се обвърже с "Образ и подобие" на Йордан Радичков са били изоставени поради проточване на работата и организацията на декора. Първоначално обявеният в актьорския състав Владимир Карамазов пък отпада от крайния му вариант).


Трябва ли една адаптация по класика да е радикална, за да привлече внимание и да бъде актуално в днешно време?


- Тя трябва да бъде предадена така само за тези, които вече са чели творбата. Аз се мъча да балансирам по средата. (Шведският психиатър) Аксел Мунт пише два предговора към книгата си "Животът на Сан Мекеле" - един за тези, които не са я чели и един за тези, които вече са го направили. И аз така – искам да има по нещо за тези, които вече са чели "Ричард III" и тези, които не са.


Когато разговарях с Явор Гърдев по повод неговия "Хамлет", той каза, че тъй като пиесите са писани в едно безвременно действие, Шекспир по-скоро би се обърнал в гроба, ако види своя пиеса играна с костюми от неговата епоха вместо обратното...


- За разлика от Гърдев, аз съм се виждал с Шекспир. Бях 45 дни в кома и там много дълго си говорихме с него. Шекспир ми каза, че са му много тъпи пиесите и се чудеше докога ще ги поставяме. Иначе те са писани така, че всеки режисьор да ги постави както си иска. Интересното при "Хамлет", което никой не го разбира (и не съм го измислил аз, а Лев Виготски) е, че Шекспир никъде не казва за какво време се развива действието. Ако то се развива за два дни, то Хамлет е най-последователният убиец на земята. Ако то се развива за две години, то имаме един безволев плазмодий, който само седи, нищо не прави и се тюхка. В това се състои решението на режисьора, а не в какви костюми да облече актьорите.


А това костюмът е такава тъпотия.... Всеки персонаж трябва да има костюм съответстващ с неговата характеристика – един в трико, друг като рицар, трети като продавач на пазар, четърти библиотекар. Костюмът трябва да подсказва или да противоречи с образа. Да се прави в духа на някаква епоха е такава глупост...


Демоде, демоде, демоде. Всичко ни е демоде. И модерният ни театър е демоде.


Споменавали сте, че българските актьори имат затруднения с жанра на тоталния театър (бел. авт. - наричан още физически театър, съчетава музика, танци, визуално изкуство и отхвърля стандартните структури за предаването на един сюжет.). Ще има ли и публиката трудности в разбирането?


- Публиката би го възприела. Аз съм гледал в Авиньон една трупа, наречена "Зингаро", които играят с животни. Гледал съм (в тяхно изпълнение) "Макбет" с два коня, а под тях чисто голи Макбет и лейди Макбет правят секс. Но това беше естетическо. За такъв театър у нас обаче не може да се помисли дори. Тук още се робува на някакви безсмислени теории.


Ако може да се каже, че поставяте "Ричард III" и "Макбет" в подобен прочит...


- Не е подобен. В "Макбет" декорът беше съвсем пестелив, съвсем друга идея – това беше един триумф на вещерското начало на жената. Тук става въпрос за съвсем друго – за злото, което те сграбчва, оставя и не знаеш добър ли си, зъл ли си и защо в определен момент си бил зъл, кога те е връхлетяло, кога те оставило... Не възприемам едното като продължение на другото.


Георги Мамалев и Теди Москов след поредната репетиция по "Ричард III - свободно по Шекспир"

© Георги Кожухаров

Георги Мамалев и Теди Москов след поредната репетиция по "Ричард III - свободно по Шекспир"


Георги Мамалев изглежда като нетипичен избор...


- Именно заради това го взех. Фелини е казал, че винаги взима тези актьори, които никой не си е представял, че могат да играят тези герои.


А какво научихте един за друг в хода на работата?


- Обичаме хубаво червено вино и дори сме си купували от един и същи човек в Перущица преди да се познаваме.


Не искам да ви връщам твърде много към темата за фондовете, но покрай споровете споменахте, че не се е получил диалог и...


- Тези фондове са за някаква програма "Конкурентност" или нещо подобно, няма никакви еврофондове за култура и никой не се интересува от нашата страна. В България културата плаши. Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно.


Бяхте казал, че човекът на изкуството може да се изразява само чрез работата си. Подобни спектакли могат ли да се приемат като вашата атака към...


- Никакви атаки не правя. Атаки е имало след Октомврийската революция, когато са се чудили изкуството за какво е. Във времената, когато има социални сътресения, изкуството си намира поводи да гърми и да търси площаден рупор.


Не живеем ли в такова време?


- Не, глупости. Сега времето въобще не е такова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (265)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Весело

  [quote#0:"Статията"] В България културата плаши. Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно. [/quote] Право куме в очи.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 2. 2 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно" Правилно, ама като гледаш как пожарникари, учители по физическо, търгаши и какви ли още не са се овластили се питаш за какво изобщо са живели хора като Киркегор

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 881 Весело

  Един колега го беше каза по-добре:
  "Когато чуя култура хващам пистолета!"

 4. 4 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 638 Любопитно

  много надменно интервю. той какво, да не би да е обиден, затова, че никой не ходи на театър?

 5. 5 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"melchett"]да не би да е обиден, затова, че никой не ходи на театър?[/quote]

  Чак пък никой...
  Друг въпрос е как се пълнят повечето зали - навремето водеха под строй войници и класове, сега пускат билети в сайтове за намаления.
  Но има представления, за които билетите свършват за няколко часа.

 6. 6 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  За добро или лошо може да се манипулират и хора, чели Киркегор, а и самия Киркегор.
  Меценатите на изкуство почти винаги са били тирани, убийци, мошеници и др. Вижте средновековието и Медичите.
  Т.е. - аз съм ОК с овчари, които не разбират от изкуство, стига да не трепят хора.

  Никола Йорданов
 7. 7 Профил на Non serviam
  Non serviam
  Рейтинг: 729 Разстроено

  [quote#0:"Москов"]В България културата плаши. Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно.[/quote]

  Ако под "овчар" се разбира син на полковник от МВР, пожарникар, мутра, човек с извратено его и субект прочел една книга през живота си, то съм повече от съгласен с г-н Москов!

  Боко не е десен, а десѐн на червения цвят на БКП
 8. 8 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Любопитно

  Теди е един от малцината Истински Творци в България ...поздравления и успех на новата му творба !

 9. 9 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Прав е Теди Москов. Управляващите насърчават в България повечето от децата да се отглеждат така, че на 18 години да бъдат завършени простаци, интересуващи се от джипове, силикон и долнопробен поп-фолк. Стигна се дотам, че сръбски певачки се приемат в кабинета на премиера.
  Мислещи хора не се търсят. Търсят се лесно манипулируеми

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 10. 10 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Винаги е удоволствие да се прочете нещо толкова интелигентно и оригинално!

  Не съм магаре;-)
 11. 11 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно [/quote] Но безпроблемно манипулира хора, които с четенето са стигнали до "Винету". А огромните народни маси са точно такива.

  Една българка
 12. 12 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#4] от "melchett":

  Ако Вие не сте стъпвали в театър, да Ви препоръчам да го сторите, но си купете билети предварително, тъй като (отнася се за театрите в София) билетите свършват много бързо и салоните са пълни.

 13. 13 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#3:"SSmart"]Един колега го беше каза по-добре:
  "Когато чуя култура хващам пистолета!" [/quote]


  Почитания на почитаемата полиция / милиция, военщина, бакалщина и прочее кретениат/ !

  Не съм магаре;-)
 14. 14 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"melchett"]той какво, да не би да е обиден, затова, че никой не ходи на театър?
  [/quote]

  Театрите са пълни, така че човекът вероятно се кахъри, че Вие не стъпвате там!
  Проявете милост, моля

  Не съм магаре;-)
 15. 15 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#11:"Палица"]Но безпроблемно манипулира хора, които с четенето са стигнали до "Винету". А огромните народни маси са точно такива. [/quote]


  Докато има хора, прочели нещо по-различно, никога не е съвсем безпроблемно! Това им е един от проблемите на читателите на "Винету", сънуващи безпроблемност

  Не съм магаре;-)
 16. 16 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Любопитно

  От друга страна някои неща са леко прекалено "естетски". [quote#0:"Статията"]Гледал съм "Макбет" с два коня, а под тях чисто голи Макбет и лейди Макбет правят секс. Но това беше естетическо.[/quote] С проникване ли? Хайде по-кротко с естетиката, същата се предлага по среднощните ТВ канали "за възрастни".

  Една българка
 17. 17 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#6:"Никола Йорданов"]За добро или лошо може да се манипулират и хора, чели Киркегор, а и самия Киркегор. [/quote]

  Прав сте. Само дето манипулаторите от този тип трябва да са на / и над!/ нивото на онези, които се опитват да манипулират!
  А това не е проста работа. За почитателите на "Винету" - направо невъзможна

  Не съм магаре;-)
 18. 18 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#16:"Палица"]С проникване ли?[/quote]

  Уауууу - "проникване"......кажете поне "пенетрация", че да сте на ниво в изказването за нещо, което просто не сте гледали, а толкова Ви се ще да плювнете

  Не съм магаре;-)
 19. 19 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 581 Неутрално
 20. 20 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Що ли се сещам за едно овчарче от Медвен, което Теди барабар с Киркегор никога няма да надмине.

  От идиоти отговор не чакам
 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#10] от "Марко":

  интелигентно?
  доста примитивна грубост лъха от този. няма да му стъпя повече на постановките.
  в България културата явно наистина плаши - след като режисьорите нямат никаква култура на поведение.

 22. 22 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Англиийското кралско семейство трябва да продаде Шотландия, за да плати сметката за паркинг на Ричард Трети....

 23. 23 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#21:"owen"]доста примитивна грубост лъха от този[/quote]


  Примитивната грубост може да се изрази по два начина. Непостижимо знание за хора, познаващи само единия

  Не съм магаре;-)
 24. 24 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  При предимно прост народ и простаци културтрегери като този,как политиците ни да са различни?"Някаква си фондове".Като не разбираш ще мълчиш,а няма да даваш оценки от последна инстанция като господ.Завистливи и надменни самовлюбни просяци и придворни дупелизци,които не могат сами да си изкарат хляба.България и цяла Европа била длъжна да му плаща разгулния живот,щото той и още неколцина смятат,че правят култура.Явашев да не би данъкоплатците да го хранят.В САЩ и Западна Европа данъкоплатците ли хранят хората занимаващи се с правенето на култура и изкуство?Явно затова не ги управляват овчари,избиващи комплекси като пръскат държавни пари за субсидии и ремонтиране на театри.Рани куче да те лае.

 25. 25 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 810 Любопитно

  "Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата."
  ====================================
  Голяма заслуга да идват бивши овчари на власт има и интелигенцията. Нали те са духовните водачи на нацията?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  [quote#4:"melchett"]много надменно интервю. той какво, да не би да е обиден, затова, че никой не ходи на театър?[/quote]
  Чух за едно представление където Хамлет бил гол и се надупвал с гръб към публиката. Какво ли не правят за да ги забележат хората които просто нямат талант.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не знам по какво си приличат с Борисов,но си приличат.Постановките им са блестящи,но интервютата-отвратителни.Мисля че и в двата случая става въпрос за хора на нагона.

 28. 28 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#26:"Fred"]Чух за едно представление[/quote]

  Какво нещо е добрият слух - човек може да установи наличието/отсъствието на талант дочувайки!

  Не съм магаре;-)
 29. 29 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  към интервюиращия: защо публикувате думите на човек, който ви обижда и се държи грубо? изкарваме едното изречение, в което обижда ББ, като заглавие, и всички го харесват. не е ли елементарно?

 30. 30 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Човека откачи напоследък, ама то е държавна политика да ни правят" луди и щастливи "

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 31. 31 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#24:"65vesso"]Явашев да не би данъкоплатците да го хранят.В САЩ и Западна Европа данъкоплатците ли хранят хората занимаващи се с правенето на култура и изкуство?[/quote]


  Ако не са данъкоплатците - кой храни хората на културата там - марсианците? Или Явашев сади картофи, за да има нещо в чинията?

  Не съм магаре;-)
 32. 32 Профил на diavolesku
  diavolesku
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "cup_of_tea":

  Напротив, това с колективното пазаруване има точно обратната логика - сайтовете за намаления търсят билети, които да пускат за продажба, защото хората търсят и искат да ходят на театър, а защо и да не спестят някой лев, а за сайта е добре, че ще им видят и другите оферти. И не само в София, в Стара Загора също - местния театър почти винаги играе на пълна зала. Друг е въпроса, че западните театри, с многото пари правят страхотни спектакли, по-добри от филмови продукции, но поне интереса на българите още е висок.

 33. 33 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А твоята Германия, където навремето се подвизаваше вероятно всички са чели Киркегор ?! Тук има бивш овчар, а начело на Германия е бивш комсомолски секретар от ГДР. Каква е разликата ?

 34. 34 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Даже и да не пише, че интервюто е с Т.Москов, ще позная, стила му.
  Неподражаем (само)иронизъм, сарказъм, злободневна осторта и разбира се лека форма на анархизъм...
  А, който се припознал, припознал, който разбрал за какво иде реч - разбрал.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 35. 35 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не овчар,
  а пожарникар!

  www.berbenkov.hit.bg
 36. 36 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно.

  Теди е мислел "пожарникар"...
  Здрасти,Бербенков!

 37. 37 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 574 Неутрално

  В последните 5-6г. се отделиха два пъти повече средств за театър, опера, худ. и док. филми, музеи и прочие в сравнение с предходните 25г. Театрите са пълни. Да не би Москов да се плаши, че скечовете, които подготвя ще останат непосетени? Ами да сложи двама около конете и те да правят секс....

 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Този човек на снимката изглежда досущ като овчар!

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  След като прочетох интервюто с човека, изглеждащ като овчар, впечатлението ми е, че е самовлюбен, нахален, невъзпитан и сърдит на всички и всичко. Значи - на себе си и на собствената си провинциалност. Тук и Фелини и Шекспир не могат да помогнат.

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#32:"diavolesku"]Напротив, това с колективното пазаруване има точно обратната логика[/quote]


  Логиката е, че театрите се мъчат да продадат колкото може повече билети, за да получат колкото може повече държавна субсидия - между 10 и 50 лв. за продаден билет, според последното гласуване на МС миналата седмица.
  Бъдете реалисти.

 41. 41 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Първи глупав въпрос."

  [quote#10:"Марко"]Винаги е удоволствие да се прочете нещо толкова интелигентно и оригинално![/quote]

  Наистина! И интелигентно, и оригинално! И възпитано!

  'Let light surround you' Dream Theater
 42. 42 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 638 Весело

  ах,господин режисьор,
  на масите изобщо не им е нужен Киркегор,нито Sartre ни Camusзабравете и тези теории за превъзпитанието и наливането култура в главитена това му се казват утопии!как ви се струва всички зачели Киркегор и всички приливащи от култураами кой ще върти парзалЯ,ще носи кофите със цимента,ще е на поточната линия,ще пасе овцете........?вие ли?оставете тези мечти от времето на комунизЪМЪТ за "реформираниЯТ" работник и селянин, седнали на първите редици в театралната и концертната зала .оставете хората да четат и Винету!Karl May е добър разказвач!не всеки има интелектуален потенциал да разъждава върху Киркегор пък и не е необходимоима елитарнo и популарнo забавлениe и изкуство и за интелектуалци и за овчари
  поздрави от една по-възрастна съученичка от 22ро!

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 43. 43 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#20] от "chudomor":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 44. 44 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#24:"65vesso"]България и цяла Европа била длъжна да му плаща разгулния живот,щото той и още неколцина смятат,че правят култура.[/quote]
  Нещо май му секна кранчето откъм постановки в Германия и затова сега гледа лошо и мрази всички

  'Let light surround you' Dream Theater
 45. 45 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#30:"Ванко"]то е държавна политика да ни правят" луди и щастливи "[/quote]

  Хайде сега държавата му виновна на Теди! И лично ББ сигурно!

  'Let light surround you' Dream Theater
 46. 46 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#18] от "Марко":
  [quote#18:"Марко"]Уауууу - "проникване"......кажете поне "пенетрация"[/quote] Не искам да ощетявам когнитивно онези юзъри на форума, които не владеят интератлантически междуметия като "уау".

  Една българка
 47. 47 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#36] от "getso":

  Привет!
  Желая ти здраве и късмет!

  www.berbenkov.hit.bg
 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#39] от "ariel28":

  Може чисто и просто да е под 'вдъхновението' на Перущинския елексир.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#48] от "princess_x":
  На такова ли е?

  'Let light surround you' Dream Theater
 51. 51 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#38:"ariel28"]Този човек на снимката изглежда досущ като овчар![/quote]

  Уаууу, колко възпитана забележка, особено с оглед на "изглежда", а не "ми изглежда"

  Не съм магаре;-)
 52. 52 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#46:"Палица"]Не искам да ощетявам когнитивно онези юзъри на форума, които не владеят интератлантически междуметия като "уау". [/quote]

  Уаууу, каква толерантност към вражеските междуметия!....

  Не съм магаре;-)
 53. 53 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#44:"ariel28"]Нещо май му секна кранчето откъм постановки в Германия и затова сега гледа лошо и мрази всички[/quote]

  Хубаво е , че попаднахте на сродна душа - възпитана, образована, че да се разберете с половин дума

  Не съм магаре;-)
 54. 54 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#53] от "Марко":

  Търсите си събеседник ли, Марко?

  'Let light surround you' Dream Theater
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#4] от "melchett":

  Пиесите му са най-гледани.Имаш много здраве от мен.Първо иди на театър после пиши!

 57. 57 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това че ходиш на театрални постановки, не те прави автоматично умен или интелигентен по никакъв начин.

 58. 58 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#54:"ariel28"]Търсите си събеседник ли, Марко? [/quote]

  Това е форум, госпожо. Всички сме събеседници по дефиниция.
  Страхувате ли се да отговорите по същество?

  Не съм магаре;-)
 59. 59 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  " Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. Той не може да манипулира хора, които са чели Киркегор примерно."

  Добре казано, но останалата част от интервюто е едно безкрайно, псевдоинтелектуално маниерничене.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 60. 60 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#50] от "ariel28":

  Ами това била допирната му точка с Мамалев:

  ''Обичаме хубаво червено вино и дори сме си купували от един и същи човек в Перущица преди да се познаваме.''

 61. 61 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#57:"kosovar"]Това че ходиш на театрални постановки, не те прави автоматично умен или интелигентен по никакъв начин. [/quote]

  Абсолютно вярно! Само дето не е ясно в каква връзка го казвате...

  Не съм магаре;-)
 62. 62 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Семейство Макбет прави секс на сцената, Хамлет се съблича гол, Ричард е луд или го изкарват такъв, Киркегор са го чели петима заедно с преводача, затова ходя на концерти - там интерпретациите и авторски прочети на Моцарт и Брамс не ме притесняват за разлика от разпъвания Шекспир, признавам че съм старомоден и просТ.

 63. 63 Профил на Barurumm
  Barurumm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#53] от "Марко":
  Безсмислена борба. Да обясниш на простаците защо са прости е невъзможно. А когато агресията на еманципираните бе ге мами се сурне по наклона, най-добре да седнеш кротко и да удавиш тъгата в малко смях от сърце

 64. 64 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#4] от "melchett":

  театрите, и особенно Народния, са винаги пълни

  но със сигурност е разочарован от продължаващото малоумие на цял народ и плоските шаблони на които е подвластен..

 65. 65 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#12] от "azmatahari":

  Точно това е смайващото, видимите проявления на културата на българина не предпоставят пълни театри, точно затова си мисля, че театрите са пълни със сноби и точно тях Теди Москово иска да избегне. Чудя се колко чини фактът, че си бил на театър, а след това без никви угризения се залеппваш пред турския сериал, гледаш Слави, ходиш по чалготеки, гласуваш за Цар-Мар, Бойко и Станишев

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 66. 66 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1640 Любопитно

  Теди Москов е другото име на провокацията. Фен съм му. Прав е за манипулирането, но за останалото малко е пресолил манджата откъм оригиналничене.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 67. 67 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#63:"Barurumm"]Безсмислеа борба. [/quote]


  "Борба"?
  Звучи ми прекалено драматично, по скоро мятам по някоя реплика към лагера на симпатичните бакали, за смях и взаимно освестяване. Поради което едва ли е нещо особено безсмислено

  Не съм магаре;-)
 68. 68 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  [quote#65:"Stavrogin"]Чудя се колко чини фактът, че си бил на театър, а след това без никви угризения се залеппваш пред турския сериал, гледаш Слави, ходиш по чалготеки,[/quote]

  Много често гледането на сериали и пр. е едно логично продължение на посетения театър - същото ниво и качество.

 69. 69 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Бившият овчар, който е застанал на власт, се плаши от културата. "

  Не се плаши . ГНУС го е .И всички нормални хора ги е гнус . И за бившите , и за настоящите овчари , сцената не е за правене на секс и пикаене като добиче.И за ексхибиционисти не е.

 70. 70 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Съчувствия за журналиста, принуден да търпи подобна арогантност с претенции за оригиналност и елитарност! Срещал се бил с Шекспир, пфу!

 71. 71 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да е жив и здрав Теди! Прави Фантасмагории вече 25 години. Много е чувствителен, когато го анализираш, веднага заема отбранителна позиция. Иначе е много духовит.

  dame
 72. 72 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Е нашият не е бивш овчар, а бивш пожарникар и мутра (може у Банкя да е отгеждал някое гуде, зер ние си падаме по царе свинари), но то голяма разлика няма!
  Тъпчи ни както Ричард ІІІ тъпкал народ си (и не сам нарда де), за да се добере до властта!
  Само дето нашият няма да възкликне - "Кон дайте ми кон, заменям кралство за един кон", ами "Власт, дайте ми власт, заменям цял един народ за едната власт"!

  ура и да живей!!!
 73. 73 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Изборът на Мамалев не е изненада.Фелини изненадва наистина.

  4itatel
 74. 74 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#58] от "Марко":
  На какво да отговоря? На тромавия Ви опит да се пошегувате?

  'Let light surround you' Dream Theater
 75. 75 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Отзивите от премиерата снощи са страхотни. Азис, ти си къпан, но си мноооооооооооого ***.

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 76. 76 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#60] от "princess_x":
  А, да, не обърнах достатъчно внимание на тези "интелигентни и оригинални" думи на видния ни театрал Само като им види човек физиономиите на него и на Мамалев, и се сеща за Киркегор и на Киркегор леля му

  'Let light surround you' Dream Theater
 77. 77 Профил на dimistalimirov
  dimistalimirov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Евала за хубавия бюст, който се е получил. Чакаме и бронзовата отливка.

 78. 78 Профил на Nikolay Nikolov M
  Nikolay Nikolov M
  Рейтинг: 8 Гневно

  Бях снощи на премиерата:
  НЕ МИ ХАРЕСА!!!! Толкова ефтин прочит на Шекспир, с типичните клишета на Москов и опит за ситуационен хумор...
  Трябва да бъдем по-обективни - не щом е театър и то в Народния - значи прекрасно. Щом е песен на чалга певец - значи ужас.

 79. 79 Профил на Nikolay Nikolov M
  Nikolay Nikolov M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да неграмотен съм - признавам си - пише се евтин

 80. 80 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#78] от "iznerven":
  То затова Тедиту е нервно, защото го подпукаха с критики още по време на репетициите. А и простодушният Мамалчо ги надроби едни по телевизията... Ама друго си е да со хортуваш лично с ШекспирТ и да оправдаваш некадърността и простотията си с това, което той ти бил казал

  'Let light surround you' Dream Theater
 81. 81 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Словесните еякулации на самовлюбени интелектуалци са винаги забавно четиво.

 82. 82 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 881 Весело

  До коментар [#13] от "Марко":
  Харесвам постановките на Теди Москов! Но ,освен с култура, държава се гради и от почитаемата полиция, военщина и вся остальная.............

 83. 83 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  той разказа пред "Дневник", какво е необходимо на Хамлет, за да изглежда като "безволев плазмодий"
  ...........
  Само това едно изречение протвърждава мнението ми за Теди, като една напълно бездарна издънка на соц-културтрегерското псевдоинтелектуално театрално кръжоче.
  Шекспир определено не е лъжица за неговата устица.
  Куклите по му се отдават, както и чалга хумор в стила на "Улицата".
  Върни се обратно в локвата, Теди, моделирай кални човечета, присмивай се на българските неволи, там си добър.
  Остави изкуството на мира, като ритнеш камбаната никой няма да се сети за теб, колкото и да изнасилваш калсиката - твърде си малък за нея.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 84. 84 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 944 Весело

  Теди има и невероятният талант да провокира простаците ,да ги кара да се чувстват малки и незначителни , да ги кара да беснеят от яд ...Аплодисменти !!!

 85. 85 Профил на kapablanka
  kapablanka
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#56:"hodounski"]Пиесите му са най-гледани.[/quote]


  На концертите на "Пайнер" ходят много повече хора отколкото на неговите пиеси.

 86. 86 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#4:"melchett"]много надменно интервю. той какво, да не би да е обиден, затова, че никой не ходи на театър? [/quote]

  Да не би да имате предвид себе си под "никой"? Не съм забелязал театрите да страдат от липса на публика.

 87. 87 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Весело

  Не ми хареса интервюто.
  Това обаче е пак на Теди Москов. Когато е правел култура ,..не днес , когато вече не може ...
  http://www.youtube.com/watch?v=pOcNDAPIwyM

  Свободата Санчо, ....
 88. 88 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#82:"SSmart"] Но ,освен с култура, държава се гради и от почитаемата полиция, военщина и вся остальная............. [/quote]

  Полицията е почитаема единствено когато се занимава / успешно, компетентно/ с полицейските си дела. Когато се опитва да оценява с полицейски аршин културни явления - става "почитаема".

  Не съм магаре;-)
 89. 89 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Теди, Теди , по- добре си гледай пряката работа, че Сирано не ставаше за нищо. Постановките ти са все по слаби и политиката няма да ти помогне. Само обикаляш сутрешните предавания и се правиш на нобелов лауреат. Извинение ти е състоянието след катастрофата, но само обиждаш другите, а това не е възпитано и приемливо дори. Който иска да се занимава с политика- да се занимава. Лежите на столичния бюджет, който го изкарваме ние. И един съвет- спри да плюеш всички българи без теб , майка ти и жена ти. И спри да говориш само за пари. Хвалеше разни провинциални немски театри защото изкарваше оттам, сега при намалението на заплащането- хоп- немците станали жалки и стиснати. Гротеската е хубава форма, но само ако включиш и себе си, а не да играеш " огорчения" и " омерзения" и " обидения". Като Стефан Цанев- огорчен, а приватизирал с жена си приходите и печалбите на цял общински театър.

 90. 90 Профил на Дуле Савич
  Дуле Савич
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#84] от "Stewie":

  Евъла пичага! По този повод ще напиша един откъс с Теди в 24 ч Влиза в бензиностанция да се изпика и понеже била обща тоалетната той се разминава с една добре облечена жена и влиза в тоалетната и опа г-жата не си пуснала водата- върнал се и съвсем учтиво я помолил да си пусне водата случва се понякога човек забравя- досещате се как му отвърнала жената от сорта я си е-- майката! Ето това е чАлГА! Според него и адски ми хареса тази история
  Сори- нямам запетайки Готин уикенд съфорумци
  п-с- ако може някой да постне нещо за киргегор не съм го éл

  Forza Lazio!!!
 91. 91 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#85:"kapablanka"]На концертите на "Пайнер" ходят много повече хора отколкото на неговите пиеси. [/quote]

  Спорно порно твърдение. Просто нека "Пайнер" направи един концерт и да се опита с него да пълни една и съща зала в продължение на години. Мисля, че няма да успее.
  А омразният Теди е успял. Няколко пъти.
  Основателна причина пайнер-интелектите да го мразят до гроб!

  Не съм магаре;-)
 92. 92 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  [quote#4:"melchett"]много надменно интервю[/quote]

  Много ефектен начин да впечатли, нали? Когато човек си е изградил име като неговото, може да си позволи да си играе с авторитета си.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 93. 93 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#90] от "Дуле Савич":

  Аз малко , но и него не харесвам /Датски философ от 19 мисля век/ Но пък това не е лощо - Ожени се и ще съжаляваш; не се жени – пак ще съжаляваш; независимо дали се ожениш или не, все ще съжаляваш. Смей се над безумията на света и ще съжаляваш; оплаквай ги – пак ще съжаляваш; независимо дали се смееш или плачеш, все ще съжаляваш. Вярвай на жена и ще съжаляваш; не ѝ вярвай – пак ще съжаляваш; независимо дали ѝ вярваш или не, все ще съжаляваш. Обеси се и ще съжаляваш; не се беси – пак ще съжаляваш. Това, господа, е квинтесенцията на цялата философия.

  Свободата Санчо, ....
 94. 94 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#85] от "kapablanka":
  и какво чудно има в това?
  и на концертите на Lady Gaga или на Justin Bieber има стотици хиляди повече от тези които са в Covent Garden и La Scala,но от La Scala,не се жалват от "овчарите"че не ходят там! (там не им е мястото!нито правят надменни изказания от пиедистала на елитарното!
  това е драмата на бългаските "интелектуалци"!не осъзнават, че времето на художествените съвети и "реформиращите"учебни програми налагащи униформеност в мисленето и вкусовете свърши и трябва да се насочат към своята публика ! ако претендират за елитарно изкуство,не могат да изисват масовост

  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 95. 95 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#93:"Радостина"]Това, господа, е квинтесенцията на цялата философия. [/quote]

  Господи, колко просто нещо е "квинтесенцията на цялата философия"!....
  Особено в представите на орадостени личности / в БГ-мама е пълно с такива!/

  Не съм магаре;-)
 96. 96 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#94:"Mae West"]но от La Scala,не се жалват от "овчарите"че не ходят там![/quote]

  Теди се жалва от неходене на овчари на постановките му?
  Бре, кой да знае!!!

  Не съм магаре;-)
 97. 97 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#95] от "Марко":Това, господа, е квинтесенцията на цялата философия

  >>> Това са думи на Киркегор , не са мои . Аз само ги постнах >>>

  Свободата Санчо, ....
 98. 98 Профил на Pincherina
  Pincherina
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#96] от "Марко":
  мисля че "овчарите" не бива да бъдат цитирани в никакъв план!интелектуалецът е щедър и толерантен!


  "koeto ku4e me e zalaqlo,vse e pobesnqlo":)Pincherina
 99. 99 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 438 Неутрално

  [quote#6:"Никола Йорданов"]Т.е. - аз съм ОК с овчари, които не разбират от изкуство, стига да не трепят хора. [/quote]
  аа,нее,ама хич не! хич хич не! геноцидчето не се брои,то си е..дар от небето! я от Буда,не се знае,я от Аллах или от Христос,нали?!
  Па и Сталин кого е претрепал?? НИКОГО!!????!!!

 100. 100 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Простаци и грубелници,посредственици както нагли,но и жадни са страшен бич!
  Който ги е избрал,как беше-че и по-малкото зло...да държи главичката ниско и долу! Честито да му е...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK