Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

© Abandoned In SofiaКолко често ви се е случвало да видите изоставени вещи на улиците на София и да се зачудите защо и как са попаднали там? В социалните мрежи присъствие вече има проект, който има за цел да събере тези неразказани истории.


Abandoned In Sofia е онлайн проект, който призовава към споделяне на снимки на изоставени вещи в София. Социалната насоченост на експеримента цели да създаде общност от хора, които имат отношение към тях, а мисията му е да свърже офлайн средата с онлайн света и така да покаже едно различно лице на града.


Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

© Abandoned In Sofia
Всеки може да се включи в проекта като сподели снимката си на стената на Facebook страницата на проекта или под хаштаг #AbandonedInSofia в приложението Instagram.


Според създателя на проекта Красимир Добрев инициативата показва колко лесно изоставяме онова, което е важно за нас. "През изминалите 5 години София се трансформира доста динамично. Но в този процес на промяна наблюдаваме както позитивната реорганизация на града, така и изчезването на една носталгична столица: изгубихме бар "703"; партитата в Butchers; клубовете на ул. "Шишман"; нощният живот е все по-голямо предизвикателство, а София се пренасити и изчерпа", казва Добрев, маркетинг специалист, менажиращ проект на един от най-разпознаваемите световни брандове. "В този контекст Abandoned In Sofia е един архетип на онази София, която не те пуска да си тръгнеш, но не ти и позволява да останеш. Една София, която сутрин се събужда с изоставени канапета в съмнителни подлези, зарязана бяла техника на големи булеварди или захвърлени върху телефонна жица дамски токчета."


Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

© Abandoned In Sofia


Идеята за проекта идва в момент, в който той е трябвало да реши дали да остане в София, или да я замени за друга столица. "Разхождах се по улица "Асен Златаров" и случайно попаднах на изоставен хладилник "Мраз".


Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

© Abandoned In Sofia


Но все пак защо е нужно да се припомня изоставеното в София? "Изображенията са най-влиятелният инструмент в онлайн комуникациите. От друга страна, изоставянето е свързано с бунта към бъдещето, или процеса на прераждане. В този смисъл Abandoned In Sofia представлява метафора на промяната – онлайн наръчник по обикване на София. Единствено, когато свикнем с идентичността, можем да се развиваме положително. Въпреки мръсотията ние се стараем да откриваме красотата в изоставеното, а изоставеното е част от колорита на София."


Проектът Abandoned In Sofia – един наръчник по обикване на София

© Abandoned In Sofia


Вместо да покаже една по-тъжна реалност, проектът по-скоро изкарва на преден план една по-красива страна на София. "Чарът на столицата е заключен в тъгата й. Уникалното в българското е, че ние не забравяме и умеем да споделяме. Споделяйки снимки на изоставени предмети, прескачаме егото ни. Конфликтът с егото помага да се развиваме."


Abandoned In Sofia всъщност не е единственият проект с подобни идеи. Създадената преди три дни Facebook страница "Изчезваща София", която си има и сайт, събира снимки на рушащи се сгради, а според създателите така се получава един "виртуален рушащ се портрет на града", който "би провокирал повече размисли и действия спрямо така очерталия се проблем". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quicksand
  Quicksand
  Рейтинг: 379 Весело

  В София боклуци да искаш ...

  Those Who Are About to Die Salute You ! (mind hazard contamination)
 2. 2 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  може ли в софия на български да си общуваме

  veni vidi fugi
 3. 3 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мда, София се нуждае от любов. Но бързо се сменят времената и обитателите й. Забелязването на "обувката, в която нищо не обуто" (от "Деца играят вън" и на изчезващото е обнадеждаващо, че след век и половина столицата се сдобила със столичани.

 4. 4 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не ми допада факта, че авторите използват толкова много чуждици.."менажира", "брандове", прави много неприятно впечатление.
  За състоянието на София сме виновни ние самите, след като нито пазим, нито имаме особено понятие от подреденост и отношение към нещата и местата, които ни заобикалят. И нямам предвид само праните гащи, висящи по простори и телове или терасите с цветни кръпки тип "изолация", но и от нагласата ни, че всеки ни е длъжен да чисти и ни подрежда.
  И стига с тези "столичани" и "астоличани", ние сме преди всичко българи и европейци.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  изгубихме бар "703"; партитата в Butchers; клубовете на ул. "Шишман"; нощният живот е все по-голямо предизвикателство
  ======================================
  Хората губят работата си, остават без препитание, този си "загубил" баровете и партитата. Голяма "трагедия".

 6. 6 Профил на dimihas
  dimihas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "totalblackout":

  Какво лошо има в "столичани"? Това са хора, които без непременно да са родени в София, я чувстват като своя град, най-лични спомени са свързани с нейните улици, усещат нейното минало. Както има пловдивчани, варненци, плевенчани, русенлии и казанлъчани. Което е не само хубаво, но задължително, за да си българин.

 7. 7 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "dimihas":

  Няма нищо лошо в думата столични или принадлежност, към който и да е друг град. Просто доста от хората се поддават на лесна манипулация и в момента, в който се спомене населено място се започват едни дискусии и спорове тип "селяни и граждани", "алтернативни срещу задръстени", "комунисти срещу демократи" и прочие.
  Иначе съм съгласен, че всички българи и трябва да се отнасяме еднакво към всеки един град или място, те са си наши и ние всички сме отговорни за това как изглеждат.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Любопитно

  А “брандове“ за кучета?

 9. 9 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Идеята на "Изчезваща София" за рушащи се сгради ми харесва повече. С тези къщи, носещи духа на града, си отива обликът на София с неговите особености, с това, което прави София единствена. И София се превръща постепенно в един сериен стъкло-бетонен град без душа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 10. 10 Профил на devett
  devett
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо не разбрах какво цели този проект и кому е нужен..

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  [quote#9:"Lady Zeppelin"]С тези къщи, носещи духа на града, си отива обликът на София с неговите особености, с това, което прави София единствена. И София се превръща постепенно в един сериен стъкло-бетонен град без душа.[/quote]
  Напълно вярно! София е един изстрадал град. Премина през жестокостта на сталинското строителство и партийно насочена архитектура, което унищожава голяма част от най-характерните за града сгради. След това се сблъска с втората вълна на еднотипното строителство, породена от стремежа за узаконяване на нагабените народни пари след 1989-та.
  Разбира се и други градове в България са били подложени на същото, но то бе най-силно около столицата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на rahovec
  rahovec
  Рейтинг: 217 Неутрално

  така и изчезването на една носталгична столица: изгубихме бар "703"; партитата в Butchers; клубовете на ул. "Шишман"; нощният живот е все по-голямо предизвикателство, а София се пренасити и изчерпа

  Тотална глупост, явно е над трийсетака тоя човек и вече не излиза често.

  Последните години се появиха предостатъчно нови барчета и клубчета, всяка седмица се правят партита или концерти с гости от чужбина или наши артисти, никнат всякакви места с концептуална кухня, доста са и книжарниците и магазините за арт джунджурии... Прави ми впечатление и че има интерес към тия неща.

  Пак не може да сравнява с разнообразието в някой голям град от Западна Европа, но пък определено има голяма промяна в софийската лайфстайл обстановка и положението е по-добро от носталгичното време, за което говори тоя човек.

  Пич, пробвай пролетта и лятото да пийнеш бира на пейка, няма нищо срамно

 13. 13 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "rahovec":

  Тук си много прав, но като спомена "лайфстайл" (ние си имаме много по-добър израз- начин на живот), мисля, че трябваше да добавиш и това, че начинът на живот не е пряко свързан с промяна в манталитета ни. Магазините за джунджурии няма да променят факта, че след като поредният гражданин е сгънал мазната Софийска баница, хвърля мазната хартия на тротоара (виждам го често до нас, по Иван Асен, където има една доста известна закусвалня). Нещата са на верижен принцип - ако ние сами се научим да пазим градовете си и да поддържаме сградите и местата около нас чисти и поме малко естетични, можем да се гордеем с партитата и баровете, които никнат в града ни.
  Мен какво ме топли колко партита на европейско ниво има в София, след като съседите ми си налепиха изолационни кръпки в крещящи цветове и винкелови дограми по терасите и аз трябва да гледам това, преди да се запътя към "нови барчета и клубчета".
  Партитата не само събитие, те са нагласа и усещане за нормален начин на живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK