Георги Господинов: Въпросът не е кой ще плати сметките, а кой ще плати проваления живот

Георги Господинов

© Цветелина Белутова

Георги ГосподиновСякаш в унисон с политическите събития, писателят и поетът Георги Господинов издава новата си книга, озаглавена "Невидимите кризи" (изд. Жанет 45) и очаквана на българския книжен пазар на 25 февруари.


В нея авторът на "Естествен роман" и "Физика на тъгата" за първи път събира в една книга есета, истории и публицистични текстове, писани за българската и чуждестранната преса, и по-специално Neue Zürcher Zeitung, "Дневник", Wespennest, сп. "ЛИК", в."Култура", SPRITZ, сп. "Тема", в. "Литературен вестник". Някои от тях са четени по време на публични форуми във Франкфурт, Лайпциг, Берлин, София и Созопол.


Пред "Дневник" Господинов коментира новата и бъдещата си книга, актуалните политически събития в страната, защо трябва да говорим за това, което не ни се е случило, какво всъщност се крие зад невидимите кризи, защо национализмът е кич и как се стигна до престоя му в манастир в Швейцария.
Прави го с критичен тон, но и с трудна личащата си от думите усмивка.


Преди минути правителството на ГЕРБ падна. Как изглеждат тези събития през очите на един писател?


- От една страна, имам усещането за дежа вю, но от друга, това не е 1989 или 1997 година. Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден. Това само по себе си е красноречиво. Изчерпване на залежите от смисъл... Това е. Те и без това никога не са били особено големи.


Ясно е, че това е протест на отчаянието и беднотата. Обществото на отчаяните е много уязвимо и крехко. И лесно някакви здрави момчета без лица, този авангард с качулките може да подмени ситуацията, лесно да я радикализира, както се и случи... А премиерът също така лесно, като на инат, да напусне сцената.


Твърде лесно сякаш...


- Нещата ни се случват твърде лесно, след което става много трудно. Твърде лесно се случи промяната на 10 ноември 1989 г. и тази леснота не беше добра. Така и сега. Бързата оставка на правителството остави протеста без мишена. Гняв без адресат. И в този смисъл - адресиран към всички. Снощи до късно гледах как се лута шествието по нощните улици на София. Една дълга разходка из нощния град, без да е ясно накъде. Това лутане е много показателно и това е, което ме прави мрачен. Имаме беднотата, имаме отчаянието, но отвъд това няма хоризонт. Отчаянието на хора, чийто живот е сбъркан, не знаят какво да правят и излизат на улицата, където чакат някой да им даде смисъл. Хем протест срещу държавата, пропита от корупция, хем искане за национализация - това е абсурд. Освен че няма лице, протестът още няма и език. Поне засега... Виждаме едно нямо тяло. И в тази разредена среда много лесно могат да се настанят популистки и екстремистки гласове.


Каква е физиката на тъгата на протестиращите?


- Когато «Физика на тъгата» излезе преди година и нещо, имаше само тъга, сега тя преля, радикализира се. Тя трябва да се оттече и да си намери изход. Има други начини, по които тъгата в едно циливизовано общество може да се опитоми. Дали тези събития, сблъсъци и шетащи хора с бутилки и камъни са лицето на чаканото гражданско общество? Или, напротив, това е последствие тъкмо от липсата на гражданско общество през тези години, което да упражнява постоянен натиск върху институциите. Да се оказва непрекъсната съпротива, да вика в ухото на властта, да ползва всички инструменти.


По някаква случайност сега излиза книгата ми "Невидимите кризи", а едноименното есе е писано през 2010 г., когато не съм очаквал, че ще се случат подобни неща. Когато се изчерпват «залежите на смисъл» на Испания или Гърция, там падаш от някакво ниво на по-ниско. В България падаш от минус нивото на още по-голям минус. Не съм очаквал, че ще се случи тази ситуация. Книгата събира различни есета, различни истории, а ако част от тях могат да дадат ключ към случващото ни се днес, а другите да утешат или да произведат малко смисъл, ще бъда доволен.


При положение, че живеем във времена, в които всичко е толкова видимо и публично, може ли да има "невидими кризи"?


- Да, защото има едно нагнетяване на всекидневно напрежение, което не се измерва в макроикономически показатели. А и далеч не всичко е толкова видимо и публично.


Големият въпрос е не кой ще ми плати сметките за тока, а кой ще ми плати за проваления живот. Това е невидимото и неизреченото питане на хората вън. Може никога да не го произнесат, но този въпрос виси там. Това е другата криза, която е вече ясно видима по улиците на България днес.


Разбира се, всички са чувствителни към парите и кризата лесно беше припозната най-вече като финансова. Обаче зад нея стоят други, също толкова тежки кризи. Продължителните икономически кризи се превръщат в екзистенциални. А когато това стане, хората излизат и казват "Аз не знам какво да правя нито с тази държава, нито със собствения си живот". Тук ври една каша от собствено неудовлетворение, дефицит на смисъл, липса на хоризонт, отчаяние от държавата. Ако си на 30 години, си живял 24 от тях в преход. Това е нищо в исторически план, но много в биографичен. А да не забравяме, че българските кризи тръгват от средата на 80-те (включително и проблем с тока). Всъщност от по-рано, но тогава станаха невъзможни за потулване. Така че да не виним единствено прехода.


Една от големите грешки беше, че обществото лесно загърби анализа, литературата и реши да запълни екзистенциалните си кризи с една шоупрограма – да се "забавлява до смърт", да къса салфетки или ако няма пари, да стои с ракийката и салатката. Има и друг начин - да преминеш през собствено култивиране, през съпротива, но гражданска съпротива.


Георги Господинов

© Свобода Цекова

Георги Господинов


Споменахте за екзистенциалните кризи на хората. Те могат ли да се преодолеят изцяло, тъй като ми се струва, че почти всеки, който е бил свидетел на подобни политически обрати, остава като жигосан с определен начин на мислене?


- Вярвам, че са преодолими. Кризата е последният сигнал, че вече не може да се живее така и по-надолу не трябва да се отива. Ако ние имаме усещането за нея, значи имаме усещането, че има спасение. Но това е бавен процес – това става с развиване и култивиране на вкус, а културата е усилие.


Това усилие е също така лично. Когато излезем на улицата и кажем "Вие сте виновни, че живеем така", това не е самата истина. Стар навик от социализма е делигирането на властта, че тя трябва да се грижи за всичко в нашия живот. Протестите показват едно пълно отчуждаване и шизофренно отношение към държавата. Не можем да я виним за всички наши депресии. Голямата рецесия я има в икономически план, но я има в нашите собствени провалени животи, а за тях нашата собствена съпротива е много важна.


Какъв е начинът тази съпротива да се прояви?


- Ако казваш, че "Аз не искам да живея в тази държава, защото ме управляват корумпирани хора" и в същото време се подписваш на прекия си началник под някаква минимална заплата, за да не плаща той на държавата, ставаш част от това. Или продавачката в мола, която не се усмихва, или таксиметровият шофьор, който казва "Това си е моята кола, ще си пуша вътре" - те са част от това. Вкусът не е за подценяване. Ако човек държи на малките неща, то той трябва сам да ги прокарва през обществото. Това е пътят, за да не сме толкова крехки и лесни за манипулиране.


Във всичките си книги съм искал да пиша за хората, които не са по вестниците, които взимат по 1 лв. на час, а за да ги защитим, трябва да ги отделим от манипулатори. Твърде е малка държавата, твърде е прозрачно и всичко се разбира рано или късно. Сега в тези три месеца ще бъде подливана много мътна вода и голяма част от монополистите ще могат да свършат каквото са си запланували. Сякаш всички живеем с някакво тайно знание, което като стане напечено, чак тогава излиза наяве. Ето, сега депутатите казват "Отворете това и вижте онзи какво е направил" - чакай, ако ти вече си знаел за това, защо чак сега го казваш, значи това е престъпление.


Най-големият проблем на този преход е фамилиарното ни общество. То не изгради нормални институциални отношения. Живеем като в семейство от "Под игото", където всичко се знае, жените са в метоха, мъжете в Ганковото кафене и правят политика...то е уютно донякъде, но след това винаги се достига до подобни събития.


Интересно е, че през последните години в българската литература и кино имаше чести връщания към годините на социализма и прехода, всеки преоценяваше тези години сам за себе си. Възможно ли е това, което се случва през последните две години, да даде отражение върху изкуството?


- Аз не мисля, че сме си свършили работата с прехода и социализма. Има толкова много архив, непрочетени страници, неразказани истории. Засега всичко се случва твърде инцидентно. Неслучайно соц-ът за младите хора вече е предимно лайфстайл, дизайн, по-скоро кръчма със соц интериор. За старите е лек носталгичен спомен за спокойни времена. Слава Богу, появяват се сериозни изследвания в академичното поле. Но в полето на всекидневното дебат за миналото практически няма. Имаме кръчми в духа на соца, но нямаме музей – това показва нещо. По-лесно е да продаваш носталгията, отколкото да я анализираш.


Литературата и киното също не са се преуморили в тази посока. С малки изключения засега погледът минава леко, ниско над тополите. По-скоро ще го превърнем в клише, отколкото да се опитаме да го разберем. Но пък и никак не е лесно да разкажеш това време. Достатъчно е, ако успеем да разкажем днешния човек, там има всичко, и онова време включително.


Тъй като тези дни излиза "Невидимите кризи", би ми се искало да попитам дали имате различен подход към писането на есета и на художествена литература. Очевидният отговор е "Да", но питам, тъй като много често в творбите ви има по-документално звучащи моменти и обратното...


- Обратно на очевидното, подходът е по-скоро общ. Пиша една и съща книга, макар и в различни жанрове. Обичам да ходя по ръба на жанра, да го напускам, мисля, че си личи. Част от тези есета могат да бъдат четени като чисти истории. Други са «по-сериозни». Трети разказват съвсем истински и малко известни неща, като например историята за това как Българският аероплан през Балканската война роди футуризма.


Тук е и историята за бедуините, които често спират с керваните си из пустинята, за да изчакат душите си да ги настигнат. Културата, която в момента живеем, е култура на бързото. А литературата е бавна медия. Дава ти шанс да се събереш с душата си. Дава ти инструмент за мислене, другото са бързо ликвидни удоволствия. Една от видимите кризи е изчезването на залежите от нефт, но не по-малко безвъзвратно е изчерпването на залежите от смисъл, за което стана дума.


Без нефт, макар и трудно, пак може да се живее: с еко, зелена, соларна енергия. Докато без смисъл отиваш и се самозапалваш. Бавното ти дава за по-дълго енергия, зарежда те със смисъл.


Някак си много лесно решихме, че трябва да сме комерсиални, тъй като преди това го нямаше. Направихме комерсиални сериали, филми, наблъскани с продуктово позициониране реклама. Добре, ама стигнахме дотук? Това трябва да е само стъпка към другото. Важно е да имаш читатели и зрители, но е важно да имаш и какво да им кажеш.


Един писател е отговорен с всяка своя книга. Заради това много внимавам и издавам роман веднъж на 12 години. Ако направиш три бързи и популярни четива, ще си изгубиш читателите занапред. Трябва да се даде време на хората да стигнат до литературата ти.


Фрагмент от корицата на "Невидимите кризи"

© Издателство "Жанет 45"

Фрагмент от корицата на "Невидимите кризи"


По-голяма или по-малка е ролята на есето като жанр днес?


- Периоди на преход и криза правят жанра актуален. Така че отговорът е ясен. За да не слизаме при Монтен, който ражда жанра в края на 16 век, в прехода към Новото време, нека споменем силните периоди на двайсети век за жанра. Те са точно около и преди двете световни войни. У нас също има много добра школа през 30-те години. Есето е лично размишление... То е четивно по рождение, по замисъл. Допуска читателя по-близо до писателя. Двамата размишляват заедно, без разделителния екран на фикцията. Има по-близък разговор между двамата.


Есето е много нужно днес. То няма да се чете като роман, но ти дава възможност да преосмислиш нещата. Достигнали сме там, както глобално, така и локално, че е добре да спрем и да помислим. В момента има дефицит на смисъл и на бъдеще. Няма я онази представа за бъдещето от 80-те и 90-те в технологичен план. А през 2013 г. никой няма големи очаквания. Това може да се промени единствено чрез книгите, театъра, киното, те могат да дадат смисъл и да зареждат. Вярвам, че четенето развива вкус, а човекът с вкус по-трудно става идиот. Вкусът може да те спаси от кича да си националист, а в това има много кич.


Казахте, че не бързате с романите, но все пак очертава ли се пътят, по който ще поемете след "Физика на тъгата"?


- Успехът й беше малко неочаквано за мен, тъй като книгата не е лесна. Най-доброто, което се случи беше интересът от млади хора, със съвсем различен опит, без предразсъдъци. Пазя си техните писма, мнения и бележки по блогове. Романът намери читатели по този неформален начин, през мрежата. И на тези непознати нови читатели се радвам най-много. Предстои излизането на романа в Италия, Германия, САЩ и Сърбия.


Сега привършвам книга с нови разкази. Част от тях са писани в един швейцарски манастир, недалеч от Цюрих, където прекарах последните шест месеца след покана от фондация за литература. Там имах цялото време и тишина на света.


Събитията днес дават ли по-голямо вдъхновение за писане?


- Вдъхновение – не, но може би повече материал. Все пак е необходимо минимално спокойствие, дефицитна стока тук. Трудно е да си седиш вкъщи и да пишеш голям и бавен роман в луди времена като тези. Времето по-скоро провокира към публицистика и размишление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (169)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Весело

  "кой ще плати проваления живот" ?
  Сметката на проваления ни живот за 68 години ще платят комунистите и наследниците им с лихвите. Не наказано зло няма.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Весело

  Както винаги ще има да взимаме
  Иначе кандидат-спасители не липсват, не са липсвали и никога няма да липсват. Както се казва - а сега накъде - http://kololoto.blogspot.com/2013/02/blog-post_23.html

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ще плати Буда, той е всесилен!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 4. 4 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Не го харесвам като писател, но интервюто е страхотно!

  'Let light surround you' Dream Theater
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Сметката се трупа на гърба на националните изменници от '23 година, на шумкарите от "съпротивителното движение", на мътилката, изплувала от социалното дъно след 9 септември '44-а, на "априлското поколение" безродници и присъединители на България към СССР, на перестройчиците, "национално отговорните капиталисти" и техните производни от ЕРА-3 през Атака до ГЕРБ и РЗС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За другите не знам, но аз плащам.

 7. 7 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 605 Весело

  "Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден. Това само по себе си е красноречиво."

  Много добре казано.

 8. 8 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  И какво пак се оказва? Че сме завършили цикъла и пак сме на началната позиция?! Другите нации поне правят по-големи "цикли" - 50, 70, 100 години... А ние!? А изкуството ВЕЧЕ трябва да слезе при хората, а не да заема позата на елитарен продукт.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 9. 9 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Човешкият живот е безценен, той нищо не струва, парите те си имат цена ! За това когато на политиците не им излизат сметките пускат месомелачката ! Когато е криза, съкърщаваме персонал, тези механизми старателно се залагат в обществения строеж!

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Разстроено

  "през 2013 г. никой няма големи очаквания" - За съжаление е така. Трето правителство не прави нуждите промени за да се подобри състоянието на държавата и на хората.....Очаква ни слабо, коалиционно правителство, което няма да изкара мандата си.....Защото партиите в него няма да искат да правят реформи?!

 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Разстроено

  Най-идиотско е да обвиняваш последното правителство, за греховете на всичките предишни!
  Помните ли "Комунизмът си отива, спете спокойно деца"... И те спаха, децата... Спаха 20 години, чак сега се събудиха!
  "Кой не скача е червен".. И те скачаха, скачаха... до посиняване..
  В това време "другите", дето не скачаха (ерго, червени) "излапаха" благините. С най-голямата помощ от тъмно-сините (справка - и последния референдум)...Ирония!
  Сега били недоволни! Свалили били Бойко, защото не им харесал! Глупости на търкалета! Сякаш Бойко им окраде предприятията с приватизацията, Бойко съсипа черноморието, или Бойко им нахули "Голям шлем" на кратуните! Просто Бойко и Дянков им показаха, че няма как държавата да ги храни, опитаха се да ги извадят "на светло".
  Но те точно това не искат, драпат си за бай Тошо, не им харесва сами да се грижат за себе си!
  Червения съсел им разказва приспивни приказки и пак ще ги "успи". Обзалагам се! Оммммм.. държавата...омм... национализация...омм..Белен..Оммммм...
  Това е като в живота - с една и съща жена се развеждаш 4 пъти, и пак се жениш за нея! Не че не се е случало някъде, но едва ли някой взема насериозно такива случаи!
  Виж, когато става дума за съдбите на децата, това вече е престъпление, но то е друга тема! Просто, като си глупав, си глупав цял живот. Уличните протести добре говорят!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  До коментар [#11] от "The Core":

  Кажи точно - кой проблем Герб започнаха да решават?! Не казвам решиха, а ЗАПОЧНАХА да решават?! Факти, моля?!

 13. 13 Профил на Богомил Харманджиев
  Богомил Харманджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Големият въпрос е не кой ще ми плати сметките за тока, а кой ще ми плати за проваления живот. Това е невидимото и неизреченото питане на хората вън."
  Това питане трябва да се адресира към управляващите 23 години на прехода.Не само да се адресира, да им се потърси отговорност и бъдат наказани на предстоящите избори,защото ние сме жертвено поколение и платихме с цената на загубените надежди и провален живот лукса и комфорта им.

 14. 14 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това усилие е също така лично. Когато излезем на улицата и кажем "Вие сте виновни, че живеем така", това не е самата истина.
  ++++
  Истината е че старото поколение живееше и работеше и някой друг му създаваше системата.Това поколение нв можеше да създава система и си потърси по света вече създадени и уредени справедливи системи. То избяга от задачата да създаде система за децата си.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Core":


  [quote#11:"The Core"]Това е като в живота - с една и съща жена се развеждаш 4 пъти, и пак се жениш за нея! [/quote]
  Ми тва е любов. Дето вика Павла - тя е лудост.

 16. 16 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Проваленият живот според мен -
  за пенсионерите е провален!!!!!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 17. 17 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Животът според мен
  за пенсионерите
  е провален!

  www.berbenkov.hit.bg
 18. 18 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Господинов не получава вдъхновение от народните вълнения, те го интересуват само като събиране на материал за философските трактати от типа "миризмата на гаджето, което сере пред тебе".

 19. 19 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#11] от "The Core":

  Като им обяснявате на комуноидите хронологията и логиката на случилото се през последните 24 години, нима очаквате те да ви разберат? А защо пишат и под статия за култура, направо се чудя...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  " Една дълга разходка из нощния град, без да е ясно накъде. Това лутане е много показателно и това е, което ме прави мрачен. "
  ++++
  Това е новото поколение . То също не знае как се създава система. Защото някой трябва да го научи. Защото държавата трябва да даде пари на училището да има такива книги и те да се четат.
  Да се каже на децата че и бедуините в пустинята се спират преди да продължат за да ги стигне мисълта.
  Преди да излязат на улицата да ги стигне мисълта какво правят и как да продължат пътя с разум .
  За автора и писателя +++++++.

 21. 21 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  в стилистиката на интервюто ще кажа следното:
  това са протестите на нечетящите срещу челите само Винету

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 22. 22 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Весело

  Всъщност и Живков и Борисов паднаха много лесно, защото те реално нямаха опозиция. Нито като партия, още по-малко в медиите. Слагането беше повсеместно, затова и сега се ронят крокодилски сълзи къде е бащицата и за двамата. Но като в приказката, достатъчно е едно дете да каже царя е гол и всички го "разбират". А кога е писана приказката!?
  А относно живота, всеки сам си определя как да живее, никой друг не е виновен за даден провален живот. Отделна тема е какво значи провален живот.

 23. 23 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#14] от "rorikabc":

  Това не е истина. Аз се боря всячески за да има система, която да функционира и в нея да има ПРАВИЛА. Но повечето от околните са свикнали (и са възпитани), че правилата са "врата у поле", че трябва "в мътна вода шарани да фаташ", че само глупаците са за ред и порядък. И даже, когато протести има, те са с цел да се доразмъти водата, а не да се подобрят нещата.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 24. 24 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Ще се опитам да го кажа по-кратко. Бой и такованье не се връщат!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  До коментар [#23] от "moriarti":

  "да има система, която да функционира и в нея да има ПРАВИЛА" - Да, оказва се че след близо 4 годишно лапане на мухи от Герб няма система, която да функционира и в нея няма ПРАВИЛА!?

 26. 26 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#12] от "dobrich":

  Първо, нека да сме наясно - аз нямам лични проблеми, които да очаквам да бъдат решавани от правителството. Решавам си ги сам!

  Водата и тока си ги плащам сам и съм наясно, че ако тока стане 2 стотинки и жиците са свързани на практика с цяла Европа, ние ще стоим на свещи - този филм сме го гледали с бензина преди години.
  Наясно съм (за разлика от повечето тук) че всички фирми работят за печалба, която им я формирам и аз.
  Не понасям да ме крадат посред бял ден, както направиха царя и Миленчо, ГЕРБ до сега не са откраднали нищо!

  Тормози ме, че нямаме свестни градове и пътища - ГЕРБ що-годе нещо направиха и продължават. Верно?

  Да, тормози ме не цената на тока, а това, че хитреци като Овчаров & сие са се впили в НЕК и смучат като кърлежи. Това е на път да бъде решено (т.е. "беше", сега не знам вече).

  Не понасям мазния менторски тона на Гоце-тата да ми обясняват кое е добре за мен и кое не е, и да ми пробутват "големи шлемове".
  ГЕРБ не се опитват да ме възпитават.

  Тормози ме, че червените бонзи навсякъде са завзели икономиката, но съм наясно, че едва ли това може да се промени в 21- век. Вече не е 1917. Но поне могат да бъдат извадени "на светло" и да играят по общите правила, не по техните собствени.
  И ме тормози, че много хора не са разбрали последното, да!

  ПП: Има и много други неща, но ще досадим на форума.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 27. 27 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Core":
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  'Let light surround you' Dream Theater
 28. 28 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#26:"The Core"]ГЕРБ до сега не са откраднали нищо! [/quote]

  Само съдържанието на хазната!

  И какво откраднаха Миленчо и царя?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#23:"moriarti"]Аз се боря всячески за да има система, която да функционира и в нея да има ПРАВИЛА.[/quote]

  В системата на правилата какво място ще заеме спирането на проверки и назначаване на митничари по телефона?
  Узаконяването на доходите от контрабанда на цигари на кое място ще е в тази система от правила?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Гневно

  ,, а кой ще ми плати за проваления живот.,,
  -------------------------------------------
  Ама защо чакате все НЯКОЙ да ви оправя ...,да ви плаща.. , да ви е виновен... да ви дава ? Докато не запретнете ръкави и не се хванете на работа, така ще са нещата .Вижте холандците -отвоюваха земята си от морето.. Големи сме на протестите и да показваме среден пръст и да искаме оставки.. Cега когато оставките са на лице -пак ревнахте , пак нещо неугодно.. Тия които протестираха като чупеха, да се хванат и да поправят счупеното -защото лесно се троши, но мъчно се изгражда...Писна ми да чета мърморене и оплакване и как все някой е виновен.. Навсякаде има проблеми! Криза е !!! Но хората се мобилизират, запрятат ръкави и се опитват да се справят.Задават си въпроса-,, Kаква грешка допуснах, за да стигна до тук?,,, а не -,, Kой ще ми плати ?,,

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#26] от "The Core":

  хехехехехе.....Абе кой ти говори за лични проблеми!? Образованието - цъФти, здравеопазването - също, безработицата - намалява, престъпността - намалява, циганора си плаща консумативите, нали?! Ех, тоз бат Бойко какви защитници има...

 32. 32 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  Ами убеди ме например, че на царя наследството му наистина е половина планина, или Миленчо спечели от лотарията "Евромилиони", че си построи хотелите. А, или брат му няма нищо общо с него?
  ПП: А за съдържанието на хазната - посочи къде е в момента? Май едни 800 милиона отидоха за земеделие? Друго?
  Бойко ли отмъкна 1.5 милиона Евро или Моника, с помощта на хамстерчето?
  Бойко ли източи Топлофикация или Дългия инкасатор?
  Оммммм .... ???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Весело

  До коментар [#30] от "Irina":
  Перфектно казано. ++++

 34. 34 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"cup_of_tea"]Отговор


  "Някога хората вдигаха два пръста, сега вдигат един – среден. Това само по себе си е красноречиво."

  Много добре казано. [/quote]

  Добре казано ,
  Но вдигат среден пръст на себе си.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Много искрени и силни думи изрича Г. Господинов в интервюто. Харесвам творчеството му. Дисекцията на личността, нейните приоритети и мястото й в обществото - това са сериозни размисли, които ми припомниха и един друг забележителен роман от преди десетина години - "Разруха" на Вл. Зарев. Въпреки възрастовата разлика и двамата правят изводи, че "обществото лесно загърби анализа, литературата и реши да запълни екзистенциалните си кризи с една шоупрограма – да се "забавлява до смърт", да къса салфетки или ако няма пари, да стои с ракийката и салатката. Има и друг начин - да преминеш през собствено култивиране, през съпротива, но гражданска съпротива."

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3585 Неутрално

  [quote#8:"moriarti"]Другите нации поне правят по-големи "цикли" - 50, 70, 100 години... А ние!?[/quote]
  Другите имат какво да обикалят. Ние сме малка страна с малко хора, ставащи все по-малко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#11] от "The Core":

  Има пари да се вдигнат заплатите и пенсиите,но Бойко поради някаква фикс идея реши да не го прави! ТОВА му изяде главата!
  Всички способни управляващи,от тези на Римската империя,през Наполеон,та до Путин,дори,са разбирали,че на народа трябва да се дава хляб,а не само зрелища. Иначе,ще ги изритат на часа.
  Народа е като жена,която се е омъжила за един гениален писател,който обаче не носи никакви пари в къщи,а само повтаря,колко е велик и неразбран. Нещо повече,този гении харчи и от парите на жена си за глупости. Е,колко време ще го търпи тази жена? Една година,две,четири?

 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  До коментар [#30] от "Irina":

  Ирина, прочети предизборните лакърдии на Герб в 2009 г.?! В такова правителство, което общо взето води държавата на самотек, всеки може да бъде министър...

 39. 39 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  "Сметката се трупа на гърба на националните изменници от '23 година, на шумкарите от "съпротивителното движение", на мътилката, изплувала от социалното дъно след 9 септември '44-а, на "априлското поколение" безродници и присъединители на България към СССР, на перестройчиците, "национално отговорните капиталисти" и техните производни от ЕРА-3 през Атака до ГЕРБ и РЗС."
  А вие къде бяхте през тези години? Строяхте "справедлив" капитализъм? Защо във вашата сметка липсват СДС-тата? Те са изключение?! За вас, може би да, но за народа категорично не и той ви дава необходимата минимална подкрепа от общо 5%, за да бъдете кукли на конци в парлаМЕНТА!

  нели ангелова
 40. 40 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 714 Любопитно

  [quote#12:"dobrich"]Кажи точно - кой проблем Герб започнаха да решават?![/quote]

  Няколко километра магистрали. Неразплатени, както стана ясно наскоро с "Тракия" ,Няколко спортни площадки за лично удоволствие и няколко детски градини ...... Надеждата на младите е пак на терминал 2 с куфарите ако не се промени положението . От началото на мандата си Бойко какво друго направи освен гафове...!

 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Б.Б. имаше една фикс идея - магистрали и пак магистрали....За могат да джиткат баровците с баварците по тях. И да могат държавните компании-спонори на Герб да захлебят от тази работа......Строиха на юг, към гръцката граница и на изток към Бургас по същата причина - да минават край имотите на "нашите хора"...Логично беше да се строи към Видин, за да се свържат с моста и поради изостаналостта на региона?!......

 42. 42 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Core":

  Прекалено си малък за да се те убеждавам в каквото и да било, убеждавам съдиите.
  Милен Велчев няма хотели, а с всичките си хотели на брат му едва ли ще се класира между първите 10 хотелиери на Сл. бряг.
  Всичките гори на царя носят по малък приход от един голям магазин на Витошка, а за там никой не протестира.

  Какво откранда тебр се вижда, а едно от нещата, които не се виждат са по 1 млрд на година от контрабандата на цигари, с идването на тази престъпна шайка започнаха да се облагат 50% от количествата цигари, по над 10 млрд. къса на година. Същото е с алкохола, където се събират 1/3 от акцизите, другите се делят между собствениците и властта.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 43. 43 Профил на phg
  phg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  На крива ракета комунизмът й пречи.

 44. 44 Профил на Нели Ангелова
  Нели Ангелова
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#14] от "rorikabc":

  "Истината е че старото поколение живееше и работеше и някой друг му създаваше системата.Това поколение нв можеше да създава система и си потърси по света вече създадени и уредени справедливи системи. То избяга от задачата да създаде система за децата си"

  Съгласна съм, но защо порасналите деца не се опитат да създадат новата система? Дали са наясно каква трябва да е тя и имат ли капацитета да я създадат? Или ще създадат хаосът, който няма да позволи на дефектната система да функционира, а новата все още е химера.

  нели ангелова
 45. 45 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#35] от "domakinq":
  Какво значи обществото, това сме всички ние. Постоянно, дори и аз се улавям да коментираме как се забавляват хората, а не се замисляме, какво правят през останалото време. Защото тази чалга в кръчмата ни дразни, а не ни дразни толкова яростно в ежедневието. Тя е в обслужването на гишето;
  тя е в дебелия полицай, който явно никакви нормативи не покрива,
  тя е при Бареков, който за пари ще произнесе че земята е плоска,
  тя е в мръсните болници, където санитарите и сестрите са забравили основните си задължения,
  за образованието даже ми е мъчно да пиша. И всичко това ражда еманацията на идола на младите.
  Погледнете колко злоба се събра срещу Пайнера, заради проекта, но никой друг не подаде собствен проект. Къде е интелигенцията тогава. А за слагането на всички пред Бойко да не говорим.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#39:"Нели Ангелова"]А вие къде бяхте през тези години? Строяхте "справедлив" капитализъм? [/quote]

  Другарке, през първите 10 години от "демокрацията", която ни сготвихте, аз бях на Запад и може да се каже, че моя капитализъм съм си го построил. Да сте ме чули някога да хлечна и да се оплаквам?

  Същото може да се каже и за 5-те процента, които цитирате. Всичките ми приятели, които подкрепят Иван Костов, са преуспяващи професионалисти - алхитекти, адвокати, лекари с частна практика, собственици на малки, но процъфтяващи фирми.

  Ако всичките 100% бяха като нас, България щеше да е нещо като Словения или Чешката република.

  А вместо това е ... това, което е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#46:"Norman Granz"]Всичките ми приятели, които подкрепят Иван Костов, са преуспяващи професионалисти - архитекти, адвокати, лекари с частна практика, собственици на малки, но процъфтяващи фирми. [/quote]

  И ако се чудите защо е така - не, Костов не ни е раздавал куфарчета с пари. Аз лично него го познавам съвсем бегло, един-два пъти сме се заговаряли. Просто костовистите сме хора на достойнството и отговорността, работим яко и даваме добър продукт, не крадем и не лъжем клиентите и контрагентите си. Затова те ни търсят, докато вас ви презират.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#45] от "stoiank":

  Тук мислим сходно. Всеки от нас трябва да реагира на дребните детайли, които давате за пример. Изискваш от всички, но даваш всичко и от себе си! Убедена съм, тогава ще общуваме и работим много по-лесно.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 49. 49 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#3] от "др. Иванов":

  Не. Буда казва - всеки си плаща сметката сам. Това е законът за кармата.

 50. 50 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  До коментар [#37] от "deaf":

  Хе хе..
  Любими теми - заплати и пенсии. Добре!
  Как точно уважаеми, си представяте "Бойко да вдигне заплатите"?
  1. Да вдигне заплатите на хората, на които е работодател - т.е. държавните чиновници? Ами вдигна ги, но всички викат Уууууу.. Бонуси - Ууууу...
  2. Да вдигне заплатите на хората, на които НЕ Е работодател: Издава правителствено постановление (ех, Тошо...): От днес минималната заплата става 1500 лева! Съответно капиталистите (работодателите) "го преместват в другия крачол", или например в КФМ вдигат заплатите, и поскъпва каймата, салама, пържолите, суджука, не се продават, КФМ фалира.
  И пак - Ууууууу
  3. Фалирало държавно предприятие (ВМЗ), окрадено... Дългове до уши. Изпращат на Бойко хляб и лук (защо на него - май защото само той им обърна внимание, но нейсе.) Той намира отнякъде пари и на 2 пъти им плаща заплати (от нашите данъци, ама хайде..). Но пак Уууууу. "Капитал" и "Дневник" 17 пъти питаха откъде били онези пари??? Ами от нас! Или трябваше да ги оставим да умрат от глад в Сопот?
  Та : Как точно правителството вдига заплати?

  Пенсии:
  1. Вдигат пенсиите с 200%. Дай боже всекиму! Но пари в бюджета няма! Вдигат осигуровките с 200%, а работниците "потъват" на черно. Парите намаляват още повече - няма и за здравеопазване, образование... Уууууу
  2. Като толкова те е грижа за пенсиите, имам друго предложение - вместо да занимаваш НАП и бюджета с пенсиите, извади 1000 лева и ги дай на някой пенсионер. Хем ще направиш някого щастлив, хем ще спестиш държавните разходи. Е, ти ще си "назад" с 1000 лева, ама те така или иначе, пак от теб ще излязат. Ферщейн?

  Въобще - системата е "както и да се въртиш, задника ти е все отзад"!
  Докато икономиката не се завърти, но яко да се завърти, пари в държавата НЯМА ДА ИМА! Само магьосник може да намери!
  Когато рече Бойко "бачкайте".. Пак Уууууу..
  С крякане по улиците пари няма откъде да дойдат!
  А, и ЕС дава пари, ама бързо забравихте как предишните само подсмърчха на вратата на ЕС.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 51. 51 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Никой няма да плати. Кой плати на руснаците за последните 300 години провален живот? Кой плати на китайците за Културната революция? Кой плати на камбоджанците? Кой плати на американците за Голямата депресия?

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 52. 52 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Гръбнакът на демокрацията е правосъдната система. Това, което е правосъдната система в България, е олицетворение на пълно,тотално, абсолютно разложение. Никакво развитие не може да се очатква при това положение. Никакво.

 53. 53 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#42] от "др. Иванов":

  Хе хе..
  Не очаквах, че сте чак толкова толерантен!
  Аз все пак не съм се договарял с царя да го правя най-крупния земевладелец, или с Милен и Георги Велчеви да ги правя първи хотелиери. Почти ги съжалих, че им са ниски доходите! Пфу!
  Верно, че изпуснаха да си построят АМ "Тракия" за себе си, но няма да ги съжаляваме!
  Малък определено не съм, вероятно съм по-млад от вас, но едва ли това може да се брои за недостатък! Все още не съм казал, че да си свидетел на 1944-та е престъпление, но вид диагноза е, да! Спирам с това до тук!

  Иначе - комунистите сте царе да преиначавате нещата и да обвинявате за собствените си престъпления другите!
  Акцизи - ами къде са парите от тях? Кой ги прибира? Коя е фирмата на ГЕРБ? Дайте имена и факти! Не само "баба Гицка каза.."
  Кой създаде фирмите на контрабандистите - май беше ДС а?
  Най-интересното свойство на парите е, че все оставят следа - кой е забогатял от пп ГЕРБ?
  Да не би някой Сергей да е разпоредил да се платят незаконно едни 1.5 милиона евро от Пловдивския панаир на Хохегер-Моника-Сергей, или някой от ГЕРБ се нарича "Дългия инкасатор", "500 милиона на цяло", и същия този да си урежда договорите с Газпром и Атомстрой с Красимир Георгиев?
  Айде разправяй ги тези на внуците си, ама да знаеш, че ако са над 5 години няма да ти "се вържат"!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 54. 54 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#52] от "waterfall":

  В-к Капитал:
  Сред основните причини за драматичната ситуация са едноличният модел на управление на ГЕРБ, който направи и без това неефективните държавни институции напълно импотентни, и кризата на елитите - партиите, медиите и другите организации, които би трябвало да канализират желанието за промяна и да предложат решения на проблемите.
  Оставката на Бойко Борисов изглежда логична и по друга причина. Сегашните проблеми можеха да бъдат избегнати, ако ГЕРБ беше успял да изпълни най-сериозните си предизборни обещания. Ако в началото на мандата си ГЕРБ беше започнал истинска реформа в съдебната система например вместо имитативна подмяна на хората по върховете със същите типажи, но за сметка на това лоялни, днес усещането за несправедливост сред протестиращите, които викат "Ма-фи-я" по улиците, щеше да бъде по-малко. Ако ГЕРБ беше събрал сили да модернизира държавната администрация, образованието и здравеопазването, днес те щяха вече да са направили България по-богата и с по-привлекателно бъдеще. Вместо това Бойко Борисов предпочете да обяснява, че по време на криза не е подходящо да се правят реформи, че като вали дъжд, не се ремонтира покривът, че за реформите трябват пари, а сега няма... Всичко това обаче бяха оправдания за липсата на смелост да се поемат първоначалните негативи на промените. Бойко Борисов предпочете да го обичат още малко пред това да промени държавата.....

 55. 55 Профил на Любомир Николов
  Любомир Николов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, което се казва в коментар "4" , го споделям и аз.
  Не искам никой да плаща за моя живот. Но не искам някой да ми краде надеждата, достойнството, уменията, колкото и да са малки.
  В политиката, в литературата, в медиите, навсякъде едни и същи лица. Грабят, мародерстват и поучават.
  Който посочи алтернатива, той ще се превърне в месия на новото време. Въпросът е дали ще му позволят...

 56. 56 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Рядко се среща смислено интервю.
  Това е точно такова. Поздравления за Георги Господинов!

 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#50] от "The Core":

  Данни на Евростат,производителноста на труда в България е 40% от тази на Европа,но заплатите са 20% от европейските! Некакъв коментар?
  От държавата по-силно няма,ако тя реши може да натика чорбаджиите в гъза на слона!
  Още цифри пред които и боговете мълчат! БВП на глава от населението в Турция е $14 000,в България-$13 000,но най-ниският доход в Турция-социалната пенсия,е над 600 лева,в България-110 лева.
  С една дума,в България се крадат млрд. левове,и затова народът живее мизерно. Например,здравната система е нереформирана (по думите на Бойко),демек е корумпирана,но той моля ти се и даде три (3) млрд. лева повече?! И дори се хвали с това?! Казва,че не понася думата "корупция",но дава на корумпираните лекари?!
  Дори Барозу,като беше тук,намекна на Борисов,че ситуацията е взривоопасна! Защото като западен политик е виждал много икономически кризи,и знае,че трябва да се даде хляб на народа,иначе той ще помете всичко. Като казвам "хляб",го разбирам буквално.
  Вече такива пишман икономисти,като от котилото на Костов, предизвикват у мен погнуса,с приказките за тъпия и мързелив народ,и честните частници!
  И така е и по света! Пример,в САЩ през последните 30-ет години,производителността се е увеличила четири (4) пъти,но заплатата не е мръднала. Баси,крадливото племе са това,частниците.
  Влез в Гуглето и прочети интервютата на един бизнесмен впрочем,Атанас Буров,как управлява (българският) народ.

 58. 58 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И за журналиста, разбира се.

 59. 59 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  "Вярвам, че четенето развива вкус, а човекът с вкус по-трудно става идиот. Вкусът може да те спаси от кича да си националист, а в това има много кич."

 60. 60 Профил на tannia
  tannia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сметките за януари са по-високи от миналия месец. Моята е с 20 лв по-малко, но нали уж ни засичаха за по-дълъг период преди и би трябвало сега да е за по-кратък период. Какви 28% при условие,че става въпрос за по-малко дни и дори и с 30% да са по-малко от декември значи пак ни крадат т.е всичко е същото. Ноември имам с 45 лв по-малко от януари, който уж е за 15 дни засякан( оставащите от предния месец). За колко по-дълъг период са засекли. Обещаха на някои, ако гласуват за Белене да им платят тока. ЕЕЕЕ ЗАщО АЗ ДА ГО ПЛАщАМ???/

 61. 61 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#38] от "dobrich":

  Съгласен! Но дори и в това правителство имаше една камара смени, което ясно говори за некадърността на кадрите на ГРОБ!

 62. 62 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ...Бързата оставка на правителството остави протеста без мишена....
  ...Големият въпрос е не кой ще ми плати сметките за тока, а кой ще ми плати за проваления живот. Това е невидимото и неизреченото питане на хората вън. ..

  Много хубави мисли от Георги!
  Отговора е само един, независимо дали ви харесва, или не!
  Пояснявам - на почти целия форум няма да му хареса!
  Та : Този, който "ще плати", можете да го видите само в огледалото!
  Всякакъв друг вариант е чиста утопия и никога никъде не се е случвал в досегашната човешка история!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  “Да уредиш в митницата момчето, дето рита топката с мен!” Такава задача поставя Борисов на Ваньо Танов през януари 2011 г.

  “Да, направи ни на маймуни, признавам го. Прави ни на маймуни, докато роди. Прави ни на маймуни с дипломата, направи на маймуни бизнеса”, вайка се министър Мирослав Найденов, като се разбра, че подчинената му шефка на фонд “Земеделие” Калина Илиева е укрила действителната си бременност и фалшивата си диплома.

  “Една мазилка ни дели от Шенген!” определя Борисов готовността ни след среща с канцлера на Австрия Вернер на 3 февруари 2011 г.

  “Филия с мас... татко беше сирак, майка - сирак. И аз съм израснал по най-бедния начин. Да, играех със скъсани гуменки и ядях филия с мас!” - Татко му на Борисов е бил полковник от милицията, което значи че е вземал по 300-400 лв. месечно във времето когато заплата на висшист е била 155 лв....

 64. 64 Профил на svetlaq
  svetlaq
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Президента не беше много доволен,че Бойко Борисов си подаде оставката и сега той и кръга олигарси около него,ще се опитат да разбият протестите,да разединят хората за да може тези които досега ни грабеха да се върнат пак на бял кон на власт

 65. 65 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#57] от "deaf":

  Ами явно не си помислил по изброените точки в #50, но като "гледаш в паницата" на другите, също гледай и колко бачкат, колко данъци плащат, какви са им цените и как спазват правилата и законите.
  Аз ще ти давам по 600 лева на месец - отиди да живееш в Турция! Става ли?
  Ама там няма "тън-мън" и оплакване от всичко. Бачкане трябва!
  Много бързо забравихте "откъде сте тръгнали". Баща ви с цървули е ходил на училище! Ако сте под 30 години - дядо ви.
  Искате Мерцедес, къща на 3 ката, 6 часа работа 'га сте на кеф, почивка в Гърция, европейско здравеопазване, магистрали, пенсии, образование и т.н., ама с 10% данъци. Е как да стане?
  Слушайте ги онези - дето ви разправят "мисли за малкия", ама все пак внимавайте, защото "големия" е отзад!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#61] от "razlichen123":

  Сталин е сменил към осемнадесет (18) началници на НКВД! Берия му е служел за друго!
  Та и Джугашвили ли е бил некадърен? Това,че е кървав сатрап,не е темата в момента.

 67. 67 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1463 Любопитно

  Е, ако някой е чакал 23 години да бъде спасен и оправен... жалко. Сега важното е следващите 23 да са различни.


  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 68. 68 Профил на muse11
  muse11
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Créer, c’est résister. Résister, c’est créer" казва големият Stéphane Hessel

 69. 69 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Според мен
  на пенсионерите животът
  е провален

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  До коментар [#69] от "didi_56":

  По жалко е за младите. Получават лошо образование, имат лошо възпитание, нямат трудови навици, най кадърните са в чужбина, няма работа за тях....България се обезкървява и циганизира...

 71. 71 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":

  Чичко ти Сталин е бил голям страхливец. Това е в основата на терора в Русия и честите смени! Който и да се появи с някакво образование и възможности, веднага е изпращан в Сибир!
  Като доказателство за това е, че в началото на Втората Световна Война, срещу немците е имало един единствен офицер завършил Генерал Щабна Академия на фронта. Всички останали са били по лагери. Офицерският състав на Източният фронт е бил от Школите за запасни офицери, останали на свръхсрочна служба и расли в годините по звания, но без опит и обучение. Те не са представлявали заплаха за Сталин, а резултатът от това се вижда в началото на войната.

 72. 72 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Още с идването на комунистите на власт естественият подбор е заменен с партиен подбор.
  За съжаление това продължи и при така наречения преход.
  Резултатите са налице.
  В крайна сметка, почти цял мандат начело на държавата е една жена с образование получено по линия на рабфак и един мъж с образование на пожарникар.
  В подбора на такива управляващи най-голяма роля играят електронните медии (главно телевизията) , които ги показват ден през ден. Това е партийният кастинг.
  Плачът на БСП-кадрите сега е част от сценария. Защото не друг, а Тройната коалиция позволи по нейно време да се изгради величественият образ на "човека от народа" - Бойко Борисов, който рита топка, подвизава се по тенис-кортовете (даже му се навехна малкото пръстче на десния крак) и който тържествено обявява на работниците, че той е прост като тях. И всичко това под благосклонните погледи на БСП и Со. Хайде да не се правят сега на ощипани госпожици.

  The best way out is always through Robert Frost
 73. 73 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#25] от "dobrich":

  Напротив, има такава система и тя функционира нелошо. Но комуноидите не можете да търпите уредена държава. Искате всичко да прилича на обора на дяда ви и на разградения двор на стрина ви... Но май този път надценихте способността си да правите заговори.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#74] от "dobrich":

  По-добре "шестица", отколкото заплата в рубли и усещането, че си предател на собствената си държава. И по-добре словестни, отколкото нощни полюции. Нали, дУругарю?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 76. 76 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#28] от "др. Иванов":

  иванов ( вече не си и другар ) ..би ли ми обяснил ролята на резерва и защо трябва да го има и кога трябва да се пълни/харчи....

  и от там да анализираме какво се случва....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 77. 77 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#74] от "dobrich":

  кога в добрич ще се появят умни селяни... този въпрос ме терзае 30 г. вече ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#75] от "moriarti":

  хехехехехехе......Който не е с герберастията е......предател!? Нали, товариш болшевик? Тъпо, тъпооо.....много тъпо...

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  До коментар [#77] от "too_many":

  Боко да не е ....умен гражданин!?

 81. 81 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#50] от "The Core":

  М-дааа! Интересни размишления!
  Може ли да ги погледнем от по-друг ъгъл?
  Първо за заплатите!
  Идва Бойко на власт. Не дига заплатите, но създава условия за БИЗНЕС и навира монополите в кучи гъз! Дребният и среден бизнес процъфтяват, безработицата пада до 2%, регистрират се нови 200 000 фирми, а не да се закриват стари 300 000 фирми! Търсят се всякакви кадри, а то няма! Работодателите, щат не щат качват заплатите и то сериозно, защото няма кадри! Администрацията остава без кадри, поради ниски заплати и Бойко чак тогава им качва заплатите, но това не е проблем, защото бюджета е преизпълнен!
  За пенсиите? Няма пари? Защо? Защото еди внасят, а други потребяват! Сменя се пенсионната и здравната система и се дава толкова пенсия, колкото си работил. Работил си 10 години и получаваш само 20% от пенсията, работил си 40 години и получаваш 90% от пенсията. Какво толкова сложно има?
  Спират се детски на майки, които нямат 18 години и детски се дават до три деца, но на всички. Който иска по-вече деца, моля да си ги ражда, но и да си ги гледа, а не да ни ги връчва на нас, ние да му ги гледаме с нашите пари. В здравеопазването: Колкото по-вече внасяш, толкова по-добри условия получаваш при заболяване!
  Да продължавам ли да ти обяснявам? Ако искаш, може и по подробно!

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  [quote#81:"razlichen123"]Идва Бойко на власт. Не дига заплатите, но създава условия за БИЗНЕС и навира монополите в кучи гъз![/quote]

  ++

  Изобщо не е работа на главата на изпълнителната власт да "дига" или "сваля" заплати, цени и т.н. Негова работа, обаче, е да осигури реална конкуренция и добра бизнес среда, като се бори с властта, която му е дадена, срещу господстващите позиции на монополите и срещу вездесъщата корупция в публичната администрация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поредната глупост, точно от този тип философия страдаме. Всеки е отговорен за съдбата си, всеки живее така както си го направи. Но мнго по-лесно и мързеливо е да кажеш аз не живея добре, правителството е виновно. Живея навън и едно научих, живота не е лесен никъде, но хората се борят, работят,учат, не се опрадвават и не търсят причините извън себе си. Само че това в манастир не се учи.

 84. 84 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#81] от "razlichen123":

  Няма нужда да обясняваш повече!
  Недей!
  Щом прочетох онова, за "кучия гъз" ми стана ясно от кои си.
  Само имай пред вид, че най прекия път до това място са точно твоите "теоретични размишления".
  Не си споменал само онези, дето раждат преди 18, и повече от 3 на сапун ли ще ги прави Бойко, или друг?

  Това: "...Колкото по-вече внасяш..." кой ще го определя колко ще е точно? (или "по-вече" е някакво неизвестно на мен число?)

  Онези, дето "..най-много внасят.." на Марс ли ще ги лекуват, ерго останалите - къде? На селския казан вероятно?
  Пълен разцвет, наистина!
  (А и на сапуни ще насмогнем явно.)

  Иначе - представите ти за икономика, фирми, работна ръка, бюджет, финанси и пенсии са забележителни.
  Що не ги публикуваш в отделен труд?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#81] от "razlichen123":

  +++++

 86. 86 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#84] от "The Core":

  Аз ти написах, че може и по-подробно! Та щом искаш, ще ти пиша и то по-бавно, че ти не можеш да четеш бързо!
  Тези дето си ги раждат преди 18 години, да си ги гледат! Не да раждат на 10 и 12 години, което си е престъпление от всякъде!
  Ако ти, или аз изчукаме някоя не 12 годишна, а 15-16 годишна, дори и малолетна проститутка да е, не можем излезе от затвора и ще ни водят педофили до смърт и то с ПРАВО! А тука в тази държава, правят бебета на 12 годишни, и на тези които са им ги направили, не им търсят никаква отговорност, а ни обясняват, че било традиция и етническа особеност! Да де особеност, ама за пари и детски! Та може ли дете да ражда дете, питам теб СПЕЦИАЛИСТА, и какво става с тези две деца?
  А тези бащи, що не са по затворите, за педофилство и изнасилване на малолетни! Да де, ама тебе какво те интересува това!
  След като си родите 3 деца, никой не ви пречи да си родите още 10! Но без детски и помощи, а само с любов! А не както е сега! Заплатата ти надвишава с 5 лева, някакъв измислен праг, и на тебе не се полага нищо! С какво ти си по-малко от един мангал, че те дискриминират? Освободените пари да отиват за ин витро процедури! Има 300 000 семейства, които също имат право на щастие и деца, или ти не мислиш така? Освен това тези деца ще растат с любов и грижи и след време, ще има добре образовани и работливи хора, а не паразити създаващи само паразити и живеещи само от социални помощи, без ден трудов стаж и без и една платена осигуровка!

 87. 87 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#86] от "razlichen123":

  Абе казах ти!
  Не се напъвай повече да обясняваш, всичко ми е ясно - писал съм ти: Трябва технология за бързо производство на сапун.
  Като си систематизираш идеите изцяло, подготви си ръкописа, и се обади - ще те финансирам да го издадеш!
  Ще си направиш нова партия с тази платформа!
  Днес ти провървя!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 88. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Гневно

  До коментар [#86] от "razlichen123":

  На герберастията сега целия свят им е крив. Щото бат Копойко капитулира, без да направи НИЩО полезно за страната.....

 89. 89 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#80] от "dobrich":

  По-добре неумен гражданин, отколкото тъп селянин. Ама вие усещате ли колко сте... "извисен"? Идете в някой фермерски форум и там ръсете лъжите си. Във форум под статия за книга вашето присъствие звучи нелепо и смешно. Сега разбирате ли защо българите избраха Б.Б. Трябваше да избират между него и такива като вас. Мислим, друже, дека ке ти се изясни... след мънечко.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 90. 90 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#84] от "The Core":

  -------------------"Иначе - представите ти за икономика, фирми, работна ръка, бюджет, финанси и пенсии са забележителни. "_____________

  Благодаря за комплимента! Малко хора ме оценяват!
  И напук на всички, фирмата ми се развива добре и за миналата година имаме ръст с над 15%! Но човек трябва да може да мисли и гледа поне 5-10 години напред, а ако е политик, поне 50 години!


  Та да продължим с пенсиите!
  Тотална промяна на пенсионната и здравна реформа!
  Аз искам разговорът да бъде не как ще се пенсионирам на 68-70 години, а как ще се пенсионирам, когато аз пожелая!
  От къде на къде една банда политици ще ми определят и вменяват отговорности и задължения и ще ме принуждават да умирам на работното си място, докато те се развяват по чужбина и курорти и харчат моите пари от моите данъци?
  Приемаме грубо, /за по-лесно смятане, че това явно е проблем за теб/ , че трябва да си работил 50 години за пълна пенсия, което ни и очаква при тази действителност! Ако искаш да се пенсионираш с 10 години трудов стаж, след като си навършил възрастта, вземаш 20% от пенсията! Ако имаш 30 години, вземаш 60% от пенсията, 40 години 80%, 50 години-100%. Ти си избираш, до колко години ще работиш и колко ще получаваш, след навършване на възрастта! И се премахва всякакъв вид предсрочно пенсиониране, като несправедливо! За трудните и опасни професии се дава допълнително заплащане, както и по-дъга отпуска! На който не му харесва, да не работи такава работа!
  А не както е сега, един внася, а друг потребява и взема пенсия и без ден трудов стаж!
  Ако искаш, мога да продължа още!

 91. 91 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#90] от "razlichen123":

  Вие явно сте ТОТАЛЕН революционер. Защо вместо да сте член на дадено общество, където винаги някой нещо си ви определя, плащате за неговите почивки и командировки, задължен сте да спазвате някакви правила, имате права, ама и задължения..., не си идете на село, където да изградите свободна комуна (с жената, децата и прочие създания) и не създадете свои правила, закони и канони? Защо искате да рушите и да прекроявате чужд модел на общество? Или засега трябва САМО да вдигнете революцийката, а пък после някой друг ще поеме юздите?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 92. 92 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много интересно е успяващите костовисти да кажат името си и да кажат какво са работили докато Костов не е бил на власт. Поне за един от тях знам това.

  The best way out is always through Robert Frost
 93. 93 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#44] от "Нели Ангелова":
  Хаоса няма как да го създадат,ние 23 години живеем в хаос.Мисловен,икономически,политически,съдебен,хаоса е в начина ни на мислене и поведението ни.Искаме да живеем като другите,но не знаем как да станем като тях.И това поражда хаоса.Никой не излезе и не ни каза, че ни чакат труд, пот и сълзи.Никой не ни каза истината.Когато подредим мисленето си, ще излезем от хаоса.

 94. 94 Профил на Sevdelina Boikova
  Sevdelina Boikova
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#82] от "Norman Granz":
  ++++++
  Аплодисменти за начина ви на мислене.Напълно го споделям.

 95. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#71] от "razlichen123":

  Това,че Сталин е бил страхливец,не го казвай повече,защото ще ти се смеят. Правят се пропагандни коментари,като в английските "исторически документални" филми,без всякаква историческа памет (най-важното),и напасвайки днешните (!) "научни" клишета.
  По онова време Русия (СССР) е бил все още врящ котел,в който ври кървава борба за власт. Нещо подобно,като у нас днес (спомни си Луканов и (само)избитите стотици фигури на прехода). Ако Сталин не беше избивал и пращал по лагери,абсолютно сигурно щяха да убият НЕГО. Аз като талантлив човек,мога да се слагам на местото на другия,и това ти го казвам,слагайки се мислено на местото на руснака от онази епоха. А днешните "критици" размишляват от позицията на европейските ценности!
  Същите безплодни коментари и по отношение на Хитлер и Германия по негово време.
  Руската интелигенция е избита в голямата си част от всички комунисти,не само от Сталин,защото тя е била силно (все още) бунтарска и анархистична. За разлика от българската интелигенция.
  Сталин е отдавал голямо значение на науката.
  Разгромът на Червената армия се дължи на това,че се е готвела и обучавала само за нападение (над Германия),но Хитлер се усеща,издебва я,и с един удар и отрязва главата. Тъй като съм и спортист (самбист),имам в колекцията си такава победа,когато издебнах противника и го подсякох,точно когато той се канеше да направи същото,и...падна на глава. Уплаших се да не си е счупил врата.
  Пак казвам,в моменти на граждански вълнение,трябва профилактично да се сменят кадрите,докато се успокоят нещата.

 96. 96 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#91] от "moriarti":

  Напълно Ви разбирам! Вас статуквото ви устройва, но мен не!
  И какво по-тежко положение трябва да има от днешното, че чак тогава да има революция?
  Революция трябва да има днес, сега и то веднага!
  Малко ли бяха 23 години влачене на опашката на Европа? Или да продължим още 23 години, за да не накърним някой монополни и престъпни интереси!
  Казвате да спазвам правила. А кой друг ги спазва, ако не е тайна? Дайте примери!
  Задължения? Че аз освен задължения и отговорности, друго имам ли? А задълженията на управляващите, къде отидоха? Защо не си ги изпълниха, както пишеше в предизборната им програма?

 97. 97 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#92] от "Realistka":

  Ако се отнася за мен, то аз не съм костовист!

 98. 98 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#95] от "deaf":

  Съжалявам, но не сте прав! А е и хубаво да се попрочитат и някой книги, особено спомени на хора преживяли войната и участвали в управлението и доста високи нива на властта!

 99. 99 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#90] от "razlichen123":

  ++++++++

 100. 100 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#97] от "razlichen123":
  [quote#97:"razlichen123"]Ако се отнася за мен, то аз не съм костовист! [/quote]
  Аз говоря за костовисти.

  The best way out is always through Robert Frost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK